2020-05-23 630 瀏覽
德發粥品專家係一間有30年歷史嘅老派廣東粥舖,生滾粥、熟料粥、油器、糕點、糖水都有。呢一類傳統老店喺香港絕對有保留嘅價值,除咗足料高質夠懷舊之外,仲因為呢啲良心粥舖真係買少見少😤因為生滾粥要即刻煮啲料,所以一般都比叫熟料粥等得耐。德發嘅粥粥底好綿,無味精嘅,好香米味,仲要勁足料同好新鮮,除咗每碗都有花生同蔥粒,豬潤粥啲豬潤多到數唔到😂 而及第粥入面就有豬腰、豬潤、豬腸、肉丸等等。10蚊炸兩真係平到痴線⋯⋯炸兩即係用腸粉包住條油炸鬼,德發嘅油炸鬼係絕對正宗嘅,口感煙韌鬆軟🤩 佢哋用大豆油炸,用油量大所以成日都換油,唔會用千年油嘅,超抵讚。雖然包咗腸粉皮,但食得出入面條油炸鬼仲有啲啲脆嘅,唔會擺好耐擺到淋晒!食炸兩最緊要係啲混醬,同埋一定要多芝麻😆食嘅時候見唔少人買粉麵外賣,10蚊超大包!簡直係窮人同肥人嘅恩物🤣

及第粥
2020-05-19
$32 (早餐)
及第粥
  • 生滾粥
傳統粥品小店裝橫📽 樓面唔算好大🥢1.5米限制實施更甚✋🏻 探熱搓手液都做足🌡食野過程見到人流絡澤不絕👩🏻‍🤝‍👨🏼 不論堂食外賣應該都係荃灣街坊落腳點之一🙈留意返堂食既每樣野都會當外賣+💰$1<炸腸 / 炸兩>好多食家都推薦呢度既炸兩😮腸粉皮少少厚身🤏🏻 油炸鬼偏腍🤏🏻 脆返就更美味😝佢地用既係淘大甜醬黎架😍仲可以落埋麻醬(不過稀稀地)同芝麻👍🏻<魚片瘦肉粥>熱辣辣又軟棉棉既既粥真係好好味😋瘦肉份量唔算好多🥣魚片食落好滑🐟 會有少少骨架🤏🏻🦴<咸肉糭>糯米好充足👍🏻 綠豆蓉會比較少~仲有一細舊蛋黃同一舊肥豬肉添😝不過豉油聚曬喺個碗底搞到糭底好鹹😣

傳統粥品小店裝橫📽 樓面唔算好大🥢

瘦肉份量唔算好多🥣
魚片食落好滑🐟 會有少少骨架🤏🏻🦴

<咸肉糭>
鹹肉糭
糯米好充足👍🏻 綠豆蓉會比較少~
仲有一細舊蛋黃同一舊肥豬肉添😝
不過豉油聚曬喺個碗底搞到糭底好鹹😣
鹹肉糭
$27.5 (晚餐)
2020-03-14 483 瀏覽
如果大家住開荃灣一定都知道依間喺德華公園隔離好多年的粥舖,而每次經過依間粥舖出面都有街坊排隊叫緊嘢食!平時我食開炒米或者炒面,而今次我就叫咗艇仔粥同炸腸(兩)外賣!兩款嘢食都唔錯!艇仔粥的料比想像中多,起碼唔會無咩料先,食落味道都可以炸腸(兩)趁熱食就更加正啦!醬料可以自己落,所以大家可以按返自己的喜好揀啦!

艇仔粥的料比想像中多,起碼唔會無咩料先,食落味道都可以

艇仔粥

炸腸(兩)趁熱食就更加正啦!

醬料可以自己落,所以大家可以按返自己的喜好揀啦!
2020-03-07
3 分鐘 (外賣自取)
$15 (早餐)
  • 炸腸(兩)
2020-01-06 585 瀏覽
位於荃灣德華公園對面嘅德發粥店,店舖轉角就有一間分店,大窩口又有一間。而荃灣果兩間無論天氣熱定凍都長期多人,近馬路果間門口成日會見到一條人龍等外賣,門口仲不時要加開檯俾人堂食🍽好誇張🙃佢餐牌雖然好複雜,但其實大部份都係傳統粥鋪嘅嘢,款式配搭會多啲。另外特別啲就係佢白粥可以分有冇味、又會有燒賣粉果賣。我多數會叫白粥,但今次見佢有蕃薯糖水就試下,好夠薑同蕃薯味,唔同其他糖水,夏天有時會唔供應,想試嘅話就趁冬天喇😉佢嘅炸兩都值得推介,味道其實冇乜可能有驚喜,因為間間都係咁做,但因為多人叫,基本上都係用炸起無耐嘅油炸鬼做,所以食時熱辣辣之餘油炸鬼仲會脆身👍🏻👍🏻另外,炒粉麵都係可以一試,同樣因為多人嗌,好快又refill一盤,較新鮮,同埋通常都夾好大碟,好抵食。一個人食嘅話,如果又想食炒米又想食炒麵,可以叫兩溝,咁就兩樣都試到😋

