2020-03-19 0 瀏覽
✨🍠紫薯控必去😍黃店Cafe✨——————————————————-💛#littlefatwest良心小店 💛#littlefatwest大埔黃店 .紫薯控一定要去呢間😍Menu上好多紫薯item 牛角包吐司乜都有仲要係好早期612就有表態既真黃店💛Tea set全部$62包飲品 cafe黎講算抵——————————————————-🧇紫薯窩夫配綠茶紫薯雪糕 $62 (8.5/10)窩夫外脆内軟🤤紫薯蓉好濃味仲有紫薯粒粒幾有口感 唔會太甜 雪糕係紫薯x抹茶 呢個Set食完會好飽😂.🥪呑拿魚粟米沙律厚多士配炸雞 $62 (6.5/10)本身想叫牛角包但賣哂😭厚多士食落有啲乾🤭冇醬如果呑拿魚餡多啲就好 炸雞幾脆既.🍠紫薯latte $44 (7/10)第一啖飲 啜到底層既紫薯味係幾濃但撈勻左 飲到尾段就覺得幾淡😂加上食完紫薯蓉 再飲番呢杯就覺得冇乜味漸變色好靚 可以打下咭🤣——————————————————-📍 想點啡 (大埔) @cups_coffee 大埔南盛街16號南盛大厦地下6號舖
✨🍠紫薯控必去😍黃店Cafe✨
紫薯控一定要去呢間😍
Menu上好多紫薯item 牛角包吐司乜都有
仲要係好早期612就有表態既真黃店💛
Tea set全部$62包飲品 cafe黎講算抵
——————————————————-
🧇紫薯窩夫配綠茶紫薯雪糕 $62 (8.5/10)
窩夫外脆内軟🤤紫薯蓉好濃味
仲有紫薯粒粒幾有口感 唔會太甜
雪糕係紫薯x抹茶 呢個Set食完會好飽😂
🥪呑拿魚粟米沙律厚多士配炸雞 $62 (6.5/10)
本身想叫牛角包但賣哂😭
厚多士食落有啲乾🤭冇醬
如果呑拿魚餡多啲就好 炸雞幾脆既
🍠紫薯latte $44 (7/10)
第一啖飲 啜到底層既紫薯味係幾濃
但撈勻左 飲到尾段就覺得幾淡😂
加上食完紫薯蓉 再飲番呢杯就覺得冇乜味
漸變色好靚 可以打下咭🤣
📍 想點啡 (大埔) @cups_coffee
大埔南盛街16號南盛大厦地下6號舖
2020-01-30 399 瀏覽
星期日 周圍都咁多人想搵個清靜既地方扮吓偽文青一啲都唔易誤打誤撞 又俾我搵到呢間隱世咖啡店顧名思義主打係咖啡我呢個咖啡控一定會試點左杯latte ☕️都唔錯既好香咖啡豆味 但咖啡同奶既比例就有啲問題喇如果呢杯係Flat White就💯順帶一提 拉花有啲鬆散另外點左紫薯latte紫薯味夠重 但失望係唔夠熱唔知係店員唔記得送餐 變凍左定係唔記得整熱啲奶先沖呢個位扣左好多分😞但係呢。。。牛角包🥐值得推介即叫即焗 香脆鬆軟必食!雞翼配薯條冇乜特別價錢 份量 味道都係正常而特色公司三文治呢😍塊蛋好厚呀 係日式厚燒玉子味用嚟夾三文治又真係第一次如果係熱嘅話更好喇
星期日 周圍都咁多人

