2012-08-28 681 瀏覽
去現時點買完書出來,決定去三樓的扒王之王。本來並不想執,但附近沒有其他餐廳,決定就食一次。環境還不錯,不過如果亮一點就會更好。我們兩個人可以坐四個人的位置。因為十二點多就進去了,所以不用等,人也不是太多。餐紙的介紹真的令我笑了,我想這就是做生意的精神吧。叫了一個芝士焗粟米蟹柳魚柳意粉和B餐。兩個都有一個drink,麵包和湯。白湯很濃,很好喝。都包硬了一點。之後很快就上菜。豬扒很好食可不會太硬。醬汁也調得剛剛好。芝士焗粟米蟹柳魚柳意粉也很好吃。芝士味很濃,白汁也很不錯,蟹柳還是蟹柳,不過各樣合起來也不錯。如果份量再大一點更好。服務生很專業,病了還是工作,幸好帶上了口罩。比當作沒有事好很多。
ok
menu
menu
之後很快就上菜。
豬扒很好食可不會太硬。醬汁也調得剛剛好。

2012-08-19
  • 芝士焗粟米蟹柳魚柳意粉
2012-02-15 205 瀏覽
第一次寫食評, 今次真係忍唔住先至決定寫 一, 叫左2個set dinner, 2塊牛扒都order左3成熟, 但2塊都係一切開就知起碼6成熟二, 加左個飯, 個飯硬到我用刀砌先砌得開, 硬到食唔到, 係唔係比左個display我?雖然其餘的意粉, 薯菜, 檸茶是不錯的. 但主角 - 牛排令我減晒分.
第一次寫食評, 今次真係忍唔住先至決定寫

2012-02-14
情人節
2011-02-18 170 瀏覽
旺角呢間扒王午餐的選擇幾多,有牛扒餐、馬來西亞咖哩飯餐、沙律餐、焗飯或意粉餐和鐵板扒餐......而且價錢不貴午餐約在$75留下。旺角彌敦道扒王之王地方闊,坐位唔逼。我選擇了午餐C 芝士焗咖哩海鮮飯牛油餐包和羅宋湯味道麻麻地 芝士焗咖哩海鮮飯 - 青口和墨魚新鮮,話明是芝士焗咖哩海鮮飯但為何咖哩汁吃不到有芝士味而且咖哩味不濃愛濃的人會失望。 我覺得咖哩食物就無乜特別。

旺角彌敦道扒王之王地方闊,坐位唔逼。

我選擇了午餐C 芝士焗咖哩海鮮飯

牛油餐包和羅宋湯味道麻麻地

我覺得咖哩食物就無乜特別。

麻麻地
2011-02-18
2010-09-25 68 瀏覽
行行下街有D肚餓 見到扒王之王既餐牌就上左去食個下午茶果時大約4點上到去1個客都冇-_-員工就有8個-_-叫左個芝士粟米焗雞扒飯+凍奶茶($29)杯野飲正正常常個飯黎到果時好香點知食落去就出現問題雞扒雖然好厚肉 但系好鞋而且塊雞扒既溫度同個飯同埋個汁系完全配合唔到簡單D黎講 即系個暖既炒飯底 加塊唔熱既雞扒 再加D熱既汁個飯已經去到三重天既境界orz得我一個客 系咁易煎番熱塊雞扒比我都得掛-_-唉-_- 成個飯完全系失敗之作-_-不過間野環境幾清靜 似乎適合傾計多過食野 -_-相我都廢事影 好睇唔好食 絕對唔會再黎-.-
行行下街有D肚餓
見到扒王之王既餐牌
就上左去食個下午茶
果時大約4點
上到去1個客都冇-_-
員工就有8個-_-
叫左個芝士粟米焗雞扒飯+凍奶茶($29)
杯野飲正正常常
不過間野環境幾清靜 似乎適合傾計多過食野 -_-
相我都廢事影 好睇唔好食 絕對唔會再黎-.-
2010-09-22
2010-08-31 68 瀏覽
有個朋友生日,所以先陪佢行下街,再去扒王之王度食返餐呢度氣氛唔錯,檯面上仲有支蠟燭^^" so燈光照影之下,都幾有氣氛!!呢度地方又大,又多位置,雖然覺得有少少暗坐底之後,我要左6成熟的扒王牛柳配蒜蓉汁,6成熟切落去的手感都幾好,而且件扒比較厚身,切落去完全冇難度扒內並沒有血水出來,味道唔錯,配埋蒜蓉汁,味道很好,可以食出牛扒的味道,至於個幾塊薯仔又唔脆又唔香,而且出面比較難咬,破壞左成件牛扒
有個朋友生日,所以先陪佢行下街,再去扒王之王度食返餐

