2021-12-31 151 瀏覽
跑完山,2021最後一餐飯就係呢間發哥都幫襯嘅茶餐廳食,希望2022年可以好似招牌「七彩飯」一樣,七彩繽紛🌈 七彩飯 $55鎮店之寶,份量好足,整體味道唔錯。1️⃣ 酥炸雞翼:有2隻,肉質緊實2️⃣ 太陽蛋:篤爆個流心蛋黃,攞嚟撈飯食一流3️⃣ 火腿:一大片4️⃣ 餐肉:煎得外脆內軟,幾香口5️⃣ 紅腸:有兩大片,幾厚身,好好肉地6️⃣ 梅菜腩肉:鹹鹹地嘅梅菜,加埋半肥瘦嘅腩肉,又係好啱送飯7️⃣ 咖喱雞:有薯仔、雞鎚、雞翼,炆得軟腍,加埋少少辣嘅咖喱汁,幾惹味👍🏻紅豆涼粉(少冰)$32一上枱真係好震撼,係用啤酒杯裝,非常大杯,份量好足❗️紅豆甜甜地、有咬口;農村涼粉草幾有驚喜,食落帶有甘味,唔會好似坊間嗰啲咁冇味。整體黎講唔會太甜,又多料,大力推薦👍🏻原本我好肚餓同埋口渴,食完之後好飽🤣👍🏻 老闆同夥計態度唔錯;見好多人外賣都嗌食七彩飯同埋羊腩煲,下次想再試埋舖頭嘅招牌奶茶涼粉😋

七彩飯 $55
鎮店之寶,份量好足,整體味道唔錯。

1️⃣ 酥炸雞翼:有2隻,肉質緊實
2️⃣ 太陽蛋:篤爆個流心蛋黃,攞嚟撈飯食一流
3️⃣ 火腿:一大片
4️⃣ 餐肉:煎得外脆內軟,幾香口
5️⃣ 紅腸:有兩大片,幾厚身,好好肉地

紅豆涼粉(少冰)$32

2021-09-20 167 瀏覽
去完大帽山, 點可以唔黎恩記食個飯。恩記勁多街坊都會去嘅飯堂。食物質素有一定嘅保證先有咁多回頭客。地點十分唔方便,唔係揸開車都唔會去到果到。郊區嘅一間老店泊車都好難,冇位泊。入面環境如何,正正常常。出名嘅七彩飯。有哂7樣餸,等你每樣都可以試d紅腸,煎蛋,咖喱雞,炸雞翼,梅菜豬肉,火腿,午餐肉份量十足老闆推介特色飲品叫左杯紅豆涼粉冰,好x 大杯飲唔哂,足料。夏天消暑一流
去完大帽山, 點可以唔黎恩記食個飯。
恩記勁多街坊都會去嘅飯堂。
食物質素有一定嘅保證先有咁多回頭客。
地點十分唔方便,唔係揸開車都唔會去到果到。

郊區嘅一間老店

泊車都好難,冇位泊。

入面環境如何,正正常常。
出名嘅七彩飯。
有哂7樣餸,等你每樣都可以試d
紅腸,煎蛋,咖喱雞,炸雞翼,梅菜豬肉,火腿,午餐肉

份量十足

老闆推介特色飲品
叫左杯紅豆涼粉冰,好x 大杯
飲唔哂,足料。夏天消暑一流
2021-09-18
2021-07-16 153 瀏覽
「恩記茶餐廳」————————————————店舖位置:元朗八鄉錦田公路上村12號A————————————————今日一行幾人喺元朗八鄉附近遊車河,之後嚟咗恩記茶餐廳呢度食嘢, 叫咗個蝦干炒通菜,椒鹽排骨,同埋一個麻辣雞!!!!!整體來講不過不失,呢啲餸用黎送飯啱晒! ☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻
「恩記茶餐廳」

————————————————

店舖位置:

元朗八鄉錦田公路上村12號A

————————————————

今日一行幾人喺元朗八鄉附近遊車河,
之後嚟咗恩記茶餐廳呢度食嘢,
叫咗個蝦干炒通菜,椒鹽排骨,同埋一個麻辣雞!!!!!

