2019-04-26 1216 瀏覽
個人比較少幫襯專做外賣類店舖不過佢係公司附近開左咁耐同埋見都多人買黎食估計應該都唔會太差.叫左個日式滑蛋雞扒飯睇到佢係即燒(所以等左5-6分鐘到)雞扒都幾大塊以42$呢個價(仲送飲品)可以話物超所值蛋呢就略為熟左少少唔係滑蛋好彩個本身有汁唔會話乾到食唔到但係如果多汁少少會更好.送既麵豉湯都唔太鹹見個飯食到尾有少少乾我都加左少少湯一齊食(個人食法唔好太講究).見到個櫃其實有魚生壽司揀都幾多選擇不過我未食就唔評價啦
個人比較少幫襯專做外賣類店舖
不過佢係公司附近開左咁耐
同埋見都多人買黎食
估計應該都唔會太差

叫左個日式滑蛋雞扒飯
睇到佢係即燒(所以等左5-6分鐘到)
雞扒都幾大塊

以42$呢個價(仲送飲品)

可以話物超所值

但係如果多汁少少會更好
送既麵豉湯都唔太鹹

見個飯食到尾有少少乾
我都加左少少湯一齊食
(個人食法唔好太講究)
見到個櫃其實有魚生壽司揀都幾多選擇
不過我未食就唔評價啦
滑蛋雞扒飯
2019-04-25
10 分鐘 (外賣自取)
2018-06-18 2230 瀏覽
和室友经常点这家的外卖,也带朋友来吃过简餐。餐厅没有椅子,只有小桌子站着吃,适合自取外卖和速递外卖。推荐:1、 鳗鱼蛋包饭:一大块蛋饼包着鳗鱼炒饭,蛋香和鳗鱼的油腻融合在一起, 非常感人了,强烈推荐尝试!2、 杂菜蛋包饭:室友每次都点这一款,专注杂菜蛋包饭30年哈哈,想必一定很出色,素食者推荐!3、蝶恋花寿司:喜欢三文鱼蝶恋花,味道好价格公道,想念三文鱼的时候来两个是不错的选择!之前还吃货鳗鱼饭,当时本来想点鳗鱼炒饭但是店家推荐这个更划算,一整条鳗鱼盖在饭上,鱼肉软腻,酱香四溢,喜欢吃鳗鱼的同志推荐哟。不过需要搭配一些小菜会爽口一些。
和室友经常点这家的外卖,也带朋友来吃过简餐。
餐厅没有椅子,只有小桌子站着吃,适合自取外卖和速递外卖。
推荐:
題外話/補充資料: 送外卖的阿姨辛苦了!
2018-06-09
10 分鐘 (外賣送餐)
  • 鳗鱼蛋包饭;
  • 杂菜蛋包饭
  • 蝶恋花寿司
2018-04-04 1238 瀏覽
前幾天中午吃飯,跟所有同事一起叫外賣,我點了這個鯖魚飯,送汽水一罐。最近都大魚大肉,所以今天想吃簡單一點的,不太油膩的。這個鯖魚不錯吃,旁邊的配菜,滷蛋就正常,整個份量剛剛好,吃飽就繼續工作。

2018-03-13 839 瀏覽
鰻魚飯控的我,突然想吃鰻魚炒飯,於是在附近搜尋,搵到一間以日式外賣為主小店,便入內幫襯。點了鰻魚炒飯,飯炒得夠火!粒粒分明!鰻魚肉足料,啖啖肉,滿足了鰻魚控的我。估不到一間小店,有如此水準!值得下次再試!

估不到一間小店,有如此水準!值得下次再試!
2018-01-31
2018-02-01 785 瀏覽
天氣很冷,下班後只想極速回家。回家路上經過這間西日式外賣專門店,看看餐牌還好有熱食,而且店內都有不少客人,相信質素不錯,就決定內進點餐和取取暖。店內有立食位置,備有紙巾很細心。餐牌清晰易明,飲品及壽司櫃自取方便,裝修簡潔乾淨。選擇頗多,有飯類、麵類、壽司、刺身等,全部飯類更附送麵豉湯/汽水/礦泉水。我選擇了熱食的《蒲燒鰻魚飯 $82》配飲品,雖然外價錢不算便宜,但辛苦工作一天一定要慰勞一下自己。實際鰻魚的份量比相中還大,因為魚尾是褶著的。鰻魚肉十分軟腍入味,魚皮煙韌有口感,醬汁亦足夠拌勻整餅飯,整體很惹味而又不會過膩。飲品我隨便的選了黑加倫子。服務:有禮,速度快。