紫薯味夠重 但失望係唔夠熱
唔知係店員唔記得送餐 變凍左
定係唔記得整熱啲奶先沖
呢個位扣左好多分😞

但係呢。。。牛角包🥐值得推介
即叫即焗 香脆鬆軟

用嚟夾三文治又真係第一次
如果係熱嘅話更好喇
  • 牛角包
2019-12-17 415 瀏覽
約左朋友大埔聚舊,當然由住大埔朋友去揀食咩順便傾下計,最後決去而間想點啡,位置係大埔街市附近,當日有Lunch Set ,櫥房附近有三個水滴咖啡既玻璃,當日店員推介跟餐加25蚊有虹吸咖啡,店員話餐牌上無,最後試左蟹籽三文魚意粉同虹吸咖啡,咖啡好好飲,有別於其他連鎖店咖啡相比到,係小店渡過一個優閒的下午。。。好Relax
2019-12-15
2019-11-21 561 瀏覽
周末想去飲杯咖啡慢活一下,同朋友去左大埔試下呢間小店。十二點幾去到,外面已經排緊隊。大概等左15分鐘就可以入去。食物選擇唔多,今次有三款。我揀左炭燒雞扒本菇菠菜忌廉清湯意粉,朋友揀左鮮蝦冷蕎麥麵配蜜糖餐包。我本身想試creme brulee咖啡,點知賣哂,於是就叫左熱朱古力。朋友就叫左紫薯latte。是日menu咖啡menu咖啡menu茶menu飲品menu甜品menu甜品menu熱朱古力。味道一般,隻杯好得意炭燒雞扒本菇菠菜忌廉清湯意粉。雞扒既照燒汁好入味,都幾腍。有淡淡既菠菜味,意粉既分量都幾多。朋友既鮮蝦冷蕎麥麵配蜜糖餐包、紫薯latte。鮮蝦冷蕎麥麵不過不失,冇咩亮點。餐包好香。紫薯latte真係不得了,我飲完「哇」左一聲。朋友見到我咁大反應都即刻試,又係哇一聲。超濃紫薯味,濃過哂我以前試過既紫薯latte。入面仲有一絲絲既紫薯,飲到底發現佢有紫薯蓉。黎既朋友如果唔飲咖啡,強烈建議試紫薯latte!今次可惜試唔到creme brulee咖啡,遲d搵機會再黎試下先!
周末想去飲杯咖啡慢活一下,同朋友去左大埔試下呢間小店。
十二點幾去到,外面已經排緊隊。大概等左15分鐘就可以入去。
食物選擇唔多,今次有三款。

是日menu
咖啡menu
咖啡menu
茶menu
飲品menu
甜品menu
甜品menu
熱朱古力
熱朱古力。味道一般,隻杯好得意
炭燒雞扒本菇菠菜忌廉清湯意粉
黎既朋友如果唔飲咖啡,強烈建議試紫薯latte!

2019-11-16
炭燒雞扒本菇菠菜忌廉清湯意粉
  • 紫薯latte
2019-10-20 350 瀏覽
星期日早上係成個星期入面最幸福既時光,梗係要搵個輕鬆舒服既地方嘆一嘆😆今朝揀左係大埔一間小巷之間既溫馨小店—想點啡☕️想點啡採用半自助式服務,揀好想食咩就去下單,然後坐定定,店主就會為你送上食物和飲品😬選擇了粟米吞拿魚飛碟,再加埋杯latte都只係$42☺️ 價錢親民,但係一d都唔馬虎🤭 新鮮烘起既飛碟熱辣辣,入面有滿滿既粟米同吞拿魚,配搭沙律醬,簡單又美味😋。飛碟旁邊亦放上雜菜沙律同水果🥗🍉🍐,令早餐加添一點健康☺️。Latte拉花靚❤️ 啡同奶既比例恰到好處😄店主親切有禮,本來我被安排坐在較近門口的bar枱位置,雖然早餐時間人客比較多,但繁忙之中亦很細心地幫我再安排坐進餐廳裡較舒適的二人枱😊感恩《想點啡》給了我一個good Sunday morning😇☕️😋

