我怕有天再見到你我怕我不敢看著你我怕我會再走不動我怕我會再給藉口我很怕,其實我很怕愛上一個人…………無論是你或是他,我不敢再把我的人生一次過全抵押下,因為我再沒有賭注可以胡亂押下,一顆傷痕纍纍的心,一個沒有靈魂的軀殼,一個空洞的腦袋………………再多的故事再多的經歷再多的回憶原來你早以拋諸腦後,對吧,你別再說謊……友人D和J今次相約吃麻辣火鍋,其實近年吃很多台式的麻辣火鍋,也沒有真正試過四川或成都的麻辣火鍋,今年也有不少正宗的麻辣火鍋在香港開店,可以不用北上就能吃到。今晚選了在成都老碼頭火鍋,位於旺角塘尾道,近豪華戲院方向,地舖有兩層,招牌光線明亮,不怕找不到路。成都老碼頭火鍋,麻辣火鍋夜,先點了外骨湯內紅油,原來是有分香港的紅油及成都的紅油,當然是要選成都的紅油湯底,吃點正宗的成都風味,還有醬料吧可以任意調配,有成都直送的香油,有辣椒、蒜泥、炸蒜、蔥等等…… 友人先點了個牛拼盤、蛋餃、鴨血、炸酥肉、鮮蝦雲吞、生菜、五花腩、蓮藕、炸午餐。環球牛魔皇拼盤$688六種不同部位:日本和牛牛頸脊、牛肩胛、極品Prime手切肥牛、澳洲和牛面珠墩、雪花肥牛、一囗牛柳粒澳洲和牛面珠墩肉嫩牛味濃郁,入囗
我怕有天再見到你
我怕我不敢看著你
我怕我會再走不動
我怕我會再給藉口

再多的故事
再多的經歷
再多的回憶

原來你早以拋諸腦後,對吧,你別再說謊……

環球牛魔皇拼盤$688
澳洲和牛面珠墩肉嫩牛味濃郁,入囗嫩滑有嚼勁,配上辣鍋的味道更惹味,香濃的辣意配上油脂富盛的肉片。
鴨血滑溜但有點失色是沒有台式風味的軟身,這較為硬身。
蛋餃又是一道手工製品,先用蛋皮包上餡料,入囗皮薄餡料足,帶微微蛋香。
炸酥肉這是我吃過下停的一道菜,炸至香脆,入囗不會太油膩,肉質鬆軟肉汁鎖在內,可以把肉浸在火鍋湯底吃用,或者把用蘸上辣椒片便可。
鮮蝦雲吞皮薄肉汁豐盛,但蝦肉並沒有太多,整體可以接受。

蓮藕是爽脆清甜,在骨湯中熬煮過更清甜。
炸午餐這個邪惡的食物,原來在火鍋中是很出色的,兩種熱量都很高的食物。午餐外層酥脆,滾過後午餐肉一絲絲的肉絲更能吸附湯底的精華。

