2023-05-16 130 瀏覽
二訪愛上米線喇 今次嚟到位置於香港仔分店 交通方便同一齊鍾意麻辣米線嘅朋友齊齊傾下計 食米線 香港仔店環境光亮整潔 而且卡位寬闊 坐喺一路食一傾好舒適當日係晚餐時段 店員細心介紹有二人晚餐套餐超值價$178 但係我哋都係怕食唔曬就散嗌menu上既選擇功夫魚腐川香麻辣米線魚腐質感彈牙 麻辣小辣湯底啱唔過辣米線彈牙至尊大大碗麻辣湯米線材料豐富 有香煎豬扒滷水雞翼鵪鶉蛋金菇 貢丸 木耳 同菜麻辣湯底香而不過辣 好開胃大大碗都食曬今次叫左款新小食蜜糖芥末雞粒配驚喜爆炸糖芥未少少唔會攻鼻炸雞香脆加爆炸糖,SoSIM 聲個口嗰喥炸得口感過過癮重叫埋麻辣雞翼尖同剁椒皮蛋飲品芒果爆爆珠飲品(爆珠juicy)冬瓜茶(有冰粉在內)仲可以有啤酒可供選擇愛上米線 (香港仔中心) (香港仔)香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖@愛上米線#lovericenoodle#米線#麻辣米線#hkfood#hkd#香港仔美食ie#hkfoodsnap #麻辣米像
二訪愛上米線喇 今次嚟到位置於香港仔分店 交通方便
大大碗都食曬
今次叫左款新小食
蜜糖芥末雞粒配驚喜爆炸糖
芥未少少唔會攻鼻炸雞香脆
加爆炸糖,SoSIM 聲個口嗰喥
炸得口感過過癮
重叫埋麻辣雞翼尖同剁椒皮蛋
飲品
芒果爆爆珠飲品(爆珠juicy)
冬瓜茶(有冰粉在內)
仲可以有啤酒可供選擇

愛上米線 (香港仔中心) (香港仔)
香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖

@愛上米線
#香港仔美食ie#hkfoodsnap #麻辣米像
2023-05-05 96 瀏覽
我超喜歡食米線,尤其是熱拌米線,不過整得好食嘅餐廳真是寥寥可數。所以,當我發現愛上米線的拌米線好食時,已經食過不知多少次。每次去到唔洗諗,不是家鄉辣椒炒五花肉拌米線,就是藤椒野菌雞粒拌米線。希望愛上米線可以再研發多些拌米線口味,因為我真係好鍾意食。~~~~~家鄉辣椒炒五花肉拌米線($59)+ 冰感冬瓜茶(+$15)青皮椒爽脆,辣度輕微;五花肉片香口惹味,加上酥脆的炸黃豆和芫荽蔥,撈勻米線吃,口感豐富,味道一流。杯冬瓜茶入面有冰粉的,消暑。友人話好肚餓要食飽啲:至尊大大碗蕃茄湯米線 + 凍奶茶($66)至尊!大大碗!果然是!大大塊豬扒好腍滑,又醃得入味;還有風琴豆腐、魚片頭、墨魚丸、金菇和生菜。蕃茄湯底也很清甜,加埋免費冷熱飲品,抵食。還有剁椒皮蛋半隻($9),一人要叫一份才夠分。
~~~~~
家鄉辣椒炒五花肉拌米線($59)+ 冰感冬瓜茶(+$15)
杯冬瓜茶入面有冰粉的,消暑。
家鄉辣椒炒五花肉拌米線

友人話好肚餓要食飽啲:
至尊大大碗蕃茄湯米線 + 凍奶茶($66)
至尊!大大碗!果然是!
