2019-12-19 424 瀏覽
呢間係一間有好多連鎖店既餐廳仔,平時無論任何時間都排哂隊,坐滿人的。今晚,見到有位就拿拿淋去order想食既野,跟住埋位等待應送餐來。先講呢度待應既服務態度… 無論由order食物、送餐甚至乎廚房部,每個人全部都係十分之有禮貌。 環境方便……雖然多人擠迫, 但係地方都保持得好乾淨。 食物方便…… 叫咗一份羊腩煲, 跟生菜同一碗白飯。個汁夠入味,配料多,尤其馬蹄夠新鮮, 可惜既係羊腩就爭左少少,羊腩炆得唔夠淋,老人家可能食唔到。 一份無骨豬手、肉碎炒豆角(細碟)、菜飯。無骨豬手連汁炆好匹配 。又夠淋, 豬手皮爽口,好味到極冇得頂。肉碎炒豆角,細細碟、不過啲豆角就有衣,好難口。
 環境方便……雖然多人擠迫, 但係地方都保持得好乾淨。
 食物方便…… 叫咗
肉碎炒豆角,細細碟、不過啲豆角就有衣,好難口。
2019-12-19
  • 無骨豬手跟菜飯
2013-02-16 521 瀏覽
當天在心粥館吃左一份set lunch粥餐都係$29鮮茄蟹肉粥共5件番茄件,很香甜呢~有不少蟹肉,仲有好多碎肉tim~都幾入味呀~呈淡橙色的粥品,真係幾吸引!!! 用個熱鍋盛著,真係生滾粥呢~ 好熱~~小心!!又好大碗岩晒大胃口的我~小食配bowl:軟滑腸粉腸粉都頗軟滑,口感也不錯~可惜不太熱........微暖的......都係粥品小店做得最新鮮....... 環境很舒適~service也不錯
當天在心粥館吃左一份set lunch粥餐都係$29
鮮茄蟹肉粥
用個熱鍋盛著,真係生滾粥呢~
好熱~~小心!!又好大碗
岩晒大胃口的我~

小食配bowl:軟滑腸粉

環境很舒適~service也不錯
  • 鮮茄蟹肉粥
2012-07-18 203 瀏覽
港式餐厅,精致分量少。生滚鮮蟹粥很鮮,就是蟹很小,少许蛋黄蟹棒,1窝粥够3个人吃2碗。海南鸡饭餐不比这边马拉爸爸逊色。四川辣子鸡,粤菜馆点川菜实在是为了照顾某些筒子无辣不欢的本性。美极葱蒜虾,口味一般,里面放了太多生抽颜色都酱黑色了。炸云吞太少少了,一共6枚,没尝出味道没货了。
港式餐厅,精致分量少。
海南鸡饭餐不比这边马拉爸爸逊色。
美极葱蒜虾,口味一般,里面放了太多生抽颜色都酱黑色了。
炸云吞太少少了,一共6枚,没尝出味道没货了。
2011-10-11
  • 海南鸡饭
2012-05-27 131 瀏覽
屋企附近既餐廳選擇比較少,其他都食過好幾次,所以今次食呢間呢間餐廳星期一至五都有唔同既飯菜選擇,不過咁啱星期五既選擇唔太啱我口味,最後都揀左個比較有保障:菜遠斑腩炒烏冬+熱奶茶,凍飲加2 蚊外賣返到屋企仲係熱騰騰,有好香既斑腩味斑腩好味!外脆內軟,用筷子夾上黎唔會成舊散晒菜遠係娃娃菜,都okay !炒烏冬就比較乾,加埋汁先食得入口份量多,無偷工減料奶茶唔錯,又香又滑總括黎講,下次都係睇定個餐單,摘日落街買黎食!
屋企附近既餐廳選擇比較少,其他都食過好幾次,所以今次食呢間
菜遠斑腩炒烏冬
外賣返到屋企仲係熱騰騰,有好香既斑腩味
斑腩好味!外脆內軟,用筷子夾上黎唔會成舊散晒
菜遠係娃娃菜,都okay !
炒烏冬就比較乾,加埋汁先食得入口
份量多,無偷工減料
熱奶茶
奶茶唔錯,又香又滑

