2020-08-25 711 瀏覽
唔食老麥之後先諗到可以食呢間。雞皮超脆、雞油超香、啲肉好嫩口,雞有雞味,真係似返食一隻雞,唔似麥當勞、KFC嘅雞,一啲雞味都冇,食都食得安心啲。每次都會叫辣雞,我本身鍾意食辣,所以覺得唔算好辣。但唔食辣嘅朋友就覺得好辣,每次食都要飲晒成杯可樂。但係去親中環呢間都會俾啲員工激嬲,因為我嗌10次有9次佢都冇比到辣雞我,無論係後生定係老嘅員工,明明我肯定佢都重複咗一次”Spicy”,但都係會比錯。有一次仲唔肯換比我。所以建議大家每次都check check先。
唔食老麥之後先諗到可以食呢間。

。所以建議大家每次都check check先。
2020-08-25 367 瀏覽
買個外賣返公司食,間中食個炸雞個人幾滿足,因為除咗炸雞伯伯之外仲有得揀😎。快樂蜂嘅炸雞🍗雖然好食,但係炸雞嘅質素唔係咁穩定,有時會炸得太乾,有時會炸得幾Juicy。今日就唔係咁好彩兩隻雞都炸得比較乾,皮好硬,肉唔嫩,都冇肉汁😞,不過味道依然係好既。失望左兩件雞,好彩個紫薯批依然好食,脆皮配上濃滑紫薯餡,正👍🏻。遇上柴皮炸雞,唯有下次再食過🤣

遇上柴皮炸雞,唯有下次再食過🤣

2020-08-08 354 瀏覽
香港好似愈開愈多炸雞店,除左香港人熟悉既KFC、韓國炸雞店,最近連麥當勞都有得賣😂 Jollibee分店唔多,所以平時好少有機會試,不過比起其他炸雞店都唔輸蝕。價錢同KFC大致相同,食物品種亦大同小異,都係有漢堡包、蘑菇飯、炸雞賣。有人比較鍾意KFC, 有人prefer Jollibee, 我就覺得兩者味道差唔多。不過Jollibee比較貼心既地方係,炸雞附送肉汁(gravy), 某程度上中和左炸雞既香口熱氣,所以感覺上無咁heavy。

2020-07-15 489 瀏覽
食嘢想要快靚正嘅話,咁梗係食快餐啦,我自己就比較鍾意幫襯佢嘅炸雞。因為唔需要點任何醬料,個炸雞本身都已經好夠味。今次叫咗個炸雞餐,有兩件炸雞,一個汽水同一個飯。首先個飯佢哋係包到好似一個飯團咁,然後會配一個好似蘑菇汁咁嘅醬俾你,咁你就可以拎住個飯團點個汁食。而炸雞呢,我就揀咗個辣嘅炸雞,有時太熱氣我就淨係食一隻炸雞連皮,令一隻就去皮。一撕開塊片,就見到漏晒油,正啊!咬一啖,juicy到呢。。。雖然係炸雞,但係又嫩又juicy,辣度又剛好
。因為唔需要點任何醬料,個炸雞本身都已經好夠味

2020-07-10 343 瀏覽
炸雞 crispy fired chicken 真係好食過KFC嘅炸雞! 而且真好大舊,食到一半都已經好飽,雖然最後係食曬!🤣It’s crunchy on the outside, and juicy divine chicken underneath.薯條 chips唔軟,係脆嘅,真係係啱啱炸起! 我有時食M記或KFC d薯條會係已經淋咗😶Very crispy on the outside of the chips!總結黎講係貴過KFC同M記少少,但係好食d嘅!
炸雞 crispy fired chicken

薯條 chips

總結黎講係貴過KFC同M記少少,但係好食d嘅!
2020-06-10 361 瀏覽
一入到去好多菲律賓姐姐同埋爆滿,一位難求,要等位。落單嘅時候,將雞蘸上醬汁(薯蓉汁),一撕開雞,好香,熱騰騰,仲要有雞油,雞皮脆卜卜,有少少蛋黃味,雞肉方十分嫩滑,味道十分滿意!真係超好食,係未食過咁好食嘅雞。薯條粗身,脆卜卜,蘸埋佢地自家蕃茄汁,好正!
一入到去好多菲律賓姐姐