大大塊豬扒好腍滑,又醃得入味;
還有風琴豆腐、魚片頭、墨魚丸、金菇和生菜。
蕃茄湯底也很清甜,加埋免費冷熱飲品,抵食。
至尊大大碗蕃茄湯米線

還有剁椒皮蛋半隻($9),一人要叫一份才夠分。
家鄉辣椒炒五花肉拌米線
至尊大大碗蕃茄湯米線
2023-04-27 89 瀏覽
今日放假同friend 揀左一間專門食米線既店(愛上米線), 餐廳裝修簡單,座位舒服,設計好有創意,店員都會好有禮貌地介紹餐牌同特色米線。呢間餐廳係先點野食同付款,餐廳提供多款米線,種類多元化,亦提供飯類選擇。今次點左一個好抵食嘅二人套餐,套餐包括兩個主食和兩個小食同飲品。豪得起 - 我揀咗小辣,湯底辣得好惹味,辣味有後勁- 配菜非常豐富足料,有炸豬扒,鹵水雞翼,金菇菜,鵪鶉蛋,貢丸- 豬扒大大塊,煎得好香口- 鹵水雞翼好入味;貢丸大粒彈牙- 米線好爽滑,份量好充足,大胃王都夠食濃濃的爱 - 雞柳肉質嫩滑,瘦得來又不會好老- 加咗炸黃豆好香脆,層次口感更豐滿,整體更香口惹味- 加咗清新嘅青瓜絲又可以平衡返整體油膩感麻辣爽脆豬耳- 豬耳每條大小均稱- 口感爽脆有咬口,唔會好肥膩- 配上麻辣汁非常開胃惹味微辛蒜香雞翼尖- 雞翼尖醃得好入味,充滿蒜香味中間帶少少辣時令清甜時蔬- 唐生菜翠綠清甜鮮檸檬特飲- 檸檬酸酸味味好開胃,夠晒凍好解辣又refreshing檸檬柚子蜜呢款熱飲夠晒滋潤,清新解膩總結來說,餐廳食物種類豐富,真材實料,價錢相當抵食,仲新推出有啤酒飲,下午茶餐仲抵。

豪得起
[至尊大大碗麻辣湯米線]
- 我揀咗小辣,湯底辣得好惹味,辣味有後勁

- 豬扒大大塊,煎得好香口
- 鹵水雞翼好入味;貢丸大粒彈牙
- 米線好爽滑,份量好充足,大胃王都夠食

濃濃的爱
[花生芝醬麻辣擔擔撈米線配滑雞柳]
- 花生芝麻醬好香濃花生味,醬汁濃郁,慢慢可以品嚐出麻辣嘅味道,後勁越嚟越強勁, 撈米線好正

- 雞柳肉質嫩滑,瘦得來又不會好老
- 加咗炸黃豆好香脆,層次口感更豐滿,整體更香口惹味
- 加咗清新嘅青瓜絲又可以平衡返整體油膩感

麻辣爽脆豬耳
- 豬耳每條大小均稱
- 口感爽脆有咬口,唔會好肥膩
- 配上麻辣汁非常開胃惹味

微辛蒜香雞翼尖
- 雞翼尖醃得好入味,充滿蒜香味中間帶少少辣

時令清甜時蔬
- 唐生菜翠綠清甜

鮮檸檬特飲
- 檸檬酸酸味味好開胃,夠晒凍好解辣又refreshing

檸檬柚子蜜
呢款熱飲夠晒滋潤,清新解膩

2023-04-25 64 瀏覽
今日放假同屋企人行街食飯,呢間「愛上米線」餐牌好多元化,有湯米線,伴米線,伴飯,特色小食,特飲,仲有啤酒飲~仲可以自選米線配料同湯底,仲有套餐可以選擇~<初嫩First Love > 春韮醬爆極鮮豬潤飯 上碟已經聞到好香,豬潤切粒同韭菜爆炒到好香,豬潤口感好爽口,整體又唔會好油膩,撈飯食好惹味功夫魚腐有機蕃茄湯米線 魚腐質感彈牙,魚味香濃~ 蕃茄湯濃郁,米線非常軟滑,分量充足~ 配菜豐富,有腐皮,雲耳等~香噴噴奶黃金沙脆雞翼(3隻)雞翼大大隻,炸得好香脆,裏面肉質保持細嫩juicy~ 鹹蛋黃醬甘香濃郁又唔會太油膩或者太鹹,超邪惡但推薦手工話梅小蕃茄 小蕃茄剝哂皮,吸收左酸酸甜甜嘅話梅汁好開胃,清新解膩~熱檸檬柚子蜜 味道酸酸甜甜,好暖胃嘅滋潤熱飲~芒果乳酪梳打 梳打好夠氣,裏面有好多芒果爆珠粒粒,又酸又開胃,夠晒清新~整體來講,食物選擇豐富有特色,性價比高~ 職員服務態度積極主動,會主動介紹餐牌同王牌推介~

