2019-05-19 34 瀏覽
德美海鮮魚生飯 $158魚生丼面舖滿了刺身,款式多且漂亮,包括三文魚、油甘魚、海膽和帆立貝等,色香味已先奪其二😋 味道亦不失望,刺身新鮮厚切,海膽更是鮮甜,實在令人滿足😍活鰻魚朴葉飯定食 $108朴葉料理是日本其中一種烹調方式🍱用朴葉包裹食品來燒或蒸煮,讓食品保留水份之餘,亦多了一份香氣😌 鰻魚偏厚身,帶甜的醬汁配飯是一流👍🏻···- - - - - - - - - - - - - - - - - - .✅性價比高❎繁忙時間稍欠人手
德美海鮮魚生飯 $158

活鰻魚朴葉飯定食 $108

✅性價比高
❎繁忙時間稍欠人手
  • 活鰻魚朴葉飯
2019-05-19 36 瀏覽
德美壽司真係唔會令人失望平時食開大埔嗰間 不過嚟咗將軍澳質素都一樣keep得咁好活鰻魚樸葉飯定食平時有去開德美食嘢嘅人 我諗鰻魚飯一定係必叫! 鰻魚超新鮮 無骨 淡淡都係肉 最緊要個飯係有個葉包住 飯可以吸收晒啲鰻魚汁 食落真係超香口 唔怪得我次次嚟到一定叫 芝士鰻魚卷作為一個鰻魚控 點可以試吓呢個芝士鰻魚卷鰻魚都係好香口 成個卷好有口感 其實價錢都唔算太貴真係好抵食洋風鰻魚班戟呢個真係好有驚喜 咬落好有口感 有芒果 同埋其他醬汁 最緊要係又有鰻魚😍😍😍食落個口度會有好多唔同嘅味道可以試一試
德美壽司真係唔會令人失望
平時食開大埔嗰間 不過嚟咗將軍澳質素都一樣keep得咁好

芝士鰻魚卷
作為一個鰻魚控 點可以試吓呢個芝士鰻魚卷

洋風鰻魚班戟
食落個口度會有好多唔同嘅味道
可以試一試
2019-05-10 58 瀏覽
很喜歡餐廳美美的色調配搭, 感覺日系。 晚市套餐連沙律、麵䜴湯及甜品,該有的也有齊。沙律菜清甜, 表面有芝士粉, 還有一片魷魚刺身,外面少見。麵䜴湯不過不失, 材料有海帶、豆腐、紅蘿蔔,味道不會過鹹。套餐壽司有六件及兩件玉子,包括吞拿魚、海蝦、三文魚籽、帆立貝、三文魚及油甘魚,魚生質素中上。海蝦壽司有驚喜,比一般的大隻,吃起來蝦肉厚身爽口。玉子燒自家製作, 印有「德美」字樣。壽司餐跟湯烏冬一碗, 絕對飽肚。活鰻魚朴葉飯, 鰻魚有四件, 用醬汁燒過, 表面有焦香, 肉質嫩滑無魚刺。鰻魚飯包上朴葉, 鰻魚的鮮味鎖於飯內, 還吃到淡淡朴葉味。雖然鰻魚飯裝在小小的木盒中, 但份量也夠兩人分享。吃飽後, 便是甜品時間, 當晚的甜品是芒果汁奶凍。 奶味香濃, 質感滑溜, 加上微酸的芒果汁, 相當清新。

