2020-02-09 913 瀏覽
十二月第三個星期一晚上,銅鑼灣。愛吃拉麵的好友說,有一家拉麵店很想要試,於是下班後就跟他來看看。在銅鑼灣這條美食林立的街道上,黑底金字招牌不會過份搶眼,橫敞的木門旁邊的玻璃可以看到,原來他們已經連續六年獲得米芝連推薦,好厲害呢。吃飯高峰期,客人滿座,我們先在外面邊等邊點餐。麵有粗幼選擇,味道有豚骨、麵豉、蒜油、辣味、醬油豚骨,辛味以外,還有沾麵選擇,有配菜追加,小吃方面不只是有餃子而已,選擇真蠻多的。蔥花牛舌,牛舌切成薄片,彈牙脆口,蔥油份量剛好,肉質軟嫩沒有煎過老,香口美味。特製低溫叉燒麵,進店以後已是陣陣豬骨濃香氣,湯底呈乳白色,很純粹的豚骨清香味,喝得出來熬製豚骨湯的時間之長。鋪上一隻吸引眼球的流心半熟蛋,原來是以豚肉湯煮至半熟的,難怪有豚骨湯味慢慢散發。這個期間限定的拉麵,重點在於低溫叉燒。叉燒先以66度低溫慢煮,保持肉質鮮香嫩滑,再經過烤烘,薄切的滑溜除了豚肉本味,也帶煙燻香油香,均勻鋪滿一整碗,視覺的震撼好像叉燒花海一樣。麵條選了幼身拉麵,彈牙結實,每條麵充份吸收豚骨湯,一口接一口欲罷不能,吃了一整碗發現麵條的飽足感很強,肚皮感覺很實在。惟一要改善的地方是,店面跟一般拉麵店
十二月第三個星期一晚上,銅鑼灣。

原來他們已經連續六年獲得米芝連推薦,好厲害呢。
小吃方面不只是有餃子而已,選擇真蠻多的。
蔥花牛舌
半熟蛋
低溫叉燒
這個期間限定的拉麵,重點在於低溫叉燒
特製低溫叉燒麵

惟一要改善的地方是,店面跟一般拉麵店一樣,採用開放式廚房,不知道是抽風方面還是甚麼,甫坐下已經覺得有點熱,隨著時間漸久,感覺蒸汽不斷撲面,到中段已經汗流浹背,坦白講真的挺辛苦,希望可以讓用餐環境舒適點就好。
2019-12-16
2020-02-08 481 瀏覽
嗰日同同事嚟呢度食lunch,咁我就叫咗一個辣味特製沾麵,個湯淆製得十分之濃味,入面呢仲有筍片,同一兩嚿腩肉.啲麵索曬佢啲湯汁之後真係食得十分之過癮,佢嘅叉燒都做得唔錯 ,我會再嚟呢度食多次!
2020-01-09 606 瀏覽
接近兩點食晏快完的時間,不用等位就坐埋一張四人枱但就一定要坐埋同一邊?都快兩點啦!你兩點半就收還有客嗎?ok兩個人坐埋一邊叫了一碗普通湯底的沾麵及一碗辛辣湯底的沾麵,但湯底極咸!!已經是第二次了!之前一次以為師傅錯手但今次好失望連薄如紙的义燒也是只見肥不見肉的五花腩湯底除了咸就甚麼味道也吃不到,記得老板係日本人以往的照呼都不會太差但今次好失望!可能而家已唔憂做?早知入跑馬地麥兆記食腕雲吞麵好過, 啲阿姐照呼好好多
2020-01-09
2019-12-30 621 瀏覽
朋友話最近網上流存一間拉麵店好好味, 我地一行二人都去試一試, 原來地點就係睇賀歲杯香港大球場銅鑼灣路口, 新年年頭見過一面, 今次終於成為坐上客.叫左限定叉燒拉麵及特制腩肉沾麵加一份自家制餃子.限定叉燒拉麵, 如圖,見到疊滿一片片慢煮叉燒, 急不及待,吃了一片, 好薄淡淡的肉片, 湯是一般正常豬骨湯, 麵是幼麵,對本人來說比較硬, 整體, 賣相非常好的一碗麵, 味道一般.特製沾麵是麵較粗曲麵, 目的是可以沾多一點湯汁, 湯汁味較濃及偏咸, 餃子涵夾著酸菜, 此口味都幾特別,不是人人喜歡, 我自己覺得可以接受. 但大家記得不要像我一樣犯錯, 沾了餃子醋, 醋實在太酸了. 舖面不算多位置, 中心位置為拉麵廚房, 格局都是適合瘦底人士成為坐上客.

