2018-12-16 42 瀏覽
天氣開始轉涼了,又係時候食返碗熱辣辣既拉麵暖下胃!咁岩朋友想食沾麵,上網搵到呢間拉麵Jo評價都幾好所以就決定試下佢!一入到去就有種去左日本既感覺,圍住師傅排排坐等食麵!室內都坐得幾舒服,不過如果拎住個太大既袋就未必有位擺到(要留意返) 黎個陣大概6點幾所以都唔洗排隊就入到,到走個陣就開始多人啦,真係早來的老饕有麵食。同朋友都不約而同揀左特製沾麵(熱麵),等左大概8分鐘就有得食!一黎到個湯仲係滾到起泡,正!個湯好濃好入味,將d麵浸落去個味道岩岩好!順帶一提d紫菜好好味同個湯好夾,食落去有紫菜本身既香味加埋濃湯既點綴簡單係畫龍點睛!叉燒肥瘦適中食落都唔會有膩既感覺!小食叫左炸蟹肉忌廉餅同炒野菜,炒菜都足料但唔算太特別,個忌廉餅就真係有驚喜,好香又幾creamy,係細粒左少少姐!食完沾麵可以叫師傅加湯,飲埋個湯個胃都暖埋!見人開始多,找數埋單,滿足既一餐!
天氣開始轉涼了,又係時候食返碗熱辣辣既拉麵暖下胃!

食完沾麵可以叫師傅加湯,飲埋個湯個胃都暖埋!
見人開始多,找數埋單,滿足既一餐!
  • 特製沾麵
2018-12-15 26 瀏覽
今日去咗銅鑼灣搵個友人食飯,拉一拉個麵回憶下去日本旅行( ̄▽ ̄)。經過餐廳門口,店外嘅紅燈籠招牌吸引我, 店內嘅裝修精緻,幾有日本風味( ´▽`)。見到門口有少量人排隊,決定呢間。排隊嘅時候職員會預先俾餐牌睇 ,大約等咗十零分鐘就可以入鋪。店舖風格同日本店一樣 ,係旁邊可以睇到師傅即場整拉麵。由於係排隊時候已經傾好食乜,坐底可以即刻落單,我地點咗兩碗拉麵同兩份小食(*^_^*)。先係特製沾麵,餐廳用嘅係極粗麵,軟硬適中,口感彈牙而且有嚼勁。麵湯有濃厚嘅木魚豚骨味, 唔油膩(^o^)。呢個係名古屋辛味沾麵,係日本混台灣嘅沾麵,因為湯汁有特製辛味豬肉碎,少辣少咸,感覺有啲似台灣肉燥。另外,係配料方面追加咗兩塊叉燒, 口感軟嫩,配上極粗麵是一流,鍾意日本同台灣口味嘅,不坊一試。炸蟹肉忌廉餅,即叫即炸熱辣辣,驚喜嘅係外脆內軟入口即溶,外面嘅粉漿好薄,一啲都唔油膩,入面嘅忌廉唔結身好軟,所以感覺有肉汁一樣,配上檸檬汁酸甜酸甜口感非常好( ̄O ̄)。呢個係炸八爪魚丸,有三粒同六粒揀,我地揀咗六粒。外脆內軟,酥酥脆脆的外皮混合咗八爪魚粒,加上日本燒汁、沙律醬、紫菜條同木魚絲,非常有層次感,十分地道(´