很喜歡餐廳美美的色調配搭, 感覺日系。

晚市套餐連沙律、麵䜴湯及甜品,該有的也有齊。

沙律菜清甜, 表面有芝士粉, 還有一片魷魚刺身,外面少見。

麵䜴湯不過不失, 材料有海帶、豆腐、紅蘿蔔,味道不會過鹹。

壽司餐跟湯烏冬一碗, 絕對飽肚。
鰻魚飯包上朴葉, 鰻魚的鮮味鎖於飯內, 還吃到淡淡朴葉味。

雖然鰻魚飯裝在小小的木盒中, 但份量也夠兩人分享。

• 活鰻魚朴葉飯
  • 芒果奶凍
2019-05-09 62 瀏覽
壽司定食配牛肉烏冬 168可見食材簡單直接又大件,格價親民,令人食指大動忍唔住愈嗌愈多,可惜牛肉烏冬很一般。沙律味噌湯 隨餐附送,正常。火炙左口魚邊 45火炙左口魚邊已列入為小妹至最歡壽司之一,德美嘅左口魚邊處理得乾淨利落,完全唔遜色!牛油果軟瞉蟹卷 77壽司、炸物好味與否跟新鮮程度成一正比,見啲牛油果硬到樹起一片片就知唔係好熟啦,好地地一個新鮮炸起嘅軟瞉蟹比唔熟嘅牛油果影響左佢嘅魅力,唔抵呀!燒雞軟骨 17Juicy!最後仲有奶凍做finishing,奶香又滑!
壽司定食配牛肉烏冬 168

沙律味噌湯
隨餐附送,正常。

火炙左口魚邊 45

牛油果軟瞉蟹卷 77

燒雞軟骨 17
Juicy!

最後仲有奶凍做finishing,奶香又滑!

2019-05-08
2019-05-08 52 瀏覽
咁大個女終於出糧當然要請屋企食飯因為屋企人偏愛日本菜 所以搵咗啲個食飯週六同屋企人食飯無所訂位 所以真係要預早去擺位 屋企4個人都要用個幾鐘先入到去 所以最好六點幾就去等食七點嘅位 可能因為地方小 枱唔多 亦都有啲窄 枱同枱之間好貼入到去見到餐牌有好多選擇 價錢亦十分合理最後選擇咗豐盛二人餐 再加咗個壽司拼盤 同清酒煮蜆就已經好夠飽 ($737/4人 連加一)食物方面 壽司拼盤無咩特別 正常水準清酒煮蜆 酒味香 蜆嘅份量足但細豐盛二人餐入面鵝肝特別 焗蠔ok但有啲肥嘅感覺其他都係一般日式餐廳會提供嘅魚生 炒飯 同 天婦羅 甜品方面係厥餅 淡淡的
咁大個女終於出糧當然要請屋企食飯
因為屋企人偏愛日本菜 所以搵咗啲個食飯
入到去見到餐牌有好多選擇 價錢亦十分合理
食物方面 壽司拼盤無咩特別 正常水準
清酒煮蜆 酒味香 蜆嘅份量足但細
豐盛二人餐
入面鵝肝特別 焗蠔ok但有啲肥嘅感覺

2019-05-07 41 瀏覽
好高質的日式餐廳!點了一碗海膽魚生丼飯,牛油果軟殻蟹壽司卷,蛋壽司和炸蟹肉忌廉餅。海膽魚生丼飯魚生分量頗多,有好多蟹子同魚子,三塊厚切三文魚,好肥美和鮮甜,兩塊油甘魚,兩粒帶子,一隻熟蝦,蝦子裏面還要是有膏的!食海膽最怕就是不新鮮,幸好這間質素都很不錯!另外這家燒的蛋超棒,是甜甜的,又很滑的!整體而言是一個非常好吃的魚生飯味噌湯這個湯是附送的。湯裏面竟然有一隻大蜆,湯亦很清甜,不會過鹹!芒果醬奶凍定食亦附送甜品。吃起來超有驚喜,芒果像很香的,感覺上是用新鮮芒果造的。奶凍亦很重奶味。蛋壽司由於真的很好吃,所以另外點了一客蛋壽司。炸蟹肉忌廉餅這個炸物的炸漿不會很厚,炸得外脆內軟,裏面亦很足料,能夠吃到一絲絲的蟹肉!煎餃子餃子皮薄餡多,煎得外皮香脆,內裏亦很足料多汁!

海膽魚生丼飯

味噌湯

芒果醬奶凍

壽司
由於真的很好吃,所以另外點了一客蛋壽司

炸蟹肉忌廉餅

煎餃子
餃子皮薄餡多,煎得外皮香脆,內裏亦很足料多汁!

