67
7
2
等級3
35
0
疫情下很多餐廳都有優惠吸引客人,不過這間日式拉麵就保留正價,沒有堂食套餐。開揚日系裝修,光線充足而且一向崇日的我們就進去一試他們家的拉麵。以薑湯底出名,源自東京拉麵,湯麵質地不錯,軟硬適中,屬幼身。特別一讚是雞叉燒口感軟熟、雞咪濃,也沒有豬肉叉燒那種油膩感。湯底淡淡的薑味源自有一點點薑蓉加在配料旁邊。我個人比較喜歡沾麵,拉麵口感一流,很有咬口,咖哩湯底沒有太大偏差,是正宗的咖哩湯味。我們先要把拉麵和蕃茄肉醬伴好才沾進湯中;吃完後,店員會為你加茉莉茶進沾湯中...湯味道帶點甘茶味,after taste有點點苦和花茶香,味道好壞見仁見智。配料五花腩偏肥,所以我沒有試。不過沾湯是用瓦碗盛的,拉麵也是涷的,所以上桌不久就要一直吃涼又涷的麵😭。另外,餃子也煎得很香口,用蘿蔔蓉放進醬油一起吃,感覺清新。
更多
疫情下很多餐廳都有優惠吸引客人,不過這間日式拉麵就保留正價,沒有堂食套餐。開揚日系裝修,光線充足而且一向崇日的我們就進去一試他們家的拉麵。
醬油薑拉麵
$89
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

以薑湯底出名,源自東京拉麵,湯麵質地不錯,軟硬適中,屬幼身。特別一讚是雞叉燒口感軟熟、雞咪濃,也沒有豬肉叉燒那種油膩感。湯底淡淡的薑味源自有一點點薑蓉加在配料旁邊。
咖哩沾麵
$109
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

我個人比較喜歡沾麵,拉麵口感一流,很有咬口,咖哩湯底沒有太大偏差,是正宗的咖哩湯味。我們先要把拉麵和蕃茄肉醬伴好才沾進湯中;吃完後,店員會為你加茉莉茶進沾湯中...湯味道帶點甘茶味,after taste有點點苦和花茶香,味道好壞見仁見智。配料五花腩偏肥,所以我沒有試。

不過沾湯是用瓦碗盛的,拉麵也是涷的,所以上桌不久就要一直吃涼又涷的麵😭。另外,餃子也煎得很香口,用蘿蔔蓉放進醬油一起吃,感覺清新。
餃子
$35
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-08-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$140 (午餐)
推介美食
咖哩沾麵
$ 109
餃子
$ 35
  • 生姜醬油拉麵
等級2
10
0
2020-06-27 241 瀏覽
出嚟食嘢沙田行街,又搵嘢食見到有間拉麵好似未見過,應該唔係連鎖店,望落,所以試吓。我就揀咗一碗生薑醬油拉麵,餐牌寫係招牌菜。賣相好似好唔錯咁。好啦先講吓個湯底,通常食拉麵我都會飲埋個湯先因為湯始終係拉麵嘅靈魂!醬油湯底來講佢都算係偏淡口。佢個面質地係幼身既,有兩塊好大嘅雞肉,真係鞋到不得了,而且望落都冇味咁樣。所謂嘅生薑就係中間小小嘅姜蓉 ,撈左落個湯底之後其實都冇咩味。擺盤係好簡潔,唔錯嘅,餐廳都坐得幾舒服,可惜食物實在太唔吸引,試過一次就算,唔會再幫襯。
更多
出嚟食嘢沙田行街,又搵嘢食見到有間拉麵好似未見過,應該唔係連鎖店,望落,所以試吓。
我就揀咗一碗生薑醬油拉麵,餐牌寫係招牌菜。
賣相好似好唔錯咁。
好啦先講吓個湯底,通常食拉麵我都會飲埋個湯先因為湯始終係拉麵嘅靈魂!醬油湯底來講佢都算係偏淡口。
佢個面質地係幼身既,有兩塊好大嘅雞肉,真係鞋到不得了,而且望落都冇味咁樣。
所謂嘅生薑就係中間小小嘅姜蓉 ,撈左落個湯底之後其實都冇咩味。
擺盤係好簡潔,唔錯嘅,餐廳都坐得幾舒服,可惜食物實在太唔吸引,試過一次就算,唔會再幫襯。
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
9
0
Usually, I would include photos in my food reviews, but this experience was so disappointing that I thought it was not worth it at all.  Whether the reviewers here are not as picky or the quality just dropped, please just avoid this restaurant. There is a much better ramen shop (Butao Ramen) just on the ground floor of the exact same plaza/shopping mall at the same price and much much better.  Now let's break down my experience.Expectations: This dining experience did not meet my expectations at
更多
Usually, I would include photos in my food reviews, but this experience was so disappointing that I thought it was not worth it at all.  Whether the reviewers here are not as picky or the quality just dropped, please just avoid this restaurant. There is a much better ramen shop (Butao Ramen) just on the ground floor of the exact same plaza/shopping mall at the same price and much much better.  Now let's break down my experience.


