2020-01-06 606 瀏覽
沙田新城市一向好多連鎖餐廳,但呢間拉麵店聽講係過江龍又唔係連鎖,即刻覺得非常吸引!而且新開張新裝修,望落好光猛,空間大坐位多。餐牌好簡單,拉麵沾麵小食都有,款式拉麵店黎講算好多選擇。連啲餐具都好靚呀我同男朋友都放工勁肚餓,所以等唔切,要叫兩個小食食住先燒餃子($45)煎得好靚,食落係脆卜卜架,內餡就係普通平時食開個啲餡。揚出汁豆腐($50)呢個好好味,裡面豆腐勁滑,配合埋醬汁有啲薑味,好醒胃!生薑醬油拉麵($95)呢款我見最多人食,生薑醬油湯,我都係第一次試呢個配搭。雖然唔太食得出有生薑味,但雞湯飲落去係唔錯的。有兩片雞肉,算係好嫩滑。麵條偏淋身。有條切得好有心思既筍,食落好爽脆,最鍾意食拉麵既筍😍仲有隻溏心蛋都係必食呀!好正,勁溏心!+$15好似有啲貴,但都值呀!淺蜊潮拉麵($120)男朋友叫呢個,我都偷飲左啖湯,都係雞湯但好似鮮味啲,而我個碗感覺濃味啲。蜆既份量都幾多,都唔細隻。食到最後,男朋友直頭飲哂啲湯,佢個碗湯底的確係正好多!菠蘿梳打($35)我地一齊SHARE一杯飲野,估唔到又幾好飲喎!仲有果肉添呀
餐牌好簡單,拉麵沾麵小食都有,款式拉麵店黎講算好多選擇。
連啲餐具都好靚呀

我同男朋友都放工勁肚餓,所以等唔切,要叫兩個小食食住先
燒餃子($45)
煎得好靚,食落係脆卜卜架,內餡就係普通平時食開個啲餡。
揚出汁豆腐($50)

呢個好好味,裡面豆腐勁滑,配合埋醬汁有啲薑味,好醒胃!
生薑醬油拉麵($95)
有兩片雞肉,算係好嫩滑。
麵條偏淋身。
有條切得好有心思既筍,食落好爽脆,最鍾意食拉麵既筍😍
淺蜊潮拉麵($120)
菠蘿梳打($35)
我地一齊SHARE一杯飲野,估唔到又幾好飲喎!仲有果肉添呀
2019-12-25 532 瀏覽
我武者羅算不上什麽新名字新店,2018年9月首次登陸在有拉麵店墳場之稱的九龍灣,選址在非常吊腳的工業區內,加上宣傳也低調,結果經營幾個月便結業了。2019年10月捲土重來,今次選址在新城市廣場第一期,人流是極旺了,隔鄰都是排隊等候的食店。怎料卻遇上反送中衝突時期,新城市廣場成了戰場,店舖有時需要突然關門,我武者羅也未能幸免,不過倒算我武者羅硬淨,我經過幾次都是全舖滿座。沙田新鋪座位約有四十個,座位也寬敞,但是放私人物品的籃子没有提供,只能放在旁邊椅子或地下凹位我武者羅在日本涉谷頗具名氣及人氣,當地各店在日本類似開飯喇的平台評分平均為3.6分,已算不錯。我武者羅招牌拉麵是塩生姜拉麵及醬油生姜拉麵,用姜蓉作材料是源自日本新瀉縣長岡市的做法,由於當地較寒冷,姜蓉能使身體和暖,而且口感特别,就算夏天吃也有喚醒舌頭的感覺。我今次點選了塩生姜拉麵及我武者羅煎餃,連加一服務費價錢是$154。由於我坐在吧檯位置,在等候食品來臨期間我可以看到開放式的廚房,廚房有四名員工,但有趣的是他們並非有固定的職務,煮麵的煮了一陣就走了去煎餃子,原本正在鋪配料的又走了去搬貨,加醬料的又走了去煮麵,像走馬燈一樣。四名㕑

