2020-03-21 0 瀏覽
有日行過見到新鮮出爐就想買黎試下快樂沙翁 ($6)麵包軟熟,加埋沙糖好好味,唔會係擺耐左,變得好濕好立既口感。豆沙餅紅豆餡勁豐富,但同旺角某出名小店,仍然覺得稍遜一籌。
2020-02-14
2020-03-12 58 瀏覽
今時今日去邊度搵到唔係充氣嘅麵包呢? 今日大食妹收工就去咗附近嘅舊式麵包舖-快樂餅店買咗個雞批<雞批>金黃酥脆的外皮, 配上creamy又實在嘅內餡, 雖然望落唔係好大件, 但食落就好飽肚同滿足呢另外店裏面仲有好多唔同嘅麵包, 例如忌廉筒、提子條同蝴蝶酥等等聞落去好香, 外表都幾唔錯可惜大食妹有啲飽, 唯有等下一次再嚟啦
今時今日去邊度搵到唔係充氣嘅麵包呢?
今日大食妹收工就去咗附近嘅舊式麵包舖-快樂餅店買咗個雞批

<雞批>
金黃酥脆的外皮, 配上creamy又實在嘅內餡
, 雖然望落唔係好大件, 但食落就好飽肚同滿足呢

聞落去好香, 外表都幾唔錯
可惜大食妹有啲飽, 唯有等下一次再嚟啦

外賣自取
  • 雞批
2020-03-12 42 瀏覽
成日搭巴士都會經過呢間懷舊老餅店-快樂餅店睇見裝修咁舊式,就知呢間麵包鋪系有留番D年紀今日去開灣仔,咁岩走個陣有少少肚餓,就去光顧下快樂餅店,買個包食鋪頭出面有張價價表可以睇到曬價錢入到鋪頭,一盤盤新鮮麵包擺晒出嚟,可以見到有好多選擇鍾意甜嘅有菠蘿包、雞尾包、甜餐包,鹹嘅熱狗、沙律卷、雞批樣樣齊,任君選擇<熱狗$7>最後見到個熱狗好吸引就叫咗個阿姐好熱情,買麵包嘅時候仲會同你傾兩句雖然熱狗已經唔熱,腸仔都是不過係普通嘅廚師腸,但係勝在沙律醬多,中間仲夾住番茄同埋青瓜,食落去嘅係滿滿的人情味
成日搭巴士都會經過呢間懷舊老餅店-快樂餅店
睇見裝修咁舊式,就知呢間麵包鋪系有留
番D年紀
鋪頭出面有張價價表可以睇到曬價錢
入到鋪頭,一盤盤新鮮麵包擺晒出嚟,可以見到有好多選擇
<熱狗$7>
最後見到個熱狗好吸引就叫咗個
阿姐好熱情,買麵包嘅時候仲會同你傾兩句
2020-02-22 126 瀏覽
📍快樂餅店,灣仔⠀⠀🔸奶油筒⠀💲7⠀⠀🔺⠀⠀這是我第一次吃富有香港特色的奶油筒!⠀筒的口感很酥脆!雖然吃的時候已經冷了,但是還是很酥脆啊!!!!好好吃!⠀裡面的奶油不會很膩,有點鹹鹹的。⠀另外吃了雞尾包,熱辣辣,剛剛出爐,不會不好吃!內餡很足料,很多椰絲!很有人情味,老闆好nice好可愛,不斷問我夠不夠😂👌🏻⠀🔺⠀⠀地址⠀⠀快樂餅店⠀灣仔皇后大道東106號地下⠀🔺⠀⠀⠀⠀
📍快樂餅店,灣仔⠀⠀
🔸奶油筒⠀
💲7⠀⠀

🔺⠀⠀
這是我第一次吃富有香港特色的奶油筒!

裡面的奶油不會很膩,有點鹹鹹的。⠀

很有人情味,老闆好nice好可愛,不斷問我夠不夠😂👌🏻

🔺⠀⠀
地址⠀⠀
快樂餅店⠀
灣仔皇后大道東106號地下⠀
🔺⠀⠀⠀⠀
2019-08-14 978 瀏覽
灣仔42年歷史老店 港式麵包店 紅招牌 紙皮石地板 花磚牆 70年代風格 平民美味 灣仔剩餘不多的老店,42年歷史的麵包店多年來風雨不改為食客提供新鮮麵包,店內裝修40年不變1977年至今,非常多款式及好味道吸引好多食客到來 菠蘿包及雞尾包只賣$4.5 非常便宜,不是空心麵包,實實在在食得飽足最近得知所在大樓已被收購,有機會隨時被結束......快樂餅店地址:灣仔皇后大道東106號地下電話:25281391#快樂餅店 #香港美食 #香港味道
灣仔剩餘不多的老店,42年歷史的麵包店
多年來風雨不改為食客提供新鮮麵包,店內裝修40年不變
1977年至今,非常多款式及好味道吸引好多食客到來
最近得知所在大樓已被收購,有機會隨時被結束......