Expectations: This dining experience did not meet my expectations at all as I have seen raving reviews and people lining up for this restaurant when it first opened. I went into this restaurant full of hope and went out of the door with such a letdown! 


Atmosphere: Generally, this place looks clean and sleek like you expect a good Japanese restaurant would look like. However, it was so dreary with no one in the seats at all. My mother and I were a bit shocked and hesitant of this but decided to give it a try anyway due to how hyped up the reputation was. (My Lord, what a mistake that was!)


Food: My mother and I ordered one bowl of their signature ramen with the famous ginger and chicken broth, with a side order of the tofu. The food quality was mediocre at best and the ramen was absolutely not worth the hype!

Signature Ramen ($89)  - I'm going to start with the only positive that I can get from this bowl of disappointment. The noodles are decent with a smooth texture and a proper bite to it. However, that is not worth the price nor the hype! The broth was extremely salty to the point that I had to pour in a whole cup of water into it and it has absolutely no depth in flavour either. It was a simple chicken broth that I could randomly make at home (and definitely have many times!). There was one piece of vegetable inside and three/four slices of chicken on top of the ramen noodles but were mediocre with boring flavours and had no depth at all. We left the restaurant with only a few bites of the ramen. You may argue that the noodle is important and I agree, but in ramen, I would say the broth is its soul! With that completely screwed, you are better off cooking instant noodles at home. (Yes, that's how bad it was.)

Fried tofu ($45) - A professional Japanese restaurant cannot screw up on a tofu dish at all.  (A great tip on knowing whether you are at a good Japanese restaurant) And thankfully, this restaurant did not screw up... but also did not offer up anything special. It was a regular fried tofu dish that you could find at a decent Japanese restaurant. With the four cubes of fried tofu and a pile of garnish on top, I would say it is not worth 45 dollars. The sauce they have added the dish was also not that special. Even though it was the highlight of the whole meal (in contrast to the ramen), it was still not spectacular and it did not wow me at all. 


Customer Service: It was not pleasant at all. The waiters and waitresses just served up the meal and disappeared into the corner of the restaurant to chatter and play on their phones. I found it quite disrespectful for a restaurant with such a high reputation. They did not even notice there were potential customers outside of the restaurant looking at the menu board, not to mention even greet them or try to invite them into the restaurant. Needs a lot of training and common sense before working in the customer industry. 