選擇頗多,有飯類、麵類、壽司刺身等,全部飯類更附送麵豉湯/汽水/礦泉水。

飲品我隨便的選了黑加倫子。

服務:有禮,速度快。
2018-02-01
今日屋企開OT,要食飽準備搞掂埋d手尾,於是落街買d 好野食,成日都經過國都,但都未試過御藏外賣,今日就試試啦。餐牌選擇都豐富,有日式或西式、仲有小食,價錢豐儉由人。 我想食蛋包飯,又想食咖哩飯,最後我都係刺身,揀左御藏特選刺身飯,仲可以加$4飲椰水。嘩!睇下幾豐富!三文魚有5塊、甜蝦有4隻、帶子有2隻、仲有海膽一塊同三文魚子!三文魚大大塊,店主highlight 係挪威三文魚,肥味鮮甜。 海膽都好鮮,無怪味!帶子清甜,加埋豉油撈飯,飽到頂點!

2018-01-15 198 瀏覽
星期日無啦啦要晨早返工真係令人接近瘋狂!又肚餓又唔想求其食又要趕返屋企接老婆....諗到頭都大埋點知坐巴士返去屋企嘅時候經過北角我見到間日式嘅外賣鋪"御藏"我決定用我隻神聖嘅手去噤停我架巴士間鋪雖然唔大~但Manu款式多!哼~燥到極致嘅我要食海膽吞拿魚蓉刺身飯師傅非常快手兩嘢就出到貨俾我!收貨後立即跳上巴士,上到車先諗咁快就攪掂唔通中伏?所以一開門我就飛奔打開個飯盒!真係估唔到三文魚蓉差唔多有1.5cm厚啖啖肉海膽好新鮮好甜份量都啱啱好,最估唔到返到屋企食個飯嘅新鮮度都可以保持得咁好!其實我仲想叫埋佢三文魚,但接近肥到出唔到門口嘅我...唯有再等下次

間鋪雖然唔大~但Manu款式多!

哼~燥到極致嘅我要食海膽吞拿魚蓉刺身

海膽吞拿魚蓉飯

真係估唔到三文魚蓉差唔多有1.5cm厚啖啖肉海膽好新鮮好甜

海膽吞拿魚蓉飯
2018-01-02 3062 瀏覽
今晚娘親大人去街威了,晚上要自己解決,最方便就是買外賣回家吃了~ 北角有家西日風的外賣店,今日就一嚐滋味一進去就看到兩大個凍櫃和飲品櫃~壽司和刺身的選擇也不少,不過今日寒冷,還是吃熱的食物好。抬頭就發看到整個餐牌,沒想到小小一家店,供應的食物種類有那麼多! 飯有多款不同的配搭,小食也有~身後有個立食區,太肚餓的可即買即食,我就當然回家坐下舒服的吃。他們的包裝整齊又嚴密,味噌湯完全沒有漏。乘地鐵回家時,我的雞翼散發陣陣香味,連我自己都肚餓了味噌湯是基本的白味噌口味,不像平時的鹹,較為清淡,內裡有海帶吃。讓整卡地鐵乘客都肚餓的泡菜雞翼在此。未打開蓋已經超香,開蓋後更讓人口水直流煎得香脆的外皮,咬下去味道濃郁好惹味雞翼內釀的爽身泡菜不算很辣,加上嫩滑多汁的肉,邪惡度破表飯類我選了蒲燒鰻魚蛋包飯,一打開蓋子我呆了,原來飯是那麼大分的,完全可以分兩餐吃啊! 薄薄的蛋皮包裹著所有材料,上面還有香甜的鰻魚汁呢一切開能看到每一粒珍珠飯都包裹著香甜的鰻魚汁,雖然多汁但是還是粒粒分明,沒有黏在一起鰻魚片的分量也比想像中多,基本上每一匙都能吃到鰻魚 肉質香嫩幼滑,入口都不用怎樣咬呢!因為飯量實在太多的關係,

一進去就看到兩大個凍櫃和飲品櫃~

壽司刺身的選擇也不少,不過今日寒冷,還是吃熱的食物好。

煎得香脆的外皮,咬下去味道濃郁好惹味
泡菜雞翼

雞翼內釀的爽身泡菜不算很辣,加上嫩滑多汁的肉,邪惡度破表

蒲燒鰻魚蛋包飯

鰻魚片的分量也比想像中多,基本上每一匙都能吃到鰻魚
肉質香嫩幼滑,入口都不用怎樣咬呢!