叫左限定叉燒拉麵及特制腩肉沾麵加一份自家制餃子.

2019-12-21
2019-12-30 481 瀏覽
見網上好評如潮,米芝蓮推介,帶著期待的心去一嘗拉麵。結果極失望。好喇,叫左碗味噌拉麵,師傅一路傾閒計一路笑一路整拉麵,好hea 咁,一點拉麵師傅應有嘅專業態度都冇。味噌拉麵:佢地叫麵豉,但味道唔係日式,湯底帶有用黎整中菜既中式麵豉味,仲奇怪地帶有中式南乳豬手既味道!麵底:試完湯底後即食,係。腍。既!!唔好話基本彈牙,我所試過既任何一間拉麵都彈過佢,懷疑係師傅掛住傾計,唔專注所致嘅疏忽。塊豬腩就好一般,口感偏「鞋」身。難食到我同朋友都只係食咗幾啖就放棄,離開被茶記阿姐呼喝、間野又逼又一陣味、見到廚房唔開胃既地方,之後去左第二度再醫肚。真心難食,唔會再黎。拉麵店做出如茶記感覺:一進店我們二人被安掛坐普通枱,被阿姐用命令式叫我地兩個一齊坐埋一邊,完全茶記feel。(要知道小店同茶記係有分別的)Request 後坐Bar枱,紙箱多既程度不可表受,連行入去坐低都好辛苦,坐低後waiters 出出入入經常撞到,驟眼望入廚房,衛生情況不良好,見到唔開胃。完全唔明點降咁多好評,希望將來質數改善。
見網上好評如潮,米芝蓮推介,帶著期待的心去一嘗拉麵。
結果極失望。

真心難食,唔會再黎。

拉麵店做出如茶記感覺:

完全唔明點降咁多好評,希望將來質數改善。
2019-12-26
2019-12-27 327 瀏覽
知道這間拉麵得到米芝蓮榮譽已經好幾年今日特登來到銅鑼灣試吓.裝修是很傳統日本拉麵店我們12:30左右去到人還不算多.叫了兩款拉麵一款是味增一款是豬骨湯底不得不說湯底真的是非常香濃可口而且麵條保持適當的硬度不會煮得太林身.見到碗麵好似細細碗但因為湯底太濃厚,食到一半已經好飽

知道這間拉麵得到米芝蓮榮譽已經好幾年
一款是味增一款是豬骨湯底
不得不說湯底真的是非常香濃可口
而且麵條保持適當的硬度不會煮得太林身
見到碗麵好似細細碗
但因為湯底太濃厚,食到一半已經好飽

