2022-05-01 1388 瀏覽
我行我素🫰🏼新派素食自助餐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️午市 $68位 (長者卡9折)位於大角咀,奧運站地鐵旁邊平日12點半帶家中2大長老試試😊可能係上班族午餐,都有幾個人排隊。😗呢排佢做緊長者有全單9折(下午茶除外),連同行者都有折,所以吸引左好多長老黎食😌店內裝修乾淨簡潔,座位略嫌少少迫。😅食物方面,最欣賞佢既口水雞、麻醬雞絲。醬汁味道都好似真一樣,仲有個鳳爪都好似,但其實係蒟蒻。😋😋仲有芋頭魚、炸蕃薯、炸蓮藕、薯粉、炒飯、炒河、酸齋及甜品(紅豆糕,豆腐花)等等等等⋯ 款式都算多😌另一略要讚係佢refill做得好快,又會不停有新食物加入。之前試過另一間素自助<無肉食>,品質差好多,每樣素菜都只有菜同菜同炒菜😅又唔refill🥲仲貴d添~呢間缺點係午餐只係食60分鐘,其實要行出行入拎野食,都有少少趕呀~🤨不過呢個價錢,有甘多野食,食個普通午餐都5-60蚊既時代,呢餐係抵既😀推介呀呢間!😚
我行我素🫰🏼新派素食自助餐
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
午市 $68位 (長者卡9折)

位於大角咀,奧運站地鐵旁邊
平日12點半帶家中2大長老試試😊
可能係上班族午餐,都有幾個人排隊。😗

店內裝修乾淨簡潔,座位略嫌少少迫。😅

推介呀呢間!😚
2022-05-01 696 瀏覽
呢間我行我素好多老友記食,因為有長者咭有9折如果食3點下午茶真係要早啲黎排隊今次我食1130,1100已經有人排隊,最好自己早20分鐘黎排,確保唔會白行一趟。食物方面我覺得普通通通,正常水平,無咩驚喜佢啲炸物個脆漿太脆,好硬,唔似天婦羅佢冷盤算多款,亦有粥,中式糕點甜品同糖水,又有豆腐花有熱飲品—羅漢果菊花幾好飲,但就無凍飲,得凍水呢間只會refill同款食物,唔會中途有變化不過有樣野係疫情之下就覺得唔太好,佢得一隻大碟裝野食,佢有廚餘筒俾你倒垃圾,但大家清潔完個碟會用返同一隻碟再去拎野食,個人覺得唔太衛生,無疫情都還好,有疫情下,唔知大家夾食物會唔會掂到隻碟。總括來說,$68價錢算唔貴但得1小時進食都有點趕,店員真係會計時,因為有人排隊,呢間只會食一次,如果食自助素食會選擇另一間係北角,將軍澳,荃灣等都有分店嘅集團,雖然價錢較貴但係質素比較好
呢間我行我素好多老友記食,因為有長者咭有9折
如果食3點下午茶真係要早啲黎排隊

食物方面我覺得普通通通,正常水平,無咩驚喜
佢啲炸物個脆漿太脆,好硬,唔似天婦羅
佢冷盤算多款,亦有粥,中式糕點甜品糖水,又有豆腐花
有熱飲品—羅漢果菊花幾好飲,但就無凍飲,得凍水
呢間只會refill同款食物,唔會中途有變化

2022-04-26
15 分鐘 (堂食)
  • 羅漢果菊花茶
2022-04-17 785 瀏覽
今日和朋友去咗大角咀我行我素, 原本我對佢係有期望嘅,11:26到咗可入場,門外寫有長者九折,入到去佢問有無長者咭;我哋話有樂悠咭同樣有九折。坐位約三十台左右,以入三分二人,坐下後共取食物,食物一般;好多都係凍曬或者微暖, 值得一讚嘅食物有麻醬青瓜絲, 食品種類唔多約莫三十款嘢到喇 飲品就只有茶同水,汽水要另外收費。 原先諗住健康食品 應該會係熱食點不知係凍好多都係凍嘅 感覺上中伏囉 因為上次去荃灣食素餐都係熱食好少有凍食但係呢度大部分都係凍食不如算
2022-03-29 901 瀏覽
又係要搵食的時侯,朋友提議去大角咀一間新開的餐廳。係一班中年人仕一齊開,支持下啦⋯⋯💪🏻門面俾我感覺,好🈶️外國feel,Coffeeshop?甜品店!No 原來係一間素食館、入邊環境好清雅,給人感覺簡潔,清新。同時系自助形式,正👍食物方面:冷盤:沙律吧!有藜麥和薯蓉,好特別👍👍熱葷:酸齋,印尼炒飯,伊面,炸豆腐,煎釀三寶,回鍋肉,Pizza(味道好似連鎖店,Pizza底卜卜脆,令我懷疑自己係咪真係食緊齋😂😂)種類有成十幾種。甜品:豆腐花,綠豆沙,椰汁糕等等。飲品:羅漢果(免費)價錢大眾化,絕對值得一試😋😋
食物方面:冷盤:沙律吧!有藜麥和薯蓉,好特別👍👍

