2015-10-05 1171 瀏覽
由我剛出來做野到現在都經常幫襯,以前20元到現在40元一個套餐,仍是低食,雖然是西餐廳,但食物是中西合璧,忌廉湯,簡單而香濃,梅菜肉餅飯,清清地又健康,但梅菜味唔出,再加杯檸樂就正宗平民快餐又一日
由我剛出來做野到現在都經常幫襯,
簡單而香濃,梅菜肉餅飯,清清地又健康,但梅菜味唔出
,再加杯檸樂就正宗平民快餐又一日
2015-01-22 804 瀏覽
第一次發現在安定商場有一間舊式茶餐廳,又多了一個地點食飯。先看一看餐牌:環境也算大:我們來吃下午茶,$27有飲品,大大碟,茶餐廳計味道算是剛及中上。三款菜式都好吃,個人口味認為干炒牛河最好味。蛋撻堂食也不另收費:門外有賣麵包,價錢也不貴,菠蘿包更是$11/5個,味道更是不錯呢﹗以茶餐廳水準來說,對比價錢及食物質素,這裡也算不錯,納入其中一個食便飯地點。
第一次發現在安定商場有一間舊式茶餐廳,又多了一個地點食飯。

先看一看餐牌:
環境也算大:
豉椒牛肉炒河
干炒三絲麵
三款菜式都好吃,個人口味認為干炒牛河最好味。
干炒牛河
豉椒牛肉炒河
干炒三絲麵
干炒牛河
2014-10-15 876 瀏覽
因為見裝修夠特別,牆上裝置了不少木質裝飾兼且看似老派便走入舖裏吃個下午茶。$27 有個熱炒再加杯熱飲,價錢適中。室內好特別,好有獨特個人風格。乾炒牛河 … 用老抽炒過河粉,無鹹味,河粉食得出有過份雪藏,因為就算炒過都硬到有骨,牛肉當然有鬆肉粉洗禮過,可是為什麼可以韌到咬不開?跟餐熱奶茶都唔錯, 奶與茶的比例均衡, 嗒落有味。
$27 有個熱炒再加杯熱飲,價錢適中。
室內好特別,好有獨特個人風格。
跟餐熱奶茶都唔錯, 奶與茶的比例均衡, 嗒落有味。
2014-10-14
2014-04-30 723 瀏覽
安定,友愛邨裝修得跟以往完全不同,還是多得管理公司吧,將街市裝修得像上引水產一樣,壓根兒尋不回舊日的足跡。幸好,抬頭發現二樓還存在一家老舊茶餐廳。這天專程進來屯門跑步後,吃個下午茶。儘管看上去是家舊式茶餐廳,人情味卻不濃,這兒的夥計及收銀處的女士都不太禮貌友善,與舊式茶餐廳"專打人情牌",以親切友善為主的路線迥然不同。西多士不設下午茶,須散叫,本人無飲不歡,改吃廈門炒米。 自小便吃廈門炒米,酸味開胃, 有鑊氣而不像星洲炒米般辣嗆,熱氣。但現今廈米已交由各餐廳"自由詮釋",有些用蕃茄來提出酸味,有些很乾,有些肉多,有些蝦多;印象較深刻是何文田愛民邨大排檔,仍舊源用酸瓜絲,不乾不濕,鑊氣濃厚,火喉一絕。這兒的廈門炒米,是吃過最濕之一。餸多,包括火腿,叉燒,荵,蝦。濕炒又別有一番韻味,不會油膩,但濕得來不會太淡,像是加了點茄膏般。雖然等了十分鐘左右,但只得輕微鑊氣。本人近來吃蝦發現,其實用雪蝦,與大自然素食吃到的素蝦,口感分別不大。而這兒的蝦卻出奇的好吃,咬下有實質的蝦味,不像雪蝦般(只爽沒味)。餐廳亦提供懷舊炒物必配辣椒醬。而驚喜卻是,在檸檬價格貴得連東張西望也報導時,這兒的凍檸茶居然還用