今朝揀左係大埔一間小巷之間既溫馨小店—想點啡☕️

吞拿魚粟米飛碟配latte

Latte拉花靚❤️ 啡同奶既比例恰到好處😄

2019-10-20
$42 (早餐)
吞拿魚粟米飛碟配latte
2019-09-23 492 瀏覽
今日去好友家聚會,匯合了好友,佢帶我去呢家餐廳,位處橫街中,咖啡店門面簡約,去到唔使等位,店內一般咖啡店格局,當時只有兩個午餐選擇,一人一個分享,要去收銀處落單比錢!店員做好食物上菜!雞肉什菌忌廉汁意粉($55)份量適合女士,賣相幾靚,雞肉幾滑,什菌軟滑,忌廉汁較杰身,加了蟹籽松露醬吊味,味道較淡,意粉不是我喜歡的淋身意粉!整體好味的一口豚肉螺絲粉什菜沙律,法包南瓜湯($55)沙律螺絲粉彈牙,豚肉切成正方形,無筋幾爽口,蔬菜絲爽脆,醬汁酸酸的開胃,好適合夏天,法包正常,南瓜湯打得滑,好似食緊液體南瓜!美式咖啡☕️(跟餐)咖啡夠熱,味道香濃微甘,解膩一流Cappuccino(跟餐)朋友飲店員一腳踢招呼加煮食,所以接觸不多,只見佢好忙煮食,仲要走出去送外賣(應該係附近,因為好快回鋪)我哋走有打招呼!幾nice喜歡小店的樸實
雞肉什菌忌廉汁意粉

豚肉螺絲粉沙律
美式咖啡

美式咖啡☕️(跟餐)咖啡夠熱,味道香濃微甘,解膩一流
Cappuccino

Cappuccino(跟餐)朋友飲

喜歡小店的樸實
2019-09-16
雞肉什菌忌廉汁意粉
豚肉螺絲粉沙律
美式咖啡
2019-09-17 301 瀏覽
多謝阿哥推介大埔隱世小店門面真係有d隱蔽 所以keep到唔會太多人流靜靜地可以傾下計是日午餐係豚肉雞肉蕎麥麵沙律配餐包同西湯蕎麥麵沙律肉同菜份量half and half 仲食到有南瓜同鷹嘴豆,非常精緻忌廉湯睇相已經知道好足料最有驚喜係餐包,似自家製作好重黑糖味面頭又有黑糖糖粉乾濕度剛好又鬆軟,好喜歡可愛的餐湯杯有個麵包插圖是不是暗示店裡的麵包都很好吃~跟餐的黑糖latte 都係好濃黑糖味飲落甜度都幾高黑糖腔可能會上癮
多謝阿哥推介大埔隱世小店
門面真係有d隱蔽 所以keep到唔會太多人流
靜靜地可以傾下計

是日午餐係豚肉雞肉蕎麥麵沙律
配餐包同西湯

蕎麥麵沙律肉同菜份量half and half
仲食到有南瓜同鷹嘴豆,非常精緻
忌廉湯睇相已經知道好足料

最有驚喜係餐包,似自家製作
好重黑糖味面頭又有黑糖糖粉
乾濕度剛好又鬆軟,好喜歡

可愛的餐湯杯
有個麵包插圖
是不是暗示店裡的麵包都很好吃~

跟餐的黑糖latte
都係好濃黑糖味
飲落甜度都幾高
黑糖腔可能會上癮

2019-09-17
2019-07-14 400 瀏覽
今日星期日,無咩做,又吾想出市區搵coffee shop ,就黎左呢間野,諗住以身試伏。有啲餓,就叫左個牛角包tea set(包薯條), 連埋黑糖latte都係56蚊。上菜速度都幾快,十分鐘左右。鬆脆嘅牛角包,加上ham,雞蛋,蕃茄,青瓜,味道同口感都好豐富,latte都幾正,一個字:便靚正。美中不足嘅係啲薯條有啲over fried, 有少少脆得制距離地鐵站要十分鐘到路程環境清幽,因為無咩人,又有書睇,坐得都幾舒服,啱晒得行黎hea嘅我