呢個係炸八爪魚丸,有三粒同六粒揀,我地揀咗六粒。外脆內軟,酥酥脆脆的外皮混合咗八爪魚粒,加上日本燒汁、沙律醬、紫菜條同木魚絲,非常有層次感,十分地道(´▽`)。

整體服務同環境都不錯,其中有職員係日本人,真係好似去咗日本一樣,而且佢地係好有禮貌呢, 會送我地走(^O^)。
2018-12-15 26 瀏覽
兩個人食 食咗兩碗拉麵一碟牛脷 一碟炸雞 三隻餃子買單三百幾蚊 真係好抵我哋兩個都揀咗辣味辣得好過癮 覺得啲湯好清碟牛舌超抵 70蚊一大碟如果喺出面食串燒嗰啲一串三塊已經三四十蚊碟炸雞有四大舊 啖啖肉不過感覺鹹咗少少 個沙律醬自家製餃子好好食抵佢連續攞四年米芝蓮推介
兩個人食 食咗兩碗拉麵
不過感覺鹹咗少少 個沙律醬
自家製餃子好好食
抵佢連續攞四年米芝蓮推介
2018-12-12 73 瀏覽
今天約了朋友去銅鑼灣逛街,逛到利園那邊就差不多是晚飯時間,打開手機看看附近有什麼好吃啦😋😋,這一帶有很多東西好吃啦,朋友對這米芝蓮拉麵店有興趣,看一下價錢牌跟一般拉麵差不多價錢,就過去了,大概是八時剛好有位置喔。都是自己填手寫單的,我點了蒜味湯底的拉麵,🍜朋友就試一下沾面!還點了炸蟹肉餅!我喝蜜桃果汁🍑,朋友喝橙汁~ 🎶這裡一直播著音樂,老闆是日本人🇯🇵,牆上也掛著每年的米芝蓮獎項。我的拉麵率先到達,第一口當然是試湯底,好好喝😍😍!!豬骨湯底和蒜香配合很好喝,不會太油膩,還有其他配菜~整碗拉麵都是超出色的,我在十分鐘之內就吃完了,哈哈!😝😝真不愧為米芝蓮!我的粒粒桃汁也是很好喝的🍹~朋友點了沾面,我試了一口也是味道調配得很出色還沒吃的時候看起來會以為不怎麼特別,因為賣相都是傳統的樣子。🤤🤤但是吃起來就知道了!下次也會再來喔~ 😋😋結算的時候老闆還親自來招呼,問我們好不好吃,他的廣東話很標準呢,哈哈😄👍🏻👍🏻

2018-12-10 63 瀏覽
今日約了朋友到銅鑼灣看電影,順道到那裡吃個晚餐。我們經過加路連山道看見街上新開左一家日式拉麵,所以想試試看。拉麵JO很道地,好像身在日本一樣。牆上放了米芝蓮的獎牌, 讓我對這家拉麵店的水準 寄以厚望.我點了一碗粗沾面($90) 和 自製餃子3只($32)拉麵的價錢並不貴,但味道真的很不錯。湯頭十分濃,但是又不會太油膩。店家給了我2條豚肉,份量很多, 肥瘦均勻,很棒!面也很彈牙,跟湯頭十分合,份量也很OK。餃子的味道出乎意料的好, 菜跟肉的比例很好, 很合味.我非常滿意這一頓飯, 希望以後還有機會來吃.
今日約了朋友到銅鑼灣看電影,順道到那裡吃個晚餐。
拉麵JO很道地,好像身在日本一樣。

牆上放了米芝蓮的獎牌, 讓我對這家拉麵店的水準 寄以厚望.

我點了一碗粗沾面($90) 和 自製餃子3只($32)

拉麵的價錢並不貴,但味道真的很不錯。
湯頭十分濃,但是又不會太油膩。

店家給了我2條豚肉,份量很多, 肥瘦均勻,很棒!

面也很彈牙,跟湯頭十分合,份量也很OK。

餃子的味道出乎意料的好, 菜跟肉的比例很好, 很合味.

我非常滿意這一頓飯, 希望以後還有機會來吃.
2018-12-10 80 瀏覽
銅鑼灣呢間拉麵店去咗四次先留意到原來佢已經連續5年攞咗米芝蓮推介餐廳, 其實成日都有好多推介嘅拉麵店, 之前喺登龍街食過一間講到好勁但係食咗 真係麻麻地, 不過呢間拉麵我已經第四次食 講真係唔錯嘅, 一碗拉麵追加4個餸菜 埋單百五蚊,湯底幾香, 屬於小店鋪頭入面大約有 唔夠20個位, 員工都nice既, 我朋友就食沾麵我自己就食咗拉麵, 小小建議係如果拉麵可以揀硬軟度就最好啦, 因為我自己鍾意食晏啲嘅麵整體嚟講 我畀80分。
傍晚到銅鑼灣做完facial,心思思想食沾麵,諗起附近有拉麵Jo~ 晚上八點多門外已有數人排隊,等左十分鐘左右就獲安排入座。甫坐下門外又多了一行人等候,晚餐時間到訪要有心理準備需排隊。原來拉麵Jo的沾麵都有多款選擇,包括辣味、特製、名古屋辛味沾麵等。枱上更附有沾麵食法的教學,畫像可愛,圖文並茂十分清晰。辣芽菜香辣又惹味,正!特製沾麵(冷麵) HK$106沾麵均為極粗麵,可選熱麵或冷麵。濃厚魚介豚骨湯底濃郁豐腴,附有鮮甜椰菜、竹筍、蔥。冷麵口感煙韌彈牙,嚼勁十足,把麵條放入熱湯沾一下再進食,湯汁均勻地掛在麵條上,掛湯力佳!配料有3片叉燒、紫菜和半份日本半熟蛋,叉燒肉質嫩滑富肉香,口感豐腴,肥瘦適中。黏稠而不膩的半熟蛋絕對是沾麵不可或缺的。食畢沾麵後,可著店員加入清湯,濃郁湯底稀釋後,變得清甜鮮美,滋味無窮!小食選了自家製餃子 HK$32/3隻餃子煎至金黃色脆卜卜,皮夠薄,外脆內軟,咬一口流出鮮甜肉汁,香脆又 Juicy!離開時,店員充滿笑容且禮貌地詢問對沾麵及小食是否滿意,整個用餐過程都十分棒,期待再次到訪!
傍晚到銅鑼灣做完facial,
心思思想食沾麵,
諗起附近有拉麵Jo~
晚上八點多門外已有數人排隊,
等左十分鐘左右就獲安排入座。

