【西貢區】【戀上台式料理】之前都嚟過幾次將軍澳海邊嘅餐廳食嘢,幾次感覺都唔錯。今次嚟到一間台灣菜,我同朋友都幾期待,因為見到佢開放式設計,又係寵物友善餐廳,見到唔少人都帶埋佢哋嘅寵物嚟一齊食飯,就算我哋呢啲冇寵物嘅顧客,見到可愛嘅寵物,心情都好好多。我試個 $128 嘅「鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯套餐」,鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯幾好食,乜都有,夠晒豐富。加 $15 試份「台式鹵豆腐」,好有台灣風味。加 $18 飲「松茸燉雞」燉湯,好夠薑味嘅靚湯。嘢飲就加 $25 試「雪崩珍珠朱古力」,好濃好正,個樣又靚。朋友就試 $63 嘅「紅燒牛肉麵套餐」,碗台式紅燒牛肉麵都好正,配合古早牛肉湯同刀削麵,十分香濃。加 $15 試「陳皮滷水雞翼」,好夾好入味,唔錯。佢加 $28 飲杯「Pinku Pinku」,佢話好飲喎,仲加咗 $5 要埋珍珠,我就冇份飲,不過我都相信佢嘅。跟住試 $88 嘅「戀戀蚵仔煎」,大份又足料,好味。之後試需時 20 分鐘製作,$68 嘅「窩夫配草莓三重奏」,好味,乜都有,小朋友至愛。朋友就試 $38 嘅「芋圓仙草豆腐花」,佢都話唔錯,芋圓夠晒煙靱咁話。埋單價錢 $491,咁食法,又有

跟住試 $88 嘅「戀戀蚵仔煎」,大份又足料,好味。之後試需時 20 分鐘製作,$68 嘅「窩夫配草莓三重奏」,好味,乜都有,小朋友至愛。朋友就試 $38 嘅「芋圓仙草豆腐花」,佢都話唔錯,芋圓夠晒煙靱咁話。埋單價錢 $491,咁食法,又有靚景,唔貴。。。

(地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖)

2024-03-20
濕凍嘅Blue Monday要食返啲好嘢,去咗將南海濱呢間台式料理店「戀上台式料理」食燒肉. 呢間都係我哋區內不少人長期御用飯堂,貪佢性價比好環境好又唔貴,坐戶外仲可以帶毛孩. 不過呢就我哋好少食晏,今次食燒肉都係第一次. 平日中午人流唔多,加上天氣差就少人d.雖然天氣不似預期,但望住空曠嘅環境心情都會好啲暫時忘卻工作及生活上的煩惱. 😗燒肉午餐幾抵食. 有四個選擇,價錢甴$78至$98不等,配溏心蛋仲有珍珠米,另外可以加錢升級轉滷肉飯、刀削麵、陽春麵等等. 餐有基本常見飲品,加$ 5 有涷飲,加$15就可以試佢哋嘅招牌水果茶🍹或者其他特色飲品. 生果味濃郁好鮮甜,又解渴去脂解膩幾襟飲. ⭐️汁燒牛胸腹伴京蔥絲呢個🐮5️⃣🌼牛五花真係燒肉不能缺少嘅部位,肉質結實油脂油花散發濃郁肉味. 都有好幾大塊,一個人食都幾滿足㗎. 撈飯食好好味呀. ⭐️豪華海陸空拼盤呢個拼盤性價比極高,只係$388,就有多種唔同嘅食材賣相勁靚,勁豐富. 有齊日本A4和牛、美國牛板鍵、西班牙黑毛豬、豬梅花腩、巴西無骨雞上髀、蜆、大蝦仲有魷魚,另外有蘑菇同埋菠蘿. 抵過自己去超市買嚟返屋企燒,夠晒多元化,而且質素都幾好㗎.

⭐️汁燒牛胸腹伴京蔥絲

⭐️豪華海陸空拼盤
呢個拼盤性價比極高,只係$388,就有多種唔同嘅食材賣相勁靚,勁豐富. 有齊日本A4和牛、美國牛板鍵、西班牙黑毛豬、豬梅花腩、巴西無骨雞上髀、蜆、大蝦仲有魷魚,另外有蘑菇同埋菠蘿. 抵過自己去超市買嚟返屋企燒,夠晒多元化,而且質素都幾好㗎. 燒魷魚好正呀,忍唔住追加咗兩串魷魚. 沾上牛油、蒜蓉、蔥同埋醬汁燒完更惹味.

