位於灣仔的La Cucina Italiana開業14年,從未更改的餐牌,只為留住客人兒時的味道記憶,即使多年後,仍能在這裡找回同樣的味道,重溫被美味環抱的幸福之感。當天我們點了雜錦冷盤、烤牛配蘑菇汁、Tiramisu、Apple Pie等等,每道菜餚各具特色,雖不是珍饈百味,卻有種難以言表的富足。餐廳的格局令人彷彿置身在國外,窗邊的攀藤植物、木製的高身椅子、具豐富細節的暖色牆面、充滿小心思的地磚。選用椅背這麼高的凳子,是為了給客人營造更屬於自己的空間感,享用美食時減少受到周遭環境的喧擾。「我的廚房.你的廚房」是餐廳的理念,意指這裡的廚房亦是客人的廚房,希望給大家帶來家的感覺。

2021-10-25 2092 瀏覽
服務奇怪意大利餐廳❌🙅‍♀️Homemade Bread🥖一坐低就會送上麵包🥖,有兩塊蕃茄小法包🍅,味道正常冇咩特別,而另外會有芝士粉同埋蒜蓉醬🧄🧀,蒜蓉將條配得幾香有橄欖油蒜蓉同辣椒可以餐前refresh下刺激味蕾。Easter Egg Pizza 🐣🍕 ($118)呢個Pizza🍕嘅配搭喺出面比較少試,叫Easter Egg🍳 ,係番茄醬底🥫,有芝士🧀,雞蛋仲要有少少流心,仲鋪滿左salami 🍖,配料方面就好足料了,啖啖都好滿足,但係個餅底就比較薄同埋冇咩麵粉香。Linguine with Smoked Salmon 🍝 ($135)個意粉住得都算al dente,軟硬度啱啱好,食落夠彈牙,鄺意粉都要好容易掛得住啲汁,預咗煙三文魚本身會比較濃味少少,但係呢個係比較偏鹹,係完全死咸嗰隻😥就算連埋意粉一齊食都覺得好鹹。😵Tiramisu ($55)佢個芝士都好絲滑又淡淡嘅蛋香味,好creamy,入面嘅蛋糕就浸得比較多酒同咖啡☕️,個味道龍濃咗啲,會有好大陣酒味同埋會比較苦,容易掩蓋左芝士嘅味道,佢比一般嘅Tiramisu特別嘅地方係中間有啲chocolate chips🍫,增加口感,又估
服務奇怪意大利餐廳❌🙅‍♀️

Homemade Bread🥖

Easter Egg Pizza 🐣🍕 ($118)

Tiramisu ($55)
佢個芝士都好絲滑又淡淡嘅蛋香味,好creamy,入面嘅蛋糕就浸得比較多酒同咖啡☕️,個味道龍濃咗啲,會有好大陣酒味同埋會比較苦,容易掩蓋左芝士嘅味道,佢比一般嘅Tiramisu特別嘅地方係中間有啲chocolate chips🍫,增加口感,又估唔到有幾夾喎。

呢度嘅裝修係行好傳統嘅西式鄉村餐廳路線,座位相隔舒適,係一個傾偈嘅好地方,但係呢度啲服務就好奇怪,個waiter完全冇帶位,比本餐牌佢又大大力扯走,上菜嘅時候又大大力放低,埋單嘅時候就掉張單係枱面要我哋埋單,服務態度惡劣,食物係中下水平,可以完全唔使再試。❌🙅‍♀️