 In conclusion, this was a disastrous experience. I actually haven't uploaded on Openrice for a while until this restaurant experience just let me down so much. It's basically mediocre food plastered with a fake reputation and expensive price tag. You are seriously much better off going down a few floors to a real gastronomical experience. 
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-10
用餐途徑
堂食
人均消費
$89 (晚餐)
等級2
9
0
2020-06-08 247 瀏覽
12點見無人入去成個lunch,款式唔多,幾款麵2款餃子選擇,叫一碗麵就免費跟一罐汽水,落左單無耐好快就上左碟煎餃,價錢嚟講還算可以,食完碟餃子好耐都重未上麵,其間望入 open kitchen見到個中年男人無帶口罩係廚房煮緊野,行嚟行去.唔知係咪老闆,但今時今日都唔帶口罩開工就非常出奇,樓下大排檔個大廚都識帶口罩啦!20分鐘過後終於上麵,擺款好靚,再聞一聞個湯底😵😵味道超唔好聞,可以形容有小小臭味,麵質都不好,98蚊一碗試過就算🥴都不會有下次
更多
12點見無人入去成個lunch,款式唔多,幾款麵2款餃子選擇,叫一碗麵就免費跟一罐汽水,落左單無耐好快就上左碟煎餃,價錢嚟講還算可以,食完碟餃子好耐都重未上麵,其間望入 open kitchen見到個中年男人無帶口罩係廚房煮緊野,行嚟行去.唔知係咪老闆,但今時今日都唔帶口罩開工就非常出奇,樓下大排檔個大廚都識帶口罩啦!20分鐘過後終於上麵,擺款好靚,再聞一聞個湯底😵😵味道超唔好聞,可以形容有小小臭味,麵質都不好,98蚊一碗試過就算🥴都不會有下次
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-06-08
用餐途徑
堂食
人均消費
$98 (午餐)
等級3
34
0
2020-06-05 171 瀏覽
疫情關係依家冇得去日本,唯有去附近食碗拉麵感受下日本風情。這間位於沙田新城市廣場7樓的拉麵店週日去到人流亦不算多,餐牌食物款式也不多,但係生薑醬油拉麵有點吸引我,所以我跟女朋友各自點了一碗,味道還不錯的,生薑配合醬油湯底令到拉麵味道有所提升,另點了一款炸雞也不錯,有機會會再試吓。
更多
疫情關係依家冇得去日本,唯有去附近食碗拉麵感受下日本風情。

這間位於沙田新城市廣場7樓的拉麵店週日去到人流亦不算多,餐牌食物款式也不多,但係生薑醬油拉麵有點吸引我,所以我跟女朋友各自點了一碗,味道還不錯的,生薑配合醬油湯底令到拉麵味道有所提升,另點了一款炸雞也不錯,有機會會再試吓。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-05-27
等候時間
3 分鐘 (堂食)
人均消費
$150 (晚餐)
推介美食
  • 生姜醬油拉麵
等級1
1
0
2020-05-24 171 瀏覽
令人生气的晚餐,面汤实在咸到不能接受。问职员是否可以加清汤调和一下。回答刻板生硬:“只能给杯开水自己调合!”这实在对不起这碗面的价钱吧?不会来第二次了。香港美味的拉面比比皆是,如此经营管理不会长久,望改进!
更多
令人生气的晚餐,面汤实在咸到不能接受。问职员是否可以加清汤调和一下。回答刻板生硬:“只能给杯开水自己调合!”这实在对不起这碗面的价钱吧?不会来第二次了。香港美味的拉面比比皆是,如此经营管理不会长久,望改进!
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
15 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級2
13
0
2020-05-23 48 瀏覽
東京都渋谷区にある•生姜醤油専門•我武者羅🍜大滿足の份量😆 生薑味超濃厚,微辣既口味為醬油湯帶一絲刺激,亦都令味道既層次變得更為豐富。配有豚肉及雞肉,肉質軟腍且軟,而且瘦👍🏼食落就無咁油膩。揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,呢個個汁就略嫌傑左d😂 不過玉子豆腐既質感吾錯~
更多
東京都渋谷区にある•生姜醤油専門•我武者羅🍜