餐廳其他台式小食主食甚至鍋物甜品都幾好,如果嚟開呢區嘅朋友仔都可以試吓,佢哋下午茶就非常抵食.

• 戀上水果茶
  • 汁燒牛胸腹伴京蔥絲
  • 豪華海陸空拼盤
2024-02-21 247 瀏覽
一直都好想行下TKO呢個海濱 原本真係好靚 景色優美 舒壓一流行行下發現左呢間台灣菜- 戀上你的台灣料理餐廳有得座露天 有得座裡面 非常適合同一班朋友黎聚餐 而且可以攜帶寵物🐱🐶🐹🐷🐢🦎吸引左好多附近住既人見到個餐牌 重有烤魚 酸菜魚 不過今次得2個人 留番下次再黎試下先今次叫左幾樣野食 蒜泥白肉呢個價錢 性價比高 最少有10片肉 而且片片都好大片 肥瘦均而醬汁酸酸地 係好開胃既前菜戀上軟Q鴨血呢個睇落好似好辣 但辣度大約係BB辣 佢個名寫住軟Q鴨血 真係好滑同軟身 唔似其他地方既鴨血咁硬 戀上三杯雞呢個3杯雞 💯力推!! 超級好食 🉐雞件又滑身大又大件 加上有少少蜜糖既甜味 好惹味呀 有大人細路必點呀台式古早紅燒牛肉麵好有口感既刀削麵 加上極濃既牛肉湯底 佢D牛肉分量一d都唔少 大大舊 以為佢會好un 點知炆得好淋 好入味雪崩珍珠朱古力🍫帶點咸味既奶蓋 配上濃濃既朱古力同Orel碎碎 以為會好甜 點知甜度剛剛好呀而且賣相好打卡黑糖仙草奶茶茶底好香 甜度都好適中
行行下發現左呢間台灣菜- 戀上你的台灣料理

黑糖仙草奶茶
茶底好香 甜度都好適中
  • 戀上三杯雞
2023-11-14 791 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間台式料理,除咗魯肉飯,牛肉麵,小食之外,佢竟然有燒肉,酸菜魚供應,食物款式選擇多,喺度用餐總會搵到一款讓你戀上嘅台式料理🥩特選燒肉拼盤 $258📸表示個燒肉拼盤入面有西班牙黑毛豬,鹽燒五花腩肉,厚切牛舌配蔥蒜油同鹽燒特級牛小排,啲肉嘅油花好靚,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示個特級牛小排肉質鬆軟,食落多汁juicy,厚切牛舌食落有咬口,牛味香濃,五花腩肉食落脂香惹味,黑毛豬夠薄,食落爽口🍡黑松露黃金花枝丸 $58📸表示個花枝丸炸到金黃色,面頭放上黑松露🙋🏻‍♂️表示個花枝丸味道鮮甜,食落香脆有咬口,配上香濃嘅黑松露醬,非常惹味🥟戀上生煎包 $58📸表示個生煎包煎到焦脆,成嚿脹卜卜,配上醬汁🙋🏻‍♂️表示個生煎包外皮軟糯,咬開入面好多汁,食落感覺似小籠包,幾特別🦪酥炸蚵仔魯肉飯 $88📸表示個魯肉飯份量好多,面頭鋪滿酥炸蚵仔,每粒都圓碌碌,賣相吸晴🙋🏻‍♂️表示個魯肉飯味道濃郁,滷汁淋滿個飯,魯肉食落軟腍,酥炸蚵仔味道鮮甜,食落好香脆🍫雪崩珍珠朱古力 $45📸表示杯朱古力面頭有層奶蓋同Oreo餅碎,層奶蓋滿到瀉,形成雪崩效果,賣相好靚,勁igable🙋🏻‍♂️表示
特選燒肉拼盤
鹽燒特級牛小排

