2014-07-15 1163 瀏覽
位於宜安街的意蠔店是我其中一間飯堂. 說起宜安街, 很多人會想起 "蛇", 只因這裏賣蛇羹的店子特別多!但天口熱, 我們還是等冬天才光顧吧! 意蠔店的午市走的是親民路線, 可見午市除附近的上班族外, 不少學生哥也前來光顧呢! 店子小小, 檯之間擺放得很貼, 座位很窄! 記得去年我大著肚子的時候, 由於路實在太窄, 我只能坐在靠門口的座位... 午餐由$38起包飲品, 另有自選配搭套餐, 可自行配搭配料/意粉,長通粉,天使麵... 全日免收加一,選擇算是十分有彈性!芝士焗肉醬意粉 ($38) - 這是我常點的. 肉醬表面焗至微焦,面層舖滿厚厚的 mozzarella 芝士, 像我這種芝士怪是超愛的啦! 肉醬份量算是挺多的, 帶有香濃的洋蔥蕃茄味. 溶化的芝士一絲絲拉起,配以香濃的肉醬一起吃,不禁讓人吃完一口又一口.蒜香辣肉碎鮮菇意粉 ($42) - 微辣的肉碎加上蒜香的味道,確實令人口水直流! 唯一美中不足的是意粉炒得不算十分彈牙可口,而盛載食物的器皿亦帶有缺口,感覺不夠美觀!凍奶茶多奶少冰 - 作為奶茶精的我, 出外用膳都喜歡點一杯來喝. 我最喜歡香港本土茶餐廳的奶茶,喜歡茶味有別於西
芝士焗肉醬意粉
凍奶茶多奶少冰 - 作為奶茶精的我, 出外用膳都喜歡點一杯來喝. 我最喜歡香港本土茶餐廳的奶茶,喜歡茶味有別於西餐廳,茶味夠香濃,奶夠滑…. 不過放涼了總覺得有點苦澀味道,所以我喜歡多奶口味!夏日炎炎,平時愛喝熱飲的我改為凍飲少冰, 奶茶不過不失. 雖說少冰,但冰還是放得非常多,我想…… 或許店員忘了……
2014-07-07
芝士焗肉醬意粉
2013-12-28 1590 瀏覽
聖誕前夕突然有個party 開得成,都成8-10人,大家都頭痛緊叫乜嘢食好,吾想太例牌pizza ,壽司又凍冰冰,突然醒起平時樓下有一間西餐廳食開晚餐,即管問一下他們有冇到會,點知就有意外收獲,我們叫左兩個麵,一個焗飯,黑松露大蝦多士,一個大羅馬沙律菜,茄汁辣肉腸、加一個平時必食的芝士焗珍珠蠔的小食,今次叫左個足足2磅,第一次食咦個蠔夠哂皮,因為真係好多珍珠蚝同芝士!意粉同焗飯唔駛講足料足到呢,肯定超磅數!更值得一題,其實係第一次食大蝦多士,簡直係愛上了,脆到呢!但唯一缺點係最好半至一小時內要食,因為如果吾係d芝士會變硬,又或者可以回家后再放入焗爐一陣先食!最重要係我們每人夾錢都不用200蚊,超值!有機會一定會再試其他!
2013-12-24
30 分鐘 (外賣送餐)
聖誕節
  • 黑松露蝦多士,珍珠蚝
2013-12-04 1332 瀏覽
Want to try this place a while ago and decided to go yesterday with a friend of mine.There is no surprise in terms of deco and only one waitress serving. Since I had make table booking and arrived early then I don't have to wait. In fact, the restaurant was not full at the time I went in, it was 7:10pm.I tried to order some fresh oysters and the watiress did not even know what they have. Strange !!!! and she politely asked to wait and she went to check it out with the kitchen people. Anyway, I w