,仍舊源用酸瓜絲,不乾不濕,鑊氣濃厚,火喉一絕。

。而這兒的蝦卻出奇的好吃
,咬下有實質的蝦味,不像雪蝦般(只爽沒味)。

餐廳亦提供懷舊炒物必配辣椒醬。

而驚喜卻是,在檸檬價格貴得連東張西望也報導時,這兒的凍檸茶居然還用上整整五大片檸檬,有片還是足足超過一釐米厚,使得檸茶充滿新鮮檸香,比維他檸檬茶更具"天然酸澀味",正合我意
,熱氣全消。

對座的伯伯,閒來吃個包,喝杯咖啡,我看上去,他相當寫意。不知他感到寫意,還是百無了賴呢。
2013-07-22 317 瀏覽
今日時運低,見佢係領匯商場剩低的非連鎖餐廳就支持下佢兩點入去,叫左兩個下午茶餐,要乾牛河同上海粗炒加2x凍OT,成為$56等左十分鐘,拎左兩杯OT,一路飲再繼續等,等多十分鐘左右,拎左碟上海粗炒泥, 細碟都晤緊要,最慘係碟野有陣"law"味,炒"loan"左 ,絶對係below standard!食食下,有個廚房佬走左出泥,話踢晒腳,勁鬧櫃檯阿姐做乜接套餐order,阿姐又鬧番佢話 "唔通我要入廚房check  過先落單呀!",口角一輪廚房佬氣沖沖走番入去 食完碟上海粗炒,等到兩點半,牛河還未出現,見其他比我遲來d客都有得食,於是就問下個男侍應。我:「阿哥,重爭一碟乾牛河」男侍應:「你等下啦」我:「重要等幾耐?」男侍應:「我都唔知架」跟住佢無理過我,又無入廚房幫我問。我唯有再等,等多五分鐘,終於有人拎左幾碟牛河出來,但點知原來係無我份的。 我頂唔順再問佢,佢竟然同我講「炒飯就有一 碟,  你要唔要鴉?」e條友都short short地,態度差都我都唔信。飲埋OT就走,同收銀果個應該係老闆o既阿姐complain,佢重夠膽叫我再等,我話我受夠氣了,叫佢計數,佢都仲好意思收我杯凍OT
今日時運低,見佢係領匯商場剩低的非連鎖餐廳就支持下佢

,絶對係below standard!

我:「阿哥,重爭一碟乾牛河」

侍應:「你等下啦」

我:「重要等幾耐?」

侍應:「我都唔知架」

e條友都short short地,態度差都我都唔信。

飲埋OT就走,同收銀果個應該係老闆o既阿姐complain,佢重夠膽叫我再等,我話我受夠氣了,叫佢計數,佢都仲好意思收我杯凍OT$14!
 算數,費時同佢嘈,放低$42就走。

終於明白點解領匯唔同呢d小商戶續約,原來都係為街坊著想。
2013-07-21
2013-03-02 219 瀏覽
話說我地未食中午飯 就諗住去得近近地食野啦 一開始都無咩問題 但當我地落完單 就傾下計啦 傾傾下 飲品先黎 點知等等下就5對路 等左3個字都未黎 當時餐廳5多人 好啦 我都算 但等到野飲都就飲晒 我就火都黎 咪好聲好氣問侍應 點知佢催都無催 咁咪再問過第二個 呢次系個男人 呢個超差囉d態度 我5該佢 但佢停都5停低 我咪照講囉 點知佢話無咁快樂召 態度超悔氣 但其他遲黎既都上左菜啦 真系超差 比都5好再去食!!!!!!
2013-03-02
2013-02-13 193 瀏覽
今日去到門口, 見到有個焗葡國雞飯, 30蚊, 凍飲加兩蚊, 好以幾抵食入去叫啦點知個飯得外圍係熱既心圓心位置竟然係凍既, 真係嚇親人我叫佢換, 佢竟然話可能換左都係咁我諗住食呢個飯先入黎姐咁我話換過一碟啦好第二碟, 又係咁既情況唔係我挑剔, D飯真係凍得嚇人, D雞又唔多熟你煮野俾人食, 都起碼熱, 煮啦, 好唔好味我都算我叫個侍應跟進返啦佢態度奇差, 喂, 大佬, 你D野唔熱仲要咁態度仲要話熟仲要以為我搞事唔俾錢先過分我簡直對而家D侍應態度大開眼界我火都黎, 野都唔食, 俾完32俾班乞衣呢間野真係冇得救以後都唔會入去食
入去叫啦
點知個飯得外圍係熱既
心圓心位置竟然係凍既, 真係嚇親人
我叫佢換, 佢竟然話可能換左都係咁
我諗住食呢個飯先入黎姐
咁我話換過一碟啦