🥩特選燒肉拼盤 $258
黑松露黃金花枝丸

🍡黑松露黃金花枝丸 $58
📸表示個花枝丸炸到金黃色,面頭放上黑松露
戀上生煎包

🥟戀上生煎包 $58
📸表示個生煎包煎到焦脆,成嚿脹卜卜,配上醬汁
酥炸蚵仔魯肉飯

🦪酥炸蚵仔魯肉飯 $88
雪崩珍珠朱古力

🍫雪崩珍珠朱古力 $45
🙋🏻‍♂️表示杯朱古力飲落好rich,味道香濃,奶蓋口感香滑,唔太甜,底下有珍珠,口感煙韌,呢杯朱古力唔止打卡靚,味道仲好正
Pinku Pinku
🌹Pinku Pinku $45 (另加仙草 +$5)
📸表示杯Pinku Pinku係玫瑰荔枝鮮奶冰,面頭有奶蓋同忌廉,同杯朱古力一樣,奶蓋滿瀉形成雪崩效果,同樣都咁吸睛
🙋🏻‍♂️表示杯玫瑰荔枝鮮奶冰充滿芳香嘅玫瑰味道,飲落好清新,仙草口感爽滑Q彈,加埋香滑嘅奶蓋,味道層次好豐富

📈吃貨指數
酥炸蚵仔魯肉飯
雪崩珍珠朱古力
Pinku Pinku
2天前 0 瀏覽
今日嚟到將軍澳搵食😋,我哋叫咗牛肉拼盤、紅燒牛肉麵、黑糖珍珠鮮奶同雪崩珍珠朱古力!🍽️牛肉拼盤有四款肉,包括牛小排、牛胸腹、牛肩胛、薄切牛舌肉味濃,肉質juicy又嫩,油脂分布平均, 牛肉油花好靚又新鮮,真心推介好食👍🏼店員會過嚟幫手點火,服務態度唔錯👍🏻🍽️紅燒牛肉麵(古早牛肉湯+刀削麵)古早牛肉麵湯底係正宗嘅台式味道!湯底濃厚且重口味,牛肉份量十足+幾大嚿,肉質嫩滑一啲都唔韌,吸滿湯汁夠曬惹味刀削麵麵質唔錯,軟硬度適中,好飽肚🩷🍽️ 黑糖珍珠鮮奶鮮奶係健康之選!第一啖已經係好濃郁黑糖味道,珍珠一啲都唔硬且有嚼勁大大杯好抵飲半甜/無甜啱啱好🍽️ 雪崩珍珠朱古力賣相好靚,打卡好適合,上面層奶蓋幾厚,鍾意飲奶蓋嘅必嗌😍朱古力亦都好濃,唔會太甜,剛剛好🫶🏻
今日嚟到將軍澳搵食😋,
我哋叫咗牛肉拼盤、紅燒牛肉麵、
黑糖珍珠鮮奶同雪崩珍珠朱古力!

🍽️牛肉拼盤
有四款肉,
包括牛小排、牛胸腹、牛肩胛、薄切牛舌
肉味濃,肉質juicy又嫩,油脂分布平均,
牛肉油花好靚又新鮮,真心推介好食👍🏼
店員會過嚟幫手點火,
服務態度唔錯👍🏻

🍽️紅燒牛肉麵(古早牛肉湯+刀削麵)
古早牛肉麵湯底係正宗嘅台式味道!
湯底濃厚且重口味,
牛肉份量十足+幾大嚿,
肉質嫩滑一啲都唔韌,
吸滿湯汁夠曬惹味
刀削麵麵質唔錯,
軟硬度適中,好飽肚🩷

