2023-12-09 13 瀏覽
🍀🍀🍀戀上台式料理🍀🍀🍀鍾意吹海風嘅,我又嚟海邊啦😆有留意開我嘅post ,唔知我唔知第一次嚟🤭因為呢間我覺得好抵食,又好味🥰❤️重點又可以帶自己心愛寵物❤️今次朋友唔食牛,所以佢叫左五花腩同埋黑毛豬,朋友第一次嚟佢已經即刻話下次可以叫老公過嚟食呢間😂🍀西班牙黑毛豬~$98🍀鹽燒五花腩~$78🍀跟餐滷肉飯~$15🍀黑糖仙草奶茶~$12(估唔到我哋兩個女仔咁大食🤭擺盤又靚,一人一大碗滷肉飯清晒🤫黑糖仙草奶茶可以選擇少甜😋,我個人比較喜歡燒過嘅五花腩😋有啲肥肉先好食😂)🍀日本A4和牛~$168🍀跟餐滷肉飯~$15🍀菠蘿3塊~$20🍀翠玉瓜5塊~$20🍀戀上水果茶~$15(我係牛魔王,所以我多數都叫牛😆咗菠蘿同埋翠玉瓜都好新鮮,燒起上嚟好好食😋,水果茶好多水果👍🏻,兩個人食咗咁多嘢都係四百幾😂)我呢度除坐戶外可以打卡,室內都有唔同嘅打卡位❤️
🍀🍀🍀戀上台式料理🍀🍀🍀

鍾意吹海風嘅,我又嚟海邊啦😆
有留意開我嘅post ,唔知我唔知第一次嚟🤭
因為呢間我覺得好抵食,又好味🥰
❤️重點又可以帶自己心愛寵物❤️

🍀跟餐滷肉飯~$15
🍀菠蘿3塊~$20
🍀翠玉瓜5塊~$20
🍀戀上水果茶~$15

我呢度除坐戶外可以打卡,室內都有唔同嘅打卡位❤️

• 鹽燒特級牛小排
  • 魯肉飯
  • 戀上水果茶
2023-12-08 14 瀏覽
呢間餐廳有好多唔同既裝飾,戶外位置可以帶寵物到呢個地方可以俾主人同寵物一齊休息既地方,呢度仲有一個好靚既鞦韆打卡位,加上藍色既花花圍住影相一絕既位置,另外有寵物要帶黎記得提早通知職員方便佢地安排座位,無論大狗定細狗都可以帶黎呢度,我地叫左一個燒牛肉拼盤餐,牛肉又厚又大塊而且花紋好靚燒起上黎油分分佈好平均,牛舌都好大片,仲有好多唔同既食物選擇,我地叫左一份蠔餅入面既蠔肉都幾大粒,同埋蛋一齊煎好香,另外仲有飲品粉紅色特飲好SMOOTH同好好味。
2023-12-07 12 瀏覽
呢間台式餐廳無論餐飲,菜單都十分多元化,唔會有種悶既感覺,芝士都係好濃,食物食材都係由台灣直送,食物煮法都好地道好正宗,廚師都係台灣人,服務有禮,裝修味道都很好
已經一陣子冇嚟依邊,之前都聽講陸續開不少新餐廳,今次在附近下班後就搵埋朋友一齊發掘。呢間喺一排酒吧隔離嘅台式餐廳,門口十分打卡able,於是就決定試試平日晚餐時間到,差不多全店坐滿,等咗一陣才有大枱。叫咗一個烤肉和主食,食台式嘢又點少得蚵仔煎?等咗大概5分鐘就上菜,出餐效率極高特選燒肉拼盤 Deluxe Platter想食豬但又想食牛就叫咗依個拼盤,拼盤共有牛豬各2款,每款大概4-5片。厚切牛舌配蔥蒜油十分出色厚切十分有口感,配上特調烤肉汁十分惹味。鹽燒特級牛小扒油脂十分豐富,肉質很軟西班牙黑毛豬肉味濃,鹽燒五花腩肉很有咬口,配飯一流戀上酥炸蚵仔滷肉飯 Braised Pork Rice with Deep-fried Oysters 蚵仔可以選擇酥炸定古早,大概10粒而粒粒都很飽滿,咬下仲鮮甜爆汁滷肉飯靈魂就當然係仲滷水汁,分量足夠整碗飯。顏色偏淺原本以為會較淡,點知味道調得剛剛好,忍唔住一啖接一啖咁食基隆市甜不辣 Fried Cuttlefish Cakes不是炸得香脆果款,有小小似魚片頭口感。只用胡椒輕輕提味令到鮮甜味更突出🤤戀戀蚵仔煎 Oysters Omelet每次響台灣夜市