甜品:豆腐花,綠豆沙,椰汁糕等等。
飲品:羅漢果(免費)
價錢大眾化,絕對值得一試😋😋

2022-03-24 692 瀏覽
知道老店被頂手了,今日前來一試,見到有排人龍照片,所以今天特別早來食第一輪。11:30時段其實人不多,入座前比錢,安排單人高枱,很自在的角落。取碟開始啟動,先夾蔬菜,紫薯泥車厘茄,之後結婚,有南乳粗齋,蘇鵝,煎釀三寶,陳村粉,蒸水蛋,咕嚕麵筋,南瓜,黑椒牛肉粒等。有粥有印尼炒飯,炒麵,蒸腸粉,炸物有炸蓮藕炸豆腐,比較特別的是酸辣薯粉。老實說, 感覺大不如前,素菜款式沒有新意,跟傳統的齋鋪沒兩樣。懷念以前的新派素食,特別是素pizza,素手卷等。
2022-03-24
大角咀素食自助餐廳最近發生轉手風波,我覺得有人好心接手原地繼續做素食生意係好事,就好似街坊酒樓成日都轉手轉名,裝修同點心都梗係差唔多架啦。平價又保持水準,區內居民和上班族又有價錢合理的素食,新開業仲有各種特價更抵食。上一手係走肉朋友,現在換了老闆,改名我行我素。餐廳緊接開業,所以裝修都保持原貌,只係改左少少野。目前全日自助餐均一價平日 HK$68,周末假日 HK$90。外賣任選菜式餐盒連例湯特價 HK$48,優專期到3月底。入面將修都無大改動,素食自助餐都係差唔多陳設,我諗頂手費應該包晒所有傢俬電器,咁用返都好正常丫。午市都有街坊和附近上班的人來支持。這天菜式種類唔算好澎湃,這個價錢基本夠食,我就略嫌綠色蔬菜比較少,食材種類亦唔太多元化,可以考慮炒多幾個菜。粥粉麵飯倒是非常之多,仲有腸粉食添。上手招牌菜口水雞依舊有得食,對於消費者和食慣的街坊來說是好消息。菜式有純素有蛋奶素,不過未見有清楚標示,這方面店家亦需要留意改善啦。外賣飯盒自己夾,個膠盒容量都幾大,我夾完一圈都仲有位剩,仲有一碗湯添。唔知可唔可以洗乾淨個盒下次循環再用呢?

外賣任選菜式餐盒連例湯特價 HK$48,優專期到3月底。

午市都有街坊和附近上班的人來支持。

2022-03-21
2022-03-05 682 瀏覽
留意到大角咀呢間新開的素食店,眼闊肚窄的小弟就趁新開張期間,虐待一下自己的腸胃。店舖環境還算舒適,但可能系新開張有半價優惠的關系,小弟都需要排隊先至可以入去食野。座位與坐位之間都比較窄。一般素食自助餐推出的餸菜,呢間都有(例如紅米飯,炸豆腐,沙律等等),但系令我印象最深刻的,首選,然後系。唔知之後會唔會有新菜推出,第時揾機會再食過。

一般素食自助餐推出的餸菜,呢間都有(例如紅米飯,炸豆腐,沙律等等),但系令我印象最深刻的,首選[咕嚕麵筋],然後系[芋頭魚]。

唔知之後會唔會有新菜推出,第時揾機會再食過。
  • 咕嚕麵筋
2022-03-05 575 瀏覽
新冠肺炎下,許多素食餐廳停業,佢偏偏開業,令一眾素食人士有選擇。政府實施進入餐廳需要掃針卡,對大家有保障。眼見只有小童冇打針吧?原址從前係走肉朋友,可能我好耐冇去食,我認為食物質素比以前更好。鎮江骨我覺得比以前更入味,中午有紅菜頭及酸辣湯,又有粥,多選擇,好似午餐升級版。食客走了以後店員都抹枱,感覺衛生。自助餐風險高唔高?我剛剛睇中醫(恆常的),佢話我條痢唔似中的人的體質,醫師說寒濕的人的容易中,呢個病專搵寒濕的人,如果唔係一間餐廳大家都係除口罩,點解坐得遠的中招,坐得近的冇事。我幫襯前早上收到檢查中心的陰性通知,又有中醫判咗我係低危人士,先放心去堂食。大家可以留意下自己身體體質是否寒濕,再決定會否堂食,亦可以調理下身體,可能就係最佳的預防(假如寒濕論成立的話)。

鎮江骨我覺得比以前更入味,中午有紅菜頭及酸辣湯,
又有粥,多選擇,好似午餐升級版。

食客走了以後店員都抹枱,感覺衛生。

自助餐風險高唔高?