<初嫩First Love > 春韮醬爆極鮮豬潤飯

功夫魚腐有機蕃茄湯米線

香噴噴奶黃金沙脆雞翼(3隻)

手工話梅小蕃茄
小蕃茄剝哂皮,吸收左酸酸甜甜嘅話梅汁好開胃,清新解膩~

熱檸檬柚子蜜
味道酸酸甜甜,好暖胃嘅滋潤熱飲~

芒果乳酪梳打
梳打好夠氣,裏面有好多芒果爆珠粒粒,又酸又開胃,夠晒清新~

芒果乳酪梳打
之前試過呢間米線店感覺好型格同埋新潮🌈印象不錯 今日黎到香港仔又試下先💕 不失所望米線選擇配搭好多😚 而且仲要不同既小食 例如下午茶可以黎Happy Hour🥂 飲住酒食炸雞等小食🍗 食完真係愛上米線❤️⭐️ 蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線 🐔難得有D唔辣比較清淡既湯底試一試先☺️ 豬骨湯配上蟲草花濃郁得黎好滋補既感覺🍀 胡椒杞子配上雞肉既調味非常不錯👍🏻⭐️ 香噴噴奶黃金沙豬柳肉 💛鹹蛋黃既外皮真係好香口好邪惡🍳 配上豬柳嫩滑得黎唔會太多脂肪🥓⭐️ 剁椒皮蛋 🖤⭐️ 辣醋手拍青瓜 🥒兩款小食既辣度恰到好處唔好太重口味🌶️ 配上米線好清爽💚⭐️芒果乳酪梳打 🥭入口酸酸甜甜好消暑🌤️ 加上爆爆珠獨特既口感好特別💫

⭐️ 蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線 🐔

⭐️芒果乳酪梳打 🥭
入口酸酸甜甜好消暑🌤️ 加上爆爆珠獨特既口感好特別💫
辣醋手拍青瓜
芒果乳酪梳打
⚫️⚪️ 湯米線 撈米線 黑白創新富心思這次和朋友上完跳舞課後一起吃晚餐,發現餐廳最近更換全新餐牌,推出了Happy Hour𣈱快飲大啖食的小食和啤酒,包括有:惹味流心芥未恐龍蛋、蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖、香港仔炸串拼盤、和啤酒等,款式多元化,玩味及創意餐客人充滿驚喜。🦖 惹味流心芥未恐龍蛋 $32極具特色的惹味小吃,恐龍蛋由魚腐製成大波波再炸。炸恐龍蛋內裡有流心芥未汁,甜中帶辣,惹味好吃。🐔 蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖($32)是驚喜甜入心之作,創意新料理把每顆炸得金黃的炸雞粒裹上蜜糖芥末汁,再沾上閃亮香甜的爆炸糖粉,上桌時會聽到微微的滋滋聲,入口雞肉嫩滑多汁,味道香口甜蜜,是色香味俱全的小吃。🍜 自選米線自選湯底多達8款,配料每款由$9起。這次點了3款餸菜,包括:風琴豆腐 $11 、功夫滷水大腸 $13 和唐生菜 $7,配花芝醬麻辣湯 $39。花芝醬麻辣湯的味道像極了擔擔麵的感覺,花生醬味香滑突出,白辣濃郁。米線本已附有配菜芽菜、雲耳和腐皮。風琴豆腐吸收了花芝醬麻辣湯的鮮味,特別美味,而功夫滷水大腸滷得入味,大腸也洗得乾淨無異味。🐷 家鄉辣椒炒五花肉拌米線 ($59)最喜歡餐廳中的拌
