用心烹調食物嘅小店,每逢節日都會用心佈置🥰,每次來都有驚喜👍😁。最喜歡他們的朱古力蛋糕😋🍰和牛角酥窩夫🥐。環境舒服,服務友善,是放假鬆一鬆的好地方👍。
2024-07-24 242 瀏覽
隱世懿咖啡,香港地遊車河,成日想發掘新嘅地方,終於俾我搵到一間大埔隱世咖啡係大埔樟樹灘村,希臘式設計嘅地磚,有室內同室外座位,裝修非常舒服,職員非常有禮,一坐低就有暖水提供,播住jazz嘅音樂,chill 嘅好地方平日main 或dessert 加嘢飲,可以減$25非常抵食,每人只係50 零就有嘢食同嘢飲仲可以坐一個下晝。出邊仲有爛地免費泊車。巴斯克芝士蛋糕芝士味濃,入口即溶三重朱古力牛角酥窩夫滿滿嘅朱古力粉,唔會太甜,非常滿足飲品嗌左Dirty 同焙茶,咖啡不錯仲有拉花隱世高質咖啡廳,遊車河之bucket list,不過平日收6點,要早少少黎
隱世懿咖啡,
香港地遊車河,成日想發掘新嘅地方,
終於俾我搵到一間大埔隱世咖啡
係大埔樟樹灘村,希臘式設計嘅地磚,
有室內同室外座位,裝修非常舒服,
職員非常有禮,
一坐低就有暖水提供,
播住jazz嘅音樂,chill 嘅好地方

平日main 或dessert 加嘢飲,可以減$25
非常抵食,每人只係50 零就有嘢食同嘢飲
仲可以坐一個下晝。
出邊仲有爛地免費泊車。

巴斯克芝士蛋糕
芝士味濃,入口即溶

三重朱古力牛角酥窩夫
滿滿嘅朱古力粉,唔會太甜,非常滿足

飲品嗌左Dirty 同焙茶,咖啡不錯仲有拉花

隱世高質咖啡廳,遊車河之bucket list,
不過平日收6點,要早少少黎
2024-07-06 353 瀏覽
cafe位置有小許偏僻,但是隨著附近有新樓盤落成之後,交通會方便很多。要是揸車就更好了,不用擔心沒有得牌車👏👏👏,如果你遇到沒有車位向老闆娘詢問,她會落力為你解決🙌。至於食物價格很親民,份量都很足,意粉中西合璧也有,偏西式做法也有,其中牛肋意粉都幾有新意😼,偏中式,配辣椒油更好味,非常適合重口味的朋友。而All day breakfast 的牛角包很酥脆,煙燻鴨胸很嫩,可惜沙律菜不是很新鮮,有一點點苦味,可見不是很貴價的菜,不過這個價格也可以理解,就是有點沒中不足。甜品也是水準之上,很明顯減少了糖的份量,有為顧客的健康及口味思考過👍。老闆娘是熱情有禮的媽媽,聽說廚房是兒子主理,餐廳裝修以藍白色為主,是那種海邊cafe的風格。
2024-07-06
  • 柱侯牛肋意粉
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-03-09 597 瀏覽
平時吃意粉味道還可以 今天打算試一下黑松露香草芝士飛碟 諗住點煮都好食 點食一入口無黑松露味 只有香料味 成個口感都很差 唔講餐牌 完全估唔到有黑松露份 而且要$4x 呢個價錢同質素完全唔成正比

2023-11-06 866 瀏覽
今日同屋企人去科學園行吓海旁,出發前上網搵到呢度喺科學園附近有間自家經營小型Cafe。 睇到啲相片都唔錯,又可以帶主子呢!❤️❤️🐕一嚟到外面已經滿座, 咁因為有帶主子,所以只可以坐外面。 不過好快就有得坐啦。 舖頭好細心每一張枱都有部風機吹住, 雖然香港11月30度但係又有瓦遮頭又有風機, 直頭係舒服。 簡簡單單食個tea淨係嗌咗一個鹹食一個甜食,兩杯飲品。鹹牛肉飛碟熱辣辣上菜, 打開呢碟裏面有拉絲嘅芝士❤️cheese lover 一定鍾意,裏面有啲洋蔥粒同埋鹹牛肉,份量都OK。 個飛碟脹卜卜。偷偷俾主子食咗啲麵包。🤣🤣栗子牛乳蛋糕見到佢話有廚師推介每日精選蛋糕, 所以入咗去睇吓。 今日就係呢個栗子牛乳蛋糕, 老闆娘介紹話呢個栗子蓉係佢哋自家整嘅,食落去真係好林好軟, 而且栗子味好香好滑。 飛打手真心好食。Espresso青檸梳打水我個人都幾鍾意呢杯飲品,本身Espresso苦苦地, 加上佢青檸酸酸地嘅味,同埋梳打水! perfect combo 而且佢青檸汁似係新鮮打出嚟,除咗酸仲有少少苦澀味! 飲落去特別醒神! 除咗青檸之外其實佢有一杯香橙味嘅,出邊就少見,可能下次去試吓。士多啤梨奶

