1K
2021-07-03 268 瀏覽
又回到星期一下午,接近晚餐時間來臨之前,我在「新蒲崗」大大小小不同風格,不同類型的中西食肆裡面,尋找在今晚晚餐裡面可以享用屬於「雞肉」部分食品,又有甜味飲品跟雪糕甜品的餐廳。結果我在「西貢」乘搭專綫小巴,從「西貢」來到「采頤花園」巴士站之後,一落車就立刻步行進入「新蒲崗」,沿着「四美街」轉入「五芳街」,再左轉入「大有街」,沿着「大有街」走到盡頭,跟「爵祿街」的交界點。去到「大有街」盡頭,我有兩個方向選擇,一是左轉入「爵祿街」,再直行到達「景福街」,右轉入「崇齡街」,在斑馬線左邊找到「越秀廣場」。又或者右轉入「爵祿街」,再沿路走再左轉,直行見到「越秀廣場」為止。其實「新蒲崗」的街道實際分布,對我來說就好像迷宮一樣,尋找「新蒲崗」目標地點之前,需要先對着地圖搜集食店相關資料,摸清楚前往食店需要途經的街道名稱,拿着地圖上路才能夠儘快找到目標食店。我的目標晚餐食店「思想共鳴」,「思想共鳴」屬於輕日風西餐廳,晚餐餐牌裡面的食品,主要包括有「意大利麵」、「小食」跟咖啡飲品,當然不可能奢望「思想共鳴」會無端端有「牛腩飯」食品出現。但是想在輕日風西餐廳「思想共鳴」餐牌裡面找到「雞肉」食品,應該不成問題

但是想在輕日風西餐廳「思想共鳴」餐牌裡面找到「雞肉」食品,應該不成問題,關鍵在於我個人比較喜歡食肉質比較多的「雞扒」、「雞腿肉」多一點,所以第一時間在牌裡面找尋「雞肉」「意大利粉」食品。

結果我在「思想共鳴」晚餐餐牌裡面,找尋到一款名稱叫做「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」,算是意大利粉的西餐食品,除此之外,我找不到其他有指明「雞腿肉」或者「雞扒」的意大利粉食品。

「思想共鳴」的晚餐餐牌裡面,套餐包括有主菜食品,跟免費熱茶一杯,反而沒有包含其他前菜、沙律、餐湯或者麵包,所以享用「思想共鳴」晚餐套餐,最多只能夠加錢轉套餐飲品,跟追加雪糕甜品而已。

結果我在「思想共鳴」晚餐主菜食品裡面,點了「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」套餐,套餐飲品選擇了加錢,享用冰凍咖啡飲品「凍朱古力咖啡」。

最後我選擇了「思想共鳴」晚餐裡面,最後壓軸登場部分的甜品,自選兩球不同口味的「意式雪糕」,我在三款口味「雲呢拿」、「夏日野莓」跟「香蕉朱古力榛子」雪糕裡面,選擇後者兩款。

「思想共鳴」兩款「意式雪糕」「叫起」留到晚餐尾聲,才安排侍應把雪糕送出來上檯。原來「思想共鳴」廚房店員真的沒有加任何醬汁或者裝飾配料,只把兩球「意式雪糕」放在有兩小格的方塊餐碟裡面。

說回「思想共鳴」晚餐套餐裡面,最早被安排送到享用的冰凍飲品「朱古力咖啡」,亦即是「摩卡咖啡」。我曾經擔心「思想共鳴」「朱古力咖啡」的實際製成品味道會不夠甜,只有咖啡裡面的苦味。

幸好「思想共鳴」當時製造給我的凍「朱古力咖啡」,飲品實際製成品裡面的甜味「朱古力」感覺十分濃郁,足以把「咖啡」裡面原本的苦澀味道都掩蓋過去,令飲品實際味道變得甜美而容易入口。