同埋爆滿,一位難求,要等位。
落單嘅時候,
將雞蘸上醬汁(薯蓉汁),
一撕開雞,好香,熱騰騰,
仲要有雞油,雞皮脆卜卜,有少少蛋黃味,
雞肉方十分嫩滑,味道十分滿意!
真係超好食,係未食過咁好食嘅雞。
薯條粗身,脆卜卜,蘸埋佢地自家蕃茄汁,好正!
2020-05-30 360 瀏覽
有日返工行過快樂蜂門口,發現佢哋出咗隻紫薯批,睇落幾吸引,今日有時間就決定要去試一試佢。當然例牌叫返個炸雞餐先啦,今次食辣辣雞,咁佢啲炸雞都好少令我失望既。我本人係食小辣既,呢隻辣雞都可以食得到,唔會淨係得個鹹字,炸雞鹹辣係適中,即使唔點個黑椒蘑菇醬都好好味紫薯批,真係有驚喜。咬落口個批都算鬆脆,而且個紫薯香滑唔會勁甜,個批皮唔會搶咗個紫薯味,相反同個紫薯味好夾,互相輝映,真係好食😋食晒成個餐之後,雞當然係好食,但係個紫薯批係有驚喜,絕對值得為個批返轉頭

紫薯批
紫薯批
2020-05-15 333 瀏覽
來自菲律賓的jollibee快樂蜂提供熱狗、漢堡和炸雞等傳統美式快餐,已存在香港有二十多年,拓展業務有11間分店。但我還是第一次食,因為我本身由細到大都不太愛食快餐,尤其是M字果間麥當當。感覺就是不太好食,沒有營養不健康食物。中環分店滿舒適,裝潢大自然風格,地方滿大座位不多顯得空間更特別大。好多朋友話炸雞特別鮮嫰多汁又香又脆。早餐我不想食炸雞,點了煙肉蛋班戟三文治+鮮橙汁,非常之抵食。底面兩片厚厚的鬆鬆的班㦸,餡料有脆香煙肉、芝士和滑炒蛋 ,味道還可以。鮮榨橙汁却意外的很好喝。

煙肉蛋班㦸三文治
鮮橙汁
早餐
煙肉蛋班㦸三文治
鮮橙汁
2020-04-29 358 瀏覽
菲律賓傳入嘅傳統炸雞jolibee 喺香港已經好多年,佢嘅分店唔算多,作為一個吃貨😆,小妹我間中經過都會捧下場,幫襯下佢,今次我就叫咗一個套餐,有一件雞胸、一件雞腿、一小盒薯蓉 和一杯熱朱古力,佢嘅炸雞 脆而不辣,而今次好好✌🏻買到好熱嘅炸雞,明顯佢係啱啱炸出嚟,特別香脆,而且好大塊,可以盡情食❤️。我鍾意佢嘅肉汁醬(Gravy)點炸雞,好特別!而薯蓉都係用上肉汁醬,比某牌子更香又滑😁,熱朱古力我就略嫌唔夠濃,下次要提吓店員,沖濃啲先,個餐就完美喇🔆🔆
菲律賓傳入嘅傳統炸雞
2020-03-15 459 瀏覽
今次在中環附近工作完畢,接近6PM時感到有點肚餓,但又未想吃晚飯,選了個近來忽然想試的Jollibee快餐想試的原因其實算是懷念以前香港還有哈迪斯(Hardee's)的快餐餐廳,裡面的蘑菇湯不如為何讓我感受很深不過今次反而想試的是肉醬意粉,有朋友介紹我Jollibee的肉醬意粉很好味,我就乾脆今次借機試試快餐廳環境跟其他的快餐廳都差不多,枱櫈都有點骯髒這款套餐(Jolly Tea Combo) 限時星期一至五2PM-6PM,我選了$25的(肉醬意粉)跟汽水,但我選擇轉(鮮忌廉通粉湯),因為比起汽水更為有新意:(肉醬意粉)-其實水準有點失望,但以價錢來講亦不太挑剔太多;肉醬用的是假味蕃茄醬,假味意思是好像用化學物調出來的假蕃茄味;肉腸誇張地淋,沒有腸衣的感覺;面頭芝士應是車打芝士,沒有什麼特別;意粉可能經過倒汗水回滴關係,略為濕淋(鮮忌廉通粉湯)-反而有驚喜;有種當年哈迪斯,或是多年前KFC蘑菇湯的味道(KFC已經多年沒吃,所以最近的水準就不清楚了),很滋味,不過可能忌廉關係,這個份量我已經足夠了