因為飯量實在太多的關係,我把一半都留到飯盒,做明天在公司的午餐~ 這樣吃不到一百元,還可以分兩餐吃,非常抵食
2017-12-20
$89 (其他)
泡菜雞翼
蒲燒鰻魚蛋包飯
落堂又未夠鐘食夜晚飯 上openrice見到呢間壽司店都幾近 就去醫下肚補充下體力先☺️壽司店係正國都大廈廣場地下 都好易搵入到去原來係食西日式外賣來的 都幾得意咁 少少地要個三文魚腩刺身同蒜片澳洲和牛啦💁‍♂️個staff仲問我堂食定外賣走 我一支公黎就堂食算啦 唔洗煩🙆‍♂️個魚腩刺身好厚切好肥美 不過位置再多d魚油就💯 心郁郁想叫多個三文魚刺身 可惜我食唔哂😂 至於個蒜片和牛本身就幾香牛味 炒起都好夠味 亦唔會話多渣多油 下次叫多蒜片先🙆‍♂️食完臨走仲見到有Christmas出左聖誕壽司盤 都諗得過wo🤔🤔
壽司店係正國都大廈廣場地下 都好易搵

2017-12-16
10 分鐘 (外賣自取)
2017-12-19 188 瀏覽
出開炮台山攞野 經過見到呢間壽司刺身外賣店好似都幾似模似樣咁💁🤔反正未食lunch 咁就入去試下啦!見到個餐牌好多choices 刺身丼 咖喱飯 最勁係連蛋包飯都有🙉🙉😂不過驚整得唔夠流心 所以我都係試刺身丼穩陣d😛要左個三文魚帆立貝刺身飯 因為唔熟路所以就係店入面立食算lu 立食既地方唔算好大 L型既枱 都可以企到四個人既!我今日食果陣就霸哂成張枱😂所以好闊落等左5-10分鐘左右 刺身丼黎啦😍😍wowww份量好多wo 數數有成四粒large size帆立貝 六片三文魚 仲有d蟹籽配菜 望落都好正咁👍食左樣樣野都好新鮮 尤其係帆立貝 又有厚度🤤無雪味 如果三文魚都厚切就不得了啦🤤 $68黎講都幾抵食 啊!個壽司飯既醋份量都幾準確 at least岩我口味 黏度夠又香 最尾食哂d刺身仲淨左三啖飯 我都空口食埋佢🤓原來灣仔都有分店😯😯灣仔近我好多😂下次再encore先🤓🤓🤗
三文魚帆立貝刺身丼

2017-12-17
7 分鐘 (外賣自取)
三文魚帆立貝刺身丼
1K
2017-12-17 156 瀏覽
今日無住家飯食,經過炮台山見到間日式外賣諗住買外賣返屋企enjoy,入到去都幾驚喜!呢間日式外賣店係我見過最多選擇既一間。熱食,小食同魚生刺身種類都好多,而且價錢又合理,飯餐仲跟湯或飲品。熱食便當都分左4-5款,見天氣開始轉凍放棄首選既魚生飯轉點帆立貝炒飯。等左概5分鐘便當已經準備好,即叫即炒,拎上手熱辣辣。便當份量大大份,而且帆立貝份量多又大粒,基本上每一啖炒飯都食到帆立貝。除左帆立貝粒,加上其他蔬菜一齊炒增添左份蔬菜甜味。炒飯用上珍珠米,米粒唔會過淋,有嚼口粒粒分明。炒飯醬汁用左日式燒汁去炒,令炒飯帶小小甜味感覺似食緊鐵板燒炒飯。

外賣自取
我愛食壽司刺身。還有喜歡食飯,所以很喜歡食魚生丼!今日由於時間關係,上完堂要趕回家再出去。只有一個小時時間。但又肚餓,醫肚先再想。就到這間御藏買外賣!已經買過幾次,質素是幾好價錢又平民化。看看餐牌,有廿多樣選擇,每樣價錢都很優惠的!像你在茶餐廳叫碟頭飯都要60元左右。而家可以用差不多價錢吃一下魚生蛋包飯等日式飯類!我點了舌拿魚蓉海膽丼份量很多,超過一個女生要的份量!很正點!海膽很多啊,以平常你點壽司份量來計的話,有四件左右的量。顏色好看,一見就知是新鮮。味道鮮甜。 另外啊!吞拿魚蓉都好好食,一點都不會腥。有魚的鮮味,口感又軟軟棉棉。很不錯。住北角炮店山附近的朋友,真的可以試試!
我愛食壽司刺身。還有喜歡食飯,所以很喜歡食魚生丼!