🍽️ 黑糖珍珠鮮奶
鮮奶係健康之選!
第一啖已經係好濃郁黑糖味道,珍珠一啲都唔硬且有嚼勁
大大杯好抵飲
半甜/無甜啱啱好

🍽️ 雪崩珍珠朱古力
賣相好靚,
打卡好適合,
上面層奶蓋幾厚,
鍾意飲奶蓋嘅必嗌😍
朱古力亦都好濃,
唔會太甜,剛剛好🫶🏻
戀上台式料理【台灣美食天堂 You are always gonna be my love…my first love💖】今次要推介嘅就係將軍澳地區最受歡迎的台式料理餐廳之一,讓人彷彿置身於台灣的美食兼打卡天堂—戀上台式料理 First Love♥️♥️.環境:餐廳位於將軍澳海濱附近,店外設有chill爆戶外座位,可以帶埋毛孩一齊溫馨下!店內亦有靚靚花牆/綠草牆,環境清幽舒服,好似置身大自然一樣🍃💖 整間餐廳充滿著濃郁的台灣氛圍,從牆上掛著的傳統台灣藝術品到用心裝飾的餐桌,都展現出對細節的重視,真係「戀上呢間台式料理」啊!另外一個本人覺得好加分位嘅係,「愛戀沒經驗 今天初發現⋯」,餐廳播放住好多耳熟能詳嘅經典粵語老歌,愈聽愈有mood食嘢,聽到個人好開心!!💖.食物:菜單提供了各種經典的台灣美食選擇,包括滷肉飯、三杯雞、魯肉飯、蚵仔煎,更重要嘅各種台式甜品等等。除此之外,亦多元化地融入唔同香港人最愛嘅料理,包括燒肉、酸菜魚,一間店舖滿足你多個願望💖我哋就叫咗:♥️燒肉系列🔹火鍋美國牛小排(100g) $78🔸鹽燒五花腩 $78自助式大鐵爐俾你享受同朋友慢慢對酌燒肉,你都係咪話唔嘆!肉質鮮嫩仲
戀上台式料理
環境:

食物:

我哋就叫咗:
♥️燒肉系列
🔹火鍋美國牛小排(100g) $78
🔸鹽燒五花腩 $78

自助式大鐵爐俾你享受同朋友慢慢對酌燒肉,你都係咪話唔嘆!肉質鮮嫩仲配埋燒汁,滋味十足💖

♥️經典台灣美食系列
🔹台式紅燒牛肉麵~附送前菜 $88
面底我哋揀咗刀削麵,配埋古早牛肉湯底,牛味香濃,牛肉份量多💖

🔸口水雞二小拼盤(口水雞/溏心蛋/豆腐) $68
呢個拼盤好抵食,一個價錢有齊三種滋味,豆腐同糖心蛋就啱啱好兩件,啱啱好夠人頭,口水雞嘅份量就多啲,但係呢個價錢嚟講都好抵💖

🔹鹽酥大大雞扒 $78
推薦推薦!!鹽酥大雞扒份量好多,外皮香脆,內裏雞肉鮮嫩💖

♥️飲品
🔹香芋珍珠鮮奶 $32
🔸樽裝-青島純啤酒 $28
話說我都係第一次見支裝啤酒用凍碗飲😹雪凍個碗飲更加滋味!呢個戰鬥碗真係令人忍唔住飲多兩杯💖

📍:戀上台式料理
地址: 將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
電話: 22190191
#將軍澳#將軍澳美食#將軍澳海濱#台式餐廳#台式料理#台式#戀上台上料理#燒肉#酸菜魚#台式飲品
2024-04-15
生日
  • 台式紅燒牛肉麵
  • 鹽酥大大雞扒
  • 燒肉
6天前 0 瀏覽
呢間舖頭叫戀上台式料理😍 其實我都幾鍾意食台灣嘢 所以我今次就叫咗一個蚵仔煎呢個蚵仔煎都有蠔仔🦪雞蛋同埋麵粉嘅比例恰到好處食落口嘅時候唔會覺得滯再加上台式特別嘅醬汁 令到自己真係覺得去咗夜市一樣😚跟住嗌咗個流心蛋🥚因為想增加蛋白質 所以最近都食好多蛋😅流心蛋嘅外貌好吸引 啲蛋黃真係橙色 好新鮮跟住叫咗一個戀上蒜香田園💚🎄🍀其實即係炒雜菜 呢碟菜有茄子 翠玉瓜 秋葵 青豆 洋蔥真係幾有營養營而且蒜蓉味都幾充足 因為今日唔算太肚餓,所以就冇再叫澱粉質之後就嗌咗杯芒果沙冰🥭嘩 真係話嘩左一聲超高嘅沙冰啲沙冰都好順滑仲有濃郁嘅芒果味道好似喺夜市一路行一路飲嘅感覺☺️
呢個蚵仔煎都有蠔仔🦪

