2021-01-25 1984 瀏覽
下午時段放工後特意來到灣仔的【快樂餅店】來食麵包及蛋糕,見間鋪的裝潢都知好多年歷史,原來屹立了灣仔四十幾年歷史老餅店,在1979年已經開業了,枱頭一看已見到大大個紅色的招牌,還有花磚牆、古典綠白色格仔紙皮石的地板及玻璃趟門冰櫃等.....樸素的裝潢的老字號餅店,見証時代的變遷,經歷了年月的洗禮,仍保留了70年代的風味。想起中學時放學都經常都會去一些老餅店買麵包食,因為價錢便宜又抵食飽肚。長大後我也鍾情食舊式的麵包及蛋糕,特別是沙翁及紙包蛋糕 ,我排隊買包時,有個伯伯讚此店紅豆沙翁好食,特意揸車過來買,一口氣買了3個沙翁,聽到我都心動店中攦放了不少好金黃色的麵包、蛋糕等......燻黑了的焗盤盛裝起飽滿的麵包,款式不會太花巧,洋溢出懷舊情懷。鋪內有瑞士卷、椰撻、沙律卷、合桃酥、蛋撻、蝴蝶酥等.....可惜我都是眼寬肚窄,買番自己鐘情的麵包先。於是我也一口氣掃了菠蘿包$7、奶油筒$7、紅豆餡沙翁$6.5及紙包蛋糕$5.5,真是好滿足,菠蘿包味道一般,雖然大大個,麵包都鬆軟,但菠蘿皮晤夠脆,不過一讚就是菠蘿皮不會一咬就散。舊式奶油筒的水準比較出色,蓬鬆的酥皮食落都好脆口,而且牛油香氣比較香濃

舊式奶油筒的水準比較出色,蓬鬆的酥皮食落都好脆口,而且牛油香氣比較香濃又重,筒內的奶油夠厚都好香滑,味道有少少鹹香。
紅豆餡沙翁食落都晤膩,但質感晤陪鬆軟,但紅豆餡算多且不會太甜。最後紙包蛋糕的蛋味濃郁,蛋糕質感軟綿,味道又不會太甜,簡單又好食。

紙包蛋糕
菠蘿包
紅豆餡沙翁
整體麵包、蛋糕水準味道一般,勝在款式都好多,而且保留了不少懷舊、傳統港式麵包味道,兒時的回憶又返來了!!服務方面,店員的服務就不太友善,比較冷漠,但都有問必答。
2021-01-22
紙包蛋糕
2021-06-03 107 瀏覽
灣仔行過呢一間餅鋪畀佢嘅外觀吸引咗,因為喺港島可以搵到咁懷舊嘅餅鋪真係少之又少。望下啲明星相見到小儀,見有人報道過就望多眼。e?咩黎架真係未見過呢個叫奶油洞既野,所以即買咗一個,個酥皮比望落去淋同重牛油味,中間嘅忌廉冇我想像中咁凍,但滑既,唔太甜。 $8 買個期待 ok wo同時有都買咗個大大既雞批,鬆脆嘅皮,雞肉有比較鞋,但餡料味道足夠。係市面上其中一個味道比較好嘅雞批。好多人幫襯佢架,雖然我覺得味道一般,但我支持小店。當佢保留著傳統味道,可以嘅話我都想幫襯之前佢哋繼續經營落去。