已經買過幾次,質素是幾好價錢又平民化。
看看餐牌,有廿多樣選擇,每樣價錢都很優惠的!

我點了舌拿魚蓉海膽丼

份量很多,超過一個女生要的份量!很正點!

住北角炮店山附近的朋友,真的可以試試!
2017-12-05 119 瀏覽
老婆同佢啲姊妹今日有飯局🤓所以今餐要自己搵着落😙突然好想食鰻魚飯但係又唔想一個人去乜乜壽司🍣⋯⋯如果要食壽司🍣一向大食嘅我可能要食20件先夠飽😅所以今日選定呢間🍱御蔵🍱日式外賣專門店蒲燒鰻魚飯$82鰻魚🐟原條奉上😋已經覆蓋左成個飯盒👍鰻魚色澤鮮亮,肉質鮮甜多汁😙非常juicy入口即溶味道甘香😘加上鰻魚汁鮮鮮甜甜非常惹味🍚飯粒飽滿蒜片澳洲和牛$52有青豆丶椰菜丶洋蔥丶紅蘿蔔🥕青瓜丶青椒同炒👍和牛鮮嫩🈚比😋牛肉味好出😬醬汁完美😋和味十足只加四蚊就可以飲呢個椰青
先夠飽😅所以今日選定呢間🍱御蔵🍱日式外賣專門店

蒲燒鰻魚飯$82

蒜片澳洲和牛$52

只加四蚊就可以飲呢個椰青

• 鰻魚飯
  • 蒜片 澳洲 和牛
2017-11-16 127 瀏覽
今日得一個人食中午飯,係砲台山呢一頭都唔知食乜好,嚟嚟去去都係食茶餐廳,中式蒸飯或粉面或者係西餐,食來食去都係果d,今日所以行遠少少,諗住搵啲特別啲嘅嘢食下。行到去國都廣場,見到一間日式外賣店,好奇之後入去睇下,初頭以為呢間“御藏“只係買啲外賣壽司,但係再行入啲見到有好多唔同種類嘅嘢 ,包括有以下飯類:1)刺身飯2)牛肉飯或其他3)日式滑蛋飯蛋包飯4)咖哩飯飯5)意大利鮮茄飯除此之外佢仲有個專櫃專擺放三文魚刺身及壽司。佢嘅外賣套餐都好抵食,每款約$50至$60蚊到就可以食到一盒飯連埋一個普通飲品。 呢一次我就點咗個豬軟骨炒飯,呢個豬軟骨炒飯用一個黑色膠盒載,住攞到返公司嘅時候仲係熱嘅,一打開個盒蓋,就聞到好香,留意到佢哋咪係囉日式珍珠米嚟做,炒飯嘅時候再加獨特的醬料,非常好味。除此之外,佢的配料都好足,有紅蘿蔔,椰菜,西蘭花,翠玉瓜,炒起上嚟非常好味,另外豬軟骨亦都好有咬口。 臨走之前仲攞咗個外賣單睇,等公司d同事可以起叫外賣,因為佢$150蚊就可以送貨。

1)刺身

豬軟骨炒飯

外賣自取
豬軟骨炒飯
2017-11-09 141 瀏覽
難得放假但因為老公成日都要返工開會,冇得出去食大餐。於是諗到一個絕世好橋,就係買返盒同佢喺公司撐枱腳。😍😍之前同佢都經過日本嘅料理,佢好似好想食日本野咁。但係有走唔出,所以我決定買一個豚肉生姜燒便當俾佢慢慢享受,加埋佢至愛既炸軟骨串燒,一定令到佢食到唔停得口。便當嘅份量都好大,價錢亦都非常抵食, 所有便當餐都配有湯或者飲品。生薑燒,自己調嘅醬汁果然零舍唔同,帶少少甜味,非常之好味。豬肉亦都唔會好肥,肥瘦剛好。再叫炸軟骨串燒,味道啱啱好,唔會太過濃味。 咬落去香脆卜卜,正