其實即係炒雜菜
呢碟菜有茄子 翠玉瓜 秋葵 青豆 洋蔥
真係幾有營養營
而且蒜蓉味都幾充足

因為今日唔算太肚餓,所以就冇再叫澱粉質

之後就嗌咗杯芒果沙冰🥭
嘩 真係話嘩左一聲
超高嘅沙冰
啲沙冰都好順滑
仲有濃郁嘅芒果味道
好似喺夜市一路行一路飲嘅感覺☺️

這家台式店真係好超多元化,非一般台式店,酸菜魚好出色😍😍魚的份量非常多。魚肉嫩滑,薯粉口感爽滑,酸麻口味可以根據個人喜好調整,酸得黎好醒胃,正👍🏻最驚喜是松茸菇燉雞湯,好好味😋非常熱辣辣,給人一種滿足滋潤的感覺。蚵仔煎也很不錯,蚵仔和蛋的比例恰到好處,加上豐富的蔥花,散發出香氣。再搭配上甜甜的醬汁,更加美味可口。這家台式店真的很多元化,不僅有酸菜魚,還有烤魚、燒肉、椰子雞等各種選擇。真係非一般的台式店,食物款式很齊全,下次我可以再來品嚐其他菜式。餐廳係海旁,環境好chill好正,感覺非常放鬆愜意,真是一個愉快的體驗。

2024-04-09
2024-04-11 0 瀏覽
我們3人分別點了*冬瓜茶-正常味道*古早珍珠奶茶-酸的,懷疑用了水果茶的茶底,完全不知道自己在喝什麼*士多啤梨特飲-人工化學味道好重結果3杯都剩餘一大半,頂唔順環境衛生較差
我們3人分別點了
*冬瓜茶-正常味道
*士多啤梨特飲-人工化學味道好重

結果3杯都剩餘一大半,頂唔順
環境衛生較差
2024-04-10
同朋友好耐冇見,將軍澳區域都比較可以帶寵物,於是我哋兩個就帶住各自各嘅貓貓出嚟食飯喇❤️🐱🐱叫三道餸台式滷水雞翼雞翼滷水啱啱好又入味,執仗都係鹹鹹甜甜好味指數:👍👍👍👍第二餸 戀上三杯雞其實味道感覺好似香港港式嘅煲仔嘟嘟雞,感覺唔錯,煲仔醬鮮鮮甜甜,奶士!好味指數:👍👍👍👍第三餸 酸甜咕嚕肉咕嚕肉酥酥脆脆,內裏嫩滑,汁醬酸酸甜甜好開胃!好味指數:👍👍👍👍嘢飲整體都覺得唔錯,工作人員服務態度都唔錯,餐廳整體都好整潔,坐得都很舒服。同埋就頭都好welcome小寵物喺舖頭入邊,整體氣氛很好,好適合朋友坐低吹吓水談吓心。

叫三道餸台式滷水雞翼
雞翼滷水啱啱好又入味,執仗都係鹹鹹甜甜

第二餸 戀上三杯雞

第三餸 酸甜咕嚕肉
咕嚕肉酥酥脆脆,內裏嫩滑,汁醬酸酸甜甜好開胃!

2024-03-08
  • 戀上三杯雞
  • 黑糖珍珠奶茶
宜家越黎越多人鍾意黎將軍澳海旁食野,比較有新鮮感之餘,可以吹下海風🌊會舒服啲,所以小編都黎趁下熱鬧😂 呢間台灣野既裝修幾特別,環境開揚,由灰色磚牆🧱、粉紅花牆🌸、中式木門換搭而成,仲有唔少幾gag既霓虹燈語句,感覺幾chill~ 野食方面幾多元化,佢地有做過唔同既mix & match, 幾有創意,味道唔錯~(5 😍 係滿分,🤩係半分)台式紅燒牛肉麵🔥🐮🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)牛肉用既係薄切牛腱🐮,滷得又腍又入味,肥瘦比例啱啱好,半筋半肉,質嫩爽口,帶有啲膠質,嘴唇有少少黏👍🏻 個湯底🥣係古早牛肉湯🐮🥣,質感清澈但又濃郁甘醇,有幾清香既藥材味同牛味🐮~ 麵🍜我就揀左無加鹼既陽春麵🍜,幾掛湯🥣,質地偏軟腍但都有咬口~ 仲有索晒個湯🥣既精華既蘿蔔⚪️🥕同紅蘿蔔🥕,味道清甜多汁,整體感覺唔錯~海戀蒜蝦籠仔飯 🧄🦐🍚 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)上面落左幾多惹味香口既蒜蓉🧄,配埋下面幾新鮮既蝦🦐,肉質幾彈牙唔會痴殼,唔會梅,下面啲飯🍚唔會好爛,粒粒分明,偏濕潤有要咬口,帶有啲荷葉既清香,亦都索曬上面蒜🧄同蝦既汁同精華更加好食😋脆香排骨 🔥🍖 - $78 (好味指數:😍😍😍😍

