2021-11-13 265 瀏覽
鹽酥雞肉燥飯 $63跟飯會有三塊雞同半隻蛋台灣腸係另外加既雞都有半身手掌大,份量都叫充足👍🏼用既雞塊都無咩雞油,比較乾身肉燥都係無咩肥膏喺入面而且味道都屬於偏甜關東煮烏冬 $63食得出係用包裝即食關東煮再加烏冬真心講一定唔難食,不過冇乜特別甜不辣 (跟餐加$20)出面食開嘅台式甜不辣通常都會係一條條不過依度原塊上幾特別兩個人食唔使爭一人一塊肉燥扒油菜 (跟餐加$20)肉燥既份量好充足,可以每條菜都有肉燥食到跟餐會有紅茶或者綠茶送👍🏼唔啱嘅仲可以加錢轉其他台式飲品😌
鹽酥雞肉燥飯 $63
跟飯會有三塊雞同半隻蛋台灣腸係另外加既
雞都有半身手掌大,份量都叫充足👍🏼
用既雞塊都無咩雞油,比較乾身
肉燥都係無咩肥膏喺入面
而且味道都屬於偏甜

關東煮烏冬 $63
食得出係用包裝即食關東煮再加烏冬
真心講一定唔難食,不過冇乜特別

甜不辣 (跟餐加$20)
出面食開嘅台式甜不辣通常都會係一條條
不過依度原塊上幾特別
兩個人食唔使爭一人一塊

肉燥扒油菜 (跟餐加$20)
肉燥既份量好充足,可以每條菜都有肉燥食到

跟餐會有紅茶或者綠茶送👍🏼
唔啱嘅仲可以加錢轉其他台式飲品😌

2021-10-25 304 瀏覽
大角咀的舊樓下,橫街窄巷裡,有一間特色小店,餐廳裡有很多貓的畫和擺設。台式豬扒飯 ($63),豬扒好大塊,手板那麼大,味道可以;醬汁很多,太多,不太鹹。加錢,野菜薯餅 (+$8)和茉香綠茶 (+$5),飽飽。總評味道:平常;環境:大角咀的舊樓下,橫街窄巷裡,特色小店;服務:一人之境,一腳踢,服務可以;衛生:平常;價錢:一分錢,一分貨。

