2023-04-07 821 瀏覽
今日因為工作關係去左中環,中環街市呢頭雖然多嘢睇,但係其實都冇咩好食,感覺天橋連珠嗰個小食街有啲舖頭,有啲特色飲品係台式手搖飲品嚟嘅,所以呢啲天氣咁熱,都想買返一杯嚟嘅時候,今次我叫咗呢一個火龍果配芒果嘅凍飲,咁佢又唔賣得唔貴喎,只係$45 ,而且個賣相都幾靚!呢杯野飲落都幾夠凍,而且啲水果都算幾多,下次都應該會再幫襯,而且喺中環地段嚟講呢杯嘢都唔算貴,期待下次試其他飲品,希望黎緊會有更加多嘅選擇!

2023-03-04 559 瀏覽
肥仔水係lunch tea 買定支持生活既良藥呀! 如名,我都想日日可以無所事事😹😹 間野既定位其實都好正,呢名改到好似mamaday 咁,超長超搞笑!文青女神是吃不到我葡萄青檸銀毛茉莉😹真心笑左出聲!個個同事都係會成句讀哂出黎! 不過好幾次都真係等好耐🥹🥹飲得其實會直接講名🐯🐯飲咁多次會再飲既都係荔枝鐵觀音,因為可以拖長慢慢飲,之前飲過乳酸奶果啲,真係唔可以放太耐唔飲。鳳梨梳打好飲,水蜜桃西柚伯爵茶都好飲!
肥仔水係lunch tea 買定支持生活既良藥呀!

鳳梨梳打好飲,水蜜桃西柚伯爵茶都好飲!
2022-09-23 1348 瀏覽
As I had a friend visit from out of town, we decided to take her to the newly renovated Central Market.  And as it was unbearably hot outside, we decided to get something to drink and sit in the food court area. It was here we came across 我想和你無所事事 (English name: Idle Awhile). Your typical bubble tea shop but this one is not from Taiwan. It's locally owned.Menu is in English and Chinese. It's takeaway only so there is no 10% service charge.They come in three basic sizes where two of them are for

They come in three basic sizes where two of them are for cold drinks.
I had the Mango and Apple With Silver Tip Jasmine Tea ($38). It was really good. Not too sweet as the apple balanced out the super sweetness of the mango so you coul still taste the tea base. There was also a couple of slices of frehs apple added as well.
My friend had the Peach and Strawberry Smoothies with Cheese Milk Topping ($40). The cheese milk topping was so thick, she had a hard time trying to drink it. It was a bit salty and mixed with the peach and strawberry it was like drinking a cheesecake. The smoothie was well blended so the ice was very fine.
Boyfriend had the Salted Coconut Grape and Blue Curacao Milk ($46). A seaonal item. I really didn't like it but he did. He thought the saltiness brought out the sweetness of the coconut milk. The blue make it look pretty. There was also some crushed grape at the bottom.

Our first time trying this local tea shop as we usually veer towards Taiwanese brands. The drinks were very good. We'd definitely order from here again.
2022-09-20
10 分鐘 (外賣自取)
2022-09-13 839 瀏覽
呢2日去完中環海濱市集,熱到爆炸,一去到中環街市即刻買返兩杯茶飲解一解渴。啲名全部都好特別🤣又好搞鬼。。🥢入U溝女最緊要疊水蜜桃西柚伯爵茶$36水蜜桃西柚伯爵茶,茶底好濃味,加左水蜜桃西柚,酸酸甜甜好特別。加黑糖珍珠 $5,個人覺得佢啲珍珠幾彈牙幾好味。。🥢夏天為大地帶來乳酪藍莓奶 $48季節限定既奶藍莓奶 ,濃濃既乳硌奶加上清甜既藍莓,簡直一絕,唔使加糖都好甜入心。。🥢GG紅火龍果$47其實即係紅火龍果+芝士奶蓋沙冰茶🤭沙冰必加蘆薈$5,但令到成杯野飲都好QQ好味,奶蓋幾唔錯,夠晒滑。。

