餐廳: 意蠔屋 (千禧閣)
資訊:

2022-11-17 962 瀏覽
意蠔屋係西灣河都好多年不過一直冇機會食好耐冇食千層麵突然好想食但附近好少有得買即使有 西餐都比較貴無意中發現原來意蠔屋有重點係唔算貴鼻以就買咗一個外賣試下都幾好味如果個門口唔係用膠簾就更好
意蠔屋係西灣河都好多年

都幾好味

如果個門口唔係用膠簾就更好
外賣自取
2022-09-30 890 瀏覽
抵食+好食[平民西餐廳]今晚同女女上完課外活動,就同老公女女,就黎咗×意蠔屋×,估唔到咁好食😋,我地叫咗:蜜糖雞肉凱撒沙律$45芝士焗西蘭花$34香草汁魚柳雜菌意粉$62芝士焗海鮮千層麵$62蜜糖雞肉凱撒沙律,個雞係分開開上,一放底我地為黎錯咗😅,正確黎講唔係雞肉,係雞扒先岩,個蜜糖雞扒估唔到咁好食,芝士焗西蘭花個底係有薯蓉的,食哂西蘭花先見到🤭,香草汁魚柳雜菌意粉,個香草汁好正,女女好like🤩,芝士焗海鮮千層麵,海鮮算多,餐廳野食份量都幾大份,而且餸都唔少,基本上樣樣野食都好好味。🙂
抵食+好食[平民西餐廳]
今晚同女女上完課外活動,就同老公女女,
就黎咗×意蠔屋×,估唔到咁好食😋,

我地叫咗:
蜜糖雞肉凱撒沙律$45
芝士焗西蘭花$34
香草汁魚柳雜菌意粉$62
芝士焗海鮮千層麵$62

個蜜糖雞扒估唔到咁好食,
芝士焗西蘭花個底係有薯蓉的,食哂西蘭花先見到🤭,
香草汁魚柳雜菌意粉,個香草汁好正,女女好like🤩,
芝士焗海鮮千層麵,海鮮算多,

餐廳野食份量都幾大份,而且餸都唔少,
基本上樣樣野食都好好味。🙂
芝士焗海鮮千層麵
芝士焗西蘭花
香草汁魚柳雜菌意粉
蜜糖雞肉凱撒沙律
2022-08-02 576 瀏覽
叫得做意蠔屋 當然就係要嚟食蠔🦪芝士焗珍珠蠔意粉真係超正😍蠔都唔細隻 肥美juicy🤩加埋啲白汁欺士醬 超惹味✨焗意粉都好香口 軟硬度適中 加埋啲蘑菇粒粒好正🥰❤️
2022-03-09 673 瀏覽
以前喺呢度附近返工就成日過嚟食,自從轉左工就好耐都冇再食,我今日經過竟然見到佢有堂食🤩叫左白汁煙鴨胸意粉同芝士蜆肉蘑菇飯,都係中意食焗飯多啲,啲芝士好正😍同埋下午茶都好抵食$38-42👍🏻👍🏻
同埋下午茶都好抵食$38-42👍🏻👍🏻
2021-04-27 1232 瀏覽
男友今日帶左我去試呢間佢成日都會翻食既街坊小店,主打焗飯意粉同埋蠔。.晚餐跟餐有紅白湯送,紅湯落足料去煲,有好多蔬菜紅蘿蔔,味道夠酸夠濃,亦飲到有牛肉味。✨芝士焗珍珠蠔蟹棒闊條麵闊條麵煙韌有咬口而且份量都幾多,白汁同芝士鋪得好滿,所以絕對唔怕食到最尾唔夠汁會無味。蟹棒同埋蠔既質素不過不失。另外仲叫左一份焗千層麵,是即叫即焗的,上枱時仲喺熱辣辣。面層芝士焗到好香,入面有幾隻爽口彈牙既蝦仁,味道唔錯。✨芝士焗蠔焗蠔大大隻,焗完都仲好juicy 又啖啖肉,面頭既芝士份量多到漏,味道唔錯。不足地方喺餐廳座位少同埋偏窄,所以見唔少街坊都喺幫襯買外賣,拎返屋企慢慢食。

