2016-05-07 828 瀏覽
今飯時間心郁郁想食韓國野, 朋友推介黎左呢間拌拌到食. 黎到都唔算太多人, 但都要等位, 等左15分鐘左右.由於一早已經係門口睇好左食咩, 所以一坐低就已經叫左個 泡菜撈麵, 麵底有d泡菜, 而配料就有青瓜同蛋, 泡菜本身酸酸地唔算太辣, d菜都好爽, 幾喜歡佢d泡菜, 但個麵就麻麻地, 個人覺得太淋, 無晒咬口, 口感有d糊糊地, 而青瓜就好新鮮好爽口.整體黎講都算OK既, 但麵質有待改善.

整體黎講都算OK既, 但麵質有待改善.
2016-04-17
2015-12-16 861 瀏覽
同條仔去左食炸雞啤酒, 佢驚死我唔夠肥, 係要整肥我囉!呢間D炸雞味道其實都幾好, 左邊個蜜糖醬甜甜地咁, 而且好結, 不過個炸雞皮就被個醬整到林晒, 右邊就辣辣地, 仲林過左邊, 搞到好似食緊普通雞咁中間仲有一D薯條同炸年糕, 熱辣辣都幾香口, 年糕又彈牙, 不過呢個拼盤其實要成200幾蚊...加上其他小食, 呢餐都要成300呀, 好貴呀!
同條仔去左食炸雞啤酒, 佢驚死我唔夠肥, 係要整肥我囉!
右邊就辣辣地, 仲林過左邊, 搞到好似食緊普通雞咁

加上其他小食, 呢餐都要成300呀, 好貴呀!
2015-11-02 847 瀏覽
旺角既韓國菜其實都幾多下,就咁一條街都已經有3至4間,但就未必間間都好食要試過先知,而我就被門口既芝士豬肋骨既poster吸引左,於是就入左去啦,晚飯時間人唔算多,我地兩個人都可以坐4人枱,叫完野食就上小菜,有泡菜,翠肉瓜同魚片,味道唔差不過就凍冰冰,唔係放左係雪櫃個隻凍而係放左好耐俾冷氣吹住既凍,不過都無理咁多好快就食哂呢個係個set黎,壽司加炒年糕$90,都幾大碟所以幾抵,壽司就無乜特別都係酸蘿蔔火腿個d料,不過應該係即整,因為紫菜無冧哂咬唔開,而係仲有少少脆至於炒年糕,睇個樣以為幾辣下,但味道屬於偏甜,好少辣,仲有少少魚片,幾好食泡菜撈麵($68)menu上面有兩隻辣椒圖案,以為好辣,不過同炒年糕一樣都係微辣,俾佢呃左,不過酸左d,同埋有d寡因為無乜配料芝士炸雞($198)叫炸雞唔叫豬肋骨係因為師奶心態覺得炸雞會多肉d炸雞撈左甜酸醬,啱啱炸起所以好好食,而加埋芝士緊係無得輸啦,但芝士份量太少同埋好快凍哂硬哂,所以點左幾舊雞就無得點啦,有d失望本來幾期待個芝士炸雞,點知有少少失望,不過個炸雞就咁食都幾好食既,而年糕同壽司都ok,入面有個韓國男人都幾nice,整體都唔差的
韓式壽司
炒年糕

泡菜撈麵$68

芝士炸雞$198

2015-08-11 811 瀏覽
韓式膳食幾特別,點左個韓式炆牛肋骨飯, 不過水汪汪,似牛肋骨湯飯,咁還好牛肋骨尚算入味,不過好稀,無濃汁既感覺韓式炒粉絲,份量不多,粉絲炒得不夠乾身,唔多好吃,不推介。海鮮煎餅,吃煎蛋咁,無乜粉咁,不過就煎得幾乾身,料都算足,但質素都一般般。
韓式膳食幾特別,