🥢入U溝女最緊要疊水蜜桃西柚伯爵茶$36

🥢夏天為大地帶來乳酪藍莓奶 $48

🥢GG紅火龍果$47
2022-09-10 644 瀏覽
中環街市經過活化之後,裝修好靚同會有好多唔同既活動。今次去左行下小市集,經過呢間茶飲店見到佢個menu d飲品名幾搞笑,玩晒食字,點知除左d名特別之外,味道水準都好有驚喜。 🍴好似freshman咁新鮮橙銀毛茉莉$34 + 椰果$5面頭有大大片橙,飲到有好清新既橙味另外加點左椰果可以增加咬口😆銀毛茉莉茶底有茉莉香,唔會蓋過鮮橙既甜味飲晒成杯都係清爽無負擔! 🍴懶過西柚梳打$33呢杯係排行榜榜上有名,果然好正。除左有大大片西柚,原來入面都有好多柚子果肉!好surprise😳梳打係飲得出西柚既味,而唔係糖漿假味。冇特別揀甜度,但覺得啱啱好,唔會好甜。 🍴GG百香芒果$47超好飲,係超。好。飲。新鮮既百香果芒果整成既沙冰,係咁熱既天氣飲落真係好爽。見到有d黑色百香果籽係入面,就知道佢真係好真材實料!沙冰打得幼滑,清甜既味道,配埋帶有少少鹹味既芝士奶蓋,係好夾又好有層次🤩。 冇誇張真係3杯都好好飲🥺,係新鮮水果味,唔係糖漿/粉溝出黎既味道,必試!!!❤❤

🍴好似freshman咁新鮮橙銀毛茉莉$34 + 椰果$5
面頭有大大片橙,飲到有好清新既橙味
另外加點左椰果可以增加咬口😆
銀毛茉莉茶底有茉莉香,唔會蓋過鮮橙既甜味
飲晒成杯都係清爽無負擔!
好似freshman咁新鮮橙銀毛茉莉

🍴懶過西柚梳打$33
呢杯係排行榜榜上有名,果然好正。
梳打係飲得出西柚既味,而唔係糖漿假味。
冇特別揀甜度,但覺得啱啱好,唔會好甜。

🍴GG百香芒果$47
超好飲,係超。好。飲。
新鮮既百香果芒果整成既沙冰,係咁熱既天氣飲落真係好爽。
見到有d黑色百香果籽係入面,就知道佢真係好真材實料!

好似freshman咁新鮮橙銀毛茉莉
2022-08-22 585 瀏覽
珍珠奶水,自己行入廚房拎個立頓沖個茶包都香過佢d茶好多,原全無味,淡如水,仲要賣30蚊一杯,想點,改埋曬d奇奇怪怪嘅名,不如認真少少啦,預早訂餐都可以等廿5分鍾嘅,做曬d walk in客先?p.s.完全係冇外賣叫單的..............................
2022-08-15
25 分鐘 (外賣自取)
個個Ex都係賤藍柑草莓乳酸奶-$42(2.5/5)我承認我係貪圖佢既外表所以買佢😜咁佢外表係無令我失望既,但飲落好普通。就係藍柑草莓乳酸奶,同上面有小小綿花糖。叫左小甜小冰,所以飲落岩岩好唔會好甜,就係普通乳酸奶既味道,但$42本身有小期待佢會奶飲啲。法蘭西芝士奶蓋四季春茶-$33(3/5)茶底都香既,但奶蓋偏咸,唔特別,同其他手搖既奶蓋無得比,太普通。總結:佢係賣外表同創意既,想飲奶飲既手搖就唔好選佢。

總結:佢係賣外表同創意既,想飲奶飲既手搖就唔好選佢。
2022-08-16 286 瀏覽
依家天氣熱辣辣,最啱飲杯凍冰冰嘅嘢,喺中環行完Donki經過中環街市見到有呢間一直好想飲嘅舖頭夠諗都唔諗就買咗我想飲嘅原因就係因為佢個名好得意,飲品名更加得意😎仲有Anson lo代言既飲品沖出嚟既特飲,最緊要啲特飲個名有佢架,叫我如何不試,但好可惜已經賣晒佢系列,但我地叫既都好飲同好特別呀,我想和你無所事事❤️我地都簡左少糖少冰,味道岩岩好茫茫人生遇上人海芒芒果梳打 $33個名同野飲好夾,我地加埋寒天,飲落去好爽,熱既時候飲就岩曬個個ex都係賤藍柑草莓乳酸奶$42個名同個色都好靚,但係賤藍唔應該比咁靚既識佢,佢本第係草莓乳酸真係又愛又恨呀,唔會好甜,真係大人細路都飲得法蘭西芝士奶蓋四季春茶 $33最原始嘅奶蓋茶,永遠都係令人又愛又恨,芝士濃郁,一口又一口奶蓋都唔捨得攪勻

