2025-06-06 1712 瀏覽
最近朋友仔話喺大角咀食得返佢細個食過肉燥飯嘅味道,仲要帶我哋去搵佢嘅童年回憶。去到先知,原來果度夜晚係Bar Pacific,日頭就變咗思思茶丼,真係一間隱世餐廳嚟,如果唔係朋友帶路,真係唔知酒吧都有咁嘅玩法!⭐香草蕃茄牛肉肉燥丼個飯一上枱,賣相幾靚,仲有粒開邊嘅溏心蛋😍因為我哋會嗌小食share,所以嗌咗個普通嘅肉燥飯就算。點知呢個肉燥飯真係癲覆咗我對肉燥嘅認知,估唔到肉燥食落會有香濃嘅蕃茄味,仲要係用牛肉做嘅肉燥,食落完全唔會覺得肥膩😍重點係啲飯好多,但係肉燥嘅份量又啱啱好,撈勻成個飯,食落啖啖飯都有肉燥😋真係大兜到連男仔食都夠飽,性價比爆燈呀😍⭐️味醬滷百葉豆腐肉燥丼呢個飯入面有好多豆腐,食落仲好入味添😋同朋友不約而同都嗌咗蕃茄肉燥飯😂帶路嘅朋友先嚟話椒麻香辣肉燥係必試,話辣得嚟又惹味,撈埋個飯一齊食好正,又唔早啲講,搞到我哋錯過咗🥹⭐粉桃氣泡咖啡我哋嗌咗兩杯粉桃氣泡咖啡,因為俾佢個名吸引咗😂嚟到嘅時候,唔講都唔知係咖啡,似特飲多啲🤭飲落又有驚喜,飲唔到齋啡嘅我哋,平時又要加糖,又要加奶,而家淨係加咗桃味嘅糖水、咖啡同梳打水,飲落冇咁飽肚之餘,咖啡味仲好突出、呢隻咖啡豆仲好香添😍唔

⭐香草蕃茄牛肉肉燥丼

⭐️味醬滷百葉豆腐肉燥丼

⭐粉桃氣泡咖啡
我哋嗌咗兩杯粉桃氣泡咖啡,因為俾佢個名吸引咗😂嚟到嘅時候,唔講都唔知係咖啡,似特飲多啲🤭飲落又有驚喜,飲唔到齋啡嘅我哋,平時又要加糖,又要加奶,而家淨係加咗桃味嘅糖水、咖啡同梳打水,飲落冇咁飽肚之餘,咖啡味仲好突出、呢隻咖啡豆仲好香添😍唔係平時出面飲嘅味道,睇得出老闆對咖啡係有要求嘅,咖啡嘅味道仲同桃味好夾,飲落味道啱啱好,好平衡,好舒服😋

⭐️煙鴨胸水耕菜藜麥沙律
要減肥嘅朋友見到有沙律食,仲係本地水耕菜,咁新鮮,即刻雙眼發光😍入面除咗沙律菜,仲有好多煙鴨胸、紫洋蔥、藜麥、粟米、車厘茄,大大兜,材料豐富、又新鮮。朋友揀咗柚子油醋汁,點知嚟多左個和風胡麻醬🤫兩個汁都咁好食😋

⭐是日健怡餐湯
朋友嗌咗個沙律,可以加埋個餐湯,今日係菠菜鷹嘴豆湯。我自己本身就好抗拒菠菜嘅味道,不過見個湯賣相都幾有誠意,個湯仲好濃稠,忍唔住試咗一啖,估唔到菠菜味嘅湯,可以比就咁食嘅菠菜出色咁多😍唔食菠菜嘅我都接受到😂

人多嘅好處係可以食多啲嘢,我哋就嗌咗啲小食share
⭐️蒲燒鰻魚糯米壽司
諗住挑戰下珍珠米變糯米之後嘅鰻魚壽司😂一夾起諗住食之際發現,原來內有乾坤,原來唔係糯米飯咁簡單,入面有蛋黃嫁😍食落似係糯米雞,上面加咗塊好厚身嘅鰻魚,食落完全係大滿足😋,好正呀👍!