點左個韓式炆牛肋骨飯, 不過水汪汪,似牛肋骨湯飯,

咁還好牛肋骨尚算入味,不過好稀,無濃汁既感覺

韓式炒粉絲,份量不多,粉絲炒得不夠乾身,唔多好吃,不推介。

2015-07-15 922 瀏覽
我去過兩次Bibim Korean Restaurant ,第一次食"一人套餐..烏冬套餐", 雖然一個普通湯烏冬, 但味道真不錯,簡單又普通嘅食物, 先可以睇出間鋪頭嘅真材實料而第二次去食黑豆拉麵及佢哋出名嘅韓國炸雞, 炸雞有四種味道及有骨, 冇骨選擇, 最後我哋揀咗原味, 甜酸要冇骨(人懶)嘅兩種味道, 因為佢哋係即叫即煮, 所以等得時間耐咗D, 不過有個後生男waiter走埋嚟, 同我哋講, 因為雞係要炸好多次, 所以要等耐少少, 佢真係好好嘅服務態度.....下次再去我會試有骨, 佢哋會比手套我哋, 要用手去食好在我哋叫咗個黑豆拉麵, 佢個樣就麻麻哋, 但食落就幾好味, 食到尾個主角出場喇,  真係冇令我失望, 我仲試到炸嘅年糕...全部都好好味 佢哋價錢又唔貴,真係可以一試

而第二次去食黑豆拉麵及佢哋出名嘅韓國炸雞炸雞有四種味道及有骨, 冇骨選擇, 最後我哋揀咗原味, 甜酸要冇骨(人懶

,  真係冇令我失望, 我仲試到
炸嘅年糕
...全部都好好味

佢哋價錢又唔貴,真係可以一試
題外話/補充資料: 我會再去試其他。。。
2015-07-10
2015-07-12 948 瀏覽
店舖很小,牆上鏡面有不同公仔圖案前菜係椰菜,沒有泡菜,失望漬蘿蔔,夠入味20 蚊一碟,同平時的泡菜不同,勁酸 魷魚拌飯,lunch 55蚊,dinner 88 蚊,無跟餐飲飯的份量不少,再拌勻韓式醬,香口惹味,但魷魚找不到幾條 人蔘雞,可以自行加鹽。人蔘雞煲完,一向都係"鞋",所以正常,湯底少少少蔘味,又有些糯米在湯內,頗大份。埋單不用加一總結,叫一份主食,就不能試其他小食了。
店舖很小,牆上鏡面有不同公仔圖案
前菜係椰菜,沒有泡菜,失望
漬蘿蔔,夠入味
20 蚊一碟,同平時的泡菜不同,勁酸
飯的份量不少,再拌勻韓式醬,香口惹味,但魷魚找不到幾條
埋單不用加一
總結,叫一份主食,就不能試其他小食了。
2015-02-20 1744 瀏覽
唔知係咪轉左手,餐牌同以前完全唔同哂。。無左好味既牛仔骨窩同紫菜飯卷,餐牌幾乎清一色係雞=.=“卒之點左炸雞兩味(有骨),炒年糕,&炒豬肉石頭飯(雖然想食炒魷魚石頭飯,但新年流流。。大家利是啦)。炸雞味道係okay既,$188大大碟,仲有薯條伴下,炒年糕&石頭飯就普通啦,唔多夠味要另外加辣椒醬。。差啲忘記講,以前前菜會有泡菜比你,free的,宜家只有沙律醬椰菜絲。。想食泡菜,就要比~$30叫一碟,好貴。
炸雞兩味(甜酸+香蒜)
2015-02-17
炸雞兩味(甜酸+香蒜)
2015-02-12 1604 瀏覽
韓國人開的食店,但食物的質素很麻麻,與在首爾吃的韓國菜差很遠。叫了紫菜飯卷($35),甜酸雞($35)和炸醬麵($45)。紫菜飯卷沒有麻油味,餡料味道十分淡,飯粒很硬。甜酸雞醬汁開胃,但雞塊和麥樂雞差不多,而且份量亦好少。炸醬麵味道很淡,另外加了辣椒醬。對這間韓國食店很失望,店家的食物很馬虎。忘記了影甜酸雞和炸醬麵
韓國人開的食店,但食物的質素很麻麻
紫菜飯卷