甫坐下門外又多了一行人等候,
晚餐時間到訪要有心理準備需排隊。

原來拉麵Jo的沾麵都有多款選擇,
包括辣味、特製、名古屋辛味沾麵等。

枱上更附有沾麵食法的教學,
畫像可愛,圖文並茂十分清晰。

辣芽菜香辣又惹味,正!

特製沾麵(冷麵) HK$106
沾麵均為極粗麵,可選熱麵或冷麵。
濃厚魚介豚骨湯底濃郁豐腴,
附有鮮甜椰菜、竹筍、蔥。

特製沾麵(冷麵)

冷麵口感煙韌彈牙,嚼勁十足,
把麵條放入熱湯沾一下再進食,
湯汁均勻地掛在麵條上,掛湯力佳!

配料有3片叉燒、紫菜和半份日本半熟蛋,
叉燒肉質嫩滑富肉香,口感豐腴,肥瘦適中。
黏稠而不膩的半熟蛋絕對是沾麵不可或缺的。

特製沾麵(冷麵)

食畢沾麵後,可著店員加入清湯,
濃郁湯底稀釋後,變得清甜鮮美,滋味無窮!

小食選了自家製餃子 HK$32/3隻

餃子煎至金黃色脆卜卜,皮夠薄,外脆內軟,
咬一口流出鮮甜肉汁,香脆又 Juicy!
自家製餃子

離開時,店員充滿笑容且禮貌地詢問對沾麵及小食是否滿意,
整個用餐過程都十分棒,期待再次到訪!
2018-12-06
自家製餃子
2018-12-05 46 瀏覽
今天放工後,就跟了同事一去拉麵Jo吃飯🤤。一進去,店員就已經給我們遞上了水,非常好的服務態度喔😳~而且餐廳的裝修真的很有日本居酒屋的風格,令我感到就像置身於日本一樣😍。我本來不知道拉麵Jo是米芝蓮餐廳,是同事告訴我,我才知道,難怪拉麵都這麼好吃😋。一向愛吃辣的我,點了一碗辛味豚骨拉麵🤭。我還額外為拉麵加了粟米及蔥,這家店的豚肉真的很大片,而且肉質細嫩,吃下來的口感非常棒😆。吃拉麵當然要配餃子,所以我還點了一客餃子,餃子的餡料非常豐富,而且都不會很油膩。我覺得自從吃過拉麵Jo之後,以後對吃拉麵都應該會有一份執著了😎!

2018-11-30 70 瀏覽
這間餐廳座落於銅鑼灣的角落,要花一點心思才能找到。我和朋友二人都認為這樣小店好有日本的味道我們點了每人一個沾麵以及餃子。首先來的是餃子。餃子皮薄多菜味道剛剛好。好像日本吃的餃子另外可以配以柚子餃子汁一起吃,味道很特別而且很配,是一種很新鮮的吃法然後到主角沾麵我這次點的是熱麵,雖然傳統吃法是冷麵熱湯,但是我認為熱麵會更好吃首先麵方面,是很粗很粗沾麵才會用到的粗拉麵,口感彈牙,淨吃麵都沒有奇怪的味道,而且口感不錯。叉燒方面,係半服瘦的日本叉燒,有兩大塊喔。味道方面也不會太咸不錯。到沾麵的主角沾麵湯!湯不會太重味太咸,而且木魚味好香自己就比較喜歡不會太咸,這是香而不咸,味道剛剛好。整體來說,是不錯的沾麵店,小吃也做得很好,湯底是我的口味不錯喔
我們點了每人一個沾麵以及餃子。
自製餃子
首先來的是餃子。餃子皮薄多菜味道剛剛好。好像日本吃的餃子
沾麵(熱麵)
沾麵
然後到主角沾麵

