2023-12-14 102 瀏覽
Finally got to go to this one. Last time I went it was full so had to switch to another one. Lovely dessert towel tiramisu rolled cake 🧁 , awesome coffee and refreshing passion fruit lime soda 🥤 you can really enjoy the slow living and the lovely aromatic coffee with some dessert. I love the retro vibes in this cafe and the cats are just minding their own business. It’s so relaxing for a weekend. There’s only one staff but service was warm and lovely. I keep it in my fav now

I keep it in my fav now
念念不忘必有回響,店主取名念念大概就係希望食客「念念不忘」吧😚由專賣甜品嘅網店月食·甜點研究所到開設工廈𝘊𝘢𝘧𝘦, 廣受好評嘅甜品一試就知道佢多人鍾意嘅原因,原本係見𝘊𝘢𝘧𝘦設計簡約舒適,環境靜謐休閑,又可以探下貓店長🐈而去,但我諗下次再度回訪嘅原因其中之一一定係為甜品而去🤤👍🏻 𝘊𝘢𝘧𝘦 座位有限,假日去都要有心理準備等位需時~𝘊𝘢𝘧𝘦 雖無華麗裝修,但處處裝飾物都可見貓嘅蹤影,貓畫,貓形門鈴,牛奶盒型貓屋,貓抓板以及無數貓玩具,足見店主對4位貓主子嘅疼愛,將𝘊𝘢𝘧𝘦打造成一個日常都能比貓貓輕鬆玩樂嘅地方, 當日去更加見齊4隻貓貓😻😆,睇住佢哋玩樂食嘢瞓覺, 一邊觀賞可愛貓貓一邊享受甜點🍰真係令作為貓奴嘅我𣊬間感覺被治癒🥰🌸抹茶無花果卷蛋 $55除咗招牌甜品𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 牛角窩夫,卷蛋亦都相當受歡迎,當日去到只剩低呢款,好在本來就想食抹茶卷蛋😆,卷蛋內包住濕潤軟滑嘅抹茶𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 ,而且茶味十足, 濃度令人驚喜🤤🤤成個卷蛋濕潤唔乾,無花果天然嘅甜味加添果香,私心希望佢會出埋抹茶麻薯卷蛋🥺🌸玄米茶拿鐵 $44呢杯玄米茶拿鐵茶香較清淡, 賣相冇佢其他茶飲/咖啡咁靚🥲,都係試咖啡更好~

🌸抹茶無花果卷蛋 $55

🌸玄米茶拿鐵 $44

貓店長、精緻甜品、悠閑氛圍、柔和音樂,創造出繁忙觀塘區中一個舒適嘅𝘊𝘢𝘧𝘦~相信食客到訪此店都會一如店名一樣「念念」不忘❤️
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍念念
觀塘成業街15-17號成運工業大廈14樓1403室
2023-10-11 223 瀏覽
係觀塘上完Singing bowl 堂就同朋友搵咗呢間係附近嘅cafe 食個tea。呢間cafe 有4隻貓店長🐱🐱,所以開門入去果陣要迅速,避免啲貓貓跑咗出去。啲貓貓都好乖,多數係到瞓覺😴呢間係小店形式經營嘅cafe,店面只有3-4張台,如果去到爆場就需要等下先有位。紅松葉蟹🦀沙律碗配有機蘋果油醋醬沙律碗入面嘅配料都好多,撈埋呢個蘋果油醋醬都幾開胃,而且啲松葉蟹都好鮮甜。🤤念念炸物拼盤呢個拼盤有四種炸物,係即叫即炸,個人比較鍾意炸雞粒🐥,有咬口唔會太乾。抹茶版提拉米蘇牛角窩夫🧇配小山園雪糕🍦呢個窩夫配嘅抹茶醬好好味,而且窩夫當中仲有一塊Tiramisu嘅手指餅,好脆,呢個配搭好夾。不過窩夫就可能焗耐咗少少咬落去有啲硬,但整體都ok。❤️奶醬花生麻糬列日窩夫🧇配鐵觀音雪糕🍦窩夫配麻糬係一個幾特別嘅配搭,而且奶醬可以自己倒,去控制個份量。不過鐵觀音雪糕就偏苦咗少少,茶味唔算太重。😋蝶豆花西柚特調呢杯西柚特調甜度適中,而且西柚又唔會特別酸。有蝶豆花做一個調色,打卡一流。提拉米蘇拿鐵☕️呢杯拿鐵飲落都好creamy,入口好滑,配搭埋手指餅浸落去拿鐵到都好夾,幾好食😋好食指數 🌕🌕🌕🌕🌘推薦指數🌕🌕