整體來講不過不失,呢啲餸用黎送飯啱晒! ☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻
2020-03-17 1765 瀏覽
喺石崗軍營看完紅棉樹,黃昏6點肚餓想即刻附近搵食。第一次經過這裡(上村總站)見到有幾間食店,完全冇idea,行嚟行去,最後選了這間,都冇乜要求,茶餐廳一間,但估唔到啲人比你睇到勁污糟既一面;肺炎疫情本來人人都有帶口罩,兩位呀姐喺隔離枱做湯丸,反而將口罩整左落條頸度,兩個一路做湯丸一路唔帶口罩有講有笑,又唔用手套做湯丸,我都明廚房既嘢唔一定用手套,但比我睇住唔用手套就好唔開胃。跟住肥呀姐冇帶口罩突然間向住我枱方向打左個勁大乞嚏!(因為佢本能唔想向住湯丸打乞嚏)嘩!啲飛沫肯定超過1米!大佬我碟3絲炒烏冬啱啱嚟都唔知食唔食好!瘦果位呀姐仲經典,隨手喺佢張枱度攞枝唔知擺左幾耐既紅酒樽底嚟壓碎啲花生(湯丸餡)跟住又放番枝紅酒喺枱面。你明啲茶餐廳枱可以幾汚糟嗎? 枝紅酒樽底咁汚糟用嚟壓花生碎?其實當時未食碟3絲炒烏冬,我老公就食晒碟早嚟既义雞飯。想走又驚,叫佢換過碟都冇意思因為唔知換碟乜嘢比我,冇下次,勁勁勁汚糟兼核突!
喺石崗軍營看完紅棉樹,黃昏6點肚餓想即刻附近搵食。
冇下次,勁勁勁汚糟兼核突!
2020-02-08
今日我們元朗八鄉附近做完嘢之後,行過錦田上村見到呢間係用可口可樂做主題嘅「恩記茶餐廳」,所以作為超級可樂迷嘅我們,當然要影相打卡一吓兼食個下午茶!喺諗緊叫啲咩食嗰陣,我突然諗起呢度會唔會有窩蛋免治牛肉飯?因而家好多茶餐廳嘅免治牛肉都變成西式嘅肉醬,但呢度竟然仲係中式人手剁嘅鮮免治牛肉加青菜,所以我們就即刻叫咗嚟食,出到嚟果然無令我們失望,免治牛肉非常鮮嫩軟滑,肉味亦相當香濃,再撈埋窩蛋一齊食,質感更加滑溜,真係超正呀!豬扒包嘅包質係我們最讚賞嘅一點,因質感係非常軟熟,而且完全無「硬實實」嘅感覺,而豬扒就煎得色澤好金黃香口,肉質亦相當鬆化!魚蛋麵嘅麵質超煙韌彈牙,而魚蛋亦相當爽口彈牙,最好就係無乜魚腥味,正呀!喺差唔多食完嘅時候,我們先發現他們有外賣專車,車上印有他們嘅招牌七彩飯,感覺好似好專業兼呢個招牌飯應該唔錯,所以我們要另外再搵日嚟食吓先得!
所以作為超級可樂迷嘅我們,當然要影相打卡一吓兼食個下午茶!
喺諗緊叫啲咩食嗰陣,我突然諗起呢度會唔會有窩蛋免治牛肉飯?
因而家好多茶餐廳嘅免治牛肉都變成西式嘅肉醬,
但呢度竟然仲係中式人手剁嘅鮮免治牛肉加青菜,
所以我們就即刻叫咗嚟食,
出到嚟果然無令我們失望,
免治牛肉非常鮮嫩軟滑,
肉味亦相當香濃,
再撈埋窩蛋一齊食,質感更加滑溜,
真係超正呀!
豬扒包嘅包質係我們最讚賞嘅一點,
因質感係非常軟熟,
而且完全無「硬實實」嘅感覺,
而豬扒就煎得色澤好金黃香口,
肉質亦相當鬆化!
魚蛋麵嘅麵質超煙韌彈牙,
而魚蛋亦相當爽口彈牙,
最好就係無乜魚腥味,正呀!

