2020-11-01 2353 瀏覽
當日透過Openrice book左1300,與同事共膳我一坻步已經向侍應表示 我訂左位,佢完全無理我,只係為我同同事量體溫。侍應招呼過我前面2位顧客帶他們上2樓,期間係完全無同我地溝通過,咁我地咪企喺原位等安排。然後5分鐘後,個侍應喺梯間蹲低半身,向我哋招手示意我哋過去。個刻心諗:原來你覺得我哋係可以心靈感應 唔出聲都知道係2枱都一齊上2樓⋯⋯😑由於間餐廳係每日set lunch都唔一樣,一埋位個侍應就話等佢換番個today’s menu。 侍應放低張menu 同時就話:today’s lunch set is chicken. 望完成份menu都無雞食⋯開始不惑之際,侍應又同我哋講佢拎錯左menu。更精彩既係,佢再拎下一份menu係食豬扒既,然後我對侍應表示:I don’t think this is the right one...? 佢再一次拎走menu再換,換左份食魚既menu,我真係再忍唔到 心諗你係玩嘢定唔識字?做野點解可以咁俹簁? 我:Are you sure this is the right menu for today’s? 佢:Yes. 我:And today’
當日透過Openrice book左1300,與同事共膳

佢:Yes.
我:And today’s lunch set should be chicken as you told?
佢:Yes.
我:So can you point out where’s the chicken is from the menu?
佢當刻先真正望下自己拎比我哋份menu,發現真係拎錯左🙄

首先我再三確認我無聽錯當日係食雞餐,即使該餐廳侍應屬非華裔人士,無理由餐牌上寫fish/ pork/ beef/ chicken 都唔識分??咁重邊有能力應付lunch hour大量食客?完全不能理解

完全無諗過食個晏要換成3次餐牌先揀到野食,期間係一句唔好意思都聽唔到

2020-08-25
2020-06-12 6102 瀏覽
偶爾會過嚟QRE呢幢嘢食嘢,成個灣仔,想食好D就會過嚟。某日lunch就過咗嚟呢間意大利餐廳食,一個set有麵包、湯、飲品、主菜都係百幾蚊,都好合理!磨菇餐湯,唔算好creamy!個麵包脆㗎,又有芝士粉同一個蒜蓉醬,個蒜蓉醬好正我叫咗個牛扒,真係做到medium, 個牛油亦好夾塊扒!最貼心係個檸檬有個夾比你夾,乾淨衛生!朋友叫炸魚,粉唔厚,魚肉好滑,塊魚好大塊,大塊到食剩咗少少,cp值高!呢間嘢坐得舒服,又有少少裝修,服務正常,呢個價錢係值得再幫襯!
偶爾會過嚟QRE呢幢嘢食嘢,成個灣仔,想食好D就會過嚟。

磨菇餐湯,唔算好creamy!