⭐️香煎牛蒡扒
見牛蒡都有得煎咁特別,梗係要試下啦。點知嚟到,係兩塊望落似魚餅嘅東東,食落嘅口感都似嘅,不過就好香牛蒡味。呢間餐廳就連食齋嘅人士都照顧到呀👍

⭐椒鹽香酥一口雞
食落只有香脆嘅口感,完全冇油膩嘅感覺,食落又唔會有肥肉,正😋本身食落都夠味,不過跟埋我最愛嘅甜酸醬,忍唔住跟醬食,一樣咁好食😍

⭐玫瑰慕絲
食到飽飽,最後嚟咗個甜品,原來而家新張期內都會送😍真係嚟得啱時間✌️雖然話係送,不過個樣一啲都唔馬虎,又靚,又好食,令我對玫瑰味嘅產品改觀😂

2025-06-04
  • 香煎牛蒡扒
  • 蒲燒鰻魚糯米壽司
  • 粉桃氣泡咖啡
  • 香草蕃茄牛肉肉燥丼
今次我放假約左朋友係晏架街遊樂場踢波,順便帶埋BB出黎陪我踢,踢波前係球場附近食個飯先,就去左呢間食丼飯為主既餐廳🍚呢度11:00-16:00就係做午餐,逢星期六休息,夜晚就係Bar Pacific黎既,所以有埋飛標玩,環境就係間bar咁,有歌播住,又有幾部電視睇下波咁⚽️呢度主打就係肉燥飯,我地帶埋工人姐姐黎湊BB,但係佢唔食豬肉點算呢?餐廳係有埋牛肉肉燥,同埋素肉燥,照顧曬唔同需要既客人👏🏻厚切蒲燒巨鰻肉燥丼($108)呢個飯係餐廳既招牌,餐牌都用勁大隻字標示,佢件鰻魚真係超大件,佔左半個碗咁滯,3件已經差唔多平時原條既份量,啖啖肉好正,而我就揀左秘製椒麻香辣肉燥,佢係比較乾身,有川菜風味既辣肉燥,雖然佢係乾既肉燥,但係餸飯係一流,絕對唔會因為冇醬令到餸飯唔好食😋椒鹽香酥一口雞肉燥丼($68)呢個鹽酥雞粒飯我地都係揀秘製椒麻香辣肉燥,鹽酥雞既份量都好多,雞粒係即炸出黎,夠曬熱辣辣,呢個飯雖然係配乾食既鹽酥雞,但個香辣肉燥撈飯食真係好正,完全唔洗擔心撈唔到飯食呢樣野😆蜜燒芝麻雞翼肉燥丼($68)呢個飯我地就揀左牛肉肉燥比工人姐姐食,個蜜糖雞翼煮得幾好,少少甜甜地,而佢個牛肉肉燥係似肉醬

厚切蒲燒巨鰻肉燥丼($108)

椒鹽香酥一口雞肉燥丼($68)

蜜燒芝麻雞翼肉燥丼($68)
呢個飯我地就揀左牛肉肉燥比工人姐姐食,個蜜糖雞翼煮得幾好,少少甜甜地,而佢個牛肉肉燥係似肉醬意粉咁樣,對比香辣肉燥佢係另一個感覺,多汁地撈飯🐮