自己就比較喜歡不會太咸,這是香而不咸,味道剛剛好。
2018-11-19
自製餃子
沾麵(熱麵)
沾麵
2018-11-29 52 瀏覽
經過銅鑼灣附近,但又很想吃拉麵,於是就來到拉麵Jo,而且見到菜單十分別引,碰巧我就是想吃拉麵,再見到這店舖近幾年都是幾屆嘅米芝蓮,因為我都沒有吃過這店舖的拉麵,所以更加要試試啦。我叫了特制沾麵,另外再叫3隻餃子和一枝白桃的飲品。首先特制沾麵方面,喝了一啖湯底,幸好不會太鹹而且很濃木魚豚骨味,而且不會太單調,裏面有椰菜和一些葱,果然是適合我的口味,而且粗麵很有口感,再點上湯,真的很完美。再吃半熟蛋,裏面的蛋黃是流心的,而且很香蛋味。之後餃子方面,細細的一個,一啖就可以吃掉一個,外脆內軟,肉汁從餃子裹面流岀來,十分好吃!最後是白桃的飲品,喝下去很重桃味,而且裏面會有果肉,啖啖都會有一些果肉,值得付款去喝這枝日本的白桃飲料。

我叫了特制沾麵,另外再叫3隻餃子和一枝白桃的飲品。

2018-11-28 34 瀏覽
特別想一試的日式拉麵店,位置比較偏僻但十分有人氣,門外都排了不少人。裝修十分有日本味道,台下有供人放手提包的地方,十分貼心。有種隱世小店的感覺,特別有風情!點了平時比較少食的沾面,意外地發現沾面的美味之處。上台的時候十分熱,點了味噌湯低,濃郁湯低,越食越有味道,食完還可以讓店員幫你加湯,最後當成味噌湯飲,十分滿足。沾面的面特別粗,很有咬口之餘還十分飽肚。特別要說一下他們家的叉燒,真的很好吃,一定要點。點了湯低後肉汁鮮美。食多少也不會膩。
特別想一試的日式拉麵店,
位置比較偏僻但十分有人氣,門外都排了不少人。

同朋友行完sogo,血拼完之後就喺附近覓食。因為好想食沾麵,所以毫不猶豫就入咗去試下。一入到去,店員態度超好咁幫我地安排坐位,又遞咗2杯水俾我地。 睇完餐牌我地都係叫咗2個沾麵同埋1份牛舌。佢仲有張牌中英對照咁教人食沾麵嘅正確方法。呢個薄切牛舌都幾大份。佢整得超腍,有黑椒味,但唔會搶咗原本嘅味道。加埋檸檬汁,簡直係絕配!主角終於登場!一大份拉麵配上3塊厚切叉燒,3塊紫菜同埋半隻半熟蛋。試咗啖湯,超濃郁,有少少鹹,但係配埋個拉麵就啱啱好,超犀利,可以將個味調得啱啱好!另外,個叉燒肥瘦適中,好腍,完全係食唔停!個半熟蛋令到成個沾麵再度昇華!佢唔止蛋黃係流心,連蛋白都有啲係半熟嘅狀態,超好味!本身以為會太大份食唔晒,但係竟然食到完全冇得剩!一定會再嚟食!

