2023-12-17 82 瀏覽
雖然出品略有飄忽,平心而論咖啡尚算好飲。但呢家主打「日本舊式咖啡店」氛圍嘅離島大支砲原來會趕正常消費嘅顧客。我係街坊。近來有文稿要寫,就揀咗喺佢度坐吓,順便試試出品。之前去過兩次,都係午飯後三點左右,坐到傍晚閂門前。我同伴侶齊齊坐一卡位,開電腦做自己嘢,亦各自點咗杯咖啡。兩次都一樣夾埋消費咗 $88。而兩次間舖都保持有空位,其他枱唔係熟客就係市區遊客,各自悠閒。臨走前都有同店長嗲兩句,起碼當時唔會覺得自己原來已經畀人暗暗落咗黑名單。之前印象唔錯,亦都想試吓佢手沖咖啡,就決定帶埋電腦再去坐一個下晝。當時兩點半左右,入面空咗三枱。我同伴侶坐低後,店長之一擺明因為知我哋會坐得耐,專登提一提今日每位顧客都只能限時坐一粒鐘。我有啲錯愕但都無諗太多,就問係咪因為今日週末呢?店長就話來緊咁多日直至月尾結業都一樣。如果唔方便就實在無辦法喇。我哋見無得做嘢,咪馬上走。後來查返,店家其實無喺任何地方規定過過顧客逗留時限一粒鐘,所以頗肯定係畀人針對趕走咗。我前兩次去都係週末,都無坐爆嘅情形,唔知店長邊度來嘅自信來緊半個月都會貨如輪轉呢?況且就算幾咁人多又熱門,咖啡店會為咗做多幾轉生意,趕走坐得耐些少嘅顧客,

後來查返,店家其實無喺任何地方規定過過顧客逗留時限一粒鐘,所以頗肯定係畀人針對趕走咗。我前兩次去都係週末,都無坐爆嘅情形,唔知店長邊度來嘅自信來緊半個月都會貨如輪轉呢?況且就算幾咁人多又熱門,咖啡店會為咗做多幾轉生意,趕走坐得耐些少嘅顧客,都前所未聞。

再者,你杯咖啡係精心製作嘅,我都會想逐啖逐啖咁慢慢享受,而唔係急住灌晒落肚。今日佢咁樣一趕,除咗侮辱顧客,侮辱店家品格外,亦侮辱咗自己出品嘅咖啡。我知佢月底後就唔做堂食,改專營外賣。但既然店長都係嗰個店長,睇來我都係無緣享受呢間排隊到碼頭嘅名店喇。
2023-12-17
2023-09-01 110 瀏覽
假日小島行,甚能少得一杯咖啡。拿鐵加上紅荳,不需要賭上全世界,都可以享受到這種美味。坪洲可以話是一個相對較靜的地方,都係頗適合開咖啡店的。思香就瑟縮係一間老酒吧下。小小的店面,特色的紅荳㗎啡以及滷蛋加上pastry, 就帶來一刻閒適。
假日小島行,
甚能少得一杯咖啡。
拿鐵加上紅荳,
不需要賭上全世界,
都可以享受到這種美味。

坪洲可以話是一個相對較靜的地方,
都係頗適合開咖啡店的。
思香就瑟縮係一間老酒吧下。
小小的店面,特色的紅荳㗎啡以及滷蛋
加上pastry, 就帶來一刻閒適。
-隨心在坪洲搵到依間coffee shop😀諗住求其點一杯凍飲解渴😆-Iced Americano($36)不過不失的一杯iced Americano😌沒有太特別~手拿一杯coffee🥃在小島隨意走走(*´∀`*)放鬆下心情🫧-Name🏠:思香咖啡 (琲在當下)  Nostomania CoffeeLocation📌:坪洲坪洲永安街75號地舖價錢💰:Iced Americano($36)# #香港 #離島 #坪洲美食 #americano#coffee #NostomaniaCoffee #思香咖啡

隨心在坪洲搵到依間coffee shop😀
諗住求其點一杯凍飲解渴😆
Iced Americano($36)
不過不失的一杯iced Americano😌
沒有太特別~
手拿一杯coffee🥃
在小島隨意走走(*´∀`*)
放鬆下心情🫧
Location📌:坪洲坪洲永安街75號地舖
價錢💰:Iced Americano($36)