和風燒餃子(小份)(跟餐+$15)
個煎餃子我個人覺得係普通既,個皮係有d硬身咁,個餡就唔錯,幾有肉汁,個皮如果進步下就真係掂曬🥟

花雕鳳蹄筋(小份)(跟餐+$25)
呢個鳳蹄筋對我黎講好驚喜,佢係雞腳既軟骨位,個口感有d似豬手既裡面既膠原位,個花雕汁整得出色,個鳳蹄筋好入味🐥

跟餐飲品
個餐係包飲品既,果茶,咖啡,罐裝都有得揀,飲品質素比正常再好小小🧃🍹

甜品
最後仲有個咖啡Mousse甜品送,有主食有野飲有甜品,都好抵食☺️

食完埋單時老闆娘話佢地黎緊唔止做丼飯,仲有早餐同麵食推出,叫我下次黎試下,咁我就下次叫埋波友黎食先😛

呢間餐廳佢個飯係超大份,男仔先食得曬,我如果早知就應該會叫少飯,價錢咁大份又甜品又野飲黎計算係抵食,而食物都好有水準,特別咁大件鰻魚應該冇咩地方有得食,而呢度既肉燥飯比起平時一般台式肉燥飯有特色得黎又好味😄
2025-07-01
早餐
2025-07-30 0 瀏覽
香港製造「媽子廚房」無添加防腐劑,無添加味精,原來喺大角咀開咗間餐廳思思茶丼CC’s Cafe餐廳舖頭相當大,有不少梳化卡位,一大班人嚟食飯都絕對冇問題!除咗食飯之外仲可以免費掟飛鏢🎯食飯時輕鬆吓,玩吓都唔錯!款式選擇都相當多,亦有素菜可選,啱晒素食人士🥗✨慢煮紅燒牛肉靚湯掛麵$68紅燒牛肉經過長時間的慢煮,肉質軟嫩,吸收了濃郁鮮打蕃茄洋蔥湯,每日鮮製限量架😋可以加$15配水耕菜藜麥沙律,新鮮沙律菜,配上加鮮甜蕃茄仔、粟米和蘿蔔絲,相當健康✨紅燒牛肋條肉燥丼$78肉質柔嫩多汁,配濃郁蕃茄牛肉肉燥,附有溏心蛋、黑木耳腐皮絲、菜和青瓜,份量非常豐盛,撈飯一流✨和風燒餃子$28餃子皮薄餡多,內餡的味道十分鮮美

除咗食飯之外仲可以免費掟飛鏢🎯
食飯時輕鬆吓,玩吓都唔錯!

款式選擇都相當多,亦有素菜可選,啱晒素食人士🥗

✨慢煮紅燒牛肉靚湯掛麵$68

✨紅燒牛肋條肉燥丼$78

✨和風燒餃子$28
餃子皮薄餡多,內餡的味道十分鮮美
午餐
2025-07-14 59 瀏覽
搬左黎大角嘴番工,發現呢度有好多隱世小店😚今日就同兩個同事黎試吓呢間夜晚酒吧,日頭轉型0既餐廳酒吧場地樓底好高,四周落地玻璃窗空間感闊落,食Lunch即刻心情放鬆晒,好chill💕招牌鰻魚丼飯鰻魚用上老闆娘朋友位於河源自設0既養殖場,無添加劑飼養,鰻魚肉質結實,而且沒有泥味每款丼會配上溏心蛋、涼菜,連麥茶或即磨咖啡,最平$55起,價錢實惠親民。三色涼菜會時常轉款,時而醋漬腐皮木耳青瓜絲,時而椰菜青瓜車厘茄。三色配搭加上白醋的微酸,令大人小孩都開胃唔想食飯都可以揀蔬菜及三色藜麥,健康之選有本地農場種植水耕菜沙律,配上慢煮無激素日本雞胸或者慢煮紅燒牛肋條取其啖啖肉沒有骨,方便進食
搬左黎大角嘴番工,發現呢度有好多隱世小店😚
今日就同兩個同事黎試吓呢間夜晚酒吧,日頭轉型0既餐廳
招牌鰻魚丼飯

