餐廳: 意壽司-心意之日本料理
資訊:

2020-07-26 38 瀏覽
今日約左朋友去荃灣睇戲,睇戲前就搵下呢頭有咩好西食由於想食日本嘢,朋友就介紹左呢間意壽司-晚上7點幾到,估唔到疫情期間都滿座見到呢個場境心想,質素應該唔錯所以先咁多捧場客,所以未食就先安心🤣🤣食物種類選擇好多~花多眼亂😛😛價錢仲要好公道!-帶子蟹膏刺身 $65/4件實物比睇相片更爆蟹膏🤭🤭每顆帶子都好厚身,啖啖都充滿住蟹膏同帶子既肉質,味道新鮮,再來都一定會點呢個帶子刺身☺️--鵝肝牛柳粒炒飯🤤🤤每粒飯都炒到好香口,我鍾意等佢有少少飯蕉先攪拌鵝肝既油脂充分滲透去每粒飯,好惹味,令人想一碗接一碗必點!!!-雪酒煮花甲 $62呢個價錢有呢個份量同味道,我無野再補充🤭🤭兩個人食一大碗食極都仲有~超值-七味燒三文魚腩骨 $28汁燒到岩岩好又唔乾既三文魚,又係每人一件接一件忍唔到口🤭🤭-兩個人咁樣食已經好飽,下次來想試埋佢個鵝肝多士同埋甲羅燒🤤🤤-值得一提既係店員唔單止有禮貌,仲好貼心,睇餐牌時有疑問佢地都會好好態度好有心咁答我咁忙咁旺場都仲好有耐性,真係抵意壽司咁多人捧場☺️小店要加油!繼續keep住!

今日約左朋友去荃灣睇戲,睇戲前就搵下呢頭有咩好西食
由於想食日本嘢,朋友就介紹左呢間意壽司
晚上7點幾到,估唔到疫情期間都滿座

食物種類選擇好多~花多眼亂😛😛
價錢仲要好公道!

帶子蟹膏刺身 $65/4件
實物比睇相片更爆蟹膏🤭🤭

鵝肝牛柳粒炒飯🤤🤤
每粒飯都炒到好香口,我鍾意等佢有少少飯蕉先攪拌
鵝肝既油脂充分滲透去每粒飯,好惹味,令人想一碗接一碗
必點!!!

雪酒煮花甲 $62

七味燒三文魚腩骨 $28
汁燒到岩岩好又唔乾既三文魚,又係每人一件接一件忍唔到口🤭🤭

咁忙咁旺場都仲好有耐性,真係抵意壽司咁多人捧場☺️
小店要加油!繼續keep住!
2020-07-08
  • 七味燒三文魚腩骨
2020-03-30 1377 瀏覽
All in all 簡評:1 小店性價比高,而且大廚用心煮。 9/102 店內人情味濃,吃的是食物和人情味。8/103 鵝肝牛柳粒炒飯,必點,不會後悔。10/10————————————————————一直以來,自己總以為,要食一些高質素的日本料理,都要在商場來吃。然而,今天去了這一家料理店,在屋村的對面,價格平民化,而且很高質素。大廚是老闆來的。-我們一行兩個人,吃的份量不會太多,所以就選擇叫了刺身、一些小食,同埋一個飯。-刺身我選了一份蟹膏帶子,$65,帶子清甜,爽滑,配上份量適中的蟹膏,海水味重、配上脆口的蟹籽,好好食。--之後叫了一份餃子🥟,$28,四隻,煎得香脆,配埋餃子汁一齊食,就好正。單骨雞翼,配上沙律醬,一口過,用來作送酒菜是一流的。最後是重點介紹這一個石鍋飯———鵝肝牛柳粒炒飯,$72,必點。這一個炒飯,飯底是用鵝肝炒的,另外配上煎得香脆的鵝肝,和好好食的牛柳粒,加上醬油炒飯時,你會感受到飯跟醬油是融合在一起的,而不是分離的,這更加顯示出大廚的功架。下次來吃,一定會試埋這一個鵝肝多士。
All in all 簡評:

1 小店性價比高,而且大廚用心煮。 9/10
2 店內人情味濃,吃的是食物和人情味。8/10
3 鵝肝牛柳粒炒飯,必點,不會後悔。10/10

————————————————————

大廚是老闆來的。

單骨雞翼,配上沙律醬,一口過,用來作送酒菜是一流的。

下次來吃,一定會試埋這一個鵝肝多士。

2020-03-30
2020-03-13 783 瀏覽
是日同HONEY一齊放假,去左荃灣行街之後HONEY想食日式野,去到海霸街,行行下見到哩間外表精簡,價錢不太貴的意壽司同HONEY相量下,點左胡麻冷柏葉 柚子唐揚雞 鵝肝和牛粒石頭飯 帶子蟹膏刺身 雪酒煮花甲胡麻冷柏葉胡麻冷柏葉真的初看佢系好普通的一個小食,但食一口時,真的估唔到好夾,冷柏葉爽脆,加上胡麻汁,真的好開胃的小食, 帶子蟹膏刺身  帶子蟹膏刺身哩個小食,見到好多人都點,所以也忍唔住點左來食, 帶子加上香濃的蟹膏,加埋蟹子,真的一口好滿足,柚子唐揚雞柚子唐揚雞見到大大舊的雞,加上柚子SAUCE,真的唔會有油利的感覺,雪酒煮花甲哩個真的值得推介,大大隻好多份量的蜆,加上日本酒味重的湯底,另外也有埋娃娃菜同埋粉絲,真的食到想要埋一碗飯哈哈鵝肝和牛粒石頭飯HONEY話做人要有飯氣,所以點埋鵝肝和牛粒石頭飯,和牛粒真的好多,粒粒有肉味,另外鵝肝甘香,加埋石頭飯,真的好好味,店舖真的好有人情味,見到店員和食飯的客人打成一片,有談有笑,同埋店員的服務真的一流,在現在的飲食中,都好少見到有咁有人情味的餐廳了,值得再去~~
是日同HONEY一齊放假,去左荃灣行街
之後HONEY想食日式野,去到海霸街,
行行下見到哩間外表精簡,價錢不太貴的意壽司
 帶子蟹膏刺身

帶子加上香濃的蟹膏,加埋蟹子,真的一口好滿足,

柚子唐揚雞

鵝肝和牛粒石頭飯

HONEY話做人要有飯氣,所以點埋鵝肝和牛粒石頭飯,
在現在的飲食中,都好少見到有咁有人情味的餐廳了,
值得再去~~
2020-03-10
  • 雪酒煮花甲
因為疫情關係,寶寶唔俾我食生野,我已經好耐冇食過日本野喇🥺今晚唔理咁多,一定要食返餐先❗️因為今晚寶寶差唔多搞到八點先有得放工,所以最後都係揀返喺附近食❣️最後就揀咗呢一間要排隊食嘅日式料理🤓咁嘅時勢仲要排隊,都唔會差得去邊😏等入坐期間,喺門口睇左一陣餐牌~除咗好抵食嘅晚市定食、二人餐、四人餐之外,連單點都好多選擇❣️刺身、壽司、卷物、手卷、沙律、炸物、串燒/燒物、鐵板、炒飯、鍋物、拉麵/烏冬,仲有各種各樣嘅小食❗️應有盡有,總有幾款啱你心水,可以滿足晒全家人嘅胃口😎 啲嘢食唔單止平,仲係全年365日都係免加一嫁❗️❗️❗️咁啱坐喺我哋附近果幾台都明顯係街坊客😲見佢哋食得好溫馨好幸福呀☺️☺️.仲有外賣set🤩和風日本溫室蕃茄 $32大大個新鮮蕃茄配以切得好細嘅洋蔥粒➕清爽柚子沙律❗️入口酸酸地,咬落冰涼爽口,非常之適合做前菜❣️.帶子蟹膏刺身 $65今年都好多日式餐廳都鍾意將帶子同埋蟹膏放埋一齊🙈 變咗一款新食法咁~帶子新鮮清甜😍 蟹膏嘅味道唔會太過濃烈而蓋過帶子嘅甜味,兩者平衡得好好👍🏻仲加咗啲蟹子增強口感,有幾有heart喎🤓.聽到店員介紹,話呢個係佢哋嘅皇牌,即刻諗都唔諗就點嚟試吓➡️鵝肝和牛粒石頭飯
因為疫情關係,寶寶唔俾我食生野,我已經好耐冇食過日本野喇🥺
今晚唔理咁多,一定要食返餐先❗️
最後就揀咗呢一間要排隊食嘅日式料理🤓
咁嘅時勢仲要排隊,都唔會差得去邊😏