特選燒肉拼盤 Deluxe Platter
西班牙黑毛豬肉味濃,鹽燒五花腩肉很有咬口,配飯一流

戀戀蚵仔煎 Oysters Omelet
每次響台灣夜市都必食。軟腍腍嘅餅底帶有小小蛋香和焦邊,配上鮮嫩多汁嘅蚵仔,仲有靈魂蚵仔煎醬汁簡直一絕

白桃烏龍冷泡茶 Peach Oolong Tea
足足有2個茶包,白桃味道十分出,作為解膩不二之選

烏龍冷泡茶 Oolong Tea

桂花烏龍冷泡茶 Osmanthus Oolong Tea
桂花烏龍同樣出色,帶有淡淡清香

估唔到喺酒吧林立嘅位置,竟然隱藏咗一間出色台灣餐廳
烏龍冷泡茶 Oolong Tea
2023-12-03 19 瀏覽
今天行完大上托跟朋友一起去了這家book好了的餐廳,有收穫哦,除了套餐之外都有85折,兩個人吃掉310,一開始被算錯了人家好心幫我們抹了零,雞排很新鮮酥脆,草莓味熱窩夫配巧克力好好吃,滷肉飯也好吃,以後再來!
甜點,套餐
2023-12-03
用餐優惠
優惠券
甜點,套餐
  • 鹽酥大大雞扒
  • 戀上三杯雞
2023-12-03 10 瀏覽
🌳同朋友去食,夜晚環境好靚!涼涼地岩曬坐露天位,仲有唔同菜式,雞煲、烤魚、燒肉樣樣齊!價錢唔貴又多款🍽️🌞🌶️🍲初戀辣雞煲 🌶️🍲小辣辣嘅雞煲,雞既份量仲要唔小又滑!😋🔥🦪🍚戀上蚵仔魯肉飯,酥炸肥蠔好大粒,仲有埋前菜!魯肉嘅醬汁入味,每粒米飯都滿滿肉燥香🤤🦪🦪🍳戀戀蚵仔煎 🦪🍳好掛住台灣夜市!台式蚵仔煎!蚵仔同蛋香濃郁😍🍳🥥🥤椰奶仙草芋圓 🥥🥤一飲落肚,陣陣椰香迎面撲來,眾所週知仙草同芋圓口感好夾!🌴❄️🍫雪崩珍珠朱古力 ❄️🍫冰涼享受,雪崩珍珠朱古力!冰凍朱古力花瓣,加上Q彈珍珠,一口咬落去,朱古力味大爆發!🍫❄️🌟🐾🐾餐廳寵物友善,帶埋寶寶BB一齊嚟,就可以多D時間陪佢啦!有愛!💕🐶🍼.💸.消費. $452(全單)🈵.回頭率. 8.5/ 10📸.打卡率. 7.5 /10