望下啲明星相見到小儀,見有人報道過就望多眼。

e?咩黎架

真係未見過呢個叫奶油洞既野,所以即買咗一個,
ok wo

外賣自取
先勿論藍黃,第一待客已經奇差,買一堆麵包,返到公司先發現蛋沙律執錯左做蛋撻,打電話話想返去換返,第一下就話我睇住佢夾果陣唔講,頂佢個掣丫,去買麵包落order點會牛咁眼望住你執呀?你唔係應該熟過我咩?之後佢叫我下次再買返,因為d蛋撻唔擺得,喂, 你執錯左俾我,唔擺得你收返之後點處理閣下既事啦?我又唔係貪你果幾個蛋撻, 係你俾錯野我呀, 阿嬸!仲會有下次?個蛋撻長命過你呀.收你錢果陣佢就快樂,食著S果陣, 唔快樂係自己受返!*佢只係平, 唔係特別好食,真心唔駛特登走過去,好似我咁, 就朱茜左*
先勿論藍黃,
第一待客已經奇差,
買一堆麵包,
返到公司先發現蛋沙律執錯左做蛋撻,
打電話話想返去換返,
第一下就話我睇住佢夾果陣唔講,
頂佢個掣丫,
去買麵包落order點會牛咁眼望住你執呀?
你唔係應該熟過我咩?
之後佢叫我下次再買返,
因為d蛋撻唔擺得,
喂, 你執錯左俾我,
唔擺得你收返之後點處理閣下既事啦?
我又唔係貪你果幾個蛋撻,
係你俾錯野我呀, 阿嬸!

仲會有下次?
個蛋撻長命過你呀.
收你錢果陣佢就快樂,
食著S果陣, 唔快樂係自己受返!

*佢只係平, 唔係特別好食,
真心唔駛特登走過去,
好似我咁, 就朱茜左*
唔想食既蛋撻
2021-04-20 267 瀏覽
很喜歡打卡這樣的老式餅屋,雖然裝修等等都很古樸,但是別有一番滋味,點了推薦的奶油桶,雞批,墨西哥包,奶油桶的奶油是老式的口感,墨西哥包略失望,雞批水平在線,很想試試莎翁,可惜當日賣曬了
琴日路過灣仔比佢古舊嘅門面吸引📍見到好多舊式嘅港式包點 有沙翁椰撻等等 依家已經買少見少絕無僅有🤔大部分嘅嘢都係$10樓下 唔會好似連鎖餅店咁鬼死貴🤩我自己就買左幾個忌廉筒 👍🏻手掌咁長嘅佢係有層酥皮包住一大堆忌廉🥳層牛角包酥皮鬆脆可口 有陣陣焦香🤤厚厚嘅夾心忌廉(就好似捲蛋中間嗰隻咁) 比西式蛋糕嗰隻更純滑 自己比較鍾意港式哩種🤤個人非常推薦比各位大朋友小朋友 一來可以回味童年嘅味道 而來可以比小朋友知道香港嘅「古早味」係咩一回事!⭐️但佢都係有本土老牌子嗰種串串貢嘅收銀...👉🏻👈🏻When you walk along the Queen's Road East, the 1980s appearance of the bakery would catch your eyes📍They sell many traditional Hong Kong style pastries, that are going to extinct, under HKD$10, like coconut tart, Hong Kong style donut etc, which is really
大部分嘅嘢都係$10樓下 唔會好似連鎖餅店咁鬼死貴🤩
我自己就買左幾個忌廉筒 👍🏻
手掌咁長嘅佢係有層酥皮包住一大堆忌廉🥳
層牛角包酥皮鬆脆可口 有陣陣焦香🤤
但佢都係有本土老牌子嗰種串串貢嘅收銀...👉🏻👈🏻

They sell many traditional Hong Kong style pastries, that are going to extinct, under HKD$10, like coconut tart, Hong Kong style donut etc, which is really cheap compare to the chain bakeries🤔
I would recommend e cream cone to you👍🏻 which is a puff pastry filled with cream 🥳
It is a Hong Kong style cream that you can find in another local pastry called "egg roll"🤤