快餐廳環境跟其他的快餐廳都差不多,枱櫈都有點骯髒
肉醬意粉Tea combo (跟湯)
2020-03-09
肉醬意粉Tea combo (跟湯)
2020-03-05 438 瀏覽
常常聽到身邊的朋友說,吃炸雞要吃平靚正的,就去jollibee吃吧!因他們的價錢是茶餐廳價,但炸雞卻是高水準😍😍😍但經過我吃過好幾家的jolibee比較下,還是中環這家最好吃👍👍👍炸雞~熱點非常高,外皮炸得也很香脆,裡面的肉汁還在流動著,咬下時要小心內裡太熱🤣🤣🤣而另外還有配上雞汁沾雞來吃的~磨菇飯~汁適中,飯質都ok,但磨菇卻只有5到6片,都太少了,不夠吃🤣🤣🤣而出餐的速度還可以,但點餐要留意的是說英文啊~🤣🤣🤣

如果曾經在中環環球大廈出口進出地鐵站,一定對於旁邊那條橫巷傳出來的濃烈油炸食物氣味記憶猶新,每次經過一定快步離開。只要稍為留意一下,就肯定味道源頭是炸雞快餐店「Jollibee」的廚房。「Jollibee」在這個地址經營了最少十幾年,但不知道什麼原因,一直沒有衝動走進去幫襯,可能就是被那股強烈油炸味嚇怕了吧?說也奇怪,理論上另外那間來自美國的大型連鎖炸雞店應該也有同樣強烈的氣味,但似乎沒有這個問題;莫非「Jollibee」沒有徹底處理油煙?抑或只是因為地理位置問題,餐廳位於橫巷、又夾在兩幢大廈之間,油煙沒有辦法有效排放?早兩個星期與朋友講起哪間快餐店的炸雞最好味,不期然想起已經撤出香港市場的「Hardee’s」,現時就好似只剩低「KFC」,根本冇得揀,即是冇得比較,但朋友説:「還有「Jollibee」呀!肉質嫩滑、超多肉汁!」。就因為朋友這一句話,今日終於有了第一次的「Jollibee」。中環店有地面及地庫兩層,地面主力做外賣,只有少量座位;地庫面積較大、座位亦更多。沒有仔細研究餐牌,事實上,出品選擇較其他兩間大型美國連鎖快餐店少。由於只是下午茶,揀了兩件雞套餐($43)配炸薯條及汽水
中環店有地面及地庫兩層,地面主力做外賣,只有少量座位;地庫面積較大、座位亦更多。沒有仔細研究餐牌,事實上,出品選擇較其他兩間大型美國連鎖快餐店少。由於只是下午茶,揀了兩件雞套餐($43)配炸薯條及汽水二人分享。
原來「Jollibee」來自菲律賓,是菲律賓最大的快餐連鎖集團,現時全球有大約1200間店舖;絕大部份在菲律賓,其餘分布在美國、中東地區幾個富有產油國、香港、星加坡、汶萊及越南。細心留意,就不難發現海外分店選址最多菲律賓人僑居的美國及菲律賓傭工的主要工作國家或地區。難怪香港第一間「Jollibee」、也是歷史最長的一間,要選址租金高昂的中環地區 ⋯⋯ 相信很多香港人都知道,中環正是菲律賓傭工每逢週日的聚腳地。
兩件雞套餐配炸薯條及汽水($43)定價與「KFC」差不多;不過,所有的包裝紙、汽水紙杯及墊托盤餐紙等,全部由見慣見熟的《紅底M字》或《紅底上校公仔頭》變成《戴了廚師帽的開心小蜜蜂》。
兩件雞套餐配炸薯條及汽水
終於要試食炸雞了。兩件炸雞,一件上髀、一件下髀,賣相似乎不及「KFC」的香辣脆雞吸引。表面沒有脆米片,只有一層薄薄的脆炸粉;懷疑雞皮是否炸得夠香脆、雞肉是否醃得夠入味?大啖咬下去,不得了!雞皮非常香脆,而「KFC」炸雞有時候會有部份脆米片剝落而引致部分雞皮未夠香脆。雞肉非常入味,雖然缺少了少少香辣,但充滿肉汁、雞肉嫰滑,較「KFC」好味。今次第一次食,沒有留意餐牌、亦沒有詳細詢問;下次再來幫襯,一定要問清楚有沒有雞上胸連雞翼。
薯條同「麥當勞」有得揮;炸雞的而且確較「KFC」好食,唯一輸給「KFC」就是只有單一味道,沒有定期推出的特色口味。以前,「Jollibee」輸在分店只有三兩間,很難推高人氣;近一兩年積極擴張後,分店越來越多,而且,味道的確出色。香港市場終於有更好味的美式炸雞了。
2020-01-11
終於終於終於, 有機會試傳說中香港最美味嘅快餐炸雞 🐔 大大話話都有超過五個人同我介紹過呢間快餐嘅炸雞, 比平時食開嘅M記, K記出色😍 奈何佢嘅分店唔算太多, 雖然近年已經開多咗好多間, 但亦有朋友同我講過最好食嘅係中環呢間 😌 今日有幸搵到志同道合嘅同伴陪我嚟食lunch 😚 12點幾嘅中環, 這是一個weekday, 餐廳竟然有超過七成係菲律賓籍人士😦 唔知佢哋嘅雇主們知道嗎🤫最簡單就係點左兩件樂脆雞配薯條餐, $43, 仲有醬汁點薯條 一啖咬落啲雞度, 好熱!! 新鮮炸起果然係唔同, 熱辣辣嘅炸雞, 啲肉都好嫩 真係又平又好食 以後係我炸雞list入邊多咗呢一間, 重點推介!!