2019-10-31 1367 瀏覽
食左咁多年,質素越嚟越差,味噌拉麵湯底肉碎以往很豐富,現在都不復見。最大問題係員工態度惡劣,收銀那位阿姐不時呼喝同事,連個客落單都比人話,走白蔥都唔啱既,真係由佢開鋪食足咁多年未見過,仲夠膽死話我地拉麵無白蔥,食完𢳂番比佢睇,佢都仲死拗,仲話係芽菜,比d專業好無?當年員工殷勤服務,坐爆哂好忙,仲會細心教用鐵匙𢳂湯隔肉碎,仲有日本師傅煮麵,抵佢攞米芝蓮。依家連lunch都坐唔滿,都咁惡對客,真係最後一次了。一百蚊碗麵不如食第二間開心d。
2019-10-25 875 瀏覽
日本風小店拉面Jo地方唔大,中間圍住系廚屋區域,可以清楚睇到廚師整過烹調過程,具有日本居酒屋風格,選菜方式簡單,先選拉面底再選配料,最後係追加項目。今次試左蒜油豚骨幼面,加蔥! 湯底清清地,同一般連鎖拉麵店唔同,絕對可以飲哂全碗湯麵唔會有油膩嘅感覺豚肉是瘦果種 唔會一大條肥豬肉連住,幾鐘意特別一提系佢台面旁邊既配菜,個微微辣芽菜絲記得要試,勁好食!服務員還可以,價錢中規中矩,整體感覺都唔錯,大家經過都不防來試一下
日本風小店
拉面Jo
豚肉是瘦果種 唔會一大條肥豬肉連住,幾鐘意

蔥油豚骨幼麵
蔥油豚骨幼麵
2019-10-25 669 瀏覽
呢度嘅選擇有好多 有辣有唔辣 拉麵粗有幼 沾麵有冷有熱🍜 超級鍾意食呢度嘅沾麵 拎左咁多年米芝蓮真係名不虛傳🤩一碗非常之我口味嘅沾麵😋最欣賞嘅係呢度嘅麵底 軟硬適中好彈牙 加上掛湯能力好強 再一啖都會食得出有好濃魚介味嘅湯😍叉燒肥瘦均勻有入口即溶嘅效果😆加上份量都幾大下 食完超級滿足~.one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recomm
one of my favourite tsukemen in hong kong - the michelin 💫 Ramen Jo! i love how the shop is little & cosy which gives you an authentic vibes especially when the workers there communicate in japanese 🤣 the texture and temperature of the noodle is a 10/10 and match perfectly with their delicious broth 💯 i truly enjoyed my tsukemen & would definitely recommend to y’all!
what did i order:
特製沾麵 ($106) 😋😋😋
炸八爪魚球 ($50) 😋😋
2019-10-11 634 瀏覽
拉麵係啲明知肥但又不時心癢癢想食返碗。通常呢個掙扎都係多餘,因為一定會去食,重點係食完滿唔滿足。好好彩今次唔伏,食左碗我覺得係香港食過最好食既拉麵。先講湯底,飲得出唔係味精水,又唔會成口油,濃而不膩,加分。麵條,不過粗又不過幼,煮既時間剛好,唔會唔熟又唔會變糊,即使食食下浸住湯既都唔會完全淋哂,岩哂最介意麵質既我。

好好彩今次唔伏,食左碗我覺得係香港食過最好食既拉麵。

先講湯底,飲得出唔係味精水,又唔會成口油,濃而不膩,加分。

2019-09-25 690 瀏覽
今日專登過來食人氣拉麵店,一收工就即刻過來,點咗一份餃子同埋一份蒜油豚骨拉麵。餃子一份只有三只要28蚊,有少少貴。但好好食皮好薄,裏面嘅餡料味道都好好。蒜油豚骨拉麵咧真系好香啊!湯底濃郁,豬骨味好足,鹹度啱啱好,拉麵又彈牙,豚肉都好軟好好食。完全冇失望到,下次仲要來,太好食啦!
2019-09-11 759 瀏覽
今次黎到銅鑼灣一試聞名的拉麵JO❗️六點左右黎到,可能因為偏早,冇咩人唔使排隊選擇好多,花多眼亂,最終決定試下佢個招牌沾麵❗️❗️招牌沾麵 $90湯底好濃,但算比較鹹,當然一般沾麵湯係比較濃,但個人認為係多左少少,好唔好食就見仁見智,但味道方面係唔錯至於麵身都係好壞參半,麵身好彈牙好Q,但相比就比較唔掛湯,而正正係我覺得一個沾麵最需要的元素,唯有強行自己食住麵一路飲湯補足下,但其實麵同湯係幾夾,整體不過不失,但如果要食好沾麵,可能有其他更好選擇
今次黎到銅鑼灣一試聞名的拉麵JO❗️
六點左右黎到,可能因為偏早,冇咩人唔使排隊