一道麻辣火鍋夜又完結了,每種食物都很適合這麻辣火鍋,但要謹記吃麻辣火鍋前先打打底,可以點些椰汁解辣,不然就會似我一樣,翌日會菊花著火~~
2018-07-31 79 瀏覽
成都老碼頭火鍋係內地都幾出名 有好多分店本來己經諗住去深圳食 點知最近係旺角開左分店😆-◽️醬料水果 $28/位超讚 包埋任食水果 有橙🍊 西瓜🍉 哈蜜瓜🍈 全部都好甜 仲有好多配料醬料選擇 記得要拎返罐麻油呀食四川火鍋最鍾意點麻油加蒜 芫茜 蔥花 夠哂香 仲可以解辣😌-◽️鴛鴦湯底 (外紅油+內骨湯) $158紅油湯底叫左成都原味小辣🌶辣度岩岩好 係一款以辣為主既湯底 麻味較少而骨湯入邊有冬菇 蔥 薑片 杞子 火腿等材料 好適合放蔬菜🥗-◽️台灣鴨舌👅 $40-◽️滑溜溜鴨血 $36食麻辣火鍋絕對唔少得鴨血 兩者實在太夾啦鴨血幾香滑 忍唔住encore多一碟-◽️功夫土豆片🥔 $38好考刀工 排到成朵花咁好靚-◽️澳洲雪花肥牛🦁 半份 $82-◽️手工芝士墨魚丸🦑 半份 $62半份原來得4粒 墨魚味幾濃再加上流出既芝士🧀 味道唔錯 -◽️即炸響鈴 $48食火鍋必叫 新鮮即炸 超吸湯汁 放入紅油湯會超辣🌶🌶◽️皇帝菜 $36-◽️紫薯寬粉 $38第一次食紫薯寬粉 口感煙韌 食落真係有淡淡既紫薯味-食飽門口仲有一部除味機可以噴一噴👍🏻
成都老碼頭火鍋係內地都幾出名 有好多分店
◽️紫薯寬粉 $38
第一次食紫薯寬粉 口感煙韌 食落真係有淡淡既紫薯味
食飽門口仲有一部除味機可以噴一噴👍🏻
2018-07-31 54 瀏覽
火鍋店試業的時候就已經嚐過一次這次碰巧朋友有認識的人才可以在正式開業的第一天到這裡再解一解對辣的想念-坊間有太多麻辣火鍋店可是這間來自成都的火鍋店真的是我的最愛鍋底辣度可以隨心選擇個人不太喜歡太麻的剛好這個湯底的麻度剛剛好麻辣油也是香而不膩火鍋料選擇更是多到不行喜歡吃牛肉的可以點一個牛魔王套餐質素算是不錯的牛舌薄片更是我的最愛(居然忘了拍下來)蔬菜類也有很多選擇喔-非常推薦大家可以自製傳統油碟配上麻辣火鍋的底料可是百搭的-小小批評就是價錢的確太貴了當天晚餐有68折但每個人居然還要差不多450看到單子的時候有點嚇到了
火鍋店試業的時候就已經嚐過一次這次碰巧朋友有認識的人
麻辣油也是香而不膩
火鍋料選擇更是多到不行
喜歡吃牛肉的可以點一個牛魔王套餐
質素算是不錯的
牛舌薄片更是我的最愛(居然忘了拍下來)
蔬菜類也有很多選擇喔
但每個人居然還要差不多450
看到單子的時候有點嚇到了
2018-07-14
2018-07-30 2380 瀏覽
正宗四川火鍋黎左香港開分店,裝修具中國風,一入店已經聞到勁大陣麻辣味。上到2樓座位都好闊落,角落位有各式各樣調味料同已切好的生果,方便大家即攞即食。湯底選擇了外紅油四川小辣,配內清骨湯。紅油不用多說,用牛油同各種辣椒煲成。清骨湯都唔會無味,杞子火腿京蔥好足料。A4和牛頸脊雪花分佈得好靚,薄切入口即溶,肉質軟滑,不愧是高質素和牛。舌尖上的牛舌切得超薄但又唔爛,雖然牛舌切得好薄,但係一樣有該有的爽口口感。皇帝菜大大兜,切開左兩半,好適合放落清湯度煮,熟左好吸湯。鮮炸響鈴每一條都好大個,浸湯1秒拎返上黎食,仲有少少脆同帶點豆香。竹筍王大大片完全無渣,清湯紅油一樣爽口入味,筍味濃。紫薯寬粉賣相幾特別,熟左呈透明紫色,好滑彈牙。手工丸拼盤上全部丸都係手打,墨魚丸內有流心芝士,龍蝦肉蝦丸彈牙爽口,貢菜豬肉丸鮮甜,香菜牛肉丸好香芫茜味。珊瑚蚌吸汁都幾強,好快熟,超爽口。鮮魷魚係水魷切件,身體部份仲𠝹左十字方便湯底入味,新鮮爽甜竹蔗茅根水清熱解毒,清甜涼透心仲解埋辣,清楚見到壺入面仲有好多渣,真材實料。