美中不足嘅係啲薯條有啲over fried, 有少少脆得制
距離地鐵站要十分鐘到路程

環境清幽,因為無咩人
,又有書睇,坐得都幾舒服,啱晒得行黎hea嘅我
2019-05-01 523 瀏覽
星期日,到到都迫滿人,想搵個人少少嘅地方,靜靜地坐得舒服⋯⋯呢度係不二之選! 小店位置唔多,少於十張檯。homestyle裝潢,服務態度都好似屋企人咁,爽朗而友善。 唔想飲咖啡嘅人、推介你地飲茶~ 主要係佢夠大壺,得你慢慢斟,唔似出面連鎖店得一個杯同茶包咁hea。玫瑰花茶嘅味道幾清新,不過唔鍾意甜嘅人記住同佢地講走甜。下午茶有set,有甜品、亦有鹹點如烘三文治🥪款款價錢實惠。PS: 店主係五月天fans! 會睇到好多相同埋CD、海報,五迷不要錯過,同佢傾兩句~

主要係佢夠大壺,得你慢慢斟,
唔似出面連鎖店得一個杯同茶包咁hea。
玫瑰花茶嘅味道幾清新,不過唔鍾意甜嘅人記住同佢地講走甜。

下午茶有set,有甜品、亦有鹹點如烘三文治🥪款款價錢實惠。

凍玫瑰花茶
凍玫瑰花茶
2019-03-02 388 瀏覽
Tai Po market area is very traditional HK area with a lot of local-style shops and markets. There are, however, not many decent coffee places. We found this nondescript place off one of the main roads. It is not a sleek looking cafe like one you would find in, say, Sheung Wan. It’s a bit of a mess inside - the chairs and tables are ill fitting, the menus are worn looking, there is a random collection of children’s drawings plastered below the counters.Given the above , the coffee is to be co

Given the above , the coffee is to be commended. We enjoyed a double espresso and Americano, both of which were served with two butter cookies.

The cafe also serves desserts and meals, which we did not try this time. If you want an escape from the busy lanes of Tai Po, this is one to consider.
Cafe  americano
Double  espresso
2019-03-02
2018-12-13 1074 瀏覽
型格咖啡小店,文青咖啡店,看來,是近幾年來的新潮流。是日來到大埔行街買餸,同太丸分道揚鑣地去搵野食。有此機會,當然去看看心目中欽點了的食肆去品味或回味一下啦。早前,在大埔買餸時,在南盛街同懷義街中間的一條名叫懷善街行車巷仔,我發現到一間感覺幾特別的咖啡店,感覺文青,非常之吸引。這咖啡店的名稱也肩很親切,很有性格,叫做《想點啡》。仲駛問既,入來大家想點的,一定會包括一杯咖啡。 咖啡店的環境,就是一間很簡潔的咖啡館。四四方方的空間,室內仲有一棵小樹,再加上咖啡吧前面的揮春,令我感覺到這咖啡店有一定的中國元素。咖啡吧前的位置,本應似是放土地公公的,但餐廳換上了 Minion,感覺很搞笑。 相信店主是一個對咖啡有研究同要求很高的人,咖啡吧檯上有好幾個不同類型的煮咖啡器材,若是有一個真正來品咖啡,嘆特色咖啡的客人來,這些器材就會用得上。 回望對著大門,是一個很光猛的巷仔街景。在城市中心,在咖啡店的室內感覺到一個與鬧市街道分隔出來的小小寫意空間,令人的心境倍感舒暢。 我來到這兒的目標,是為了咖啡,但目的,就是要食午餐。我也是看到他們有午市套餐供應才二話不說的走入來。 這可以說是一個 3 sets

這可以說是一個 3 sets lunch,頭盤小食我選了越式炸春卷。不說其春卷做得正宗不正宗,在這樣的一間以咖啡為主題的店吃上這東西,他們做得香脆便可以,而是日吃到的春卷,我更可以再加上可口二字,不錯。

豬軟骨烏東。在烏東方面,當然不期待是手打烏東啦。不過,他們的烏東夠滑,入口也有足夠的煙韌度,豬軟骨又腍又香口,味道當然也十分之濃郁,再加埋個香口的流心蛋,質素上,真的有返咁上下。

