2021-06-23
呢間食堂有佢自家嘅Online Booking,要book佢嘅晚市簡直係難過登天,終於搵到一日平日去試吓佢嘅午餐定食。因為見佢IG嘅風格係我嚮往嘅木系裝飾,簡約得來又有好大嘅空間感,仲有超吸引嘅榻榻米,可惜今日我哋冇選擇錯要顧及媽媽老人家多數都唔喜歡盤膝而坐,點知最終安排咗坐一張比較矮嘅枱😰事緣係我同服務員講我喺網上Booking嘅時候專登Mark咗想要張high Chair俾小朋友坐, 但係黎都問佢,佢話佢哋呢度冇high chair 🤔🤔雖然諗極都唔係好明不過佢都好盡力咁幫我安排另一個位置比小朋友坐得舒服啲,只可惜輪到老人家坐得唔係太舒服,早知一早錯榻榻米啦!😔😔啲人恨不得有榻榻米坐😞其實食呢類型嘅每人一份細細份根本唔係媽媽杯茶但係細妹話啲嘢食都啱媽媽食可以叫埋佢一齊終於我始終覺得佢唔係咁喜歡囉我哋三個大人就試晒佢嘅ABC定食(其實佢都指定每人最低限度要嗌一個定食)分別係:A鯖魚海鰻魚定食服務員好醒目咁將呢一份定食餐俾咗媽媽,的而且確係比較啱佢口味(佢最鍾意食魚)不過鯖魚佢就一般般啦,另外美味嘅海鰻就俾姨甥仔食晒囉😢「偏心」少少都冇得試吓😭😭😂😂B素麻婆豆腐炸淮山定食又係服務員好醒
分別係:
A鯖魚海鰻魚定食
B素麻婆豆腐炸淮山定食
又係服務員好醒目咁送咗呢一份餐比我食麻婆豆腐好送飯,連我平時唔多食飯嘅人都食咗大半碗飯(當然因為佢選用嘅日本米啦,仲要比阿媽串我平時食飯都食咁多😨)
炸淮山做天婦羅原來好好味㗎喎👍🏻
C酸啤酒脆漿炸雞定食
呢份俾咗阿妹,真係三份都Perfect match👍🏻
小姨甥原來最鍾意食脆卜卜嘅嘢,結果食咗差唔多成碗飯,仲厲害過我🤪
炸雞仍然好Juice,不過呢一樣野媽媽完全唔選擇食😰配上嘅蘿蔔蓉仲好味😋撈飯一流!
除咗主食當然叫咗佢哋今日限定兩款甜品啦,不過又有另一樣令到我打左折扣嘅係明明上網Booking嘅時候佢有個欄位俾我打啲remark上去, 咁我諗住趁妹妹生日想食堂幫我安排下係上甜品嘅時候寫句Happy birthday係個碟上面,點知嚟到佢話做唔到😳😳😳
1/黑炭戚風蛋糕
其實戚風蛋糕好多地方都有得食,佢特別在中間加咗啲椰果,不過$65我又覺得貴咗啲囉,出邊$40-$50我都覺得貴😰
2/蘋果撻
其實兩個甜品當中我prefer蘋果撻多啲, 唔知由幾時開始我鍾意咗食蘋果批, 其實本人對於批同撻係比較鍾情😜不過呢個蘋果他我又覺得一般都係果句$65太貴囉😅
我哋冒着大雨又轉兩程車都要準時出現其實講真呢個食堂嘅Booking安排可能都俾咗自己少少壓力,Book咗當然希望自己準時出現但係臨場如果因為天氣情況又或者其他因素遲咗或者嚟唔到,你要提自己記得記得要通知返食堂講真呢個安排唔係一件壞事,嚟唔到早啲出聲俾個機會其他人Walk in都實屬正常!
唔知係唔係我哋係咁耐以來第一台帶住小朋友嚟呢如果可以再細心啲考量埋客人會帶小朋友嚟嘅話,咁就更加好。
鯖魚海鰻魚定食
素麻婆豆腐炸淮山定食