2020-03-22 0 瀏覽
一向都好鍾意食手拉麵小廚嘅小籠包,今日專登走去食。佢地小籠包真係冇得輸。不過,去完呢一次之後,我估疫情未完之前都未必會再去喇。因為佢地太多職員唔戴口罩。最近揀餐廳,都必定望下啲職員有冇戴口罩先。今次去手拉麵都有望,見玻璃房入面個叔叔有戴,就安心入去。點知入到去就見到阿老細同個廚冇戴罩。到臨走時數一數,得2個好乖有戴,3個冇戴。希望佢地為客好,為自己好,都可以戴返個罩啦! 我仲想再嚟食呀!
$45 小籠包

2020-03-07
$45 小籠包
  • 小籠包
2020-03-16 17 瀏覽
星期日特登同朋友去新蒲崗食美食,見openrice多人話呢間好食就去試下。舖頭雖細細間,但晏就時間都好多人食,好彩唔洗要排隊等。坐低就即刻叫左小籠包、雞絲粉皮同雲吞。雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️上枱睇落就已經流晒口水🤤,鐘意佢好多汁亦重花生醫味,比出面食既甜多小小。雖然都好食,但如果要比較,我認為上海姥姥既味道好食d招牌小籠包⭐️⭐️⭐️我本身系最期待個小籠包的!點知期望越大失望越大🙁 佢唯一既優點真係好多湯汁,但整體餡的味道較淡,而且佢層外皮唔滑仲有小小怪味。我出面飲茶食開個間的小籠包仲好味個佢😭😭8隻菜肉雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️食呢碗雲吞有家的味道,皮薄餡足,味道唔錯

雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌小籠包⭐️⭐️⭐️

8隻菜肉雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️
食呢碗雲吞有家的味道,皮薄餡足,味道唔錯
2020-03-15
2020-03-14 20 瀏覽
位於新蒲崗嘅手拉麵小廚可謂我嘅飯堂之一,佢出名價廉物美,吸引唔少街坊嚟食。.平時我鍾意食羊肉麵,呢日特登試吓雲吞麵。.雲吞皮薄餡靚,而且每隻大細差唔多,仲係新鮮包起。.每次食都見到師傅不停咁樣包雲吞同埋小籠包,睇得出佢哋嘅食物有幾受歡迎。.呢款雖然清淡但係一啲都唔單調,每一口都食到蔬菜嘅清甜,同埋有層次嘅湯底。

平時我鍾意食羊肉麵,呢日特登試吓雲吞麵。
雲吞皮薄餡靚,而且每隻大細差唔多,仲係新鮮包起。
2020-02-02 424 瀏覽
早有聽聞呢間鋪頭嘅小籠包好好味,終於今次放假可以去一試啦!地理位置上不近地鐵站,好彩朋友熟路所以就唔使左搵右搵。店內位置不多,特別係午餐時間所以需要同人搭枱。終於食到呢個好出名嘅小籠包啦,一上枱仲係熱辣辣,果然同傳聞中一樣咁好味,入邊仲係好多汁,而且包嘅皮亦不算厚,係$42有五隻來講算係好高質素。呢個豬扒担担湯拉麵$52亦幾有驚喜,豬扒炸得啱啱好,有啲外脆內軟,而且個湯底亦都唔會太重花生醬味,否則加埋啲麵成個感覺會好濟!個午餐都只係食咗$80左右,絕對係高質街坊食店!
早有聽聞呢間鋪頭嘅小籠包好好味,終於今次放假可以去一試啦!

個午餐都只係食咗$80左右,絕對係高質街坊食店!
2020-02-01 251 瀏覽
本來想食附近出名嘅窩夫三文治,不過太多人排隊,所以諗住食附近嘅餐廳就算,行行吓經過手拉麵小廚,細細嘅鋪頭,都有六七個人排緊隊,等左十幾分鐘就可以入鋪頭。之前電視節目有介紹過呢度嘅手打拉麵好好食,我哋兩個人叫咗一人一碗羊肉湯拉麵,一籠招牌小籠包,一份菜肉雲吞。拉麵好快就上枱,啖湯充滿羊肉嘅鮮味,一啲都唔膻,配菜仲要好足料,有好多菜同埋羊肉片,食到最後都仲有。而拉麵就食得出唔係機打嘅,因為佢好彈牙好爽。食食吓拉麵,招牌小籠包同菜肉雲吞都上埋,一見到個小籠包忍唔住要即刻放低手上嘅拉麵,個小籠包好大粒,小籠包入邊充滿湯汁到連一個湯羹都載唔晒,記住要攤凍少少先好擺入口!另外菜肉雲吞都好有驚喜,雲吞皮好滑,鮮肉有好多汁,同招牌小籠包不相伯仲!今次總算不枉此行特登嚟新蒲崗覓食