I tried to order some fresh oysters and the watiress did not even know what they have. Strange !!!! and she politely asked to wait and she went to check it out with the kitchen people. Anyway, I would say the oysters were pretty fresh and nice. They cannot sell if it is not otherwise. So we tried a couple of pastas and the taste were OK but a bit small in quantity. Frankly, the price is lower than normal pasta shops and you may have to order three for 2 persons.
題外話/補充資料: NA
2013-12-03
紀念日
用餐優惠
其他
歡哥我果日星期六放工回家沖個涼後就好肚餓,諗住渣車落去官塘食蛇,點知就大塞車,見前面有位就當然即時泊埋去啦fit哂!!行過附近街食蛇又睇唔到車,實在唔忍心為左午餐俾多$320,所以就揀左間見門口lunch set有「焗」就入去食過快餐啦!!菜單望落就普普通通,問店長有咩好介紹,就試左"芝士白汁海鮮焗飯",本身我對這種叫海鮮的焗飯,會有種預左被人呃既感覺,因為日本魚旦等麵粉扮海鮮通常都會現形。點知黎到嚇左嚇,真系估唔到禁足料,有中蝦,魚塊,青口等,不過我最喜歡就系多芝士多到d芝士絲多到我嫌麻煩,有種特別既就系佢不是炒底,好讓白汁同芝士與飯mix得更融洽!!!講講海鮮,一食落去真系有鮮味,雖然不能講得上極鮮的感覺,不過已經足夠,而且焗海鮮通常都會令表面肉質過份熟或乾身,佢可能落好多芝士關係,海鮮keep到佢應有既水份!!!最後點左杯凍檸T,失望了的,不過算啦,個飯的確囉哂分!!雖然裝修就好茶記FEEL不過食品質素才是重點。最後$44 k.o. 下次我會去再試試其他生蠔及其他小食!!P.S. 應該是老闆娘,樣子還清秀的,而且蠻健談,亦聽到佢同其他食客傾湊女經!!! 這種人情味我很喜歡!!

芝士白汁海鮮焗飯

最後點左杯凍檸T,失望了的,不過算啦,個飯的確囉哂分!!
雖然裝修就好茶記FEEL不過食品質素才是重點。

2013-10-19
芝士白汁海鮮焗飯
2013-07-18 922 瀏覽
每日收工都會經過,一直都好想試,終於今日去左try !一試難忘,果然冇入錯門口,一坐低睇set dinner有8個,包湯同野飲,價錢由$5x-$90 。最後由我老婆擇左4隻翡翠螺凍食同兩個set dinner 。第一個set dinner白酒煮廣島珍珠蠔墨魚汁面,一入口已經有淡淡的酒香,加上珍珠蠔非常合拍!墨魚汁面爽口!再來就是芝士焗肉醬煙三文魚天使面,強烈䒦士香未食已經傳入鼻孔,入口有煙三文魚加有肉醬天使面,非常開胃!甚本上都好鬼滿意! 下次一定會和朋友仔一起來再食過!

下次一定會和朋友仔一起來再食過!
2013-04-29 925 瀏覽
三月三日 (星期日)在St Bettys 與友人渡過了一個休閒的下午,由中環回到觀糖本想到觀塘廣場的一品香試試此店的上海菜,無奈遠遠已見到人頭湧湧,唯有放棄趁還未感到肚餓,走遠一點,不經不覺地走到這條有不少食肆的宜安街最初還以為這是走平價路線的意蠔屋新分店,原來這家叫意蠔店,應與意蠔屋沒有什麼關係店子小小,座位放得較密,我們被安排到一張四人檯如果真的是四個人坐的話,似乎太窄太迫看看檯上的晚餐選擇,幾款也想試,但既然來到想必要試試其以蠔作料的意粉晚市套餐包餐湯,主菜及飲品,價錢由五十多至七十多不等,大眾化價格,在觀塘區應該不乏生意蕃茄湯|菠菜忌廉湯先送上的兩款餐湯也甚有驚喜蕃茄湯酸酸甜甜,蕃茄味道非常濃郁夾雜著蕃茄碎粒,健康美味菠菜忌廉湯也很濃稠,忌廉份量恰好菠菜味十足,喝得挺稱心三文魚肉看來份量挺多,鮮橙色,賣相吸引可是煙三文魚似乎未完全解凍,想將多塊卷成球狀的煙三文魚分開也有點難度肉質也太硬,更吃到凍粒!用蒜來炒的天使麵,味道偏淡,有點失望蠔看來大大隻脹卜卜,卻是吃得出的不新鮮,帶着腥味入口還帶點苦澀,也不再期望鮮蠔味道會出現炒過的墨汁麵也是淡而無味的飲品通常也不多說但這杯凍朱古力實
三月三日 (星期日)