🌶️🍲初戀辣雞煲 🌶️🍲
小辣辣嘅雞煲,雞既份量仲要唔小又滑!😋🔥

🦪🍳戀戀蚵仔煎 🦪🍳
好掛住台灣夜市!台式蚵仔煎!蚵仔同蛋香濃郁😍🍳

🥥🥤椰奶仙草芋圓 🥥🥤
一飲落肚,陣陣椰香迎面撲來,眾所週知仙草同芋圓口感好夾!🌴

❄️🍫雪崩珍珠朱古力 ❄️🍫

💸.消費. $452(全單)
🈵.回頭率. 8.5/ 10
📸.打卡率. 7.5 /10
  • 雪崩珍珠朱古力
  • 戀戀蚵仔煎
  • 鹽酥大大雞扒
2023-12-02 10 瀏覽
我最近去了一家台式餐廳,這裡的烤魚味道不錯,然而,我對他們的服務態度感到非常失望。讓我來分享一下我的食評。首先,這家餐廳的烤魚品質不錯,他們使用新鮮的魚類,但調味比較淡,酸菜幾好味。但是令我失望的是餐廳的服務態度。由於他有室外座位可以提供給有寵物的客人,我們帶同一隻寵物和3袋購物袋,當時有很多張空枱,但其中一個餐廳員工,根據服飾應該是店長,只願意提供二人枱,他很不情願地給一張椅子放置物件。但他的面色已經非常差,語氣很無禮,更發出「嘖」聲。在下單和進食過程中,再次遭到他的冷言冷語,令整個用餐都非常不愉快。最後再上甜品時,這名店長倒瀉了,整污糟枱面,沒有道歉也沒有善後,一言不發放低就離開,我要自己找紙巾去清理枱面,感覺非常差!我認為,如果只是能力不足,或者物資不夠,你用禮貌的方式溝通,我絕對能夠體諒,我不能認同的是,發幾百蚊吃一頓飯,卻換來如此的服務態度。服務人員缺乏對客戶的關注和禮貌,不關心客人的需求,也沒有積極主動地提供建議或解決問題。儘管這家餐廳的烤魚品質不錯,但他們的服務態度卻給我留下了很差的印象。作為客戶,我們希望在用餐過程中感到受到重視和尊重。儘管無禮的服務人員只是個別例子,我

儘管這家餐廳的烤魚品質不錯,但他們的服務態度卻給我留下了很差的印象。作為客戶,我們希望在用餐過程中感到受到重視和尊重。儘管無禮的服務人員只是個別例子,我也不會再來了👋🏻👋🏻
2023-12-02
2023-12-02 15 瀏覽
餐廳位於將軍澳海濱長廊,毗鄰大海,當下天氣宜人,非常適合選擇露天座位,還可以觀賞路人在海濱散步、遛狗和慢跑,氛圍相當輕鬆和chill,而且餐廳食物價格合理,味道也很好✨戀上蚵仔魯肉飯($88)蚵仔圓碌碌、漲卜卜,好肥美而且好多粒,魯肉肥瘦相間,配搭豐富,好滿足,另小菜配有青瓜、花生、木耳✨鹽酥大大雞扒刀削麵($88)雞扒外皮酥脆,肉質嫩滑多汁,刀削麵則有嚼勁,牛肉湯底帶有淡淡的藥膳味✨初戀辣雞煲($198)雞煲肉質鮮嫩,小小辣,初戀辣又形容得不錯,配料豐富,好惹味✨蒜泥白肉($88)蒜泥蒜蓉配豬五花片,會比雞煲辣,而且味道刺激點🪄奶蓋四季春($30)咸芝士奶蓋配淡淡茶香味,口感濃郁滑順,亦可解膩

✨戀上蚵仔魯肉飯($88)

✨鹽酥大大雞扒刀削麵($88)