選擇好多,花多眼亂,最終決定試下佢個招牌沾麵❗️❗️

招牌沾麵 $90

2019-08-20 725 瀏覽
每次打波途經這間拉麵店,都被門外大大的燈籠所吸引,今次終於有時間可以在打波前試試了。傳統日本拉麵店舖,講日文加少許中文的日本哥哥幫我們落單。豬骨拉麵 ~ 豬骨湯底,不咸而味鮮,另外日本叉燒味道香,肥瘦剛剛好,再加上伴菜~筍,木耳再加上芝麻及蔥,已經非常美味。蒜油拉麵 ~ 豬骨湯底加上香噴噴的蒜油,令人回味,當然麵內也有美味的日本叉燒及伴菜,另外還加有椰菜,非常豐富。今次這間店的拉麵並沒有令人失望,真才實料,值得一讚。

傳統日本拉麵店舖,講日文加少許中文的日本哥哥幫我們落單。

今次這間店的拉麵並沒有令人失望,真才實料,值得一讚。
2019-08-15
2019-08-19 583 瀏覽
星期五的晚上又是接男朋友收工的時候,好耐無搵特別既拉麵食,好彩今次無失望!一般日本拉麵店都唔會有太多選擇,這間豚骨為主。個人比較傾向湯麵,點左蒜油豚骨拉麵。一見到兩塊叉燒晶瑩剔透,對腩肉等肥豬肉不感興趣既我都流哂口水比起一般日本拉麵既叉燒,佢切得相對薄一d,入口唔怕覺得太膩湯方面濃而不咸分量一黎到我覺得唔夠,點知食完都幾濟男朋友揀左這裡最出名既沾麵叉燒賣相一樣,都有3塊,麵質比較硬身,湯味道好吸引,仲有陣陣海鮮味。仲叫左個炒野菜,少少油膩,卻有好多唔同種類既菜,好好味可惜環境十分窄,餐牌貼於牆身。食緊期間,keep住同後面背對背既女士有碰撞...

一般日本拉麵店都唔會有太多選擇,這間豚骨為主。

個人比較傾向湯麵,點左蒜油豚骨拉麵。
蒜油豚骨拉麵

一見到兩塊叉燒晶瑩剔透
,對腩肉等肥豬肉不感興趣既我都流哂口水

比起一般日本拉麵既叉燒,佢切得相對薄一d,入口唔怕覺得太膩

湯方面濃而不咸
分量一黎到我覺得唔夠,點知食完都幾濟

男朋友揀左這裡最出名既沾麵

特製沾麵

仲叫左個炒野菜,少少油膩,卻有好多唔同種類既菜,好好味

2019-08-16
蒜油豚骨拉麵
  • 炒野菜
2019-08-16 358 瀏覽
銅鑼灣有很多拉麵/沾麵店,不少著名的拉麵店都選址於此。今天在老銅濕平完,見餓,就去了這家米芝蓮推介的拉麵店。這家店坐位不多,只有十多個bar 枱位子,及兩張四人枱。客人可以看著師傅煮麵過程。座位雖少,店內的樓底卻很高,因此空間感亦很強,不會有狹窄的感覺。點了一碗辣味沾麵,真的很合我口味,吃完有種滿足感...沾麵內含叉燒兩片、沾麵汁內有荀乾。我覺得挺不錯的,魚介休沾麵汁很香濃,可能因為加入了蘑菇油和辣醬,味道豐富,配上冷感及富有彈性的沾麵,喜歡味濃的朋友不妨一試!吃完麵後,沾麵汁加入上湯,把這個魚介休辣湯一飲已盡,幸福滿溢!

點了一碗辣味沾麵,真的很合我口味,吃完有種滿足感...

• 沾麵