店子小小,座位放得較密,我們被安排到一張四人檯
如果真的是四個人坐的話,似乎太窄太迫
蕃茄湯|菠菜忌廉湯
先送上的兩款餐湯也甚有驚喜
蕃茄湯酸酸甜甜,蕃茄味道非常濃郁
夾雜著蕃茄碎粒,健康美味
菠菜忌廉湯也很濃稠,忌廉份量恰好
菠菜味十足,喝得挺稱心
三文魚肉看來份量挺多,鮮橙色,賣相吸引
肉質也太硬,更吃到凍粒!
用蒜來炒的天使麵,味道偏淡,有點失望
蠔看來大大隻脹卜卜,卻是吃得出的不新鮮,帶着腥味
入口還帶點苦澀,也不再期望鮮蠔味道會出現
炒過的墨汁麵也是淡而無味的
飲品通常也不多說
但這杯凍朱古力實在淡如水
凍檸茶還可以接受

整體上質素肥佬,唯服務態度不錯
希望此店會好好改善來貨質素及烹調技巧哩!
2013-03-03
2013-04-26 581 瀏覽
朋友在開飯發現了這間餐聽便一行三人去試試,怎料一到門口已有點想離開的感覺,1.店員忘了開冷氣 2.原來沒有酒類飲品3.只可以說是一間西式茶餐廳朋友已訂枱和訂了生蠔,但一開始朋友已被騙說$198一打,(原來只是半打,朋友已問過幾次,以為是有怎麼優惠)店員也已知道同事說錯了,但因為大家也是守信用之人,也食了一打和叫了一套晚餐和一個小吃,先說說生蠔....就是一點兒鮮味也沒有,只是大大隻有口感,但大家也食得出不是即開,還有點食用盬味(即不是海水味),另叫的套餐是天使麵,真的不太好吃所以也沒有拍照,最後值的一讚的食物就只有那熱熱的薯皮,口感不錯,有芝士味.
朋友在開飯發現了這間餐聽便一行三人去試試,
怎料一到門口已有點想離開的感覺,
1.店員忘了開冷氣
2.原來沒有酒類飲品
3.只可以說是一間西式茶餐廳
朋友已訂枱和訂了生蠔,但一開始朋友已被騙說$198一打,
(原來只是半打,朋友已問過幾次,以為是有怎麼優惠)
店員也已知道同事說錯了,但因為大家也是守信用之人,
也食了一打和叫了一套晚餐和一個小吃,
先說說生蠔....就是一點兒鮮味也沒有,
只是大大隻有口感,但大家也食得出不是即開,
還有點食用盬味(即不是海水味),另叫的套餐是天使麵,
口感不錯,有芝士味.
題外話/補充資料: 若果腸胃不太好的不要吃太多,本人三日後嘔了3次...../.\.....醫生說海鮮菌多是三日後發作....那晚我只吃了三隻...
2013-04-22
  • 薯皮
2013-04-18 405 瀏覽
收工去觀塘食飯 意外發現有間食蠔既西餐鋪面唔係好大 但8點鍾入去都唔洗等位set dinner由$50幾至$80幾都有 選擇頗多個湯都唔錯, 幾creamy, 不過不失啦意粉幾彈牙,蕃茄味道唔太酸, 冇茄膏味, 味道好好最鍾意呢個西蘭花 好香芝士味仲有少少薯蓉係入面, 超香, 但細份左小小呢度既焗野好出色, 好香, 好有芝士味, 上菜時間亦快, 下次會試下焗千層麵
收工去觀塘食飯 意外發現有間食蠔既西餐
鋪面唔係好大 但8點鍾入去都唔洗等位
set dinner由$50幾至$80幾都有 選擇頗多
個湯都唔錯, 幾creamy, 不過不失啦
意粉幾彈牙,蕃茄味道唔太酸, 冇茄膏味, 味道好好