等入坐期間,喺門口睇左一陣餐牌~
刺身壽司、卷物、手卷、沙律、炸物、串燒/燒物、鐵板、炒飯、鍋物、拉麵/烏冬,仲有各種各樣嘅小食❗️應有盡有,總有幾款啱你心水,可以滿足晒全家人嘅胃口😎

啲嘢食唔單止平,仲係全年365日都係免加一嫁❗️❗️❗️
咁啱坐喺我哋附近果幾台都明顯係街坊客😲
見佢哋食得好溫馨好幸福呀☺️☺️
仲有外賣set🤩

和風日本溫室蕃茄 $32

大大個新鮮蕃茄配以切得好細嘅洋蔥粒➕清爽柚子沙律❗️
入口酸酸地,咬落冰涼爽口,非常之適合做前菜❣️
帶子蟹膏刺身 $65

帶子新鮮清甜😍
蟹膏嘅味道唔會太過濃烈而蓋過帶子嘅甜味,兩者平衡得好好👍🏻
仲加咗啲蟹子增強口感,有幾有heart喎🤓
鵝肝和牛粒石頭飯$72

好大份呀❗️❗️❗️
目測已經見到好多牛粒😍
一大片鵝肝放咗喺最頂💕
撈石頭飯嘅期間,發現原來係鵝肝炒飯底😱
一路都已經覺得好香鵝肝味,食落更加不得了😋😋
最厲害嘅係石鍋嘅熱度控制得好好👍🏻
唔會黏底黏到成塊飯焦癡咗喺底/側邊硬都食唔到❣️
香軟嘅鵝肝飯夾雜住幾粒脆脆地嘅米飯,真係色香味俱全呀🥰
不愧為呢度嘅皇牌😎

唐揚單骨雞翼(8件)$35

平時連炸嘢都唔係好食嘅寶寶都竟然話好味😳
新鮮即炸,非常香口❣️炸皮亦好薄👍🏻
雞翼有醃制過,所以食落唔會淡茂茂❗️
碟邊仲有啲芝士醬可以蘸添☺️
附近街坊可以長期以平民價錢食到咁高質素嘅食物,真係好幸福呀❣️
2020-03-11
2020-03-12 454 瀏覽
成日見到呢間日本野好多人,今日終於一試,疫情底下生意似乎無受影響,都要等一陣先有位😗見到menu有好多創作料理,例如呢個帶子蟹膏刺身,帶子肉厚厚的,夾住新鮮蟹膏仲有蟹籽,一啖擺落口好滿足,口腔充滿各種鮮味,正~胡麻冷柏葉,牛柏葉意想不到的爽口彈牙,無需花太多氣力咀嚼,蘸上胡麻醬,酸甜開胃醒神👍🏻 相信背後必定花了不少工序製作,才有這樣令人喜出望外的口感😗👍🏻鵝肝和牛石頭粒飯,未黎到我面前已經聽到熱辣辣的滋滋聲,來到面前更是香氣撲鼻,先一口吃掉鵝肝,充滿脂香,和牛粒非常好吃,不會有筋位,爽口嫩滑,每顆和牛還有肉汁😬 燒肉汁很充夠,吃到最後也有充足的汁配飯,不怕吃到一半不夠汁。這個飯應該一個人吃,不要跟別人share 🤣小食點了和風燒烤菇,想不到原來也挺大的,店員細心地切好了四件,讓客人方便進食,烤過的大啡菇最好吃了😋 伴著葱花和蟹籽,清新爽口怕不夠飽還點了一客三文魚卷,想不到這家小店的卷物也做得挺好,不會鬆散,而且魚生也新鮮,不過略嫌沙律醬太多,少一點就好了