⚫️⚪️ 湯米線 撈米線 黑白創新富心思

🦖 惹味流心芥未恐龍蛋 $32

🐔 蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖($32)

🍜 自選米線

🐷 家鄉辣椒炒五花肉拌米線 ($59)
最喜歡餐廳中的拌米線,因為不用怕熱湯吃得滿頭大汗,而且幾款拌米線都十分惹味。五花肉經爆炒香,香氣撲鼻,配上青辣椒和脆脆的炸黃豆, 鮮香微辣,不禁讓人吃了一口又一口。

🔸 小總結:
餐廳裝潢以黑白配色作主調,座位舒適闊落。食物味道不錯,且性價比極高,值得回訪。

👅 味道:4.5/5
🍽 餐廳 :愛上米線
🌐地址 :香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖

@lovericenoodle

🐮 #cowing吃在香港仔

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港仔美食 #愛上米線愛上米線
2023-04-20
2023-04-18 35 瀏覽
愛上米線行街見到有間唔錯嘅米線,見到環境同埋別說一格,就好想試吓,加上佢個名令我更加係米線控嘅我一定要試吓酸菜魚米線估唔到有我最鍾意食嘅酸菜魚配上我最喜愛嘅米線,酸菜魚嘅份量都幾多,另外酸菜嘅味道非常入味,配上米線,真係10分不錯香噴噴奶黃金沙脆雞翼平時去開大型嘅米線舖都係食開土匪雞翼,估唔到呢度都會有另外一種選擇,就係平時都鍾意食嘅鹹蛋黃雞翼嘅雞翼卜卜脆好特別,配上鹹蛋黃醬,邪惡得來又吸引懷舊蔥油餅配滕椒野菌雞粒估唔到食米線都會有唔同嘅小食俾你選擇,而今次見到店員嘅介紹,就試吓依個蔥油餅啦,佢哋嘅蔥油餅煎得啱啱好配上超入味嘅滕椒炸雞粒同野菌嘅雞粒,依個小食算係幾特別時令清甜時疏食完咁多油膩肥膩嘅嘢,當然就係要食啲健康嘅補償吓啦,佢哋嘅時疏都幾清甜同埋新鮮食完之後,更加覺得出邊嘅大型連鎖舖千篇一律,愛上米線係另一個新嘅選擇,佢哋咁多嘅選擇可以開始嚟再慢慢選
愛上米線

酸菜魚米線

懷舊蔥油餅配滕椒野菌雞粒

時令清甜時疏

2023-04-09 75 瀏覽
米線店竟然有酒精類飲品供應?係呀!啲怕有餚無酒嘅朋友係咪聽到都覺得開心先近期除咗轉咗新menu,仲增設咗2人餐$178有兩款主食、兩款小食、兩杯飲品泡椒酸菜肥牛湯米線屋企人大愛呢個湯底啲辣辣得好過癮配埋啲酸咪好突出肥牛肥瘦均勻至尊大大碗麻辣湯米線呢碗真心配料冇得輸我呢啲師奶mode 嘅人諗唔到理由唔叫有炸豬扒,金菇菜,鶴鶉蛋,鹵水雞翼,貢丸個湯底比較重味如果share食呢個應該後尾食鹵水雞翼好出色炸豬扒係我鍾意果種無粉漿生炸嘅狀態香噴噴奶黃金沙豬柳肉每塊都沾有厚厚嘅咸蛋黃醬夠晒惹味 好邪惡麻辣爽脆豬耳呢味一向係我食米線必點item啲麻辣醬配埋豬耳真係愈食愈過癮跟餐飲品都唔hea並唔係奶茶、檸茶、檸水啲friend係有檸檬特飲/柚子蜜/啤酒都包呀店員好好禮貌服務又周到見我地share食仲主動幫手剪碎塊豬扒添

米線店竟然有酒精類飲品供應?