羊肉湯拉麵
羊肉湯拉麵
菜肉雲吞八隻
2020-01-05
  • 羊肉搶湯拉麵
  • 菜肉雲吞
2020-01-06 375 瀏覽
好耐之前大台東張西望介紹過嘅餐廳,爆汁小籠包,上網睇翻原來係依間⋯⋯果然有驚喜呀🤩我叫左個豬頸肉担担湯拉麵($52),同埋招牌小籠包($42/5隻),未講食物之前。依間餐廳位置偏僻,唔係住附近同唔熟呢頭,可能需要少許時間去搵。🥱我係樂富行過嚟大概20分鐘左右啦。餐廳入面好少位,好彩去個時已經係下午茶時間,有得坐卡位,中午或者夜晚去嘅話應該好多人去排隊,走個時差唔多到晚市,出面開始要排隊,所以大家預好時間去食呀⋯⋯豬頸肉担担湯拉麵🌶($52),價錢一般,豬頸肉算大舊而且有燒過,但係好”銀”,而且有啲凍,似係豬頸肉本身熟嘅放埋一邊,之後有人叫就直接放喺麵度,呢度扣左唔少分。雖然餐牌有個🌶但係唔係好辣,本身唔食得辣嘅我都接受到。麵幾好食,爽滑,份量適中,但係麵唔係好入味,但都係好食嘅⋯⋯招牌小籠包($42/5隻),其實我都係為咗食招牌小籠包而嚟嘅,$42/5隻,平均都要$8隻,價錢中上,睇到依度可能心諗價錢唔值,睇埋可能你會唔係咁諗⋯⋯😉新鮮出籠嘅招牌小籠包,皮薄餡靚,一咬小籠包,即刻爆曬啲汁出嚟。🤔一口食曬又驚汁太熱,咬開一半又驚汁爆到周圍都係,只要用匙羹放一隻小籠包,然後咬開少少皮,見到

豬頸肉担担湯拉麵🌶

招牌小籠包(5隻)

招牌小籠包($42/5隻),其實我都係為咗食招牌小籠包而嚟嘅,$42/5隻,平均都要$8隻,價錢中上,睇到依度可能心諗價錢唔值,睇埋可能你會唔係咁諗⋯⋯😉新鮮出籠嘅招牌小籠包,皮薄餡靚,一咬小籠包,即刻爆曬啲汁出嚟。🤔一口食曬又驚汁太熱,咬開一半又驚汁爆到周圍都係,只要用匙羹放一隻小籠包,然後咬開少少皮,見到小籠包汁好滿,再飲上面少少汁,應該係叫湯先啱,東張介紹過依間小籠包啲汁其實係:煲咗好耐嘅湯,然後雪凍變成啫喱狀,之後再放喺小籠包入面包住,然後蒸熟左就變成湯汁小籠包啦⋯⋯之後一口食埋佢
,好滿足嘅感覺,唔使點醋都好好食啦,原汁原味嘅感覺⋯⋯

招牌小籠包絕對值得推薦
大家去食,爆汁小籠包,超值得去食,係我食過最好味嘅小籠包
。以至於個麵呢都唔差嘅,下次再去嘅話我會淨係叫招牌小籠包⋯⋯一個人食啱啱好⋯⋯
豬頸肉担担湯拉麵🌶
招牌小籠包(5隻)
2020-01-01 322 瀏覽
平日下午5點去到都滿座,幸好還有一張二人桌,遲來一步就要稍候了。店內略為擠迫,但不減客人,可見食物有多吸引!小籠包: 上次試過小籠包一試難忘,今次當然要再品嘗品嘗。觀察所見,差不多每一桌上都有一籠。這兒的小籠包比一般的大,皮不太厚,很多湯汁,一口下去極為滿足! 羊肉湯拉麵:拉麵非常有口感!羊肉分量不少,切得薄、略肥。湯非常鮮甜,我們忍不住差不多喝光!喜歡甜點的我當然要試試豆沙鍋餅,是不錯的飯後甜品!整體食物很不錯,會再光顧!