鹽生姜拉麵+我武者羅煎餃子

由於我坐在吧檯位置,在等候食品來臨期間我可以看到開放式的廚房,廚房有四名員工,但有趣的是他們並非有固定的職務,煮麵的煮了一陣就走了去煎餃子,原本正在鋪配料的又走了去搬貨,加醬料的又走了去煮麵,像走馬燈一樣。四名㕑工都是本地人,其中一個似乎是領班,多數時間都是在旁觀監察其餘三位厨工的工作,偶然落手幫忙。四位厨工厨藝我看過是平凡,但勝在專注及落力,特別在臨出食品時,會細心看出品是否美觀後才出菜。

塩生姜拉麵麵條份量給男士吃感覺會少一點,姜蓉有一小球,整體口感還可以接受,視平你對姜蓉獨有的味道是否抗拒,我對姜味還頗接受。麵條是選用komiya光美,口感一般,有點爽滑易入口。
塩生姜拉麵

湯還算清香,過雞油仍有點浮上湯面,有點肥膩。

雞肉做得頗滑亦有味,口感還可以,但只得兩小塊,當然相比那些雞白湯拉麵專門店的仍有點距離。

我武者羅煎餃子我頗喜歡,長長方方兩啖一隻,加上煎得脆皮不燶。
我武者羅煎餃子

侍應大力建議先將蘿蔔蓉加入餃子醬油內,之後才放餃子醮來吃,味道特别,但加分度沒有大力提昇。
煎餃子用豉油加上蘿蔔泥

餃子皮薄饀料份量適中,味道可以,口感很爽,5隻餃子$45一碟。

2019-12-18
煎餃子用豉油加上蘿蔔泥
  • 我武者羅燒餃子
 香港拉麵熱潮有回暖之勢近月有多間唔同品牌的日本拉麵名氣店開幕其中一間稍早時間開幕,我等次輪時間12月才到訪,明顯人流減少了一點排隊程況無咁耐,最長試過有朋友等60分鐘我自己就大約在晚上8時排位,15分鐘就有位我武者羅,在日本已經有相當高人氣生姜醬油拉麵是店內招牌用上特選醬油加上生姜和鮮甜湯底湯底係靈魂之所在亦有推出沾麵個人食完一定係推薦拉麵! 先上一份餃子旨辛酸餃子 $45 餃子煎得脆香可口,加上辛酸醬,酸辣開胃加埋芽菜一起食,口感更豐富 辛味沾麵 $115辣度相當勁!有別於一般的日式辣湯係特濃又辣花山椒,唐辛子加上濃湯沾麵條掛上辣湯,辣味慢慢滲出黎,越食越辣喜歡食辣應該會幾LIKE我小辣派也覺得夠勁夠濃烈食沾麵就是要夠濃郁 食完麵,可以加茶,原本以為溝左茶,沾麵湯會淡味,但熱茶令辣味更加突出,更加辣! 生姜醬油拉麵 $95 選鮮嫩生薑磨成蓉拌入雞清湯同時吃,鮮薑香而不辣,清甜可口麵身彈牙叉燒軟滑嫩口,係誠意之作地址︰沙田新城市廣場1期7樓703A鋪電話︰2871 2628
 香港拉麵熱潮有回暖之勢
近月有多間唔同品牌的日本拉麵名氣店開幕
其中一間稍早時間開幕,我等次輪時間
12月才到訪,明顯人流減少了一點
排隊程況無咁耐,最長試過有朋友等60分鐘

我自己就大約在晚上8時排位,15分鐘就有位
我武者羅,在日本已經有相當高人氣
生姜醬油拉麵是店內招牌
用上特選醬油加上生姜和鮮甜湯底
湯底係靈魂之所在
亦有推出沾麵
個人食完一定係推薦拉麵!

