2022-07-16 347 瀏覽
呢期都多係上環發掘新美食,今次就揀左好少食既冰室,因為見到佢張圖既魚柳好似好厚好吸引所以想試下係咪真係咁粗咁大塊🤩🤩 原來外賣下午茶都會畀9折,有埋熱飲,好似都抵食啵!【 滑蛋芝士魚柳配粗薯】$47 (再9折)本身諗住理想與現實不符,點知有驚喜,佢塊魚柳真係好厚,外賣仲keep到幾脆同好味!粗薯同平時食開都係唔同,亦係仲脆架喎! 有分加!🧡🧡🧡分數:(10分滿分)味道:7.5價錢:7.5環境服務:NA(以上評分只是小編個人口味而已)💥 恆香冰室📍 上環德輔道中243-247號德佑大廈地下

【 滑蛋芝士魚柳配粗薯】$47 (再9折)

分數:(10分滿分)
味道:7.5
價錢:7.5
環境服務:NA
(以上評分只是小編個人口味而已)

💥 恆香冰室
📍 上環德輔道中243-247號德佑大廈地下

2022-05-30 623 瀏覽
灣仔冰室 竟然有間係 恒香 開嘅 #冰室 咁特別就入咗去,份量偏少可一試。睇價錢牌都可接受就各自叫了個下午茶。嚟到見到飲品都大杯不過就茶味淡咗少少都可接受。嘢食嚟到真心覺得少咗啲,佢選咗隻好碟,所以咁放法睇落唔少咁。雞脾似雞扒大小,香料味偏勁我麻麻,朋友就話可以。豬扒都炸得幾香不油身。多士2粒同沙律2口😅多少少會好啲以這價錢$40-$42嚟講。見唔少人都叫炒嘢,如有機會再試吓,門口都有散買的恒香中餅和麵包選擇。

2022-01-21 705 瀏覽
八達通,現金服務態度:慢,人手少,員工態度差,放食物响枱大力,好似掉係張枱咁。失覺得佢地無咩禮貌。環境方面:二人枱及4人枱都比較窄,真係坐4人應該好辛苦。食物質素:今次叫咗個下午茶餐星米(無寫迷理版)我睇48蚊應該係正常size,一上枱,我真係驚嚇到,係迷理版,公平啲48蚊真係太貴。味道偏差,無咩咖哩味,尚算乾身,米粉咬口正常。性價比:超低總結:其實下午茶餐有時份量會小啲,但應該要寫番迷你版,唔好收48蚊俾期望食客係正常size, 我知係迷你版我肚餓會想食番正常,唔叫下午茶囉,食完好似無食咁,真係得一肚氣。
八達通,現金

環境方面:二人枱及4人枱都比較窄,真係坐4人應該好辛苦。

性價比:超低

星米
2022-01-20
2022-01-05 602 瀏覽
恆香老餅家唔係淨係整傳統中式餅掂,冰室都一樣咁掂!😋Lunchtime同同事黎食,好在佢哋早黎攞定位,黎到見到出面已經排曬長龍!一坐低好快就鎖定目標,叫咗蔥油蒜香雞扒爆蛋撈飯,果然無令我失望,大大塊外脆內軟嘅雞扒,切嘅時候係有肉汁流出黎嘅,個爆蛋有幾爆就唔洗多講啦🤤 仲有杯奶茶真係好香滑,一個字,掂!
恆香老餅家唔係淨係整傳統中式餅掂,冰室都一樣咁掂!😋

