2019-04-29 520 瀏覽
Jollibee 是菲律賓的品牌連鎖,在菲律賓屬於最大的食品集團之一,在菲律賓的時候就總吃。就在中環地鐵一上來 好像是H口統一風格裝修,紅紅的看起來就像菲律賓辣椒醬一樣。顧客以菲律賓人為主,香港很多菲傭了。裡面從服務員到顧客一水兒菲律賓人,講英文比較方便。「炸雞」吃起來有油水,與平常炸雞大同小異,但是醬料不同,非常脆,雞肉鮮嫩多汁,沾醬有點土豆泥汁的味道,搭配起來很完美喜歡吃菲律賓味道的可以試試。價錢不貴。

[環境]
統一風格裝修,紅紅的看起來就像菲律賓辣椒醬一樣。

[服務]

喜歡吃菲律賓味道的可以試試。價錢不貴。
2019-03-05
2019-04-29 644 瀏覽
快樂蜂 Jolibee已經開了很多年,作為菲律賓的國民速食店,在香港、美國都開了很多分店,我也吃了有幾年,今天特地打包午餐回家。「義大利面」義大利面鋪上一層番茄醬汁及芝士,香腸是菲律賓口味,味道非常有風味,醬汁偏甜麵條偏軟,但是吃久了所以蠻習慣的。「炸雞」炸雞都可以買一整桶的,個人喜歡蘸他們的肉汁醬Gravy,剛炸出來的炸雞皮比燒肉更脆,而且雞腿肉一般很大塊,吃起來就是爽。大部分的服務員都是菲律賓人,所以在溝通上需要英文,又或者用身體語言吧,手指頭指一下就好。其實吃了這麼多年都還是會去吃的一個原因,大概是他們炸雞與義大利面的風味上有別於其他速食店,而且他們其實蠻熱情的。
義大利面

炸雞

炸雞炸雞都可以買一整桶的,個人喜歡蘸他們的肉汁醬Gravy,剛炸出來的炸雞皮比燒肉更脆,而且雞腿肉一般很大塊,吃起來就是爽。

2019-03-27
義大利面
炸雞
2019-04-02 498 瀏覽
Jollibee既炸雞係有一股魔力,令人一試難忘。但炸雞這回事,真係一年食一兩次就算,食完之後既罪惡感唔知要做返幾多運動去贖🥺一份炸雞兩塊(應該係雞上脾)盛惠$38。係炸雞(快餐)界來說稱不上便宜,但要食就要食質素,呢方便Jollibee完勝🤘🏿究竟點解可以做到炸雞外皮脆薄乾爽而內裡肉身仍然juicy🤤加埋個Gravy無得頂!

外賣自取
2019-01-31 642 瀏覽
一直都知道這店是在菲律賓姐姐們喜愛的炸雞,也聽過很多朋友對這店的炸雞讚口不絶。今天終於因爲外賣app 有優惠可以免運費,而造就了一個機會讓我終於食到「菲律賓國寶」!要用皮脆肉嫩來形容!再要講一次,食炸雞真的不可不吃雞皮,這兩件雞的雞皮超脆,不是厚厚的粉漿,肉嫩,雖然我不是堂食,但仍然覺得很好味,連雞胸部份都不會「鞋」。附上一盒類似肉汁的,因為淨吃雞已夠味,我沒有吃到,不能評價。更要讚的是peach and mango pie,比起平時常吃到的蘋果批好味得多,而磨菇飯雖然size細,也味美。總的來說,這店的炸雞水平極高,難怪分別越開越多。

