1天前 0 瀏覽
呢間座落於九龍灣地鐵站出口既PIE & TART,空間唔大,人唔多,但效率好快,即叫即食,十幾蚊一個。買左一個芝士牛奶撻同雞批,又熱辣辣又爽脆!濃郁既芝士味,真係回味無窮!個撻殼好爽脆;而個雞批亦同樣好香,雞肉既質量正常,主要係個撻殼好脆好正!

2天前
2021-09-15 89 瀏覽
十幾年前pie + tart 全盛時期間, 總有一間在區內。 我細個時都有一間在馬鞍山新港城商場內, 店舖內由一對夫婦打理, 男的在焗tart, 女的在門面收錢, 見他們做得開心, 我每每放學經過都要婆婆買鮮奶撻食。其後幾年熱情冷卻, 人流少左, 店舖結業, 便沒有再見過馬鞍山有此店了, 其他地方亦少左。唯獨九龍灣此店經營多年, 仍然存在。故經過九龍灣港鐵站,見到 一定要買回家品嚐, 尋找童年回憶味道。麻辣牛柳批未試過, 幾特別, 愛小辣之選。蜜汁豬頸肉批買回家品嚐, 用氣炸煱160度幾分鐘便可吃到熱辣辣的肉批。批底幾脆。 雞批鮮奶撻不二之選童年回憶, 而家好少有機會食, 所以加分。而家反而冰室盛行, 太多菠蘿包, 雞尾包, 蛋撻賣,反而更加回味此pie & tart.
唯獨九龍灣此店經營多年, 仍然存在。

麻辣牛柳批
未試過, 幾特別, 愛小辣之選。

蜜汁豬頸肉批
買回家品嚐, 用氣炸煱160度幾分鐘便可吃到熱辣辣的肉批。
批底幾脆。

不二之選

童年回憶, 而家好少有機會食, 所以加分。

2021-07-26 216 瀏覽
大食妹以前係九龍灣做暑期工, 次次都忍唔住買Pie & Tart 返去同屋企人分享今次亦都唔例外事隔咁多年, 唔知質素係咪依舊呢<法式粟米批>因為法式粟米批新鮮出爐, 大食妹就買左一個綿綿嘅薯蓉裏面係粟米, 簡單好食<美式螺絲肉汁批>美式螺絲肉汁批一向係媽媽至愛, 同樣係薯蓉係面, 裏面係甜甜嘅茄汁同螺絲粉, 口感豐富<雞批>雞批嘅料的確好多, 親民抵食<鮮奶撻>鮮奶撻係當年大食妹至愛, 鮮奶又滑又香<特濃朱古力孖鬆>另外仲買左個特濃朱古力孖鬆, 好巨型
今次亦都唔例外
事隔咁多年, 唔知質素係咪依舊呢

<法式粟米批>
因為法式粟米批新鮮出爐, 大食妹就買左一個
綿綿嘅薯蓉裏面係粟米, 簡單好食

<美式螺絲肉汁批>

<雞批>
雞批嘅料的確好多, 親民抵食

<鮮奶撻>
鮮奶撻係當年大食妹至愛, 鮮奶又滑又香

<特濃朱古力孖鬆>
另外仲買左個特濃朱古力孖鬆, 好巨型
  • 美式螺絲肉汁批
  • 鮮奶撻
2020-12-09 940 瀏覽
難得經過,就買咗個鮮奶撻同埋芝士鮮奶撻。鮮奶撻一如既往都係咁好味, 但係芝士鮮奶撻我真係唔鍾意個味,唔知係我接受唔到定係個味道真係奇怪。$8黎講,算平,可以值得一試。
$8黎講,算平,可以值得一試。
2020-03-22 1314 瀏覽
最愛螺絲粉批!以前讀中學星期六在九龍灣補習,上完堂回家之前一定會買Pie & Tart食!今天經過九龍灣地鐵站,一於買翻幾個當午餐食吧。螺絲粉批- Pie & Tart 必食推介!基本上每次幫襯都會叫螺絲粉批,薯蓉口感軟綿綿幼滑,加少少茄汁同螺絲粉一齊食,無得彈!入邊仲有大量蕃茄肉、菇、洋蔥,整體味道酸酸甜甜,當正餐食都唔過分!蘑菇撻- 蘑菇撻係另外一個推介!撻上有滿滿嘅芝士,十分邪惡,趁熱食嘅話可能仲有拉絲效果添。裏面全部都係蘑菇,外層包著薄薄的忌廉汁,牛油撻皮好香,不過食到一半有啲滯,同朋友share食就最好!芝士鮮奶撻- 鮮奶撻升級版!平時食鮮奶撻會食到濃郁牛奶味道,今次都唔例外。不過我覺得芝士味略嫌淡味,比奶味蓋過,冇咩特別。