Score (out of 5⭐️) 評分
2021-01-07
  • cream cone
  • donut
  • coconut tart
灣仔, 你總會發現小時候的香港, 那個曾經的香港。美輪美奐的餅店, 什麼什麼國家來的過江龍, 比比皆是。要找到這麼舊式餅店, 只能在這些地鋪找到。快樂餅店, 完全沒被時代巨輪輾過, 東西都是那麼懷舊, 那麼樸素, 那麼貼地。以前從沒有光顧過, 但今天中午經過, 想起朋友提及這家還在賣忌廉筒的店家, 走入去想點個忌廉筒, 但最後吸引我的卻是這個肉鬆蛋卷 ($8)。滿滿肉鬆面和沙律醬, 中間夾著的是蛋沙律, 平實的生菜和蕃茄, 沒有花巧的材料, 甚至有點奇怪的組合 (蛋卷夾三文治餡)。一口一口的肉鬆, 你以為自己在吃肉鬆包, 卻有微微蛋卷的蛋香和甜味, 沙律醬, 蛋, 生菜和蕃茄的那一口, 是那三文治嗎? 不, 那是蛋卷的軟熱。美中不足的是有一邊的一口, 有點乾, 是風乾那種乾, 是否放了良久才有這個問題呢? 整體, 很好味嗎? 沒有, 很有驚喜嗎? 沒有, 但那份簡單快樂, 我找到了。連膠袋也是十分簡單。設計也是停留在八, 九十年代。灣仔區$8一個小小的下午茶, 我收貨了。笑臉給了那份懷舊的味道。

連膠袋也是十分簡單。設計也是停留在八, 九十年代。

2020-10-26
2020-10-23 1026 瀏覽
話說前幾日要去灣仔做d緊要野...... 考試當然唔放過過海既機會睇下有咩好食Lunch 揀左間法國Crêperie 食,一落樓見到好多人係依間懷舊麵包店到排隊買野。我依d咁為食既梗係唔放過食好野既機會啦,見到一檯滿滿新鮮出爐既麵包,橱窗有我兒時既糧食.... 紙包蛋糕.... 老實講我唔太鍾意cream。旁邊有一小包一小包既蛋糕仔曲奇餅。林林總總花多眼亂,一下子都唔知買咩好,好想買雞批,但今晚又要出街食飯,免得壞左就浪費食物。係無時間之下,快速揀左菠蘿包同雞尾包。攞起手熱辣辣真係好開心,可惜最後比人食左個菠蘿包。而個雞尾包絕對有兒時回憶,隔日番叮都好好食,左面既椰絲勁多,真係推介👍👍😋
話說前幾日要去灣仔做d緊要野...... 考試
當然唔放過過海既機會睇下有咩好食

2020-09-02 1212 瀏覽
這天純粹路過 眼見是小B仔下午茶時間 佢鐘意蛋撻 買個回家俾佢食 自己鐘意食菠蘿包 就買左二樣回家吃雖然坐完程巴士 返到屋企都凍左 不過仍然驚喜 因為個曲奇餅皮嘅蛋撻 依然咁鬆 依然充滿牛油香氣 菠蘿包大個不在講 個皮好脆 個麵包好軟身 就係咁我同我個未夠二歲嘅B仔 有個好滿足嘅下午茶 上黎一望 後悔冇試佢嘅 熱狗 肉鬆包 同糯米滋 希望下次可以帶埋小朋友黎 食新鮮熱辣辣嘅 期待 期待!真係又好味 價錢又相宜 一流嘅懷舊麵包舖希望佢可以一直保存落去!
就買左二樣回家吃

菠蘿包大個不在講 個皮好脆 個麵包好軟身

就係咁我同我個未夠二歲嘅B仔 有個好滿足嘅下午茶

期待!