個麵包脆㗎,又有芝士粉同一個蒜蓉醬,個蒜蓉醬好正

2020-06-10 4207 瀏覽
今日過開灣仔做嘢,就搵埋兩個喺灣仔返工嘅朋友食飯,朋友負責訂枱,就揀咗呢間意大利餐廳,環境唔錯,好適合三五知己傾吓偈。佢每一個lunch set都只不過係百零蚊,以呢區來講再加埋呢間餐廳嘅質素,真係幾超值,性價比相當高。呢度嘅餐包份量好多,而且佢唔係配牛油,而係配蒜蓉同埋芝士粉,我第一次食呢個配搭,新穎得嚟又幾夾,估唔到餐包就已經咁有驚喜!唔同嘅餐就配唔同嘅湯,分別有蔬菜湯同埋雜菌湯。兩個湯都份量十足,而且仲好香濃,非常醒胃。薄薄嘅薄餅餅底上面鋪上南瓜片、香葉、蕃茄醬同埋芝士,因為夠哂正宗,就算冇肉都覺得好好味!牛扒好大塊,肉質非常嫩滑,再配埋大量嘅沙律菜同埋少少薯條,我覺得呢個配搭都幾健康!呢個忌廉汁尖通粉味道比較簡單,忌廉汁好香好滑,而且佢嘅濃杰度啱啱好,所以每條通粉上面都可以掛滿忌廉汁,正!最後配埋一杯冰凍嘅檸檬茶同埋小小嘅甜品,最緊要就係可以同埋朋友一齊開懷暢飲一餐,真係大滿足!
餐包
蔬菜湯
雜菌湯
香草南瓜芝士蕃茄醬薄餅
烤特式牛扒
意式火腿尖通粉配忌廉汁
2020-06-10
2020-06-04 2353 瀏覽
Lunch去食,叫左個忌廉汁既蝦意粉lunch set,餐湯係蕃茄湯,好有蕃茄味但個人唔中意咁酸,之後主菜意粉 牛油忌廉味夠濃 唔怕淡又唔怕太咸 望落份量唔多 但食完岩岩好 環境都舒適有格調 但食物上菜等得比較耐 而餐飲亦黎得好慢 要吹單 中午食時間比較趕
2020-05-29 1907 瀏覽
What is beautiful !! The design is very impressed lovely and Italian. The toilette is clean and well. We took 2 set lunch. One with steak one with spaghetti bolognese.Mushrooms soup: it was very good, smooth taste with right herbs. Spaghetti bolognese: taste was good presentation ok. It was poor of meat but is ok since used for set lunch.Steak: unfortunately that was horrible. Cold and I asked for medium rare delivery almost medio well. On my point of view was pre cooked. Huge mistaken. Also ser
Steak: unfortunately that was horrible. Cold and I asked for medium rare delivery almost medio well. On my point of view was pre cooked. Huge mistaken. Also served cold.
Panna cotta: was very good.
Floor staff friendly and well educated. I will back again to try dinner. Improve please, the place deserve amazing food as the environment.
Spaghetti  bolognese
Steak
Mushrooms  sauce
Panna  cotta
2020-05-29
Mushrooms  sauce
Panna  cotta
2020-01-21 2832 瀏覽
Lunch time黎到灣仔呢間意大利餐廳食飯,因為我地一行9個人,所以預先book好左枱。黎到發現餐廳原來有兩層,好大,所以仍然有好多位淨。Lunch set價錢由$118至$278不等,我就揀左個$138餐,主菜係特色香辣雞扒 (Chicken Devil Style)。首先上菜嘅係自家製麵包,焗得外脆內軟。除左橄欖油同醋之外,佢仲有下面張相右邊嘅醬俾你搽。個醬幾好味,酸酸地但唔會酸到食唔到,仲有啲蒜蓉味添。我嘅餐湯就係mushroom cream soup。佢好足料,有好多蘑菇亦幾creamy。即使佢有重蘑菇味,但又唔太鹹,值得一讚!去到食主菜喇!薯角未炸至脆身,比較淋,麻麻地,但薯角上面落左啲粗鹽,幾特別。沙律就冇乜salad dressing,適合健康人士。至於主菜香辣雞扒,都算中上質素。佢個辣醬都幾辣,但又未至於辣到食唔到。辣得黎鹹鹹地,味道好豐富,幾好味。而個雞扒就煎得幾香,配搭辣醬幾襯。雖然塊雞扒唔夠嫩滑,但整體上都ok值得一讚嘅係佢下面呢個設備,令你吱檸檬汁唔洗整污糟隻手,幾貼心。去到甜品,我已經好飽喇,證明佢食物份量都幾大。甜品係芒果布甸,唔太甜,亦有芒果肉,唔錯。

去到食主菜喇!