📍我的意大利廚房 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 21-22樓
2021-09-24 4019 瀏覽
🎈環境✅坐得舒服✅安靜談心✅意風情的氣氛,有窗有園境🔴冷氣不足.🎈餐牌.🎈食物.👇麵包屬軟熟型,重點是那兩碟旁邊的,一碟是芝士碎,另一碟超正,似蒜蓉類味道,搽麵包一流。.👇意大利巴馬火腿蘑菇薄餅 (大) $128⭐️⭐️⭐️💫 3.5分大是28cm,小是23cm,價錢只差$6,小 $122,大則$128,如果吃得完,當然是大較抵,吃不完則可帶走。味道可以,巴馬火腿夠多,我個人不太喜薄批餅和巴馬火腿,所以只給3.5分,純粹是我個人喜好原因。.👇焗白汁核桃薯仔蛋 Gnocchi with walnut sauce $135⭐️⭐️⭐️💫 3.5分薯仔蛋即 gnocchi, 由薯仔麵粉造的,在香港不是每間意大利餐廳都有,有得叫的餐廳又未必煮得好味,我未真正食過好食的。這個算是還可以,整得有點太滯口,gnocchi 口感亦欠了彈牙感,我以前在意大利食過,真的不會有滯口感,這碟的口味我覺得大部分香港食客會覺得滯,除非是喜歡重口味的人如我一般😆.👇Tiramisu $55⭐️⭐️⭐️味道一般般,酒味較重,蛋糕口感有點太淋。.🎈總結✅傾計正,人不多,環境較靜✅食物味道算好✅價錢亦算合理✅選擇多
🎈環境

✅坐得舒服
✅安靜談心
✅意風情的氣氛,有窗有園境
🔴冷氣不足

🎈餐牌

🎈食物

餐前麵包

意大利巴馬火腿蘑菇薄餅 (大)

焗白汁核桃薯仔蛋 Gnocchi Walnut

👇Tiramisu $55⭐️⭐️⭐️

味道一般般,酒味較重,蛋糕口感有點太淋。

Tiramisu

🎈總結
✅傾計正,人不多,環境較靜
✅食物味道算好
✅價錢亦算合理
✅選擇多
2021-08-09
2021-08-20 2711 瀏覽
入到店內,外藉男服務員問我們幾多位,然後講‘this way’, 我們三個人好自然跟住他行,行咗幾步,他停低幫另一枱客人倒水,我哋就企喺度陪佢,他再講‘this way’ 又帶我哋三個行去相反方向,今次他行回收銀櫃,我哋三個呆咗望住佢(究竟係咪帶位㗎😤)他第三次講’this way’ 就帶我們往上層,他指一指張枱,然後就行咗去!之後奉上湯和食物時,他都是大大力放低!意大利餐廳竟然有咁嘅服務態度,真是大開眼界!
2021-08-16 2181 瀏覽
今日同朋友lunch hour 在灣仔搵食,無意中入咗去依間餐廳。首先第一個感覺係個外藉女waitress黑口黑面,好似去咗茶仔咁,算!揀咗依個lunch set , 本來都冇乜期望!麵包係脆嘅,配埋蒜蓉醬和芝士粉酸酸地幾好食!雜菌湯濃度剛剛好,滿意!main course 估唔到塊雞扒肉質咁煙靱,雞肉有彈性,冇肥膏,望落好細塊,但係夠厚,所以食完都開始飽。之後加左少少檸檬汁吊味,尤其最有驚喜係雞塊上面啡色依個醬汁,味道係咸和辣,好惹味,雞皮係脆嘅,估唔到個廚師真係有料到,冇嚟錯!

揀咗依個lunch set , 本來都冇乜期望!

麵包係脆嘅,配埋蒜蓉醬和芝士粉酸酸地幾好食!

雜菌湯濃度剛剛好,滿意!