真係又好味 價錢又相宜 一流嘅懷舊麵包舖
希望佢可以一直保存落去!
『香港舊式餅鋪值得被記住的味道』☘︎ 𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐶𝑎𝑘𝑒 𝑆ℎ𝑜𝑝, 𝑊𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑖⠀⠀ ꧁奶油筒꧂⠀⠀誰 知 道 這 種 傳 統 又 邪 惡 的 奶 油 筒 呢⠀酥 脆 的 酥 皮 成 了 筒 狀⠀裡 面 唧 滿 了 鹹 鹹 甜 甜 的 「 奶 油 」⠀真 的 好 好 吃 !( ˘ ³˘)♥︎⠀⠀第 一 次 吃 的 時 候⠀我 一 個 人 輕 鬆 解 決 了 一 整 個⠀之 後 才 有 人 告 訴 我⠀原 來 裡 面 蓬 鬆 又 香 氣 十 足 的⠀是 打 發 了 的 牛 油⠀而 不 是 奶 油 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)⠀⠀除了奶油筒,⠀個人也很推蝴蝶酥和咖哩牛肉酥!⠀大家偶爾想吃傳統香港包點點心的話,⠀不妨幫襯一下這些小店呢。⠀⠀𝖶𝗁𝗈 𝖺𝗅𝗌𝗈 𝗅𝗈𝗏𝖾 𝗍𝗁𝖾𝗌𝖾 𝗅𝗂𝗍𝗍𝗅𝖾 𝖼𝗎𝗍𝖾 𝖼𝗈𝗇𝖾 𝗌𝗁𝖺𝗉𝖾𝖽 𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖻𝗎𝗍𝗍𝖾𝗋𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆 𝗂𝗇𝗌𝗂𝖽𝖾?⠀𝖲𝗈 𝖾𝗏𝗂𝗅, 𝗒𝖾𝗍 𝗌𝗈 𝗒𝗎𝗆𝗆𝗆𝗆𝗆𝗆𝗒!⠀⠀𝖦𝗈 𝗀𝗋𝖺𝖻 𝗈𝗇𝖾 𝗂𝗇 𝖧𝖺𝗉𝗉𝗒 𝖢𝖺𝗄𝖾 𝖲𝗁𝗈𝗉 𝗂𝗇 𝖶𝖺𝗇𝖼𝗁𝖺𝗂 𝗂𝖿 𝗒𝗈𝗎 𝗁𝖺𝗏𝖾 𝗇𝖾𝗏𝖾𝗋 𝗍𝗋𝗂𝖾𝖽 𝗍𝗁𝗂𝗌 𝗍𝗋

꧁奶油筒꧂⠀

是 打 發 了 的 牛 油⠀
而 不 是 奶 油 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)⠀

除了奶油筒,⠀
個人也很推蝴蝶酥和咖哩牛肉酥!⠀
大家偶爾想吃傳統香港包點點心的話,⠀
不妨幫襯一下這些小店呢。⠀

𝖲𝗈 𝖾𝗏𝗂𝗅, 𝗒𝖾𝗍 𝗌𝗈 𝗒𝗎𝗆𝗆𝗆𝗆𝗆𝗆𝗒!⠀

𝖦𝗈 𝗀𝗋𝖺𝖻 𝗈𝗇𝖾 𝗂𝗇 𝖧𝖺𝗉𝗉𝗒 𝖢𝖺𝗄𝖾 𝖲𝗁𝗈𝗉 𝗂𝗇 𝖶𝖺𝗇𝖼𝗁𝖺𝗂 𝗂𝖿 𝗒𝗈𝗎 𝗁𝖺𝗏𝖾 𝗇𝖾𝗏𝖾𝗋 𝗍𝗋𝗂𝖾𝖽 𝗍𝗁𝗂𝗌 𝗍𝗋𝖺𝖽𝗂𝗍𝗂𝗈𝗇𝖺𝗅 𝖧𝖪-𝗌𝗍𝗒𝗅𝖾 𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒!!
𝖶𝗈𝗋𝗍𝗁 𝗍𝗁𝖾 𝖼𝖺𝗅𝗈𝗋𝗂𝖾𝗌 𝖿𝗈𝗋 𝗍𝗋𝗒𝗂𝗇𝗀 𝗂𝗍!⠀