題外話/補充資料: 呢度樓面得老板娘一個, 但佢好nice又好熱心推介食物
2013-04-17
  • 芝士焗西蘭花
係apm捐完血,上openrice search下邊度有好野食!搵到呢間算係新開,好!去試下啦!去到set dinner選擇一般,都係D西式野,咁就要左個珍寶腸闊條麫同埋蜆肉意粉(唔係set)~由於捐完血女友好口渴,所以俾左湯佢飲,叫左番茄湯,女友話唔錯!女友個蜆肉意粉配料意粉岩岩好,都好好食!讚!我個闊條麫,店舖太好啦! 我懷疑腸ge數目同闊條麫數目一樣!XD不過真係好好味,好夠芝士! delicious!!!見到佢好用心,老闆娘(應該係啦!)親力親為又介紹特色野,有機會要再黎!!!仲要冇加一!!抵呀!!!
搵到呢間算係新開,好!去試下啦!
女友個蜆肉意粉配料意粉岩岩好,都好好食!讚!
不過真係好好味,好夠芝士! delicious!!!
仲要冇加一!!抵呀!!!
2013-03-29
2012-11-22 170 瀏覽
九月上旬‧晴見有新店開,又來這裡試試。以為是吃蠔的,看餐牌原來似是一間西餐廳。來這裡想吃一點茶記食物,原來是欠奉的。就在午市餐牌中要了焗豬扒飯。焗出來熱辣辣,在上面放了芝士的,焗溶了外表呈焦黑,聞起上來也是香噴噴的。不過一看飯底卻是一個白飯,雖然都焗得夠乾身,跟芝士焗豬扒吃起來都配合到。但就總是怪怪的,因為吃焗豬扒飯都慣了是炒底,這一個,健康了一點。即磨咖啡不錯,幾香,總結來說這裡都吃得過,難怪幾時經過都不少客人在內的。
九月上旬‧晴

焗得幾對辦
即磨咖啡幾香
即磨咖啡幾香
焗得幾對辦
2012-10-31 79 瀏覽
聽説觀塘有間新的店鋪是食蠔的,於是便和朋友一起去試試。我們點了生蠔6隻,它的生蠔是有不同來源地的,又大隻又新鮮,HK$188有六隻,很抵食,極力推介,還有我們order了晚餐(鮮番茄大蝦螺絲粉,有湯,有野飲,HK$5x,價錢合理,大家來這間舖最緊要食香辣茄汁肉腸,這個真的要試,非常好食,10個like呀,致於法式海鮮pizza,的pizza真的不同,特別d。總括而言,這個小店抵食,菜式特別,大家try下啦^-^
  • 生蠔,香辣茄汁肉腸
2012-10-19 9 瀏覽
今日無飯食,放工搵細佬去dinner,依間餐廳係細佬搵,佢話新開而我又無idea,所以決定去try下去到附近,好多食海鮮既餐廳,竟然有間食意大利餐的餐廳。入去後見到同一般餐廳沒分別,見到餐牌有晚餐,約4x-8x既餐都有,我就選擇菠菜吞拿魚天使麪,細佬選擇蕃茄雜菜,之後仲有湯送咁正常都會問有咩湯,侍應員都例牌說,蕃茄忌廉湯,咁我同brother都話要忌廉,但侍應員講蕃茄忌廉係一個湯黎。我依個鄉下仔第一次飲依隻湯,未飲前,仲想緊match既咩,但一試之後,超好味,另外主菜落足料,而d source幾好味,夠濃,真係值得一試,仲有原來有蠔食,仲好多人都食,下次我一定要試。

