2019-04-08 831 瀏覽
食得嗱喳麵,有少少預計了是在嚐重口味的東西。平民嘢嘛,大眾的口味都是吃味較濃重的物事....不過時至現在,吃得清爽健康是飲食的大潮流,就連車仔麵也不例外。好像今天,我就在這人氣店中食到了碗味道相當清的麵....最近食車仔麵,若有得揀的話小弟都會嘗試點除油麵以外的選擇。吃了那麼多年油麵,總要試試嚐新試下新嘢的。新竹米粉口感煙齦極易吸味,不失是一個理想之選....配料方面,除了慣常的豬皮魚蛋豬紅外,我往往很喜歡點些另類中但又頗常見而又傳統的配搭。好像今天吃的豬潤 + 蘿蔔 + 豬手便是了....麵一上桌,就發現這原味湯底無論色水以至味道都甚清澈淡泊,喝多兩口都不會有太大負擔;豬潤是起黃沙的但就略覺有丁點硬;蘿蔔清甜沒渣一入口就溶掉了;豬手號稱叫作"古早回味",食落跟普通的南乳豬手實際無太大分別,肉倒是甚爽彈且夠味的....友善的阿姐向我推介這裡的無花果雪梨茶,小弟本不想叫,但看她誠意拳拳,就免為其難點了....熱騰騰的一杯雪梨茶,不太甜而非常有屋企feel,喝得出是自然冇添加之作....說到小弟曾嚐過的一眾車仔麵舖中,論到健康程度就以這兒居首了....

2019-03-14 506 瀏覽
行入小小去搵食,黎到呢間~拾壹麵~門面睇落去好光猛,比人好乾淨,企理既感覺,一個人入左去,四人位置,同兩個女生搭枱坐。雖然係搭枱坐,但感覺唔會好迫,車仔麵唔算係好多餸揀,我揀左呢兩個餸,都係唔錯既選擇,個湯好味,真係冇味精既~個蛋有驚喜,唔會熟曬,個蛋黃仲有啲流心架,豬潤唔會好"un",抵讚整體黎講呢餐都有驚喜既。旁邊搭枱既女仔,係食"花膠麵",都見到有成塊花膠係道,下次可以試下。鋪頭員工得兩個一個落單,樓面,令一個就煮食既,要得得耐少少先野食。同埋份量就小左啲。
行入小小去搵食,
黎到呢間~拾壹麵~
門面睇落去好光猛,比人好乾淨,企理既感覺,

一個人入左去,四人位置,同兩個女生搭枱坐。
雖然係搭枱坐,但感覺唔會好迫,
車仔麵唔算係好多餸揀,

我揀左呢兩個餸,都係唔錯既選擇

個湯好味,真係冇味精既~
個蛋有驚喜,唔會熟曬,個蛋黃仲有啲流心架
,豬潤唔會好"un",抵讚

整體黎講呢餐都有驚喜既。
旁邊搭枱既女仔,係食"花膠麵",
都見到有成塊花膠係道,下次可以試下。

同埋份量就小左啲。
2019-03-13
2019-03-05 514 瀏覽
我鍾意帶老婆阿仔食車仔麵, 因為大家都可以各自選擇自己中意GE配料. 今次黎到呢間朋友試過話好食GE車仔麵,朋友話湯底冇味精, 所以更加想試, 因為岩帶埋小朋友黎食.另外, 佢地GE服務態度好好, 值得讚.我叫左呢碗. 我覺得D豬大腸GE味道好有特色, 零舍唔同, 我好中意, 值得一試.老婆叫呢碗. 鴨紅少見, 比平時食GE豬紅滑身.阿仔食呢碗. 好多牛肉呀! 佢全部成晒! 烏冬好滑.豬皮做得非常出色, 又爽又入味, 岩晒中意辣GE朋友, 因為真係好辣. 老婆叫左煎餃子, OK的. 佢都係中意豬皮多D. 因為寫住"自製", 所以都要試一試. 好飲呀, 用黎解下辣都唔錯.
我鍾意帶老婆阿仔食車仔麵,
因為大家都可以各自選擇自己中意GE配料.
今次黎到呢間朋友試過話好食GE車仔麵,
朋友話湯底冇味精, 所以更加想試, 因為岩帶埋小朋友黎食.
另外, 佢地GE服務態度好好, 值得讚.