1K
2023-02-05 253 瀏覽
店名:思香咖啡 (琲在當下) 地址: 坪洲永安街75號地舖環境: 4/5價錢:3.5/5味道: 3.5/5 Caffe Latte (Iced)牛奶咖啡$42呢杯就同平時嘅iced latte無咩分別唔算話好甜,大熱天時飲嘅話都透心涼🙈Sweet Osmanthus Latte (Iced)桂花牛奶咖啡$48Menu入面見到有桂花味,好奇就叫左😂😂職員送上枱個陣都有介紹話係iced latte入面加左桂花蜜😚同面頭都灑左啲桂花上去👍🏻其實飲落就係有少少桂花味,有種桂花糕溝latte嘅感覺,隻味都好新奇下,可以一試😂🙈

店名:思香咖啡 (琲在當下)

地址: 坪洲永安街75號地舖

環境: 4/5
價錢:3.5/5
味道: 3.5/5

Caffe Latte (Iced)
牛奶咖啡
呢杯就同平時嘅iced latte無咩分別
唔算話好甜,大熱天時飲嘅話都透心涼🙈

Sweet Osmanthus Latte (Iced)
桂花牛奶咖啡
Menu入面見到有桂花味,好奇就叫左😂😂
同面頭都灑左啲桂花上去👍🏻
2023-01-27 135 瀏覽
新年期間, 去咗呢間cafe , 有啲嘢想分享, 一行幾人到達cafe, 眼見不是太多人, 朋友先入去, 沒有人帶位, 朋友問其中一張可否, 待應答都可以, 落單後發覺冷氣無開, 禮貌叫開返, 之後再想order食物, 服務員行過嚟問我哋想點, 其實想再叫嘢食啫, 服務說話技巧令人反感, 之後見有另一個客問有沒有洗手間, 待應話維修中, 但見到有另一職員去到洗手間, 食物一般, 之後埋單走, 一句多謝都無, 其實服務性行業, 連最基本禮貌都無, 唔會再去, 不會推介俾朋友.
2023-01-25
1 分鐘 (堂食)
2022-12-30 153 瀏覽
我們一行3人在坪洲逛了一段時間,聞到這店咖啡香,就被吸引當時店內沒有位,就坐在外面結果經歷不愉快1)就算手沖咖啡都是外賣杯,但見openrice 相片是有高身杯及飲用杯2) 我進內order 及付款後順利借到洗手間,但同行人中途要去時卻被諸多阻撓,然而店內其他人都能去...真莫名其妙,亦對餐廳反感
我們一行3人在坪洲逛了一段時間,聞到這店咖啡香,就被吸引
當時店內沒有位,就坐在外面
結果經歷不愉快

真莫名其妙,亦對餐廳反感

2022-09-19 256 瀏覽
🏝坪洲店舖雖少,但有不少特色小店。今次來到坪洲十分道地的cafe。我們入去的時間已差不多4點多,很多鹹點已經沒有了,如果大家想食下次就要早點到了。我們叫了兩杯飲品,一杯椰香鳳梨特飲🍹,一杯手沖咖啡。☕️店內的咖啡一點也不馬虎,器材也很專業。🫶🏻☕️手沖咖啡 hand drip “Castillo”我選擇了 “Castillo” 這種咖啡豆,有少少酸。賣相相當可觀,兩種杯子,一個高身杯,一個普通杯。高身杯聞的時候咖啡香味比較集中。🫶🏻🍹 椰香鳳梨特飲椰子香味濃郁,鳳梨🍍甜甜的,十分易入口,夏天消暑之選。

我們叫了兩杯飲品,一杯椰香鳳梨特飲🍹,
一杯手沖咖啡。☕️

店內的咖啡一點也不馬虎,器材也很專業。

🫶🏻☕️手沖咖啡 hand drip “Castillo”