睇完餐牌我地都係叫咗2個沾麵同埋1份牛舌。

佢仲有張牌中英對照咁教人食沾麵嘅正確方法。

2018-11-19 46 瀏覽
聽朋友講呢間米其林推介既拉麵店好食,琴日終於去左試。同朋友叫左特製辣味沾麵同名古屋辛味沾麵,兩個到果陣都熱辣辣滾哂。特製辣味沾麵唔止香辣,仲好香鰹魚味,正!名古屋辛味就有少少似肉燥飯咁,勁惹味!兩碗麵都有包溏心蛋,入口即融,再加分!仲叫左五隻餃子同炸蟹肉忌廉餅。餃子不過不失,係韮菜豬肉餃子,忌廉餅就外層夠薄又超脆口,內餡熱辣辣,好香忌廉味,又會食到軟綿綿既忌廉粒,連平日唔鐘意食炸物既朋友都讚不絕口!枱面有兩罐野,一罐係榨菜,另一罐係麻辣芽菜,夾左芽菜同沾麵一齊食,軟硬適中既麵加埋爽口既芽菜,食落層次就豐富好多!叫左四樣野三百蚊有找,咁既質素認真抵食!
聽朋友講呢間米其林推介既拉麵店好食,琴日終於去左試。
叫左四樣野三百蚊有找,咁既質素認真抵食!
2018-11-12
2018-11-19 45 瀏覽
和朋加在銅鑼灣逛街後,便想到到加路連山道附近找地方吃晚餐,經過那邊見到這間拉麵Jo, 外面看到竟然是連續五年為米芝連推介餐廳,吸引了我們一定要一試,剛好我們也不需等候位置,店員就為我們安排座位。店內地方可容納20人左右,不會太大,但卻很有日本拉麵店的風味。在網上一查,原來店主是東京人,店名”JO”的由來正是”鐵拳浪子”裡面的”矢吹丈”, “Ashita no Joe” 裡的”Joe”, 拼盡全力拼命的堅持做好每一碗麵正是店主的想法呢,很棒!!我和朋友點了他們的特製沾麵 ($106),而醬油拉麵($88)另加配了日本半熟蛋 ($15)和日本叉燒 ($15) 和蔥 ($8),另外還點了炸蟹肉忌廉餅 ($28)。先來的是炸蟹肉忌廉餅,外皮金黃酥脆,內面出奇地幼滑,但又不失薯仔香,很有忌廉味道十分鮮甜,口感幼滑,再加上味美蟹肉,食落啖啖滋味! 話說這炸蟹肉忌廉餅,又稱”可樂餅”其實是法國貴族的食物,之後傳到日本的,吃時記住美乃滋哦!之後出場的是我點的特製沾麵 ($106),店員首先送上一份說明, 很貼心地教你怎樣去吃沾麵,沾麵的湯用熱鍋上,未放入口經已聞到一陣香味,沾麵使用的麵主要都是太麵(

之後出場的是我點的特製沾麵 ($106),店員首先送上一份說明, 很貼心地教你怎樣去吃沾麵,沾麵的湯用熱鍋上,未放入口經已聞到一陣香味,沾麵使用的麵主要都是太麵(粗麵),除了增加讓湯汁吸附的面積外,也更能感受麵的原味與嚼勁。可選熱麵或冷麵,配上叉燒、半份日本半熟蛋和紫菜,湯料均勻地掛在粗麵上,味道很好,不會過於濃味。

至於朋友點的醬油拉麵($88),他還另加配了日本半熟蛋 ($15)和日本叉燒 ($15) 和蔥 ($8),拉麵湯底濃郁,卻濃而不膩,而配料有叉燒、竹筍和木耳,叉燒入口鬆化,啖啖肉,肉味香濃有口感!糖心蛋,半流心的狀態,與拉麵很配搭,配上拉麵和濃郁湯底,一切都令人很回味。

最後我們二人吃了$270,而這裡是沒有加一服務費的,整體來說,餐廳環境雖然不太大,但設計很有日本地道風味,開放式廚房令你可以一邊用餐一邊欣賞師傅的手藝,味道也不用多說,連續五年米芝蓮推介便證明了食物的水準,我和朋友也期待下次再來光顧這香港拉麵店的”鐵拳浪子”。
2018-11-17 29 瀏覽
餃子$45/5件皮薄但有水份,放久了都不會乾化變硬。餡料豐富,肉汁多,菜肉比例平均,兩者相影相隨,很鮮甜。特製辣味沾麵 $112日式辣味帶點麻,但不會蓋過木魚豚骨香味,很難得!不是一味只有辣!沾麵湯底有干荀、椰菜、玉蔥和京蔥,配合麵條,口感非常豐富。另外他們使用小鍋這點超讚!很保溫,吃到中段仍然出煙!極粗曲麵麵條彈牙,而且很掛湯,每一口都帶木魚豚骨和辣味,實在令人滿足!叉燒肥瘦勻稱,一半肥脂很惹味,有點入口即溶的感覺。最後是半熟蛋,不過這個有點失望,不太流心,也沒有濃郁的醬油味。份量來說,麵碗只比手掌大少許 但吃了2/3已經很飽 最後吃光撐起了肚子!整體是性價比很高的日本拉麵店!!!!
餃子$45/5件

特製辣味沾麵 $112