餐廳:戀上台式料理 (將軍澳)地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖難得假期入咗去將軍澳果邊放鬆吓,去咗2018年落成嘅翩匯坊,果到簡直就好似一個歐洲小鎮🏞,除咗有好多外國人之外,仲有一個綠化地皮同海濱🌊,仲有唔少人帶埋寵物寶貝過嚟食嘢散步🦮🐈果到有好多餐廳,我就搵咗呢間戀上台式料理食個下午茶,飲杯珍珠奶茶,一邊睇下書都幾寫意📖,呢間餐廳仲係一間animal friendly台式餐廳🇹🇼 ,有好多狗狗呀🐶😍脆香雞扒刀削麵 $40呢到嘅下午茶唔貴,大概$40就有,而選擇亦都唔少,飯、麵、甜品都一樣有。呢個脆香雞扒刀削麵幾大碗😂,原本仲諗住叫多個生煎包,好彩無叫到🙈,雞扒即叫即烤好香脆,雞扒肉嫩滑,一口就爆汁,食果陣仲聽到啲皮嘅鬆脆聲,雖然有啲邪惡,但好食就唔理得咁多了🤤,麵底就揀咗刀削麵,每條麵都好完整彈牙,湯底仲有陣陣濃湯藥膳味,相信個湯底落足料去熬製👍古早珍珠奶茶下午茶餐加$15就可以換埋呢杯古早珍珠奶茶🧋,唔記得叫少甜所以飲落有啲甜,不過茶香幾出,加埋煙韌QQ嘅珍珠,食到呢個下午茶都已經好滿足🥰
餐廳:戀上台式料理 (將軍澳)
地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖

脆香雞扒刀削麵 $40
雞扒即叫即烤好香脆,雞扒肉嫩滑,一口就爆汁,

古早珍珠奶茶
2021-01-29
2021-04-24 0 瀏覽
其實之前對呢間餐廳期望都幾高,因為喺將軍澳海旁,其實對住個海景食嘢係幾好feel,如果食物質素可以好啲就更加好啦之前冬天去食過大閘蟹放題,係唔錯㗎,之後去食古祖羊腩煲,就好失望,因為有酸味,食完之後返屋企仲肚痛。近期少少就同朋友去飲杯台灣啤酒加食午餐,點了午餐套餐,一個酸菜魚同豬手,食物味道依然一般,酸菜魚好多魚骨,而豬手都好硬,係滷肉飯正常啲,但係黑松露花枝丸超好食。其實佢哋服務員的態度好好,餐廳環境亦都一流,如果食物質素方面都可以改善的話就更加好。

2021-04-05 175 瀏覽
戀上台式料理(將軍澳)好有驚奇嘅一間台式料理~那樣食物都有驚喜!彷彿去左台灣🇹🇼三杯雞、鹽酥雞、紅燒牛肉麵、拼盤小食~😚性價比最高係紅燒牛肉麵,牛肉大大塊,湯底正宗!鹽酥雞炸粉厚度適中,脆口惹味,推!小食有牛舌,第一次食加辣椒油嘅,麻麻辣辣好香三杯雞都幾滑,重口味人士最愛仲有拼盤以及好多種類型嘅飲品。推薦台啤!整體食物水準都高,🤩價錢合理,位置在海傍,星期六日會多人過商場~推薦大家平日去,輕鬆聚餐嘅good Choice ~🥳
戀上台式料理(將軍澳)
好有驚奇嘅一間台式料理~那樣食物都有驚喜!
彷彿去左台灣🇹🇼

三杯雞、鹽酥雞、紅燒牛肉麵、拼盤小食~😚
性價比最高係紅燒牛肉麵,牛肉大大塊,湯底正宗!

鹽酥雞炸粉厚度適中,脆口惹味,推!

小食有牛舌,第一次食加辣椒油嘅,麻麻辣辣好香

三杯雞都幾滑,重口味人士最愛

仲有拼盤

以及好多種類型嘅飲品。推薦台啤!