簡簡單單食個tea淨係嗌咗一個鹹食一個甜食,兩杯飲品。

鹹牛肉飛碟

栗子牛乳蛋糕

Espresso青檸梳打水

士多啤梨奶昔
老闆娘推介,唔算好甜,感覺唔係好肥。佢話係用好多粒士多啤梨打出嚟,應該用咗啲靚牛奶所以都幾滑!

環境舒服,位置都舒服。三個人比張五人枱我。後來先發現原來出邊可以免費泊車,不過隔離都有一個好大嘅咪錶場。 PS : 免+1, 本身想偷偷地私藏呢間餐廳,費事第日好多人去🤣🤣不過餐廳食物水準OK服務OK老闆娘亦好友善,仲特登會比一啲mat 比所有主子,所以決定造福大家😆😆😆❤️❤️❤️
2023-11-05
  • 栗子牛乳蛋糕
  • 青檸梳打水Espresso咖啡
2023-08-05 790 瀏覽
一間有heart嘅 cafe,食物飲品都好好味,因為食咗個好飽嘅午餐,所以我哋點咗件栗子撻同黑松露芝士飛碟,士多啤梨沙冰,雜果梳打,全部都好好味,值得推介係黑松露飛碟,爆哂芝士出嚟,士多啤梨沙冰都好正👍,另人喜出望外,老闆仲請小狗🐶食天然烘焙雞肉,食得好開心。
2023-08-05
下午茶
2023-05-28 925 瀏覽
今日同好友慶生,搵間靚啲cafe 影下相,於是揀咗間想去好耐,但一星期只開五天,今日終於去到。餐廳戶外以藍白色為主,配上玻璃枱、藤椅。另有白色、灰色高凳、高木枱。所以吸引咗我坐戶外位置,但原來食物、飲品,會以外賣杯、膠盤送上。😩😩 熱Mocha都冇咗拉花,all day breakfast 變咗飛機餐。早知既話,坐返室內。😅😅