紅松葉蟹🦀沙律碗配有機蘋果油醋醬

好食指數 🌕🌕🌕🌕🌘
推薦指數🌕🌕🌕🌕🌗
抵食指數🌕🌕🌕🌖🌑
2023-10-08 399 瀏覽
「NIM NIM Coffee」(念念) 位於觀塘工廈,門面簡單,差點找不到。店子不算大只有數個座位,沒有華麗裝修,只有簡單桌椅及簡單的盆栽。裝潢簡單,但四處都見到貓咪用品及擺設,店主必定是愛貓之人!店內有數隻可愛的貓店長駐場,非常可愛!雖然小店面積不算大,但勝在環境靜,予人悠閒自在的感覺。小編不是為了貓貓而來,小編在OP 上見到賣相吸引的甜品而來。就是這個為了【Tiramisu croffle with ice cream $88】吸引小編到訪。這個人氣甜品擺盤設計相當有心思,在牛角窩夫上配一球倒轉雪糕,影相打卡最適合!另外,點了兩杯特色飲品,消暑一流!
裝潢簡單,但四處都見到貓咪用品及擺設,店主必定是愛貓之人!
另外,點了兩杯特色飲品,消暑一流!
2023-05-13
2023-07-18 393 瀏覽
念念係觀塘既隱世小店。佢地有各款口味(甜同咸)嘅牛角窩夫。Lobster Salad & Cheese Croffle: 足料,沙律菜新鮮Matcha Croffle with Ice Cream: 抹茶控必食,香濃嘅抹茶醬同雪糕,完全冇苦澀味Pistachio Paris-Brest:Choux pastry 香脆,raspberries醬同pistachio cream 互相配合,味道好夾Blue Curacao & Lemon Kakigori: 賣相同味道都👍🏻Genmaicha Latte: silky smooth foamFlat White: nutty taste, good cup of coffee
念念係觀塘既隱世小店。佢地有各款口味(甜同咸)嘅牛角窩夫。

2023-07-12 301 瀏覽
#👫🏼快閃觀塘小編之前一直留意到呢間cafe,見到店主新出左刨冰🍧,所以即刻安排時間去!溫馨提醒去到點餐只收現金,所以帶定現金過去啦🫶🏼~而且店入面座位有限但係冇限時,可以好輕鬆食飯唔洗咁趕。💸$ 608 💁🏼‍♀️人均$150-200(因為我地叫多左甜品)整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆食物甜品都係即整,賣相打卡都好得🤩,服務態度:★ ★ ★ ★ ☆因為成間鋪只有店主一個人做哂,除左煮野仲要幫手處理收碟上菜,超勁👍🏻環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆鋪有好多好懷舊feel既擺設,仲要有猫猫睇,氣氛好chill。🥯食物方面哈哈哈蜜瓜牛奶冰 份量係3-4人,2人實食唔哂😂。蜜瓜冰盎底都有蜜瓜,超好食,倒上牛奶,奶味襯托左密瓜既香甜味!😆Tiramisu 牛角窩夫雪糕窩夫有咖啡汁去淋,窩夫會偏硬,配埋雪糕so perfect 😝。雪糕係mocha 味道,所以都唔會好甜。炸物拼盤依個非常好食!有薯條、蟹肉忌廉餅、雞肉同蠔😎因為佢係即炸,食落超熱同時都好脆。Beef / 紅蟹肉bowl牛肉同紅蟹肉都會有陣好濃既香燻味,如果加多少少黑醋會更好食。☕️飲品方面草莓歐蕾草莓醬係底比較難同奶溝埋,但味道唔會話好