大滿足の份量😆 生薑味超濃厚,微辣既口味為醬油湯帶一絲刺激,亦都令味道既層次變得更為豐富。配有豚肉及雞肉,肉質軟腍且軟,而且瘦👍🏼食落就無咁油膩。
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,呢個個汁就略嫌傑左d😂 不過玉子豆腐既質感吾錯~
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
28
0
2020-05-22 55 瀏覽
誤打誤撞入左呢間喺新城市7樓嘅拉麵店佢哋有得揀要傳統嘅拉麵定係沾麵平時好少地方有沾麵我朋友就叫咗湯拉麵而我就叫咗沾麵 再加一份餃子因為朋友話佢之前係外國食過沾麵覺得好好食所以我就叫左但我自己就覺得呢間拉麵店好一般😭餃子不過不失 但嚟到嘅時候只係暖暖地 唔係好熱我既沾麵 味道上面唔算好好 有色 但又唔算好濃味🤔🤔而且價錢都比較貴 都要$115一碗但服務上面又未算好到位朋友嘅湯拉麵都唔算好出眾但尚算合格食一次就夠....
更多
誤打誤撞入左呢間喺新城市7樓嘅拉麵店
佢哋有得揀要傳統嘅拉麵定係沾麵
平時好少地方有沾麵
我朋友就叫咗湯拉麵而我就叫咗沾麵 再加一份餃子
因為朋友話佢之前係外國食過沾麵覺得好好食
所以我就叫左
但我自己就覺得呢間拉麵店好一般😭
餃子不過不失 但嚟到嘅時候只係暖暖地 唔係好熱
我既沾麵 味道上面唔算好好 有色 但又唔算好濃味🤔🤔
而且價錢都比較貴 都要$115一碗
但服務上面又未算好到位
朋友嘅湯拉麵都唔算好出眾
但尚算合格
食一次就夠....
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
9
0
2020-04-18 102 瀏覽
一直都很喜歡吃沾麵,但沾麵店大多聚集在港島,難得沙田有一間拉麵店供應沾麵,便去一探其質素。相較其他拉麵店,這裏的沾麵選擇十分有限,皆比較重口味。相對於辛辣,我更加好奇茄汁和咖喱的配搭,於是便點了它的咖喱沾麵🍜🍜店員非常貼心地簡介食法,先將番茄醬和麵條攪拌,再沾咖喱吃,最後可以加花茶當作湯品享用。但由於沾麵醬的味道實在太濃郁,吃到一半時便忍不住加了花茶,才覺得味道比較容易入口,但吃到最後仍難避免覺得有點膩、味覺疲勞。面的質素算是不錯,份量也算恰當,但我總思疑如此濃郁的味道是要為遮掩沾麵湯的不用心,因為沾麵湯是吃沾麵的精要所在,所花費的時間和精力使不同店的沾麵都有其獨特之處,如果只希望用咖喱蒙混過去便太令人失望了。(以上內容僅屬個人意見,參考就好)
更多
一直都很喜歡吃沾麵,但沾麵店大多聚集在港島,難得沙田有一間拉麵店供應沾麵,便去一探其質素。相較其他拉麵店,這裏的沾麵選擇十分有限,皆比較重口味。相對於辛辣,我更加好奇茄汁和咖喱的配搭,於是便點了它的咖喱沾麵🍜🍜
店員非常貼心地簡介食法,先將番茄醬和麵條攪拌,再沾咖喱吃,最後可以加花茶當作湯品享用。但由於沾麵醬的味道實在太濃郁,吃到一半時便忍不住加了花茶,才覺得味道比較容易入口,但吃到最後仍難避免覺得有點膩、味覺疲勞。面的質素算是不錯,份量也算恰當,但我總思疑如此濃郁的味道是要為遮掩沾麵湯的不用心,因為沾麵湯是吃沾麵的精要所在,所花費的時間和精力使不同店的沾麵都有其獨特之處,如果只希望用咖喱蒙混過去便太令人失望了。
(以上內容僅屬個人意見,參考就好)
咖哩沾麵
$95
72 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-04-17
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
等級2
25
0
2020-04-11 137 瀏覽
4月9 假期前夕的大晴天期待已久,終於可以一嚐哩間新店,意外地好食,執着地完美呈現日本人對拉麵的追求,因為店家沒有給予任何選擇的空間(麵的種類、質地),唯獨堅持自家的一套標準,極力推薦四人同行,三款麵食,都值得試生姜醬油拉麵、塩生姜拉麵:友人們都大讚,由於疫情下,絕對不建議共享味道,但根據友人們的分享,夾起的麵質似幼麵,以為會太軟身,但又出奇地有咬感,加上濃郁姜味雞湯,配以口咬絕佳的豬肉片,非常讚濃厚咖喱味噌沾麵:我無悔的絕佳選擇,絕對是因為餐牌上的配搭,雞白湯、自家味噌醬、咖喱,蕃茄醬,粗身麵質,一樣有咬感,配以濃味蕃茄醬,不沾醬都極其好食店家建議有兩種食法,加上我的淨麵食法,一共三種口味蕃茄濃醬加麵淨食,食出麵質的完美、蕃茄醬的濃郁;蕃茄濃醬加麵沾醬,不宜沾太多醬,否則會蓋過蕃茄的酸甜味,完美的咖喱蕃茄樂譜;最後一食,請店員在沾醬裡加茉莉花茶,變成茉莉咖喱湯拉麵,食到尾有回甘味,茉莉花香,果然犀利,食得出精心策劃的味道層次小食:和風唐揚雞,新鮮炸起,雞肉球有肉汁,調味夠濃郁;我武者羅燒餃子,伴碟有辣味白蘿蔔蓉、大葱,皮薄餡靚,一樣好食值得一讚店員的用心解說,細心的款待
更多
4月9 假期前夕的大晴天
期待已久,終於可以一嚐哩間新店,意外地好食,執着地完美呈現日本人對拉麵的追求,因為店家沒有給予任何選擇的空間(麵的種類、質地),唯獨堅持自家的一套標準,極力推薦