和風燒烤菇

2020-03-03
和風燒烤菇
2020-07-22 2 瀏覽
呢間餐廳位於荃灣, 食既野會比較偏向類似居酒屋的胡麻冷柏葉第一道好食既一定係呢個胡麻冷柏葉, 估唔到日式既牛柏葉點上胡麻醬之後係咁吸引的, 甜甜的有點似食緊鬼巴士一樣, 牛柏葉超級爽脆!! 爽度100分帶子蟹膏刺身只有4塊的帶子入面放了滿滿的蟹膏和蟹籽, 口感同味覺都好濃郁!!鵝肝和牛粒石頭飯超香既鵝肝味道, 撈飯食真係一流, 超大片的鵝肝係上面, 下面既飯都係超香既鵝肝味道同油油的口感, 正雪酒煮花甲呢度菜最岩就係餸酒食!! 每一隻花甲都好香既酒味!! 不錯
呢間餐廳位於荃灣,
食既野會比較偏向類似居酒屋的

鵝肝和牛粒石頭飯
超香既鵝肝味道, 撈飯食真係一流, 超大片的鵝肝係上面,
下面既飯都係超香既鵝肝味道同油油的口感, 正

呢度菜最岩就係餸酒食!! 每一隻花甲都好香既酒味!! 不錯
2020-06-24
2020-07-15 15 瀏覽
今日同舊同事約食飯,又返到我地以前工作既地頭了!我地兩個都想食壽司,呢間又近我地住果頭,一於試試帶子蟹糕刺身平日帶子比較清甜,就甘食未必夠過癮,呢間料理用味濃既蟹糕搭配,加埋蟹子,出奇地無cover到帶子既鮮味,三者仲好夾。覺得蟹糕味太濃既話,可以加D 檸檬汁,完全無諗過可以甘樣食!珍寶牛油果軟殼蟹卷基本上來說,是加州卷加上軟殼蟹及牛油果~軟殼蟹香脆香口又唔淋,加上creamy剛剛夠熟既靚牛油果,唔錯2022雪酒煮花甲好濃既清酒味,但唔會「梗」!清甜及濃烈酒味既soup base,加上其他配菜,將花甲原先既海水腥味cover 得好好,又keep到佢原先既甜味爆脆鵝肝和牛粒石頭飯肉量多,大滿足!醬料調得恰到好處,石頭鍋夠熱,一邊撈一邊煮。好少有機會將鵝肝同和牛一齊配食,原來呢個配搭都唔錯

帶子蟹糕刺身

珍寶牛油果軟殼蟹卷

2022雪酒煮花甲

2020-07-10 19 瀏覽
日本菜真的吃不厭,今日我又約朋友一起到這間位於荃灣的日式餐廳吃飯。我們晚上7:30來到,餐廳門外已有不少人正在等候。等了大約十五分鐘,終於輪到我們了。餐廳菜式選擇多,刺身、壽司、小食和燒物等。我們點了麻醬冷牛柏:牛柏葉很爽脆,加上一絲絲的青瓜,更加爽脆及開胃。鵝肝和牛粒石鍋飯:由於飯是用雞肝油炒過,吃進口有香濃既油香味,加上將飯放在石鍋碗內,會吃到香脆的飯焦。雪酒煮花甲:感覺有點像胡椒豬肚湯,不過它是用花甲、粉絲和蔬菜煮成,有少許辣。唐揚單骨雞:單骨雞翼炸得很香脆,沾上芝士醬,忍不住一件接一件。帶子蟹膏刺身:帶子加上蟹膏,真的是鮮上加鮮,很鮮甜。
日本菜真的吃不厭,今日我又約朋友一起到這間位於荃灣的日式餐廳吃飯。我們晚上7:30來到,餐廳門外已有不少人正在等候。等了大約十五分鐘,終於輪到我們了。餐廳菜式選擇多,刺身壽司、小食和燒物等。