2025-07-11 86 瀏覽
✨兒時味道的肉燥飯✨.呢間位於大角咀,夜晚係酒吧,日間係賣台式便當,由有40多年經驗的媽子廚房經營,招牌肉燥飯用心製作,lunch set價錢相宜,一定要試下😋.點左滿滿一桌!必試午市丼肉燥飯,係以前綠野仙蹤的味道滿滿的回憶🥰揀左慢煮紅燒牛助條,好有咬口👍🏻配上黎麥飯,每日有特色配菜,健康又好味😋再配搭即磨咖啡☕️香濃細滑又醒神😎加$15仲有水耕菜藜麥沙律🥗.另一涼拌小食藥膳醉香鴨舌必點!滿滿酒香,非常爽口好岩夏天食👍🏻 人氣推介小食也好出色,大愛味醬滷百葉豆腐,好有驚喜素食,口感好似魚蛋好彈牙,秘製燒汁豬軟骨淋身入味.最後點左甜品朱古力麻糬波,口感煙韌,配上自家制俄羅斯果醬,係用上100%士多啤梨煮出來,好好味🥰..
✨兒時味道的肉燥飯✨

話說真漢子响 OpenRice 見到大角咀有間叫「思思茶丼」嘅餐廳,客人嘅圖片有素食之餘仲十分精緻,於是有一晚收工就去睇下(當時資料寫營業到晚上八點)。😙餐廳位於大角咀比較偏僻嘅地段,睇住地圖終於搵到,抬頭一望,心諗:「亞視,呀唔係,Bar Pacific 嚟嘅?」。問咗店員都表示冇飯食,唯有走啦。😥七月份佢哋改返啲資料,星期一至五同星期日都係開上午 11 點至下午 4 點,星期六全日休息。所以今日再嚟睇下。果然見到「思思茶丼」喇,巧開針。🥰招牌當然係丼飯啦,$55 至 $108 都有,豐儉由人,包溏心蛋,涼菜及即磨炭燒咖啡/麥茶。素食丼飯表面上只有椰香咖哩素肉絲丼 $55 ,但睇真啲,某啲丼飯都可以轉成素版嘅。🧐例如牛蒡扒肉燥丼,味醬滷百頁豆腐肉燥丼,肉燥都可以轉為咖哩素肉絲。同埋就算你叫其他肉燥丼,肉燥都可以轉為素肉絲(或者走肉燥減 $10)。所以就算你唔係食素,純粹唔食豬肉(例如印尼姐姐),或者好鍾意食咖哩,都可以咁樣轉法。↪️雖然丼飯係日本嘢,但呢個咖哩唔係日式(對我嚟講係好事 😂),味道偏向馬來咖哩口味,好香辣,但又唔會太辣。不過我問咗店員,咖哩係有奶嘅,肉絲係台灣產品,純素無

雖然丼飯係日本嘢,但呢個咖哩唔係日式(對我嚟講係好事 😂),味道偏向馬來咖哩口味,好香辣,但又唔會太辣。不過我問咗店員,咖哩係有奶嘅,肉絲係台灣產品,純素無五辛。☺️

椰香咖哩素肉絲丼

肉絲唔係扮肉果種,有啲似腐皮扭成條狀,食落好彈牙。配料仲有洋蔥絲,紫菜絲,木耳絲,冬菇絲,腐皮絲。就連溏心蛋都好好食,所有嘢都係水準以上。👍🏻

個丼飯唔要飲品或湯,可免費轉成一份細嘅本地水耕菜藜麥沙律(單點 $38),醬汁可選柚子油醋汁或和風胡麻醬。蔬菜都十分新鮮,而且雖然話細份,其實份量都相當多,大胃嘅素友可以挑戰吓。😉

本地水耕菜藜麥沙律

小食試咗「香煎上素牛蒡扒」 $53,都幾大塊,牛蒡扒本身都有味道,而上面仲加咗啲燒汁同白芝麻,食落幾香口,如果鍾意飲兩杯嘅,口淡淡用嚟送酒都唔錯。🍻 (問咗牛蒡扒都係台灣產品,亦係純素無五辛)。