三拼 (鹵水豬大腸,五花肉,豬潤) + 韓國粗粉絲

老婆叫呢碗. 鴨紅少見, 比平時食GE豬紅滑身.
雙拼 (豬潤, 鴨紅)

阿仔食呢碗. 好多牛肉呀! 佢全部成晒! 烏冬好滑.
單拼 (滑牛肉) + 烏冬

咖喱豬皮蘿蔔

老婆叫左煎餃子, OK的. 佢都係中意豬皮多D.
韓式煎餃子

自家製無花果雪梨茶
2019-03-05
三拼 (鹵水豬大腸,五花肉,豬潤) + 韓國粗粉絲
雙拼 (豬潤, 鴨紅)
單拼 (滑牛肉) + 烏冬
咖喱豬皮蘿蔔
韓式煎餃子
自家製無花果雪梨茶
  • 鹵水豬大腸
2019-02-17 650 瀏覽
實在太喜歡這小店的人情味,本週六晚,我們大膽地選擇了這本土小店作同學會聚會地點,意想不到的驚喜是他們竟細心地安排了一張靠角落的長枱,方便我們暢談,我們點了很多小食及店內招牌菜式(黃金系列、爽滑豬潤、煎小圓餅、花膠扒)大家也讚不絕口,食物水準一流,冇味精,小朋友們也吃不停,值得一提的是侍應姐姐的親切笑容😊加上週六晚沒有限時趕我們走,令我們感到甚麼是待客之道。地點鄰近地鐵🚇十分方便,講到我現在也想搭車去食碗豬潤牛肉麵
地點鄰近地鐵🚇十分方便,講到我現在也想搭車去食碗豬潤牛肉麵

麻醬黑木耳
口水雞
  • 自家製無花果雪梨茶
  • 豬潤牛肉麵
2019-01-27 936 瀏覽
已經多次到訪拾壹麵,雖然是小店,但每次都有驚喜。大廚是中環著名會所前主廚,食材、 烹調以及賣相,所有出品都一絲不苟,用心製作。知道推出了新出品,今日就再來一試,果然沒有欺場。北菇花膠湯麵,湯頭一如以往,沒有味精,花膠比我手掌還大,很淋,味道恰到好處,不濃不淡,花菇也很入味,試食價$45,真是物超所值,值得一試。朋友試了海參北菇湯麵,也不差,只是海參略嫌未夠淋。我們也吃了其他小食,鹽酥雞翼,外脆內嫰,入味;陳醋木耳,除陳醋外也加入了麻醬醃製,味道很夾。還有每次都必飲的無花果雪梨茶,很清潤,甜度也適中。每次到訪,水準都沒有太大偏差,只見到不斷進步,最欣賞係廚師對出品既堅持,值得讚賞
已經多次到訪拾壹麵,雖然是小店,但每次都有驚喜。

朋友試了海參北菇湯麵,也不差,只是海參略嫌未夠淋。

還有每次都必飲的無花果雪梨茶,很清潤,甜度也適中。

2019-01-27
  • 北菇花膠麵
  • 自家製無花果雪梨茶
2019-01-19 591 瀏覽
返了西九兩個星期 最高興與林生多了相聚今晚他又在佐敦接我收工食晚飯啦想簡單食d野 揀左食車仔麵吳松街有兩間 最後揀了小店的拾壹麵先來小食黃金魷魚圈 就是咸蛋黃炸魷魚圈咸蛋黃好邪惡 炸得又咸又脆食唔停口呀姐推介我地飲洛神花茶和雪梨茶 $15話係自家製 飲落酸甜開胃再來的是豬大腸魚片頭蝦籽粗麵湯底揀蕃茄酸辣 BB辣度岩哂我唔食辣人士如果嫌唔夠辣有3款辣椒油 最辣有骷髏頭豬大腸鹵得入味 洗得乾淨林生叫的冬菇花枝丸蝦籽粗麵配清湯清湯配多兩條菜 林生話個麵幾好最後想讚讚姐姐服務好好 有禮貌記得買openrice coupon $80買$100 好抵食完去清玉買野飲行下九龍公園 yeah!
返了西九兩個星期 最高興與林生多了相聚