加錢,野菜薯餅 (+$8)和茉香綠茶 (+$5),飽飽。

總評
味道:平常;
環境:大角咀的舊樓下,橫街窄巷裡,特色小店;
服務:一人之境,一腳踢,服務可以;
衛生:平常;
價錢:一分錢,一分貨。

2021-10-14 124 瀏覽
🐔鹽酥雞肉燥飯 $59鹽酥雞有4大舊炸皮唔厚唔會話成口粉食唔到肉肉燥份量多而且調味同其他店唔一樣係偏甜嘅所以就算肉燥份量多都唔會話太鹹食唔到底🍢關東煮烏冬 $59配料有腐皮 烚蛋 竹輪 牛蒡卷 白蘿蔔 海帶同埋蒟蒻各一件當中最有驚喜係牛蒡卷 白蘿蔔 同埋蒟蒻!牛蒡卷係魚肉卷包著條牛蒡 食嘅時候仲以為係洋蔥😂另外浸湯嘅蒟蒻都係第一次食白蘿蔔超級清甜完全無渣烏冬明顯唔係平時包裝嗰啲形狀比較圓碌碌湯底好清甜完全唔會油膩唯一有啲啲失望係原本以為會係溏心蛋點知只係普通烚蛋🥔忌廉蟹肉薯餅 $8 (跟餐)午餐有幾款小食可以加配小食上枱我哋有少少嚇親 因為都幾細塊。好彩味道都唔錯話明忌廉蟹肉都預咗唔會食得出蟹肉架啦薯餅外皮炸到金黃色好酥脆 質地綿密🫖泡沫紅茶 (跟餐)佢個樣真係好似啤酒xD上面嘅泡沫好綿密 茶香亦好香濃🍵茉香綠茶 (跟餐)嘢飲一嚟到真係好香茉莉花味不過可能因為嗌咗走甜所以飲到一半覺得越黎越甘 有啲頂唔順。🧋紅豆奶茶 $5 (跟餐)其實原本係珍珠奶茶 但可以將珍珠轉紅豆自由度都好高奶同茶比例也恰到好處 茶味濃得嚟唔會苦亦唔會蓋過咗陣奶香最加分係啲紅豆 有綿密嘅紅豆蓉又有好多紅豆粒粒而且媽
🐔鹽酥雞肉燥飯 $59
所以就算肉燥份量多都唔會話太鹹食唔到底
關東煮烏冬
🍢關東煮烏冬 $59
配料有腐皮 烚蛋 竹輪 牛蒡卷 白蘿蔔 海帶同埋蒟蒻各一件
當中最有驚喜係牛蒡卷 白蘿蔔 同埋蒟蒻!
牛蒡卷係魚肉卷包著條牛蒡 食嘅時候仲以為係洋蔥😂
另外浸湯嘅蒟蒻都係第一次食
白蘿蔔超級清甜完全無渣
烏冬明顯唔係平時包裝嗰啲
形狀比較圓碌碌
湯底好清甜完全唔會油膩
唯一有啲啲失望係原本以為會係溏心蛋點知只係普通烚蛋

🥔忌廉蟹肉薯餅 $8 (跟餐)
午餐有幾款小食可以加配
小食上枱我哋有少少嚇親 因為都幾細塊。
好彩味道都唔錯
話明忌廉蟹肉都預咗唔會食得出蟹肉架啦
薯餅外皮炸到金黃色好酥脆 質地綿密
茉香綠茶

🫖泡沫紅茶 (跟餐)
佢個樣真係好似啤酒xD
上面嘅泡沫好綿密 茶香亦好香濃

🍵茉香綠茶 (跟餐)
嘢飲一嚟到真係好香茉莉花味
不過可能因為嗌咗走甜所以飲到一半覺得越黎越甘 有啲頂唔順。

🧋紅豆奶茶 $5 (跟餐)
其實原本係珍珠奶茶 但可以將珍珠轉紅豆
自由度都好高
奶同茶比例也恰到好處 茶味濃得嚟唔會苦
亦唔會蓋過咗陣奶香
最加分係啲紅豆 有綿密嘅紅豆蓉又有好多紅豆粒粒
而且媽媽嗌咗少甜又真係唔會過甜👍🏻
2021-05-02
5 分鐘 (堂食)
午餐
關東煮烏冬
  • 紅豆奶茶
2021-10-09 135 瀏覽
牛肉湯餃$68湯底重肉味,鮮甜可口🙂鋪面唔大,睇得出係用心製作既餐點,加上份量唔小,抵食👍👍 鹽酥雞肉燥飯$63大大件雞肉炸到脆卜卜,配埋香甜肉燥醬,一流🤓主食仲送泡沫紅茶濃香茶底,解膩之選🥳🥳自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:平靚正‼️ 難得一見既良心小店,一坐低就見每張枱上面都提供搓手液,注重衞生😉 裝潢亦走台灣風格,睇得出老闆落足心機係食品質素、鋪面外觀、待客之道😍😍 推推推x10000000✨
牛肉湯餃$68
湯底重肉味,鮮甜可口🙂鋪面唔大,睇得出係用心製作既餐點,加上份量唔小,抵食👍👍 [更可以優惠價$8加台灣腸、椒鹽雞翼x2]