先上一份餃子
旨辛酸餃子 $45

餃子煎得脆香可口,加上辛酸醬,酸辣開胃
加埋芽菜一起食,口感更豐富

辛味沾麵 $115
辣度相當勁!有別於一般的日式辣湯
係特濃又辣

花山椒,唐辛子加上濃湯
沾麵條掛上辣湯,辣味慢慢滲出黎,越食越辣
喜歡食辣應該會幾LIKE
我小辣派也覺得夠勁夠濃烈
食沾麵就是要夠濃郁

生姜醬油拉麵 $95

選鮮嫩生薑磨成蓉
拌入雞清湯同時吃,鮮薑香而不辣,清甜可口
麵身彈牙
叉燒軟滑嫩口,係誠意之作

地址︰沙田新城市廣場1期7樓703A鋪
電話︰2871 2628
2019-12-16 310 瀏覽
沙田新城市7樓有一間非常講究的日式拉麵店,創作宗旨「要在味道與健康之間尋找絕對平衡」,這是蓮沼先生自創立「我武者羅」以來一直謹守的。香港人也喜歡健康飲食,我被蓮沼先生的故鄉-新潟雪國地衍生而成的傳統「生姜醬油」吸引,無論食材用料, 以至用水都非常嚴謹,店內所有清洗及製作食材的用水均使用軟水,為提昇保鮮度及加強保持食材的原有鮮味,果然為了烹調美食一絲不苟。濃厚咖喱味噌沾麵$115雞白湯/咖喱/自家製味噌醬/番茄醬/豚肉先讚一下咖喱味帶甜而不辣,惹味非常,呷到漸漸的雞湯味,味不算太重。豚肉肥瘦分明,質素嫩腍,拉麵及番茄醬攪勻後放上湯裡,沾點湯再放入口內,可吃到甜香的湯及彈牙有口感的拉麵, 感到很輕盈,一點負擔也沒有。我武者羅燒餃子$45豚肉/野菜/自家製和風醋餃子煎的脆口,餡料豐富,豚肉由日本新潟直送,十分優質,滿口餃子可吃日本的幸福感。揚山豆腐配羊棲菜及生姜蓉$50豆腐/生姜/羊棲菜豆腐炸漿超薄,但可做外脆內軟效果,生姜蓉超級香口,好出色,這是會令人懷念的味道。和風唐揚雞$50雞/梅子醬炸雞啖啖嫩雞肉,炸到剛好不會過火,加上酸溜溜的梅子醬令人增加食慾,愛炸雞的粉絲們必吃之選。

濃厚咖喱味噌沾麵$115

雞/梅子醬
  • 揚山豆腐配羊棲菜及生姜蓉
  • 我武者羅燒餃子
2019-12-09 455 瀏覽
午餐在新城市廣場,特登來試試新開不久的拉麵店。餐廳面積超大,很多座位,午飯趕時間,不用等位實在太好了!而且職員有禮,招呼極好。餐牌就是一張小冊子,食物款式不算多,但裏面食物都是來自日本的精心傑作,今天一定要試試!我武者羅燒餃子$45,一碟有五隻,上面有很多蔥花,還有一小拙微辣的蘿蔔蓉,用來拌在自家製和風醋裏吃,味道其實只有輕微辣,但醋是非常香,不會太酸。餃子皮煎得很香脆,皮又不會太厚,裏面豬肉蔬菜餡,味道頗鮮甜,很多肉汁。生薑醬油拉麵, 是這裏的招牌拉麵,將兩片長長的豬肉倚在碗邊,擺碟很有心思。一小球生薑蓉放在拉麵上,可以作裝飾,吃的時候就拌勻在醬油湯裏,醬油味道鹹香,拌勻薑蓉後,變得很清新,很特別,非常好吃,怪不得是這裏的招牌拉麵,湯底別有用心!除了兩片新鮮豬肉,還有一片雞肉,口感非常爽口嫩滑,完全不油膩, 女士怕肥膩的話這,裏的拉麵,吃得非常健康呢!拉麵是幼身的,口感十分煙韌,不會太軟,而且掛湯力強,推介!朋友點的鹽生薑拉麵$95, 同樣有兩片豬肉 掛在湯碗邊,但湯底明顯不同,因為不是醬油顏色,而是沖繩海鹽和雞湯底。這個味道不同的是,沒有醬油味,但帶鹽味,拌勻了薑蓉,還有蔥蓉,味道
午餐在新城市廣場,特登來試試新開不久的拉麵店。

拉麵是幼身的,口感十分煙韌,不會太軟,而且掛湯力強,推介!