• 麵豉湯
  • 芒果奶凍
2019-05-05 40 瀏覽
🔎德美壽司 (將軍澳)📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下99-100號舖-住喺附近,平時見得德美都好多人排隊,今次一於試試佢水準🔹德美海膽魚生丼$158呢個係晚市套餐,魚生丼入面有大量刺身魚生,印有德美字嘅玉子好好食,又夠甜,而且蝦都好大隻,食呢個飯可以試到唔同款既刺身添,仲有三文魚子撈飯 好好食🔹壽司盛合$208因為散叫壽司有太多種都想食,一於叫個壽司盤試試包括有油甘魚,三文魚,吞拿魚,池魚,帆立貝,熟花竹蝦,三文魚子,鰻魚,拖羅茸卷我最鍾意吞拿魚,因為夠大件,而且好甜,三文魚子粒粒都好大,壽司盤可以試晒甘多款真係太好🔹甜品-奶凍個奶凍入邊有埋用新鮮芒果打成汁,好甜,仲有芒果溶係入面
🔎德美壽司 (將軍澳)
📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下99-100號舖
住喺附近,平時見得德美都好多人排隊,今次一於試試佢水準

🔹德美海膽魚生丼$158

🔹壽司盛合$208

🔹甜品-奶凍
個奶凍入邊有埋用新鮮芒果打成汁,好甜,仲有芒果溶係入面
識睇食評真係一定要先睇負評☹️☹️以為今次呢間德美壽司有咁多好評應該點都唔會太失望,點知...食完我真係好後悔等位等左咁耐😭是日星期六午飯時間,都比較多人,我地攞左兩人位嘅飛,上面寫要等5張檯,但一直都叫3-4人檯,結果等左超過半個鐘😐嘩呢度d侍應服務態度真係無敵😒首先我地親眼見住其中一個清潔張檯時直接將檯上面d食物殘渣掃落地下就算😱😱然後幫我地落單嘅時候又黑口黑面..唔講仲以為自己去左茶記☹️之後仲搞笑,我地個餐跟兩個茶碗蒸,咁岩格離枱有一對以英文對答嘅父子都有,當時一位負責上菜嘅姨姨先放低兩碗俾佢地,仲好細心咁用英文講"it's really hot"..又提佢小心唔好辣親,幾咁窩心😑點知到我地果兩碗嘅時候就完全冇講過野..放低就走🤷‍♀️唔通講英文嘅就怕熱,講廣東話嘅就冇問題???講到d食物,朋友個餐等左好耐都未到,之後發現格離枱遲黎過我地但有餐到,同侍應講佢先發現派錯餐去格離枱😂前菜有茶碗蒸,湯同沙律,就係一般日本餐廳嘅水準囉🤷‍♀️冇咩特別最失望係個汁燒雞扒定食($63),係無味咖🙄🙄🙄仲要好乾,完全提唔起食慾另外叫左個壽司烏冬定食($97)個烏冬就好普通,牛肉有d厚同肥~壽司就幾ok
識睇食評真係一定要先睇負評☹️☹️