快樂餅店
地址:灣仔皇后大道東106號地下
電話:25281391
#快樂餅店 #香港美食 #香港味道
2019-07-17 764 瀏覽
🥜花生糯米糍($4.5)▪️懷舊式鐵盤麵包店,一盤盤咁放置出爐麵包,一大早已有很多人特意到來買早餐包,唯獨我一早買了花生糯米糍🤭👏金黃色澤的表面,圓滾滾嘅花生小糰米糍放滿一盤很治癒!外皮沾滿金黃椰絲,這色澤是我見過最!美!的,平時嘅糯米糍邊有咁靚仔🙈不過拎上手真係幾細粒~但總好過 之前索價($8)但比魚蛋還小的荃灣freshfresh🌚這個外皮略厚,介乎於煙韌與不煙韌之間,有點像糕的質地,不算太粘牙,但不好嚼~內餡也是有誠意的炒到金黃的大花生粒🥜香脆👍混以砂糖和白芝麻,但吃著整體感覺有點乾,不是不好吃,只是沒有翻吃的衝動。
🥜花生糯米糍($4.5)
▪️
2019-05-24 789 瀏覽
很久之前在灣仔返工,同事下午茶必到這間餅店買它新鮮出爐既酥皮蛋撻,蛋香酥皮脆,令人吃到不停口,昨日又重臨這區,很想念它的美食!當時下午時分人流不算多,可以慢慢👀吓選擇,見到合桃蛋糕比外面鋪大好多,於是買來-試。回家后,已急不及待要食啦!未打開盒已聞到好香既牛油蛋糕味,一刀切下已感覺得D合桃好大粒,一口咬下D合桃好香脆,蛋糕好實在,不似其他連鎖鋪D蛋糕,好似食空氣,的確真材實料、名不虛傳
,的確真材實料、名不虛傳
外賣自取
  • 酥皮蛋撻
  • 合桃蛋糕
2019-05-10 678 瀏覽
今日放工經過快樂餅店,忍唔住走入去買個墨西哥包,因為睇到呢度啲墨西哥包賣相好吸引,$4.5一個墨西哥包,算抵了,因為現在市道呢個包喺其他餅店可以賣$5-$7,怎有可能唔幫襯快樂餅店呢?!一摸個包,係熱辣辣㗎 即時可以食,真係好鬆軟,個皮好正,好對味

一摸個包,係熱辣辣㗎
即時可以食,真係好鬆軟,個皮好正,好對味
2019-01-14 1743 瀏覽
金鐘區麗人比食肆多,因此由金鐘附近行到來灣仔,都未想到吃什麼,途經一間麵包店,便立即買定兩個東西。一個熱狗,畢竟熱狗新鮮吃,麵包夠香而又軟熟,內裏亦都不覺得空洞,中間的香腸沙律醬,使到熱狗相當之豐富,亦都一片番茄及一片青瓜,吃起上來挺清新,而又不會太乾。另外看到餐廳麵包舖門口有一盤是老婆餅,隔離有皮蛋酥,於是亦買了一個皮蛋酥一試。皮蛋酥翻熱之後,內裏的餡料也不少,皮蛋應該有半隻,然之後餡料像是蓮蓉定豆蓉餡,味道不會太甜,亦都有些少薑,面頭的酥皮皮薄餡靚,亦都不會顯得肥膩,因此味道亦不錯。原來灣仔鬧市,在這間麵包舖旁邊,好也有一間門面相當舊式的餐廳在旁邊,叫順景。只可惜早幾日才吃過炸魚沙律這類型港式下午茶,否則應該會一支箭衝進了,還是留返下次吧。麵包店有時越做越hea,只用透明膠袋如阿婆買橙的膠袋盛載,哪有感情?快樂餅店的膠袋外貌懷舊,情懷老遠,屬我這種懷舊保育人士至愛