係呀!啲怕有餚無酒嘅朋友係咪聽到都覺得開心先

肥牛肥瘦均勻

至尊大大碗麻辣湯米線
呢碗真心配料冇得輸
我呢啲師奶mode 嘅人諗唔到理由唔叫
有炸豬扒,金菇菜,鶴鶉蛋,鹵水雞翼,貢丸
個湯底比較重味

麻辣爽脆豬耳
呢味一向係我食米線必點item
啲麻辣醬配埋豬耳真係愈食愈過癮

跟餐飲品都唔hea
並唔係奶茶、檸茶、檸水啲friend
係有檸檬特飲/柚子蜜/啤酒都包呀

店員好好禮貌服務又周到
見我地share食仲主動幫手剪碎塊豬扒添
2023-04-07 67 瀏覽
來到的時候剛好是下午茶時段,看到是happy hour,叫小吃可以加錢配酒還真是挺特別的米線店,但因為我們都不喝酒就只叫了點小吃!成都老媽豆腐肥牛飯(48元)看名字覺得挺特別的,來到就原來是麻婆豆腐加肥牛,麻婆豆腐的份量很多,吃起來麻麻辣辣的,豆腐滑嫩,醬汁香濃,拌飯很香!而其中我肥牛質感滑嫩,剛好和豆腐造成一個不同的口感,又有油香!吱吱響鈴配魚腐x龍蝦汁蕃茄湯米線(56元)兩大件響鈴吸飽了龍蝦汁蕃茄湯,吃起來特別鮮美,脆脆嫩嫩的口感!湯底的蕃茄味非常濃香,又帶點龍蝦味。魚腐吃起來爽滑彈牙!大澳爆汁雞翼(3隻)(28元)用上蝦醬去醃製的雞翼,炸得外脆內嫩,吃起來鮮嫩多汁,又有陣蝦醬的鹹香味。香噴噴奶黃金沙豬柳肉(28元)豬柳肉吃起來非常嫩滑,肉質帶點爽,亦有濃濃的鹹蛋黃味!椒鹽脆辣雞球(22元)這價錢和份量都挺不錯的,炸得非常香,而且是連著皮的,也醃得很夠味,最後還有撒上了椒鹽,味道更香!特色飲品(+15元)我們選了芒果乳酸梳打和鮮檸檬特飲。前者芒果香味濃,又加上了芒果爆珠,喝起來酸甜可口。後面的味道偏酸,但挺解膩!

成都老媽豆腐肥牛飯(48元)

吱吱響鈴配魚腐x龍蝦汁蕃茄湯米線(56元)

大澳爆汁雞翼(3隻)(28元)

香噴噴奶黃金沙豬柳肉(28元)

豬柳肉吃起來非常嫩滑,肉質帶點爽,亦有濃濃的鹹蛋黃味!