紫菜飯卷

忘記了影甜酸雞和炸醬麵
2015-01-24 1743 瀏覽
AW不怕辣,很喜歡吃韓國菜(尤其愛吃KimChi),每每經過韓國餐廳都會停下來看看、嚐嚐! 旺角的街角找到一間原汁原味的韓食店,小小的餐廳,星期六還會繼續有午餐供應,價格很合理,食物賣相和環境都很有家的感覺! 有時候AW的午餐就會選擇在這裡進行啊~不是很起眼的餐廳,但不要錯過啊~ 一杯麥茶,電視播放著KPOP,韓風~~ 猜猜這個午市套餐要幾多錢? 才$40-HKD!!! 餃子辛辣麵還配上白飯和醃蘿蔔,太豐富了! AW第一次來這點吃的時候,不知道套餐還附白飯,點了餃子年糕辛辣麵,眼闊肚窄,很好味,但還是有廚餘...即點即煮的辛辣麵,一個鐵煲上,很有風味,不過要小心燙手!餐廳:拌拌韓國餐廳 BIBIM Korean Restaurant 地點:旺角廣華街15-33地下, 33K號舖

不是很起眼的餐廳,但不要錯過啊~
一杯麥茶,電視播放著KPOP,韓風~~
餃子辛辣麵套餐
猜猜這個午市套餐要幾多錢? 才$40-HKD!!!
餃子辛辣麵還配上白飯和醃蘿蔔,太豐富了!

AW第一次來這點吃的時候,不知道套餐還附白飯,

點了餃子年糕辛辣麵,眼闊肚窄,很好味,但還是有廚餘...
即點即煮的辛辣麵,一個鐵煲上,很有風味,不過要小心燙手!

地點:旺角廣華街15-33地下, 33K號舖

題外話/補充資料: 家庭式的食店,很喜歡!
2015-01-17
餃子辛辣麵套餐
  • 辛辣麵
2014-12-15 1621 瀏覽
這間是韓國人開的餐廳,食物及煮法也好地道,不過價錢偏貴又無乜選擇。我和男朋友叫了兩個飯:一個是石頭豬肉拌飯,賣相好似炸醬拌飯。一般啦另一個是韓式雞肉炒飯,賣相好似五香肉丁炒飯,不過裡面除了雞肉,還有其他配菜,炒埋一齊,味道又不錯啊還有前菜,不是泡菜,而是沙律醬拌生菜絲,味道好似花生醬拌菜絲,幾特別。地方好細,食飽就埋單,不用加一,兩個飯就要$188,有點貴。下次搵下其他平靚正既韓國菜先
我和男朋友叫了兩個飯:
一個是石頭豬肉拌飯,賣相好似炸醬拌飯。一般啦

地方好細,食飽就埋單,不用加一,兩個飯就要$188
,有點貴。
下次搵下其他平靚正既韓國菜先
2014-09-03 2741 瀏覽
今日同好友開開心心shopping 後,已經行到腳子軟,,諗住拿拿聲搵個地方吃晚餐休息下。。但是為左決定吃咩,,都來來回回行左幾條街搵吃。。哈哈哈哈哈,女人真是麻煩。。。間鋪頭都好細,得5張台左右。。不過唔知是今日勁好彩定是平日真是無咩人吃,入去時,只得一台客。。而里間韓國餐廳,負責煮也食既是似泰國定菲律賓既女士,聽她地自己溝通是講英文。。哈哈哈,偷聽完,即刻睇menu 叫也吃啦...年糕,,外層好硬,不過都好煙煙unun... 紫菜卷,,一上台就散曬,感覺好求期,,而且口感很淡,只吃到芝麻粒味道。。 石頭窩豬肉拌飯,里個最好味,又香又辣。。 泡菜煎餅,真心唔推介。好油膩,而且無泡菜味,只覺得勁酸。。
而里間韓國餐廳,負責煮也食既是似泰國定菲律賓既女士
年糕,,外層好硬,不過都好煙煙unun...