芝士鮮奶撻
芝士鮮奶撻
2020-03-19
2019-12-24 1376 瀏覽
大學時代已經好鍾意它的鮮奶撻,但做嘢之後都好少食,估唔到佢今時今日都仲賣緊$8算相當抵,仲出左朱古力同芝士味,之前食過,我覺得依然係鮮奶撻最好味,熱辣辣!由於有啲肚餓,所以仲買咗個「焗白汁雞皇長通粉」( $19 ),面頭有一層芝士,分量當然唔會似一個焗通粉外賣咁多,只可以當小食,雞皇好似唔係好覺,洋蔥多啲,味道一般。不過勝在地點方便,在地鐵站口,而且基本上所有野都ready made, 所以一比錢就走得,好方便快捷。不過換來就係會多即棄垃圾,魚與熊掌呢!

焗白汁雞皇長通粉

鮮奶撻
每次經過Pie & Tart都會忍唔住行過去😛所撻會keep住新鮮出爐!「南瓜批🥧($11)」因為佢新鮮出爐 外皮超香脆🤩南瓜蓉🎃都夠多 甜度天然💕「芝士鮮奶撻🧀🥛 ($9) 」入邊嘅牛乳好滑似燉奶 面頭嗰層芝士粉令個撻略帶鹹香😝!但皮唔夠鬆化🙈「意大利芝士撻🧁($15)」太甜 唔夠tiramism味😔-Every time when I walk pass Pie and TART,, the bakery smell is so tempting😛! All tarts are fresh baked! I recommend the「Pumpkin Pie🥧($11)」It has a flaky and hot enough pastry with natural pumpkin fillings 🎃🤩💕「Cheese Milk Tart 🧀🥛 ($9) 」 has a milk coagulate which tastes like the steamed milk custard! The cheese powder has enriched its flavour!😝「T

Every time when I walk pass Pie and TART,, the bakery smell is so tempting😛! All tarts are fresh baked! I recommend the「Pumpkin Pie🥧($11)」It has a flaky and hot enough pastry with natural pumpkin fillings 🎃🤩💕「Cheese Milk Tart 🧀🥛 ($9) 」 has a milk coagulate which tastes like the steamed milk custard! The cheese powder has enriched its flavour!😝「Tiramism Tart 🧁($15)」is too sweet without tiramism taste.😔
價錢:$10 - $20
地址:Pie & Tart (Tsing Yi shop is newly opened👍🏻Tsuen Wan, many...)
性價比:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:78/100
南瓜批
南瓜批
2019-07-15 1125 瀏覽
每日都經過九龍灣pie and tart ,好近地鐵站,收工必經之地,因為味道實在太香,收工回家前肚餓就過去買過住食住先。今次點左海鮮批,拎上手熱辣辣,食落去好失望,價值$16 ,本來對佢好有期望,但食落至知所謂嘅海鮮批,入面得幾粒蟹柳,加埋一啲長通粉同埋火腿。味道都有啲過咸,真係麻麻,但夠熱辣辣係加分的,另外佢外邊個脆皮都夠脆唔會淋。以前曾經食過鮮奶批同埋芝士鮮奶批都好食,我諗下次都係叫返最普通嘅批先唔會失手。

海鮮批
2019-07-15
2019-05-31 1086 瀏覽
當天下班後而又未到晚飯時間,想找些小東西作下午茶,突然想到了九龍灣地鐵站有一家Pie & Tart,於是便一心前去買本人最喜歡的雞批。來到此店看到不同口味的批類都很是吸引,尤其是麻辣牛柳批,好像很好味的樣子,所以便各買了一個雞批及麻辣牛柳批,店員每次也很細心的放了兩支膠叉供顧客可比較衛生地食用。拿回家裡雖然有點冷了,但還是很香!雞批一如平常的好味,雞肉又滑批皮又香,難怪永遠是皇牌!而麻辣牛柳批老實說太油了,雖味道還算不錯,但本人應該不會再買,始終都是不要太勇於嘗試特別的味道的好

