御膳

Imperial
2018-07-05 525 瀏覽
小妹幾乎日日放工都出街食,好耐冇同屋企人一齊坐低食飯喇難得今個星期二成家人都得閒,我一早就BOOK定呢間位於觀塘的御膳私房菜,一家五口食返餐好既砂鍋大魚頭豆腐湯一來呢個湯已經好大驚喜!其實平時我呀哥平時係唔飲魚湯,今次呢碗魚湯竟然連佢都俘虜埋芫荽辟腥,但份量不多,完全不會掩蓋魚的鮮味,原來也加了雞一起煲,連豆腐也比一般的香滑,愈是簡單的食物才更顯出廚師的功力,很美味香芒沙律大蝦球一開始最吸引我的菜式~這個前菜很開胃,沙律全是新鮮水果,有蘋果、藍莓、芒果等,多吃也不怕肥,很健康。而蝦球更是鮮甜,又炸得香脆,食完第一道菜已經對之後的菜式充滿期待蒜蓉粉絲蒸蟶子皇5只這是爸爸最愛的一款蟶子皇非常大隻又肥美,加埋蒜蓉好惹味而且本來他就喜歡吃蒜蓉粉絲,大部分粉絲都讓左俾佢食了.....富貴金龍重點推薦呀!!!睇個賣相都一百分!成2斤重的沙巴龍躉,起哂D肉出來,連怕吐骨的朋友都照顧到~魚肉分左兩部分,一邊係流沙黃金味,另一邊就係吉列椒鹽味。仲砌返條魚的形狀出來,冇得輸,必試~薑蔥炒大肉蟹1只可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒,四川香辣炒,因為老人家想吃清d就揀左薑蔥,不然很想吃避風塘炒其實
小妹幾乎日日放工都出街食,好耐冇同屋企人一齊坐低食飯喇

砂鍋大魚頭豆腐湯

愈是簡單的食物才更顯出廚師的功力,很美味

香芒沙律大蝦球
一開始最吸引我的菜式~

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇5只
這是爸爸最愛的一款

蟶子皇非常大隻又肥美,加埋蒜蓉好惹味

富貴金龍
重點推薦呀!!!睇個賣相都一百分!
成2斤重的沙巴龍躉,起哂D肉出來,連怕吐骨的朋友都照顧到~
魚肉分左兩部分,一邊係流沙黃金味,另一邊就係吉列椒鹽味。
仲砌返條魚的形狀出來,冇得輸,必試~

薑蔥炒大肉蟹1只

其實薑蔥炒已經很惹味 ,而且肉蟹超級大隻,睇個拑就知,拆開啖啖肉,食過返尋味

大蜆燉蛋
蜆肉本來就很鮮美,配上香滑燉蛋,簡簡單單就很美味,送飯一流

士多啤梨骨
草莓雕花做得很精美,排骨煮得酸酸甜甜,與士多啤梨是絕配

金華玉樹雞半只
廚師細心地將雞去骨, 雞肉本身很新鮮,如果用鹽焗、醬油反而會掩蓋食材本身的美味,所以這雞用的調味料不多,只加上金華火腿畫龍點睛,太美味了

蟹油銀芽炒面
平時通常都係食豉油王炒麵, 蟹油會再香口啲。

甜品
由於係食中菜嘅關係,我以為甜品會係普通嘅果盤。
點知店員端出一碟咁靚嘅甜品

香滑椰汁糕淋上紅豆,加上草莓、藍莓作點綴,不輸甜品店,為今餐畫上完美句號

呢個五人套餐真係帝皇式享受,完全配得上店名

一家人食得好開心,非常推薦一家大細來食

2018-07-03
2018-06-17 1342 瀏覽
媽媽生日要找個好地方慶祝,年年都食酒樓沒有新意,家姐提議吃私房菜,她的同事介紹我們去觀塘*御膳*,即時上網看一下菜單和食評,看到評價相當好,立即打電話預約內在環境很舒適餐廳位於觀塘敬業街工廈樓上鋪,交通很方便,港鐵站下車步行大概五分鐘就到這裡有多款套餐供選擇,我們一行四人,當然點選四人套餐香芒沙律大蝦球第一道送上是頭盤,擺設得很精美,每一份都有一片芒果,一隻炸大蝦,還有很多蘋果粒及沙律菜,士多啤梨,作為頭盤真的很醒胃大肉蟹一只(胡椒炒)大肉蟹有多種唔同煮法,雞油旦白蒸/薑蔥/胡椒/避風塘炒/四川香辣炒,任君選擇,我們揀了胡椒炒,大肉蟹肥大肉厚,肉質鮮甜,配埋胡椒汁炒,鮮味提昇不少,蟹蓋有多蟹羔,甘香惹味生煎東星班東星班表皮煎成金黃色,非常香脆,入邊肉質仍保持鮮嫰,配埋秘製豉油,兩種感覺混和一起,媽媽大讚很美味白胡椒爆炒南非鮑魚鮑魚肥大肉厚,彈牙而不靭,白胡椒汁同鮑魚出奇地夾,這款新派煮法,非常有特色蒜蓉粉絲蒸蟶子王蟶子王新鮮夠大隻,蒸煮火侯剛剛好,保留到海鮮的鮮味又完全唔靭,蒜蓉配香蔥醬料亦很惹味,最後混和粉絲將全碟吃清光江南百花雞顧名思義,上層百花是蝦膠,下層是鮮嫰雞件,蝦膠彈牙而雞