加上我光顧「思想共鳴」,享用晚餐的時候才剛剛六點左右而已,所以即使六點左右享用甜味「朱古力咖啡」,也未至於對我晚上睡眠質素構成影響。

至於「思想共鳴」晚餐套餐裡面的主菜食品「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」,廚房在套餐飲品「凍朱古力咖啡」上檯之後不久就製作完成,由餐廳侍應端着「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」,送到我的檯面上。

其實「思想共鳴」廚房製造出來的晚餐食品「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」,「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」底層的甜味「忌廉菠菜汁」汁液實際份量一點也不多,至少菠菜醬汁沒有浮現在「螺絲粉」表面上。

「思想共鳴」廚房反而有在「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」實際製成品表面上,鋪上一大堆像「菠菜」的綠色蔬菜配料,令食客把注意力回到「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」表面的裝飾「菠菜」菜莖表面上。
凍朱古力咖啡

至於「菠菜」的實際甜味,則被「思想共鳴」廚房加入牛奶、忌廉跟其他香料配料,煮成質地比較稠密,味道偏向比較濃厚和甜美的「菠菜」意粉醬汁,放在餐碟的底層位置。

至於「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」裡面的另一重要部分食材「烤雞」,沒有骨頭的雞肉被「思想共鳴」廚房切成粒狀,再被加入「黑椒」跟少許「鹽」和「糖」調味,加進被預先煮熟炒熱的「螺絲粉」裡面一起兜勻炒熟。

至於「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」實際製成品,有關「螺絲粉」的實際味道,結果還是受底層的甜味「菠菜忌廉汁」所影響,「螺絲粉」實際味道在浸過和炒過「菠菜忌廉汁」之後也變甜了,口感則比較中等,不硬之餘也不太腍。

至於切粉無骨「烤雞」「雞腿」肉裡面的味道,因為「烤雞」「雞腿」被廚房預先炒過,所以「雞肉」外層實際口感有少許硬,內裡雞肉口感則有少許軟腍,而且夾雜少許黑椒辣味。
菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉

不過有一點可以肯定是「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」裡面的切粒「雞肉」,「雞肉」實際份量不算十分多,目測大約有十多粒,切粒和被醃上黑椒辣味的「雞肉」。

由於甜味「忌廉菠菜汁螺絲粉」配辣味黑椒「烤雞」,兩者本身的實際味道感覺其實有點不同,加上少許鹽鹹味之後,就炒成一碟整體味道偏濃,有甜味、鹹味和少許辣味的意大利粉食品。

我食完「思想共鳴」製造的晚餐意大利粉食品「菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉」,喝完甜味冰凍「朱古力咖啡」之後,餐廳侍應終於是時候呈上一共有兩款不同味道的「意大利雪糕」甜品

我選擇「思想共鳴」兩款不同味道的「意大利雪糕」,包括有「夏日野莓」跟「香蕉朱古力榛子」雪糕,兩款「意大利雪糕」的實際味道,感覺有着天壤之別。
意式雪糕

因為顧名思義,「夏日野莓」雪糕裡面有主要味道,還是來自於「野莓」裡面的濃厚酸味,相反「夏日野莓」雪糕裡面的甜味比例沒有「野莓」酸味那麼濃厚。

由於我之前享用的「思想共鳴」晚餐裡面,食品「忌廉菠菜汁烤雞螺絲粉」的主要味道沒有包括「酸味」,只有少許來自「菠菜」甜味,所以令我容易感覺到「夏日野莓」雪糕裡面的濃厚酸味。

至於「思想共鳴」裡面的另一款「意大利雪糕」,「香蕉朱古力榛子」雪糕的整體味道跟「夏日野莓」雪糕剛剛相反,雪糕材料無論「香蕉」、「朱古力」抑或「榛子」整體味道都是偏甜。