皇帝菜大大兜,切開左兩半,好適合放落清湯度煮,熟左好吸湯。

竹筍王大大片完全無渣,清湯紅油一樣爽口入味,筍味濃。
紫薯寬粉賣相幾特別,熟左呈透明紫色,好滑彈牙。

珊瑚蚌吸汁都幾強,好快熟,超爽口。

鮮魷魚係水魷切件,身體部份仲𠝹左十字方便湯底入味,新鮮爽甜

2018-07-30 63 瀏覽
位於大角咀的成都老碼頭火鍋在大陸非常出名,有過百分店香港只此一家, 麻辣湯底非常出色今次專成帶妯娌到訪,解下佢對鄉下食物既相思之苦入到門口已聞到強烈麻辣味道裝修別緻,中國風火鍋爐分內外兩層今次選擇了鴛鴦湯底既外骨湯內紅油 $158香港人比較食唔到麻辣所以點餐紙上還有香港 小辣成都(原味) 小辣 中辣 大辣給大家選擇紅油湯底非常出色,初嚐時點少少入口, 辣味由舌尖慢慢伸延至喉嚨,再有少許麻味帶出。。手工龍蝦肉蝦丸 $68蝦味十足食落啖啖蝦味口感彈牙真材實料花甲 $118新鮮正貨,冇沙上枱時仍非常生猛,仲識得噴水環球牛魔王併盤$688賣相十分吸睛有牛既4個部位最喜愛食當中的牛肉粒唔肥少筋有肉味冰豆腐 $28湯底為清湯冰豆腐吸收哂湯精華份外味美醬料及生果 每位$28要收加一哦!
位於大角咀的成都老碼頭火鍋
在大陸非常出名,有過百分店
香港只此一家, 麻辣湯底非常出色
今次專成帶妯娌到訪,
解下佢對鄉下食物既相思之苦

成都(原味) 小辣 中辣 大辣
給大家選擇
紅油湯底非常出色,
初嚐時點少少入口,
辣味由舌尖慢慢伸延至喉嚨,
再有少許麻味帶出。。

手工龍蝦肉蝦丸 $68
蝦味十足
食落啖啖蝦味
口感彈牙
真材實料

花甲 $118
新鮮正貨,冇沙
上枱時仍非常生猛,仲識得噴水

環球牛魔王併盤$688

份外味美

醬料及生果 每位$28
要收加一哦!
2018-07-25
15 分鐘 (堂食)
2018-07-29 72 瀏覽
一入店裏就飄出陣陣麻辣味道的香料味~~全台都唔食得辣🤣所以要了外白內紅 內紅也講明要最少少少辣!點知上枱後😵😵我們全枱也驚訝!!少辣也這麼紅!!!難怪經過別的枱辣味能這麼嗆!所以!!能吃辣的千萬別錯過!!冰豆腐吸湯能力一流自然要點萵筍味道清甜爽脆 放在清甜的湯底內煮自然相得益彰牛魔王拼盤愛吃牛的不要錯過 幾款牛肉可以一次過品嚐牛肉肥瘦比例均勻如果吃得了麻辣湯底 麻辣牛肉定有一番風味!!餃子控所以點了黃色的蛋餃(貪佢夠特別)果然味道特別 除了看得出餃子皮用蛋皮製作外 內涵也吃不出中間手工韭菜餃(貪佢手工製作)菜肉比例完美調味也很好最上面云吞(純粹想食🤣)蜆!估唔到咁新鮮!!上枱還會動的!!所以吃下去也是鮮甜鮮甜的!但食落完全冇沙😍只得鮮味 這是養了多久令它們才能吐夠沙?!
一入店裏就飄出陣陣麻辣味道的香料味~~

冰豆腐吸湯能力一流
自然要點
萵筍味道清甜爽脆 放在清甜的湯底內煮自然相得益彰

牛魔王拼盤
愛吃牛的不要錯過 幾款牛肉可以一次過品嚐

牛肉肥瘦比例均勻
如果吃得了麻辣湯底 麻辣牛肉定有一番風味!!

中間手工韭菜餃(貪佢手工製作)菜肉比例完美
調味也很好
最上面云吞(純粹想食🤣)

但食落完全冇沙😍只得鮮味 這是養了多久令它們才能吐夠沙?!
2018-07-20
15 分鐘 (堂食)
話說豬豬身邊有不少好辣朋友,聞說成都老碼頭火鍋味道不錯,就拉大隊去大角咀的香港旗艦店一起嘗試。 大門的裝潢甚有氣勢,感覺像走入了古裝攝影棚內。 雖然是全新的裝修,但是設計非常古色古香。 桌子與桌子之間非常寬敞,一點也不像香港的食店。 我們被安排到2樓就坐。 座位寬堂舒適,一切也安排得妥妥當當,可以專心看看想吃什麼。 湯底可以選擇全紅或者鴛鴦。全紅的意思即是麻辣湯底,當中分香港小辣、成都原味小辣、中辣及大辣。綜合各方意見之後,我們選擇了鴛鴦湯底 ~ 外紅油 (成都原味中辣) +內骨湯。 湯底一出現,我們已經被嚇得大叫 (辣辣辣.....) 一層刺眼的紅油,表面浮着一大堆乾辣椒。根據經驗所得,這個麻辣火鍋,只會越吃越辣。這一刻,我們已做好了心理準備。 中間的骨湯已經完全被遺忘了。 等待期間,除了安排特別派遣人士落單點食物之外,豬豬就跑去看看有什麼調味料。除了一般的醬油、辣椒、香菜、蒜頭等等,竟然也有炸黃豆出現。朋友們最初還以為是炸花生呢。 不得不提的,就是老碼頭自家出品的火鍋專用香油,它主要有麻油和其他香油,成份當然不會公開。一打開就香氣撲鼻,把它混入其他調味中,配