✨初戀辣雞煲($198)
雞煲肉質鮮嫩,小小辣,初戀辣又形容得不錯,配料豐富,好惹味

✨蒜泥白肉($88)
蒜泥蒜蓉配豬五花片,會比雞煲辣,而且味道刺激點

🪄奶蓋四季春($30)
咸芝士奶蓋配淡淡茶香味,口感濃郁滑順,亦可解膩
🌟#將軍澳 #翩匯坊 🌟#台式料理 #台灣菜 #寵物友善餐廳好少去將軍澳食嘢呢日去探朋友就順便去佢屋企附近嘅呢一間💁🏻‍♀️戀上台式料理 食吓呢度係寵物友善餐廳 有outdoor位置🧡#美味鵝肝阿仔肉燥飯- 鵝肝配台式肉燥 都係第一次見- 鵝肝嘅味道唔會搶咗肉燥嘅味🧡#燒烤牛肉拼盤- 有個燒烤盤 即燒牛肉 - 有幾款唔同嘅牛肉 可以一次過試晒👍🏻👍🏻🧡#黑糖珍珠熱奶茶特濃焦糖味- 黑糖珍珠 夠煙靭- 加埋焦糖味 呢杯珍珠奶茶好perfect!😃😃🧡#椰奶仙草芋圓- 食台灣嘢 梗係要食返個仙草芋圓作結 - 今次配埋椰奶 陣陣椰子香味

🌟#將軍澳 #翩匯坊

- 食台灣嘢 梗係要食返個仙草芋圓作結
- 今次配埋椰奶 陣陣椰子香味
2023-11-21
2023-11-22 12 瀏覽
臨近將軍澳海濱,有大量露天座位,景觀開陽,踩單車🚴嘅一家大小都迫低車來嘆個午餐! 店內有好多裝飾燈牌,仲有個花牆可以打打卡! 午市有套餐, 鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯,加$18 仲有暖笠笠嘅松茸燉雞湯個飯好大碗,上面放咗好多飽滿嘅蚵仔🦪及魯肉碎,溏心蛋色澤鮮艷惹味,仲有兩塊煎得香噴噴金黃色嘅鵝肝! 飯粒圓轆轆有咬口,醬汁豐富,幾好味😋而個湯亦夠足料,唔會太鹹另外點咗用木桶裝住嘅~芋圓紅豆配木桶豆腐花,真係好可愛,份量係兩人以上,豆腐滑嘟嘟豆味香濃,配料放得好靚又可以隨自己心意加好啱我

• 芋圓紅豆配木桶豆腐花
👨🏻‍🍳戀上台式料理 (將軍澳)📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖 「超多款食物選擇,仲可以打卡😻」 對住海景,好chill🤤環境勁靚,有室內室外座位,仲要禁煙👍🏻另有一張打卡椅😝 今次主要想食台式料理,scan QR code,超多選擇😳👍🏻仲有烤肉、烤魚、小菜。 🍽️台式紅燒牛肉麵 附送前菜 $88(陽春麵 古早牛肉湯)陽春麵好食😻腍得黎條條分明!!古早牛肉湯有少少藥膳味🤤牛𦟌腍身不榎👍🏻前菜 : 鹽焗花生、菠蘿粒、木耳 🍽️戀上蚵仔滷肉飯 附送前菜 $88(蚵仔 : 古早)台式滷肉飯配上滿滿蚵仔,正🤤蚵仔另可揀鹽酥,吾知系點架呢😝 🍽️台式滷水牛展 $78份量多,大塊😋 🍽️鹽酥大大雞扒 配?千島醬 $78酥脆,點醬好食🙈 🍽️松茸燉雞 $38淡淡的,好似無加調味,幾健康咁🙈 🍹奶蓋四季春 $30淡淡的,可解膩🙈 🍹芝士芒芒 半糖 $35半糖都夠甜😻好飲!! 餐廳真系好靚,設計上好有心思🤤環境設計真系會有「戀愛感」,仲要望海!!不過食完有種落寞感,可能環境太靚,對比感大🙈 #戀上台式料理
👨🏻‍🍳戀上台式料理 (將軍澳)
📍將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖

「超多款食物選擇,仲可以打卡😻」

對住海景,好chill🤤
環境勁靚,有室內室外座位,仲要禁煙👍🏻
另有一張打卡椅😝

今次主要想食台式料理,
scan QR code,超多選擇😳👍🏻
仲有烤肉、烤魚、小菜。
台式紅燒牛肉麵
前菜

🍽️台式紅燒牛肉麵 附送前菜 $88
(陽春麵 古早牛肉湯)
陽春麵好食😻腍得黎條條分明!!
古早牛肉湯有少少藥膳味🤤
牛𦟌腍身不榎👍🏻
前菜 : 鹽焗花生、菠蘿粒、木耳
戀上蚵仔滷肉飯

🍽️戀上蚵仔滷肉飯 附送前菜 $88
(蚵仔 : 古早)
台式滷肉飯配上滿滿蚵仔,正🤤
蚵仔另可揀鹽酥,吾知系點架呢😝
台式滷水牛𦟌

🍽️台式滷水牛展 $78
份量多,大塊😋
鹽酥大大雞扒

🍽️鹽酥大大雞扒 配?千島醬 $78
酥脆,點醬好食🙈
松茸燉雞

🍽️松茸燉雞 $38
淡淡的,好似無加調味,幾健康咁🙈
奶蓋四季春

🍹奶蓋四季春 $30
淡淡的,可解膩🙈
芝芝芒芒

🍹芝士芒芒 半糖 $35
半糖都夠甜😻好飲!!

餐廳真系好靚,設計上好有心思🤤
環境設計真系會有「戀愛感」,仲要望海!!
不過食完有種落寞感,可能環境太靚,對比感大🙈

#戀上台式料理

呢間之前都有同大家介紹過~今次又再幫襯喇😆,但今次就唔再係食燒肉,反而係試左佢嘅烤魚套餐。將軍澳呢邊一般都係西餐廳比較多,呢間係少有地有烤魚可以食。———————————————🌟正宗麻辣味烤魚套餐 $348烤魚好大條,本身已經煎香煎熟,基本上一上台就已經可以食。魚肉好鮮美而且好實淨,雖然係麻辣味湯底,但係唔算太濃唔洗怕掩過魚鮮味。湯式本身仲有豆卜、芽菜同木耳,如果可以多少少菇、菜等嘅配料就更好喇!.🌟戀上軟Q鴨血 (套餐包)呢個係跟餐小食,鴨血口感確實係好q彈,個汁底有麻香味都唔錯。.🌟鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯 $128呢個非常有驚喜,鵝肝平時出去食一小舊$80以上都走唔甩,呢度有兩件鵝肝仲要味道高質,煎得好香基本上係入口即溶,成口油香超正。蚵仔都有好多粒,連埋魯肉飯一齊食好唔錯。.🌟窩夫配草莓三重奏 (跟餐+$28)我果份係藍莓配朱古力雪糕,窩夫味道中中挺挺,雪糕濃郁好食,不過$28黎講性價比真係非常高。.🌟香芋珍珠鮮奶 $9香芋味濃,冇專燈少甜都唔會太甜,珍珠唔算多但對我黎講啱啱好。.🌟鴨屎香檸檬茶 $8係呢排好興嘅飲品,唔會好甜反而酸味多少少,鴨屎香果種清香都好正。
———————————————
🌟正宗麻辣味烤魚套餐 $348
🌟戀上軟Q鴨血 (套餐包)
🌟鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯 $128
🌟窩夫配草莓三重奏 (跟餐+$28)
🌟香芋珍珠鮮奶 $9
🌟鴨屎香檸檬茶 $8
2023-11-20 24 瀏覽
之前食過呢間燒肉&甜品覺得唔錯,所以又同屋企人嚟食。⭐️特選燒肉拼盤(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排)拼盤有牛又有豬,每樣各有4件,可以每樣食少少。最鍾意❤️食牛小排,有較重牛味。豬肉就鍾意❤️五花腩肉,肥瘦剛剛好⭐️蒜泥白肉有超多蒜泥,完全覆蓋着啲豬肉,所以有好濃郁嘅蒜香味😂⭐️椰奶仙草芋圓芋圓煮得煙煙韌韌,配埋甜甜嘅椰奶,作為飯後甜品唔錯😋⭐️戀上水果茶⭐️古早冬瓜茶兩款飲品都好解渴,唔會係死甜
之前食過呢間燒肉&甜品覺得唔錯,所以又同屋企人嚟食。