✨芝士焗珍珠蠔蟹棒闊條麵

✨芝士焗蠔

2021-04-19 640 瀏覽
舖頭地方比較細,但比期爆滿,我地多數都會外賣返屋企食,今次外賣自取左份燒汁鴨胸蘑菇天使麵,配忌廉湯加凍檸茶😙未食過燒汁配鴨胸,估唔到味道又唔錯,天使麵亦吸晒燒汁味道,帶點日式的感覺👍🏻 忌廉湯湯香濃多蘑菇粒,入口有份量夠口感,值得一讚,天使麵亦份量充足,麵軟硬度適中👍🏻仲有其他焗飯或咖喱都唔錯,中午lunch set都幾抵食,行過不防試吓👍🏻

2021-01-13 584 瀏覽
政府の営業時短に基づいての持ち帰り。今回は、チーズ、ほうれん草、シジミのリングイネを注文しました。時間も待たせず、量、価格、味のバランスがとても整ってる。こういうのをコスパに優れるっていうんでしょうね。
政府の営業時短に基づいての持ち帰り。
時間も待たせず、量、価格、味のバランスがとても整ってる。
こういうのをコスパに優れるっていうんでしょうね。
外賣自取
2020-11-10 680 瀏覽
港式焗飯呢間舖頭唔係太大間,食物價錢唔貴,仲有好多焗飯意粉選擇。我就叫咗最經典既焗豬同肉醬意粉,兩個都係四十幾蚊。但焗豬就有少少失望,唔係太夠汁撈飯,飯都係普通白飯,冇炒過,豬扒唔係話太吸引。但係個肉醬意粉就有少少驚喜,比焗豬好食好多,芝士都落得好足。推薦芝士肉醬意粉但係焗豬就一般般。白湯飯落成口粉,比較建議飲紅湯。Inexpensive food, good choice for lunch. I would recommend getting pasta instead of rice.

港式焗飯

15 分鐘 (外賣自取)
2020-11-03 522 瀏覽
同朋友約左係筲箕灣食飯,月尾冇乜錢,但又想食好啲,就簡左E間意蠔屋,見佢好多好評,又平咁黑椒汁肉眼牛扒配薯菜 ($78)無估到會有咁大塊扒雖然佢都幾薄,但咁嘅價錢差不多了~黑椒汁調味適中,而且牛肉亦唔韌,感覺都唔係落左太多鬆肉粉~嗯,不錯不錯。薯角外層炸得脆口,加左七味粉,不過唔食得辣嘅我就覺得有啲辣了🤭🤭另外晚餐都有包餐湯同餐飲~朋友叫左忌廉汁大蝦石斑意粉 ($68)佢太心急食左,所以冇影到🙈 E個意粉相對上就較失色了,忌廉汁令到個意粉好飽濟咁,而且大蝦係得一隻。所以就差左小小了。總括而言,係平價西餐之選😛

黑椒汁肉眼牛扒配薯菜 ($78)
另外晚餐都有包餐湯同餐飲~

朋友叫左忌廉汁大蝦石斑意粉 ($68)

總括而言,係平價西餐之選😛
2020-10-31
2020-04-26 833 瀏覽
落雨唔想行咁遠, 行過見到有野啱食就入左去. 叫左個lunch set, 四十幾蚊有主餐加湯同飲品算係咁. 本身以為會係薄果種雪藏豬柳, 上菜時見到係厚身既, 幾有誠意. 豬柳唔un, 食落似豬扒質感. 意粉軟硬度適中, d汁夠多, 食落啖啖都有濃濃既黑椒味. 份量都夠飽.
黑椒汁豬柳蘑菇意粉
2020-04-06 597 瀏覽
防疫期,下雨天,食客少,今天來‘意蠔屋’堂食午餐!果然,幾乎包場!母子二人各自order:- 煙三文魚白汁菠菜意粉 + 忌廉湯+凍檸茶 HKD58 + HKD3(凍飲)看圖就吸引吧!味道也合胃口,兒子輕鬆掃靜!- 芝士焗大蝦蘑菇長通粉+ 忌廉湯+咖啡 HKD52.- 足量的通粉,彈牙的大蝦,濃香的蘑菇...好豐富的一盤!可惜我食量有限,食盡精華,餘留些許...😜既然是‘蠔’屋,怎能不試一下招牌’蠔‘!- 芝士焗蠔:HKD52.-/ 2件 午餐買單HKD165.-/2人,好飽,晚餐都可以慳返了😍