總的來說,這店的炸雞水平極高,難怪分別越開越多。
2019-01-30
外賣送餐
2019-01-24 487 瀏覽
中環地鐵經過,每次返工都要忍受它炸雞的香味。終於有一次忍不住買。記住這間分店樓下都有銷售,而且座位都多。推薦食的是芝士麵,不過好似太膩,炸雞當然去首選。賓姐姐其實都好有禮貌。
2019-01-20 2178 瀏覽
我認識的《Jolibee》是一間位於中環環球大廈旁的一間充滿著菲律賓僑民的快餐店。每一次來,都會令我感受到有如置身菲國某城市之中。初時,《Jolibee》在香港有小規模的,在香港有好幾家分店。後來,業務縮減,只餘下中環環環球大廈旁的所謂旗艦店。再後來,也即是現時,《Jolibee》再一次在香港大展拳腳,再一次係香港猛咁開分店。於是,人在中環的這一天,我想起了《祖樂比》。噢不! 現在的《Jolibee》,中文名叫《快樂蜂》。 中環歐陸貿易中心店,依然是那古舊的味道。可能是因為分店開多了 (中環已有兩間分店),這一家店顯得比以前冷清。早幾年來,我可以說,無論任何時間,這店都坐滿菲籍男女。今日來,人不多,雖然這《Jollibee》的顧客主要都是菲籍人士,但多開了分店,名字也多人識了,多了許多上班人士來,來既目的,是為了《Jollibee》的炸雞。 菲律賓式的快餐,係會有飯食的。我點了個兩件雞套餐,有一個飯,有一杯汽水,盡顯了亞洲版西式快餐店的本色。 先說飯,印象是一個特別版的雞肶菇飯,味道同某美式炸雞店的飯差不多,好的是個汁冇咁多黑椒,不好的,就是雞肶菇冇蘑菇咁香口。 炸雞,皮乾身而脆,脆脆

炸雞,皮乾身而脆,脆脆的表層,"sok sok 聲" 的,絕對勝過坊間其他連鎖炸雞店的出品。咬入雞肉後,豐富的雞肉汁可以說是是湧出來。多汁嫩滑的炸雞件,吃入口,是一種享受。

看得韓劇多,食炸雞是要飲啤酒的。但正確來說,美國式的食法,食炸雞,當然要飲汽水啦。一口炸雞,一啖可樂,盡顯雞肉的好味道。

多年沒來,可以真心地說 "Long time no eat",由祖樂比變了做快樂蜂,味道始終沒有變,可是,中環的歐陸貿易中心店,多年來,也是沒有變,留下了一種舊味。
2019-01-18 540 瀏覽
行過中環就黎買炸雞食上一次黎食 佢無左米粉賣今次又有番喇 所以即刻買黎食佢d炸雞特別juicy 米粉加埋佢個汁正雖然比kfc貴d 但真係高質素好多架每次經過都會好想食good 買嘢嗰陣記得預返多啲時間因為都等好耐
行過中環就黎買炸雞
每次經過都會好想食good
買嘢嗰陣記得預返多啲時間因為都等好耐
外賣自取
2019-01-16 519 瀏覽
Jollibee 3款$20超值價早餐都係好優質的, 食完再食, 每次都keep住水準, 真係忍唔住要喺openrice讚一讚Bacon and Egg Pancake Sandwich Meal $20Pancake鬆鬆軟軟, 略帶微微香甜, 質感係一件又薄又柔軟既蛋糕仔咁中間塊蛋煎得完全唔油膩, 蛋黃係剛剛好全熟, 仲有蛋香芝士溶化在蛋與餅之間再加埋唔會過鹹既煙肉食早餐都係享受~ 介紹比同事食佢地都一試愛上, 個個都變鐵粉~

