2023-12-20 218 瀏覽
一嚟到這家店,已經聞到一陣陣紫薯嘅香甜,令人期待!首先落手試嗰款牛油果碎蛋沙律牛角包,夾入去軟滑嘅牛油果蓉同碎蛋,咬落去外皮微酥,內裡彈牙有勁,嘩,幾夾!加埋外脆內腍嘅幼薯條,一啖一啖嘅快感真係欲罷不能🍟。跟住試嗰紫薯窩夫,真係得意到喊,色彩繽紛吸晴!窩夫暖笠笠,香脆得嚟唔會過於油膩,搭配咗紫薯雪糕嘅話,味道層次豐富,夾雜咗輕微嘅綠茶香氣,冰涼滑溜,幾開心😋。最後啲焦糖布甸咖啡,起初有啲猶豫,不過打散咗布甸之後嘅每一啖,就係完美嘅甜蜜交織,邊度搵得到呢款新奇體驗!咖啡嘅香濃同布甸嘅香甜,撞出新火花,絕對係飲品界嘅黑馬🏇。喺這家店嘆嘅一個下午,好滿足!無論係視覺、嗅覺定味覺,個個都話事,好似走咗一趟紫薯樂園,歡樂氣氛滿滿,港式嘅悠閒完全體現咗出來,重點係,並唔會令腹中感覺罪惡——好正!下次還會再來探索其他款式,滿滿期待呀!🥰

2023-10-26 268 瀏覽
#20231015 💛📍 想點啡 @cups_coffee2015 大埔南盛街16號南盛大廈地下6號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#菠菜忌廉汁雞肉意粉 $65💭 呢間舖真係唔易搵,入面位置都唔多,對上次尼坐滿晒人連等既機會都無😅但反而🐽對佢多左好感,證明佢唔會見個客食完就趕個客走👍🏼個意粉偏淡味,入面啲雞肉同菇都切到大大舊,好有媽媽住家飯既感覺👩🏻‍🦱.#芝士雞肉漢堡包 #冷蕎麥麵 #是日餐湯 $65💭 個burger配搭好少見🍔係邪惡既芝心漢堡扒再加塊炸既紫薯餅🍠就咁睇個包無醬好似好dry咁,但原來個紫薯餅一咬就會溶,完全可以當佢係醬咁個包就唔會乾爭爭,個湯都係偏淡味,可以自己加鹽或者黑椒🫙.#凍蜜桃烏龍茶 #熱紅豆薏米水 💭 呢間野應該咖啡先係主打☕️本身🐽都驚唔飲咖啡無野飲,不過好彩都有其他選擇🍵成間野都好有屋企既味道👅由佈置到餐具到食物既味道都好有,有種隨心但又唔係求其既style,連野飲都係茶包加水,舖頭入面有啲書可以拎尼邊慢慢睇慢慢飲野chill下📚.#大埔美食 #大埔黃店 #🐷在大埔 #🐷_食
#20231015 💛

#凍蜜桃烏龍茶
#熱紅豆薏米水

#大埔美食 #大埔黃店 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-02-16 862 瀏覽
嗰日過咗嚟大埔搞啲嘢,之後就係附近搵到呢間咖啡店。店內佈置滿滿五月天和Edan嘅海報、紙牌和播放五月天的歌,2個都係我鍾意的歌手們,好正呀💛午餐本來有2款,但我去到嘅時候,我真好彩,仲有一份B餐喎!我不用諗食咩也太好啦😄*🍱 日式燒鯖魚定食配麵豉湯 (HK$58).份午餐其實好豐富㗎,有法包、吉列炸蝦、雞肉沙律、燒鯖魚配飯、麵豉湯.法包 — 厚切,脆口,滿牛油香.吉列炸蝦 — 外層酥脆,蝦肉爽彈.雞肉沙律 — 手撕雞肉,嫩滑、無骨,沙律菜爽脆清甜.燒鯖魚配飯 — 厚魚肉,燒得香口,有紅米飯和白飯,加咗茶漬配料令飯有味道啲.麵豉湯 — 濃湯的☕️ Latte (隨餐附送).奶泡幼細持久,令拉花圖案保持良好到杯底.味道不錯👌🏻
嗰日過咗嚟大埔搞啲嘢,之後就係附近搵到呢間咖啡店。