喺差唔多食完嘅時候,我們先發現他們有外賣專車,
窩蛋免治牛肉飯
豬扒包
魚蛋麵
窩蛋免治牛肉飯
豬扒包
魚蛋麵
2018-12-18 1196 瀏覽
每次黎開大山(遊車河?)都會過黎恩記食個飯遠近馳名嘅七彩飯,大碟抵食大大杯特飲仲有我最愛既叉鵝飯叉燒軟綿綿入口即熔,燒鵝香口肉滑黎開大山一定要係度補充返體力,外賣返屋企都唔錯
每次黎開大山(遊車河?)
都會過黎恩記食個飯

遠近馳名嘅七彩飯,大碟抵食

大大杯特飲

仲有我最愛既叉鵝飯
叉燒軟綿綿入口即熔,燒鵝香口肉滑

黎開大山一定要係度補充返體力,外賣返屋企都唔錯
2018-11-14 1350 瀏覽
十來歲時首次來吃「七彩飯」,朋友專程駛車載我來,幼稚腦袋還興奮地幻想「七彩飯」會否像彩虹七色一樣,有齊紅橙黃綠青藍紫? 據知那時期很多人趁周末從港九遊車河而來,香港人是很懂把握熱潮。兒時要求簡單得很,一碟多餸飯(蛋、紅腸、餐肉、火腿、梅菜、薯仔咖哩雞、炸全翼),滿足多個願望,懷著吃自助餐的心情,俄羅斯輪盤式每樣餸咬一口送飯,最後炸全翼徙手吃,已經異常滿足快樂!隨後好一段時期,每馮周末還嚷著朋友載我來~當人漸年長,生活選擇多了,開始對身邊事奄尖聲悶起來,連樓下保安員好端端的,也總覺得看不順眼 ... 對七彩飯早已‘變了心’,亦嫌棄一大堆頭的普通食材‘不外如是/不合潮流’,如專程駛車來吃,直感浪費車馬。歷年至今,當市區/商場招牌如走馬燈不停切換,鄉郊老字號招牌還䇄立不倒置於原舖位。鄰近食店寥寥可數,由現今座上客種類看來,皆是附近一帶街坊或倉地工人,簡單與平庸地為他們提供解決兩餐的歇腳處。「七彩飯」到今並沒有在餐牌上移除,當年潮流已過,可能 .. 他們壓根底兒沒在乎過,店子是否遠近馳名其門如市。近年再次成為座上客,冷面鬍子老闆照舊地冷著面,只是頭髮的顏色顯得有點斑白。反樸思維後才發現,吃的一

反樸思維後才發現,吃的一切原來只是「心情」 .. 邊吃邊回憶自己兒時無憂與無求 ...
2018-10-22 695 瀏覽
恩記最出名係大碟夾抵食嘅『七彩飯』,佢嘅招牌差唔多成為咗石岡嘅地標。但其實佢仲有另一樣把炮,就係各式大大杯嘅涼粉冰,可以溝咖啡,奶茶,紅豆,波蘿等。比起一般街邊飲品正好多!夏天路過可以一試。由左至右分別係咖啡涼粉冰,菠蘿涼粉冰同奶茶涼粉冰。係用巨大嘅啤酒杯裝,睇包紙巾就知,而價錢只係$29 一杯。如果你問我係咪特別好飲,我覺得唔係,佢每款飲品都做到普通茶記水準,但呢種Crossover涼粉就暫時只此一家。

• 涼粉冰
2018-05-01 617 瀏覽
揸車上完大山食乜好?落返錦田呢邊有幾間茶餐廳,當中呢間恩記就係我每次都會食既,雖然呢到人流唔係特別多,但燒味都係自家制,而且唔係普通貨色,全部燒味都有水準,燒鵝最為出色,呢到係乾身燒鵝,意思就係碟底唔會落醬油,但鵝本身既油脂就非常美味。食完又可以繼續出發
2017-04-07 1147 瀏覽
工作中食午餐,呢度方便泊車,一排平房幾間餐廳,今次試下呢間,店外有戶外座位,普通茶餐廳格局,地方比較殘舊!店員伯伯好親切,笑笑口落單,又會推薦下食物!食品以茶餐廳食品為主!食品好快到!燒鴨河($33)燒味部師傅好鬆手,比咗成個胸我,伯伯話自家燒嘅,燒鴨皮已經唔脆,皮燒得薄,鴨肉厚但較嚡,少許𡁻柴嘅感覺,闊河粉唔夠滑,厚身少許嚡口,菜心比好多又爽口,好味,湯底唔味精幾好!鹹香好味!整體唔好味!凍檸茶:少甜少冰,茶底濃唔澀!少甜剛剛好!七彩飯($47)同事食叉鴨飯($43)同事食午餐:乾炒叉燒意粉($45)同事食店員伯伯雖然唔快手但好親切,店員間又互相串,家庭氣氛唔錯食物雖然一般,服務唔錯!廁所要去公廁
凍檸茶:少甜少冰,茶底濃唔澀!少甜剛剛好!
七彩飯($47)同事食
叉鴨飯($43)同事食
午餐:乾炒叉燒意粉($45)同事食