帶子蟹膏刺身:帶子加上蟹膏,真的是鮮上加鮮,很鮮甜。
2020-07-08 21 瀏覽
政府開倉派錢,加上公司推行彈性上班時間(早返早放),所以今日早咗放工,決定一個人食餐好野先回家「意壽司」位於海壩街,就近福來邨,位置都幾方便帶子蟹膏刺身入口先食到蟹膏的蟹香味加軟滑,嚼落又食到帶子刺身的鮮甜味,呢兩種食配合一齊食,真係非常鮮美唐揚單骨雞翼雞翼外皮炸得非常脆口,食落甘香,但中間仍好juicy ,值得一食爆脆鵝肝和牛粒石頭飯鵝肝肥美嫩滑,咬口細緻綿密,又有點入口即化的口感,和牛粒,牛味濃郁,肉質鮮嫩,有口感,炒飯加上洋蔥、醬汁炒得粒粒分明,配上鵝肝、和牛,讓所有食材都發揮各自的特色,超美味炒飯!

「意壽司」位於海壩街,就近福來邨,位置都幾方便

唐揚單骨雞翼

• 鵝肝和牛粒石頭飯
上次過嚟呢條街食咗另外一間日本料理當其時見到呢間都幾平同好多人排隊今次一於再過嚟試埋佢啦 😆😆😆 屋村餐廳係唔同啲 ,價錢非常親民 想簡簡單單食一個定食都只係$70幾蚊帶子蟹膏刺身 帶子大粒 新鮮 配合埋蟹膏同埋蟹子配搭得非常之好 天衣無縫 口感正 層次豐富 !!甲羅燒 蒜蓉包非常香脆😋😋蟹蓋入邊有蟹肉🦀 蟹膏 🦀 蟹子蔥花 同 有粒生既 鵪鶉蛋 ,傳統食法 攪拌後直接放在蒜蓉包上食 。雞翼炸得夠乾身,夠晒脆口 仲要係單字骨非常容易食 😌😌鵝肝和牛粒石頭飯 鵝肝大塊 🤩🤩 煎香後鵝肝油香融入飯到 ,只係食飯都會食到滿滿嘅油香味 石鍋保溫到很好 食到最後個飯都仲係熱嘅 🥳🥳
上次過嚟呢條街食咗另外一間日本料理

屋村餐廳係唔同啲 ,價錢非常親民

想簡簡單單食一個定食都只係$70幾蚊

帶子大粒 新鮮

甲羅燒

蒜蓉包非常香脆😋😋
攪拌後直接放在蒜蓉包上食 。

雞翼炸得夠乾身,夠晒脆口
仲要係單字骨非常容易食 😌😌

石鍋保溫到很好 食到最後個飯都仲係熱嘅 🥳🥳
2020-07-07 12 瀏覽
又去荃灣發掘美食😋 荃灣海霸街有多間食肆,這間日本街坊食店唔大, 設計格局普通 ,但有驚喜🤩食物質素高汁,價錢唔離地👍帶子蟹膏刺身清甜、鮮美,加埋蟹子,多重享受😊日式炸餃子皮簿,脆底👌黑松露牛油焗金菇香氣撲鼻😚又大份,好底食~正😋醬燒三文魚骨正正常常,味道淡咗啲👌爆脆鵝肝和牛粒石頭飯必點, 冇欺場 ,啲餸幾澎湃, 鵝肝焦香幾大塊, 牛粒有汁有味, 分量都唔少, 炒飯底配埋醬汁一齊食, 食到最後仲有飯焦,冇得輸🤤
又去荃灣發掘美食😋