#👫🏼快閃觀塘

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
食物甜品都係即整,賣相打卡都好得🤩,

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆

炸物拼盤

Beef / 紅蟹肉bowl

☕️飲品方面

草莓歐蕾
草莓醬係底比較難同奶溝埋,但味道唔會話好甜,唔同人都可以飲。

Caramel coffee
味道甜甜地,又有層脆卜卜既脆,好飲。
一人主理加上貓店長的工廈cafe; 座位不多,大概只有八個,很容易就滿,建議預留多個選項。 迷你多肉小山園抹茶草莓芝士蛋糕 ($42) • 造型治療,是一盆可食用的多肉植物。 • 整體口感非常順滑和濕潤;抹茶味道清新,在口腔淡淡滲出。 • 繼而會有丁點草莓的酸甜,配合得很好。 Sicily Coffee Lemonade ($58) • 味道清新,有點像coffee tonic,再多了一份檸檬酸。 • 非常適合夏天飲用。 五重芝士薄餅、辣肉腸、蕃茄醬、火箭菜、車厘茄 ($88) • 食材簡單,但味道卻令人喜出望外。 • 芝士味道香濃突出;批的質感偏向香脆有咬口。 • 酸甜之餘又帶點香辣,頗為開胃。

迷你多肉小山園抹茶草莓芝士蛋糕
迷你多肉小山園抹茶草莓芝士蛋糕 ($42)
• 造型治療,是一盆可食用的多肉植物。
• 整體口感非常順滑和濕潤;抹茶味道清新,在口腔淡淡滲出。
• 繼而會有丁點草莓的酸甜,配合得很好。

Sicily Coffee Lemonade
Sicily Coffee Lemonade ($58)
• 非常適合夏天飲用。
五重芝士薄餅、辣肉腸、蕃茄醬、火箭菜、車厘茄
五重芝士薄餅、辣肉腸、蕃茄醬、火箭菜、車厘茄 ($88)
• 食材簡單,但味道卻令人喜出望外。
• 芝士味道香濃突出;批的質感偏向香脆有咬口。
• 酸甜之餘又帶點香辣,頗為開胃。
Sicily Coffee Lemonade
2023-07-03 120 瀏覽
呢間位於觀塘既隱世小店 走復古文青既風格 終於黎到喇🫶真係𝘣𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬 左好一段時間嘅𝘤𝘢𝘧𝘦 ✏️佢地逢星期二 三休息 所以平日想過黎都要睇岩時間過黎先得 咁岩呢日好好彩地朋友仔預約到😍餐廳只有兩張枱 空間唔大 勝在食物飲品賣相精緻味道亦好好 價錢亦好相宜 視覺同味覺都別有一番享受✨🫶🫶 呢日嚟都仲見到猫店主呀~😸◦•◦•◦•◦•⧽ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟖𝟖⧽𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐜𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐫𝐢𝐧𝐠𝐬 $𝟔𝟖⧽𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐫𝐨𝐥𝐥 𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟎⧽𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭 & 𝐥𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐝𝐚 $𝟓𝟎⧽𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐤 $𝟒𝟒◦•◦•◦•◦•𝑰𝒈: 𝒑𝒎𝒎𝟒𝒍𝒂𝒎

餐廳只有兩張枱 空間唔大 勝在食物飲品賣相精緻

◦•◦•◦•◦•

⧽𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐫𝐨𝐥𝐥 𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟎

⧽𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐤 $𝟒𝟒

◦•◦•◦•◦•

𝑰𝒈: 𝒑𝒎𝒎𝟒𝒍𝒂𝒎
2023-06-22 135 瀏覽
係一間俾甜品所吸引嘅Cafe,book mark 左同知道佢重開番業既時候就嚟啦🥰鋪頭星期二三休息,我就簡左星期六下晝時間去。一入去,已經有隻🐈‍⬛店長迎接🤣鋪頭入面淨係開放左三張枱,容納既人數都吾多,而且鋪頭都係得一個人,所以都未必招呼到客人~但好彩咁岩有人食完,所以都係等左一陣間,等既時候發現鋪入面好多同🐱有關既野,包括裝飾同畫都係,仲有鋪入面係有三隻🐱㗎🤭咁我地兩個人就嗌左三樣食物💚黑糖抹茶白桃冰💚抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)💚Tiramisu Latte ✨黑糖抹茶白桃冰超多份量,兩個人絕對食吾哂🤣🙈佢係日式既刨冰🍧,抹茶同桃味都夠,而黑糖就自己隨個人喜好而加,成個刨冰夠哂消暑,但要小心一路食就一路跌冰🤣🤣🤣✨抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)係一個日式抹茶既味道👅成個造型靚得黎又好食,唔會話好甜,又吾會太苦甘,窩夫加抹茶cream 再加雪糕,正!係個雪糕就有少少甘,但咁先係日式抹茶架嘛,正呀😋✨Tiramisu Latte 個樣就係骯骯咖啡既樣,味就似mocha ,但都好飲😋係依個咁chill既環境入面真係好relax ,放鬆一下又可以睇下🐱,值得再
鋪頭星期二三休息,我就簡左星期六下晝時間去。

咁我地兩個人就嗌左三樣食物
💚黑糖抹茶白桃冰
💚抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)
💚Tiramisu Latte

✨黑糖抹茶白桃冰
黑糖抹茶白桃冰

✨抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)
抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)

✨Tiramisu Latte
個樣就係骯骯咖啡既樣,味就似mocha ,但都好飲😋
Tiramisu Latte

係依個咁chill既環境入面真係好relax ,放鬆一下又可以睇下🐱,值得再黎呀💚💚💚
下次試吓all day mean 先,因為見人食都好吸引呀😳😋如果cafe再多少少位就更好了❤️
2023-06-18
15 分鐘 (堂食)
黑糖抹茶白桃冰
抹茶被提拉米蘇牛角窩夫(配小山園抹茶雪糕)
Tiramisu Latte
  • 抹茶被提拉米蘇牛角窩夫 (配小山園抹茶雪糕)
有一日碌ig 被呢間嘅倒轉雪糕吸引咗 於是決定要搵日嚟試下呢間小店舖面唔大 餐廳設計簡單 有種復古嘅文青風 店入面有兩位貓店長 我去嗰日剩係見到其中一隻 另外嗰隻可能瞓緊晏覺🤣叫咗個matcha croffle with ice cream圖片與實物相符 真係好岩打卡🤣嚟之前都好奇點樣可以固定到 食落先發現入面有支竹籤係中間定住🤣雪糕超濃抹茶味 絕對岩抹茶控🍵底層個窩夫煙韌 好食😋下次有機會再嚟都會想試下coffee同埋all day menu🤪

圖片與實物相符 真係好岩打卡🤣
雪糕超濃抹茶味 絕對岩抹茶控🍵
底層個窩夫煙韌 好食😋

10 分鐘 (堂食)
2022-12-18 308 瀏覽
念念位於觀塘工廈既樓上餐廳🍽店內有🐱🐱店長坐陣,客人進出餐廳時都要小心,謹記關好大門同鐵閘,以防店長偷走出去玩⚠️餐廳由店主一人主理,客人多既時候,上菜速度會較慢,要有定心理準備等耐少少🤏小店面積唔大,座位有限,建議預早ig inbox訂位。食物方面,我地叫左龍蝦沙律牛角窩夫同Tiramisu Latte☕️窩夫烤得香脆,配合爽口龍蝦沙律,味道非常夾🤝Latte上有一塊Tiramisu餅乾,外表吸晴😍味道就普普通通,Tiramisu味唔重。

午餐
  • 龍蝦沙律牛角窩夫
2022-12-14 252 瀏覽
觀塘工廈新開張𝗰𝗮𝗳𝗲,由網店 @eclipselab.hk 起家到做實體店🥳 𝗰𝗮𝗳𝗲主打「咖啡、蛋糕與貓」,裝潢以墨綠色為主調,設計簡樸,雖然冇花巧打卡位,但反而有種悠閑的感覺🌬 🥐提拉米蘇牛角窩夫 $𝟴𝟴💫必試招牌甜品✨ 雖然定價稍高,但份量頗大,比起外面的普通𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲更特別!微暖𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲配上凍凍的石板街雪糕🍦,再加上脆口的雪糕筒,口感豐富。𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂微苦、帶點酒味,質感軟滑,值得一試,建議𝟮個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲比較好😙