蔥油蒜香雞扒爆蛋撈飯

蔥油蒜香雞扒爆蛋撈飯
2022-01-05 558 瀏覽
今晚放工同個frd係公司附近食飯,試吓間開咗無耐嘅冰室。一到去覺得d裝修都唔錯,光猛乾淨,之後叫咗兩份鐵板餐,一個美式什扒配薯菜,一個西冷配意粉,仲有鐵板絕配,紅豆冰,仲要用3.6牛乳。鐵板餐仲跟湯同吐司,都幾豐富。 忌廉湯係有磨菇,唔算好結身,係適中。吐司有牛奶同哄過,都算脆口。至於紅豆方面,由於用咗3.6 牛乳,感覺係比較有奶味,紅豆應該有煮過,入口唔會好硬好粉。至於個鐵板,唔係非常熱而好似令到d配菜變燶,而可以keep住d食物停留係擺到入口嘅溫度。呢個位都幾細心。 肉方面,份糧適中,牛扒都幾淋,由於西冷配蒜蓉汁,味道都唔錯,係有牛味嘅!仲有朋友話條牛仔腸幾好味,幾大條,啖啖肉。什扒餐有豬、牛、腸仔、煙肉、火腿加上黑椒汁。由於無咩骨。咬落去都幾放心,牛扒有微微牛脂,豬扒好淋,加上黑椒汁嘅黑椒同微辣,味道都唔錯。 另外,餐跟意粉同薯條,細心位係,意粉用咗茄汁炒過,唔係普通白烚意粉,所以會好食d. 因為同個frd都幾大食,又見到佢哋有恒香老婆餅,所以叫咗個,仲有叉燒酥、皮蛋酥、蛋黃酥。味道係唔錯,有保證。 最後,值得讚賞嘅係d侍應服務都幾有禮貌同勤力,態度好好!

最後,值得讚賞嘅係d侍應服務都幾有禮貌同勤力,態度好好!
2021-12-29 359 瀏覽
今日有公務在身去咗上環,俾我發現咗有新玩意🤩🤩恆香餅家聽得多見得多,原來靜靜雞喺上環開咗間冰室,裝修好新淨仲要有大量卡座位,正呀!老公叫左3.6 牛乳滑蛋三寶飯,有叉燒、蝦、牛肉,個蛋整得好好,而且食得出係用靚蛋,好香好味道,我係咁偷佢啲蛋食🤣🤣我叫左美式什扒,樣樣都有,係經典嘅港式茶餐廳鐵板餐🤤🤤😝😝餐湯係普通茶餐廳忌廉湯,如果濃郁啲會更好😝😝 餐包塊多士整得好好,薄脆軟有齊哂叫咗個小食脆香雞翼,外脆內軟有肉汁呢個唔會太鹹真係幾好食🤤🤤最想讚嘅係佢杯特飲,蜂蜜檸檬茶同埋3.6牛乳紅豆冰,兩杯都好出色,最最喜歡係蜂蜜檸檬茶,好好飲🤩🤩

我叫左美式什扒,樣樣都有,係經典嘅港式茶餐廳鐵板餐🤤🤤😝😝

美式什扒
脆香雞翼
3.6牛乳紅豆冰+蜂蜜檸檬茶
2021-11-29
脆香雞翼
3.6牛乳紅豆冰+蜂蜜檸檬茶
2021-12-26 177 瀏覽
今晚和友人到上環逛街,經過一間冰室,發現環境非常敞亮,覺得幾舒適,於是坐低左。對於鐵板餐情有獨鍾嘅我地,選擇了日式照燒海陸空和美國西冷拼牛仔腸配黑椒汁,全部跟薯菜。野食到果下見到,覺得完全系超越茶餐廳水準,無論餐具或者是味道,食材選用吃上口非常新鮮,肉質鮮嫩,咬上口彈牙香滑。小食方面,香脆雞翼味道外酥脆內多汁嫩滑。飲品方面,選擇了3.6牛乳紅豆冰和奶茶紅豆冰,牛乳配紅豆冰飲上口香滑濃郁,奶茶口味就能夠飲到茶香。甜品絕對需要食老婆餅和流心奶黃酥。兩款甜品都酥脆,流心口味趁熱食,更加惹味。
2021-12-23 177 瀏覽
呢間恆香冰室長期排長龍佢嘅恆香老婆餅係好好味嘅😋唔知其他嘢好唔好食呢?今日下午茶時段經過無乜人排隊有幸可以試下喇‼️叫左2個下午茶餐同1個常餐常餐B $53鮮甜嘅蕃茄味😋多士烘得脆,一咬就聽到颯颯聲❤️茶餐F同M $42/$48見到隻脾有啲SAD😮‍💨我覺得燶左啲烤焗應該係好入味嘅但唔夠蜜味🙈西多士正常星洲炒米味道尚可咖哩粉唔係咁夠米粉唔夠散,有1/3係一舊舊呢3款餐整體味道一般我唔會排隊食,偶然經過可一試但門口老婆餅會常幫襯☺️
呢間恆香冰室長期排長龍
佢嘅恆香老婆餅係好好味嘅😋
唔知其他嘢好唔好食呢?
今日下午茶時段經過無乜人排隊
有幸可以試下喇‼️