中間塊蛋煎得完全唔油膩, 蛋黃係剛剛好全熟, 仲有蛋香
芝士溶化在蛋與餅之間
再加埋唔會過鹹既煙肉
$20 (早餐)
2018-12-30 435 瀏覽
祖利比炸雞分店眾多!係中環都開左很多年!前排曾經裝修停業一段時間!星期六同朋友嚟開中環!心血來潮於是又黎幫襯祖利比啦!要了兩份套餐!依間餐廳經常大排長龍!一入去,見到排隊買野食既人都唔少!排隊落單都要排半小時!但是落到地厙大量吉位!不過可能因為人手問題吧!一上桌已經香氣四溢!有兩件炸雞、一份細薯條!炸雞睇落有少少乾,但是的確外皮酥脆!而且熱辣辣噴晒煙,燙手到無法拿起!心急的我好不容易忍著指頭的痛吃了一口!先咬雞上䭔,啊,這個雞䭔也好厚肉!啖啖肉香香滑滑的!佢嘅特色係比個蘑菇汁可以點黎食!朋友說點薯條仲好吃!不過加了醬汁的雞皮難免比較快變腍!所以要盡快趁熱進食!再試雞胸肉也不粗糙!令人禁不住親一口咬一口!佢嘅薯條炸得較出色. 係新鮮炸起 !幼長形每一條都炸得均勻!唔會出現部分燶咗或淋咗嘅薯條!而且都幾重薯味,唔係只有鹽味同油味!吃到好飽,簡直好味夾大件!提外話:童年回憶!記童年讀書時!成班同學大家都好窮!放學就會去foodcourt或McDonald's 之類坐得耐少少既地方!同埋搵d大件又抵食既餐廳!祖利比當然係小時候其中一個選擇啦!
祖利比炸雞分店眾多!
係中環都開左很多年!
前排曾經裝修停業一段時間!
星期六同朋友嚟開中環!
心血來潮於是又黎幫襯祖利比啦!
要了兩份套餐!
依間餐廳經常大排長龍!
一入去,見到排隊買野食既人都唔少!
排隊落單都要排半小時!
但是落到地厙大量吉位!
不過可能因為人手問題吧!
一上桌已經香氣四溢!

有兩件炸雞、一份細薯條!
炸雞睇落有少少乾,但是的確外皮酥脆!
而且熱辣辣噴晒煙,燙手到無法拿起!
心急的我好不容易忍著指頭的痛吃了一口!
先咬雞上䭔,啊,這個雞䭔也好厚肉!
啖啖肉香香滑滑的!
佢嘅特色係比個蘑菇汁可以點黎食!
朋友說點薯條仲好吃!

不過加了醬汁的雞皮難免比較快變腍!
所以要盡快趁熱進食!
再試雞胸肉也不粗糙!
令人禁不住親一口咬一口!
佢嘅薯條炸得較出色. 係新鮮炸起 !
幼長形每一條都炸得均勻!
唔會出現部分燶咗或淋咗嘅薯條!
而且都幾重薯味,唔係只有鹽味同油味!
吃到好飽,簡直好味夾大件!
提外話:童年回憶!
記童年讀書時!
成班同學大家都好窮!
放學就會去foodcourt或McDonald's
之類坐得耐少少既地方!
同埋搵d大件又抵食既餐廳!
祖利比當然係小時候其中一個選擇啦!
2018-12-14 588 瀏覽
終於食到菲律賓嘅KFC 早餐啦!的確人山人海, 很難才買到嗰餐,找位同要講英文呀!來練oral 都唔錯我同毛毛好不容易在地庫找到過位置坐,我負責上面買套餐食,雖然有職員在排隊時問食咩,不過都排左約15分鐘隊。好鬼正,這裡早餐是食飯同意粉,我揀左個炸雞配飯加汽水;毛毛就揀左配薯條加熱朱古力賣相與一般快餐無異,不過$43已有一大件雞膇,一大件雞胸肉連飲品,抵食到暈, 抵讚的是炸漿唔厚,皮脆肉嫰,飯軟硬適中,包到好似漢堡包咁,好得意發現有一樽啡色汁,好香洋蔥汁味,配埋炸雞同飯,立即味道立體化左。

先講塊雞皮,薄,不太乾,夠脆。雞肉的調味很好,有些許似大家樂炸雞脾的雞肉,但比他更鮮嫩,有肉汁。比KFC更好味,更出色。如果同一些廉價百元多的炸雞薯條餐比,這類餐廳在灣仔很常見,我敢講Jolibee一定好吃一些。你可以全部要哂雞下腿,我覺得drumstick更好食,但可能唔夠飽。這個餐有一碟類似磨菇醬嘅嘢,我最初以為是撈飯食用。我見附近菲傭,他們是用來點雞食,不過我覺得有點咸,對身體也不好。這個餐,重有杯熱飲,杯咖啡就認真一般。50蚊,喺中環唔使食美心,大快活,我覺得簡直係人間綠洲!