🥐提拉米蘇牛角窩夫 $𝟴𝟴💫
2022-09-06
  • 提拉米蘇牛角窩夫
2022-12-13 200 瀏覽
呢間絕對係觀塘嘅隱世高質cafe🥰 佢嘅位置係喺觀塘嘅工業大廈入邊~ 但係佢星期一至四都要預約先可以食~ 大家可以喺IG direct佢哋🫶🏻 而且平時佢嘅門口都係長期關閉~ 喺門口撳鐘就會有店員過嚟開門😆 真係好隱蔽🤣 但係佢嘅餐廳環境就好舒服好chill~ 感覺好寧靜之餘亦都有貓店長坐鎮🤣 佢哋嘅甜品係好出色!! 每日都會有當日限定嘅蛋糕~ 大家去之前可以係ig問吓當日嘅口味或者睇吓佢哋有冇po story☺️ 除咗蛋糕之外亦都有croffle等等好出色賣相又好靚嘅甜品~ 另外Menu仲會有啲小食同主食~ 不過對比起甜品, 主食就會比較遜色~ 🤍Parma Ham Rocket & Cheese Pizza $88呢款pizza嘅口味配搭都幾特別幾夾~ 本身上菜嘅時候見到一大堆火箭菜有少少嚇親🤣 但係食落就覺得火箭菜同Parma Ham同芝士嘅鹹香好夾🥰 但係如果怕火箭菜未到嘅就千祈唔好嗌呢款🤣 🤍Fried Platter $128炸物拼盤就有薯條, 洋蔥圈, 雞粒, 吉列蠔同忌廉蟹肉薯餅🥰 都算幾豐富性價比都幾高~ 食物質素就正正常常~ 薯條係我鍾意嘅粗薯條☺️ 但雞粒同

🤍Fried Platter $128
炸物拼盤就有薯條, 洋蔥圈, 雞粒, 吉列蠔同忌廉蟹肉薯餅🥰 都算幾豐富性價比都幾高~ 食物質素就正正常常~ 薯條係我鍾意嘅粗薯條☺️ 但雞粒同洋蔥圈就炸到有少少偏乾~

🤍提拉米蘇牛角窩夫 配石板街雪糕 $88
呢款甜品淨係見到賣相就已經覺得一定要嗌😍 賣相真係好吸引之餘, 質素都好高🥰 croffle烤到少少脆身~ 再加上有手指餅係tiramisu 嘅cream中間☺️ 配搭上雪糕同雪糕筒令到口感非常豐富🥹 一口食嘅話仲會感受到雪糕同croffle嘅温度差🥶 真係好正!!

🤍黑芝麻無花果巴斯克蛋糕 $55
黑芝麻嘅味道好出!! 蛋糕就做到好軟身🥰 有少少流質嘅感覺~ 黑芝麻嘅味道同無花果都好夾🫶🏻 係一個好好嘅配搭!!