沙律就冇乜salad dressing,適合健康人士。

餐飲就叫左凍檸茶,正正常常啦。

2人世界嘅生日飯,揀左呢間意大利餐廳,因為好多年前好似一大班人食過一次午餐,記得呢間餐廳環境氣氛係好幾好嘅。餐廳2層,21樓似無咩人,訂枱係樓上,樓上好熱鬧喎,外藉人士比較多,一大班又有,2人情侶亦有,我地安排座位係比較入同靜,吾錯!先黎餐前麵包,個樣極平凡但好味喎雜錦小食platter 款款都好好味,好開胃,只係簡單嘅橄欖油黑醋就咁好味? folded pizza 意式饀餅已經食左好多包,但呢個都因為覺得好味,裡面嘅茄汁芝士好香,又一陣食曬😂紅酒豬扒本來上枱嘅時候,我地2個都話其實已經飽啦,點算呢…但一食之下,又係覺得好好味,一邊叫飽一邊係度食肉質剛剛好,好有肉味juicy.Tiramisu 細細個好好味埋單真心覺得好抵食,5百幾蚊有咁嘅質素,環境,侍應又有禮貌,問佢洗手間,佢會帶埋你去,幫你開門,見你食完,好快幫你收碟,問你味道如何,問完走開吾打擾你氣氛!

先黎餐前麵包,個樣極平凡但好味喎

雜錦小食platter

款款都好好味,好開胃,只係簡單嘅橄欖油黑醋就咁好味?

folded pizza 意式饀餅

紅酒豬扒

肉質剛剛好,好有肉味juicy.

Tiramisu

細細個好好味

本身個set係包羅宋湯 但由於我唔太鐘意羅宋湯 於是改做vegetables soup with cream 又幾好飲喎 個湯好creamy 而且好濃味 飲到好多材料係入面 所以下次再食都會點番呢個湯呢個法包真係不得了 說真的 最出色係佢個蒜蓉醬🥰 我食到有橄欖油、香蒜、少許辣椒 🌶️ 呢個醬我係其他西餐廳都未試過 嗰種辣辣地又香既感覺簡直沖擊我既味蕾 佢有種刺激既效果係到 反而吸引我再叫更多法包點呢個醬食 🤤 主菜我叫了雞蛋🥚意粉配忌廉汁 雖然個意粉冇其他配料都真係有啲齋 整體一般但個意粉好creamy 加了分值得一讚既仲有米蘭特色炸魚柳 同茶餐廳唔同 佢係厚切魚柳 唔會出現炸物大過魚柳既情況出現 而且炸既時間岩岩好 所以食落去口感滑順🤤 個薯角亦做得唔錯 但份量再多點便更好最後仲有個芒果布丁做甜品 一般般但食飽正餐再食甜品真一流 非常滿意呀餐廳環境一流有個小型流水池 有點西方復古特色 而且大讚店員 當日我唔見了耳機 店員還耐情地幫我搜索 所以大讚!!

2020-01-05 1274 瀏覽
聖誕時已預約,但總是full,終於book到枱。可能過左節日,比較少人。餐廳仍很有聖誕氣氛,而家很有情調,播著音樂。坐下就有餐前開胃小食及餐包, 蕃茄超新鮮。叫左個pizza, 涵料竟然比批皮還厚,有蘑菇,蕃茄,青椒,雖然全是素,但味道很豐富。芝士波菜卷是超出意料既好食,波菜壓乾水好實咁卷係麵條內,只有兩大條,真的有點不夠,不是太細,而是太好食,伴碟既蕃茄蔬菜都好新鮮。最後點左雪糕蘋果批,完全係完美句號,蘋果入味,皮不厚,加埋雪糕都不會過甜。下次一定會再試其他菜。
2019-12-12 993 瀏覽
閑日夜晚walk-i,不用等位。始終係寫字樓附近,所以比較寧靜。餐廳設計懷舊,感覺幾舒服😌餐牌在食物選擇比想像多,但細心閲讀,只係同類以不同醬汁就分開設計,所以感覺好似好多選擇。我地2人點嘅野食一切開心Share🥰主菜就揀佢有🌟嘅食物,的確係好野👍🏻👍🏻豬扒夠淋,但唔會係冇哂質感,啱啱好,個汁亦令成件事突出左,贊👏🏻👏🏻👏🏻意粉方面揀左🥔薯仔蛋,我自己幾鍾意呢類食物,試過好多唔同餐廳,貴價、中價以至今次相對合理價錢嘅,算係值得😄個汁係亮點,味道適中😋甜品方面,比想像中差,可能揀錯啦⋯⋯真係未試過意大利餐廳甜品係唔掂囉😅Menu有特色意粉:焗白汁核桃薯仔蛋🥔😋至愛食物之一,煙韌有咬口😅主食:🌟豬扒配意大利紅酒汁😋😋😋甜品:蘋果批水杯都印有Logo,絕不馬虎