所以食完整體味道偏向比較酸的「夏日野莓」雪糕之後,再食一口整體味道偏向比較甜的「香蕉朱古力榛子」雪糕,立刻感覺到濃厚的甜味感覺。

而且「思想共鳴」廚房製作出來的「意大利雪糕」實際體積看似不算少,所以即使像我每食一口雪糕份量都十分大的人,也可以食一段時間才食完雪糕,下次再光顧「思想共鳴」可以考慮享用。
2021-06-07
凍朱古力咖啡
菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉
意式雪糕
2021-06-25 198 瀏覽
見環境唔錯,行過同男朋友試一試。首先等咗好耐,到大概20分鐘後先有野食上嚟。我地一人叫咗一個意粉食,再加個薯條share。首先講我個忌廉汁意粉,味道非常奇怪,唔似忌廉汁嘅味。而且佢嘅意粉偏硬身,味道唔太好。成個意粉有一大堆汁喺意粉下面.......可以話食咗第一啖就唔想再食。到男朋友嘅青酒汁意粉,佢話好過忌廉汁個個,但味道都係偏奇怪。成餐最好食嘅,係個薯條🍟,幾脆嘅。(左係忌廉汁,右係青酒意粉)

成餐最好食嘅,係個薯條🍟,幾脆嘅。

(左係忌廉汁,右係青酒意粉)
2021-06-21 285 瀏覽
餐廳既正常餐牌既食物選擇比較多, 午餐set lunch 就只有兩個選擇, 為左唔洗諗就每人一個🤣 墨魚汁扇貝意粉🦑($78)墨魚汁係繼白汁之後我第二愛既意粉配搭, 雖然食完會成個嘴變左黑色, 但係偏偏就會好想食😌 呢個意粉顏色就做到喇, 但係味道始終都係差啲, 少左平日會有既洋蔥🧅同蒜頭🧄, 少左呢兩樣野成個味道即刻變普通曬😢 扇貝有兩大隻, 味道正常, 另外仲配左啲水種豆苗, 不過同個意粉有啲唔太夾😵 意粉絕對有好大既進步空間龍蝦西班牙海鮮飯🦞($108)見到個名再加埋幅相已經覺得好正, 但係食落就完全係錯曬🥲 唔知點解個飯係苦苦地, 龍蝦有半邊, 味道同肉質算正常, 呢個飯我地最後都冇食曬, 因為真係有啲苦☹️山楂蘋果茶🍎($18)跟餐只須要加$18 蚊, 正價就$36, 味道都唔錯既, 飲到少量既蘋果蓉, 酸酸地又凍凍地, 幾降溫😎

墨魚汁扇貝意粉🦑($78)

龍蝦西班牙海鮮飯🦞($108)

山楂蘋果茶🍎($18)
2021-06-19
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗思想共嗚💛鮮茄烤雞螺絲粉($58) 佢既份量都幾多😆不論雞肉定螺絲粉都係🥰蕃茄味都好濃,有啲酸咁,唔係好甜🍝 螺絲粉係比較細個款,煮得都幾淋,溝埋啲醬都okay! 雞肉都幾多,肉質都幾嫩滑,唔會太鞋🙈🤩整體來講都幾抵食,lunch set 仲包一杯熱茶🫖
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗思想共嗚💛

鮮茄烤雞螺絲粉($58)
鮮茄烤雞螺絲粉
2021-05-19 643 瀏覽
星期三係佛誕唔使返工,當然唔可以錯過星期二晚可以夜瞓大玩特玩嘅機會啦!所以約咗朋友收工後一齊去食好嘢。朋友好嘴刁,揀咗呢一間店試食,結果好喜出望外💛💛💛我哋一收工就趕過去,大概6:50到,已經有人排隊等堂食。我哋要等兩張枱,員工好貼心咁幫我哋留電話,等我哋可以去附近行吓涼下冷氣,唔使喺出面等~等左20分鐘就有位。我哋叫咗羊架(加$10配薯蓉),龍蝦汁海鮮飯,英式鮮奶紅茶同埋柚子茶。羊架有3件,比較多肥膏,但好香唔會好羶,配嘅黃芥末醬汁都好夾。特別要讚嘅係翠玉瓜同埋薯蓉真係好好好好好好食!!!!本來我同朋友好糾結嗌薯蓉定薯條好,真係好開心嗌咗薯蓉嚟食大家一定要試吓!龍蝦汁海鮮飯正正常常,都有唔少海鮮料。兩杯飲品都唔錯,夠凍啱哂喺呢度一定要讚下餐廳嘅員工好貼心同好有禮貌,成餐飯都食得好開心呀