第二碟, 又係咁既情況
唔係我挑剔, D飯真係凍得嚇人, D雞又唔多熟
你煮野俾人食, 都起碼熱, 煮啦, 好唔好味我都算
我叫個侍應跟進返啦
佢態度奇差, 喂, 大佬, 你D野唔熱仲要咁態度
仲要話熟
仲要以為我搞事唔俾錢先過分
我簡直對而家D侍應態度大開眼界
我火都黎, 野都唔食, 俾完32俾班乞衣
呢間野真係冇得救
以後都唔會入去食
2013-02-13
2010-11-02 160 瀏覽
考試要係屋企溫書,溫溫下就去食個tea la去返去開既茶餐廳食最heavy既乾炒牛河同茶走乾炒牛河炒得好靚,夠晒味又唔會一夠夠茶走更加出色,好smooth 同有茶香21蚊貨仔做到咁真係唔話得呢間真係長期飯堂
考試要係屋企溫書,溫溫下就去食個tea la
去返去開既茶餐廳
食最heavy既乾炒牛河同茶走
乾炒牛河炒得好靚,夠晒味又唔會一夠夠
茶走更加出色,好smooth 同有茶香
21蚊貨仔做到咁真係唔話得
呢間真係長期飯堂
  • 乾炒牛河
  • 茶走
2010-09-14 137 瀏覽
近期d物價真係勁得好西利..............食個飯都要三十幾蚊呢間野真係比較便既餐廳佢下午茶廿一蚊,dinner三十二蚊雖然一定冇咁好食,但係都勉強入到口既..............有日冇飯食,行過睇到佢menu終於唔係焗野,佢地既焗野一d都唔好食的咁就入去試下la佢晚餐有 紅酒牛排飯 ...................我絕對唔會對佢有期望,好明顯雪藏野...........有兩隻炸雞亦同french fries,佢既炸雞亦出奇地好食仲有個餐湯.........冇咩味...................反而真係要推介佢地既熱奶茶,真係好有茶餐廳既風味貪佢夠平,會繼續黎食
呢間野真係比較便既餐廳
佢下午茶廿一蚊,dinner三十二蚊
咁就入去試下la
反而真係要推介佢地既熱奶茶,真係好有茶餐廳既風味

貪佢夠平,會繼續黎食
  • 奶茶
2009-09-14 123 瀏覽
最近經常都友愛那屋村商場逛街,比那店內的貓貓誘惑就入了那懷舊老店!下午時間都坐了不少老客,一邊嘆茶一邊吹水或看報紙,悠閒得很~再加上一隻肥胖的黑白貓~店面同時經營包點西餅服務,路過常會聞到出爐包包的香味~我們二人悠閒地點了不少,散叫了蛋撻,熱狗,沙嗲牛肉包,和跟餐的冰凍檸茶和上海粗炒!蛋撻應該出爐很久所以都凍了一點都不熱!熱狗只有腸仔沒有任何配醬,沙嗲牛肉包就是平時的沙嗲麵的沙嗲牛肉夾包!上海粗炒就偏多油!這裡坐得很舒服而且這裡很懷舊,在這裡食飯別有一番風味!
下午時間都坐了不少老客,一邊嘆茶一邊吹水或看報紙,
悠閒得很~再加上一隻肥胖的黑白貓~
店面同時經營包點西餅服務,路過常會聞到出爐包包的香味~