餐廳設計懷舊,感覺幾舒服😌

我地2人點嘅野食一切開心Share🥰

Menu有特色

意粉:焗白汁核桃薯仔蛋🥔😋至愛食物之一,煙韌有咬口😅

主食:🌟豬扒配意大利紅酒汁😋😋😋

甜品:蘋果批

水杯都印有Logo,絕不馬虎
2019-12-05
2019-12-02 5397 瀏覽
生日月吃飯去,在合和中心有事辦,便沿著地標尋找美食。一家叫Espuma的西餐廳在食評網中排行首位,於是便與友人相約在此晚膳。無獨有偶,午餐的時候,另一班朋友亦揀了同一家。對於小的這個貪新鮮的人兒,早午晚也光顧相同的店舖,唯一可能是守在家中吃住家菜。或許Espuma端的有驚為天人的表現,令小的希望再三品嚐。然而食評網的高分或許是商業人為的打手製造而成,午市的Espuma乏善可陳,中間價錢味道卻是非常普通,或許是粗麵條著實不合小的之脾胃,然而餐牌卻沒有其餘更好的選擇,要小的再試一趟晚餐嗎?對不起!這端的非小的杯茶。遂與友人商量有否別的選項。然後La Cucina Italiana成為了更好的尚待來臨。餐廳位於同一棟大廈QRE Plaza,卻置於不同的樓層。這家主打意大利菜的店子佔地兩層,樓面寬闊,而且裝飾陳設一式地以深楓木為主調,很有英倫古樸的況味。臨近聖誕,碩大的廳堂還添加了許多節日佈置,與其懷舊古風相得益彰。在奉上餐包與清水以後,職員遞來送贈的開胃前菜。那是小小的兩塊鋪有蕃茄洋葱等香草的多士,醬汁有著清新的酸爽味,非常開胃醒神。小的最討厭那些斤斤計較的食肆,在尖沙咀Brotzeit索價

在奉上餐包與清水以後,職員遞來送贈的開胃前菜。那是小小的兩塊鋪有蕃茄洋葱等香草的多士,醬汁有著清新的酸爽味,非常開胃醒神。小的最討厭那些斤斤計較的食肆,在尖沙咀Brotzeit索價不低,卻連清水也拒絕供應,絕對是天殺的死罪,然而La Cucina Italiana價位相約,處事卻大方得體,未吃主菜已是深得吾心。

小的愛海鮮,為了試試不同口味,這回捨卻青口揀了一客白酒煮花蜆。花蜆為普通在街市常見的品種,意大利式的煮法沒有下忌簾,反而加了車喱茄、香草等調味料。試一口味道還挺不錯,有趣的是菜式還送上一份無餡薄餅,本來小的不好澱粉,然而當薄餅淹上香濃的蜆汁,海洋氣息洋溢,而且餐廳還額外提供了芝士粉與㰖油瓜粒,令愛醬的自己也忍不住要多嚐幾口。

香辣茄醬鯷魚意大利粉是由職員推介,鯷魚經過醃製豐盈鹹香滋味,香辣茄醬底也同告香濃,只是意粉對小的而言是稍稍地硬了點故未能充份地讓汁料沁入,是故小的自行加上許多的芝士粉、黑胡椒與辣椒仔增加刺激。

友人點的鮮茄雜錦海鮮有青口、墨魚仔、大蝦與魚柳,在茄汁的親托下保留著海鮮的風味。問題是咱們所點的三款菜式全部均是以茄汁作基本,結果變成三碟菜也透出同一個味道,兼之連開胃小食也為蕃茄,吃到最後小的不禁覺得很是沉悶和非常膩了。

