2025-05-06 0 瀏覽
同一班朋友去完灣仔參觀識碳館之後,咁啱經過呢度,其中一位食貨朋友話有啲肚餓,於是我哋幾個就入去食下午茶!由於唔算太肚餓,我哋四個人每人叫咗一份小食,仲有三文治!真係冇諗到佢哋食完一次之後就encore !原來恆香餅家都開咗冰室!好處係唔需要一次過買好多中式餅乾可以喺冰室入邊食完一件覺得好食先再買!我哋幾隻嘢,四個人更加可以分享卡路里!我哋叫咗少甜嘅老婆餅,麻糬奶黃酥同埋榛子酥各一,點知閨蜜居然太鍾意食,即時叫多兩件!榛子酥真係有榛子味,比較鬆脆;老婆餅小巧,我哋食完之後即係覺得唔夠;至於麻糬奶黃酥真係好好食煙煙韌韌!公司三文治分四份啱啱好,欣賞佢個午餐同埋煎蛋發揮得唔錯!利東街

真係冇諗到佢哋食完一次之後就encore !

公司三文治分四份啱啱好,欣賞佢個午餐同埋煎蛋發揮得唔錯!
利東街

2025-05-06 0 瀏覽
喺繁忙嘅工作日中,搵個地方放空一下真係必須嘅小奢侈 💆‍♀️最近發現咗灣仔春園恒香冰室呢個小寶藏 🏆 佢同普通茶記最大分別就係居然有傳統唐餅供應!🥮✨ 即磨咖啡質素出奇地高,香氣濃郁,啖啖回甘,配埋唐餅,坐喺度望住灣仔嘅都市景色,成個下午就咁過去... 🌃☕️忙碌生活中嘅小歇息,原來唔使飛去日本京都,喺香港都可以搵到傳統與現代嘅完美結合 🇭🇰💯有冇諗過喺茶記都可以有高質素嘅下午茶體驗?值得各位品味人士一試 👌🍵#灣仔美食 #文青歎茶 #本地小店 #香港咖啡文化 #傳統唐餅 #港式下午茶 #美食探索 #慢活時光 #都市綠洲 #中環返工族 #小確幸 #生活品味 #灣仔café #舊區新店 #香港特色店 #忙裏偷閒 #打卡推介 #灣仔好去處 #春園茶記 #恒香冰室

蛋黃酥
蛋黃酥
2025-04-27 0 瀏覽
今日行完山、順便經過利東街搵個下午茶食,就見到有間恆香冰室、真係孤陋寡聞、原來恆香有冰室!就一試究竟。叫左兩份茶餐1. 奶黃流心西多 $402. 沙爹牛肉芝士流心蛋豬仔包配薯角 $483. 老婆餅一個 $12上到黎個賣相好之餘仲要係好好味、比想像中好。所有野即叫即整、薯角熱到標煙,熱辣辣!沙爹牛夠晒味配埋芝士同蛋個組合都好match。茶餐做到呢個水準黎講真係完全冇投訴個人係覺得要讚下!希望可以一直保持水準。加油

叫左兩份茶餐
1. 奶黃流心西多 $40

2. 沙爹牛肉芝士流心蛋豬仔包配薯角 $48

3. 老婆餅一個 $12

茶餐做到呢個水準黎講真係完全冇投訴

個人係覺得要讚下!希望可以一直保持水準。加油
2025-04-27 0 瀏覽
脆皮芝士煎蛋菠蘿油,菠蘿油外皮酥脆,夾入半融芝士與嫩滑煎蛋,鹹甜交織,口感層次豐富。 美式熱狗呢個經典美式小食融入本土風味,麵包鬆軟、熱狗腸多汁,搭配秘製醬料,下午茶飽足之選。  港式飲品靈魂!奶茶香滑濃郁,檸茶清新解膩,完美搭配輕食。  環境復古懷舊,充滿老香港冰室氛圍,適合打卡或休閒小聚。  價格親民,份量足,CP值高,回頭客多。  下午茶時段人氣旺盛,建議避開高峰或提早到店。  鄰近灣仔街市及電車路,逛完街來份港式輕食剛剛好!  用一顆菠蘿油、一杯熱奶茶,體驗香港地道的慢活滋味! 🍍☕