這個味道不同的是,沒有醬油味,但帶鹽味,拌勻了薑蓉,還有蔥蓉,味道很易接受, 用來拌雞肉吃最適合,因為葱蓉配雞,就是平時燒味最匹配的美食。

吃完拉麵,意猶未盡,再點一個小食:和風唐揚雞$50。

一碟五粒,賣相超靚,上面灑滿了蔥花,墊底還有椰菜和燒汁。 炸過的雞肉外面非常爽脆,裏面雞肉仍然有肉汁,很嫩滑,非常好吃!醬汁微鹹味,炸過吃著更香口。

吃完香口小食,要點杯飲品試試,菠蘿乳酸梳打,味道超好!菠蘿加乳酸味道微微酸甜, 飲完喉嚨好清爽,梳打有氣,飲完成個人精神曬!

吃了一頓豐富的午餐,埋單加一$352, 味道十分滿意,份量也不錯。吃飯聚會,坐得舒適,招呼周到,今次的用餐體驗是滿分!
2019-12-06
  • 生姜醬油拉麵
2020-01-18 16 瀏覽
#🍜呢間新開嘅拉麵比較特別!開頭唔記得呢度主打生姜,一食落口:咁似姜蓉味嘅?!之後:係喎!呢個生姜嚟㗎喎!😂其實都有少少似中式嘅燒味飯嘅味🤣加上佢嘅拉麵口感都比較中式,有少少似上海麵咁!湯底係雞清湯,但我自己都係鍾意食豬骨湯多啲☺️雞肉都稔!不過又無果種好想再食嘅感覺!叫試過就算喇!同埋個拉麵嘅份量唔算多!好快就食曬!加上,可能自己比較大食!食完無乜好飽肚嘅感覺,有少少似試吓食新嘢,知道吓咩味咁😂
#🍜
呢間新開嘅拉麵比較特別!
開頭唔記得呢度主打生姜,一食落口:咁似姜蓉味嘅?!
之後:係喎!呢個生姜嚟㗎喎!😂
其實都有少少似中式嘅燒味飯嘅味🤣
加上佢嘅拉麵口感都比較中式,有少少似上海麵咁!
湯底係雞清湯,但我自己都係鍾意食豬骨湯多啲☺️
雞肉都稔!不過又無果種好想再食嘅感覺!
叫試過就算喇!
同埋個拉麵嘅份量唔算多!好快就食曬!
生姜醬油拉麵
今日係沙田做完嘢,順便同同事行去新城市廣場食番碗拉麵🍜慰勞下個肚先🤩🤩呢間「我武者羅」係來自日本🇯🇵涉谷的拉麵店。主打係新潟生薑醬油湯底😍😋開動,我唔客氣啦!.《招牌特製生薑醬油拉麵》醬油湯底甘醇香濃,把生姜拌勻後,味道層次更顯豐富🤩。爽身麵條配上粉嫩軟腍的慢煮豚肉和嫩滑的雞肉,令到整碗拉麵🍜添加多了一份清爽美味。.《濃厚咖哩味噌沾麵》豬腩肉肉味濃又不油膩,咖哩沾醬味道微甜帶陣陣香料味,不會過鹹。扁濶麵條配上清新番茄醬,形成酸酸甜甜的味道,惹味中帶點清新👍👏🏻 .《我武者羅燒餃子 》🥟日本直送餃子,皮薄多汁,煎得非常香脆,配上自家製和風醋。😋正宗日式味道,好味。.《和風唐揚雞》外皮炸得香口的雞塊皮脆肉滑好Juicy,配上梅子醬汁,微微酸甜減去炸物的油膩感。👏🏻👍 《揚出豆腐》外脆內軟的玉子豆腐,伴上羊棲菜和生姜蓉,清爽不油膩👍👍
2020-01-11 28 瀏覽
到沙田行街當然要揾地方醫肚啦,幾層樓都咁多種類食店,見到「我武者羅」有拉麵又有沾麵咁就可以滿足到我同我朋友的各人喜好生姜醬油拉麵,豚肉夠嫩滑,湯底唔太濃味道剛好,拉麵麵質正是朋友所喜歡的那一款濃厚咖哩味噌沾麵,唔係間間拉麵店有沾麵食架有厚度咖哩濃湯滿掛著拉麵,麵質彈牙我武者羅燒餃子,肉有優質豚肉、野菜配上自家制製和風醬,餃子皮幾薄,又煎得幾香揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,精緻的豆腐一夾一口食,醬汁、配料在口中充分發揮它們的特質荔枝乳酸梳打,乳酸的味道內裡有荔枝的香味又唔大甜店員帶領我們就坐時,早已擺好陣迎接如果有緣下次去東京都想食款式唔洗多,有熱誠用心做已經好優質挑戰成功