🤍酒漬車厘子可可卷蛋 $50
卷蛋嘅外身做到好鬆軟🥰 軟綿綿得來又唔會乾~ 車厘子有好大浸酒味! 連埋cream同埋卷蛋一齊食真係好正🥹 可可味同嗰款酒味嘅配搭都好正~
提拉米蘇牛角窩夫 配石板街雪糕
黑芝麻無花果巴斯克蛋糕
酒漬車厘子可可卷蛋
Fried Platter
2022-10-07
提拉米蘇牛角窩夫 配石板街雪糕
黑芝麻無花果巴斯克蛋糕
酒漬車厘子可可卷蛋
知道這家店其實已有3,4 個月的時間,看到他們的甜點飲品,很合心意,一直想拜訪。只是「念念」二字讓我裹足不前。上年底至年中,我遇上一個很難得click 得很中的對象,我們談電影、談咖啡、談酒、談食物、談獨遊旅行,談文學、談紋身,可惜沒有發展很長時間,他突然抽身而去。也許他沒有不對、也許我也沒有很對,也許只是時間不對。我難過失落了許久,對呀,就咁聽落去好似唔太可惜,可是有些人事物碰巧剛剛很到位到入到你心,有時也不可預測到的,有些情感雖短,但也不是一言兩語可令人忘懷。「念」是我們有次約會時,我們聊起紋身時,看到的一個書法紋身,因為剛好他想紋一句書法中文字。🧣他隨口問:為什麼有人會想紋「念」字?🌳我隨口答:因為念念不忘,必有迴響。我也不知道為什麼我還會記得這個瑣碎片段,大概可能覺得自己答得好唔型吧。但正因為如此,看到這二字就會想起。 一念起,我想念你;一念滅,我是要放下了那天忽然心血來潮,不知為何就來了「念念」,不知道是否Let go 了,但至少應該差不多了。店子不大,只有小台子數張,但五臟俱全,聽說還有兩隻貓館主,當天有幸遇上一隻。看到有季節限定- 栗子Mont Blanc Croffle

🧣他隨口問:為什麼有人會想紋「念」字?
🌳我隨口答:因為念念不忘,必有迴響。

一念起,我想念你;一念滅,我是要放下了

看到有季節限定- 栗子Mont Blanc Croffle 配 百利甜酒雪糕,很想試試,可惜已售罄。唯有轉點招牌Tiramisu Croffle 配 Mocha雪糕,另外點了杯 Americano。
Americano
當天遇上記者採訪,店內也只有店主一人,然後還有一台客人,等候時間較長,先來了一杯咖啡,因為croffle 是即製的,需要多點時間,但沒關係呀,來到了便知值了。
提拉米蘇窩夫配莫加雪糕
Croffle 酥脆,Tiramisu 嫩滑,啡味酒味濃郁,與自家製Mocha雪糕配搭剛好,加上plating 很誘人,完全感受到餅師(即店長)的對culinary 的熱誠和用心。

我坐的位置與記者不遠,聽到原來店長之前曾到台灣學藝,發現台灣有很多以精緻甜點為主的咖啡店,但香港並不多,所以試試開一間。

店長採用的材料也沒有手軟,除了cream 是採用法國品牌外,其他甜點也用很多外地選購的,如:五十鈴抹茶、小山園抹茶,還有大小不同來自澳洲、韓國及日本等地的水果,花了不少心思,很值得欣賞。
無常,是沒有什麼永恆不變。我們因無常相聚、因無常分離,那麼便順之以來,由之而去吧。生命總會帶你到你需要去的地方,我相信
2022-11-19
Americano
提拉米蘇窩夫配莫加雪糕
2022-11-10 120 瀏覽
好耐都冇去過有貓貓坐陣嘅cafe啦~去呢間餐廳嗰陣,純粹想試吓佢哋甜品,冇諗過會有貓貓係道~仲要有兩隻♡ lucky~✎ 提拉米蘇牛角窩夫(配莫卡咖啡雪糕) 好多咖啡粉灑喺窩夫同棉花糖上面,令到整碟甜品充滿濃郁咖啡味。而食落口,窩夫好脆,上面仲夾住啲帶有濃烈酒味同咖啡味嘅手指餅,衝擊味覺。鍾意咖啡嘅人不妨試吓!✎ 日式焦糖布丁好多深如咖啡色嘅焦糖液喺布丁底,好甜但同時又試到少少苦味,有啲失望。而布丁上面有啲cream同酸酸哋嘅士多啤梨,對味覺冇帶嚟咩新嘅體驗。

✎ 提拉米蘇牛角窩夫(配莫卡咖啡雪糕)

✎ 日式焦糖布丁

提拉米蘇牛角窩夫(配莫卡咖啡雪糕)
日式焦糖布丁
2022-11-05
10 分鐘 (堂食)
提拉米蘇牛角窩夫(配莫卡咖啡雪糕)