喜歡甜點的我當然要試試豆沙鍋餅,是不錯的飯後甜品

整體食物很不錯,會再光顧!
2019-12-09 584 瀏覽
去完一田掃貨後,我記得有朋友之前特登駕車食依間上海菜館,個時佢話好多人排隊。可能咁岩當日係平日嘅關係,唔駛等位就可以入座,當然預左D位好迫而且又要搭檯。見到餐牌D野食唔貴,但因為我當日咳到死死下嘅關係,所以唔可以食D好刺激同辣嘅食物。所以我叫左羊肉湯拉麵$52羊肉份量都幾多,而且有羊膻味,鐘意食羊嘅我覺得唔錯。老公叫左蔥爆羊肉飯$55加豆漿$6比起我個碗相對失色D,冇乜羊膻味。小籠包$44(佢牆上寫住豬肉制品包括小籠包同豬肉雲吞要加$2)真係好多湯汁好juicy,不過層皮有點厚同埋d肉有d鬆散,咁遠黎到都值得一試嘅。食左$157,唔算好貴,如果唔多人排隊都可以考慮下。

所以我叫左羊肉湯拉麵$52
羊肉份量都幾多,而且有羊膻味,鐘意食羊嘅我覺得唔錯。

老公叫左蔥爆羊肉飯$55加豆漿$6
比起我個碗相對失色D,冇乜羊膻味。

食左$157,唔算好貴,如果唔多人排隊都可以考慮下。
2019-11-27
2019-12-09 403 瀏覽
手拉麵小廚為於新蒲崗不起眼的內街,是間樸實的小店,沒有最有利的地理位置,依然客似雲來,可見紅火的生意靠的是實力和口碑。在門口等候時,可從透明的櫥窗看見店內幾位師傅用心搓拉一團團麵粉,手工拉麵食的是師傅的用心製作和回味無窮的口感。羊肉拉麵沒有羊肉的蘇味,至於肉的香和嫩,即使平時受不住羊肉味道的人也可一試。擔擔麵十分足料,豐富的口感配上同樣手感的拉麵,啖啖是滿足幸福的感覺。雞絲粉皮,醉雞等同樣是必點菜式。對住在附近的我來說,手拉麵小廚是每週必到餐廳!