雞批及麻辣牛柳批
麻辣牛柳批
2019-05-21
5 分鐘 (外賣自取)
$14 (其他)
雞批及麻辣牛柳批
2019-05-15 621 瀏覽
讀書時候有一次偶然陪媽媽來九龍灣吃飯遇到,就買了一個紫薯塔,沒想到隨便小店的東西竟然做得很好吃,是爆漿的,別的也嘗試過雞批也很好吃,肉鬆的就不太好了,幹幹的一點味道也沒有
2019-04-17 413 瀏覽
Haven't eaten the pie and tart for a long long time. Since today morning have to work in Kowloon Bay, finally bought one for myself. Milk Tart is always my first choice. It as a semi solid layer on the surface and underneath is smooth and milky paste. The sweetness is just appropriate, not too sweet and not too plain. As for the tart paste, it is crispy enough and it is a perfect snack!
2019-03-29 522 瀏覽
pie and tart相信好多人未食過都聽過,我就係中學個陣有同學介紹話佢啲鮮奶撻好食先知呢間嘢嘅, 今日經過九龍灣地鐵站 點見啲口痕就嚟咗呢間pie and tart到買咗個鮮奶撻食佢啲鮮奶撻我由佢6蚊開始食佢食到佢而加8蚊,雖然話變得冇咁抵食但佢個味道好難得咁多年都冇乜變,個鮮奶撻好香奶味而且好香滑, 我通常係用個匙羹潷曬中間嗰啲鮮奶部份我先至會食嗰批邊嘅,係真係滑到sir落喉嚨咁款架 不過批邊就比以前差咗冇咁脆

不過批邊就比以前差咗冇咁脆

2019-03-15 575 瀏覽
今次去淘大,見到有pie &tart就好想食,平時經過都直行直過。可能約左中學同學聚會一下,突然見到好想食,所以就買左3個一齊分享下!雞批:個曲奇皮好鬆化!叉一吉落去就散開啦,食落口既味道真係不變,雞肉都好多,味道吾會太濃。鴕鳥批:第一次試,肉質好un,配黑椒汁。我覺得吾太好食,皮吾多鬆化,只係見到新出想試下薯蓉螺絲粉批:呢間簡直無得輸,好飽肚,好大個,個底係茄汁螺絲粉,拌勻薯蓉一齊食,好好味!

雞批:

鴕鳥批:

薯蓉螺絲粉批:
2019-03-13
2019-03-01 572 瀏覽
🔅🔅🔅今朝早返工經過分店被香噴噴蛋撻味吸引各式各樣蛋撻批和酥花多眼亂下揀左呢款————咖哩牛肉酥好開心下午茶有著落啦~🔸<迷你咖哩牛肉酥> 4件$18看似迷你但都唔細件下午食酥皮依然鬆脆且帶點煙韌有咬口~咖哩餡料不算好多牛肉係碎碎地型態咖哩係唔辣但好香應該叮熱食更好味🔹呢個價錢來說~不足以買一個下午茶不過買幾個咖哩酥再配一杯中式熱茶個人覺得相當不錯!下次再試其他口味先😋😋😋🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
今朝早返工經過分店
被香噴噴蛋撻味吸引
各式各樣蛋撻批和酥
花多眼亂下揀左呢款
————咖哩牛肉酥
好開心下午茶有著落啦~
🔸
<迷你咖哩牛肉酥> 4件$18
看似迷你但都唔細件
下午食酥皮依然鬆脆
且帶點煙韌有咬口~
咖哩餡料不算好多
呢個價錢來說~
不足以買一個下午茶
不過買幾個咖哩酥
再配一杯中式熱茶
個人覺得相當不錯!
下次再試其他口味先
😋😋😋
🔅🔅🔅

迷你咖喱牛肉酥(4件)
迷你咖喱牛肉酥(4件)
2019-02-28 359 瀏覽
每次坐巴士🚌返屋企,都會買至少一兩件批方便等車時候可以邊食邊等,今次我買左「鴕鳥肉批」、「咖喱牛肉批」、「鮮奶撻」、「蜜汁豬頸肉批」。鴕鳥肉批、咖喱牛肉批鴕鳥肉批同咖喱牛肉批跟以前一樣, 外層做得比較硬身,餡料有黑椒鴕鳥肉/牛肉和洋蔥,咖喱味幾入味。鮮奶撻 鮮奶幾滑同嫰,相比起其他奶撻便宜,不過味道亦較淡,牛油皮微微脆身,有種香脆口感。蜜汁豬頸肉批外層幾鬆脆可口,而蜜汁雖然是我的最愛之選,可惜呢個批我覺得不過不失。

鴕鳥肉批、咖喱牛肉批

蜜汁豬頸肉批
2 分鐘 (外賣自取)