叫左2個下午茶餐同1個常餐
常餐B $53
鮮甜嘅蕃茄味😋
多士烘得脆,一咬就聽到颯颯聲❤️

茶餐F同M $42/$48

星洲炒米味道尚可
咖哩粉唔係咁夠
米粉唔夠散,有1/3係一舊舊

呢3款餐整體味道一般
我唔會排隊食,偶然經過可一試
但門口老婆餅會常幫襯☺️
2021-12-20 189 瀏覽
恆香老婆餅你就一定聽過啦,最近發現佢進軍埋飲食界,係上環開左間冰室,所以我就即刻同男朋友去試下啦👫🏻坐低見到餐牌都好多選擇,睇左一陣,男朋友揀左個避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯,我就揀左個美國西冷拼牛仔腸配黑椒汁配薯菜.🙌🏻-避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯 豬扒半肥瘦,肉質鬆軟,肉汁豐富,甘口焦香嘅蒜蓉味加埋椒鹽香味,非常開胃,令人胃口大開.太陽蛋煎得剛剛好,撈飯一流👍🏻-美國西冷拼牛仔腸配黑椒汁配薯菜個SET包左吐司同埋羅宋湯,個吐司🍞真係令我驚嘆❗️入口鬆軟,仲會回彈,配埋牛油微香,令人回味. 羅宋湯味道一般,蕃茄味可以再濃D. 西冷超級大塊,肉味同肉質就對得住茶記嘅價錢😛黑椒惹味,薯條🍟都好好味😋餐飲我哋叫左雪山阿華田同埋蜂蜜檸檬茶💗-雪山阿華田其實上面係胚芽黎,令到成杯飲品口感豐富左-蜂蜜檸檬茶,蜂蜜味十足,好潤喉最後仲叫左三款中式小食,有老婆餅,流心奶皇酥同埋叉燒酥😂必食流心奶皇酥,好似食緊奶黃月餅咁❤️係中上環區黎講,恆香冰室真係做到抵食又大件❤️ 下次一定再幫襯❤️

-避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯

-美國西冷拼牛仔腸配黑椒汁配薯菜

餐飲我哋叫左雪山阿華田同埋蜂蜜檸檬茶💗

-雪山阿華田其實上面係胚芽黎,令到成杯飲品口感豐富左

-蜂蜜檸檬茶,蜂蜜味十足,好潤喉

遠近馳名嘅恆香老餅家🥨🥧繼50年前開過冰室結業後,50年後捲土重來喺上環再開冰室 !冰室除咗馳名嘅中式糕餅外,仲有多款冰室美食大飽朵頤🤤·🥩美式什扒配洋蔥汁 HKD$108係冰室嘅懷舊鐵板套餐😻 乜都有嘅什扒啱哂貪心嘅我😂 配埋飯 / 意粉 / 薯菜 勁大份 ! 淋上洋蔥汁唧唧聲響😚有齊🥩牛扒、🐖豬扒、腸仔、🥓煙肉、🍖火腿,扒餐仲包埋🥣餐湯、🥪奶油吐司及餐飲,勁豐富😋·🍳3.6牛乳滑蛋三寶飯 HKD$72半熟滑蛋勁吸引🤩 蛋汁撈埋白飯食勁滋味😋 喺滑蛋中加入3.6牛乳一齊炒,更加滑溜creamy😚配料加入叉燒、蝦仁🦐,好快,成碟飯食哂😋·🍔芝士滑蛋吉列魚柳包 HKD$32已經切開一半方便食用👍 芝士🧀、滑蛋🥚、炸魚柳🐟三重口感☺ 魚柳炸得香脆,外脆內軟😋·🥞恆香出爐招牌老婆餅 HKD$10外酥內軟,冬瓜蓉內餡香甜軟糯😋 果然名不虛傳👍·🥧出爐蛋撻 HKD$7酥皮外層鬆化,鮮黃色嘅蛋層軟綿幼滑🤩·🥚皮蛋酥 HKD$11內餡嘅皮蛋焗成半溶狀態,微微流心好正👍·🥐流心奶黃酥 HKD$15一咬開流心奶黃湧出😻 第一次食便愛上😋·🍹雪山阿華田 HKD$26 (跟餐+$9)香濃嘅阿
遠近馳名嘅恆香老餅家🥨🥧