🍱 日式燒鯖魚定食配麵豉湯 (HK$58)
.法包 — 厚切,脆口,滿牛油香
.吉列炸蝦 — 外層酥脆,蝦肉爽彈
.雞肉沙律 — 手撕雞肉,嫩滑、無骨,沙律菜爽脆清甜
.麵豉湯 — 濃湯的

午餐定食

☕️ Latte (隨餐附送)
.奶泡幼細持久,令拉花圖案保持良好到杯底
.味道不錯👌🏻

2023-02-10
2022-10-05 676 瀏覽
星期六日經常排好耐先有位難得平日有得放假 即黎食早餐叫左個「想點啡豐盛早餐」有黑松露炒蛋 夠滑 黑松露多 配埋牛角包食 茄汁豆 正常火腿 正常薯餅 有d咸 同埋唔脆牛角包 剛剛焗好 所以熱㷫㷫 脆卜卜配杯餐飲 熱玫瑰紅茶
星期六日經常排好耐先有位
難得平日有得放假 即黎食早餐

叫左個「想點啡豐盛早餐」
有黑松露炒蛋 夠滑 黑松露多
配埋牛角包食

茄汁豆 正常
火腿 正常
薯餅 有d咸 同埋唔脆
牛角包 剛剛焗好 所以熱㷫㷫 脆卜卜

配杯餐飲 熱玫瑰紅茶

$50 (早餐)
2022-09-26 465 瀏覽
一入門口就會見到五月天粉絲應援牆!!!之後仲有爵屎暨鏡仔區!!真係未預計這一秒會這麼震撼我~① 想點啡豐盛早餐 $50(黑松露炒蛋 茄汁豆 火腿 香草腸 薯餅 牛角包)因牛角包未能供應,所以轉了熱香餅,正!對比在外面吃到的All Day Breakfast,這個用料比較平民化,價錢亦一樣大眾化,而且感覺很豐富,黑松露炒蛋夠香滑,腸仔juicy,熱香餅好鬆軟。跟餐免費可以飲冷熱咖啡,Latte或熱情果茶,隻咖啡杯仲係五月天mug!正阿!

真係未預計這一秒會這麼震撼我~
想點啡豐盛早餐

① 想點啡豐盛早餐 $50
(黑松露炒蛋 茄汁豆 火腿 香草腸 薯餅 牛角包)
因牛角包未能供應,所以轉了熱香餅,正!
Latte

$50 (早餐)
想點啡豐盛早餐
Latte
呢間可謂大埔區嘅元祖級咖啡店,算係最初期係呢區紮根嘅Cafe,高峰時期又係唔預約唔洗旨意食到😳呢期趁住自己Work from Home 又唔中意成日食正餐,搵下啲有tea 食嘅餐廳都幾唔錯㗎!呢度60蚊鬆啲就可以嘆到個份量都唔少嘅tea,而且仲要包埋飲品,所以性價比都幾唔錯㗎!鹹又有甜又有任君選擇,總有一款岩你口味😝🥐牛油果碎蛋沙律牛角包配炸薯條 $➏➋將牛油果蓉溝埋碎蛋沙律,青bb 又幾eye catching 😍夾係酥脆嘅牛角包之間,連埋新鮮青瓜同蕃茄片食,真係感覺幾fresh! 伴碟嘅炸幼薯條同沙律菜都幾多,做tea 或者light lunch 絕對夠哂份量!🧇紫薯窩夫配紫薯綠茶雪糕 $➏➋紫薯控要留意啦💜因為呢度都幾多款甜品係以紫薯做主角,好似呢款紫薯窩夫就最受歡迎! 2塊原味嘅窩夫都係新鮮製作,側邊有一球紫薯同綠茶嘅兩溝雪糕球,同埋用紫薯蓉磋成嘅心形餅。紫薯味濃郁,伴埋窩夫同雪糕食就無得輸啦,大大份但食完無heavy 嘅感覺,罪疚感都少啲!👉🏼👈🏼🧋焦糖布甸咖啡 餐飲加少少錢可以轉特色咖啡,呢款飲品放左個焦糖布甸係底,飲之前篤碎佢,一路飲嘅時候就有好似飲緊有焦糖味嘅仙草咖啡咁