• 炸雞
十幾廿年前,Jollibee(祖)同哈迪斯曾瘋魔香港,熱狗同意粉都係大熱食品,之後兩間食肆相繼結業("祖"執剩環球大廈果間,但長期被賓姐姐佔據),但呢兩年間"祖"又回歸香港,繼之前試過香滑美味炸雞後,今次我又嚟試期待已久嘅熱狗。熱狗餐 $40🥢單買一隻熱狗唔駛廿蚊,但$40一個餐就唔多合理(買完餐先見到熱狗單價),接過餐打開熱狗盒一睇,即刻呆咗😧,隻熱狗細得過份,直頭係嘉頓熱狗包!包口感唔軟熟唔熱不特止,底部仲要乾硬咗,我敢肯定佢哋係烘完再烘🤬⋯⋯至於熱狗腸,味道淡淡但ok;第二主角薯條呢,又係不似預期,又乾又凍又無味(唔怪得有3包茄醬)!明明好多人客架,無理由有呢d質素,成個餐差到一個點,只得汽水叫正常!

熱狗餐 $40🥢

2018-11-24
2018-11-03 740 瀏覽
在香港炸雞界的必食排名中,不得不提的就是這間菲律賓過江龍-祖樂比Jollibee炸雞連鎖店🐝🍗,可說是炸雞界中的No.1🥇。由多年前寂寂無名的幾間店鋪擴展到現在的十多間,他們更揚言要超越M記的分店數量。說到他們的炸雞質素,肉質嫩滑加上脆口的雞皮,份量比想像中大,尤其是雞胸,無論雞脾和雞胸也令人再三回味。有興趣嘗試的朋友,建議可以點上他們所秘製的醬汁或用來點薯條的番茄醬,味道更別具另一番風味。
2018-10-11 838 瀏覽
韓國炸雞最起碼上百塊還不夠飽 心血來潮了想食炸雞 對k字頭的「環保政策」不敢恭維 選了這家這店有2層 上下都有餐買 一去上層發覺太迫了 以為下層會好一點 可也很迫 看到座著8成都是菲律賓人 很多都食完或未點食的 純聊天很難才找到位子食物方面卻沒讓我失望:套餐 2part雞 磨菇飯 可樂可能是lunch 時間吧 炸雞真的內脆外軟 有質素熱熱的 應該是太多人點要即炸吧 配上自家配的雞汁 好食雞汁淡淡的 不會很重口味 太好了 會吃到雞的鮮味 比起韓濃濃的醬 更合味我覺得食東西不用加那個這個的 保持原鮮已很好但飯水準真的差一些 太軟了總體是快餐的頭幾位 如果環境舒服些會更好

很難才找到位子

但飯水準真的差一些 太軟了

總體是快餐的頭幾位 如果環境舒服些會更好

2018-10-10
2018-10-04 691 瀏覽
每次去長洲都會必經尼間位於中環站地鐵站出口,行唔使1分鐘就到既 Jollibee .Jollibee係菲律賓的快餐店,所以每次去都會見到店入面8-9成都係菲律賓人。今日都必定食尼間Jollibee. 而且今日的水準真係好一流!唔知係咪因爲多人流,所以佢既炸雞即炸即出。放係上手熱騰騰的,而且咬落去外脆內滑,又juicy 又爆汁。雞汁出晒黎。真係好好食!!!!我地兩人食左三個餐,其中兩個餐係炸雞。另一個餐係漢堡排飯。漢堡排飯都係必點。再加上秘制蘑菇汁,簡直又特式又夾。

• 漢堡排飯