又唔脆又唔香,而且出面比較難咬,破壞左成件牛扒
2010-08-23 16 瀏覽
朋友出來食飯,話好想去鋸扒,一定要去扒王一齊行去扒王,之前來過,環境冇咩變過都係暗暗地幾有情侶格調朋友叫了扒王雜扒,扒王牛柳牛柳都會問返你要幾成熟咁我要了八成熟份量來講,都幾大塊,差不多有隻手掌咁大上菜後,服務員會同你點汁,件扒都幾厚身外層煎得有點燶...件扒很容易切但口感一般,未去到入口即溶的境界牛扒質素不算上級,不能夠令人滿足沒有了那種牛扒的香味
朋友出來食飯,話好想去鋸扒,一定要去扒王
一齊行去扒王,之前來過,環境冇咩變過
都係暗暗地幾有情侶格調
朋友叫了扒王雜扒,扒王牛柳
牛柳都會問返你要幾成熟咁我要了八成熟
份量來講,都幾大塊,差不多有隻手掌咁大
上菜後,服務員會同你點汁,件扒都幾厚身
外層煎得有點燶...件扒很容易切
但口感一般,未去到入口即溶的境界
牛扒質素不算上級,不能夠令人滿足
沒有了那種牛扒的香味
2010-08-23 19 瀏覽
同個朋友來信和買野,同睇下一些手機,睇到差不多4點鐘先來食點野,個fd就好想來食扒王之王,本來都不是好想來食,因為剛買了件精品,已經冇咩錢但朋友話好想吃,最後都和應佢^^"同以前差不多,很貴這裡的環境很不錯,又夠闊大,我們搵左個4人位坐因為個段時間好少人...大把空位所以搵個靚位坐得舒服d,上次來吃的時候,服務員的態度好D,這次就有一點點差了~.~個fd叫了個美國西冷扒,而我叫了個雜扒,牛扒的份量少左,上次來食的時候,的份量很多的!!不知道是不是節省成本最好味的係雞扒,很易咬,不過有點肥膩,香腸唔夠軟,味道一般,薯仔硬了點,又冇咩味道想飽的話,就自己想一想了,點都好,環境還是不錯的,而且冷氣很涼快,同朋友傾計傾了很久,時不時服務員都會來幫你斟水,服務算係很好!!
但朋友話好想吃,最後都和應佢^^"
同以前差不多,很貴
這裡的環境很不錯,又夠闊大,我們搵左個4人位坐
因為個段時間好少人...大把空位
2010-08-19 8 瀏覽
差唔多每週一次同三兩個friend晏晝喺到有lunch gathering,今天應該係最後一次,因為D friend唔再喺附近返工,見食咗咁多次,亦可能係最後一次,咁就寫寫分享下啦。次次lunch gathering都唔會叫甚麼鐵板之類,只會叫午餐A、B、C其中一個。今日揀咗B餐 - 肉眼扒配磨菇汁跟飯,餐湯要紅湯,餐飲要凍啡少甜。當然先上紅湯跟餐飽,想特別講講餐湯,去其他餐廳大多數叫白湯,唯獨依間一定叫紅湯,因為佢夠酸,算多菜!無特別品嘗研究咩原因令佢夠酸,但每次飲完都開胃。飲緊嘅同時主菜就嚟,肉眼扒有三塊(夠食飽),磨菇汁都有少量磨菇(應該都係罐頭),還有少量菜蔬(椰菜,粟米粒,紅蘿蔔條),幫助消化!最後一定係凍啡少甜啦,足夠嘅咖啡味,能達到下午提神的作用。間唔中嚟下就得,長期嘅話無可能!