我地都簡左少糖少冰,味道岩岩好

茫茫人生遇上人海芒芒果梳打 $33
個名同野飲好夾,我地加埋寒天,飲落去好爽,熱既時候飲就岩曬

個個ex都係賤藍柑草莓乳酸奶$42

法蘭西芝士奶蓋四季春茶 $33
2022-08-13 276 瀏覽
中環街市都幾熱鬧,成日有好多市集~行到攰就想買杯野唞吓啦~ 見到呢間啲飲品名都幾特別,賣相又幾靚,一於試吓😋個個Ex都係賤藍柑草莓乳酸奶呢款賣相好靚💕有粉紅色及淺藍色組成~上面仲有啲棉花糖粒💕 飲落去淺藍色嘅部份是藍柑橘嘅乳酸奶~ 粉紅色部份係草莓😋 兩種溝埋會變成淺藍色💙酸酸甜甜咁幾好飲‼️ 真係充滿少女心❤️懶過西柚銀毛茉莉大片大片嘅西柚喺杯身就已經清晰可見‼️ 睇得出真係真材實料及新鮮~ 而且杯底下面有西柚嘅果肉~茉莉花嘅香氣+西柚~飲落好清爽好鮮渴✨不分青紅皂白桃火龍果烏龍茶呢款見到佢喺排行榜上有名!咁梗係要試吓啦😋 杯底可以見到有火龍果籽,飲落去都飲到白桃及火龍果果肉✨ 真係既新鮮又清爽✨ 唔怪之得咁多人揀啦😍

個個Ex都係賤藍柑草莓乳酸奶

懶過西柚銀毛茉莉

不分青紅皂白桃火龍果烏龍茶

2022-08-01 371 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕無所事事嘅週末當然就係要慢慢咁樣渡過, 😆仲要而家天時暑熱,🥵就算出到去都主要係喺室內逗留為主。 🥵飲飲食食當然係少不免,🤭但係口痕又唔肚餓嘅時候應該點樣呢? 😆而家終於知道手搖飲品最厲害之處莫過於解決肚餓亦都可以解決唔太肚餓嘅問題,😂而中環街市自從改造完之後就變到另外一個世界,😌當堂文青咗唔少而且每一間商舖都真係有佢嘅特別之處,😝連鎖嘅舖頭亦都甚少見到,😜亦都係一個幾唔錯嘅休閒選擇。😎行吓又會遇到手搖飲品店,🤓有趣嘅地方就係個名又特別又長,😂就同星期六星期日一樣就係我想和你無所事事。🤣呢一度每一杯飲品都超出創意,😆又有意境又玩食字真係鬼馬☺️GG百香芒果😗夏日嘅季節當然唔少得芒果,🥰但就咁芒果沙冰嘅話又顯得太普通,😏所以都加咗另一個夏天嘅代表就係百香果,😗芒果本身就酸酸甜甜咁就再加上百香果嘅清香頓時令到成個冰沙充滿夏日氣息,😍顏色上亦都係鮮艷嘅黃色😉好想牧牧做我男朋柚子海鹽梳打西柚冰茶😝嚟到教主系列,🤪飲品都會加上OH HA 呢一款碳酸汽水,😙即刻透心涼。😉而呢一款就用咗柚子海鹽梳打另外再配上西柚汁同埋茶,☺️就形成咗雙重嘅口味,柚子海鹽就酸酸鹹鹹,😉之後西柚同
🌕Hello我係Moon🌕

好想牧牧做我男朋柚子海鹽梳打西柚冰茶
😉之後西柚同茶就帶有餘味嘅茶香,延長清涼感,🤣所以係啱啱整好嘅時候就係最清爽嘅感覺,😗咁就係有最多氣而且最有茶味嘅時候😚

咩話登埸好華荔枝玫瑰乳酸茉莉梳打😎
咩話登埸好華荔枝玫瑰乳酸茉莉梳打
同樣都係教主系列一樣都係主打清新嘅感覺,🤩呢一款就用咗玫瑰荔枝乳酸梳打,
咩話登埸好華荔枝玫瑰乳酸茉莉梳打
😜幾款嘅味道融合埋一齊反而都有好配搭嘅感覺,😝當然除咗梳打之外亦都有茉莉綠茶做收尾,😏更加有花香嘅味道再加上玫瑰嘅清香,😋絕對係夏日必要嘅飲品😉

🌕最後MoonMoon都幾滿意依間手搖飲品店,尤其係佢夠大杯😂揸住佢慢慢享受都得!🌕

我想和你無所事事 (中環街市) (中環)
中環皇后大道中93號中環街市1樓111號舖
2022-07-28 224 瀏覽
去咗依間飲品店叫了杯香芋拿鐵。間嘢啲嘢飲名會叫到人好尷尬。不過只要你唔尷尬,尷尬嘅就係人地。勇敢的同事order嗰時就叫咗杯嘢嘅全名。佩服見前面個人叫咗依杯紫色白色啡色嘅嘢飲個樣幾吸引。就試試佢。其實係香芋拿鐵。叫咗少冰。都係比咗半杯冰我。好。算。唔好鬧我。叫我自己沖飲落去有好真嘅香芋味。同埋有真嘅香芋粒喺入面。第一次飲倒啲咁足料嘅嘢飲。香芋好綿好粉仲要有好多粒。正常甜度唔會係死甜嘅味。撈埋個拿鐵飲再滑啲。另一個層次。成件事好夾得埋。perfect match。雖然唔大杯。唔算平。同埋多冰。但都推薦。