鹽酥雞肉燥飯$63
大大件雞肉炸到脆卜卜,配埋香甜肉燥醬,一流🤓

主食仲送泡沫紅茶
濃香茶底,解膩之選🥳🥳

自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
2021-10-07
  • 鹽酥雞肉燥飯
  • 牛肉湯餃
2021-09-21 108 瀏覽
台灣小店,抵食夾大件,份量多之餘味道亦唔錯!鰻魚飯係限定口味,細SIZE都已經有半條!洗唔洗咁抵食先!?肉燥配生菜, 肉燥飯配野菜薯餅 呢度主角係肉燥呀!滷得好香,好濃郁既肉醬肉碎!外皮炸到香脆可口,肉燥夠濃味,撈飯食味道岩岩好!炸到金黃色而食落香脆惹味,絕對有水準 好過唔少吉列炸物專門店灼生菜加一匙肉燥,味道即刻變得非常惹味!!鰻魚飯有半條份量,底下墊滿蛋絲同飯,係日式風味 略嫌肉汁少D,如果都可以加肉燥就超好食啦!台式特飲好抵飲又同台灣既味道一樣,唔太甜!消費$100大角咀博文街4號地舖
台灣小店,抵食夾大件,份量多之餘味道亦唔錯!
肉燥配生菜, 肉燥飯配野菜薯餅
呢度主角係肉燥呀!滷得好香,好濃郁既肉醬肉碎!
外皮炸到香脆可口,肉燥夠濃味,撈飯食味道岩岩好!
灼生菜加一匙肉燥,味道即刻變得非常惹味!!
台式特飲好抵飲又同台灣既味道一樣,唔太甜!
消費$100
大角咀博文街4號地舖
2021-09-14 73 瀏覽
.大角咀都出名多良心小店💛價錢又平 都好值得特登去食😋呢間既店主應該係一個愛貓之人好多大大少少既貓貓裝飾🐱雖然舖頭唔大但都可以去食下野睇下.🥢 抬摃招牌牛肉湯麵 $63🥢牛肉湯餃 $63個牛肉麵係超高質🤩湯底好濃味啲牛大大舊之餘仲要好淋好重牛味🐮啲麵有少少似上海麵既質地 幾彈牙🍜而個餃子都好正 啲皮好煙韌🥟.🥢炸饅頭 +$20有少少港台fusion既炸饅頭食落都好正🥠個包一啲都唔硬熱食好脆份量亦岩岩好👍🏻.🥢 甜不辣 +$20不嬲都鐘意食有少少辣既甜不辣呢個都炸得好香口🫔咬落幾有口感.🥤珍珠奶綠 +$8我會推介抹茶味既奶茶🍵估唔到又同珍珠奶茶幾夾成日飲開珍珠奶茶就會覺得好有新衝擊.🥤珍珠奶茶 +$8呢個就只係普通珍珠奶茶🧋但珍珠幾好食幾有味😋

大角咀都出名多良心小店💛

🥤珍珠奶茶 +$8
呢個就只係普通珍珠奶茶🧋
但珍珠幾好食幾有味😋
2021-09-08 244 瀏覽
話說同朋友煩惱緊去邊區搵嘢食之際,突然靈光一閃,不如大角咀?! 一個好耐無踏足過嘅小區上網極速望望有咩食店選擇,鎖定咗呢間*良心小店,食台式嘢,位處小街,由奧運站行落去大概15分鐘推門入內,星期日嘅下午竟然一枱客都無!食物都算多選擇,點了3 款主食再加飲品,應該滿足吧!▶️鹽酥雞肉燥飯 (轉拌麵) - 雞件份量夠多,外皮炸到香脆可口,肉燥就稍為咸咗少少,但可以接受 ($59)▶️台式香腸肉燥飯 - 台式香腸不咸反而口味較甜,仲有少少爆汁,唔錯!($59)▶️珍寶吉列蝦肉燥飯 (轉拌麵) - 真係不能不讚!首先蝦嘅size 夠晒大,其二就係個脆漿做得好好,炸到金黃色而食落香脆惹味,絕對可以媲美出面啲吉列炸物專門店!($59) 追加咗一份鹽酥雞 (+$8)▶️珍珠奶茶 - 好飲!同市面上嘅台式茶飲店不相上下,主食 (+$5)就可以加配,另(+$10) 就可以加配其他飲品,有冰沙/奶綠/奶茶/咖啡/特色飲品總結:整體而言食物質素唔錯,多選擇,小店嚟講係有誠意,店舖不大但裝修格局令人舒服。小店經營一啲都唔容易,希望大家多多支持!