2023-05-24
2023-04-27 813 瀏覽
.@baruchslifecafe (大埔).真。隱世Cafe.. 位於大埔樟樹灘村嘅一間Cafe..我哋之前週末🚗特登入嚟都覺得真係唔容易搵!但偏偏呢間位置都算隱蔽嘅Cafe weekend成日都好full!今日有機會 就要一探究竟🤣.先講環境🌿純白色嘅裝潢 小小歐式情懷藍白主調 分為室外和室內第一印象係真係好乾淨同埋店員非常好客是每個人嘅態度都好似係街坊咁 好舒服.1.卡邦尼煙肉意粉9.1/10.幾出其不意嘅Creamy..啖啖都肉 有卡邦尼嘅爽感但油感不重 很好..鮮蝦 煙肉 海鮮都很ok..份量不多不少..意粉相對口感就少咗dd煙韌嘅嚼勁 但可接受ok der🫶🏻.2.芝士芝麻醬手撕雞飛碟9.1/10.呢個應該係呢到嘅名物之一一定要試試飛碟嘅脆口感幾好 同時不失中間軟熟嘅口感麻醬手撕雞 配 埋芝士嗰組合又好難唔好味🤣可以放心一試.3.牛肉凱撒沙律 8.9/10.作為減脂期嘅我 even週末出去周圍食.. 都要儘量減少不必要的碳水攝入所以叫個沙律..本身都不抱期望..但菜量出奇哋多.. & 好新鮮爽脆🥺..牛肉雖然係肥牛type.. 但份量都多過我expect.. 對於減脂期 相
@baruchslifecafe (大埔)
真。隱世Cafe.. 位於大埔樟樹灘村嘅一間Cafe..
我哋之前週末🚗特登入嚟都覺得真係唔容易搵!
但偏偏呢間位置都算隱蔽嘅Cafe
weekend成日都好full!
今日有機會 就要一探究竟🤣
同埋店員非常好客
是每個人嘅態度都好似係街坊咁 好舒服
1.卡邦尼煙肉意粉
9.1/10
幾出其不意嘅Creamy..
啖啖都肉 有卡邦尼嘅爽感
但油感不重 很好..
鮮蝦 煙肉 海鮮都很ok..
份量不多不少..
意粉相對口感就少咗dd煙韌嘅嚼勁 但可接受
嗰組合又好難唔好味🤣
可以放心一試
3.牛肉凱撒沙律
8.9/10
所以叫個沙律..
本身都不抱期望..
但菜量出奇哋多.. & 好新鮮爽脆🥺..
牛肉雖然係肥牛type.. 但份量都多過我expect..
對於減脂期 相比好多其他meals
佢可以係我哋嘅一個good choice.. 份量係飽嘅🫶🏻
4.whiskey cold brew
9.5/10
呢到嘅cold brew好抵飲..
唔洗$50 貴過black少少..
所以點都叫cold brew啦..
呢款whiskey cold brew真係有陣除..
值得叫 我鍾意
當日發現有好多行山友經過呢到食 感覺上都係熟客..
而發現原來好多人都係嚟食甜品..
小弟不才 無做好事前功夫🤣..
入去望望 感覺上佢地嘅甜品櫃都幾吸引
聽講都係每日現整
每日都有機會唔一樣
有機會再去試試
或者去過嘅朋友不妨話我哋知佢哋嘅甜品如何啦!
整體上雖然真係唔就腳
但想感覺下遠離香港繁忙腳步嘅感覺
呢到真係有一種簡單 純樸嘅感覺
希望大家食得開心 & 放心
‼️
我知我好無聊.. 但我個人對廁所乾淨程度好有要求🤣(唔代表污糟就唔去.. 而係好乾淨會加分)
呢到係數一數二嘅乾淨
睇得出店主們好注意衛生
even室外 佢哋都話佢哋好勤力清潔地下
當然如果有寵物自己要管理好自己嘅毛孩放尿情況
但佢哋好ok.. & 話會定時清潔
唔洗睇住毛孩🥹
作為主人當然都係要以身作則
但很窩心🫶🏻🫶🏻

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic大埔 #calorieswithmic甜品 #calorieswithmic西餐 #calorieswithmicdogfriendly
2023-03-25 631 瀏覽
唔係第一次食啦每次嚟呢度都覺得好似去咗第二個世界好Relax😌😌😌之前食過全日早餐今次要試吓食意粉🍝卡邦尼煙肉蝦意粉🦐加咗蝦完全冇違和感同意粉一樣爽口蟬牙忌廉汁同芝士份量恰宜 唔會好膩所以咁多意粉我都食得晒朱古力培茶燕麥奶老闆娘推介嘅新飲品😆唔會好甜,茶味香飲落去似芝麻味所以老闆話會再調節吓個朱古力味🍫美足不足餐廳冇得訂枱預約平日午餐時間,最好早點入座總括嚟講懿咖啡係一家非常適合閒逛放鬆嘅cafe有時間一定要去試試😋😋😋😋😋
唔係第一次食啦

唔會好甜,茶味香
飲落去似芝麻味
所以老闆話會再調節吓個朱古力味🍫

美足不足餐廳冇得訂枱預約
平日午餐時間,最好早點入座

總括嚟講
懿咖啡係一家非常適合閒逛放鬆嘅cafe
有時間一定要去試試

😋😋😋😋😋
2023-02-24 654 瀏覽
網上見到特登過嚟試下依間新cafe揸車泊車好方便出面有個大停車場~ 只要入標就得啦!-餐廳環境好好!好有希臘感覺~好啱大家過嚟打卡!另外估唔到餐廳、廁所都好乾淨唔似出面個啲餐廳會蒞痴痴-野食方面叫咗兩個pasta, 1個飛碟, 1個cake最鍾意喺個白汁pasta 另外個咖哩pasta,牛腩炆得夠霖飛碟好脆而且好多芝士拉絲~個cake 嘅芝士味都好濃👍🏻-依度真喺好適合禮拜過嚟過下慢生活~優哉游哉輕鬆下
網上見到特登過嚟試下依間新cafe
揸車泊車好方便
出面有個大停車場~
只要入標就得啦!