大家一定要試吓!

2021-05-18
  • 薯蓉
📍卡邦尼意粉🧡煙肉夠多美中不足是沒有蛋汁芝士味亦偏鹹 但份量以下午茶來說是非常多📍忌廉蘆筍煙三文魚螺絲粉🧡❤️🧡❤️煙三文魚嘅份量較少但蘆筍非常柔嫩忌廉汁creamy得來 不會太搶味出色!螺絲粉細細粒方便咬📍Cappucino ❤️🧡❤️🧡❤️🧡斯里蘭卡水洗豆香味濃 冷熱的溫度剛好拉花又漂亮 是一杯用心的咖啡欣賞咖啡師的認真👍🏻📌食物新鮮製造因此需時等候不過今日放假 所以等耐啲又食到美食 就唔緊要啦📌歌單係好耐冇聽過嘅親愛的黑色又有周爸爸腎仔 ❤️很親切呢
📍卡邦尼意粉🧡

又有周爸爸腎仔 ❤️
很親切呢
2021-05-19
2021-05-15 406 瀏覽
第二次幫襯,因為要喺附近等人先入嚟,Full House留左電話,過左唔洗半個鐘就打嚟有位,很好~因為唔餓,叫左啲小食同飲品,估唔到食物味道有驚喜,唔好睇個薯蓉平平地$18,一啲都唔馬虎,好足料好夠味,有火腿、洋蔥、黑椒,而黑椒味唔會太搶,非常啱我!芝士焗野菌西蘭花椰菜花當然都好夠味,仲食要有蒜香😋😋可惜嘅係我飲得比較多水,一杯飲品個量都稍少,同埋未見有好特別嘅飲品抵飲,呢方面店家可以諗諗新野。有機會會隨時嚟~
有機會會隨時嚟~
凍薯蓉
芝士焗西蘭花椰菜花
凍朱古力、Iced  Moccha
2021-05-15
凍薯蓉
芝士焗西蘭花椰菜花
凍朱古力、Iced  Moccha
2021-04-29 502 瀏覽
今日黎到新蒲崗接朋友收工,順便喺度食埋晚飯。朋友向甚少踏足新蒲崗嘅我介紹左間抵食西餐,估唔到真係幾好食!基本上佢地嘅餐點份量都好足,啱晒大食嘅我😆呢個龍蝦汁海鮮意大利飯真係冇得輸🥲每一啖濕潤兼口感恰到好處飯都充滿着濃濃嘅龍蝦味🤤海鮮都好鮮甜爽口,有齊墨魚,青口同蜆肉!墨魚汁帆立貝墨魚意粉都唔錯,海鮮同樣係大隻兼爽口,意粉係我鐘意嗰種有咬口嘅口感,但我個人黎講會覺得龍蝦汁意大利飯會有驚喜啲😆另外亦嗌多左個黑松露薯條,薯條係新鮮炸起,熱辣辣,黑松露醬尚算濃味蘋果山楂茶飲落機潤,唔會過甜,飲到有好多山楂肉,證明幾真材實料🤣桂花烏龍冷泡茶就飲落有啖啖嘅桂花香,用作解膩都唔錯
桂花烏龍冷泡茶就飲落有啖啖嘅桂花香,用作解膩都唔錯
2021-04-16 541 瀏覽
新蒲崗我就真係好少去啦❤️❤️❤️既然少來梗係搵啲特色嘅食物去食啦上網好多人推介呢間黃店咁我就嚟到試吓啦👍🏻👍🏻👍🏻去到門口已經排咗一陣隊啦咁多人排我諗佢嘅味道質素都唔會差得去邊就咁睇啲裝修都OK幾靚嘅等咗20分鐘就有位咁我就拎起個餐牌睇我就叫咗兩個餐第一個就係菠菜忌廉汁煙三文魚大蝦意大利粉HK$68 呢個口感都幾清新同埋健康啲佢嘅忌廉汁配埋三文魚個口感都幾出色比較少係街道食到呢種口感❤️❤️❤️之後我就叫咗個 日式海膽煮蟹肉配意大利飯 配軟殼蟹HK$98 呢個份量真係好多 而且我個人都比較鍾意食軟殼蟹 佢即叫即整嚟到熱辣辣 真係好有口感👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講我下次都會再嚟食
新蒲崗我就真係好少去啦❤️❤️❤️