總括黎講,下次都係睇定個餐單,摘日落街買黎食!
2012-05-18
10 分鐘 (外賣自取)
菜遠斑腩炒烏冬
熱奶茶
2012-05-25 102 瀏覽
這間心粥館存在於荃灣已經6年了,來這裡不多,最多一年幫襯一次。某個早上太座想吃粥,又來了這裡,兩個人要了蠔豉廋肉粥、荔灣艇仔粥、炒米粉、五香鹹肉棕及甘香奶茶。粥品、炒米粉水準都是一般的,五香鹹肉棕味道不錯,甘香奶茶味道普通的,也感覺不到怎樣有甘香。食物都是以往一般的水準,算是滿意的早餐。

某個早上太座想吃粥,又來了這裡,

食物都是以往一般的水準,算是滿意的早餐。

蠔豉廋肉粥
荔灣艇仔粥
五香鹹肉棕
炒米粉
甘香奶茶
$30 (早餐)
2011-12-05 73 瀏覽
呢日與朋友在附近傾左計,大約4:30,有點餓,見心粥館便走進去~由於下午茶時間,所以人唔多,而且仲坐左1個鐘,真係好爽~可以輕輕鬆鬆的嘆下粥~點了竹笙瘦內肉粥,咸肉"腫"~味道一般,而且有味精,但"腫"好食服務亦不錯埋單:$32,還可接受呢~
由於下午茶時間,所以人唔多,而且仲坐左1個鐘,真係好爽~
可以輕輕鬆鬆的嘆下粥~
點了竹笙瘦內肉粥,咸肉"腫"~
味道一般,而且有味精,但"腫"好食

服務亦不錯

埋單:$32,還可接受呢~
2011-11-30
2011-08-07 13 瀏覽
  今天和兩位台灣朋友來這裏吃午飯。  週日的中午,這裏有很多人在等,我們等了十五分鐘左右,才等到卡位。環境倒算不錯。  我們點了一個兩人套餐再加一個一人餐。  菜由我的台灣朋友來點,她用不太流利的廣東話來說,但是服務生很有耐性,面帶笑容的仔細聽,讓人感到很親切。  一個兩人套餐是:1.鮑魚鱆魚雞粒飯2.魚片粥3.炸鯪魚球4.木瓜雪耳5.熱咖啡  一個一人餐是:1.冬菇滑雞粥2.蘿蔔糕  鮑魚鱆魚雞絲飯真的很香,汁也很惹味,飯也很香綿,是珍珠米,竹筒的香氣滲進其中,但雞粒沒有去除雞皮,是為美中不足。魚片粥方面,夠綿夠滑也夠黏稠,並沒有腥味,因為有薑,但不算太辣,我覺得做得蠻不錯。至於炸鯪魚球,很新鮮,所以夠熱,卻不是以脆漿炸的那種,是光炸的,去掉了骨,很重的魚肉味。木瓜雪耳夠滋潤。而熱咖啡則比較一般。  冬菇滑雞粥的感覺不如魚片粥那麼好,好像材料不夠多不夠豐富。蘿蔔糕也是比較一般。  但是我覺得這家具體來說是蠻不錯,以這樣的價錢,能有這樣的環境以及服勨質素,我覺得可以接受。
  今天和兩位台灣朋友來這裏吃午飯。

我們點了一個兩人套餐再加一個一人餐。

一個兩人套餐是:

1.冬菇滑雞粥
2.蘿蔔糕

2011-08-07
2011-04-21 14 瀏覽
前幾日同左女友去左呢間店食晏,個場冇乜人,任坐,我地叫左個飽魚雞粥,完全冇味的,而且粥底唔夠綿,賣$38,雖然好大碗,但咁既質素,唉.....真係唔得,人生應唔會有下次.
前幾日同左女友去左呢間店食晏,個場冇乜
人,任坐,我地叫左個飽魚雞粥,完全冇味的,
而且粥底唔夠綿,賣$38,雖然好大碗,但咁
既質素,唉.....真係唔得,人生應唔會有下次.
2011-02-07 7 瀏覽
由於呢排食滯左,想食下粥去到都爆哂,好彩岩岩有人走叫左個99蚊2人餐,有粥同飯各一,一個小食,兩個飲品/甜品選左魚片雞C粥同豬軟骨飯,蘿蔔牛腩,金桔青檸同木瓜雪耳糖水個粥OK,好香魚味,粥底都好香綿個飯就一般,個豬軟骨唔夠味唔夠軟,D汁都好淡牛腩就好淋,蘿蔔好清甜野飲無試,糖水好差~但都叫OK既,抵食,環境一般,椅背撞椅背D 職員態度都叫OK既
由於呢排食滯左,想食下粥
去到都爆哂,好彩岩岩有人走
叫左個99蚊2人餐,
有粥同飯各一,一個小食,兩個飲品/甜品
選左魚片雞C粥同豬軟骨飯,蘿蔔牛腩,金桔青檸同木瓜雪耳糖水

個粥OK,好香魚味,粥底都好香綿
個飯就一般,個豬軟骨唔夠味唔夠軟,D汁都好淡
牛腩就好淋,蘿蔔好清甜
野飲無試,糖水好差~

但都叫OK既,抵食,環境一般,椅背撞椅背
D 職員態度都叫OK既
2010-11-17 13 瀏覽
叫左個兩個餐蟹粥+油條 = $3x雲吞麵+飲品 (唔記得係金桔乜野) = $2x+$6 有油菜蟹粥有小小腥, 都有啲蟹肉, 不過食落唔覺, 要睇先知的油條夠經典, 真係成條都係油, 又硬, 用筷子可以 "拷" 出聲, 咬左一啖再食雲吞就好啲, 一口雲吞, 蝦算爽口杯飲品就無乜感覺, 所以唔記得係金桔乜野坐咗係入面卡位, 雖然唔係成日都見到服務員,但服務都算唔錯, 唔會唔應人黑面不過不失

叫左個兩個餐
蟹粥+油條 = $3x
雲吞麵+飲品 (唔記得係金桔乜野) = $2x
+$6 有油菜
蟹粥有小小腥, 都有啲蟹肉, 不過食落唔覺, 要睇先知的

油條夠經典, 真係成條都係油, 又硬,
用筷子可以 "拷" 出聲, 咬左一啖再食
雲吞就好啲, 一口雲吞, 蝦算爽口
杯飲品就無乜感覺, 所以唔記得係金桔乜野
坐咗係入面卡位, 雖然唔係成日都見到服務員,
但服務都算唔錯, 唔會唔應人黑面
不過不失

2010-11-13
2010-10-07 13 瀏覽
今午想找過地方靜靜地食個午餐, 見到這間心粥館咁多位, 都幾舒服。睇完餐牌, 星洲炒米連餐飲三十幾蚊, 都ok啦! 我同落單的講咗要走洋葱, 佢張電腦單都有寫明, 點知都係黎咗碟好多洋葱的星洲炒米。唔緊要, 我同店員講我已講明要走洋葱, 但都冇走。佢呆呆的企係度, 想睇要點。唔係嘛! 唔該幫我換過! 之後, 都係果個店員取來星洲炒米給我, 我正想動筷時, 發現點解中間都係有洋葱。唔係嘛! 以為夾起晒就再得, 我再叫回那店員, 我講:「唔係嘛! 夾走啲大粒洋葱就算! 」店員回應:「你唔要洋葱, 咁你食其他嘢啦!」 我講: 「我落單時已講, 再叫你換。你哋啲星洲炒米一定要落洋葱咩! 算啦! 改炸醬麵」個炸醬麵都不好吃! 十分後悔, 難得放假, 想relax吓, 卻遇到這種服務。 我心想, 不知是這間店的問題, 還是這店員的個別問題, 個客一早講明唔要洋葱, 就咁夾到部份就算走咩! 若果個客係對洋葱有敏感, 不慎吃了, 怎辦呢? 我不會再光顧這店!