四人同行,三款麵食,都值得試

生姜醬油拉麵、塩生姜拉麵:友人們都大讚,由於疫情下,絕對不建議共享味道,但根據友人們的分享,夾起的麵質似幼麵,以為會太軟身,但又出奇地有咬感,加上濃郁姜味雞湯,配以口咬絕佳的豬肉片,非常讚

濃厚咖喱味噌沾麵:我無悔的絕佳選擇,絕對是因為餐牌上的配搭,雞白湯、自家味噌醬、咖喱,蕃茄醬,粗身麵質,一樣有咬感,配以濃味蕃茄醬,不沾醬都極其好食
店家建議有兩種食法,加上我的淨麵食法,一共三種口味
蕃茄濃醬加麵淨食,食出麵質的完美、蕃茄醬的濃郁;蕃茄濃醬加麵沾醬,不宜沾太多醬,否則會蓋過蕃茄的酸甜味,完美的咖喱蕃茄樂譜;最後一食,請店員在沾醬裡加茉莉花茶,變成茉莉咖喱湯拉麵,食到尾有回甘味,茉莉花香,果然犀利,食得出精心策劃的味道層次


小食:和風唐揚雞,新鮮炸起,雞肉球有肉汁,調味夠濃郁;我武者羅燒餃子,伴碟有辣味白蘿蔔蓉、大葱,皮薄餡靚,一樣好食


值得一讚店員的用心解說,細心的款待
濃厚咖喱味噌沾麵
$95
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
和風唐揚雞
$45
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
277 瀏覽
0 讚好
0 留言
291 瀏覽
0 讚好
0 留言
282 瀏覽
0 讚好
0 留言
420 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
濃厚咖喱味噌沾麵
$ 95
和風唐揚雞
$ 45
等級3
48
0
2020-03-17 94 瀏覽
菜式選擇不多,我選了餐牌上的第一款--生姜醬油湯麵。麵湯比一般拉麵湯清,十分罕見,只是油還有減量的空間。拉麵軟硬度剛好, 叉燒很薄,份量對我來說剛好,想吃飽一點的話可以再點其他食物。燒餃子皮夠薄,煎得剛剛好,不會硬,也不會太脆而𠝹口。餡料和皮的比例也是恰到好處。侍應招呼很好,不停為我們添水,也不會以一些小動作催趕我們離開。整個用餐過程非常舒服。我發現餐紙巾又大又厚,侍應主動回應說是為了印上店家商標,而採用了不織布之類的物料。雖說是有心思且不惜工本,可惜有點不環保。再要雞蛋裏挑骨頭的話,就是座椅下沒有存放私人物品的設計吧!
更多
菜式選擇不多,我選了餐牌上的第一款--生姜醬油湯麵。麵湯比一般拉麵湯清,十分罕見,只是油還有減量的空間。拉麵軟硬度剛好, 叉燒很薄,份量對我來說剛好,想吃飽一點的話可以再點其他食物。
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
燒餃子皮夠薄,煎得剛剛好,不會硬,也不會太脆而𠝹口。餡料和皮的比例也是恰到好處。
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
侍應招呼很好,不停為我們添水,也不會以一些小動作催趕我們離開。整個用餐過程非常舒服。