大門的裝潢甚有氣勢,感覺像走入了古裝攝影棚內。

雖然是全新的裝修,但是設計非常古色古香。

桌子與桌子之間非常寬敞,一點也不像香港的食店。

我們被安排到2樓就坐。

座位寬堂舒適,一切也安排得妥妥當當,可以專心看看想吃什麼。

湯底一出現,我們已經被嚇得大叫 (辣辣辣.....)

中間的骨湯已經完全被遺忘了。

不得不提的,就是老碼頭自家出品的火鍋專用香油,它主要有麻油和其他香油,成份當然不會公開。一打開就香氣撲鼻,把它混入其他調味中,配合火鍋食材一起享用,好吃到不得了。不過它是100%的脂肪,所以最好也不要吃太多。

美味的食材不斷送上,當然少不了一班牛魔王的指定肉類。

這款台灣墨魚汁香腸,豬豬也是第一次吃到,味道非常不錯呢。

不得不提的新鮮海蝦,大隻兼彈牙。大家千萬不要錯過。

芝士黃金丸,內裏充滿芝士,真的可以拉絲呢 !

我們努力滾啊滾,滾啊滾。真的如豬豬所料,越滾湯底就越辣。出現了一邊叫好吃,一邊流眼淚的奇景。不過這裏的麻辣火鍋,並非一味的死辣,而是麻辣得來充滿香味,叫人吃過不停。

餃子和蔬菜類,就開始有人轉型吃骨湯了。

最後我們飽到抱着肚子離開。
2018-07-13
5 分鐘 (堂食)
好久沒有吃火鍋了~上星期 Dayz 就跟一班無辣不歡的朋友去挑戰最近很紅的成都老碼頭火鍋聽說成都老碼頭火鍋在內地超級有名、有近百間分店呢!而四川的麻辣湯底比台灣的更濃、更辣嗜辣的 Dayz 實在好期待喔!成都老碼頭火鍋位於大角咀塘尾道61A號從旺角朗豪坊走過去大概是 10 分鐘路程地理位置也算是挺便利的~沒想到一整棟 Building 都是火鍋店呢...大得有點嚇人(笑)裡面的裝潢是走古典的中國風用上龍、竹鳥籠、水池、荷葉、石橋等裝飾,令人目不暇給樓底超高,很有空間感用餐環境非常寬敞舒適喔~設有調味料及配菜區調味料的款式不少,包括生蒜、炸蒜、炸黃豆、蔥花、辣椒粒、乾碟、陳醋等等此外還有自家品牌的老碼頭麻油除了調味料之外,還有西瓜、哈蜜瓜跟菠蘿等水果菜式是單點的,種類繁多由肉類、家禽、海鮮、丸類、餃類到豆菌類都一應俱全不過價格就...老實說,並不便宜呢~湯底我們點了成都小辣的鴛鴦鍋中間小小一鍋的是清甜的骨湯紅油湯底以特級大紅袍花椒、牛油及藥材調製陣陣麻辣香氣已經撲鼻而來,風味十足Dayz 覺得成都小辣已經夠辣夠惹味了~輕輕一燙,食材已經吸收了紅油湯也不用特別去沾調味料 lo~我們點了不少
好久沒有吃火鍋了~
上星期 Dayz 就跟一班無辣不歡的朋友
去挑戰最近很紅的成都老碼頭火鍋

聽說成都老碼頭火鍋在內地超級有名、有近百間分店呢!
而四川的麻辣湯底比台灣的更濃、更辣
嗜辣的 Dayz 實在好期待喔!