椒鹽脆辣雞球(22元)

特色飲品(+15元)

💥唔知由幾時開始就愛上左米線📍愛上米線|香港仔📍人均消費 $ 6 X#CL香港仔 #CL四圍食 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️而家區區都有間愛上米線🍜終於試到喇~電子落單之餘仲可以直接網上付款添✨💟 泡椒酸菜魚米線 $ 5 6開頭見佢碗嘢淡茂茂以為冇乜料到😂點知係越食越辣嗰款🙉好彩關閉話太辣係食到嘅,飲埋佢跟餐個杯檸檬特飲就啱晒,即刻解辣無難度🫰🏻💟 手工話梅小蕃茄 $ 2 4呢個係散叫嘅小食得幾粒🤷🏻‍♀️酸甜酸甜,但就已經冇乜蕃茄味,有興趣可以一試,不過我就應該唔會再叫🧏🏻‍♀️🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥唔知由幾時開始就愛上左米線

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-04-04 39 瀏覽
出菜快,餐牌內的麻辣豬扒米線應該是性價比最高,尤其是下午茶時段包飲品(凍飲唔使加錢)。枱上的辣油醬很香,我特別喜歡。蕃茄湯麻麻地,麻辣湯好味啲,另外胡椒湯都可以。湯底跟餸配好的,不能自由選擇。涼拌小菜都可以。炸鯪魚球唔試都唔會可惜。

枱上的辣油醬很香,我特別喜歡。

蕃茄湯麻麻地,麻辣湯好味啲,另外胡椒湯都可以。

湯底跟餸配好的,不能自由選擇。

涼拌小菜都可以。炸鯪魚球唔試都唔會可惜。

2023-03-29 35 瀏覽
今日和朋友再訪才發現轉了餐牌。米線款式和小食種類多了,也多了幾樣創意料理。而我最覺安慰的是從前我喜歡的熱拌米線還在,而且一樣咁好味。🧡藤椒野菌雞粒拌米線+芒果乳酪梳打 = $71雖然新餐牌有好幾頁又色彩繽紛,但左揭右揭後,我還是保守地選擇了之前的選擇。籐椒的清香,雞粒和炸黃豆的香脆,還有調味適中的醬汁,拌勻後就是美味。芒果乳酪梳打同以前一樣有爆珠,好好飲。🧡吱吱響鈴配魚腐 x 龍蝦汁蕃茄湯米線 + 即磨咖啡 = $61朋友第一次嚟,沒有包袱,他選了這個好長名字的湯米線。他說龍蝦湯加了蕃茄無淨蕃茄湯的濃稠,反而是鮮甜帶少許酸,比較清爽開胃。魚腐雖好食,但只配響鈴和木耳,覺得餸比較少,較適合女士。我們還叫了幾款小食。🧡惹味流心芥末恐龍蛋($32)🧡大澳爆汁雞翼($28)🧡剁椒皮蛋($9)恐龍蛋是新菜式,直徑6cm特大鯪魚肉丸,魚肉中還有粟米粒,切開是空心的,有流心芥末醬,外皮香脆。芥末醬很溫和,整體幾得意也幾好食。雞翼和皮蛋則保持舊日水準。新餐牌的小食種類很多元化,餐廳還有提供酒精飲品,看來happy hour來米線店都可以啊。

🧡藤椒野菌雞粒拌米線+芒果乳酪梳打 = $71
芒果乳酪梳打同以前一樣有爆珠,好好飲。

我們還叫了幾款小食。
🧡惹味流心芥末恐龍蛋($32)
🧡大澳爆汁雞翼($28)
🧡剁椒皮蛋($9)
雞翼和皮蛋則保持舊日水準。

2023-03-29