一個
,而又不會太乾。

另外看到餐廳麵包舖門口有一盤是老婆餅,隔離有
皮蛋酥,於是亦買了一個皮蛋酥一試。

2019-01-11 1098 瀏覽
為食的我難得見到小時候最愛的奶油筒,實在沒有不買的理由,快樂餅店能夠在灣仔屹立多年而成日有人排隊,究竟是因爲老店,因為裝修擺設夠老式,因為人情味,還是因為產品真的好食?不怕肥的我掃視一吓貼在牆上的文章,選了當中提及到的豬油做波蘿麵包+麥西哥包+蛋達+奶油卷。其實掃貨前,我問「請問有無剛出爐的?」面口很不快樂的阿姐打量了我幾秒個頭都轉咗幾度(但不至於擰咩臉。繼而serve另一位遲入來的客人先。不知是否得罪了什麼還是問正了令她們不快樂的問題?!我耐心等佢收晒錢,再條修飾用詞「請問有無啲仲係熱熱地㗎?」阿姐又給我不快的眼神。我心情ok就點了四樣。心想,很多人真係善慕你們,如此服務態度是又如何?人家的招牌不死的。食評是:蛋達是熱得很燙嘴的,凡熱的焢焙野,我都覺得好味!而那蛋達除了夠熱和不太甜外,真的不特別。其餘三樣的凍的。波蘿包個皮口感係有啲料到,我比6分。太子的8-9分和西貢的我比10分。麥西哥實在太一般,是充饑,完全無欣賞嘅point。奶油筒的奶油是咸的,仲要好咸吓都萛,最難頂係有陣油味(或者係中式餸菜的油味,唔新鮮的油味)我吐了出來,掉了(我好少掉食物)

如此服務態度是又如何?人家的招牌不死的。

麥西哥實在太一般,是充饑,完全無欣賞嘅point。

,掉了(我好少掉食物)
2018-12-31 812 瀏覽
由於父母年事已高,不良於行 。所以星期日到快樂餅店 買了他們喜歡的食物 ……有蛋撻($5) 雞批,($9)和奶油筒 ($7)。雞批拿回去還是熱辣辣的, 父母吃著兒時的食物非常開心。 快樂原來是這麼簡單。
2018-11-21 1417 瀏覽
今日食完午飯行經快樂餅店,就俾一盤奶油筒吸引了視線。可能係中午食飯時間,人流不算很多,我買了一個奶油筒晏少少當下午茶自私食,雖然凍了,但都好香脆鬆化,奶油超香,好滿足!😋😋😋街坊價錢,性價很高,抵讚!
今日食完午飯行經快樂餅店,就俾一盤奶油筒吸引了視線。

街坊價錢,性價很高,抵讚!
2018-11-12 574 瀏覽
今日happy Friday 應承了同事買下午茶食,所以午餐後便去了座落於皇后大道東的快樂餅店。我在快樂餅店門口等了差不多10分鐘到便有新鮮出爐蛋撻,我買了11個蛋撻回公司與同事們一起享用。蛋撻賣$5/個,在灣仔已經是30年老字號餅店。蛋撻有蛋香、甜甜地、唔錯。

蛋撻有蛋香、甜甜地、唔錯。
2018-10-09 1306 瀏覽
一直想搵好食既酥皮蛋撻因為而家有好多面包店都係做曲奇餅底既蛋撻 行過灣仔見到有間餅店出面排哂長龍就去八下啦. 嘩! 原來係有酥皮蛋撻賣呀, 見到佢門口貼左好多人名人推介, 就心動買左半打黎試下. 排隊果時仲見到有其他餅點, 有菠蘿包, 椰撻. 所以買多左個菠蘿包試下, 咁岩原來菠蘿包新鮮出爐, 即買即食, 真係好正!! 個包好軟而上面既菠蘿包皮亦好鬆化!! 真係好後悔只係買左一個!! 個包size 算大, 但真係好好好好好好食!!番到屋企再試個蛋撻, 個酥皮好酥, 唔似其他餅店咁吸哂倒汗水黏埋一齊. 個蛋漿好香蛋味亦好濃, 一食已經知道係好足料! 第二日焗番熱剩低既蛋撻食, 味道同質感一樣無變, 價錢亦好街坊. 就算佢唔近地鐵站我下次都會特登過去買!!
酥皮蛋撻
2018-10-08
酥皮蛋撻
2018-10-02 1133 瀏覽
趁著十月首日的假期,不到尖沙嘴去與人擠人,反到想去個日月星街,走走看看這日月星載下香港特有的風格,在天地圖書附近的電車站下了車,朋友推薦在灣仔有50年歷史的餅店。走在皇后大道東上,眼前特有的花磚牆與地磚,貼著玻璃窗面的蛋糕櫃,各式傳統麵包發著光芒,所以吸引著排長龍的人潮。點了兩樣麵包亦才10元出頭(1)肉鬆麵包捲,真是好味道,東方的肉鬆配上蛋糕捲內的蛋白、生菜與沙拉醬,好似吃上一個中西合併的三明治一樣,絕對是最好的下午茶主角(2)蛋糕麵包,金黃發光的色澤,以及蓬鬆口感的蛋糕體,即使放了隔夜作早餐,依舊是蓬鬆柔軟的好味道Happy Cake Shop 讓人有快樂的心與健康的美味
的餅店。

點了兩樣麵包亦才10元出頭