• 炸兩
  • 炒麵
2019-12-29 355 瀏覽
午餐選擇左係徳華公園對住既徳發食粥今次點左一碗艇仔粥,皮蛋豬紅粥同一碟炸两佢個粥底唔錯架,配料都唔會太少其實碗粥入面好多豬紅啦🤣另外真係要講下碟炸兩堂食超正,脆脆的😍又新鮮但我覺得外賣的話就差d喇可能佢都係新鮮整,但係會焗”淋”左d炸兩始終無咁好食
午餐選擇左係徳華公園對住既徳發食粥

今次點左一碗艇仔粥,皮蛋豬紅粥
同一碟炸两
佢個粥底唔錯架,配料都唔會太少
其實碗粥入面好多豬紅啦🤣
另外真係要講下碟炸兩
堂食超正,脆脆的😍又新鮮
但我覺得外賣的話就差d喇
可能佢都係新鮮整,但係會焗”淋”左d炸兩
始終無咁好食
2019-12-28 295 瀏覽
今天和朋友在荃灣逛街,肚餓了便想找間店吃東西 由於朋友病了便提議吃粥。碰巧看見這間粥店便進去了。這間外觀很舊很傳統,但可以看到有很多客人在裡面進食,我們上了樓上坐,裡面隔局有點像舊式唐樓,階磚也很舊式。拿了一張餐牌,上面有各式各樣的油器粥品,價錢相當實惠這裡,我們叫了一個狀元及第粥 肉丸粥和葱花雞蛋腸。狀元及粥裡面有豬粉腸,豬潤,肉丸等材料。粥底很綿很滑,豬潤很爽脆新鮮,肉丸也很彈牙,特別的是它的肉丸加了陳皮一起自製,但陳皮味並不重味,所以一些即使不喜歡陳皮味的人也能夠接受,肉丸很大粒,而且每款粥的配料都很足,沒有偷公減料。肉丸粥裡面有肉丸,脆花生,葱花,底部還有生菜絲,入口挺有層次感,肉丸也給得很多,而且又大粒。另一份是雞蛋腸,雞蛋腸有點像吃石磨腸,裡面包着雞蛋葱花,店家還很細心將腸粉切開一件件,上面淋滿甜醬油。不過個人覺得吃腸粉的話,可以叫他們不要幫你淋醬油,自己淋便可以,因為我覺得他們淋得太多了,而且他們加了很多油,吃的時候有點油膩。

2019-12-28
2019-12-16 259 瀏覽
艇仔粥,淨腸粉,牛脷酥,炒米粉食晒咁多都係四十三元真係在荃灣食粥沒有得輸,今晚食完做完運動見有點餓就叫了消夜和朋友分享,這裡收得勁夜,十點半都仲可以買到食物而且仲要都有不少人在這裡堂食。不過今次我就外賣,不用五分鐘食物就到手再拿回去吃。粥入面的料都幾多,粥都夠多米,幾綿不錯。淨腸粉不好吃,不軟熟而且好厚身,米粉份量十足,有少少料都可接受,配紅醬就最好味,如不落醬就沒有味道。牛脷酥都幾大舊少脆幾好味,份量都夠大個。
2019-12-02 297 瀏覽
秋風起,一入夜太陽落山就感到好凍,最好就係買碗粥嚟食㗎啦,今日經過都見到有好多人喺度排隊買粥,咁我就買返一碗皮蛋瘦肉粥返屋企外賣食啦另外再加多一碟炸兩,完美晚餐再買多一個豬膶粥比老竇,夾埋都係$57
另外再加多一碟炸兩,完美晚餐
再買多一個豬膶粥比老竇,夾埋都係$57
外賣自取
2019-11-26 283 瀏覽
就在今天發生,叫了一碗碎牛粥同炸兩,身上紙巾剛好用完,去收銀機買兩包紙巾,跟著埋單,回頭一看什麼都沒有,無聲無息地,已俾一位阿姐清理妥當。重點. 她還駡我說: (以為不要,所以收拾)我沒跟她駡來駡去最後我只說我付了錢,冇得食 給你掉了,現在還俾你駡 是我不對)我說你完全正確,我錯了 ! 我要跟你道歉嗎?)結果, 她沒出聲 ,我也轉身走了!

重點. 她還駡我說: (以為不要,所以收拾)
我沒跟她駡來駡去
最後我只說
我付了錢,冇得食 給你掉了,現在還俾你駡 是我不對)
我說
你完全正確,我錯了 ! 我要跟你道歉嗎?)
結果, 她沒出聲 ,我也轉身走了!
2019-08-31 680 瀏覽
間中想吃粥清清腸胃,收到荃灣街坊介紹的德發粥舖,一於黎試下。簡單點了一碗艇仔粥,好快來到,艇仔粥的配料超多,味道偏淡,應該無咩落鹽,可自行加胡椒粉,只需$16。不要小看這外表普通的腸粉,送到的時候只是加了豉油的白腸粉,隨自己的喜好加上芝麻醬、甜醬、辣醬、芝麻,腸粉非常的林且滑,份量咁多都只是$8。簡單的一頓午餐,埋單$24,比一杯珍珠奶茶的價錢還要便宜。今時今日,這個價錢有這個質素,簡直是消費者賺到了!難怪店內坐滿了客人,客似雲來!
艇仔粥