蛋撻應該出爐很久所以都凍了一點都不熱!
上海粗炒就偏多油!
這裡坐得很舒服而且這裡很懷舊,在這裡食飯別有一番風味!
(非會員)
2009-02-21 32 瀏覽
由細食到大 , 住在屯門友愛或安定的朋友 , 一定認識這間餐廳 , 我個人認為是屯門區最好的一間茶餐廳白髮肥老闆是這間店的招牌 , 而食物方面 , 我推介京都骨 , 好好味 ~~~ 每次吃也連吞三碗白飯 午餐方面 , 價錢便宜 22元便有一飯一湯一飲 (凍飲更2元 ) , 想食好一點的可以食蒸送套餐 , 也是24元而已 , 推介D款 蒸鯇魚 , 很新鮮 , 沒有泥味 , 而大頭菜也很好味小食 , 我喜歡這裹的牛肉飽 , 配上一杯凍檸茶更是一絕 ~~~

• 京都骨飯
2009-01-07 22 瀏覽
2008-12-30 中 午,第 二 次 黎 食,都 相 隔 五 年,純 粹 轉 地 方。叫 左 兩 個 套 餐 同 單 一 個 豆 卜 排 骨 食。雖 然 我 唔 係 好 叻,好 醒,好 巴 閉 既 食 家,但 係 你 只 要 有 少 少 少 味 覺 既 話,都 應 該 唔 會 左 黎,係 咪 好 衰 格 咁 講!牛 腩 咬 唔 爛,D 麵 好 腍,係 咪 叫 好「粉」?兼 油 多,鼓 椒 排 骨 普 通 過 普 通,意 思 係 指 求 求 其 其 煮 比 你 就 算,除 非 你 極 之 飢 餓,是 饕 餮 之 人,又 或 是 不 浪 費 食 物 的 人,否 則 無 理 由 會 繼 續 食 落 口。唯 有 杯 奶 茶 可 以 安 撫 一 下,比 機 會 自 己 都 睇 度 人 地 有 好 既 食 物,不 過 都......後 話,因 為 佢 兼 埋 麵 包 店,我 想 是 唯 一 生 存 到 咁 理 由(把 口 真 係 要 收 一 收)。誓 詞:永 不 再 見。

誓 詞:永 不 再 見。
豆 卜 排 骨
三 絲 炒 烏 冬
咖 啡 牛 腩
2008-02-18 22 瀏覽
由細到大都有幫襯以前都算抵食22蚊有凍飲有湯...之後整整下...23蚊就CUT左凍飲...得返個湯再到近期,個湯仲縮埋水,係以前ke一半size...下次我影張相POST上來啦本身我都覺得好合理要唔加價...唯有cut cost味精湯,,,,唔好飲咁多啦一直都keep住幫襯到最近,我響呢度買左個蕃茄湯飯外賣佢原本23蚊,外賣加兜錢1蚊即共24蚊勁唔抵個蕃茄湯好大兜但好味精...肉片唔多個飯先最勁得一個甜品碗仔咁多...我係外賣,所以都係返到屋企打開先睇到睇完真係呆左小朋友都唔夠食何況係一個成年人如果唔係由細到大都買開...同d staff有dd熟...早就去理論有d野唔好去咁盡好好老實,我會減少去愛群ke次數我情願行去買發發個"免嘔意"...發發真係又平又好味!!!good!!
由細到大都有幫襯
以前都算抵食
22蚊有凍飲有湯...

之後整整下...
23蚊就CUT左凍飲...得返個湯

再到近期,
個湯仲縮埋水,
係以前ke一半size...
下次我影張相POST上來啦
本身我都覺得好合理
要唔加價...唯有cut cost
味精湯,,,,唔好飲咁多啦

一直都keep住幫襯

到最近,
我響呢度買左個蕃茄湯飯外賣
佢原本23蚊,外賣加兜錢1蚊
即共24蚊

勁唔抵

個蕃茄湯好大兜但好味精...肉片唔多
個飯先最勁
得一個甜品碗仔咁多...
我係外賣,所以都係返到屋企打開先睇到
睇完真係呆左
小朋友都唔夠食
何況係一個成年人

如果唔係由細到大都買開...
同d staff有dd熟...早就去理論

有d野唔好去咁盡好
好老實,我會減少去愛群ke次數
我情願行去買發發個"免嘔意"...

發發真係又平又好味!!!good!!