另外叫左個壽司烏冬定食($97)
個烏冬就好普通,牛肉有d厚同肥~

壽司就幾ok😉厚切同唔會有好唔新鮮嘅感覺,賣相都唔錯~唯一要扣分係d飯好硬好實

飯後甜品係芒果汁布甸,都係正常啦~

其實呢個價錢有哂前菜主食甜品都算係抵,但咁嘅服務同食物質素真係咪搞我🙅‍♀️🙅‍♀️
30 分鐘 (堂食)
2019-05-04 38 瀏覽
小朋友喜歡吃壽司,朋友介紹這間食店,於是去試試。 星期六、日沒有訂位服務,我們一行七人決定早點排隊等候晚上六時開始。 五點四十五已經出現十人排隊,真的頗受歡迎!我們點了兩套二人餐,再加幾款小吃和壽司。 二人餐價錢也相當合理,食物質素亦不差。 我們被安排坐在旁邊卡位,坐得都舒服。其中以溫泉蛋天婦羅相當特別和好味,刺身、鵝肝、沙律和壽司亦不過不失,是一間可以再去的食店。由於顧客多,用饍時間限定九十分鐘,要詳談和慢食的人要考慮一下。
2019-05-04 43 瀏覽
今日咁岩呀爸呀媽放假 諗住一齊去食餐好野住附近好方便 食完可以去新都城行街 一點後黎到等半個鐘就入到周日都有午餐set好抵 $80-1xx都有咁我地一人叫左一個我食鵪鶉蛋吞拿蓉飯好足料 d吞拿魚蓉多過飯 可以share埋比呀媽呀爸都得 好甜 杯茶都好好飲 服務態度唔錯鋪頭細左小小
今日咁岩呀爸呀媽放假 諗住一齊去食餐好野

我食鵪鶉蛋吞拿蓉飯

杯茶都好好飲 服務態度唔錯
鋪頭細左小小
2019-04-26 61 瀏覽
2019年4月26日星期五今日放咗工老婆特登去我返工附近嘅地方食晚飯,我就帶佢去咗返工附近嘅一間日本餐廳食晚飯。平時你食都係食晏晝未試過夜晚都唔錯除咗正常餐牌之外仲有晚市定食。晚市定食價錢相宜。最後選擇左一個泡菜豬肉鍋同埋德美刺身丼。餐前嘅麵豉湯正,有蜆係湯裏面。鮮味十足德美刺身丼非常豐富價錢只是158。有油甘魚三文魚海膽生蝦帆立貝魚子。材料十足我自己就最鍾意食海膽,海膽嘅份量一啲都唔小。味道清甜。強烈推介材料十足一啖飯一啖刺身泡菜豬肉鍋也不錯。辣味十足最後再來一個飯後甜品。芒果奶涷。好味
2019年4月26日星期五

平時你食都係食晏晝未試過夜晚都唔錯

除咗正常餐牌之外仲有晚市定食。晚市定食價錢相宜。
最後選擇左一個泡菜豬肉鍋同埋德美刺身丼。

餐前嘅麵豉湯正,有蜆係湯裏面。鮮味十足

我自己就最鍾意食海膽,海膽嘅份量一啲都唔小。
味道清甜。強烈推介
材料十足一啖飯一啖刺身

泡菜豬肉鍋也不錯。辣味十足

最後再來一個飯後甜品。芒果奶涷。好味
2019-04-25 59 瀏覽
夜晚同朋友行新都城搭電梯見到呢間日本嘢就去試下揀咗兩個定食包沙律味噌湯甜品沙律、味噌湯沙律有煙三文魚幾香口,加上和風醋汁夠醒,味噌湯味道正常德美海膽魚生丼勁多料,有海膽、三文魚、油甘魚、帶子、蝦...件件都好新鮮,三文魚夠肥美,油甘魚好香,帶子夠爽滑,食得好滋味活鰻魚樸葉飯定食有Gimmick,樸葉嘅香味滲曬入飯入面,略厭唔夠多鰻魚汁,同埋鰻魚勁多骨,要小心啲食芒果汁奶凍奶凍奶味香濃,但加咗芒果汁反而破壞個味道呢間嘢食ok,但服務態度就一般般
夜晚同朋友行新都城搭電梯見到呢間日本嘢就去試下

