6天前 0 瀏覽
復興行並沒有時尚的裝潢,取而代之的是年代感重的經典香港小食店風格的鋪面。店舖位於一條小巷中,只看店面並不亮眼,但一看人流就知道它就是掌有大澳三寶的復興行。店員很少,阿姨汗流浹背,獨自一人忙碌地應付顧客,但效率很高,排隊加上菜時間合共大約10分鐘!滷水大墨魚 🦑 ($65)大墨魚被阿姨剪得恰到好處不會太小,能夠一口放進口裏,爽脆又有嚼勁,很爽!滷水不會太鹹!在臨近結束疲倦的大澳行程,可以嚐一碗美味的大墨魚,簡直是大滿足!難怪能獲得大澳三寶的稱號。

滷水大墨魚 🦑 ($65)

2024-08-17
  • 滷水大墨魚
👉嚟到大澳,行吓、睇吓、食吓⋯為🈯️定動作⋯.臨走去搭巴士🚌時,見到《大澳三寶》,點可以錯過⋯😉📌特大爆趣魚蛋 $16 ~ 1️⃣客2️⃣粒辣味魚蛋,辣汁夠香濃,魚味足。。。📌滷水大墨魚 $65 ~ 大墨魚🦑好厚肉,滷水入味啱啱好,1️⃣碗有晒唔同部位。。😁📌香滑豆腐花 $15 ~ 有凍有熱,預設已有薑糖,淡淡薑味,唔會過辣⋯唔夠甜可以另加枱面嘅黃糖。。凍嘅冰涼,熱嘅香滑,各具特色。。。🤩👆店家仲有好多乾貨手信售賣。。。😍😍🏬 復興行 (大澳)🚦 大澳永安街4D號地舖
👉嚟到大澳,行吓、睇吓、食吓⋯為🈯️定動作⋯
📌香滑豆腐花
👆店家仲有好多乾貨手信售賣。。。😍😍
📌特大爆趣魚蛋
🏬 復興行 (大澳)
🚦 大澳永安街4D號地舖
2024-03-30
📌香滑豆腐花
📌特大爆趣魚蛋
啱啱嘅長假期,我同東涌嘅朋友一齊去左大澳玩!一入到去,第一件事就係去復興行試吓佢哋嘅大澳三寶!佢哋嘅爆脆大粒魚蛋同手打墨魚丸好出名㗎!魚蛋好大粒,爽彈香甜,有辣有唔辣選擇。魚蛋外層金黃色,入面雪白嫩滑,而手打墨角丸入面仲有墨魚粒,食落更有口感。佢哋嘅巨型滷水大墨魚都值得一試。大大隻嘅墨魚切成細粒,入口爽彈,滷水汁仲提升咗墨魚嘅鮮味,令人回味無窮。另外香滑豆腐花一定唔可以錯過。有熱同凍,豆腐花嫩滑細膩,帶有黃豆嘅香味,再加上黃糖,味道更加美味可口。最後,如果你想飲返杯清涼嘅野,可以試下佢哋嘅陳皮冰糖燉檸檬。呢杯自家製養生飲品唔止可以解渴,仲可以清熱解暑。酸酸甜甜嘅味道特別適合夏天嘅天氣。

• 滷水大墨魚
  • 爆脆大粒魚蛋
  • 香滑豆腐花
2024-04-01 55 瀏覽
又係長假期啦,專登入大澳行逛一下。一嚟車,就比呢間喺落車冇幾耐見到嘅小店吸引住。食物有超多選擇,超讚🥰🥰🤩咖喱大魚蛋,墨魚丸大魚蛋配上濃郁的咖喱醬汁,讓人垂涎欲滴。大魚蛋口感鮮嫩,搭配咖喱的香辣味道。墨魚丸油大有彈牙,真係一試難忘。咖喱醬汁中的香料和香草的香氣彌漫在口中,帶來豐富的層次感👍👍🤩豆腐花嫩滑豆腐花配上清淡的紅糖。豆腐花口感柔滑,入口即化,帶來一種舒適的口感🫶🤩白灼墨魚鮮嫩的墨魚為主要食材,以白灼的方式烹調而成。墨魚肉質鮮嫩多汁,口感爽脆,散發著海洋的鮮香❤️🤩紫貝天葵消暑解渴,又養生。真係好足料,雪凍嚟飲,真係夠晒清爽👏👏

🤩咖喱大魚蛋,墨魚丸

🤩豆腐花

🤩白灼墨魚

🤩紫貝天葵
消暑解渴,又養生。真係好足料,雪凍嚟飲,真係夠晒清爽👏👏
2024-03-07 64 瀏覽
大澳魚村美食大澳魚村真係好有香港特色,去到一定要食復興行既墨魚丸同魚蛋!一行入村就見到。好多人幫襯,$18就有2大粒,好抵食,咬落好彈牙,肉質好厚實,又入味!個人推介墨魚丸,好多墨魚肉,好似巨型手打版墨魚丸,好正呢!呢度除咗大魚旦,仲有大墨魚,一碗切開一片片嘅墨魚好正呢!鋪頭好有香港特色,仲有好多蝦干魚干!好多干貨海產,旅客可以當手信羅番去!好適合代表香港當地文化。下次利大澳行下一定再過利試多次!
大澳魚村美食
下次利大澳行下一定再過利試多次!