⭐️特選燒肉拼盤(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排)

特選燒肉拼盤

⭐️蒜泥白肉
有超多蒜泥,完全覆蓋着啲豬肉,所以有好濃郁嘅蒜香味😂

蒜泥白肉

⭐️椰奶仙草芋圓
芋圓煮得煙煙韌韌,配埋甜甜嘅椰奶,作為飯後甜品唔錯😋

椰奶仙草芋圓

⭐️戀上水果茶
⭐️古早冬瓜茶
兩款飲品都好解渴,唔會係死甜

戀上水果茶
古早冬瓜茶
2023-11-17 22 瀏覽
係屋企附近 性價比又好高 所以時不時都黎食野😝 除左燒肉 仲有台灣菜式 例如牛肉麵/鹽酥雞😜.|海陸空極上拼盤 $388拼盤包左日本A4和牛/ 美國牛板腱 / 西班牙黑毛豬 /豬梅花腩/巴西無骨雞上脾 /燒雞皮串(當日無雞皮 換左墨魚仔) /花虎大蝦/大海蜆.野食都好新鮮 我地最鐘意既係海鮮同美國牛板腱😋大海蜆好新鮮 粒粒都好飽滿又無沙🤭 墨魚仔好爽口 加大量燒汁燒 好正🤭.|菠蘿 3塊 $28食燒肉比較膩 次次我地都會叫埋菠蘿😆 食燒肉食到尾聲 再食燒到好甜既菠蘿 好正☺️.|芒果沙冰 $30酸甜同凍冰冰野飲 對食燒肉黎講好緊要!
|海陸空極上拼盤 $388
野食都好新鮮 我地最鐘意既係海鮮同美國牛板腱😋
|菠蘿 3塊 $28
|芒果沙冰 $30
酸甜同凍冰冰野飲 對食燒肉黎講好緊要!
2023-11-13 32 瀏覽
-戀戀蚵仔煎 $88.0餅底好煙韌,蚵仔鮮甜, 配甜辣醬, 又甜又辣, 好有初戀感覺-士林鹽酥雞 $68.0好有台北夜市的感覺, 鹽酥雞份量極多, 皮脆肉嫩, 雞肉好爆汁-黑松露黃金花枝丸(4件) $58.0花枝丸裏面真係有花枝肉粒,好咬口又彈牙, 配味道濃鬱的黑松露醬,馥鬱芳香,好味,十分驚喜- 台式烤香腸 $68.0香腸烤完肥而不膩, 配埋新鮮蒜片, 味道更層次分明- 滷肉配時菜 $88.0肉燥肥瘦均勻, 配埋清甜既菜心, 味道好夾 飲品-我的最愛 $30.0清潤香甜的百香果,多汁酸甜的菠蘿, 酸酸甜甜,味道清新可口-戀上水果茶 $32.0綠茶底入口有淡淡清香茶味, 配上不同的新鮮生果, 好好飲

-戀戀蚵仔煎 $88.0

-士林鹽酥雞 $68.0

-黑松露黃金花枝丸(4件) $58.0

- 台式烤香腸 $68.0
香腸烤完肥而不膩, 配埋新鮮蒜片, 味道更層次分明

- 滷肉配時菜 $88.0
肉燥肥瘦均勻, 配埋清甜既菜心, 味道好夾

飲品
-我的最愛 $30.0
清潤香甜的百香果,多汁酸甜的菠蘿, 酸酸甜甜,味道清新可口
-戀上水果茶 $32.0
綠茶底入口有淡淡清香茶味, 配上不同的新鮮生果, 好好飲
2023-10-30