豬大腸鹵得入味 洗得乾淨

林生叫的冬菇花枝丸蝦籽粗麵配清湯
清湯配多兩條菜 林生話個麵幾好
最後想讚讚姐姐服務好好 有禮貌

食完去清玉買野飲行下九龍公園 yeah!
  • 黃金魷魚圈
2019-01-12 508 瀏覽
跨年咳仲未好唯有避辣,見到依家野無辣又多小食,咁啱仲可以買折扣劵所以同麻辣君黎試。又黎叫到成枱野,黃金雞翼,黃金魷魚圈,咖哩豬皮蘿蔔,白烚菜心,鴨血魚腐新竹米粉,花膠北菇蝦籽粗麵。酸辣怕撩咳,只可以點清湯,黎到我好沮喪話啲湯清到呢(其實我唔係投訴,係呻無得食辣),點知侍應姨姨以為我嫌啲湯寡,友善地指住枱面有三樽調味醬可以加,餐牌寫清湯無味精,我信,因為唔止顏色清連味道都清,鴨血一啲味無,唔爽唔淋唔硬唔韌咁囉;魚腐有啲實,有啲味嘅;米粉我覺得軟硬剛好;麻辣君點花膠,價錢黎講份量叫多,我地唔知嗰啲係咩花膠,有兩大一細,佢分享左細花膠畀我,可能細舊,都軟身容易咀嚼,另外兩舊我見麻辣君𡁻左好耐,最終有半舊放棄左。黃金雞翼我覺得咸蛋黃爭左少少唔夠厚,食唔到咸蛋黃香,雞翼調味都清清地;黃金魷魚圈咸蛋黃多啲,一上枱就聞到咸香味,趁熱食好,因為凍左少少就食到魷魚圈有鹼水味;唔食得麻辣只好叫我咖哩豬皮蘿蔔止下癮先,感覺咖哩無麻辣咁強烈,心理好過啲,咖哩味好淡,豬皮好硬,蘿蔔唔入味。枱面仲有三樽辣醬,有一樽好神秘得個骷髏骨頭公仔,我唔食得辣只好叫麻辣君試,佢試完之後只係講左句‘幾辣’就完左。總計$175不
總計$175不過係openrice買左兩張優惠券,實付$147
最值得一提係,侍應姨姨好客氣好有禮貌同細心。
花膠湯麵。魚腐鴨血米粉
黃金雞翼。咖哩豬皮蘿蔔
菜芯。黃金魷魚圈
神秘辣椒醬
2019-01-08
$73.5 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
2019-01-01 575 瀏覽
本來諗住普普通通食個車仔麵, 點知有驚喜本月推介!又花膠又海參咁, 試試佢啦!好多小食喎! 不過, 今日得自己一個, 試唔到花膠北菇湯麵嘩! 好大塊花膠!! 應該叫花膠扒! 好厚呀! 都燜得好夠味, 口感偏爽。 本尊鐘意偏冧嘅, 但係都好正! $45喳 仲想點!但係今次揀錯左麵種, 韓國粉絲唔襯檯上仲有三款辣椒醬, 試左骷髏骨嗰款。真係好辣, 但好正!
本來諗住普普通通食個車仔麵, 點知有驚喜

本月推介!
又花膠又海參咁, 試試佢啦!
好多小食喎!
不過, 今日得自己一個, 試唔到
花膠北菇湯麵

仲想點!
但係今次揀錯左麵種, 韓國粉絲唔襯
檯上仲有三款辣椒醬, 試左骷髏骨嗰款。
真係好辣, 但好正!
2018-12-17
2018-12-06 810 瀏覽
紅燒花膠北菇湯麵🍜$45當個麵黎到,有少少呆左🙈竟然咁大碗,而且塊花膠真係好大塊,好似我隻肥手一樣大同厚😱即刻覺得好抵食🤤可惜味道比較清淡,花膠亦唔算好入味,但浸發得幾唔錯👍冬菇就真係麻麻地,湯底亦算清甜😎整體確實有驚喜,絕對可以一試😬支持一下小店,繼續努力👍
紅燒花膠北菇湯麵🍜$45

2018-11-24 705 瀏覽
風和日麗既星期六,拎完貨後係佐敦揾食,自然地打開openrice睇下,腦裏閃了一下,曾經食過麵麵店啲車仔面,諗住再嘗試下,點知佐敦已經冇左了,於是search下佐敦車仔麵,呢間舖竟然有40多個,好似唔伏,就試一試吧。佢地既車仔面唔係你指乜佢比乜個種,而係你坐係樹tick紙仔,中午3點幾入去,人流唔多,由入去到離開都係得2枱客(包括我),但不得不讚佢地既豬潤,好爽好鮮,又大塊又肥,鹵水豬腸都唔錯要加3元),2餸面叫左蝦籽粗面$42元,而2餸面只要$39元。總體來講,小店來講真係唔錯,整體都幾好食,員工好有禮,會再來光顧。
,好爽好鮮,又大塊又肥,鹵水豬腸都唔錯

豬潤豬腸蝦籽粗面
豬潤豬腸蝦籽粗面
2018-11-19 457 瀏覽
佢雖然 門面細。 冇卡位但坐得都算舒服 佢係 食車仔麵為主 小食種類都有十幾種 但服務員態度非常好 無需等位 上餐時間快 大約等5至10分鐘就有 小食大約等 10到15分鐘 食物質素屬於中上 值得一試。。。。。。。
2018-11-19
宵夜
  • 黃金魷魚圈
2018-10-17 590 瀏覽
剛巧要到佐敦近尖沙咀開會,約了友人去佐敦開餐上網睇呢間車仔麵睇落餐牌價錢合理,我們就去左試啦!我們叫左兩碗! 第一碗:豬手、豬潤、肉碎及拉麵配清湯姐姐話佢地的豬潤勁過深水寶維記,但我食落就覺得差不多.....豬手同豬潤都係OK level, 反而肉碎份量太少....友人好擔心肉碎會被湯沖走第二碗:牛肉、豬腸、魚腐配烏冬同蕃茄酸辣湯最好食係豬腸,好入味牛肉同魚腐都係普通,蕃茄湯都唔係好蕃茄.....小結,店鋪小本經營,亦都加入openrice優惠,雖然食物未算突出,但價錢都幾抵
剛巧要到佐敦近尖沙咀開會,約了友人去佐敦開餐
上網睇呢間車仔麵睇落餐牌價錢合理,我們就去左試啦!