店員伯伯雖然唔快手但好親切,店員間又互相串,家庭氣氛唔錯

食物雖然一般,服務唔錯!

廁所要去公廁
2017-03-31
2016-04-24 1901 瀏覽
有車,對喜歡尋找隱世食肆的我黎講,真係好方便架。放假及週末閒時,間中都喜歡開車在新界遊,在午餐方便,當然傾向一些方便泊車的好地方。是日,因事去了屯門一轉再回程大埔,行走在林錦公路時,我們便決定在上村停車場食,而我一早選中的,而想再去的,是這一間標榜自己有個 "七彩飯" 既食肆,也是當地的一家老字號,其名字就叫《恩記餐廳》或《恩記茶餐廳》。店字,真的是長期力推他們的 "七彩飯",我可以說,幾乎在店的每一個角落,都會見到 "七彩飯" 這三個字。而且,在我目測之下,在我兩次來的經驗之下,這店最好賣的碟頭飯,的確也是這 "七彩飯"。"七彩飯" 是什麼,最後先說。首先,應該要說一說這小店的空間,周邊同格局。這店,是一家很典型的鄉村茶仔,受惠於上村的停車場,可以說是很方便泊車。之不過,在此停車場經營的食肆實在太多了,基本上要 double park....店子,也分了店外的半露天座位及我們喜歡的店內位,只不過店內的空間不大,說真,如果坐滿人,這小店會是幾迫夾的。說 "七彩飯" 之前,先說一說店方 off menu 為我太太炒的菜粒炒飯。有菜粒,有木耳粒,簡單鑊氣夠的炒飯,沒有難食的鐵證據。好,來到

好,來到他們的馳名七彩飯了,點七彩法? 就是有雞翼、雞蛋、咖喱雞、炆豬肉、紅腸、腸仔同火腿七樣東西,非常之豐富。傳說,這是當年石崗軍營士兵的最愛午餐,既簡單又飽肚,又有香港風味,味道當然也不會不好食,再者,飯底有更可愛的豉油,這味道的確是一個 wow!
奶茶永遠是我外出飲食時,飲品上的第一位。《恩記餐廳》的奶茶,算是不過不失的水準。奶味很夠,茶亦很香,相信,以前在軍營的老外兵及 Gurjar 兵對奶茶的要求不會低,所以,此店有他們應有的水準,而味道同香味,同一般茶仔奶茶是有小分別的,也許,是為了接近南亞人的口味而又要保留香港的味道而特製。
既簡單又開心的一餐,味道美,味道香,再重要的是份量夠,食得很飽。而這 "七彩飯" 雖不會令你食到七彩咁色,但會令大食的人,開心到七彩咁色。
2014-11-25 1323 瀏覽
到錦上路搵個朋友拎啲野。慳隧道選擇片返轉大山。尖咀出發落到山三十分鐘都未夠。早到了又未食飯。見呢到係四周最近有野食既地方。就泊低架車搵間坐低。人生路不熟梗係睇下邊間多人入邊間。可能係又播馬又播澳門賽車。呢間野竟然近乎滿座。招牌大大隻字寫住馳名七彩飯。咁唔洗諗就整個黎試下啦。餐。腿。紅腸。炸全翼。梅菜扣肉。咖喱雞(薯仔五舊加一舊雞)。再加隻太陽蛋。一次過滿足你七個願望。扣肉汁同咖哩汁係白飯殺手。扣肉炆得夠身。瘦肉吸收了肥肉的油份同梅菜既香氣。咖喱薯仔亦十分入味。咖喱汁唔太熒火光。丁點辣令白飯消失不見。炸翼唔係剛炸起但都有餘溫。餐。腿。紅腸。亦有用心。唔係白水加熱就算。有煎香過既痕跡更香。全肉餸絕對滿足到食肉獸既肉望。當然呢啲高鈉餐真係唔好日日食。加杯凍奶茶埋單五十有找,仲想要求D乜?
馳名七彩飯