𝖸𝗈𝗎 𝖼𝖺𝗇 𝖺𝗅𝗌𝗈 𝗀𝖾𝗍 𝗈𝗍𝗁𝖾𝗋𝗌 𝗍𝗋𝖺𝖽𝗂𝗍𝗂𝗈𝗇𝖺𝗅 𝖻𝖺𝗄𝖾𝖽 𝗀𝗈𝗈𝖽𝗂𝖾𝗌 𝖿𝗋𝗈𝗆 𝗍𝗁𝖾 𝖻𝖺𝗄𝖾𝗋𝗒! 𝖲𝖼𝗋𝗈𝗅𝗅 𝗅𝖾𝖿𝗍 𝗍𝗈 𝗌𝖾𝖾 𝗆𝗈𝗋𝖾!! 𝖨 𝗉𝖾𝗋𝗌𝗈𝗇𝖺𝗅𝗅𝗒 𝖺𝗅𝗌𝗈 𝗋𝖾𝖼𝗈𝗆𝗆𝖾𝗇𝖽 𝗍𝗁𝖾 𝖯𝖺𝗅𝗆𝗂𝖾𝗋 𝖺𝗇𝖽 𝗍𝗁𝖾 𝖢𝗎𝗋𝗋𝗒 𝖯𝗎𝖿𝖿!!⠀

——————————————————————⠀
・Address:⠀
G/F, No. 106 Queen's Road East, Wan Chai⠀
・ Opening Hours:⠀
Monday to Sunday 06:00 to 20:00⠀
——————————————————————⠀
2020-07-21 806 瀏覽
Happy Cake Shop is a traditional old school bakery that I frequent which offers yummy Hong Kong style breads and tarts at a very reasonable price ❤️. Their cream cones and coconut tarts are pretty yummy but this time, I got myself a meat floss roll ($8) with egg salad, tomatoes and lettuce in the centre. It was like a mini sandwich! The bread was soft and the taste was pretty balanced. I highly recommend this bakery for those who want real HK-style buns or support local shops .

肉鬆捲/  Meat  floss  roll
肉鬆捲/  Meat  floss  roll
2020-07-13 683 瀏覽
灣仔地鐵站出來,穿過熙來攘往的街道,來到了這店前。花磚牆,紅字白底的招牌,陳舊傳統的擺設,揭示着這店的歷史。儘管兩房的店舖早已面目全非,托老街坊的福,四十多年仍屹立不倒。踏入店面,門的左邊放了一大玻璃櫃,櫃內放滿了林林總總的西餅,一盤盤新鮮出爐的麵包蛋撻,放在櫃面;門的右邊放着一個鐵皮櫃,擺上各式袋裝麵包。縱然種類繁多,筆者早心意已決,要了一個忌廉筒。畢竟傳統的忌廉筒工序繁複,利潤低,致香港有售此物的僅存數間,此乃其一。忌廉筒以酥皮捲成螺旋狀,焗好以後擠入打好的鮮忌廉即成。手握着細邊,忌廉部分面向自己,一口咬下,外層的酥皮清脆的破開,中心的忌廉被無情的分隔,軟軟的攤在舌上,隨著時間慢慢溶化包裹著舌頭,牛油味漸漸滲出;酥皮在上下顎的擠壓下散開,混上那幼滑的鮮忌廉,形成了獨一無二的口感,叫人欲罷不能。一口接一口的,不到一分鐘的光景便吃畢。意猶未盡,欲購又止,還是少吃多滋味罷了。

2020-05-17 1097 瀏覽
1.沙律雞蛋卷($8)呢個係面包版既蛋糕卷咁,上面勁多肉鬆,面包卷住入面係雞沙律,有菜、蕃茄、粟米、沙律醬,加埋係平民style果種好食😂 行過會翻兜2. 花生醬包($5.5)純口痕想食花生醬,不過不失,花生醬有d漿口,甜左d,但比例唔算少既3. 腸仔包 ($6.5)本身冇諗住買,只係佢剛好新鮮出爐,受不住引誘之下買左,就冇咩特別,不過條腸係完整一條,加係廚師腸黎總結:係好平民style既抵食之選,店員幾nice,街坊人情味路線
1.沙律雞蛋卷($8)