母子二人各自order:

- 煙三文魚白汁菠菜意粉 + 忌廉湯+凍檸茶
煙三文魚白汁菠菜意粉

- 芝士焗大蝦蘑菇長通粉+ 忌廉湯+咖啡
芝士焗大蝦蘑菇長通粉

既然是‘蠔’屋,怎能不試一下招牌’蠔‘!
- 芝士焗蠔:HKD52.-/ 2件
芝士焗蠔(2件)

午餐買單HKD165.-/2人,好飽,晚餐都可以慳返了😍

2020-04-06
煙三文魚白汁菠菜意粉
芝士焗大蝦蘑菇長通粉
芝士焗蠔(2件)
2019-10-23 736 瀏覽
今日做野做到冇時間食lunch, 做到4點先去食個tea! 行下行下入左意蠔屋!叫左個蒜蓉包配香蒜炸雞跟個凍奶茶,本身冇咩期望,只係諗住食小小野又就快到晚餐時間!等左都有15分鐘先出到俾我!眼見人地遲黎先上岸點知一上臺,個蒜蓉包啲香味香到不得了,個炸雞翼都好有蒜蓉味out of my expectations 杯凍奶茶就不過不失啦估唔到隨手揀都有驚喜

等左都有15分鐘先出到俾我!
眼見人地遲黎先上岸
點知一上臺,個蒜蓉包啲香味香到不得了
,個炸雞翼都好有蒜蓉味
out of my expectations

杯凍奶茶就不過不失啦

蒜蓉包配香蒜炸雞翼
凍奶茶

估唔到隨手揀都有驚喜
蒜蓉包配香蒜炸雞翼
凍奶茶
2019-10-13 556 瀏覽
搵食艱難, 今日到處都係人,突然記得好耐冇食意蠔屋,一於就佢啦,唔好諗啦!這店鋪座位有啲逼,冷氣不足但套裝$58至$78, 已包餐湯連飲品, 都算抵食。香草汁牛柳蘑菇天使麵 $68牛柳有3塊, 份量都算不少,肉質鬆軟, 食落似薄牛扒, 天使麵配香濃香草汁, 好美味但食得多就好漏。芝士焗蠔大蝦千層麵 $75大蝦爽口、蠔厚肉, 不錯。但千層麵就好似食緊麵粉皮一樣冇味。______

這店鋪座位有啲逼,冷氣不足但
套裝$58至$78, 已包餐湯連飲品, 都算抵食。

香草汁牛柳蘑菇天使麵 $68

芝士焗蠔大蝦千層麵 $75

大蝦爽口、蠔厚肉, 不錯。
但千層麵就好似食緊麵粉皮一樣冇味。

______

2019-09-14 450 瀏覽
最近大家都累了,我也一樣,樓下comfort food也不想多想,個日有咩special, 有咩唔食,剩底個樣就叫個樣... 有時選擇太多是一個煩惱,但人本來就有三千煩惱絲,有選擇自然好過沒選擇,只是,是我自己選擇不去選擇雖然佢舖頭細,樓面通常都是同一人,但她手腳快也貼心,食客多是街坊,所以大家都食慣食熟,節奏速度都好好,所以佢已經係我地其中一間屋企附近又諗唔到食咩既飯堂. 唯一係,佢凳既排位,有時真係唔知應該點坐XD

2019-08-29
2019-09-12 284 瀏覽
蒜蓉包不錯,芝士焗飯跟出面一樣,服務態度很好,這個最重要,定期加水,還會加冰的溫水,雖然坐了一段時間,但也是沒有趕客人.如要改善的地方,就是餐牌.~~~~~~~~~~~~~~