,另外主菜落足料,而d source幾好味,夠濃,
2012-10-17
2012-10-14 3 瀏覽
生蠔有寫明邊個國家的品種, 依數量來定價的, 我地點左半打, 3隻蘇格蘭, 3隻墨西哥共188, 我地都覺得好新鮮好味, 尤其蘇格蘭特別好鮮甜, 另外海鮮Pizza超好味! 希望這間意蠔店可以維持水準, 等我地多個吃飯的好地方!
希望這間意蠔店可以維持水準, 等我地多個吃飯的好地方!
2012-10-13
生日
  • 生蠔及海鮮PIZZA
收到某Oyster Bar的邀請, 將會到店方進行試食活動.小妹對於生蠔的認知, 只限於酒店自助餐內吃過一兩次生蠔, 所以今次特意來到意蠔店”實習”一下店內的生蠔沒有寫明品種, 只有依數量來定價, 由於少吃生蠔, 怕不習慣會腹瀉, 二人只點了兩隻生蠔加兩隻翡翠螺 ($88).生蠔來了! 生蠔色水不錯, 兩隻生蠔是大小不同的.我選了大的一隻來吃, 剛入口不俗, 沒怪異的味道, 再咀嚼多一口, 有一點的腥味, 但是是可以接受的腥味. 其實我不知道是海水味還是腥味, 恕小妹不懂分辨. 加上辣汁及檸檬汁, 令生蠔更易入口.生蠔帶子位鮮味肉嫩, 群邊爽脆, 算是不錯, 家姐吃的一隻比身材較圓較小, 她說也有點腥.至於翡翠螺, 我出盡九牛二虎之力才可把螺肉從殼中拔出來 (還拔斷了螺肉, 唉!), 之前吃過的翡翠螺是很容易就能退殼了, 不知道是品種的問題還是煮法的問題呢! 翡翠螺的肉質偏硬,欠缺爽脆口感,幸好鮮味仍不俗.店子除了生蠔外, 還有各種西式小食及主食, 讓不吃生蠔的客人也可以有所選擇. 我們還點了:套餐: 菠菜汁吞拿魚尖通粉, 配忌廉湯連熱飲 ($50,凍飲+$2)芝士焗西蘭花 ($38
小妹對於生蠔的認知, 只限於酒店自助餐內吃過一兩次生蠔,
所以今次特意來到意蠔店”實習”一下

店內的生蠔沒有寫明品種, 只有依數量來定價,
生蠔來了! 生蠔色水不錯, 兩隻生蠔是大小不同的.
我選了大的一隻來吃, 剛入口不俗, 沒怪異的味道,
再咀嚼多一口, 有一點的腥味, 但是是可以接受的腥味.
其實我不知道是海水味還是腥味, 恕小妹不懂分辨.
加上辣汁及檸檬汁, 令生蠔更易入口.
生蠔帶子位鮮味肉嫩, 群邊爽脆, 算是不錯,
家姐吃的一隻比身材較圓較小, 她說也有點腥.
翡翠螺的肉質偏硬,欠缺爽脆口感,幸好鮮味仍不俗.

芝士焗西蘭花 ($38)
肉醬焗薯皮 ($28)

肉醬焗薯皮- 肉醬有鮮蕃茄的味道, 像是店方自製的, 挺清新健康.
薯皮有點苦苦的味道, 不知道是不是焗得過久?

芝士焗西蘭花- 芝士多到像不用錢, 我最喜愛!! 芝士煙韌味濃, 像在吃pizza. 芝士配上西蘭花, 滋味加倍.
但西蘭花底下竟有些類似用薯蓉粉開的薯蓉, 不但過鹹, 而且薯蓉起了顆粒, 以致口感不夠幼滑.
為何店方不自行製作薯蓉? 只需馬鈴薯, 鹽, 煉奶即可, 既好吃十倍, 價錢可能比薯蓉粉更便宜!
菠菜汁吞拿魚尖通粉- 菠菜呢? 吞拿魚呢? 兩種材料只有丁點兒的份量,
菠菜切得和香草差不多大小, 是不是有點吝嗇了吧?
而且味道壓根兒落不到去尖通粉那處, 很可惜!
另外, 尖通粉煮的時間不夠, 還有一點硬.
但想不到跟餐的餐湯(忌廉湯)味道不俗! 很熱很creamy!

老闆娘待客和善有禮, 真後悔沒有向她請教有關生蠔的品種及特點, 只怪我太害羞了!

老闆娘, 對不起, 小妹希望貴店能有所進步, 下次來的時候我才給妳一個笑瞼, 如果比今次有進步的話
2012-10-11
2012-09-15 17 瀏覽
最近俾我發現左觀塘有一間小店係食蠔,好抵食!$188 有半打!非常新鮮,好肥!咦個價錢好抵食!之後同老公叫左焗肉醬意粉,D芝士好食都不得了,另外叫左一個出面好少見到有得的一個小食"辣肉腸",司華力腸加辣茄汁!咦個配合非常好!其實好多都好想食,但已經好飽,下次會再試其他小食!yeah !!又俾我搵到一間好味的餐廳!
生日
  • 新鮮生蠔、焗肉醬意粉