真係又平又好食

樂脆雞

以後係我炸雞list入邊多咗呢一間, 重點推介!!
2019-11-05
樂脆雞
2019-10-20 1216 瀏覽
真的很久沒食炸雞了,  Jollibee 相對開到成行成市的K大炸雞店啲炸雞的確高幾班, 難怪賣得貴但有咁多捧場客, 可惜佢哋嘅分店比較少, 要食就要等機會途經才有得吃。兩件炸雞套餐 ($45)太耐無食呢間炸雞店, 最估唔到係兩件炸雞加一包細薯條再加一杯飲品賣$45, 頗貴!佢哋嘅炸雞比較出色, 皮炸得十分脆, 雞肉卻是嫩滑, 加埋佢哋特配嘅辣椒粉, 香辣到呢.....再來兩件就差唔多!!

兩件炸雞套餐 ($45)
兩件炸雞套餐 ($45)

2019-10-06 1081 瀏覽
其實好多中環人都知道,如果想食炸雞,jollibee 可能係一個好比KFC更好的選擇。雖然佢冇KFC咁多款炸雞,但係佢一款BASIC就夠殺! 我第一次試左就返唔到轉頭,唔單止熱辣辣,而且非常大件,好香,一咬落去好多汁,肉嫩,唔辣但醃得夠味。但除左炸雞,jollibee其實仲有一樣隱藏菜單食品,就係佢地個蝦汁米粉!!!依樣雖則話佢地個MENU係有嘅,但係好多香港人見到佢個樣麻麻,古古怪怪咁,都好少人嗌過。點知有一次同事極力推介,我先勉強試下,先知道原來一直大家都走左寶!!佢嘅米粉上面係有咸咸地有少少肉碎咁嘅汁,再有幾隻細蝦仁,最重要係附上有一角檸檬。食果陣時就唧D檸檬汁落去,連埋D汁同米粉一齊攪勻哂佢。個味道真係好特別,但又好正,未試過嘅一定要試下!比較可惜嘅就係,佢哋個米粉只係中環總店有得食,其他分店,包括中環其他分店都冇。

15 分鐘 (外賣自取)
  • 蝦汁米粉