間唔中嚟下就得,長期嘅話無可能!
2010-08-19
(非會員)
2010-06-17 10 瀏覽
我和我老公兩個人點了一個雜菌龍利柳焗飯,一個鱈魚拼黑椒牛扒,一個忌廉湯,一個羅宋湯。環境很一般,還有一點陳舊的感覺,我們坐在進門口左手邊的第二張臺,上面剛好是冷氣管,風很大,還偶爾伴有冷凝水滴在檯面上。當時是shopping了一個下午去吃的,應該是很餓的,但看到主菜上來之後就完全沒有吃的胃口。鱈魚還可以,牛扒很爛,我老公評價是他有史以來吃過的最差的牛扒。我的焗飯也是很差。完全沒有雜菌,就是一塊龍利柳上面鋪了一層芝士。飯不入味,龍利柳邊緣很多燒糊的,也沒有什麽味,比美心和大家樂餐廳的還差。性價比很低。
2010-06-15
一心諗住..扒王無錯嫁la..無選擇既時候..求其食點都唔會差..點知食完下午茶返黎open rice先知原來佢第1頁唔見..就知凶多吉小...吃左個 唔知乜自然豬柳鮮菌汁...豬第1啖以為ok..好快地就覺得不外如是..舊舊都只能當普通烤豬都分分鐘好吃過佢既味...d汁又麻麻唔知咩味...飯就林左...最豈譜係隻'根' 比左畢湯既..食都食得無咁暢快..但廢是換...見經理男人50歲左右..好似好close..唔用機械禮貌式口腔..用當係佢親戚既說話方式...諗住會好食..點知相反...d設備又係唔太ok..menu玻璃個舊野夾住d紙 巢蚊蚊...幾張都係...
2009-08-27 8 瀏覽
原來扒王之王嘅龍蝦餐咁平嘅我梗係揀A餐,波士頓龍蝦拼牛柳啦侍應生哥哥介紹餅餅食$138套餐忌廉湯係我個餐嘅,不過呢碗比餅餅飲,因為我個龍蝦餐無龍蝦湯飲呀唔要求太高的話都係好食嘅,夠熱囉當我地食晒呢兩個包之後嘅5分鐘,佢至比牛油餐刀同埋麵包碟我地喎放低咗之後,我問侍應哥哥呢套餐具係食咩用架?佢答我食麵包用嘅我話,我地已經食完咗個包起碼5分鐘喇佢即刻收返但我個龍蝦湯仲未黎喎龍蝦湯oh no~~~ 味唔到但濃,越飲就越鹹,越飲就越口渴,give up一杯凍檸檬茶都解唔到味精呀餅餅叫咗菠蘿青檸蜜,唔知點解變咗柑桔蜜餅餅叫個套餐有個頭盤 : 法式焗田螺,幾好食,不過好多油波士頓龍蝦拼牛柳,龍蝦好好味呀,都算多肉喇,牛柳7成熟真係......好腍,腍到無牙都咬到,無牛味,只有黑椒汁味,食咗一半牛柳,放棄了餅餅要西冷扒7成熟,呢塊ok,係ok咋,唔係好食呀,食咗大半,放棄放棄嘅原因係飽咗喇呢餐$300有找,但我唔會再食喇無語問蒼天相關網誌 : http://hk.myblog.yahoo.com/jessicalim1112/article?mid=6332
原來扒王之王嘅龍蝦餐咁平嘅

我梗係揀A餐,波士頓龍蝦拼牛柳啦

侍應生哥哥介紹餅餅食$138套餐

唔要求太高的話都係好食嘅,夠熱囉

放低咗之後,我問侍應哥哥呢套餐具係食咩用架?

佢答我食麵包用嘅

我話,我地已經食完咗個包起碼5分鐘喇

佢即刻收返

但我個龍蝦湯仲未黎喎

一杯凍檸檬茶都解唔到味精呀

餅餅叫咗菠蘿青檸蜜,唔知點解變咗柑桔蜜

餅餅叫個套餐有個頭盤 : 法式焗田螺,幾好食,不過好多油

放棄嘅原因係飽咗喇

麵包
忌廉湯
龍蝦拼牛柳
檸檬茶
其實未食晏,又抽住兩個電熱水壺,想揾間坐得好啲但又唔貴嘅餐廳食個餐飲杯嘢,就上咗呢間扒王之王喇!本來想叫個午餐,點知啱啱收牌無午餐叫,唯有叫下午茶餐啦!燒美國牛肉配薯仔沙律我覺得好味嘅,一來啲牛肉有味鬆軟,二來我個人鍾意薯仔沙律多過什果沙律,下午茶餐來說份量適中。彩椒龍蝦汁鮮蝦扁意粉,其實幾好食架,汁醬鮮美麵質軟靭適中,但係廚師唔係煮呢個彩椒龍蝦汁鮮蝦扁意粉比我囉,而係煮咗個餐牌無嘅彩椒鮮什菌扁意粉比我,因為受電視影響太深了,怕叫厨房換過會送兩啖口水比我,我對什菌都唔抗拒,是但啦! 甜檸七喜其實即咸檸七,檸檬很大,不過要篤到爛哂先有味。凍奶茶一般啦!唔知係唔係下午茶時間唔係最多人,佢地關咗一啲冷氣有啲焗囉。啲座椅梳化有啲舊。寫食評之前見間間分店都咁多劣評,其實以一間平民扒房來說佢都有好多食物種類供應,只希望員工們積極啲,老闆又識做啲,間餐廳搞好啲,其實我地啲普羅大眾有更多選擇,廉價歎個扒餐就最好喇!