2014-11-15
2014-04-15 953 瀏覽
今日比朋友帶到依間餐廳前,佢不停講依到既七彩飯好出名,好好食。一到步,點個招牌七彩飯,第一眼見到,雞翅,梅菜,火腿,餐肉,雞蛋,紅腸,咖哩薯仔,真係色彩繽紛,味道方面,即煎火腿餐肉夠香口,太陽蛋夠juice,反而炸雞翅炸粉太多,而且唔似即叫即炸,似炸定,咖哩只係普通茶餐廳給數,梅菜,紅腸,無特別。就路邊檔而言,舒適有一定限度,地點都唔方便去到,食物方面幾好味,份量大,好滿足,不過對有d年紀既人真係超級唔健康
2014-04-15
2012-07-06 538 瀏覽
今日到上村,去了一間環境有特色的店.應該有三十年歷史,環境相當古舊.沒有裝修.告示牌也古老的.老閭鍾意足球同酒.四周也有這些擺設.古舊中有一點新就是電子相架,衛生相當一般,地下垃圾多.又濕,服務也很冷淡.紅豆涼粉冰.相當大杯,比起熱飲杯大3倍.但奶一定有加水.味道相當淡.紅豆也煲至全林無咬口.只是涼粉最多.達消暑效果.牛肉三文治16元:其實應該叫鹹牛肉更配合三文治.牛肉雖則熱辣辣.但經嚴重化學.味道全失.飽只要唔過期就無問題.軟綿.不過呢個三文治十分細碼...其實飯類相當大碟..但我試完一次..我不滿意.應該無回頭
又新又舊
牛肉三文治16元:

其實飯類相當大碟..但我試完一次..我不滿意.應該無回頭
其他
2012-02-23 469 瀏覽
是日,我同太太因為一些事,來了一個新田、元朗、錦田、上村一日遊。搞了一個上午,我們也開始餓了。駒著車子,又想就下太太食素。身在上村附近的我們,看見了八鄉廟有素盆菜,不知有沒有其他素食。一入去原來只做素盆菜同團體包餐。失望之下我們出返黎大馬路,就停在上村的巴士總站,這兒..大把野食。 其實在上村呢一頭,我心目中早已有心水餐廳想試。環境好的試了,這一次,黎試一間出過下名的小小茶餐廳。不過,因為地方比較舊,衛生情況其實只是一般,太太是黑住臉陪我入黎的。我要食的,是這兒的七彩飯。甚麼時七彩飯,只是一個大雜亂,乜都有的飯而已。有紅腸,梅菜豬肉,咖喱雞,炸雞翼,午餐肉,火腿同太陽蛋一隻。他們說的七彩原來就是七併飯的意思。雖不是特色,但總可以叫一餐,特別。堂食者,連一名80幾90既婆婆,一入黎,看也不看,就叫下了這一個七彩飯。味道上,不算是有什麼的來頭,不過一邊梅菜肉、另一邊咖喱,兩種有汁既餸分別的撈入飯內,一邊香辣,一邊咸香,有 Fusion的感覺。其他的種種肉類...太太開口的說,這一碟野,最啱就係俾地盤佬食。而且我們也看見,附近的地盤工人,他們的樣子是津津樂道的,因為這一個七彩飯又平又大份。

太太就叫了一個蕃茄蛋飯。蛋是嫩炒的滑蛋,蕃茄落得不多,頓時覺得成碟飯既主角,是美味帶少少鹽味的炒滑蛋。食落,就是滑蛋蝦仁飯的感覺。配角換了蕃茄。蕃茄夠新鮮,再淋一淋甜豉油,這個飯,夠晒秤令人稱其為美食。

飯香,奶茶也香。最重要是價錢不貴,郊遊遊車河時,上村,的確是一個食中午飯既好地方。除了車友、工人、鄉里之外,這兒仲有不少,行山客。