之前食過愛上米線,真係食過返尋味最近發現我想問先轉左餐牌,多咗好多新款式,今次一於再去試吓先餐牌已預先配搭好多款米線同唔同湯底,方便晒懶人🤣亦有自己選擇配料嘅米線🍜除咗米線之外,仲有乾柴烈火嘅肉燥飯,同埋特色小食🥢蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46蕃茄湯非常濃郁,香甜鮮茄味,一啲都唔似罐頭開嘅蕃茄湯炸豬扒超大塊,金黃色嘅炸豬扒非常香口,口質爽嫩,好滿足🥢自選米線,蟲草花濃豬骨湯底$36配肥牛片 $15 鵪鶉蛋$11豬骨湯底清甜,蟲草花帶有豬骨湯味,感覺健康肥牛片分量十足,口感軟腍,幾乎每啖米線都有肥牛啊😋🥢惹味流心末恐龍蛋 $35打卡賣相一流~初初以為係炸雞蛋,原來係魚腐同魚肉炸成一切開入面嘅芥末留心流晒出嚟好香濃芥末味,類似蜜糖芥茉,呢款幾有新意🤩🥢大澳爆汁雞翼 $31之前都食過呢款雞翼,帶有蝦醬味嘅雞翼,特別香口滋味!愛上米線香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖
之前食過愛上米線,真係食過返尋味

餐牌已預先配搭好多款米線同唔同湯底,方便晒懶人🤣
亦有自己選擇配料嘅米線🍜
除咗米線之外,仲有乾柴烈火嘅肉燥飯,同埋特色小食

🥢蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46
蕃茄湯非常濃郁,香甜鮮茄味,一啲都唔似罐頭開嘅蕃茄湯
炸豬扒超大塊,金黃色嘅炸豬扒非常香口,口質爽嫩,好滿足

🥢自選米線,蟲草花濃豬骨湯底$36
配肥牛片 $15 鵪鶉蛋$11
豬骨湯底清甜,蟲草花帶有豬骨湯味,感覺健康
肥牛片分量十足,口感軟腍,幾乎每啖米線都有肥牛啊😋

🥢惹味流心末恐龍蛋 $35
打卡賣相一流~
初初以為係炸雞蛋,原來係魚腐同魚肉炸成
一切開入面嘅芥末留心流晒出嚟
好香濃芥末味,類似蜜糖芥茉,呢款幾有新意🤩

🥢大澳爆汁雞翼 $31
之前都食過呢款雞翼,帶有蝦醬味嘅雞翼,特別香口滋味!

愛上米線
香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖

2023-03-12 96 瀏覽
豪得起自尊大大碗麻辣湯米線,配料豬扒大大塊,肉質鬆軟夠入味!滷水雞翼味道幾好唔會太咸,貢丸彈牙有質感。麻辣湯底香辣感十足,非常惹味弓大夠香。新登場小食蜜糖芥末雞肉粒配經起爆炸糖, 每粒沾上香香甜甜爆炸糖粉,在口腔入面爆發的衝擊好強烈! 雞肉粒夠香口帶有蜜糖芥末味道,雙重香脆口感一流。蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線,湯底豬骨味幾香,胡椒香辣感幾吸引!米線吸味強,雞肉嫩滑又中件,幾正。粟米魚腐串, 鯪魚肉味道幾強,魚肉夠札實大粒,配上海苔粉更帶清香感。

米線吸味強,雞肉嫩滑又中件,幾正。

平時淨係食譚仔,今次嚟試吓呢間米線舖,開咗好耐但都未入過嚟,但食過之後都係覺得食返譚仔算數。-🐮牛魔王麻辣湯米線 $59➡️ 叫左大辣都唔覺得辣,想食辣嘅話真係去第二間好啲➡️ 聽到隔籬枱有人嗌呢個,想轉湯底,店員話唔得,可能要喺自選米線度自己配(?)-🐟世一酸菜魚湯米線 $56➡️ 唔係用新鮮魚,係嗰種龍脷魚柳🙃,餐牌寫話好多魚,然後得5塊……-🥬六色素菜配有機番茄湯米線 $48➡️ 不過不失咁啦➡️ 隔籬枱有人嗌呢個,比少咗芽菜,同店員講完就加返俾佢,要食嘅話可能要睇清楚配料齊唔齊~-然後叫左3杯凍奶茶少甜少冰 ($8/一杯,冷熱同價),冇乜奶味而且好澀口。另外,佢係用膠杯上…睇落會即棄,環保L如我有少少失望。-同區有譚仔,轉個彎又有譚仔三哥,呢間嘅價錢嘅話我會期望更高嘅質素。俾左一次機會,但之後會食返譚仔👌🏻
🐮牛魔王麻辣湯米線 $59
➡️ 叫左大辣都唔覺得辣,想食辣嘅話真係去第二間好啲
🐟世一酸菜魚湯米線 $56
🥬六色素菜配有機番茄湯米線 $48