雞絲粉皮,醉雞等同樣是必點菜式。

對住在附近的我來說,手拉麵小廚是每週必到餐廳!
2019-11-20
2019-11-28 425 瀏覽
另一家新蒲崗名店, 是主打上海菜的這家, 其中又以小籠包和拉麵最為著名. 小籠包是我們吃過的Size中最大的, 比一般的至少大一半, 我就覺得有點大而無當, 湯汁豐富但偏鹹, 肉香味有點被蓋過, 皮過厚而不夠Q彈, 有點死實的口感. 若以味道來算不太滿意, 若以視覺效果來說還OK. 手工拉麵偏硬, 就算長時間浸湯也不失硬度, 是我喜歡旳口感. 炒羊肉夠羶, 火候控制得宜而沒有焦燶, 也沒有污染清湯的味道和外觀, 比起小籠包更吸引.
2019-11-26 341 瀏覽
終於俾我揾到間又平又好食嘅小籠包店😍一籠有5隻 隻隻都好大隻最重要係佢皮薄同埋熱辣辣😋😋 一攞筷子夾起佢已經feel到有好多汁係入面 一咬落去啲汁爆曬出嚟好正🥰肉餡都算多但係唯一缺點就係啲肉唔夠實淨但係唔影響味道 呢間真係好抵食 佢個豆沙鍋餅同雞絲粉皮都好好食 快啲去食!!
2019-11-21 469 瀏覽
被我的朋友稱為全香港最好吃的拉麵,我終於來試吃了!我大約1210到,也許還早吧,所以我們無需排隊就可以入座了!他們提供好多選擇,真的好難選。可是我來之前已經選定要吃什麼了,所以很快就可以點餐。雞絲粉皮— 份量不算多,可是很足夠!粉皮沾著淡淡的芝麻醬,再搭著爽口的青瓜絲和雞絲,很好吃,並不會膩。花雕醉雞—份量還蠻大的,花雕酒很香,醉雞很嫩。我想我應該醉了!豬扒擔擔湯拉麵—還蠻特別的擔擔湯頭!有花生的香味,微微的麻辣,湯頭並不會很濃郁。豬扒蠻多的,拉麵真的很好吃,很彈牙!羊肉搶湯拉麵—竟然沒有羊羶味!湯頭清甜,有大量蔬菜和羊肉片!招牌小籠包—我想說他們家的小籠包稱得上香港數一數二!皮薄餡多,湯頭鮮甜,可惜沒附上薑絲,只有醋供應。我好期待下一次再光臨的時候!
我好期待下一次再光臨的時候!
花雕醉雞
豬扒擔擔湯拉麵
羊肉搶湯拉麵
花雕醉雞
豬扒擔擔湯拉麵
羊肉搶湯拉麵
  • 豬扒擔擔麵
2019-11-10 374 瀏覽
水準依舊!其實好耐以前食過,不過自從佢上左新假期,人氣急升之後,人龍長到嚇親我,所以好耐無黎。隔左好一段時間,突然好懷念呢到既小籠包,於是今晚五六左右點就過左黎,心諗應該無人咁早食晚餐,果然真係無咩人,完全唔洗等位。我地叫左一份小籠包,同埋一碗豬排擔擔麵。小籠包依舊咁juicy,D汁多到一隻湯羹都裝唔住,味道好好,皮薄餡靚。擔擔麵亦都唔遜色,望落去好似好紅好辣,但其實一D都唔辣,好香花生味,面質好有口感,我估應該係手打面,因為呢間野叫手拉麵哈哈哈,豬排都炸得好香。不過價錢就勉強可以接受,見住佢一直加價,就黎拍得住商場既價錢,不過仲保持到食物既水準,就放過你啦!🤣
2019-11-08 273 瀏覽
二人套餐抵食,份量OK,多選擇,夠飽,食物味道中等,小籠包一般,唔算一流,但服務真係,兩位阿姐把口成晚話啲客呢樣唔得,嗰樣唔得,又鬧啲客話未齊人唔可以喺度等噃(有兩位客人自己入座卡位話佢地係三位,應該仲有一位朋友未到),但你又冇喺門口招呼人入座仲要點菜都嫌人慢,話人點餐都要分兩次叫,以為嗰客聽唔到,又鬧啲老人家唔沖廁,印象中好似有粗口㚒雜成晚聽住兩位阿姐𠵱𠵱哦哦,真難頂,食物幾好食都唔會有下次
成晚聽住兩位阿姐𠵱𠵱哦哦,真難頂,食物幾好食都唔會有下次
2019-10-25 780 瀏覽
一直以為新蒲崗只是一個工廠區,原來佢係一個臥虎藏龍嘅地方,繼朋友介紹嘅陳儀興潮菜同米豬蓮嘅華園甜品,啱啱又發現呢間京川菜手拉麵,店舖細細,我諗主要做街坊生意,我哋都係去開新蒲崗無意發現此店咋。🍴招牌小籠包 $44⭐️⭐️⭐️⭐️好巨真係一d都唔小,最利害係皮薄但夾起唔會穿,5粒都完整無缺,一咬個包湯汁爆晒出嚟,非常滿足!阿sir話呢個係佢食過最好味嘅小籠包🍴花雕醉雞 $75⭐️⭐️⭐️雞件份量幾多,雞滑酒香但唔夠入味,反而杞子大粒兼非常重酒味🍴蔥爆羊肉 $75(淨小菜)⭐️⭐️⭐️⭐️有鑊氣好大碟,大蔥洋蔥爆得好香,羊肉非常羶,茨油香濃,送白飯一流白飯 $10菜蜜x2二人共消費:$204

🍴招牌小籠包 $44⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴花雕醉雞 $75⭐️⭐️⭐️
雞件份量幾多,雞滑酒香但唔夠入味,反而杞子大粒兼非常重酒味

🍴蔥爆羊肉 $75(淨小菜)⭐️⭐️⭐️⭐️

白飯 $10