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
台式紅燒牛肉麵

台式紅燒牛肉麵🔥🐮🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
海戀蒜蝦籠仔飯

脆香排骨

脆香排骨 🔥🍖 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
除左牛肉麵🐮🍜之外,台灣既排骨🍖都好出名🤤 今次小編揀左脆香味既,炸到金黃酥脆咁,出面既炸皮唔會好厚、唔會太燶同油膩,個排骨🍖既豬味🐷幾濃郁,入面肉質嫩滑多汁,肥瘦適中,炸完之後油香更加出~ 配埋旁邊酸酸甜甜既沙律醬🥗,可以解膩~
戀戀蚵仔煎

戀戀蚵仔煎 🔥🦪🫓 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
個蚵仔煎🦪🫓整到金黃香脆,入面濕潤帶啲煙韌,裡面落左幾足料既蚵仔🦪,每隻都洗得乾淨,望落肥美飽滿,鮮甜juicy~ 配埋香口既雞蛋🥚、清香既蔥同埋酸酸甜甜既醬汁,感覺幾開胃又唔會漏~
椰奶仙草芋圓

椰奶仙草芋圓 🥥🥛🟡🟣⚪️ - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
食完正餐之後就禁係食埋甜品先perfect啦😜 所以就叫左呢個芋圓🟡🟣⚪️做ending~ 裡面有椰奶🥥🥛、仙草、芋圓🟡🟣⚪️、紅豆🫘同水果~ 椰奶🥥🥛清新香甜,仙草爽口滑溜,帶啲中藥既甘香,芋圓🟡🟣⚪️煙煙韌韌咁,有淡淡既蕃薯🍠同芋頭清香,紅豆🫘綿密甘甜,士多啤梨🍓清香,酸酸甜甜咁,整體口感幾豐富😌

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
台式紅燒牛肉麵
海戀蒜蝦籠仔飯
戀戀蚵仔煎
椰奶仙草芋圓
今日同同事去食午餐,剛巧坐咗最出邊一張枱,望住雨景,非常舒適的環境。我哋一開始點咗一個燒牛肉,牛肉擺上鍋上燒,牛肉嘅肉質鮮嫩,感覺非常新鮮。跟住我哋叫咗一碗牛肉湯麵,濃郁的湯配上粗麵胡蘿蔔,非常入味!我哋仲嗌咗一個酸菜魚,意想不到的是魚嘅肉質非常有彈性味道剛好,亦配上其他配菜一起吃,非常豐富!小食方面,我哋叫咗一個台灣腸,當然非常香口,另外還點了一個蒜蓉炒青菜,非常清新。最後我哋點咗兩個甜品分別都是有芋圓的,甜度適中,好有台灣感覺呢!

2024-03-21 27 瀏覽
每次踩單車經過呢度,都想入去食嘢鬆一鬆。呢度環境開揚,望住個view食嘢,令人心曠神怡。而且呢度裝修乾淨企理,一邊有花花牆,一邊有d台灣語句,好特別!鹽燒美國特板牛小排:美國特板牛小排肉質鮮嫩多汁,經過鹽燒的處理,表面呈現出一層微微的鹽味,增添了牛肉的風味。鹽燒五花腩:五花腩肉質鮮嫩,鹽燒後肉表面結出一層脆皮,口感香脆。入口時,肉汁在口腔中迸發出豐富的味道。魯肉飯:肉質軟嫩多汁,口感豐富。配上滷肉汁,以及米飯的香氣,每一口都能夠感受到濃郁的味道,令人回味無窮。松茸燉雞:湯汁濃郁,帶有松茸的香氣,健康又補身。戀上水果茶:清新又美味的飲品,每一口都能夠感受到水果的天然甜味,同時茶的香氣也能夠提升整體的口感。芋圓仙草豆腐花:豆腐花質地細軟滑嫩,仙草的清香和芋圓的香甜完美融合。入口時,豆腐花的滑順口感與芋圓的Q彈口感交織在一起,清爽不膩。蒜香田園:以翠玉瓜、洋蔥、四季豆和椰菜為主要食材的炒菜,搭配新鮮的蔬菜炒煮而成。蒜香的香氣與蔬菜的鮮甜完美結合,每一口都能夠品味到蔬菜的原汁原味,健康又美味。