我選擇了 “Castillo” 這種咖啡豆,有少少酸。

🫶🏻🍹 椰香鳳梨特飲

椰子香味濃郁,鳳梨🍍甜甜的,十分易入
口,夏天消暑之選。
星期日下午去坪洲散步落船行兩三分鐘離遠就見到☕️琲在當下☕️比佢門面吸引咗成個門都係紅色🚪有啲啲London style嘅感覺(可能係上一手嘅舖位留低?🧐)右手邊就有個比較日系嘅☕️琲在當下☕️Logo我地睇一睇入面design同menu後就決定行到攰就嚟chill下~------------------------------🕓4點到去到 唔洗等位就入得入面座位唔多 大概得4張4人卡位我地揀左最近門口卡位坐因為有隻😺係隔離食緊飯🥰(可惜我掛住睇menu,冇發覺佢已經走左🥺)Staff好nice,佢話佢地用嘅咖啡豆都係自己炒所以推薦飲得咖啡嘅客都可以試吓咖啡佢地都有賣自己嘅drip bag------------------------------大概等左5-6分鐘上☕️🔸Dirty $38🔸佢地嘅咖啡一入口首先係feel到0.5秒微微酸(因為嘴唇掂到coffee先)當飲到奶既時候就會變成好舒服又smooth嘅咖啡苦味☺️好有層次😋--🔸Caffe Latte $42🔸呢杯我都試左啖感覺更加smooth少左入口嘅少少酸味😇🔸蘋果酥配椰子雪糕 $38 + $10🔸蘋果酥❤️好好食焗到個皮脆脆地咬入口有
星期日下午去坪洲散步
落船行兩三分鐘離遠就見到☕️琲在當下☕️
比佢門面吸引咗
成個門都係紅色🚪有啲啲London style嘅感覺
(可能係上一手嘅舖位留低?🧐)
右手邊就有個比較日系嘅☕️琲在當下☕️Logo
我地睇一睇入面design同menu後
就決定行到攰就嚟chill下~
🕓4點到去到 唔洗等位就入得
入面座位唔多 大概得4張4人卡位
我地揀左最近門口卡位坐
因為有隻😺係隔離食緊飯🥰
(可惜我掛住睇menu,冇發覺佢已經走左🥺)
Staff好nice,佢話佢地用嘅咖啡豆都係自己炒
所以推薦飲得咖啡嘅客都可以試吓咖啡
佢地都有賣自己嘅drip bag

大概等左5-6分鐘上☕️

🔸Dirty $38🔸
佢地嘅咖啡一入口首先係feel到0.5秒微微酸
(因為嘴唇掂到coffee先)
當飲到奶既時候

成個蘋果酥外脆內軟👍🏻有層次
椰子雪糕應該係佢地自己整
我見佢地一早預備好一盒盒係雪櫃
食落淡淡椰子味又唔會太甜👍🏻
(ps佢把刀係用嚟切雪糕多過蘋果酥🤣雪到好冰好硬)
📍後記📍
難得有佢要食多啲
未食過咁好食嘅蛋🤣
搞到我想下次嚟試下

2022-06-05 200 瀏覽
4 Jun 2022 入坪洲拜神,知到開咗間新咖啡店,當時11點幾,店內巳有2人,我太熱需要坐一坐。我2人只點Americano($32) 及Flat White ($38),以為有蛋糕🍰原來無,其他我唔啱食,唯有齋飲.歇腳。
2022-05-11 187 瀏覽
下次外賣會好點沒想到下午2點多已沒有食物可能是因假期關係..幸好我們另一家人入去先可叫到最後一份熱狗,整體我們等了約20分鐘就可入去,但因坐在門口關係又有人排隊很快就離開了。熱狗約$68,熱狗包都軟熟,香腸凍了點,最仲有菜,上面有蕃茄醬和芥未,份不是十分多但味道都可以,仲有幾片薯片做襯托。我們2人各自叫了一杯飲品。檸檬薄荷特飲用了波波冰,的確幾清涼但個杯細再加個波,其實真正的特飲真的比較細杯。而我叫了比較特別的桂花咖啡,桂花味輕輕都可以,咖啡味比較少,我之前問說有2SHOT以咁細杯來講不太似。
下次外賣會好點