2021-08-12
2021-07-25 1909 瀏覽
周末同朋友一齊出街,原本想去pizzaexpress,但人多,所以就近選擇呢間義大利餐廳,呢間係我去過的所有義大利餐廳中,服務態度最差嘅一間,不知所謂!在我印象中好少義大利餐廳服務態度差!講真,菜品質素適中!無功無過,但是態度辜負著菜品!男服務員全程黑面仲冇好氣,個樣真係睇唔到,因戴口罩,入到21樓門口個姊姊就已經態度好差,如果唔係因為掛住同朋友離開,真係好想投訴,建議唔好做服務行業!老闆真係要好好管理下,見到如此品行服務員真係會消化不良!
講真,菜品質素適中!無功無過,但是態度辜負著菜品!
老闆真係要好好管理下,見到如此品行服務員真係會消化不良!
2021-06-11 2691 瀏覽
臨時約同事午餐,沒有特別訂位。來到QRE 的意大利餐廳,佔地2層,lunch全場未見full house。環境舒適優雅。2樓全層得5檯人,1個waiter serve全層,一次過點餐、上菜、埋單。變成5 in 1嘅感覺lunch set有4個選擇,包餐湯&飲品。餐湯選擇了雜菌湯,但未到有種飲中堂蟲草花雞湯嘅感覺。main嘅選擇有魚,牛扒,pasta,都算齊全。雖然牛扒肉質未算好好,不過調味做得好好,配菜新鮮。整體用餐很愉快
臨時約同事午餐,沒有特別訂位。

lunch set有4個選擇,包餐湯&飲品。

餐湯選擇了雜菌湯,但未到有種飲中堂蟲草花雞湯嘅感覺。

main嘅選擇有魚,牛扒,pasta,都算齊全。

西冷
2021-05-09
西冷
2021-05-29 2023 瀏覽
今晚約咗朋友仔聚舊,返嚟灣仔嘅QRE食意大利菜,之前食過佢嘅lunch ok,隔咗咁耐睇下夜晚質素又如何先!時間尚早,餐廳得一枱食客,好靜好闊落好舒服,晏少少多返幾枱客,但都係靜,岩哂怕嘈嘅我。夜晚無set,叫a la carte,餐牌都幾多選擇,呢度只係一部分,所以一定有你心水。坐低無耐好快就送上麵包同Bruschetta。麵包唔算柔軟,但加埋附上的蒜醬食都ok。Bruschetta上嘅蕃茄幾新鮮爽脆,夏天食幾開胃。我地叫咗下面個pizza,23cm,兩個女仔分都幾飽。佢係薄身個種,啲餡幾夠幾豐富,有mozzarella、蘑菇、青椒、洋蔥、辣肉腸,味道唔錯唔會太辣。最得意係呢個fazzoletto ,釀咗菠菜同芝士,一份有三隻,有半隻碟咁大!個皮好軟熟,隱約有少少蛋香,菠菜整到好碎但好實正,配埋香草牛油汁食好好味喎!總括而言呢個係同朋友食飯嘅好地方,好乾淨又靜,食物質素都ok,價錢適中。

2021-04-21 2603 瀏覽
餐廳名字叫做廚房,款式相當多樣化。麵包,沙拉,配菜,披薩,意粉,意飯,主菜,甜品,每一類都有多種選擇。隨心叫了來自義大利的紅酒,果味濃郁,越喝越順口。餐包是薄餅,點橄欖油,非常美味。前菜是熟什菜,應該是橄欖油及鹽調味,清脆鮮甜,健康美味。主菜要了雞扒及薄燒牛。份量相當大,兩塊微辣的厚雞扒,肉質一般但調味不錯。牛肉雖是薄燒,整八大片份量十足,吞下六片已經相當飽。甜品🍮餐廳的裝潢像是意大利南部戶外小館,磚地配木質傢俬,綠色植物點綴窗台屋頂,復古風扇和昏黃燈光增添不少悠閒。無論食物還是環境,感覺就是隨心所欲,平淡中快樂用餐。