生姜醬油拉麵

濃厚咖哩味噌沾麵,唔係間間拉麵店有沾麵食架

濃厚咖哩味噌沾麵

有厚度咖哩濃湯滿掛著拉麵,麵質彈牙

揚岀豆腐配羊棲菜及生姜蓉

荔枝乳酸梳打,乳酸的味道內裡有荔枝的香味又唔大甜

荔枝乳酸梳打汁

店員帶領我們就坐時,早已擺好陣迎接

如果有緣下次去東京都想食

款式唔洗多,有熱誠用心做已經好優質

挑戰成功

揚岀豆腐配羊棲菜及生姜蓉
荔枝乳酸梳打汁
2020-01-07 21 瀏覽
今日行完沙田新城市掃完貨,唔太肚餓但又想搵個地方坐下。揀左7樓食肆個層一間食拉麵既我武者羅。同平時食拉麵既小店唔同,依間拉麵店地方寬敞又乾淨,位又夠多唔洗點等。佢主打都係較清淡既海鮮湯底拉麵,同一般太濃或者咸既豬骨湯底唔同。岩曬啲想食拉麵又想食得健康既人!淺蜊潮拉麵海鮮味甜嘅拉麵濃厚咖喱味增沾麵個沾麵醬勁辣🤪🤪中意辣嘅朋友可以挑戰下👍🏻👍🏻唐揚炸雞🍗好脆口,味道唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
岩曬啲想食拉麵又想食得健康既人!

淺蜊潮拉麵

海鮮味甜嘅拉麵

濃厚咖喱味增沾麵

個沾麵醬勁辣🤪🤪中意辣嘅朋友可以挑戰下👍🏻👍🏻

唐揚炸雞🍗

好脆口,味道唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
2020-01-06 24 瀏覽
不同的日式拉麵店來港已是一個潮流,新近就有”我武者羅”。拉麵店位於沙田新城市廣場,設計簡約,充滿現代感,坐得舒服。食物款式是基本拉麵店的設定,拉麵,沾麵和小食也有供應。生姜醬油拉麵 $95生姜醬油拉麵是我武者羅的招牌,拉麵湯是清雞湯,配上生姜,清甜順口,十分討好,與一般吃到傳統的濃湯拉麵實在是兩種體驗。拉麵會配上豚肉和雞肉,整體的感覺健康,不膩濟,令人愛上。濃厚咖喱味噌沾麵 $115沾麵的特色在於番茄醬,先將番茄醬撈勻麵條,再放到濃稠的咖喱沾麵湯中,以清新的番茄味與濃香的咖喱味融和,非常吸引。沾麵會配上一層脂肪一層肉的叉燒,口感豐富。我武者羅燒餃子 $45金黃的餃子皮十分香脆,除了配上餃子醋,還有紅蘿蔔泥,吃得更開胃。
不同的日式拉麵店來港已是一個潮流,新近就有”我武者羅”。
拉麵店位於沙田新城市廣場,設計簡約,充滿現代感,坐得舒服。
食物款式是基本拉麵店的設定,拉麵,沾麵和小食也有供應。
生姜醬油拉麵 $95
拉麵會配上豚肉和雞肉,整體的感覺健康,不膩濟,令人愛上。
濃厚咖喱味噌沾麵 $115
沾麵會配上一層脂肪一層肉的叉燒,口感豐富。
我武者羅燒餃子 $45
2020-01-03
2020-01-06 15 瀏覽
最鐘意食拉麵,有新開嘅拉麵店緊係要去試下。濃厚咖喱味噌沾麵 $115哩碗麵真係令我好驚喜,平時好少食咖喱沾面,個湯底真係好濃郁,麵份量都多。而兩舊豬腩肉就簡直係錦上添花,肥瘦適中。麵上面有啲蕃茄醬,可以中和番咖喱嘅濃味,唔知唔覺成碗食晒!我武者羅餃子 $45煎餃子有分辣同唔辣,我就揀左辣味,餃子係由日本直送,點埋蘿蔔蓉一齊食,就特別入味!而且環境有別於一般拉麵店,比較寬敞,而且都好乾淨,食嘅時候都舒服