推薦大家平日去,輕鬆聚餐嘅good Choice ~🥳
2021-04-04 168 瀏覽
海旁既餐廳得幾間,可以食住野望住海,環境唔錯,於是就試一試呢間,可惜有d失望。鍾意食花枝丸嘅關係,所以都試過唔少花枝丸,呢間就係特別在加咗黑松露,雖然有黑松露嘅香,但係個花枝丸炸得認真一般,普通小食店嘅都炸得香脆過佢,加咗黑松露好似懶高級咁,但係花枝丸先係重點。紅燒牛肉麵就不過不失,冇咩特別。前菜有幾塊蓮藕,冇咩味道。嘢飲叫咗香芋沙冰同埋荔枝沙冰,兩杯嘢都激死我。香芋沙冰味道好淡,完全冇香芋味,講緊係啲冰未融之前,荔枝沙冰就相反,甜得滯,好似飲糖水咁,荔枝味係夠嘅,融少少冰會好飲啲。呢個特別在係你叫少少肉都可以幫你開一個爐,可以體驗下燒肉嘅滋味。不過$98嘅肉眨吓眼就食晒,肉係幾好味嘅,佢配嘅菇其實都唔錯。見到其他人燒菠蘿好似都幾好咁,有機會可以試吓。另外仲叫咗個話梅凍豬手,之前未食過,朋友話喺第二度食過好好食所以就叫咗黎試吓。食過就覺得淡茂茂冇乜嘢好食,都唔覺有話梅味,朋友話第二度嘅話梅味會酸啲好食啲。除咗呢度近海旁,可以食個景,食物方便真係冇乜特別。不過佢嘅菜單有好多款選擇,可能咁啱揀唔中佢好味嘅嘢食。但係近海旁都諗住可以嘆吓,但係排隊等嘅人都好多,所以食完都要即刻走,都冇乜點可以
黑松露黃金花枝丸(六粒)
鮮茄紅燒牛肉麵-附送前菜
紅燒牛肉麵就不過不失,冇咩特別。前菜有幾塊蓮藕,冇咩味道。
香芋沙冰
美國特板牛小排
美國特板牛小排

除咗呢度近海旁,可以食個景,食物方便真係冇乜特別。不過佢嘅菜單有好多款選擇,可能咁啱揀唔中佢好味嘅嘢食。但係近海旁都諗住可以嘆吓,但係排隊等嘅人都好多,所以食完都要即刻走,都冇乜點可以嘆吓嘅機會,如果要慢慢嘆可能要好夜嚟。
2021-03-11
$182.5 (晚餐)
紀念日
2021-04-03 116 瀏覽
鵝肝蚵仔魯肉飯真係好正😍😍蚵仔新鮮 鵝肝勁厚😍😍不過好細碗🤡男仔一定唔夠食😂個流心蛋都好好食 鵝肝上面仲有金箔😂😂好高級咁朋友order左大雞扒魯肉飯😀勁大塊 不過略嫌乾身唔夠juicy😞比我再食我一定係簡鵝肝蚵仔魯肉飯😍😍😍我地仲order左墨魚咀 好普通🤨唔會再叫😂但環境一流 成個感覺好舒服坐係半outdoor既地方望住出面有狗仔又有人踩下單車 成件事好chill 不過呢到既飲品絕對有待改善🥲
鵝肝蚵仔魯肉飯真係好正😍😍

坐係半outdoor既地方
望住出面有狗仔又有人踩下單車
成件事好chill
不過呢到既飲品絕對有待改善🥲
秘製酸菜魚套餐好抵食,大大碟嘅酸菜魚同水晶粉,連埋惹味嘅魯肉飯,魚肉雪白滑嫩,調味香濃,超級好食😍鮮茄紅燒牛肉麵套餐都好大份,牛肉大件有咬口,麵條粗身彈牙,連埋木耳等等嘅配菜小碟,非常好食🤤飲品方面都幾多選擇有好多特色嘅台灣飲品,應有盡有,大部份都有齊,叫咗珍珠奶茶同埋奶蓋綠茶,珍珠彈牙有咬口,綠茶奶蓋入口順滑,而且奶蓋質地非常適中,味道亦都唔會過鹹,非常好飲🤤環境都一流,望出去就係海旁,非常relaxing,成個用餐經驗超正😍