比較少係街道食到呢種口感❤️❤️❤️

總括嚟講我下次都會再嚟食
2021-04-15
2021-04-15 365 瀏覽
這間小店的空間不大,只可容納十餘人,平日午膳時間很快坐滿。店內樓面只有一至兩位年輕人負責出餐和制作餐飲咖啡,所以在繁忙時間的出餐時間會較長。但年輕人非常有禮貌會主動跟餐。食物方面,這次點了煙三文魚沙律,豚肉泡菜餃子配壽喜燒烏冬。沙律醬比坊間的凱撒沙律醬杰身,幾好食係輕食之選。餃子香脆,烏冬正常發揮。飲料點了Long Black和Cappuccino。Long Black連酸和幾近沒有Crema,較之前幫襯時遜色。Cappuccino不太甜,朋友表示不錯。整體飲食不錯,非常值得支持
會主動跟餐。

係輕食之選。餃子香脆,烏冬正常發揮。

整體飲食不錯,非常值得支持
2021-04-14 294 瀏覽
第二次來食lunch了~今次自己來食叫咗菠菜忌廉汁三文魚蝦意粉包埋一杯茶都係$68咋~上菜過陣新鮮滾熱辣~見到係啱啱整好嘅出曬煙~意粉同餸嘅份量都好夠 食落除咗三文魚同蝦之外仲有啲蘑菇!呢個價錢來講真係非常抵食!而且店員服務態度都好好~不過我覺得如果意粉可以再入味啲就更加好~呢個係上次同friend來食嘅時候就叫咗墨魚汁意粉~亦都係份量非常之足夠,不過我都係希望如果意粉可以再入味少少就好喇~但總括來講以六七十蚊嘅價錢,有呢個質素同服務已經係性價比高💛
第二次來食lunch了~
今次自己來食叫咗菠菜忌廉汁三文魚蝦意粉
包埋一杯茶都係$68咋~
上菜過陣新鮮滾熱辣~見到係啱啱整好嘅出曬煙~

意粉同餸嘅份量都好夠 食落除咗三文魚同蝦之外仲有啲蘑菇!
呢個價錢來講真係非常抵食!
而且店員服務態度都好好~
不過我覺得如果意粉可以再入味啲就更加好~

呢個係上次同friend來食嘅時候就叫咗墨魚汁意粉~

呢間十分推介!!食物好多款,而且唔貴又高質素~西冷扒五成熟剛剛好,有肉汁,個醬汁都幾香😋意大利飯有青口、蜆、蝦,份量都幾足,三個人每人少少岩岩好!最推介個牛脷!!好香好juicy,肉質好有口感,煎到表面微焦。開頭一嚟到覺得個樣好似鵝肝。個燒汁豐富左個味道😋😋雞翼我鍾意辣味多啲,個汁好惹味,不過我朋友就覺得冇檸檬咁入味~薯條好實淨,啲醬有少少甜味,都好香黑松露味😃三個人食咗$395,覺得好抵食😁😁值得再去支持!
呢間十分推介!!
食物好多款,而且唔貴又高質素~
西冷扒五成熟剛剛好,有肉汁,個醬汁都幾香😋
意大利飯有青口、蜆、蝦,份量都幾足,三個人每人少少岩岩好!