2022-07-26
2022-07-17 290 瀏覽
一場黎開中環又未夠鐘去食嘢於是喺中環街市度周圍行下見到呢間飲品店叫咗杯白桃加火龍果嘅飲品屬於店舖內第二推薦嘅嘢味道啱唔係好鍾意甜嘅朋友有啲火龍果肉都唔錯係咁熱嘅天氣涼夏之餘又有啲咬口幾好食幾好飲

一場黎開中環又未夠鐘去食嘢

味道啱唔係好鍾意甜嘅朋友
有啲火龍果肉都唔錯
係咁熱嘅天氣涼夏之餘又有啲咬口幾好食幾好飲
1K
平時我想和你無所事事一直都係我最愛既飲品店之一!今日走過中環街市行下既時候發現佢地係呢到都有分店!咁熱既天氣當然要解一解渴即刻飲返杯先!不分青紅皂白桃火龍果烏龍茶賣相帶天然深粉紅色既烏龍茶作為人氣產品之一當然要試試!杯底下充滿粒粒火龍果肉,配上白桃清新,帶天然果香氣.天然既果香加上烏龍茶既茶香平衡返果甜及茶甘味.三把火荔枝梳打一講到夏天時令既水果一定有荔枝!天藍色既梳打加上荔枝肉好有夏日既感覺.清爽既梳打加上荔枝既甜味令整個人都醒神晒,減去夏天既悶熱感.梳打,好想牧牧做我男友柚子海鹽梳打西柚冰茶咁啱撞走我想和你無所事事同教主代言既OOHA合作,以OOHA作為主打製作新既特飲.今次都試左呢款同樣帶夏日感既柚子海鹽梳打西柚冰茶,西柚酸甜既橘香加上海鹽令甜味更突出,減輕西柚甘澀味.

不分青紅皂白桃火龍果烏龍茶

三把火荔枝梳打

好想牧牧做我男友柚子海鹽梳打西柚冰茶
  • 不分青紅皂白桃火龍果烏龍茶
去中環街市hea 下打卡要吸睛要like 當然唔少得去 “我想和你無所事事”買番兩杯名好長又解渴又好味又要鼓起勇氣同店員姐姐講的ooha 教主推薦的梳打🤩🤩🤩-好想牧牧係浴室同我表白桃烏龍乳酸沙冰為左牧牧,我鼓起左勇氣同店員姐姐表白(誤)。白桃烏龍乳酸沙冰既藍色係由 蝶 豆花做成,天然藍色我愛,白桃粒粒帶有香甜,乳酸沙冰 清爽解渴。-芒芒人生遇上人海芒芒果銀毛茉莉銀毛茉莉係我最愛的綠茶, 飲落有淡淡綠茶的清香又有芒果清甜香酸, 開胃消濟夠 解渴-GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵呢鋪仲唔GG!黑糖珍珠咬落粒粒都煙韌軟糯,奶蓋夠厚身唔洗多講,以後經過無所事事既話GG要再飲多杯啊🤗🤗

好想牧牧係浴室同我表白桃烏龍乳酸沙冰

為左牧牧,我鼓起左勇氣同店員姐姐表白(誤)。

芒芒人生遇上人海芒芒果銀毛茉莉

GG黑糖珍珠鮮奶拿鐵

2022-06-17 320 瀏覽
  你也想無所事事嗎? 不過現實是,人生比較難無所事事🤣,因為大家都要為生活努力拼搏🥹🙈~ 放工後等待朋友吃飯,在中環街市逛呀逛,發現這間舖名有趣的茶飲店,就試一試吧~ 「 咩華登埸好華荔枝玫瑰乳酸茉莉梳打 $44 」 「 好想牧牧喺浴室同我表白桃烏龍乳酸沙冰 $46 」 「 GG火龍果 $47 」 雖然我沒看大叔的愛,但大慨也估到飲品店與它有關啦😂。三款之中我最愛GG火龍果,芝士奶蓋鹹味適中,奶滑可口,與火龍果好配☺️。

「 咩華登埸好華荔枝玫瑰乳酸茉莉梳打 $44 」

「 好想牧牧喺浴室同我表白桃烏龍乳酸沙冰 $46 」

「 GG火龍果 $47 」

2022-06-11