石頭窩豬肉拌飯,里個最好味,又香又辣。。

泡菜煎餅,真心唔推介。好油膩,而且無泡菜味,只覺得勁酸。。
2014-08-15 1833 瀏覽
食個3次午餐,由韓國人煮,到而家唔知泰國/印尼/菲菲邊國阿姐煮,整體都係唔錯嫁,佢地既午餐set~40至60蚊,韓式年糕比較硬d, 試過一次怕怕,另外個海鮮湯面都麻麻,湯得蜆味,面低又唔似辛辣面又唔似拉面,總之就唔會再叫啦!好味推介既係泡菜豆腐湯飯,小小辣,撈飯一流
  • 泡菜豆腐湯飯
2014-04-06 3305 瀏覽
依間餐廳係韓國人開既連待應都識講韓文係午飯時間經過槍街附近 所以試下 首先佢個牛肉飯好惹味 旦略嫌飯份量少同菜多肉少不過甘既價錢有甘既質素都Okay而炒年糕醬汁方面係吾錯既 吾辣幾甜下旦年粒方面就麻麻 因為年糕吾夠入味加上年糕粉粉地整體黎講可以接受的
依間餐廳係韓國人開既

而炒年糕醬汁方面係吾錯既 吾辣幾甜下
旦年粒方面就麻麻 因為年糕吾夠入味
加上年糕粉粉地
整體黎講可以接受的
話說晚上和男友想食韓國野,在open rice 看到這間小店。見食評說是韓國人開的,便去試試。環境(5/10)餐廳位子很少,真的是家庭式小店。也見有大約四人在排隊,心想應該不錯吧!等了30分鐘可以入內,看到一個韓國人在服務,應該是老闆。看了menu, 以這種小店,價錢真貴。一個辣豆腐湯竟然要$74@@, 海鮮煎餅(包2個飲品要$298! 和其他大型的韓國餐廳價錢差不多。食物(3/10)最後跟男友點了豆腐湯和拉麵年糕。先說拉麵年糕。(3/10) $58剛來的時候完全不熱,只是微暖。拉麵應該是一早煮好,再加上年糕和辣汁。拉麵全胡開,貼在一起像大麵餅,入囗後像嬰兒食物。反正口感好噁心。年糕和辣汁還好,不算特別好食。海鮮辣豆腐湯(2.5/10) $74這個來的時候只有一個普通石鍋的一半,都不能說是湯了。味道跟我多次在其他韓國餐廳吃完全两回事。這款湯應該顏色很紅,因為在煮的時候一般加入辣椒醬,但這家的是咖啡色的,一看就知道沒有加辣椒醬煮,最多只是加入豆醬。但一嘗下,發現是沒有味道的。真失望。總結我們點的都是一些基本韓國料理,想不到也可以煮得這樣差。還有要加一服務,在這樣不便宜的價錢吃這水準的東西

環境(5/10)

食物(3/10)
最後跟男友點了豆腐湯和拉麵年糕。

先說拉麵年糕。(3/10) $58

海鮮辣豆腐湯(2.5/10) $74

但一嘗下,發現是沒有味道的。真失望。

總結
我們點的都是一些基本韓國料理,想不到也可以煮得這樣差。還有要加一服務,在這樣不便宜的價錢吃這水準的東西,真的不會再來。

2014-03-02 3022 瀏覽
本來已經好鍾意韓國野的自己今次四圍終於搵到間好野星期二已經專登去過不過原來逢星期二係休息大家要記住啦 同個朋友去 雖然佢唔多鍾意食韓國食物不過都大讚炸醬麵好食 勞呢度既炸醬都麵比我之前食個過的其他兩間比冧而個炸醬醬汁就大至上都一樣的不過呢度多料D哈哈哈另外個炒年糕的確沒太特別 都係硬硬地而個紫菜卷的確唔錯 紫菜唔會冧哂 應該係整叫整包的本身福係凍食加埋小小料都暖暖地抵讚!價錢$40另外叫左個紫菜卷同埋炒年糕套餐都係合埋$40 原來12:30-3:30係特價午餐時段所以價錢都比較平廚房應該都係韓國廚師服務態度好好我地想飲凍水都專登俾我地食完我地傾陣計先走都無趕我地走 好好食好好態度必定會再去!
本來已經好鍾意韓國野的自己
今次四圍終於搵到間好野