2. 花生醬包($5.5)

3. 腸仔包 ($6.5)

2020-05-12 640 瀏覽
好耐冇見過有地方有得賣呢啲傳統又有特色嘅咖哩角啦😍 今日經過灣仔呢間 快樂餅店 竟然久違地見到有得賣!仲要係九蚊咋 !!!唔好講咁多即刻買嚟試下先🌟咖哩角 $9呢個咖哩角嘅酥皮非常之酥脆,尤其我返屋企用焗爐焗返熱之後,真係脆卜卜,同時仲好鬆化添😍不過就略嫌油膩咗少少🙈 另外, 裏面嘅咖哩調味啱啱好,唔會太鹹,辣度都適中。 整體黎講都係咖哩味比較搶, 如果可以加多啲牛肉,增加佢個口感,相信層次會更加豐富😎 整體嚟講,我覺得9蚊買呢個咖哩角係物超所值,食既除左系味道,仲有人情味同埋一懷念傳統既感覺👍🏻
好耐冇見過有地方有得賣呢啲傳統又有特色嘅咖哩角啦😍
今日經過灣仔呢間 快樂餅店
竟然久違地見到有得賣!
仲要係九蚊咋 !!!
唔好講咁多即刻買嚟試下先🌟

咖哩角 $9

1K
2020-05-02 854 瀏覽
無意中行過哩開麵包店,下午三點鐘,夠鐘食下午餐嗎?難怪大排長龍😋😋 抬頭一望,先知叫快樂餅店🥳🥳🥳好吸引既店名😍😍吃完會令客人好「快樂」嗎?原來快樂餅店有超過40年歷史,係灣仔既老店,我真係好鍾意呢啲舊式麵包店😍😍新鮮出爐既麵包🥯特別香,最簡單令人快樂一嗰下午茶,咁岩蛋撻新鮮出爐呀,梗係要整返個曲奇同酥皮啦,呢度嘅蛋撻完全唔會死甜,果然適中,健康啲?新鮮出爐熱辣辣,曲奇同酥皮各有優勢,都係咁鬆軟,厚厚既蛋漿,口感極之美好,咬一啖已經有滿足嘅感覺,快樂原來好簡單❤️

2020-05-01
  • 蛋撻
『令你快樂的傳統懷舊麵包鋪//最愛蝴蝶酥和奶油筒』@快樂餅店⠀⠀Category #168hungryki_灣仔⠀⠀Anyone who also love bread and pastries from traditional HK style bakery? This vintage bakery locates in Wanchai and definitely worth a visit 💕⠀有無傳統麵包甜點同好🙌🏻🙌🏻🙌🏻 這是介紹的餅鋪還保留著以前裝潢,而且食物品質都好不錯,見到好多街坊幫襯🙈⠀⠀𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗹𝗺𝗶𝗲𝗿𝘀⠀蝴蝶酥 $15/bag(2pcs)⠀這裡的蝴蝶酥是我吃過數一數二好吃的😛 大大塊,很香牛油味🙈 非常脆身~加上砂糖,簡單但好吃的味道呢💓⠀⠀希望大家在追求新穎美食的同時,也別忘記了傳統香港的美食也是很值得去保留的。⠀⠀地址⠀⠀快樂餅店⠀灣仔皇后大道東106號地下⠀⠀#hkfood #hkfoodie #hkig #london #hkfoodblogger #hk #foodporn #hongkong #foodstagram #

Category #168hungryki_灣仔⠀

𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗹𝗺𝗶𝗲𝗿𝘀⠀
蝴蝶酥 $15/bag(2pcs)⠀

地址⠀⠀
快樂餅店⠀
灣仔皇后大道東106號地下⠀

#hkfood #hkfoodie #hkig #london #hkfoodblogger #hk #foodporn #hongkong #foodstagram #food #londonfood #hkiger #instafood #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn #hkgirl #foodiehk #相機食先#홍콩맛집#香港