2008-03-21 101 瀏覽
我是居住北區的新移民(由市區搬入來),經常食盆菜,自取或到會都有,價錢都係七佰多元,通常叫幾圍都包飯,我朋友喺三月經電話預訂咗三圍忠誠大盆菜及一圍中齋盆菜,果位小姐答覆佢\\\\\\\無得包飯,飯要三十元一盆,仲要唔可以訂三盆飯(因為我地訂咗四圍),明知浪費都無辦法,惟有要四盆飯,但結果他們送來一盆飯(都食唔晒),食物同我食開都差不多,賣相都OK,豬肉都好入味,但蘿蔔就完全無味,魷魚個個都話有牙都食唔到,未食到底已經燶咗,因無放竹隔在盆底,環境尚算乾淨,但背對背坐,太逼了,我們一團42人,埋單計數是三圍$780加一圍$480(齋盆)連飯合共$2940(未計飲料),但找數時收銀先同我講,四圍以上包飯及有團體價,即$730一圍包飯連同增加齋盆變大盆,合共$2790,用$150買一個令人食完唔敢回頭o既口碑,除非你祇做生客啦!值得咩?仲要上佢\\\\\\\網頁都睇到的優惠,做咩要呃人,唉!
2006-01-18 46 瀏覽
上次食o既時候發覺差左, 隔左咁耐, 屋企人又想食盤菜, 今次o既水準又正常返d。茄汁蝦夠入味, 肉爽頭又多糕, 腩肉又幾好味,可惜肉質較實, 炆唔腍呢, 翻煮後就好好多,白切雞都仍有雞味, 肉質略鞋,都不打緊,都係我唔喜歡o既雞胸肉,另有東菇魷魚沒吃, 豬皮試了一啖好似有點羶味就掉了, 最好吃的是鯪魚球, 沒有粉粉的口感, 彈力適中, 又有鯪魚o既味道。
2005-06-20 117 瀏覽
對於一個大尾篤人而言,搵食係最慘最慘的事。唔係食忠誠就係食木偶。話係咪特別好食呢,sorry, 唔係囉。不過呢,咁多樣大尾篤野食而言, 忠誠d盤菜係我至愛。次次都係呀姨訂左之後自取, 之後返佢屋企一堆人企o係度食。次次食親都食乾隆盤, 有鮑魚有蝦有海蔘有花膠。 咁多樣至好食呢, 係枝竹蘿蔔五花腩南乳汁。 至愛的人走得的都走曬。 都真係唔知以後仲有冇呢d一齊圍埋食盤的日子…話時話, 點解大尾篤d食肆咁唔爭氣!?

話時話, 點解大尾篤d食肆咁唔爭氣!?
2005-03-01 77 瀏覽
過去既星期日與這裡的網友踩單車,落番大霸後便去忠誠泰國菜休息番下兼補給。數下數下,四個月內第5次入大埔,對於自己係香港人兼有點'自閉'來講都算係個記錄。有兩次都係pre-trip project,到上兩個月真係黎料既時候,這間餐廳便是行程的最後一站,組員早已訂了一個家鄉傳統盆菜(大),材料分別干煎大蝦、酥炸斑肉、玫瑰油雞、發財魚球、五香糟鴨(細盆不包在內),紅炆菇、魚露蘿蔔、香滑豬皮、南乳支竹、爽脆魷魚及家鄉炆豬肉,客人(同學)食左冇耐好心急在底夾蘿蔔食,結果當然係難於入口啦,最好食還是蝦、魚球及支竹,還附送生菜一碟,最後都要叫多碟,侍應還幫我們加汁。一行十四人(包括Miss)食到剛剛好。材料及賣相對要求高既人來講不算有乜特別,但始終對於budget-orientated及唯一一組有飯開,功課及人情已經超額完成。這裡還有以鮑魚、海參及翅為主的盆菜,和素食盆菜,可以任供選擇。當然可以堂食、自取及送貨。過多四個月就grad,在此多謝Miss這年半的教導,期間雖然發生了極不愉快的事,一度大家都短暫傷心過,最後一堂之後的謝師宴當然係我地俾啦。
2005-02-05 61 瀏覽
相隔一月又食盤菜, 今次d 料好入味, 尤其係D 腩肉, 不過食完就有D口渴現象。
2005-01-17 57 瀏覽
今晚係第一次食盆菜, 家人話想去呢間食. o個度係一間村屋的地下, 坐得唔係好多圍, 但都差唔多滿. 本來佢俾張細少少o既枱我地, 但係我地人較多, 後尾佢一有枱就即刻同我地換, 而且, d waiter哥哥相當好服報, 講晒唔好意思之餘, 又幫我地拎張椅擺o野. 我地要左一個一品盆菜(中盆, $950), d料都ok, 但覺得佢都係較貴, 與傳統o個隻係爭左鮑魚, 海參, 花膠同埋鱔, 價錢就爭左$400, 但以上提及o既o野都唔係好多. 所以如果再食o既話我實會要返個傳統就算.後來要左個鮮雜果涼粉(大, $60), 生果多, 涼粉亦多, 我地叫d哥哥仔俾花奶同糖水都好有禮貌咁俾我地, 服務相當好.

2004-12-26 89 瀏覽
呢間o既盆菜巳經食過好幾次,但佢地水準保持得唔夠穩定, 而揀料較優的有雞同豬肉, 有雞味之餘又有豉油味, 豬肉燜得又林又入味, 因為食過比佢地更差o既盆菜, 所以都覺得算唔錯。因為送貨司機要看車, 只可以送到屋企樓下, 自己落樓比錢自取, 連送貨費合共$330.00
2004-08-31 68 瀏覽
上個星期六同自己班朋友仔去左其中一位多年好友o既新居渡過一個美好o既周末. 其中一個戲碼, 就係o係呢個咁舒服o既環境下食盆菜.之前我地己經有人試過食過忠誠o既盆菜, 又覺得幾好, 所以今次都o係o個度訂. 我地要左個中型o既盆菜. 原價都要成五百大元. 但我個朋友住得好近, 所以我地搵左o的壯丁去自己搬個盆菜返去朋友個屋企, 免加一不特只, 仲有九折!至於個盆菜裡面(以我所見及記得) 有炸魚, 炸鯪魚球, 腐竹, 炆豬肉, 好大隻o既煎蝦碌, 雞, 鴨(唔係太肯定係咪鴨...), 冬菇, 蘿蔔, 蓮藕... 等.作為客家人o既我, 都覺得個盆菜幾正宗. 整體o黎講, 味道可以接受. 起碼都唔會離譜到搵普通o既魚蛋代替炸鯪魚球. o個o的蝦碌都應該係新鮮o既, 蘿蔔都夠腍, 豬肉炆得入味但有人話硬左少少, 唔似以前食過o既靚炆豬肉咁腍同入口會化咁, 但係我食o個件雞好似唔熟得晒.如果有一大班朋友, 而大家又想食下o的風味家鄉食品, 盆菜都係一個幾好o既選擇.