成都老碼頭火鍋位於大角咀塘尾道61A號
從旺角朗豪坊走過去大概是 10 分鐘路程
地理位置也算是挺便利的~

沒想到一整棟 Building 都是火鍋店呢...
大得有點嚇人(笑)
裡面的裝潢是走古典的中國風
用上龍、竹鳥籠、水池、荷葉、石橋等裝飾,令人目不暇給

樓底超高,很有空間感
用餐環境非常寬敞舒適喔~

設有調味料及配菜區

此外還有自家品牌的老碼頭麻油

除了調味料之外,還有西瓜、哈蜜瓜跟菠蘿等水果

菜式是單點的,種類繁多

由肉類、家禽、海鮮、丸類、餃類到豆菌類都一應俱全
不過價格就...老實說,並不便宜呢~

湯底我們點了成都小辣的鴛鴦鍋

中間小小一鍋的是清甜的骨湯

紅油湯底以特級大紅袍花椒、牛油及藥材調製
陣陣麻辣香氣已經撲鼻而來,風味十足

Dayz 覺得成都小辣已經夠辣夠惹味了~
輕輕一燙,食材已經吸收了紅油湯
也不用特別去沾調味料 lo~

我們點了不少食材,當中 Dayz 最喜歡以下幾款:

環球牛魔皇拼盤

Dayz 最最最愛吃牛了!
這款牛魔王拼盤包含了六款特選牛:
有日本 A4 和牛牛頸脊、日本 A4 和牛牛肩胛、極品 Prime 手切肥牛、澳洲和牛面珠墩、澳洲雪花肥牛及澳洲一口牛柳粒
一次過滿足了 Dayz 的口慾之腹呢~

稱得上特選牛肉..質素當然高啦!
新鮮嫩滑、入口即化
轉眼間已經一掃而空了~

打上了星星記號(老碼頭推介)的蛋餃

厚厚的蛋皮,包裹着細滑的絞肉及爽脆的馬蹄粒

蛋味香濃
充份沾上麻辣香後,更加美味無比呀!!

手工芝士墨魚丸

由師傅特製的芝士墨魚丸,口感彈牙
墨魚鮮甜,內藏香濃的流心芝士

配上麻辣紅油湯,非常滋味
有驚喜~

新鮮海蝦

海蝦的肉質爽脆結實、味道鮮美
火鍋是絕配呢~

紫薯寬粉

Dayz 第一次試紫薯寬粉~覺得口感還滿特別的
口感爽滑、有嚼勁
放在麻辣鍋裡特別入味
有種說不上來的美味

不經不覺間,已經吃了三個多小時
略嫌上菜及買單的速度有點慢

• 手工芝士墨魚丸
  • 新鮮海蝦
  • 紫薯寬粉
2018-07-28 72 瀏覽
同朋友一行5人去旺角打邊爐,見老碼頭食評唔錯,就試下。果然無選擇錯。鐘意食牛,叫左個環球牛魔皇拼盤$ 688有牛味,但唔穌,夠鬆軟,值得推介。鮮蝦雲吞 半份$42。 啖啖蝦肉,又夠大粒。蛋餃,蛋味唔算重,可能吸左湯底的味,口感幾特別。手工丸子拼盤 $126全份,有4種味的丸,粒粒都好彈牙,口感有別超市買的丸。唔錯。花甲 $118 全份鮮甜,啖啖肉,另一推薦之一。魚腐 $38 啖啖肉,似軟臨臨的魚蛋淨骨湯湯底無哂,就叫左個 鴛鴦外骨湯,內紅油湯底$158