餐廳環境好好!
好有希臘感覺~
好啱大家過嚟打卡!
另外估唔到餐廳、廁所都好乾淨

唔似出面個啲餐廳會蒞痴痴
野食方面
叫咗兩個pasta, 1個飛碟, 1個cake
最鍾意喺個白汁pasta
另外個咖哩pasta,牛腩炆得夠霖
飛碟好脆而且好多芝士拉絲~
個cake 嘅芝士味都好濃👍🏻
依度真喺好適合禮拜過嚟過下慢生活~
優哉游哉輕鬆下

2023-02-24
2023-02-17 575 瀏覽
冇得做訂座,加上又冇電話查詢,所以本身好擔心唔會摸門釘,我去嘅時候大約三點左右,去到發現都幾多人~ 老闆娘同我哋傾偈(好傾得計🤭),原來好多中大教授都會過嚟呢間Cafe食下cake 閑下午茶🤣 同埋如果大約四點幾五點先到有機會有啲嘢食已經賣晒,所以當然越早去越好~入面有得揀坐室內或者坐室外,我就揀咗坐室外,咁啱嗰日環境都比較清涼,所以都比較舒服,而且嗰度係一啲村屋地方可能會有蚊,但係呢間店嘅人好貼心有放蚊怕水喺出邊俾坐室外嘅人🥹素食All Day Breakfast☕️賣相好似一個野餐飯盒咁樣,入面有黑松露多士、茄汁豆、薯餅、茄子沙律,味道清清地,鍾意食冇咁濃味嘅人可以試吓~柱侯汁牛肋意粉🐮老闆娘推介,所以就試咗👍🏻 呢個意粉比我想像中大,而且成個意粉嘅味道都好夾,好夠味,好食!巴斯克芝士蛋糕 🍰呢件蛋糕係最推介嘅嘢🥹 中間軟心好soft,食落唔會硬骨骨,有少少入口即溶嘅感覺~72%朱古力蛋榚 🍫見到都幾有人氣,朱古力嘅味道超濃郁!食完一個想食第二個,不過係期間限定,唔係每次去都有抹茶鮮奶🍵唔會好甜,而且好濃茶味,適合一啲唔鍾意飲甜野,又要鍾意抹茶嘅人

素食All Day Breakfast☕️

柱侯汁牛肋意粉🐮

巴斯克芝士蛋糕 🍰

72%朱古力蛋榚 🍫

抹茶鮮奶🍵

• 巴斯克芝士蛋糕
2022-12-12 696 瀏覽
星期日專登揸車去,無社交平台無聯絡資料唔知點確認有無開,最後Google 到一篇訪問有電話號碼,但打去無人聽,網上資料都只係寫逢星期二休息。可惜去到係無開門,再打去都係無人聽,失望而回。
2022-12-11 485 瀏覽
又話逢星期二休息星期日下晝兩點嚟到 門口掛住個休息又無電話號碼Google search過個電話號碼又係唔通嘅地點又唔係就腳 專登入到嚟運吉附近又冇其他嘢食結果都係出返去其他地方食嘢所以專登入嚟幫襯嘅真係不了
又話逢星期二休息
結果都係出返去其他地方食嘢
所以專登入嚟幫襯嘅真係不了
2022-12-11
2022-12-05 447 瀏覽
今日星期一,下午一點嚟到,竟然唔開!掛咗個休息牌喺門口。最慘又冇電話,原本想打個電話去先至出發,但係原來係冇電話☎️號碼😩😫最慘由九龍專登揸車過嚟,搵咗一輪先搵到,點知唔開門!唔明點解冇電話可以查詢😠⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
今日星期一,下午一點嚟到,竟然唔開!
掛咗個休息牌喺門口。
最慘由九龍專登揸車過嚟,搵咗一輪先搵到,點知唔開門!

2022-12-05 414 瀏覽
餐廳位於大埔白石角附近的村屋入面,有室內同室外位,室外空間感大,有寵物人士可以坐室外。純白色外牆配上波希米亞風藍白色圖騰地磚,加上周圍綠色植物,感覺舒適,好有度假feel。🥰食物以咖啡同輕食為主,輕食有牛角包窩夫、飛碟、巴斯克蛋糕等等。☕️🧇🍰值得一提小店好貼心,提供蚊怕水俾客人同毛巾俾主子墊住坐~🫶🏻推介食物:巴斯克蛋糕食物質素:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸🧸泊車:優景里公眾停車場

推介食物:巴斯克蛋糕
食物質素:🧸🧸🧸🧸