下午茶
2021-08-30 43 瀏覽
無意中經過這家小店,被門外五顏綠色的餐牌吸引住,小店主打台式風味,套餐選擇又多,有我喜歡的鹽酥雞珍寶吉列蝦肉燥飯,兩隻巨型吉列蝦,香脆彈牙。滷水蛋,粟米,肉燥配菜,賣相夠豐富。肉燥拌有咬口的粟米粒撈飯特別好味鹽酥雞肉燥拌麵,鹽酥雞酥脆肉嫩,脆漿是粗粒會更好,同樣有滷水蛋,粟米粒。飯可轉麵,香噴噴的肉燥拌麵,相比飯味道更豐富套餐+$5可加珍珠奶茶,茶底帶有茶韻,珍珠又大大粒,飲翻舊時珍珠奶茶的味道結論是小店經營,每個餐都很豐富,最體貼是有需要可以提供即棄餐具

2021-08-10 113 瀏覽
呢間鋪真係唔係同事介紹都發現唔到,好彩冇錯過左呢間台灣美食😌自從同事介紹左呢間,自己黎食左幾次次次都冇失望呢間啲肉燥真係食過咁多肉燥中嘅No.1每次已經食到超級飽,就算飽到肚就爆都會忍唔到食清光肉燥、雞翼、香酥雞都超級推薦👍🏻
自從同事介紹左呢間,自己黎食左幾次
次次都冇失望
呢間啲肉燥真係食過咁多肉燥中嘅No.1

每次已經食到超級飽,就算飽到肚就爆都會忍唔到食清光

肉燥、雞翼、香酥雞都超級推薦👍🏻

2021-06-21 266 瀏覽
#抬摃 💛男女小編嗰一日拍拖行過大角咀🤪咁啱見到依間台式嘅黃店💛興致勃勃咁入到去但就有少少失望咁走🙊首先一入到去環境行懷舊風格🥰燈光比較昏暗 背景採用左紅磚等等⛩好有舊時代嘅味道 有潛力成為打卡位🤩座位方面分別有靠牆嘅吧枱🤟🏻幾張四人枱同埋二人枱‼️雖然比較狹窄但都整體上坐得舒服 係吧枱嗰度唔知點解個冷氣吹到正一正 個頭覺得唔舒服所以轉左矮啲嘅二人枱🙊🙊依度菜單分別有以台灣肉操飯配上台灣香腸或者鹽酥雞等等嘅配搭🐔或者台灣傳統食品,💛例如魯肉飯或者台式豬扒飯👅鹽酥雞肉燥飯 $59💰(5.5/10)滷水雞翼肉燥飯 $59💰而嘢食方面😋我哋兩個都係揀咗肉操飯🤤配上鹽酥雞🐔滷水雞翼🐔同埋加錢要多份台灣香腸同埋鹽酥雞✨首先講吓依度主打嘅肉燥啦🥰佢並唔係正宗嘅台灣嗰一款好多肥肉好油既肉燥🙊反而係乾爭爭純粹用醬油同埋啲瘦豬肉撈埋一齊嘅肉燥🙊🙊所以出到嚟嘅效果唔單止冇咗肉燥嘅油香感✨而且因為用咗瘦豬肉嘅關係令到醬油嘅鹹味得唔到一個中和嘅效果‼️結果就係成餐飯都好鹹🙈雖然依度嘅份量係OK🙈肉燥係足夠撈到成碗飯🤩但如果係咁鹹嘅肉燥我真係寧願佢比少啲好過🤏🏻🤏🏻之後就輪到配菜最好食嘅就係台灣腸😻我諗因為係店家直