帶子蟹膏刺身

清甜、鮮美,加埋蟹子,多重享受😊

日式炸餃子

皮簿,脆底👌

黑松露牛油焗金菇

香氣撲鼻😚又大份,好底食~正😋

醬燒三文魚骨

正正常常,味道淡咗啲👌

2020-07-06
2020-07-07 8 瀏覽
今日請咗假做身體檢查😊做完就同食肉獸男友周圍遊車河行下街,到夜晚諗食咩,男友就提議落荃灣個邊兜下睇吓有冇好嘢食,見到利間意壽司🍣就入左去試下啦🤤咁又比我地發掘到正野,一定要分享比大家🤪講下我地點左啲咩野食先😚鵝肝和牛粒石頭飯⭐️⭐️⭐️⭐️非常推薦比大家,鵝肝整得好香,和牛粒口感一流,但特別要講嘅係佢嘅飯,炒得好香之餘濕濕地好開胃,而且份量好多,我同男友share一個,加啲小食夠曬飽😍帶子蟹膏刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️平時喺出邊食壽司刺身嗰啲都好鍾意嗌珍寶帶子,大大粒咁樣食先好食,嚟到呢度見到呢款帶子蟹膏刺身,覺得呢個配搭好新奇,所以就叫左,帶子勁大粒,再夾住啲蟹膏,一口咁咬落去,味道特別之餘真係出奇地好夾,必試👍🏻👍🏻胡麻冷柏葉⭐️⭐️⭐️⭐️男友話最愛呢個,我淨係試咗一舊,就比男友清晒了🤦🏻‍♀️男友話勁爽口點埋嗰醬汁食唔停口(所以唔記得左留比我食)下次黎要叫兩碟先得😂唐揚單骨雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️我係勁鍾意食單骨雞翼嘅,原因係唔怕食到好狼狽,好多時出街食雞翼食都好論盡,女仔嘅話會好尷尬😳真係想讚一讚佢雞翼炸到金黃色 ,賣相已經好吸引我,食落更加滿意,唔會好油膩,亦唔會過份濃味,剛剛好👍🏻👍🏻黑松露牛油焗金菇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢
鵝肝和牛粒石頭飯⭐️⭐️⭐️⭐️

帶子蟹膏刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

胡麻冷柏葉⭐️⭐️⭐️⭐️

唐揚單骨雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露牛油焗金菇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個小食係我全晚出奇地最滿意嘅,冇估到焗金菇都可以做到咁好食,牛油焗金菇食得多,將黑松露加入去原來咁好食,相信有好多人都唔太接受到黑松露嘅味道,可以唔需要擔心,試過呢個黑松露牛油焗金菇之後可能你會對黑松露改觀,黑松露嘅香味滲晒入去金菇度再加埋有牛油,食落口好滑,味道好特別,大家嚟到不妨試一試利個,可能你會同我一樣上癮呢😚😚

最後特別要讚既係店員既服務態度好好❤️其實店員用心服務,顧客真係感受得到,加油,支持👍🏻👍🏻💪🏻💪🏻
2020-07-05 20 瀏覽
食壽司最緊要 新鮮, 點為之新鮮就係睇佢客流多唔多, 去貨快唔快。 今日就去咗荃灣福來邨後面的意壽司, 平日星期一晚都座無虛席, 一睇就知依家小店深得民心。帶子蟹膏刺身帶子肉厚爽甜,白白的好膚色,蟹膏味道相當濃郁,蟹香咸鮮味湧出來,口感好極。胡麻冷柏葉牛柏葉非常爽口, 配埋一條條青瓜絲,涼快開胃。雪酒煮花甲花甲勁大隻勁新鮮, 最重要係冇沙, 而且每一隻都爽口鮮甜。 花甲以日本清酒煮過,味道更加香。 配埋底下的娃娃菜及 粉絲, 完全吃得出食材的新鮮。七味燒三文魚腩三文魚骨腩煎至表面金黃, 咬落香脆。 而且骨與骨之間的肉應口而出, 營養豐富。鵝肝和牛粒石頭飯石頭鍋飯熱辣辣, 和牛粒燒得剛剛好,一口一粒,絕對令人體驗到肉質甘香,鵝肝油脂豐盈, 石頭飯簡單以黑椒及鹽調味 , 配埋軟糯有米香嘅日本米, 70多元非常抵吃。

胡麻冷柏葉
牛柏葉非常爽口, 配埋一條條青瓜絲,涼快開胃。

七味燒三文魚腩