我發現餐紙巾又大又厚,侍應主動回應說是為了印上店家商標,而採用了不織布之類的物料。
雖說是有心思且不惜工本,可惜有點不環保。再要雞蛋裏挑骨頭的話,就是座椅下沒有存放私人物品的設計吧!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2020-03-04 87 瀏覽
今天晚上八点半入座,人很少,只得四枱客,叫了两碗辛辣沾麵及煎餃子。坐了二十分鐘,勢色不對,隔離遲入座的先上菜。問侍應為什麽這麽耐,答案竟然是沾麵要煮四分半鐘!着我們不要催促。唔問由是可,一問把幾🔥!原來侍應電子落單,但廚房部機收唔到(唔知真定假),呢廿多分鐘,侍應們自己傾計、玩手機,冇人有興趣、意慾睇吓我地點解淨坐。麵來時發覺漏了餃子,吹脹!食物一般但很貴,$115一碗沾麵。超唔值。
更多
今天晚上八点半入座,人很少,只得四枱客,叫了两碗辛辣沾麵及煎餃子。坐了二十分鐘,勢色不對,隔離遲入座的先上菜。問侍應為什麽這麽耐,答案竟然是沾麵要煮四分半鐘!着我們不要催促。唔問由是可,一問把幾🔥!原來侍應電子落單,但廚房部機收唔到(唔知真定假),呢廿多分鐘,侍應們自己傾計、玩手機,冇人有興趣、意慾睇吓我地點解淨坐。麵來時發覺漏了餃子,吹脹!食物一般但很貴,$115一碗沾麵。超唔值。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2020-02-12
用餐途徑
堂食
等級3
55
0
2020-01-18 180 瀏覽
#🍜呢間新開嘅拉麵比較特別!開頭唔記得呢度主打生姜,一食落口:咁似姜蓉味嘅?!之後:係喎!呢個生姜嚟㗎喎!😂其實都有少少似中式嘅燒味飯嘅味🤣加上佢嘅拉麵口感都比較中式,有少少似上海麵咁!湯底係雞清湯,但我自己都係鍾意食豬骨湯多啲☺️雞肉都稔!不過又無果種好想再食嘅感覺!叫試過就算喇!同埋個拉麵嘅份量唔算多!好快就食曬!加上,可能自己比較大食!食完無乜好飽肚嘅感覺,有少少似試吓食新嘢,知道吓咩味咁😂
更多
#🍜
呢間新開嘅拉麵比較特別!
開頭唔記得呢度主打生姜,一食落口:咁似姜蓉味嘅?!
之後:係喎!呢個生姜嚟㗎喎!😂
其實都有少少似中式嘅燒味飯嘅味🤣
加上佢嘅拉麵口感都比較中式,有少少似上海麵咁!
湯底係雞清湯,但我自己都係鍾意食豬骨湯多啲☺️
雞肉都稔!不過又無果種好想再食嘅感覺!
叫試過就算喇!
同埋個拉麵嘅份量唔算多!好快就食曬!
加上,可能自己比較大食!食完無乜好飽肚嘅感覺,有少少似試吓食新嘢,知道吓咩味咁😂
生姜醬油拉麵
$95
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
78
0
2020-01-17 94 瀏覽
今日係沙田做完嘢,順便同同事行去新城市廣場食番碗拉麵🍜慰勞下個肚先🤩🤩呢間「我武者羅」係來自日本🇯🇵涉谷的拉麵店。主打係新潟生薑醬油湯底😍😋開動,我唔客氣啦!.《招牌特製生薑醬油拉麵》醬油湯底甘醇香濃,把生姜拌勻後,味道層次更顯豐富🤩。爽身麵條配上粉嫩軟腍的慢煮豚肉和嫩滑的雞肉,令到整碗拉麵🍜添加多了一份清爽美味。.《濃厚咖哩味噌沾麵》豬腩肉肉味濃又不油膩,咖哩沾醬味道微甜帶陣陣香料味,不會過鹹。扁濶麵條配上清新番茄醬,形成酸酸甜甜的味道,惹味中帶點清新👍👏🏻 .《我武者羅燒餃子 》🥟日本直送餃子,皮薄多汁,煎得非常香脆,配上自家製和風醋。😋正宗日式味道,好味。.《和風唐揚雞》外皮炸得香口的雞塊皮脆肉滑好Juicy,配上梅子醬汁,微微酸甜減去炸物的油膩感。👏🏻👍 《揚出豆腐》外脆內軟的玉子豆腐,伴上羊棲菜和生姜蓉,清爽不油膩👍👍
更多
今日係沙田做完嘢,順便同同事行去新城市廣場食番碗拉麵🍜慰勞下個肚先🤩🤩呢間「我武者羅」係來自日本🇯🇵涉谷的拉麵店。主打係新潟生薑醬油湯底😍😋開動,我唔客氣啦!
.
《招牌特製生薑醬油拉麵》醬油湯底甘醇香濃,把生姜拌勻後,味道層次更顯豐富🤩。爽身麵條配上粉嫩軟腍的慢煮豚肉和嫩滑的雞肉,令到整碗拉麵🍜添加多了一份清爽美味。
.
《濃厚咖哩味噌沾麵》豬腩肉肉味濃又不油膩,咖哩沾醬味道微甜帶陣陣香料味,不會過鹹。扁濶麵條配上清新番茄醬,形成酸酸甜甜的味道,惹味中帶點清新👍👏🏻 .
《我武者羅燒餃子 》🥟日本直送餃子,皮薄多汁,煎得非常香脆,配上自家製和風醋。😋正宗日式味道,好味。
.
《和風唐揚雞》外皮炸得香口的雞塊皮脆肉滑好Juicy,配上梅子醬汁,微微酸甜減去炸物的油膩感。👏🏻👍 《揚出豆腐》外脆內軟的玉子豆腐,伴上羊棲菜和生姜蓉,清爽不油膩👍👍
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
19 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
252
0
2020-01-11 126 瀏覽
到沙田行街當然要揾地方醫肚啦,幾層樓都咁多種類食店,見到「我武者羅」有拉麵又有沾麵咁就可以滿足到我同我朋友的各人喜好生姜醬油拉麵,豚肉夠嫩滑,湯底唔太濃味道剛好,拉麵麵質正是朋友所喜歡的那一款濃厚咖哩味噌沾麵,唔係間間拉麵店有沾麵食架有厚度咖哩濃湯滿掛著拉麵,麵質彈牙我武者羅燒餃子,肉有優質豚肉、野菜配上自家制製和風醬,餃子皮幾薄,又煎得幾香揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,精緻的豆腐一夾一口食,醬汁、配料在口中充分發揮它們的特質荔枝乳酸梳打,乳酸的味道內裡有荔枝的香味又唔大甜店員帶領我們就坐時,早已擺好陣迎接如果有緣下次去東京都想食款式唔洗多,有熱誠用心做已經好優質挑戰成功
更多
到沙田行街當然要揾地方醫肚啦,幾層樓都咁多種類食店,見到「我武者羅」有拉麵又有沾麵咁就可以滿足到我同我朋友的各人喜好