#抬摃 💛

鹽酥雞肉燥飯 $59💰(5.5/10)
滷水雞翼肉燥飯 $59💰

之後就輪到配菜最好食嘅就係台灣腸😻我諗因為係店家直接拎貨所以味道上都正正常常👅其次就係滷水雞翼💋雖然有滷水味但明顯唔夠入味🤏🏻叫做食落口唔會反感但亦都唔會特別想再食🤏🏻最尾嚟到鹽酥雞😿因為男女小編都好鍾意食所以特登加錢嗌多一份✌🏻另小編嗰份就正正常常食落去冇話特別脆口但都叫做食得下人😼但女小編嗰份真係完全唔掂😿😿明明同一時間落單但係女小編同男小編嗰份明顯唔係同一時間炸嘅☠️反而似係屋企隔夜菜炸嘢第二日再攞出嚟叮返😿就算男小編牙力咁勁 都咬得好辛苦先咬到出嚟😿所以女小編一路食一路個樣就那埋一舊🙊🙊(明明就冇‼️)

飲品方面😚我哋就選擇左免費嘅泡沫紅茶同埋抹香綠茶✨雖然一上到嚟真係好似啤酒咁樣😻整落去好靚❤️嘢飲上面有一層薄薄地嘅泡✨打卡來講真係一流‼️‼️但係有個致命嘅缺點☠️兩杯嘢飲都係無糖、無糖、無糖!‼️‼️‼️大佬你無糖唔緊要🙊你同我講咗先啦😿我平時飲凍檸茶都係走甜🥺但點解你嗰兩杯野可以走甜得來苦到咁😿😿真係好難飲🥺男小編原本expect台式店舖入邊啲嘢飲就算唔係幾好飲但都至少喺出邊茶餐廳嘅水準🙊但依兩杯真係完全fail,淨係得返個樣🙊

埋單來講其實平均一個飯到$6x🙊雖然台灣野可能賣得貴啲🙈但以大角咀平民區來講依個價錢🙊小編絕對搵到三四間更加好食嘅黃店🤤而且唔論地區小編都覺得依個食物質素對唔上價錢✨可能依間黃點主打嘅係其他嘅台灣菜式,小編未試到🥺但除非嗰一日女小編真係好想打卡🙊如果唔係都唔會特登再食返🙈或者如果有朋友仔知道嗰一日係咪純粹我哋唔好彩🥺其實本身質素正常都可以留言講返‼️‼️

題外話🙈想問吓大家平時如果食黃店多唔多中伏🙊因為男小編本身支持開嗰啲黃店都係未有運動之前食落覺得OK😋咁啱幾間都全部表左態先繼續支持🤩其實男小編好多時都喺度諗 男女小編開個IG純粹記錄下自己生活❤️但如果寫啲食評令到間黃店生意差咗嘅話🙈話晒都叫同路人,呢個個時勢大家都唔容易🥺如果阻人米路會唔會唔係甘好🙊🙊

推薦指數🌟 5 / 10 🌟

抬摃 (大角咀)
⚜大角咀博文街4號地舖
⏱星期一至日 11:45-21:00

2021-05-19 324 瀏覽
今日同女朋友去完奧海城行街夜晚就去咗隔離大角咀附近啲街搵嘢食平時比較少嚟大角咀搵嘢食唔知係咪平時都係人流咁少定疫情關係好似間間都唔使點排隊就有得入去食咁而最後我哋路過見到呢間餐廳好似唔錯就入咗去啦入邊得一台客姐人流真係比較少門口個餐牌啲字寫得都幾靚色彩繽紛啲排版都唔錯幾易睇鹽酥雞肉燥飯$59個飯望落豐富嘅有菜有粟米仲有半隻流心蛋食落肉燥都濃嘅仲有啲粟米吊下味有啲口感咁 個雞炸落都脆口好味珍寶吉列蝦肉燥飯$59我哋要第二碗飯係炸蝦肉燥飯佢個炸蝦係即刻炸嘅 脆口好味我哋仲叫咗兩杯嘢飲一杯係珍珠奶茶另一杯如果冇記錯係青蘋果茶黎最後呢個價格都算唔錯嘅
今日同女朋友去完奧海城行街