我們叫左兩碗!

第一碗:豬手、豬潤、肉碎及拉麵配清湯

姐姐話佢地的豬潤勁過深水寶維記,但我食落就覺得差不多
.....

第二碗:牛肉、豬腸、魚腐配烏冬同蕃茄酸辣湯

最好食係豬腸,好入味
牛肉同魚腐都係普通,蕃茄湯都唔係好蕃茄.....

2018-10-14
用餐優惠
現金券
2018-10-02 398 瀏覽
話說今日出開佐敦個頭唔知食乜好之制,有個姐姐係門外熱情咁推銷佢地「無味精湯底」車仔麵,仲有d小食,咁係無咩心水既情況下就姑且一試啦。心諗.. 反正唔好食都係幾十蚊啫⋯⋯無期望反而有驚喜,麵款選擇有成10款之多,淨係米粉都有2款,江門米粉同新竹幼米粉.. 餸方面仲有紅燒牛肉,豬手,韓式牛肉等比較新穎既.. 但我冇影到相呀小食個人幾推介(如果唔怕熱氣的話),鹽酥雞翼.. 不單外脆.. 而且勁juicy.. 唔會乾*爭爭* 👍😋28蚊5隻!

小食個人幾推介(如果唔怕熱氣的話),

28蚊5隻!

2018-09-25 296 瀏覽
今日晏畫同同事食晏 佢強烈推介豬大腸話超入味。 我就麻麻地豬大腸 最尾揀左鴨紅同埋泡菜牛肉 加炸雞翼!食車仔麵我第一口 一定飲佢個湯 。 呢個蕃茄湯底酸酸甜甜好濃,飲完第一啖已經好開胃 個米線索晒蕃茄味 我超鐘意蕃茄 所以好快食晒d 面同飲晒湯。牛肉方面就可以接受,有少少雪味,加左泡茶好少少 但肉質方面都叫做爽口 冇比鬆肉粉那到林晒, 鴨紅就因為見平時車仔麵檔比較少見 所以叫左黎試下。 幾爽滑 同埋冇一夾就散, 比左舊同事食 佢都話幾好 唔腥雞翼 炸到岩岩好 肉汁仲係入面 可以一試
今日晏畫同同事食晏 佢強烈推介豬大腸話超入味。

我就麻麻地豬大腸 最尾揀左鴨紅同埋泡菜牛肉 加炸雞翼!

雞翼 炸到岩岩好 肉汁仲係入面 可以一試

2018-09-16
  • 鹽酥雞中翼
餐廰唔算好大,企理乾淨。當晚只有2-3枱食客,環境幽靜。滷水五花腩粉絲(蕃茄酸辣湯底) ($36)五花腩有五片,炆得夠腍又入味。蕃茄酸辣湯底食落比望落去辣,但味道麻麻,下次可以慳返$2要清湯再配秘製辣椒醬。粉絲份量都幾多。(個人口味:3/5) )湯底)(個人口味: 4.2/5) (五花腩)金牌豬潤上海麵(原味湯底)($34)豬潤口感好滑,好味。清湯好飲,似豬骨湯底。雖然味道偏淡,但同上海麵係夾既。”友人”都覺得應該係無味精。(個人口味:3.6/5)黃金雞中翼($27)普通既鹽酥雞中翼$28有五隻係扺食好多,最後爭扎完都係決定試比較少見既黃金雞翼。賣相唔算吸引,但一食落口就有好強勁既鹹蛋黃香味,好食,好正,下次想試鹽酥雞翼。(個人口味: 4+3.7/10)食物質素滿意,惟飲品價錢稍貴。
餐廰唔算好大,企理乾淨。當晚只有2-3枱食客,環境幽靜。

滷水五花腩粉絲(蕃茄酸辣湯底) ($36)
(個人口味:3/5) )湯底)
(個人口味: 4.2/5) (五花腩)

金牌豬潤上海麵(原味湯底)($34)
(個人口味:3.6/5)

黃金雞中翼($27)
(個人口味: 4+3.7/10)

食物質素滿意,惟飲品價錢稍貴。
2018-08-30
  • 豬潤