薯條好實淨,啲醬有少少甜味,都好香黑松露味😃

三個人食咗$395,覺得好抵食😁😁值得再去支持!
西冷生扒五成熟
薯條配黑松露醬
牛舌
  • 香煎牛舌
2021-04-09 184 瀏覽
一直想試呢間cafe,終於同同事去咗食喇🥳 店入面有好多文宣,仲播抗爭歌同好多晴天林嘅二創歌xd🍝 菠菜煙三文魚大蝦意粉 ($68)估唔到意粉份量都幾大,同埋好香,會不知不覺食晒全碟😆 煙三文魚細細塊有好多塊🍣 大蝦有兩隻🦐 呢個價錢都幾抵😚💛🥃☕️ Whiskey chocolate (+$28)跟餐可以揀一杯英式早餐茶/ 伯爵茶/ 苿莉茶,但我見呢杯whiskey choco咁特別就想試😆 杯面有一層泡泡,撈埋一齊先飲。 估唔到佢whiskey味都幾重,但好香,我覺得好好飲!

菠菜煙三文魚大蝦意粉

🍝 菠菜煙三文魚大蝦意粉 ($68)

Whiskey  choco

🥃☕️ Whiskey chocolate (+$28)
2021-04-09
Whiskey  choco
由於新蒲崗係工廠地區所以中午放飯時段都好多人,不過一入夜顧客就少得可憐🥲之前牆外pepe俾人塗鴉,但店主霸氣回應:噴漆可蓋不了自由的思想見到餐廳門面已經值得衝入去食,見到角落亦有好多義賣靚靚飾物💛.👓菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉 $58首先,份量都幾大份!螺絲粉係果隻偏細粒形,不過份量多,但煮得稍為淋左少少。加左豆苗,有好多塊雞件,不過多左少少雞皮。都幾多配料有菇菌煙肉翠玉瓜粒,忌廉汁底不過唔係果種超稠同creamy。評分:7/10👓黑松露野菌煙肉意大利飯 $78份量同樣好大份,配料同樣有菇菌煙肉翠玉瓜粒,因為係忌廉汁底所以整體感覺似上面個烤雞螺絲粉,可留意返一齊叫依兩個食會幾漏😳不過個人覺得意大利飯較為夾味整體好食啲!評分:7/10👓set lunch包熱茶一杯 (Latte 補差價$17)有個靚靚拉花,飲落夠奶奶泡夠厚咖啡味出,係好飲!評分:7.5/10

👓菠菜忌廉汁烤雞螺絲粉 $58
評分:7/10
👓黑松露野菌煙肉意大利飯 $78
評分:7/10
有個靚靚拉花,飲落夠奶奶泡夠厚咖啡味出,係好飲!
評分:7.5/10
忌廉汁帆立貝大蝦意大利粉Price:$68📌忌廉汁幾Creamy😛帆立貝同大蝦數量唔少足夠餸哂成兜意粉😚大蝦爽口彈牙👍🏻配埋d菇超級正🥳呢個價錢黎講絕對唔話得🤩btw小妹唔中意d菜🤢好green好大陣草青味😭日式海膽煙三文魚炒飯Price:$90📌炒飯最緊要粒粒分明同夠鑊氣😋佢地呢方面做得好好✅炒飯好香🤤煙三文魚切碎係炒飯當中,食落有陣煙薰味相當唔錯😍可惜就係海膽份量較少,只得頂頭個點🥺一路食一路諗會唔會放係裡面🥲
忌廉汁帆立貝大蝦意大利粉
Price:$68