揀咗兩個定食包沙律味噌湯甜品

沙律、味噌湯
沙律有煙三文魚幾香口,加上和風醋汁夠醒,味噌湯味道正常

德美海膽魚生丼

芒果汁奶凍
奶凍奶味香濃,但加咗芒果汁反而破壞個味道

呢間嘢食ok,但服務態度就一般般
2019-04-23
2019-04-25 85 瀏覽
今晚同朋友係將軍澳新都城聚舊,揀咗呢間日本菜食,先知原來佢有幾間分店添。沙律-有煙三文魚係面,啲汁酸酸地同菜食好開胃味噌湯-唔會太咸,仲有蜆食德美海膽魚生丼$158-賣相吸引,玉子仲印有餐廳名,材料相當豐富,有海膽、三文魚、油甘魚、帶子、蝦等等,海膽新鮮,魚刺身肥美甘香,夾埋魚籽蟹籽食有口感活鰻魚樸葉飯定食$108-一開蓋好香樸葉同鰻魚味道,鰻魚好滑,但就比較多骨要慢慢食,飯有樸葉嘅香氣加埋鰻魚汁好食甜品芒果汁奶凍-奶凍滑嘟嘟,好香奶味,但個芒果汁就酸咗啲唔係好夾整體嚟講啲嘢食都好唔錯,推介魚生丼,夠足料

沙律-有煙三文魚係面,啲汁酸酸地同菜食好開胃

味噌湯-唔會太咸,仲有蜆食

德美海膽魚生丼

活鰻魚樸葉飯定食

整體嚟講啲嘢食都好唔錯,推介魚生丼,夠足料
2019-04-24
  • 德美海膽魚生丼
晚市點套餐會奉上餐湯和沙律。碎吞拿魚茸丼-限定($118)Minced Tuna Fish Sashimi Rice (Limited Offer)吞拿魚蓉一如以往的高質,入口軟綿黏笠。倒入鵪鶉蛋攪拌🐣,令口感更加稠密。三文魚子的鹹鮮與令整個飯的味道得以提升,每次草根到訪必點🥰。芝士鰻魚卷物($63)Cheese and Eel Roll卷物包著鰻魚和忌廉芝士,上面加上大量蟹籽。鰻魚肉厚,芝士香滑,好吃😋。辛味櫻花天婦羅卷($78)Spicy Assorted Termpura Roll壽司天婦羅不會太油膩,上面有辣味三文魚及吞拿魚魚生,壽司卷中間包著甜蛋,蟹柳和爽口蔬菜🥬,口感及味道皆豐富,不錯吃。晚餐最後以芒果奶凍作結。餐牌如下

前菜及餐湯
晚市點套餐會奉上餐湯和沙律。

碎吞拿魚茸丼-限定
碎吞拿魚茸丼-限定($118)

芝士鰻魚卷物
芝士鰻魚卷物
芝士鰻魚卷物($63)
Cheese and Eel Roll

辛味櫻花天婦羅卷
辛味櫻花天婦羅卷
辛味櫻花天婦羅卷($78)
Spicy Assorted Termpura Roll

芒果奶凍
晚餐最後以芒果奶凍作結。

餐牌如下
2019-04-22 70 瀏覽
德美都食過好多次,晚市套餐價性比不錯,所以間中都會去吃晚餐。.晚市套餐包有麵豉湯及三文魚沙律🥗,最後還奉送芒果汁奶凍🥭。.天婦羅烏冬($88)Tempura Udon天婦羅包有蝦🍤、南瓜🎃、蕃薯🍠及小辣椒🌶️。天婦羅不算油,但調味偏淡。烏冬煙韌有咬口,只是略嫌湯不夠熱。.牛油果軟殼蟹卷($77)Soft Shell Crab Roll with Avocado 熟透的牛油果🥑軟腍,與脆卜卜的蟹籽和炸脆的軟殼蟹形成對比。軟殼蟹的油膩感不重,可惜肉質不夠鮮甜🦀,餡料量多,表面再加上沙律醬,味道還算不錯。.温泉蛋天婦羅($47)Spa Boiled Egg Tempura 天婦羅炸粉較厚🍤,又欠調味,而半熟蛋又生了點,🐣蛋漿不夠黏稠,整體上較失望。

晚市套餐包有麵豉湯及三文魚沙律🥗,最後還奉送芒果汁奶凍🥭。

天婦羅烏冬($88)
Tempura Udon
天婦羅烏冬

牛油果軟殼蟹卷($77)
牛油果軟殼蟹卷

温泉蛋天婦羅($47)
Spa Boiled Egg Tempura
温泉蛋天婦羅