2021-03-27
有海濱長廊嘅怡人景色,餐廳寛敞舒適嘅環境,仲可以帶埋毛孩🐶😺一齊嚟進餐,簡直係賞心樂事。下午茶餐嚇你一跳🤩平到不得了‼️台式川辣紅燒牛肉刀削麵🍲+菊花蜜 🌼$48,無需加一以為下午茶碗麵會細啲,點知係正常size😍,相當驚喜。牛肉🐂有牛𦟌同牛腩,數量都有7至8件,肉質鬆軟,但牛肉味就唔太濃。最特別係加咗兩件爽甜大紅蘿蔔,可以中和牛肉嘅燥性。刀削麵軟硬度適中,唯獨是有部份麵條黐埋一舊舊。湯底好濃郁,有啲似肉骨茶嘅味道,又唔油膩。

下午茶餐嚇你一跳🤩平到不得了‼️

台式川辣紅燒牛肉刀削麵🍲+菊花蜜 🌼
$48,無需加一
以為下午茶碗麵會細啲,點知係正常size😍,相當驚喜。
最特別係加咗兩件爽甜大紅蘿蔔,可以中和牛肉嘅燥性。
刀削麵軟硬度適中,唯獨是有部份麵條黐埋一舊舊。
湯底好濃郁,有啲似肉骨茶嘅味道,又唔油膩。
2021-03-11 280 瀏覽
四人限聚令下,所有食肆晚上十點要收市,七點多在開飯apps找到這店,網上預訂的九時入座可享七折!到店後立即叫食物,雖然都是平常台式食品,但味道不錯呀!連下單、完成食物,四十五分鐘搞掂!
2021-02-21 325 瀏覽
陽光普照的星期六,约好友在將軍澳沿海濱長廊行吓曬曬太陽,吸收维他命D,坐吓Chill吓,正!香芋珍珠鮮奶,鲜奶味比香芋味濃,不是太甜,算是不錯喔!鹽酥雞扒,香口美食,一台式味道!酥炸墨魚咀,外層脆內裡墨魚咀肉質依然保持彈牙,不乾身,👍
2021-02-20
2021-02-17 310 瀏覽
很少出差工作會遠至將軍澳正正在工作地點附近的翩匯坊聚集很多美食想不到每間也大排長龍這間小店位於近海旁的單車徑,也排了接近十五分鐘店內使用開放式設計,歡迎帶同寵物光顧午市餐牌很划算又有彈性可自由轉配飯或麵加配小食的價錢只需$10,可惜已售馨鹽酥大大雞扒魯肉飯 - $74的而且確的大大塊,切件上碟,底部有少許椰菜絲吸收多餘油份離遠已散發出陣陣台式中藥粉的獨特香氣外皮酥脆得鎖住雞肉汁,裡面卻很柔嫩,非常香濃厚實魯肉飯的豬肉肥瘦比例平均,不油膩,醬汁滷汁咸中帶甜凍古早冬瓜茶 +$3底部有少許冬瓜渣的確真才實料味道軟綿香甜,感覺清爽
很少出差工作會遠至將軍澳
正正在工作地點附近的翩匯坊聚集很多美食
想不到每間也大排長龍
這間小店位於近海旁的單車徑,也排了接近十五分鐘
店內使用開放式設計,歡迎帶同寵物光顧

午市餐牌很划算又有彈性
可自由轉配飯或麵
加配小食的價錢只需$10,可惜已售馨
鹽酥大大雞扒魯肉飯

鹽酥大大雞扒魯肉飯 - $74
的而且確的大大塊,切件上碟,底部有少許椰菜絲吸收多餘油份
離遠已散發出陣陣台式中藥粉的獨特香氣
外皮酥脆得鎖住雞肉汁,裡面卻很柔嫩,非常香濃厚實
魯肉飯的豬肉肥瘦比例平均,不油膩,醬汁滷汁咸中帶甜
凍古早冬瓜茶