最鐘意食拉麵,有新開嘅拉麵店緊係要去試下。

濃厚咖喱味噌沾麵 $115

我武者羅餃子 $45

2019-11-03
2020-01-05 15 瀏覽
沙田新城市前幾個月開咗間新嘅拉麵店,地理位置唔洗講,十分方便!😚😚😚地鐵站一出搭升降機到7樓就係啦!拉麵店唔止有賣拉麵,仲有沾麵、餃子等小食,種類都唔算少~🥟🍜環境裝修都幾乾淨企理,座位唔算少,但人流都唔少,所以都要排一陣先入得!枱面設計特別,每個人都會有塊好厚嘅木板作墊板🤭生姜醬油拉麵醬油唔會太濃,都算清清地鹽生姜拉麵比較清淡嘅拉麵,感覺都幾健康和風唐揚雞新鮮即炸,好脆旨辛酸燒餃子唔會好辣

生姜醬油拉麵

醬油唔會太濃,都算清清地
鹽生姜拉麵

比較清淡嘅拉麵,感覺都幾健康

和風唐揚雞

新鮮即炸,好脆
旨辛酸燒餃子

唔會好辣
2019-12-26 25 瀏覽
最近加班太晚, 下班想急急腳找地方與同事食餐好晚飯照顧下自己既胃, 剛好見新開左間拉麵店, 都幾多人所以決定去試下。整間店裝修好日風, 所以好光猛感覺好舒服利落同乾淨。然後麵款都有湯有沾麵, 亦有幾款小食試, 選擇比想像多。我自己點左沾麵食, 是咖哩味, 咖哩味好香口, 又不會太辣但夠香濃惹味, 麵質好唔錯, 好Q好彈口。最重要是豚煮都好食, 肥瘦剛好, 又不會太膩。比我想像好食, 感覺真心不錯。叫左兩款餃子,  一款辣, 一款不辣, 都煎得香口, 餡料都足。感覺不錯。豆腐皮好薄, 豆味都足, 幾清新好食。又不會覺味太清寡。最正係這個炸雞, 皮好薄但香脆, 然後肉仲有肉汁又香嫩。呢個必食~力推。另外點了野像, 質素不錯, 不會糖水味。整體呢間麵同小食都不錯, 價錢地道, 認真快食又好食, 呢間是好選擇。

豆腐皮好薄, 豆味都足, 幾清新好食。又不會覺味太清寡。

幸好,當舖頭啱啱開時去過食,人多到要坐Bar枱。見到有兩位日本師傅坐鎮整拉麵。第一次食真係意外地好食。連我平時點都唔飲晒拉面碗湯的當日都飲晒!後尾聽到隔離枱講起先知道是日本開過來的拉麵店,有信心保證!心諗終於有間好食嘅拉麵店係沙田!但上個月再去時,日本師傅不在店內(不知道是已飛回日本抑或當晚不在舖),味道已有分別.... 雖然都見到拉麵湯是一包包原裝拆開(相信是日本直送過來),但真的無咁好食了...😔