生姜醬油拉麵,豚肉夠嫩滑,湯底唔太濃味道剛好,拉麵麵質正是朋友所喜歡的那一款
生姜醬油拉麵
$95
8 瀏覽
0 讚好
0 留言



濃厚咖哩味噌沾麵,唔係間間拉麵店有沾麵食架

濃厚咖哩味噌沾麵
$115
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


有厚度咖哩濃湯滿掛著拉麵,麵質彈牙

濃厚咖哩味噌沾麵
$115
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


我武者羅燒餃子,肉有優質豚肉、野菜配上自家制製和風醬,餃子皮幾薄,又煎得幾香

我武者羅燒餃子
$45
13 瀏覽
0 讚好
0 留言



揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,精緻的豆腐一夾一口食,醬汁、配料在口中充分發揮它們的特質

揚岀豆腐配羊棲菜及生姜蓉
$50
1 瀏覽
0 讚好
0 留言



荔枝乳酸梳打,乳酸的味道內裡有荔枝的香味又唔大甜

荔枝乳酸梳打汁
$35
3 瀏覽
0 讚好
0 留言


店員帶領我們就坐時,早已擺好陣迎接

1 瀏覽
0 讚好
0 留言


如果有緣下次去東京都想食
1 瀏覽
0 讚好
0 留言


款式唔洗多,有熱誠用心做已經好優質

374 瀏覽
1 讚好
0 留言


挑戰成功

20 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
生姜醬油拉麵
$ 95
濃厚咖哩味噌沾麵
$ 115
濃厚咖哩味噌沾麵
$ 115
我武者羅燒餃子
$ 45
揚岀豆腐配羊棲菜及生姜蓉
$ 50
荔枝乳酸梳打汁
$ 35