2024-01-24 76 瀏覽
特登嚟到大澳見到呢間有啲大魚蛋都幾得意,叫咗Lai食都幾彈呀同埋大墨魚都幾有墨魚香,不過就冇乜位要企喺度食,如果有啲枱可以坐喺度嘆就比較好,價錢嚟講就唔算太平,始終都係旅遊區
一落車甫踏進大澳主要食街不難發現人們手持著一碗碗滷水墨魚🦑同串串大魚蛋,八掛之下,發現係呢間人氣旺盛「復興行」的熱賣單品❤️店舖都頗大,細看之下原來入面有雅座,鐘意企係到食又得,入去坐又得。望望餐牌提供多種大澳特色小食,包括墨魚餅、即食魚肚等,不過一場黎到點都試吓大澳三寶。滷水大墨魚(HKD 65):新鮮大墨魚 , 一整排掛滿店面、何其壯觀,墨魚扎實得很,滷水都好入味,帶有醬油,多種香料豐腴香氣,不同部位有不同口感,肉身飽滿嫩滑一點,鮮味重、觸鬚帶有韌度十分有咬口,加上適量豉油可以張股鮮甜的滋味帶出、墨魚含豐富蛋白質,低熱量及脂肪,肉質厚彈,整體口感佳,充滿大澳風味。特大爆趣魚旦(HKD 16/2 粒):巨無霸外型對小朋友來說份外吸引,爽彈口感亦令男女老幼無法抗拒,粒粒魚蛋外皮都係金黃色,內裡雪白魚肉都夠嫩,味道鮮美,略嫌咖喱不夠入味,但偶爾吃一下都會想起大澳漁村風味。紫貝天葵加山楂(HKD 20):用上風味十足的柴火煲的紫貝天葵、酸酸甜甜,加上山楂十分消暑,解渴一流,仲好開胃!仲可以止暈止嘔,避免頭文字D大嶼山巴士🚌🤣

滷水大墨魚(HKD 65):

特大爆趣魚旦(HKD 16/2 粒):

紫貝天葵加山楂(HKD 20):

繼續分享大澳掃街小食-大魚蛋篇。.下車後,沿著海邊堤壩走,不難發現一間人氣旺盛的小店《復興行》。食店分成兩條隊,一邊排滷水大墨魚,一邊排爆脆大魚蛋、燒賣、司華力腸等小食。大家記得小心別排錯喔~.🧡大魚旦+大墨魚丸($18/各1粒)大魚旦算得上離島必吃小食,加上港人喜愛的咖哩風味,所以很多觀光客一下車,便愛光顧距離入口處很近的《復興行》。印象中從前到訪大澳,也吃過兩、三次。.坦白而言,今次的魚蛋還算可以,談不上特別滋味,就平平淡淡一串魚蛋。尤其是大墨魚丸,就連平日在火鍋店配料或者譚仔墨丸亦比它更有墨丸味。而且咖哩口味真的還好,不夠「入味」。不過在離島的心情份外舒暢,即使小雷,也吃得高興。雖然性價比不高,但是呀,魚蛋賣得再貴,平均頂多也是$10一粒,無傷大雅。我猜下次來到,還是會點大澳大大魚旦,當是懷念一下在這邊的漁鄉風情。
繼續分享大澳掃街小食-大魚蛋篇。
🧡大魚旦+大墨魚丸($18/各1粒)

2023-04-30
2023-02-04 226 瀏覽
不論坐車還是坐船,抵達大澳後難免有點頭暈,第一站肯定是大澳復興行。除了魚蛋、燒賣、牛丸等街頭小食,更有招牌滷水大墨魚!熱騰騰的大墨魚,口感彈牙,而且充滿滷水香味,十分暖胃。🔺 新鮮滷水大墨魚 ($65)回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
新鮮滷水大墨魚
🔺 新鮮滷水大墨魚 ($65)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
2023-01-26
新鮮滷水大墨魚
2022-12-26 172 瀏覽
第一次去大澳見網上推介大墨魚,一落船就黎試下落船後行前少少就見到,好易搵大碗鹵水大墨魚 60 蚊係見佢整既過程,職員好似發現到污糟野係啲切好左既大墨魚入面,見佢就咁掉左佢就算,完全無打算衛生一下好彩最終食落肚無肚痛大墨魚完全無鹵水味,無墨魚味唔知自己食緊乜,墨魚有渣全大澳最伏就係大墨魚又貴又伏有名無實完全不推薦唔認為因為12月25人多所以味道有出入落船11點左右我都算係頭幾名客人吖,照道埋無可能會咁差
第一次去大澳
見網上推介大墨魚,一落船就黎試下
落船後行前少少就見到,好易搵
大碗鹵水大墨魚 60 蚊
好彩最終食落肚無肚痛
大墨魚完全無鹵水味,無墨魚味
唔知自己食緊乜,墨魚有渣
全大澳最伏就係大墨魚
又貴又伏