🥐牛油果碎蛋沙律牛角包配炸薯條 $➏➋

🧇紫薯窩夫配紫薯綠茶雪糕 $➏➋

🧋焦糖布甸咖啡
餐飲加少少錢可以轉特色咖啡,呢款飲品放左個焦糖布甸係底,飲之前篤碎佢,一路飲嘅時候就有好似飲緊有焦糖味嘅仙草咖啡咁😍呢個絕對係驚喜之作幾impressive! 值得try try😊

📍想點啡
大埔南盛街16號南盛大厦地下6號舖
2021-12-18 709 瀏覽
光顧了幾次,每次都好滿足!店舖細細間,兩位店主一邊招待客人,一邊煮煮沖沖,以半自助式既模式,反而更自在舒服。食物方面每次都更有驚喜,從脆軟既麵包就知道廚師對出品既堅持。哩度係一處讓客人靜靜地享受美食既小店,不論擺盤,煮功,食材都100分既黃店,值得支持!
光顧了幾次,每次都好滿足!

2020-12-06 3413 瀏覽
難得嚟大埔走走,一定要撑下大埔嘅黃色小店!小店雖然地方吾算大,設計亦都唔算特別精緻,同我去開嘅文青feel cafe shop有D吾同,小店比較家庭feel d,但食物出奇甘有驚喜,好好食!正
2020-12-06
2020-12-04 1764 瀏覽
星期日朝偷懶唔打羽毛球, 入左去大埔嘆早餐! 出發前已搵定呢間cafe既位置, 但Uncle一直無方向感, 去到附近都要兜一個圈先搵到🙈10點幾去到, full house!😗 店員指著近門口既bar枱位, 話得返呢張; 坐左一陣已經比我發現周圍都係五月天既海報, 相片, 新聞剪報等, 我第一時間唔係叫早餐, 而係把握時間周圍影!😂咪住, 餐牌寫著早餐供應至10:30, 而家得返5分鐘, 即刻火箭般走去點餐。好耐無食all breakfast (好似係), 不得不試! 我仲比嗰香橙latte吸引住, 究竟係咩味道呢?我覺得英式早餐最重要係麵包同蛋! 厚多士脆脆的, 第一時間已吃掉一塊; 炒蛋雖然厚但夠滑, 夾住茄汁豆食簡直一流!試了一啖latte, 弊! 點解無橙味既! 唔通我既味蕾開始有問題? 當場懷疑了人生; 因為我已飲左小半杯, 唔好意思叫店員換, 諗住走的時候才話比佢地知; 隔了一陣, 店員竟然拿了另一杯咖啡過來, 原來佢真係搞錯左, 之前嗰杯忘記了"加橙"😅😂 最終都飲到有淡淡香橙味既latte, 有趣。要食醒神早餐真係要早起,過左時間就冇得食了!

要食醒神早餐真係要早起,過左時間就冇得食了!
大埔隱世文青cafe 間鋪唔算大,都係坐到十幾個人最多,平日下午茶時段黎 已經有幾枱客👍🏻 (可能大家WFH落黎chill下)點咗個下午茶餐(新客溫馨提示:要自己去counter落單俾錢嘅)紫薯夾餅配綠茶紫薯雪糕 仲有個心形紫薯蓉🤟🏻😯食物質素我覺得不過不失,就唔算太驚為天人嘅,不過就都幾有心機,無論係食物定飲品,同埋我就最鍾意呢間Cafe嘅環境,咁而且個位置方便得來,都係比較靜嘅(所以比較難搵到要轉彎入嚟)哦原來再晏啲嚟可能就冇嘢食買,食物最多供應去到4:00仲有加句expectation management,呢間係小店,人手未必好夠,服務都可能有改善空間後記:Weekend黎好full 😢 朝早10點過到黎都冇位😹😭😭 不過$40幾有個English breakfast, 好似仲抵過tea set 😏🤗 有機會要幫襯多幾次!
大埔隱世文青cafe

點咗個下午茶餐
(新客溫馨提示:要自己去counter落單俾錢嘅)