凍古早冬瓜茶 +$3
底部有少許冬瓜渣的確真才實料
味道軟綿香甜,感覺清爽
2021-02-17
2021-01-19 333 瀏覽
呢間之前夜晚食唔一次,燒肉份量相當少,好唔抵食。不過試過台灣野又覺得ok,今次晏就黎到都等咗一陣先有位。主要係員工真係比較手忙腳亂,所以安排入座都比較慢。川辣紅燒牛肉麵揀咗刀削麵,麵質硬度岩岩好,湯底都好惹味。蘿蔔同牛肉都幾林,但呢碗麵個敗筆係個牛𦟌,超級韌,完全咬唔開。鹽酥雞扒刀削麵呢個湯底就相對清小小既,雞扒好Juicy,同都好大份。不過嗌呢份野就真係等得有啲耐。當日係嗌lunch set包一個前菜同埋飲品,前菜係上咗主菜都未上,要催先黎,感覺呢間餐廳既運作唔係好smooth,有待改善。不過呢間餐廳既環境唔錯,又有户口位置,有陽光,成個用餐體驗都算係有啲搭救。
主要係員工真係比較手忙腳亂,所以安排入座都比較慢。

川辣紅燒牛肉麵

鹽酥雞扒刀削麵

2021-01-17 306 瀏覽
好耐冇去過戀上台式料理,原來出咗好多新菜式😛不嬲都好鍾意呢度,因為鄰近海旁真係好舒服😌可以睇吓海景。如果唔係因為喺將軍澳區我應該會成日都嚟食嘢!今次叫咗酸菜魚湯麵+台式肉燥飯,酸菜魚湯麵好大碗,酸菜魚好入味,個湯都好好味😋差唔多比我飲晒。個肉燥飯啲肉燥係半肥瘦五花腩,好夠油香,送飯超正,啲飯又軟硬適中。成個套餐都只係$98,仲送青瓜小食,兩個人食都好夠飽,幾抵食👍🏻!飲品方面我地叫咗個珍珠茉香奶茶🧋(套餐只係加$15)其實佢有好多款飲品可以揀,眼花撩亂,因為我樣樣都想試😋最後就揀咗呢一個,我叫咗小冰同埋半糖,因為唔想飲咁甜。呢度啲飲品都好大杯,抵飲!飲落去好香茉莉花味,成個味道都恰到好處唔會太甜,珍珠都好有咬口好煙韌。另外仲叫咗人氣芝麻雞翼連雞翼尖。有四隻,每人兩隻啱啱好唔使爭😛個雞翼即整熱辣辣,又有芝麻香,皮脆內嫩👍🏻👍🏻值得一試!嚟到呢度當然唔少得叫甜品🍮芋圓仙草豆腐花,超好食😋好食指數達五粒⭐️。入邊啲料超多,有士多啤梨喺上面,另外仲有芋圓、仙草、紅豆蓉、珍珠、豆腐花,成個配搭都好新穎,芋圓好有咬口,成個配搭唔會太甜又好好味,真係好食都唔識得形容!下次再來一定要再encore😝🐱總
好耐冇去過戀上台式料理,原來出咗好多新菜式😛