餐前薄餅代替麵包

前菜是熟什菜,應該是橄欖油及鹽調味,清脆鮮甜,健康美味。

Cooked  veg

Cooked  veg
香辣雞扒
甜點
2021-04-20 1626 瀏覽
妺子提議下午2点(刚好午餐完结),去LA CUCINA ITALIANA生日聚餐。同是厨師的我,當然喜歡注重原質原味为主的意大利烹调啦。進入餐廳給我一種家的感覺,温馨洋溢。点了兩款Daily special及lunch special,已經可以品嘗到各款菜式了。面包拌酱是自製香蒜油醋汁及巴馬臣芝士,很开胃的。Pasta是採用進口優質意大利干麵条,厨師烹煑面条控制刚好,所以口感很好而PizzaBase是即制薄脆餅底。各種汁酱濃厚,充滿南欧风味,厨師烹调也多善用有益的醋,使味道濃厚中带來減腻的神奇效果,亦同時使食物得以提鮮之效。甜品當然要品嘗自製的Tiramisu,酒香濃淡適中; Panna Cotta奶凍不能不试,味道非常討好。埋单前大厨Ronald得知我是寿星 , 熱情地给我一個生日祝賀。閒聊中得知我是行家後,熱情地招待我們参觀全店。Ronald原是工程師,曾在意大利掌厨8年及曾遊歷西班牙及葡萄牙,所以餐品及食材也很地道,出品依存到意大利菜的樸實精髓(原味鮮)。還有此店一切設計與施工也由Ronald一手包辦,温情純樸的設計,專業流程的料理空間;使餐廳的佈局與餐點融為一體,顧客用餐時享
妺子提議下午2点(刚好午餐完结),去
埋单前大厨Ronald得知我是寿星 , 熱情地给我一個生日祝賀。閒聊中得知我是行家後,熱情地招待我們参觀全店。Ronald原是工程師,曾在意大利掌厨8年及曾遊歷西班牙及葡萄牙,所以餐品及食材也很地道,出品依存到意大利菜的樸實精髓(原味鮮)。還有此店一切設計與施工也由Ronald一手包辦,温情純樸的設計,專業流程的料理空間;使餐廳的佈局與餐點融為一體,顧客用餐時享受到美食的味覺,觸覺及温情的感覺。身為同業的我,在Ronald專業敬業的精神上致以敬意。
總結在LA CUCINA ITALIANA你可品嘗到到真誠满滿的意大利風情,還有性價比很高呢!樸實無華。
2021-04-20
2021-03-03 2542 瀏覽
早前情人節選擇左呢間餐廳慶祝,令人意想不到既係餐廳無因為特別節日而加價,都係沿用平時既餐牌,值得一讚👍。而且食物保持質素,最尾另外加錢食埋甜品,甜品做得超有水準。好好味😋除左食物,餐廳採光度充足,影相有自然打燈既效果,令人心情愉快。唯一美中不足係枱同枱之間太近😅
早前情人節選擇左呢間餐廳慶祝,令人意想不到既係餐廳無因為特別節日而加價,都係沿用平時既餐牌,值得一讚👍。而且食物保持質素,最尾另外加錢食埋甜品甜品做得超有水準。好好味😋

唯一美中不足係枱同枱之間太近😅
2020-11-08 4283 瀏覽
灣仔既QRE Plaza一向係唔少餐廳既集中地,試勻晒入面每間餐廳都要啲時間架😅今次就試咗幾種一間佔地兩層既意大利菜,佢個lunch sets有唔同價位,百零蚊去到二百零蚊都有,豐儉由人,今次嗌呢個$128既set都有齊餐包、餐湯、主菜、甜品同咖啡或茶,都算抵食。雜菌湯菇菌味香,質感creamy。意式火腿尖通粉配忌廉汁份量比較細,不過女仔食都叫啱啱好夠飽,通粉煮得剛好al dente,唔會太腍太硬。布丁布丁係芒果布丁,正正常常啦。人均消費:$150推介指數(10分為滿分):7.5分