本來想叫個午餐,點知啱啱收牌無午餐叫,唯有叫下午茶餐啦!

甜檸七喜其實即咸檸七,檸檬很大,不過要篤到爛哂先有味。

凍奶茶一般啦!

甜檸七喜+凍奶茶
燒美國牛肉配薯仔沙律
彩椒龍蝦汁鮮蝦扁意粉
餐牌無嘅彩椒鮮什菌扁意粉
2009-03-05 369 瀏覽
我們一入去就落單,見桌面未有水,問侍應拿杯水給我們,但他還是忘記了。落完單一會兒就有湯同麵包 ,羅宋湯的蒜頭味多過蕃茄味。等了十五至二十分鐘都未看見主菜出現,問侍應之下,看見到他們找尋剛才落單的人,再問我們有甚麼東西未來,十分鐘過後主菜才出現。那個豬肉吃了一點點,但在厚的地方一切下去就流出血水!和侍應說豬肉不夠熟;再等五分鐘,他們拿出了剛才吃過了一點點又再翻熱了的豬扒出來!另一個燒牛肉餐,牛腩牛根比較多,最後只吃了六成。在來餐飲時,有個侍應送來了兩個似雪糕的東西,說是令我們遲了吃飯所以送給我們,不過食真一點,原來是用冰做的,因為有一大塊冰在中間。由入去餐廳即刻落單至付款離 開,共用了一個半小時!以前都很喜歡去這集團食扒,不過想不到這幾年變得這麼差了.....

那個豬肉吃了一點點,但在厚的地方一切下去就流出血水

2008-12-12 8 瀏覽
10/12/08我 : 首先來的是餐包,唔夠熱 .then 龍蝦湯,味道都ok,有一粒蝦肉,蝦肉都算爽口.到我飲完湯, 我honey個餐包都未到.最後要吹左3次先有湯飲.上主菜個湯先一齊到.頭盤:香煎法式鵝肝,鵝肝煎得過左小小, 乾左d .美國極黑豬: 此豬扒煮得乾左d , 冇咩肉汁.甜品: 雲呢拿ice cream , 味道又出奇地好食.
10/12/08

我 : 首先來的是餐包,唔夠熱 .
then 龍蝦湯,味道都ok,有一粒蝦肉,蝦肉都算爽口.

頭盤:香煎法式鵝肝,鵝肝煎得過左小小, 乾左d .
美國極黑豬: 此豬扒煮得乾左d , 冇咩肉汁.

甜品: 雲呢拿ice cream , 味道又出奇地好食.
2008-10-29 8 瀏覽
諗黎諗去都唔知食咩好~好耐都冇食過扒餐~所以就近近地去左扒王之王食~因為一心諗住好耐冇去過,咪試下啦~點知d野食完全唔掂~頭盤(法式焗田螺) -- 成碟野油淋淋主菜(xx牛柳) -- 件牛柳係就係5成熟~但d肉質醃都霉晒~1d牛味都冇!甜品(焦糖焗蛋) -- 點知個蛋上面熱~個底仲凍冰冰...飲品(咸檸檬七喜) -- 篤到個檸檬爛晒都冇檸檬味.. .個set仲要158未計加1
諗黎諗去都唔知食咩好~好耐都冇食過扒餐~
所以就近近地去左扒王之王食~
因為一心諗住好耐冇去過,咪試下啦~

點知d野食完全唔掂~
頭盤(法式焗田螺) -- 成碟野油淋淋

甜品(焦糖焗蛋) -- 點知個蛋上面熱~個底仲凍冰冰...
飲品(咸檸檬七喜) -- 篤到個檸檬爛晒都冇檸檬味.. .

個set仲要158未計加1