一杯係珍珠奶茶另一杯如果冇記錯係青蘋果茶黎
最後呢個價格都算唔錯嘅

2021-04-02
珍寶吉列蝦肉燥飯
其實大角咀有好多好食嘅小店,去開旺角同油麻地嘅朋友可以行多幾步,過去試吓~—————————————————🍗鹽酥雞肉燥飯 連飲品 $59/set嗰鹽酥雞炸粉薄,而且肉質勁厚🤤另外,嗰肉燥亦都好香,送飯一流。同埋D飯亦都好大碗吓,唔覺唔覺食咗好大碗飯🤧最重要喺,嗰蛋喺流心㗎!!凍L凍L,又滑lulu咁🥚—————————————————🐮滷水拼飯(豆干、牛腱、雞翼、蛋)連飲品 $59/set話說小編嗰frd子本身唔鐘意食豆干,但佢都話好食,而且帶有微微嘅豆香💕牛腱亦都夠香,但略嫌可以再腍多少少就perfect~ 雖然嗰飯有好多滷水汁,但略嫌可以鹹多少少(可能小編有D重口味😛😛—————————————————因為始終都喺細舖,所以都係迫咗少少。而幅牆有好多貓咪嘅插畫,勁cute🐱💕—————————————————
🍗鹽酥雞肉燥飯 連飲品 $59/set
🐮滷水拼飯(豆干、牛腱、雞翼、蛋)連飲品 $59/set
午餐
2021-03-07 305 瀏覽
以往每年去好幾次台灣的我,已經有一年多沒有去台灣了,現在只好在港訪尋台味以解相思。來抬摃前在網上看到的評語只是一般,所以我本來是抱著路過就順道試試的心態來的,這樣反而有驚喜。食物當然要先來一碗抬摃牛肉湯麵,麵條跟我在台灣街邊小店吃的一樣,牛展切得比較厚,不過咬起來很腍,近乎入口即溶的感覺,是整碗精髓所在。湯底方面似乎用了甜鼓油,帶點點甜,更有趣的是上面加了玉米,添了點港式風味,當然也一如以往地有菜,味道整體我會給正評。份量也夠多,性價比高。另外點了杯香芋珍珠奶茶,不過不失。看到它餐牌也蠻多選擇的,值得再來一試。環境平日晚上來,只有兩三桌人,有點可惜,覺得它的質素值得有更多客人。餐廳有點像日系家庭式居酒屋,燈光較昏暗,它的logo是隻猫,牆上畫了很多猫,桌上也放了不少猫的擺設,很可愛。

食物

2021-02-26
  • 抬摃牛肉湯麵
2021-03-04 169 瀏覽
毛毛雨的天氣就好似心情一樣,好沉重😔工作關係來到大角咀,一直想試呢間餐廳💛牛肉麵好好味,麵質彈牙,牛肉係半筋半肉,炆得非常軟熟,有濃濃牛肉味👍🏻👍🏻👍🏻綠茶濃淡剛好,餐飲嚟講質素算中上😋老闆娘好好人,傾咗一陣計我心情都舒緩到少少😭希望你生意興隆,加油💪🏼我下次過嚟都會幫襯你
毛毛雨的天氣就好似心情一樣,好沉重😔
工作關係來到大角咀,一直想試呢間餐廳💛
綠茶濃淡剛好,餐飲嚟講質素算中上😋
牛肉麵
牛肉麵
2020-11-01 729 瀏覽
平日不喜歡食煎炸野嘅我,真係抗拒唔到佢嘅鹽酥雞!印象中係食過最好食的一家,有驚喜食物選擇雖然不多,但食得出係用心製作,每一道菜都做得很不錯,食物質素好平均。絕對值得一試再試!
  • 鹽酥雞
  • 燥肉飯