雜菌湯
菇菌味香,質感creamy。

意式火腿尖通粉配忌廉汁

布丁
布丁係芒果布丁,正正常常啦。

人均消費:$150
推介指數(10分為滿分):7.5分
2020-09-25
2020-11-01 2265 瀏覽
當日透過Openrice book左1300,與同事共膳我一坻步已經向侍應表示 我訂左位,佢完全無理我,只係為我同同事量體溫。侍應招呼過我前面2位顧客帶他們上2樓,期間係完全無同我地溝通過,咁我地咪企喺原位等安排。然後5分鐘後,個侍應喺梯間蹲低半身,向我哋招手示意我哋過去。個刻心諗:原來你覺得我哋係可以心靈感應 唔出聲都知道係2枱都一齊上2樓⋯⋯😑由於間餐廳係每日set lunch都唔一樣,一埋位個侍應就話等佢換番個today’s menu。 侍應放低張menu 同時就話:today’s lunch set is chicken. 望完成份menu都無雞食⋯開始不惑之際,侍應又同我哋講佢拎錯左menu。更精彩既係,佢再拎下一份menu係食豬扒既,然後我對侍應表示:I don’t think this is the right one...? 佢再一次拎走menu再換,換左份食魚既menu,我真係再忍唔到 心諗你係玩嘢定唔識字?做野點解可以咁俹簁? 我:Are you sure this is the right menu for today’s? 佢:Yes. 我:And today’
當日透過Openrice book左1300,與同事共膳

佢:Yes.
我:And today’s lunch set should be chicken as you told?
佢:Yes.
我:So can you point out where’s the chicken is from the menu?
佢當刻先真正望下自己拎比我哋份menu,發現真係拎錯左🙄

首先我再三確認我無聽錯當日係食雞餐,即使該餐廳侍應屬非華裔人士,無理由餐牌上寫fish/ pork/ beef/ chicken 都唔識分??咁重邊有能力應付lunch hour大量食客?完全不能理解

完全無諗過食個晏要換成3次餐牌先揀到野食,期間係一句唔好意思都聽唔到

2020-08-25
2020-06-12 6013 瀏覽
偶爾會過嚟QRE呢幢嘢食嘢,成個灣仔,想食好D就會過嚟。某日lunch就過咗嚟呢間意大利餐廳食,一個set有麵包、湯、飲品、主菜都係百幾蚊,都好合理!磨菇餐湯,唔算好creamy!個麵包脆㗎,又有芝士粉同一個蒜蓉醬,個蒜蓉醬好正我叫咗個牛扒,真係做到medium, 個牛油亦好夾塊扒!最貼心係個檸檬有個夾比你夾,乾淨衛生!朋友叫炸魚,粉唔厚,魚肉好滑,塊魚好大塊,大塊到食剩咗少少,cp值高!呢間嘢坐得舒服,又有少少裝修,服務正常,呢個價錢係值得再幫襯!
偶爾會過嚟QRE呢幢嘢食嘢,成個灣仔,想食好D就會過嚟。

磨菇餐湯,唔算好creamy!

個麵包脆㗎,又有芝士粉同一個蒜蓉醬,個蒜蓉醬好正

2020-06-10 4085 瀏覽
今日過開灣仔做嘢,就搵埋兩個喺灣仔返工嘅朋友食飯,朋友負責訂枱,就揀咗呢間意大利餐廳,環境唔錯,好適合三五知己傾吓偈。佢每一個lunch set都只不過係百零蚊,以呢區來講再加埋呢間餐廳嘅質素,真係幾超值,性價比相當高。呢度嘅餐包份量好多,而且佢唔係配牛油,而係配蒜蓉同埋芝士粉,我第一次食呢個配搭,新穎得嚟又幾夾,估唔到餐包就已經咁有驚喜!唔同嘅餐就配唔同嘅湯,分別有蔬菜湯同埋雜菌湯。兩個湯都份量十足,而且仲好香濃,非常醒胃。薄薄嘅薄餅餅底上面鋪上南瓜片、香葉、蕃茄醬同埋芝士,因為夠哂正宗,就算冇肉都覺得好好味!牛扒好大塊,肉質非常嫩滑,再配埋大量嘅沙律菜同埋少少薯條,我覺得呢個配搭都幾健康!呢個忌廉汁尖通粉味道比較簡單,忌廉汁好香好滑,而且佢嘅濃杰度啱啱好,所以每條通粉上面都可以掛滿忌廉汁,正!最後配埋一杯冰凍嘅檸檬茶同埋小小嘅甜品,最緊要就係可以同埋朋友一齊開懷暢飲一餐,真係大滿足!
餐包
蔬菜湯