港式飲品靈魂!奶茶香滑濃郁,檸茶清新解膩,完美搭配輕食。

2025-04-17 0 瀏覽
灣仔新開,黎個下午茶試下水準。價錢都一般茶記。食物選擇都算多下午茶黎講都full,可能灣仔區點都多人。叫左吉列金磚煉奶西多士,都炸得好脆口嘅,唔算油。煉奶都畀得唔孤寒 飲奶茶,其實佢特飲加9蚊,但又唔太令我覺得吸引。而XO醬楊州炒飯,望落似普袲楊州炒飯,但食落都有少少XO醬嘅,可能我唔辣得,所以都覺得有,但真心都多嘅,哈。但炒飯都爽身嘅,蝦都大粒,整體飯我矲比8分嘅。但叉燒量唔多。毋為佢價錢唔貴,到附近都可以考慮當一般茶記ok喎。
灣仔新開,黎個下午茶試下水準。

價錢都一般茶記。食物選擇都算多

下午茶黎講都full,可能灣仔區點都多人。

毋為佢價錢唔貴,到附近都可以考慮當一般茶記ok喎。
2025-03-13 432 瀏覽
買個外賣早餐加$5轉菠蘿包,竟然比個隔夜包比我,一睇就知!個皮濕晒,d包又實,勁難食!咬一淡之後即刻吐,唔會再幫襯!真心痴線!咁做生意,但其他野食味道ok,可接受
2025-03-13
外賣自取
2025-03-12 647 瀏覽
恒香的早餐選擇非常多樣,讓人每次來訪都能嘗試到不同的美味。特別推薦他們的奶茶,味道醇厚,香滑可口,無論是搭配早餐還是單獨享用都非常合適。餐廳的客戶服務態度也值得讚揚,員工熱情友好,讓人感受到賓至如歸的氛圍。環境方面,這裡乾淨整潔,讓人用餐時倍感舒適。除了傳統的早餐選擇外,這裡還有各式各樣的麵包可供選擇,無論是甜的還是鹹的,都能滿足不同口味的需求。更令人驚喜的是,餐廳的位置十分方便,無論是返工的還是學生,來這裡都非常容易。與附近的茶餐廳相比,這裡無論是在食物品質、服務態度還是環境上都顯得更加優秀,絕對值得一試。

$40 (早餐)
2025-03-07 719 瀏覽
春园街刚开的一家茶餐厅,下班后特地去尝试了一下、总体感觉非常一般,价格算中等偏上的,服务一般般,上菜比较慢,味道还是不错,但是份量有点偏少,总体上还是略感失望吧
2025-02-24 1063 瀏覽
最近在灣仔工作,見有新開的冰室,位置又不遠,立即去試一試。今天去食下午茶,下午茶選擇頗多,最後選擇邪惡肥仔食物烤焗蜜糖雞髀拼西多士一般新開的餐廳,質素一般都不會太差。烤焗雞髀略嫌乾身一點,但勝在夠大隻,如果蜜糖多一點,同埋熱一點就會更好。另外,西多士就正常發揮,但如果係全西多就更好。因為是元朗恆香餅舖開的冰室,他們另外有很多舊式酥餅賣,走嘅時候見老婆餅啱啱出爐,買咗一個試吓,不過老婆餅就沒有拍照了。除了附近幾間出名冰室,都算多了一個不錯的選擇,下次早點過去試吓他們的午餐

雞髀拼西多士
2025-02-24
雞髀拼西多士
2025-02-12 1177 瀏覽
今日去咗恆香冰室,呢間冰室嘅裝修充滿住舊式香港冰室風味,招牌同埋室內嘅設計,都好有懷舊Feel,好似一腳踏入咗時光隧道咁。我叫咗個芝士焗肉醬意粉同埋一杯咖啡。先講下芝士焗肉醬意粉啦,意粉煮得剛好,有彈性,做到Al - dente嘅效果。肉醬味道濃郁,番茄嘅酸甜同肉香平衡得唔錯,上面嘅芝士焗到金黃色,拉絲效果都唔錯。但同正宗意大利餐廳嘅意粉相比,呢個芝士焗肉醬意粉就少咗啲意大利香料嘅味道,好似羅勒、迷迭香呢啲,層次感上就遜色啲。再講下杯奶茶,香氣唔錯,入口順滑,苦味同酸味都平衡得唔錯。價錢方面,芝士焗肉醬意粉大概五十幾蚊,咖啡就十幾蚊,喺同類型冰室入面算係正常價位。小缺點就係意粉份量有啲少,食完唔算好夠喉。同其他冰室相比,恆香冰室嘅食物質素算唔錯,但就唔算好有驚喜。講到呢啲冰室美食,真係好有香港情懷。細個嗰陣成日跟住屋企人去冰室食嘢,嗰陣時最期待就係食啲西多士、焗意粉呢啲。而家再食返,雖然味道可能唔係全世界最好,但每一口都係滿滿嘅回憶,呢種情懷係無價嘅,就好似同舊時光嘅一次對話咁。