友人一向好鐘意桂花~當時行過嗅到好香,見到有杯桂花牛奶咖啡就買左黎試$48杯.職員都好貼心,同我地講要攪左先飲,去到呢度都覺得應該好正🤣🤣好啦,到真係飲落去,嘩 糖漿咖啡咁🤣 啲咖啡味都真心幾差下,飲過咁多間,差到咁都係第一次,成件事錯晒😅😅🤣.諗住算啦,伏下 都唔知~誰知 友人一句 桂花味呢!?我先記起原來我地叫左桂花cofee (因為本身我地想叫普通Americano,飲落又好普通又無桂花味,我都唔記得左😂😂🙈).跟住再認真飲,係有一片片桂花,但杯咖啡真心無味🤣 .友人教我 — 你要用隻舌r個片桂花就會有味出現😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣救命.完 全 對 呢 間 野 負 評 左.真係成杯飲糖漿,咖啡味 我諗是旦一間都贏過佢,只可以話佢裝修係幾靚,復古風,岩港女打卡用🤣 (我地叫外賣 takeaway haha)

跟住再認真飲,係有一片片桂花,但杯咖啡真心無味🤣
完 全 對 呢 間 野 負 評 左
2022-04-12 113 瀏覽
⛴週末坪洲,周圍都是遊客,稍為有人認識的地方/餐廳都是多人、都是要等位的。所以今天星期日是隨緣,沒有目標的即興離島慢遊🚶🏻‍♀️🦋🌿🌼🌊🍻原來而家坪洲的coffee shop唔多,呢間外貌似英國pub (餐廳+酒吧),但室內較為光亮。中門大開的門外有兩張餐枱,幾位的飲品的顧客。(收現金、八達通、payme)🧊🧊🧊🧊🧊🧊🧊<冰美式咖啡> 外帶、少冰風和日麗陽光普照的天氣,⛱最啱飲杯 清涼的 Ice Americano 🥃濃縮咖啡+水+冰(Espresso shot + water + ice)簡單的一杯,帶果香和少少酸味的冰咖啡,冰涼透心。拿著一杯冰咖啡穿梭著小街小巷,好似去旅行的心境,人生一樂也。☺️

週末
坪洲,周圍都是遊客,
稍為有人認識的地方/餐廳
都是多人、都是要等位的。
所以今天星期日是隨緣,
沒有目標的即興離島慢遊🚶🏻‍♀️🦋🌿🌼🌊
🍻
原來而家坪洲的coffee shop唔多,
呢間外貌似英國pub (餐廳+酒吧),
但室內較為光亮。
中門大開的門外有兩張餐枱,
幾位的飲品的顧客。
(收現金、八達通、payme)
🧊🧊🧊🧊🧊🧊🧊
<冰美式咖啡> 外帶、少冰
風和日麗陽光普照的天氣,⛱
最啱飲杯 清涼的 Ice Americano 🥃
濃縮咖啡+水+冰
(Espresso shot + water + ice)
簡單的一杯,
帶果香和少少酸味的冰咖啡,
冰涼透心。
拿著一杯冰咖啡穿梭著小街小巷,
好似去旅行的心境,
人生一樂也。☺️
冰美式咖啡
冰美式咖啡
2022-04-07 109 瀏覽
店舖細細座位不多,但勝在坐得舒服,最起碼店員唔會為咗翻枱而給客人一種無形嘅追迫感!噚日係清明假期,島上經歷咗一場淪陷後,今日好多我想食嘅嘢都賣晒!咁就試吓2款咖啡1件餅啦⋯「冷萃咖啡」味道都幾酸吓,所以不是我杯啡!賣相好舒服,環島遊行到腳仔軟,望到杯咖啡即刻鬆晒!「思香牛奶咖啡配十勝紅豆」奶與啡比例剛好,最正係加咗紅豆,有得飲有得食真係好開心!感覺好童真少女呢!「牛角酥朱古力榛子」幾好味呀,重點係1杯咖啡1件餅,咁先係完美嘅take a break!
冷萃咖啡
思香牛奶咖啡配十勝紅豆
牛角酥朱古力榛子
2022-04-06
15 分鐘 (堂食)
下午茶