冰室除咗馳名嘅中式糕餅外,仲有多款冰室美食大飽朵頤🤤
🥩美式什扒配洋蔥汁 HKD$108

🍳3.6牛乳滑蛋三寶飯 HKD$72

配料加入叉燒、蝦仁🦐,好快,成碟飯食哂😋
🍔芝士滑蛋吉列魚柳包 HKD$32

🥞恆香出爐招牌老婆餅 HKD$10

外酥內軟,冬瓜蓉內餡香甜軟糯😋 果然名不虛傳👍
🥧出爐蛋撻 HKD$7

酥皮外層鬆化,鮮黃色嘅蛋層軟綿幼滑🤩
🥚皮蛋酥 HKD$11

內餡嘅皮蛋焗成半溶狀態,微微流心好正👍
🥐流心奶黃酥 HKD$15

一咬開流心奶黃湧出😻 第一次食便愛上😋

🍹雪山阿華田 HKD$26 (跟餐+$9)
香濃嘅阿華田加入牛乳🥛 味道層次顯得細滑呢~
🍹奶茶紅豆冰 HKD$26 (跟餐+$9)
順滑奶茶加入香甜紅豆,紅豆粒粒分明好有咬口😚
📍恆香冰室
上環德輔道中243-247號德佑大廈地下
2021-11-16
2021-12-16 133 瀏覽
我嘅題目很矛盾,「懷舊新一代」冰室。「懷舊」指恆香餅家已經是百年老字號的一家餅家,而「新一代」指的是隨著時代趨勢,老字號百年餅店都加入冰室熱潮,開拓這門生意。恆香冰室的裝修設計,已經脫離了一般傳統老字號的感覺,但在年輕清新的設計當中,卻暗藏咗百年老字號的傳承。其實這個設計不容易拿捏。如果走得太前衛,就令人感覺到不再是恒香,如果依照傳統,只會令人覺得冇新意,吸引不了一班年輕客群。已經是第二次來光顧,第一次感覺良好,幫襯下午茶餐, 星洲炒米。味道不錯,少微辣,米粉炒得乾身,蝦是雪藏蝦,但總算大隻,並賣相加分。之後買咗一打老婆餅,分開兩盒,帶返公司請同事食。可能有餅房在店,即場製作,這個暖暖的老婆餅,唔知點解,比以往的好吃!是清、香、甜的輕型感,沒有厚及肥膩的感覺。連老婆餅都變得是「新一代」的老婆餅。今次食佢嘅午餐,避風塘豬扒爆蛋飯, 3.6 P北海道牛奶滑蛋三寶飯。聽個名都好邪惡。今日豁出去,食頹飯!避風塘豬扒非常好味,豬扒軟身不乾,口感OK。兩隻沾上少量豉油的太陽蛋蓋在飯上,拮穿撈飯,加上避風塘蒜茸脆脆,唔使食豬扒,都可以食晒啲飯。正。雖然明知碟飯是邪惡,但可算是邪惡中的極品,因為豬扒沒

今日豁出去,食頹飯!

雖然明知碟飯是邪惡,但可算是邪惡中的極品,因為豬扒沒有炸到油冧冧,沒有見到什麼油,留在碟上,可見功夫了得!