有名無實

完全不推薦

唔認為因為12月25人多所以味道有出入
落船11點左右
我都算係頭幾名客人吖,照道埋無可能會咁差
鹵水大墨魚
2022-12-25
2022-11-17 177 瀏覽
大墨魚係巴士站一落車,行前少少就會見到,舖頭仲會有長洲大魚蛋買,一望就會望到$60 @一碗.幾年前尼大澳食過一次,記得好入味好彈牙但今次就有d失望🥲.可能因為太多人買,佢整唔切,整唔切滷水個墨魚質地好煙韌但係完全冇味道,顏色顏水都無🥲.加左辣椒油同埋豉油就好小小但都好浪費咁彈牙又新鮮既墨魚.因為店舖好近出面碼頭,所以可以行返出碼頭,喺凳上邊望住過海慢慢食出面都有唔少凳,就當係望住個靚景坐下休息下💪🏼
$60 @一碗
幾年前尼大澳食過一次,記得好入味好彈牙
但今次就有d失望🥲
可能因為太多人買,佢整唔切,整唔切滷水
個墨魚質地好煙韌
但係完全冇味道,顏色顏水都無🥲
加左辣椒油同埋豉油就好小小
但都好浪費咁彈牙又新鮮既墨魚
出面都有唔少凳,就當係望住個靚景坐下休息下💪🏼
墨魚
5 分鐘 (外賣自取)
一落船入邨就见到的第一间食店,有大墨鱼卖,可惜買野要留意,大澳其它店賣10蚊雪糕,佢全部賣20蚊,比前面幾間都要貴,先隔幾間铺,第一次去大澳唔想買貴野就要小心唔好去入邨第一間,入面大部分鋪頭價錢都好老實。一落船入邨就见到的第一间食店,有大墨魚卖,可惜買野要留意,大澳其它店賣10蚊雪糕,佢全部賣20蚊,比前面幾間都要貴,先隔幾間铺,第一次去大澳唔想買貴野就要小心唔好去入邨第一間,入面大部分鋪頭價錢都好老實。
外賣自取
2022-07-20 215 瀏覽
一落船經過嘅第一間小食店😂當然係第一時間買佢嘅滷水大墨魚啦😍味道同記憶中一樣咁好食,墨魚好腍,滷水又入味,同平時打冷舖嘅滷水墨魚超大分別!!不過佢一買就要一兜($60)份量有少少多,唯有同朋友share
2022-06-27 182 瀏覽
幾經辛苦 喺大西北經歷咗兩個鐘 終於嚟到🗯 冇食早餐 超級肚餓 爭啲暈低🏳️ 到步見到大墨魚 🦑首先要一碗!加多左一粒魚蛋同埋一粒墨魚丸 搵個位坐下 叫多咗兩碗豆腐花豆腐花就普普通通 純粹係搵個位坐叫多樣嘢 家姐話覺得魚蛋有啲貴 咁又係 對比長洲$10.2粒 依度係貴啲😆 (雙併$18)辣魚蛋 正常啦都係彈呀 墨魚丸就覺得冇乜特別 冇乜墨魚味可能我條脷壞咗😝 但係嗰碗墨魚就好 好食 我覺得都OK彈牙同埋墨魚丸 但就比較淡我要加少少豉油同埋辣椒醬嚟到都可以試一試嗰個墨魚嘅
幾經辛苦 喺大西北經歷咗兩個鐘 終於嚟到🗯

豆腐花就普普通通
純粹係搵個位坐叫多樣嘢

家姐話覺得魚蛋有啲貴 咁又係
對比長洲$10.2粒
依度係貴啲😆 (雙併$18)

辣魚蛋 正常啦都係彈呀
墨魚丸就覺得冇乜特別 冇乜墨魚味
可能我條脷壞咗😝

但係嗰碗墨魚就好 好食
我覺得都OK彈牙同埋墨魚丸

但就比較淡我要加少少豉油同埋辣椒醬

嚟到都可以試一試嗰個墨魚嘅

2022-04-30 162 瀏覽
🐙滷水大墨魚 (7.6/10) $60🐙街頭小食嚟講定價稍貴,勝在真係大大條,份量算多。其實滷水味冇乜特別,反而墨魚幾新鮮彈牙,都好食嘅🤣#hkfoodie #hongkongfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hongkongfood #taiofood #taio #大澳 #大澳美食 #globaleats
🐙滷水大墨魚 (7.6/10) $60🐙