我不會再光顧這店!
2010-10-07
2010-09-02 12 瀏覽
同女友係荃灣行街,行到悅來坊,見到間心粥館, 裝修唔錯, 全場最靚(本人認為姐), 睇到個menu, 發覺價錢幾吸引, $99有半隻雞, 一碟小菜, 2杯飲品, 2個飯, 都好低呀^^, 入到去試左呢個餐, 隻雞真係足半隻,重有半邊頭=.=", 味道唔錯, 另外食左碟西籣花帶子, 冇咩問題, 飲左杯甘桔青檸同銀菊蜜, 都幾舒服飲得. 食到咁上下見到旁邊其他客係到食蟹粥, 嘩, 個粥由廚房拎出黎噗下噗下好似溶岩咁, 又大煲喎, 一個人實食唔灑, 好似好好食咁, 最衰食飽左, 下次試下個蟹粥應該唔錯, $48有成隻蟹, 我問個服務員隻蟹係咩蟹, 佢話係糕蟹, 心諗咁真係幾低食, 佢重話d粥唔落味精, 隻蟹重要係新鮮有單黎先殺既, 咁吸引下次一定要試試.
幾靚呀
2010-08-10
幾靚呀
2010-08-02 21 瀏覽
兩個人黎食晏, 叫咗四樣野, 冇樣好食!!1. 心滿意粥:材料係冬菇,蝦,鮑魚菇,蠔豉,肉丸,豬潤,雖然咁多料,但一d 都唔 好味, 唯一味道--- 味精!!2. 炸雲吞: 蝦肉好硬!3. 蜆介醬炸鯪魚球: 個蜆介醬d味唔得, 鯪魚球唔好味!!4. XO 醬炒腸粉: 個醬OK!! 叫好少少嘅一味!!服務唔掂, 叫俾兩個碗仔兩次, 就咁應咗就算! 結果自己走去攞!!一d 都唔平架!! 唔會再去喇!!
兩個人黎食晏, 叫咗四樣野, 冇樣好食!!

好味, 唯一味道--- 味精!!

2. 炸雲吞: 蝦肉好硬!

4. XO 醬炒腸粉: 個醬OK!! 叫好少少嘅一味!!

一d 都唔平架!! 唔會再去喇!!
2010-08-02
叫咗個煲仔蟹粥,粥淡,仲要煲燶底,勁難食!其他食物亦只係一般,不用多說,只係得XO醬炒腸粉叫好食D,不過我都覺係因為XO醬好食!!一間以粥做主打嘅食店,可以整一煲燶底嘅粥俾人食,真係十個巴閉佢有廿個雖然唔係貴,不過咁嘅味道,我就覺得好唔抵
叫咗個煲仔蟹粥,粥淡,仲要煲燶底,勁難食!

雖然唔係貴,不過咁嘅味道,我就覺得好唔抵
2010-03-15
2010-01-09 18 瀏覽
晏就係荃灣上堂,咁近近地就去左呢間野到食..一入到去,waiter都唔見多個咁就是但搵個位座..跟住就落單..之後竟然聽到有呀姐話廚房d人唔肯整野過左一陣之後,格離台一個比我遲落單ge人竟然快過我有野食因為見到係同一款飯,所以先會諗點解佢會快過我有呢..跟住就諗會唔會有人送錯呢?!但係個男人又照食..轉個頭就有兜豬排飯送去個男人到個男人竟然冇出聲,計續食個飯,個時已經知道有人送錯飯我即刻問個waiter點解我個飯咁耐同埋我嗌先都未有..個男人先笑笑口話"我食左你個個"好明顯d waiter對台號唔熟而且又唔睇清楚!仲有成間店d員工默契非常差試過一次之後我一定唔會再去食!
晏就係荃灣上堂,
咁近近地就去左呢間野到食..

一入到去,waiter都唔見多個

咁就是但搵個位座..跟住就落單..
之後竟然聽到有呀姐話廚房d人唔肯整野

過左一陣之後,格離台一個比我遲落單ge人竟然快過我有野食
因為見到係同一款飯,所以先會諗點解佢會快過我有呢..
跟住就諗會唔會有人送錯呢?!
但係個男人又照食..
轉個頭就有兜豬排飯送去個男人到
個男人竟然冇出聲,計續食個飯,個時已經知道有人送錯飯

我即刻問個waiter點解我個飯咁耐同埋我嗌先都未有..
個男人先笑笑口話"我食左你個個"

好明顯d waiter對台號唔熟而且又唔睇清楚!
仲有成間店d員工默契非常差

試過一次之後我一定唔會再去食!