滑蛋三寶飯,就水準穩定,不過不失,鮮蝦同叉燒份量都相對豐富,唔會覺得中伏。

但是午飯時間,真的很多很多人,你要預時間嚟排隊等位。話雖如此,始終屬於快留的快餐,等位時間尚算可以接受。
下午茶星洲炒米
外賣老婆餅
避風塘豬扒爆蛋飯
北海道滑蛋三寶飯
避風塘豬扒爆蛋飯
北海道滑蛋三寶飯
  • 老婆餅
2021-12-15 161 瀏覽
公司附近開左間恆香冰室,原來係我最鍾意食嗰間老婆餅開嘅,即刻落去試試。呢度仲有即焗老婆餅,出爐熱辣辣,真係好好味有時食lunch好飽都要加多隻。其他嘢食都唔錯,最鍾意食避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯同埋蔥油蒜香雞扒爆蛋撈飯,份量足又好惹味,加上我摯愛嘅蛋,落親去食lunch必叫。再加杯日式炭燒即磨咖啡,杯咖啡好得,無諗過冰室都有呢D咖啡飲,每次都會加錢轉!我個fd就鍾意食3.6 牛乳滑蛋三寶飯,行過見到佢哋真係有一箱箱日本個隻北海道3.6牛乳,所以個飯好香,最緊要份量好足!一定食得飽
有時食lunch好飽都要加多隻。

一定食得飽

老婆餅
避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯
日式即磨咖啡
老婆餅
避風塘椒鹽豬扒爆蛋撈飯
日式即磨咖啡
2021-12-15 131 瀏覽
係上環返工,無一間茶餐廳可以食到比較有水準既沙嗲牛肉麵。 今日黎恆香冰室,叫左 沙嗲牛肉麵常餐,一望食水準就知沙嗲湯底夠濃,水準基本上達到我既要求,呢D 真係老字號,比到一定既食物質素比客人。另外一讚,店內員工態度不錯,唔會好似其他茶餐廳員工對客人粗聲粗氣。唯一缺點,餐桌比較窄。

唯一缺點,餐桌比較窄。

2021-12-13 136 瀏覽
最近見到恆香喺上環新開張,滿心歡喜打算去試吓。行到去舖頭門口見到有麵包櫃,啲麵包同老婆餅好香。叫咗個下午茶餐,星洲炒米配凍奶茶。個星洲炒米完全係大失望,好似七仔嗰啲叮叮即食炒麵,完全冇鑊氣,乾爭爭,啲料又少,好失望。不過環境尚算乾淨,涷奶茶不過不失啦,炒嘢可以唔使食了。
2021-12-09 201 瀏覽
冰室這名字包含了很多回億,不知你是否同意呢?特飲紅豆冰,干抄牛河,咖啡......知道恆香開了冰室,特意到來回味一下元朗老婆餅!真係點至老婆餅。現代版的菠蘿老婆餅及花生老婆餅也可能滿足我的菠蘿fans.今晚入來時已幾乎滿座。一位叔叔待應熱情款待。又有禮貌好有人情味。難得一見!!今晚大排宴席。叫了好多嘢。相機食先先望下個menu好似唔係多張紙,但已夠哂叫!先嚟過食常餐。唔該~~d相係咪好吸引?這個必食:牛味及粉好滑。最少夠熱辣辣!這個就比下去了。如果飯熱些就更好。最後一定要食下全統的小食。飲品可以調教一下甜度:
冰室這名字包含了很多回億,不知你是否同意呢?
特飲紅豆冰,干抄牛河,咖啡......

知道恆香開了冰室,特意到來回味一下元朗老婆餅!

今晚大排宴席。叫了好多嘢。相機食先

先望下個menu

好似唔係多張紙,但已夠哂叫!

先嚟過食常餐。唔該~~

d相係咪好吸引?

這個必食:
牛味及粉好滑。最少夠熱辣辣!

這個就比下去了。如果飯熱些就更好。

最後一定要食下全統的小食。

飲品可以調教一下甜度:

• 干抄牛河