紫薯夾餅配綠茶紫薯雪糕 仲有個心形紫薯蓉🤟🏻😯

紫薯夾餅配綠茶紫薯雪
紫薯夾餅配綠茶紫薯雪糕
紫薯latte
2020-10-06 1267 瀏覽
糾結!好糾纏!咖啡控之苦...連鎖咖啡店已絕少去...有考慮過係咪要買咖啡機...買capsule果款好?定買已磨嘅咖啡粉?抑或買咖啡豆?但咖啡豆又要磨豆機...好煩呢....唔知...未諗到...去cafe買就最好...(懶呀嘛)諗起大埔有間cafe叫「想點啡」...心中想叫紫薯latte嘅...但最後都係揀凍cap,因為實在好想飲咖啡...好啦,下次叫紫薯啦...*已附10月營業時間‼️門口有一級,店內空間未必入到輪椅。買外賣啦...其實驚喺門口叫唔到人,有試過打電話落order,點知打極無人聽。店員話,電話已壞,唔會再用,有嘢問可以IG DM佢哋。
糾結!好糾纏!咖啡控之苦...
連鎖咖啡店已絕少去...
有考慮過係咪要買咖啡機...

唔知...未諗到...
去cafe買就最好...(懶呀嘛)
諗起大埔有間cafe叫「想點啡」...

心中想叫紫薯latte嘅...
但最後都係揀凍cap,因為實在好想飲咖啡...
好啦,下次叫紫薯啦...

*已附10月營業時間

‼️門口有一級,店內空間未必入到輪椅。
外賣自取
2020-09-28 1062 瀏覽
有一次星期六早上10:15左右來這裡,店主表示早餐沽清,咖啡也不賣了,今天星期一放假早上8:15來到,終於有機會試試。咖啡可以選荳奶或脫脂奶,便選了一杯杏仁Latte(荳奶),杏仁味很香,味道不像杏霜,喝下去較厚身,有種咖啡杏仁奶的感覺,不錯。Iced latte 也很順滑,賣相吸引。早餐很豐富,多士烘得剛好,最特別是每款都有少許沙津菜,以$40可以吃到這樣的質素,真的很難得。店內播著五月天的歌,加上店內的樸實感,好像置身於台灣的早餐店,很舒服,平日放假真好。

平日放假真好。
英式早餐
煙三文魚炒蛋熱香餅
Almond  Cafe  Latte
英式早餐
煙三文魚炒蛋熱香餅
2020-08-16 613 瀏覽
支持大埔小店😍位於巷仔入邊嘅小小cafe.叫咗兩個下午茶tea set 紫薯窩夫好好味,配翻一杯玫瑰latte ,絕配另一個餐叫咗豬扒法包配美式咖啡。豬扒好厚好香口。法包亦都好鬆脆埋單都係百二蚊抵食😋
支持大埔小店😍
位於巷仔入邊嘅小小cafe.
叫咗兩個下午茶tea set
紫薯窩夫好好味,配翻一杯玫瑰latte ,絕配

另一個餐叫咗豬扒法包配美式咖啡。
豬扒好厚好香口。法包亦都好鬆脆

埋單都係百二蚊抵食😋
2020-06-11 824 瀏覽
話說某個星期日正下著大雨去到大埔區本想支持黃店,點知未食就很唔開心了當天約11:00左右到,一打開門望見坐滿客人,有位女子用很晦氣既音調話無位呀!其實我唔介意等如果用些禮貌小小既態度講"唔好意思,暫時無位,要稍等一下,或者轉頭黎過好嗎?"黃店都要值得幫襯才幫襯喔!
黃店都要值得幫襯才幫襯喔!
2020-05-24 845 瀏覽
這間隱世咖啡店,位於大埔墟南盛街小巷,市內的喧囂彷彿都被一街之隔,留下一片恬靜在這橫巷,位置並不起眼,鋪面細細,但吸引到好多街坊熟客光顧,我亦山長水遠的慕名而來,光顧後不禁要撰文介紹一下。星期六來chill一下,下午一點剛好 lunch hour,好彩剛好有位不用等,小店座位不太多,大約有18個座位,當我們入座後門外開始多人排隊了。3人行點了,煙三文魚碎蛋沙律牛角包🥐、All day breakfast 、紫薯窩夫,小店出名紫薯系列食品🍠,每人都點了一杯紫薯系列咖啡,最突出的是玫瑰花紫薯咖啡latte👍🏻👍🏻,以上點的食物,全部非常出色無懈可擊😋😋
2020-05-23
  • 紫薯夾餅