鐘意食牛,叫左個環球牛魔皇拼盤$ 688
有牛味,但唔穌,夠鬆軟,值得推介。

鮮蝦雲吞 半份$42。 啖啖蝦肉,又夠大粒。

蛋餃,蛋味唔算重,可能吸左湯底的味,口感幾特別。

花甲 $118 全份
鮮甜,啖啖肉,另一推薦之一。

魚腐 $38 啖啖肉,似軟臨臨的魚蛋

淨骨湯湯底無哂,就叫左個 鴛鴦外骨湯,內紅油湯底$158
  • 牛魔皇
又一過冮龍🌶‼️香港越來越多內地過冮龍麻辣火鍋啦🙈成都老碼頭火鍋起內地有好多分店 好岀名好少上內地 唯有起香港試下佢啦🤭呢到裝修超靚好有中國古代feel 又夠大坐得好舒服 啱唒邊火鍋邊吹水😚🌶鴛鴦湯底 $158我揀左小辣喳 已經紅卜卜🙈辣度都幾好 唔會辣到食唔到同埋唔舒服骨湯薑味好濃 唔會嗆喉👍🏻🌶油碟呢到有一罐罐嘅麻油可以自己攞再加埋其他配料 正醬料區旁邊仲有得任食生果 都幾解辣架配料可以叫半份 甘就可以試多啲了🌶 極品鵝腸 $88半份鵝腸新鮮爽口 放邊一款湯底都同樣好食👍🏻🌶 手工韭菜餃 $38半份多菜少肉嘅餃子 好香韭菜味 而且皮薄😚🌶 蛋餃 $32半份用蛋做餃子皮 其實第一次食 蛋味未算好岀 不過不失啦😉🌶 瘋狂辣牛肉 $68半份基本上睇唔到牛肉嘅縱影 因為俾啲辣椒乾遮住唒啦🤣其實未算好辣 不過會嗆喉🙈 牛肉切得比較碎濕濕🌶 爽脆牛黃喉 $46半份牛黃喉口感勁爽脆 淥一淥就食得啦👍🏻 🌶 貴州蕨根粉絲 $38習慣左打到差不多時間就會落個麵食下唔好曬左個湯底嘛😚🍽 成都老碼頭火鍋 🔎 旺角塘尾道61號地舖
又一過冮龍🌶‼️

瘋狂辣牛肉
爽脆牛黃喉
手工丸子
2018-07-27 105 瀏覽
由食完到而家差唔多有一個星期,我嘅腦裏面仲有浮起呢間麻辣火鍋嘅味道,而且仲有好想再返去食嘅感覺。因為佢嘅湯底的確係好香,同埋最緊要嗰樣嘢係佢係我食齋嗰陣時候發生左最重要嘅作用,就係食左一餐好豐富嘅素火鍋。火鍋湯底我就揀咗外邊係紅油,入邊係豬骨,當材料未到嘅時候豬骨湯入邊已經會有一啲菇類,火腿同埋娃娃菜可以先食。配料方面我有幾個推薦的,炸芋頭係新鮮熱辣辣炸出嚟,炸過嘅芋頭外面會好似有襯衣跟住入邊就非常之粉,放埋落控油湯底嗰度食不但唔會太辣,總會有非常之香嘅香味。必食嘅係呢一個高原雪花秀球菌,佢望落去同我地食開嘅雪耳非常之似,佢都係一個球體。但係原來佢係一種非常之爽口嘅,當你煮得耐左之後,佢會較淋,但係都會維持着爽口嘅感覺,仲吸收晒紅油嘅香非常之刺激嘅辣。仲有嘅就係台灣豆皮,我平時其實都唔係好鍾意食台灣豆皮 , 但係呢一個豆皮食落去除咗有豆香之外佢嘅回味會係一種香甜嘅味道,非常之特別。對於一個要食齋嘅人又要同D朋友出去食飯的確係有啲難度,但係估唔到今次唔食肥牛完全唔會覺得寡,反而覺得素更好食。

見到68折,打算試下一打開餐牌伏味濃午餐肉係98元碟約十舊厚薄不一肥牛298約十二塊肉羊肉188,係薄到透明嘅我都照叫,黎到一睇勁細碟,丸要半份係得三粒嘅最慘係人手亦吾夠,湯底乾水都吾會揾到人理你四人食九点半68折左都千二,仲要吾飽
見到68折,打算試下
一打開餐牌伏味濃
午餐肉係98元碟約十舊厚薄不一
肥牛298約十二塊肉

羊肉188,係薄到透明嘅

我都照叫,黎到一睇勁細碟,丸要半份係得三粒嘅
最慘係人手亦吾夠,湯底乾水都吾會揾到人理你
四人食九点半68折左都千二,仲要吾飽
2018-07-25 119 瀏覽
價錢和食物質素不成正比 本來好期待個鴨血但食落口無咩味 都係台灣嘅鴨血正好多叫左成都小辣+內骨湯 但火鍋嘅辣得死辣嘅感覺 完全唔掂豬骨叫好dd 可能有對比一路食火鍋嘅香料?一路攻鼻 好辛苦攻到最後流鼻水無試過食一間麻辣火鍋食到咁樣利申:本人無鼻敏感 食唔飽又食到成身味但換來係一餐唔好食嘅麻辣火鍋 真係好失望丫
價錢和食物質素不成正比