簡單點了一碗艇仔粥,好快來到,艇仔粥的配料超多
,味道偏淡,應該無咩落鹽,可自行加胡椒粉,只需$16。

2019-08-29
2019-07-13 497 瀏覽
話說放工夜晚宵夜小小肚餓但又唔想食太飽,就去咗朋友介紹依間粥舖。一見到門面就知道係啲好舊式嘅鋪頭,叫咗一個魚腩粥同一隻糭,我朋友就叫咗皮蛋瘦肉粥同埋牛肉腸粉。腸粉幾滑啲皮都算薄,粥就一般般正常味道。不過鋪頭嘅衛生情況真係有待改善,見到都幾多小強行嚟行去,仲爬咗入去個轉系整腸粉嘅小廚房,好彩係食完俾錢先見到,如果唔係咩胃口都冇晒🤢🤢🤢唔知係咪我腸胃勁,食完無事,但我朋友就屙左成晚🤮🤮,我都算係執返身彩,所以都係冇下次😣😣😣
2019-05-07 678 瀏覽
😺: 熱辣辣食乜鬼嘢粥呀?🥰: 試吓啦好食㗎😺:唔喇好熱呀,我食炒麵算😺:畀我試一啖你嘅粥咪得囉。😺: 伙計,要多個魚腩粥!就係試完覺得幾好,就叫多咗個魚腩粥,雖然真係好熱,但個魚腩又真心好食喎,好嫩,勁滑,又甜,魚質都好ok 喎,最驚食魚會腥,但呢個唔腥之餘仲帶到魚嘅鮮味,個粥底都ok 既,但係呢,呢間嘢真係sell 粥算,個炒麵好麻麻,一上嚟已經係凍,又無鑊氣,又無鼓油嘅甜😿個炸両普通到暈🙈🙈🙈
😺: 熱辣辣食乜鬼嘢粥呀?
🥰: 試吓啦好食㗎
😺:唔喇好熱呀,我食炒麵算
😺:畀我試一啖你嘅粥咪得囉。
😺: 伙計,要多個魚腩粥!
魚腩粥

個炸両普通到暈🙈🙈🙈
魚腩粥
2019-04-23 516 瀏覽
今日朋友帶我黎食依間粥舖,食物都有幾多選擇,價錢唔貴,平均30幾蚊就有一碗粥/粉麵。我地兩個人,叫左一碗粥,兩碟麵同腸粉,食到勁飽!味道方面都唔差,炒米粉有驚喜!因為一黎到見到佢個樣白散散,餸都無乜咁,個仲好似一d調味都無落🤣!點知原來又幾好味喎~有落鹽😂炒得幾乾身,唔錯。而另一碟炒油麵個樣就完全唔同,濃味d,餸都多d!不過完全唔會過咸,勁好食!粥我地叫左皮蛋滑牛粥,落胡椒食真係一流!d粥食落都幾綿,唔錯唔錯!會再黎👍🏻

今日朋友帶我黎食依間粥舖,
食物都有幾多選擇,價錢唔貴,平均30幾蚊就有一碗粥/粉麵。
我地兩個人,叫左一碗粥,兩碟麵同腸粉,食到勁飽!
2019-04-23
2019-03-28 547 瀏覽
荃灣傳統小店多籮籮,位於 (即德華公園附近)有間不顯眼但每天早上駐滿人流的 ,抵食夾大碗!.首先粥煲得夠綿,就算廿蚊有找但都挺足料!而且選擇多多,有平有貴,平民粥如 、...富貴粥如 、...適合不同口味的朋友!.如果不好吃粥的,店裡還有很多中式小吃,炒麵炒河、羅白榚、炸兩、腸粉...總有一款啱心水!.餓底其實不是好粥之人,但也被吸引著,偶爾想念起來都會特地回去再吃!.艇仔粥(碎牛底):$17碎牛滑腸粉:$16羅白榚:$9
艇仔粥(碎牛底):$17
碎牛滑腸粉:$16
羅白榚:$9
2019-01-10
$25 (早餐)
  • 艇仔粥
  • 碎牛滑腸粉
  • 羅白榚
2019-02-26 484 瀏覽
今日去完寺廟又想食清少少,最後我同屋企人就選擇了這間開了很久的粥店但地舖已滿座(星期日下午二時),姐姐就話樓上有位,真是第一次上去,都有四五桌而衞生都可以,我地最後一人一碗粥再加其他食物,每人$35都幾抵。來到食粥當然要吃油器牛脷蘇和油條,保持都脆口而且可以剪幾粒方便食,好快就比我地四個食晒。粥入面材料都足料而且粥都夠綿身,味道不太濃幾好食,最後我仲要吃不完添。但只可講普通就是炒面和炒河粉,凍又冇咩配菜但幸好吾太油身而份量十足。最後我地叫了一個糉就最失望,份量細而且好濕又有綠豆香,份量又少綠豆,$16貴又吾好味。