雖然已是滿腹,小的卻留下另一胃兒去挑戰甜品。自己很喜歡堤拉米蘇,然而卻不是所有的餐廳都做得夠水準,這回在意大利餐店又怎能不一試之?一客堤拉米蘇出場,上面還以巧克力醬寫有祝小的生日快樂之字樣,沒有增加許多成本或功夫,這簡單的佈置便能獲取小的之芳心。而且堤拉米蘇的味道亦甚為出色,濕潤中含有豐富的酒香,小小的一件教人回味無窮。

灣仔區晚市一向凋凌,尤其是上樓舖。閒日晚上La Cucina Italiana人不多,只有少少的幾檯食客,然而職員卻沒有因此疏懶,既尊業又有善是值得回頭的一家餐廳。

生日
2019-11-30 912 瀏覽
就快聖誕節約埋朋友去食下西餐上網揾到呢間餐廳好靚就即刻去試餐廳有兩層有條木樓梯連住兩層餐廳裝修行歐陸式風格好似入左一間小木屋咁接近聖誕節餐廳都佈置左好多裝飾好有聖誕氣氛晚上黎應該更有氣氛食西餐點少得据扒叫左西冷扒都幾大份不過不失冇驚喜係個醬幾好味薯角厚肉但唔脆似焗薯多的感覺上呢間環境係勝過食物既味道
就快聖誕節

薯角厚肉但唔脆
似焗薯多的
感覺上呢間環境係勝過食物既味道
2019-10-04 1471 瀏覽
哩間餐廳系食義大利菜噶,講到義大利菜,第一時間就系霖到意粉噶拉,來到義大利餐廳就肯定點個意粉噶拉!點左個番茄牛肉意粉,意粉好好味啊!吾會太淋,而且很有口感,番茄汁好fresh,而且夠cream,牛肉都幾多下噶,整體來講都唔錯噶。
2019-09-27
2019-08-13 1955 瀏覽
於QRE Plaza實在有太多不同的選擇,最後選擇了食西餐的這間。這是一間有兩層的餐廳,一進門口便被待應帶上另外一層。人流以午飯來說並不太多,可能因此也沒有太多侍應,想下單時也用了一點時間。但食物的質素很不錯,自己調配的香草牛油也很香最後更加了Tiramisu做甜品,很豐富的午餐!
這是一間有兩層的餐廳,一進門口便被待應帶上另外一層。
但食物的質素很不錯,自己調配的香草牛油也很香

最後更加了Tiramisu做甜品,很豐富的午餐!
2019-05-31
2019-07-10 2220 瀏覽
Fatbrown 是日食team lunch,咁大班人食假一定環揾間好坐D我餐廳坐耐少少,可以吹多陣水之餘老闆們又可以坐得舒舒少少Fatbrown 幾鍾意牆上呢個岳比特掛鐘,餐廳裝修以簡潔為主,簡單的掛飾令到餐廳更添容典的韻味Lunch set 有三款選擇,前菜、主食、甜品齊曬,百零蚊好抵食餐包熱呼呼,好鬆軟,可以用黎沾湯食<雜菜湯>雜菜湯好多雜菜好多料,酸酸地好開胃<三文魚螺絲粉配檸檬忌廉汁$108>主菜好好味,螺絲粉Q彈Q彈的,三文魚切成細粒混系螺絲粉中,連埋檸檬汁食,酸酸地唔會漏,Fatbrown 好快成碟清曬<凍檸茶>叫左少甜岩岩好<意式奶凍>Fatbrown 唔鐘意太甜,呢個奶凍個甜度岩岩好,應該大部份男士都接受到奶凍好滑,加左少少士多啤梨醬,食完好飽了

餐包熱呼呼,好鬆軟,可以用黎沾湯食

<雜菜湯>
雜菜湯好多雜菜好多料,酸酸地好開胃

<三文魚螺絲粉配檸檬忌廉汁$108>

<凍檸茶>
叫左少甜岩岩好

<意式奶凍>

奶凍好滑,加左少少士多啤梨醬,食完好飽了