酸菜魚湯麵+台式肉燥飯套餐

今次叫咗酸菜魚湯麵+台式肉燥飯,
珍珠茉香奶茶

飲品方面我地叫咗個珍珠茉香奶茶🧋(套餐只係加$15)
人氣芝麻雞翼連雞翼尖

另外仲叫咗人氣芝麻雞翼連雞翼尖。
芋圓仙草豆腐花

嚟到呢度當然唔少得叫甜品🍮
芋圓仙草豆腐花,超好食😋

🐱總評分:8.0/10
2021-01-16
酸菜魚湯麵+台式肉燥飯套餐
珍珠茉香奶茶
人氣芝麻雞翼連雞翼尖
芋圓仙草豆腐花
  • 酸菜魚湯麵+台式肉燥飯
2021-01-05 288 瀏覽
台式紅燒牛肉刀削麵,紅燒牛肉口感厚肉、軟腍,食落好入味,紅燒湯底味道濃香、帶有藥材味道,配料包括有紅蘿蔔、芫荽,刀削麵口感爽滑,容易掛湯。鹽酥大大雞扒配刀削麵牛肉湯,鹽酥大大雞扒口感酥脆,味道正宗,肉汁飽滿,配以千島醬食用,味道清新。川川辣辣口水雞,表面鋪滿花生、辣椒油、白芝麻、辣椒乾、肉末,雞件肉質滑嫩多汁,食落好惹味。戀戀蚵仔煎,蚵仔味道鮮甜,蛋香味濃,配以甜醬油食用,味道更佳。士林鹽酥雞,即叫即炸,口感香脆,味道咸香,肉質嫩滑,食落好Juicy。蘿蔔蟲草花燉湯,紅蘿蔔、青蘿蔔味道清甜,白飯,口感軟硬適中,食落有咬口。椰奶芋圓仙草,好足料,椰奶味道香濃,口感幼滑,芋圓、紫薯圓、地瓜丸、珍珠,口感煙韌。黑糖珍珠鮮奶,珍珠口感Q彈,充滿黑糖味道,鮮奶奶味醇厚,口感細滑。百香果茶,味道香甜,茶味濃厚、帶有果香。

蘿蔔蟲草花燉湯,紅蘿蔔、青蘿蔔味道清甜,

白飯,口感軟硬適中,食落有咬口。

百香果茶,味道香甜,茶味濃厚、帶有果香。
  • 士林鹽酥雞
  • 鹽酥大大雞扒飯
  • 鹽酥大大雞扒
2021-01-04 230 瀏覽
天氣開始無咁凍,又可以帶 #小b 出去食嘢同行下,將軍澳南呢邊原來都幾好環境,新樓海旁邊沿途都有好多露天戶外嘅餐廳🍴,仲接受狗狗🐶一同用餐,其中一間係台灣料理,午餐🥣下午茶餐🥣同樣經濟,寧靜悠閒舒適☺️.———————————————————————————🥢🍜紅燒牛肉麵🐮💬台灣料理指定必叫之一,紅蘿蔔、白蘿蔔,大大件嘅牛筋腱,熱湯在涼風下更添暖意😌.🥢台式拼盤肉燥飯🍚💬肉燥唔太濃味偏淡,雞翼、牛𦟌、牛腩好快就吹凍,唔夠湯麵食得痛快,加配滷豆腐更豐富😎
———————————————————————————
🥢🍜紅燒牛肉麵🐮
🥢台式拼盤肉燥飯🍚
2020-12-11 237 瀏覽
平日夜晚 2個人 不用等位揀左坐戶外經QR code落單戀上三杯雞$88唔夠熱 味道唔夠濃  雞既份量就夠多戀戀蚵仔煎 $60我少食蚵仔煎   不知道傳統整法都係咁呢? 蛋係邊位  中間有D啫哩狀既野  同埋唔夠香口我用左蠔餅黎比較同埋都係唔夠熱.... 蠔嘅份量都幾好味  係略為少左D蛋既份量  士林鹽酥雞$55次次都係好好味  又夠熱  但今次唔夠熱.... 味道亦唔夠咸  無乜味  份量係夠多既台式川辣紅燒牛肉麵-送3小碟前菜 (分別係青瓜+花生+木耳)今次既牛肉麵就夠味喇  應該係D辣醬夠晒多 牛肉都好淋  有四至六舊  好味可以揀刀削麵或陽春麵  揀左刀削麵  麵質亦不錯  唔會太淋或太硬 好味呀!3小碟都不錯  有酸酸地既青瓜  辣辣地既木耳  同埋花生 不錯最鍾意既甜品  芋圓仙草豆腐花除左芋圓仙草豆腐花仲有珍珠同提子  每樣都係我喜歡既所以好岩口味  不過就甜左DD今晚唔知點解全部食品都唔夠熱
平日夜晚 2個人 不用等位
揀左坐戶外經QR code落單

戀上三杯雞$88

唔夠熱 味道唔夠濃  雞既份量就夠多

戀戀蚵仔煎 $60

我少食蚵仔煎   不知道傳統整法都係咁呢?
蛋係邊位  中間有D啫哩狀既野  同埋唔夠香口
我用左蠔餅黎比較