近來,我也喜歡上黑咖啡。這一杯跟餐的普通咖啡,半點也不馬虎,集齊了香、滑、濃在一身,苦澀中也帶出令人喜歡的回甘感覺,是一杯很用心的咖啡,令人滿心歡喜。

難得,難得可以係大埔找到一間咁可愛,咁特別,亦咁有性格的咖啡店,再加上食物的配搭也不錯。閒時來個午餐配杯有水準的咖啡,是一件快樂的事。
2018-10-31 633 瀏覽
星期六揾地方食晏,呢度唔駛等就入去啦。自助揾位,睇啱比咗錢先,做好餐就送上檯。我哋都係叫咗同一個午餐,南瓜汁好味,但蝦唔新鮮,有啲梅,帶子細細粒,份量比較小,好快就肚餓 😅😅我杯飲品加咗 $25 升級咗做虹吸咖啡,揀咗 house coffee, 味道偏酸,倒出嚟有淨都只係比一杯,唔知淨返嗰啲係咪佢哋自己飲呢?
星期六揾地方食晏,呢度唔駛等就入去啦。

南瓜汁清湯帶子鮮蝦意粉
是日午餐
upgrade 咗虹吸咖啡
2018-10-07 521 瀏覽
價$同starbucks差不多。 all day breakfast 98. americano 34。味道可以。但老闆/員工應該壓力好大? 我只點餐時聽唔清楚佢覆述講乜,佢就好唔耐煩重覆一次,又話××英文即係×××, 好似話人唔識聽英文。(就算真係唔識又點?)之後我見枱枱都嚟哂野食, 只問了一句佢我仲欠1樣食物, 同樣又係好唔耐煩咁。 其實只要答製作中乜得,但佢1輪咀炆炆憎憎話我地d野即叫即整要等, d語氣好似我已經問左佢10次好煩咁。 maybe佢唔知自己比人呢個感覺, 但我聽完好反感。 仲有,佢間餐廳d食物正常外面都係即叫即整的!
2018-01-01 1411 瀏覽
好而之前見過有foodie介紹過紫薯系列嘅小食同甜品不過今次去食lunch所以無試到紫薯食左佢嘅lunch set.每日有3款lunch set今期有1. 白汁雜菌煙肉意粉2. 炒蛋牛角包加薯條3. 吉列豬扒三文治.揀左意粉同Latte先講下個意粉賣相其實好普通 唔太吸引Plating都比較頹😕食落意粉痴埋一舊而且煮到淋哂唔哂用牙咬都會碎哂😧白汁係完全無味得個「漏」字即使自己加左黑椒都食唔出任何味👎🏼成碟野嘅感覺好差.Latte比較好不過其實呢杯唔係正宗latte咖啡味好重好香但就無咩奶味雖然好飲但我會稱佢為Flat white
好而之前見過有foodie介紹過

雖然好飲
但我會稱佢為Flat white
Latte

2017-10-15 968 瀏覽
以前對紫薯野零興趣💩 但呢間野既🔻紫薯牛角包🔻紫薯夾餅🔻紫薯雪糕🔻紫薯latte(有粒粒紫薯肉)全部都好好食原來紫薯係一樣甜甜地 唔會好漏既食物 然後個牛角包好脆口好鬆化一啲都唔濟 個窩夫正常 配紫薯雪糕同cream好食夠濃味 杯latte就可以再濃啲但有紫薯肉搭夠-另外仲叫左個🔻黑松露醬薯條 (太好味無影到)我想講 係我成世人食過最好味既薯條 整完出黎係直接有黑松露係每條薯條到 條條都外脆內軟 好熱好新鮮 個脆既程度係去到鬆化個種 個黑松露味同薯條意外地好夾 最後連沙律醬都無點過 十級好食!!!-十分之推介 就算唔近火車站都值得去!!!
以前對紫薯野零興趣💩 但呢間野既
🔻紫薯牛角包
🔻紫薯夾餅
🔻紫薯雪糕
🔻紫薯latte(有粒粒紫薯肉)
全部都好好食

杯latte就可以再濃啲但有紫薯肉搭夠

另外仲叫左個
🔻黑松露醬薯條 (太好味無影到)
我想講 係我成世人食過最好味既薯條

十分之推介 就算唔近火車站都值得去!!!
  • 紫薯夾餅