香煎上素牛蒡扒

由於要咗沙律冇飲品,真漢子就單點一杯美式咖啡。佢哋採用 100% Arabica 嘅咖啡豆,大大杯凍美式咖啡都只係 $28, 好高質素又抵飲,而且坐得舒服(當然啦,係酒吧嚟㗎嘛 😆),好過同人逼 Starbucks。而且單點任何飲品都可以特價加一款小食,變相自製茶餐。☕

美式咖啡

幾欣賞「思思茶丼」呢個 idea - 酒吧反正日光日白唔開門,用嚟做一間風格完全唔同嘅餐廳,成個能量都唔同哂,又唔會浪費咗啲地方同租金。當然最開心係素食選擇多之餘,嘢食又非常好食,同埋性價比超高。衷心希望佢哋可以愈做愈好呀。🥳👏🏻

後記:食食吓有個著住「思思茶丼」圍裙嘅女士經過,我同佢打招呼,佢問我係咪食素,同覺得啲嘢好唔好食。我話好食呀,你係老闆?佢話佢係雜工 🤣。我 Google 吓思思茶丼,發現原來佢就係「媽子廚房」嘅主理人喎,仲上過電視添,失敬失敬,媽子你好呀,下次再嚟試你嘅手勢。😊🙏🏻

2025-07-06
10 分鐘 (堂食)
椰香咖哩素肉絲丼
本地水耕菜藜麥沙律
美式咖啡
2025-07-02 122 瀏覽
✔️環境同座位都好舒適就算坐滿人都唔會覺得好迫😌🔻食評時間🔻🧆招牌日式香菇肉燥丼午市套餐會包埋溏心蛋➕涼菜肉燥係豬肉做既,菇味香,入口濃而不膩,撈飯一齊食更特顯風味😋飯粒係白飯➕紅米飯,健康又飽肚🙋🏻‍♀️🍗碳燒雞腿肉串燒一上枱就聞到♨️好香既碳燒味~雞皮燒到脆卜卜~雞腿肉食落好滑好Juicy😋🧁咖啡慕絲係跟餐送架~超好味😆好SWEET SWEET~🍹小葉蜜香果蜜紅茶•蜜桃香甜既蜜桃➕果蜜紅茶超夾😋好解渴👍👍

✔️環境同座位都好舒適
就算坐滿人都唔會覺得好迫😌

🔻食評時間🔻

🧆招牌日式香菇肉燥丼
午市套餐會包埋溏心蛋➕涼菜
肉燥係豬肉做既,菇味香,
入口濃而不膩,撈飯一齊食更特顯風味😋
飯粒係白飯➕紅米飯,健康又飽肚🙋🏻‍♀️

🍗碳燒雞腿肉串燒
一上枱就聞到♨️好香既碳燒味~
雞皮燒到脆卜卜~雞腿肉食落好滑好Juicy😋
咖啡慕絲

🧁咖啡慕絲
係跟餐送架~超好味😆
好SWEET SWEET~
小葉蜜香果蜜紅茶•蜜桃

🍹小葉蜜香果蜜紅茶•蜜桃
香甜既蜜桃➕果蜜紅茶超夾😋
好解渴👍👍
咖啡慕絲
小葉蜜香果蜜紅茶•蜜桃
2025-06-16 263 瀏覽
發現咗呢間新開主賣丼飯盒嘅小店,竟然有素食可供選擇,襯今日green monday來試下叫咗份滷汁百頁豆腐配咖哩素肉絲的丼飯同埋話梅蕃茄仔,唔好睇百頁豆腐白晒晒,其實係清淡得嚟滷得好香,咖哩素肉絲小微帶辣好送飯,啲飯又好特色見有撈咗藜麥煮的,最正係個話梅蕃茄仔,酸甜開胃又夠冰涼,因為天氣今日好熱,所以真係好啱胃口呢度店面很寬敞舒適,等下次約埋朋友傾計慢慢嘆,問過店員呢度本身係酒吧嚟,現在同佢合作咗日間用來做餐廳,午市會營業至下午4點

話梅蕃茄
滷百頁豆腐咖哩素肉絲丼