攻到最後流鼻水

無試過食一間麻辣火鍋食到咁樣

利申:本人無鼻敏感

2018-07-24 106 瀏覽
選左鴛鴦外骨湯, 內紅油 湯底 HK$158外骨湯清甜 , 內紅油沾少少已經很麻辣。冰豆腐 HK$28, 底食之選,又大份高原雪花繡球菌 半份HK$68 ,全份HK$128食落有點像雪耳,但又有食菌的感覺,可以一試,感覺健康。全晚最貴尼個 環球牛魔皇拼盤HK$688最少有5-6款特選唔同部位,有d食落都鬆軟,新鮮得尼入口即溶,牛肉粒都鬆軟,難得難得,大家都可以試下。炸芋頭HK$38鐘意食芋頭的人,十分之推薦,滾耐少少,入口即溶,又夠味。好好食。當然還有叫其他,竹笙($58),蕃茄($28)仲有丸。都係新鮮. 5個人,每人食左3xx.

選左鴛鴦外骨湯, 內紅油 湯底 HK$158
外骨湯清甜 , 內紅油沾少少已經很麻辣。

冰豆腐 HK$28, 底食之選,又大份

高原雪花繡球菌 半份HK$68 ,全份HK$128
食落有點像雪耳,但又有食菌的感覺,可以一試,感覺健康。

全晚最貴尼個 環球牛魔皇拼盤HK$688

炸芋頭HK$38

2018-07-23
10 分鐘 (堂食)
  • 炸芋頭,牛魔皇拼盤
2018-07-23 1473 瀏覽
朋友係麻辣火鍋控今日一於去試下左喺內地有近百間分店既成都老碼頭 食麻辣火鍋🍲 嘩!裝潢係走中式宫廷風路線👐🏻氣派輝煌👸🏻而且座位超級寬敞😍 感覺自己是黃帝👼🏻無論想二人世界定成班朋友gathering都係個好選擇💃🏻 首先講左湯底先🥢鴛鴦湯底 $158 (內骨湯+外紅油)選左小辣,係我能接受的辣度😍 越食越辣我略嫌麻度不強,只有辣味比較突出😂推薦大家記住食佢地自家秘制麻油😁必叫的是✨極品鵝腸 $88半份非常新鮮又爽口草原鮮毛肚 $88半份 好爽口又新鮮澳洲雪花肥牛 $82半份😍👍🏻 肉質鮮嫩功夫土豆片 $38排到成個玫瑰花咁 好靚 淥十秒左右食 口感更佳芝士黃金丸 $38半份 份量得四粒🤨魚皮餃 $32半份 呢個有六粒蛋餃 $32半份第一次食,幾特別一路食一路嘆返份🌹☄️解辣玫瑰冰粉 $32手製冰粉配搭玫瑰醬、紅糖水、白芝麻及花生碎勉強都可以解到少少辣😂當然唔少得醬料及水果 $28/位,西瓜菠蘿蜜瓜任食👅 🍉🍈🍍🍉🍈🍍🍉🍈🍍🍉🍈🍍比個menu大家參考,越多人黎食越抵食其實整體衛生情況良好,唯一係地板好痴笠笠😂
朋友係麻辣火鍋

嘩!裝潢係走中式宫廷風路線👐🏻氣派輝煌👸🏻
而且座位超級寬敞😍 感覺自己是黃帝👼🏻
無論想二人世界定成班朋友gathering都係個好選擇💃🏻
首先講左湯底先

🥢鴛鴦湯底 $158 (內骨湯+外紅油)
選左小辣,係我能接受的辣度😍 越食越辣
我略嫌麻度不強,只有辣味比較突出😂

推薦大家記住食佢地自家秘制麻油😁

魚皮餃 $32半份 呢個有六粒

蛋餃 $32半份
第一次食,幾特別

一路食一路嘆返份🌹☄️解辣玫瑰冰粉 $32
手製冰粉配搭玫瑰醬、紅糖水、白芝麻及花生碎
勉強都可以解到少少辣😂

比個menu大家參考,越多人黎食越抵食

其實整體衛生情況良好,唯一係地板好痴笠笠😂
2018-07-22