鹽燒美國特板牛小排:

鹽燒五花腩:

魯肉飯:

松茸燉雞:
湯汁濃郁,帶有松茸的香氣,健康又補身。

戀上水果茶:

芋圓仙草豆腐花:

蒜香田園:
2024-03-21 24 瀏覽
將軍澳南除左有好多西餐廳外,原來翩匯坊地下近將軍澳海傍仲有一間半台式餐廳。餐廳食物選擇好多,除左特式台菜,餐廳仲有提供酸菜魚、烤魚同口水雞等中式菜式。餐廳格局採用半開放式設計,無論坐窒內定室外都可以一邊觀賞海景一邊享用美食。鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯-附送前菜($128)飯有鵝肝、蚵仔、魯肉、溏心蛋。前菜有雲耳、蓮藕、花生。麻辣鴨血湯麵-附送前菜 ($88)鴨血有5,6塊,仲有幾舊豆卜。戀戀蚵仔煎 ($88)蚵仔煎都幾大塊,蚵仔份量都足。士林鹽酥雞 ($68)鹽酥雞本身調味唔多,所以餐廳會配埋千島海鮮醬。算係一款新派鹽酥雞。雪崩珍珠朱古力($40)打卡專用飲品,造型唔錯。Pinku Pinku ($40)Pinku Pinku 比雪崩珍珠朱古力味道更出色。

鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯-附送前菜($128)
飯有鵝肝、蚵仔、魯肉、溏心蛋。前菜有雲耳、蓮藕、花生。

麻辣鴨血湯麵-附送前菜 ($88)
鴨血有5,6塊,仲有幾舊豆卜。

戀戀蚵仔煎 ($88)
蚵仔煎都幾大塊,蚵仔份量都足。

士林鹽酥雞 ($68)

雪崩珍珠朱古力($40)
打卡專用飲品,造型唔錯。

Pinku Pinku ($40)
Pinku Pinku 比雪崩珍珠朱古力味道更出色。
2024-03-12 29 瀏覽
將軍澳海旁有好多隱藏靚餐廳,呢日來到附近就揀呢間台式料理食晚餐。餐廳店面好大,有室外位,呢度假期係超級多人坐室外位置特別休閒。🔥雪崩珍珠朱古力 $45好味的邪惡之選,我加埋珍珠多啲咬口。🔥戀戀蚵仔煎 $88好好食,蠔仔好飽滿大粒。🔥戀上生煎包(4隻)$38小朋友鍾意食生煎包,特登叫俾佢食,見佢食得好滋味。🔥特式手工餃麵-附送前菜 $68手工餃子好大粒,揀咗刀削麵,小朋友好鍾意食。🔥戀上酸菜魚 $238超大盆!3個人食都得。🔥戀上三杯雞 $88連砂鍋上枱,好味又夠香。每當懷念台灣的味道就會過嚟食,食飽仲可以慢慢散步行海旁返屋企,好chill。

🔥雪崩珍珠朱古力 $45
好味的邪惡之選,我加埋珍珠多啲咬口。

🔥戀戀蚵仔煎 $88
好好食,蠔仔好飽滿大粒。

🔥戀上生煎包(4隻)$38
小朋友鍾意食生煎包,特登叫俾佢食,見佢食得好滋味。

🔥特式手工餃麵-附送前菜 $68
手工餃子好大粒,揀咗刀削麵,小朋友好鍾意食。

🔥戀上酸菜魚 $238
超大盆!3個人食都得。

🔥戀上三杯雞 $88
連砂鍋上枱,好味又夠香。

2024-03-05