內在環境很舒適

這裡有多款套餐供選擇,我們一行四人,當然點選四人套餐

香芒沙律大蝦球

大肉蟹一只(胡椒炒)
胡椒炒大肉蟹

蟹蓋有多蟹羔,甘香惹味

生煎東星班
香煎東星班

白胡椒爆炒南非鮑魚

鮑魚肥大肉厚,彈牙而不靭,

白胡椒汁同鮑魚出奇地夾,這款新派煮法,非常有特色

蒜蓉粉絲蒸蟶子王

江南百花雞

顧名思義,上層百花是蝦膠,下層是鮮嫰雞件,蝦膠彈牙而雞肉鮮嫰,兩個強烈對比帶出匹配的驚喜,而且完全無骨,老人家吃就最適合

上湯浸時菜

濃湯煨西蘭花,清清地西蘭花爽脆而很入味

招牌御膳炒飯

聽聞很多人專誠來這裡試這個炒飯,果然名不虛傳,重點原來是粒粒分明的飯粒,廚師應該用猛火炒,飯粒彈牙而不油膩,真的是大師級水準

甜品(紅豆椰汁糕)

最後一道是飯後甜品,表面鋪滿紅豆蓉,下邊是椰汁糕,椰汁味香濃又香滑,質地夠靭度,配合微甜嘅紅豆蓉,簡直是絕配

媽媽和家人都非常滿意這餐晚飯,所有菜式好味又有特色,味道比起其他中式酒樓有過之而無不及,值得介紹給其他親友

胡椒炒大肉蟹
香煎東星班
  • 招牌御膳炒飯
實力派♥ 焦點食評
2018-05-30 1375 瀏覽
這個掛在牆上既獎牌是當知無愧~果然是實力派呢!雖然環境在觀塘工廈內,但食物質數卻幾突出的香芒沙拉大蝦球細心的分了四小份, 每份的量相若, 這就不用爭食啦, 沙律主要用上大量新鮮爽口的蘋果粉製成, 芒果幾清甜!而沙律醬算是比較多, 最後吃那炸過的大蝦球, 又香又滋味, 蝦肉亦爽口, 底下還有沙律葉, 也都可以吃。蒜蓉粉絲蒸聖子生蒜和炸蒜混在一起, 加上蔥花, 是蒸海鮮最簡單但最美味的調味, 聖子來貨非常新鮮, 也蒸到剛好, 保持鮮嫩口感, 而粉絲放在底下, 吸滿了豉油的做法就不常見, 個人認為放在聖子上蒸會較好。白胡椒爆炒鮑魚,第一次食鮑魚用上白胡椒去炒,卻十分驚喜白胡椒既香味濃味滲哂入鮑魚,芡汁調得剛好鎖緊在鮑魚!鮑魚質地彈牙!有料到煎東星班,一般真的比較少吃到煎魚,會覺得煎是因為魚不新鮮才驚,但今次改觀了!煎魚都食出魚肉既嫩滑口感,煎到香脆既外皮溝埋魚豉油!好味惹味我連魚頭也不放過呢薑葱炒蟹,好耐無食過咁有鑊氣既炒蟹了蟹鉗超大隻,蟹肉都係帶鮮味的~朋友們吃完後都不得不讚!還有甜品~唔會太甜!認真推介大家來食這家實力小店。

香芒沙拉大蝦球

蒜蓉粉絲蒸聖子
白胡椒爆炒鮑魚,第一次食鮑魚用上白胡椒去炒,卻十分驚喜

我連魚頭也不放過呢

薑葱炒蟹,好耐無食過咁有鑊氣既炒蟹了
蟹鉗超大隻,蟹肉都係帶鮮味的~朋友們吃完後都不得不讚!
還有甜品~唔會太甜!認真推介大家來食這家實力小店。

窩心私房菜 焦點食評
2018-05-29 1645 瀏覽
御膳私房菜館位於觀塘某工業大廈,鄰近港鐵站,步行五分鐘便可到達。 跟一般私房菜一樣,菜館內沒有富麗堂皇裝修,但佈置簡潔。約上三數知己閒來相聚,試下廚師的精心傑作,的確是件樂事。菜舘更有免費 wifi 給客人使用,對食客來說十分方便閒來偷生,唔想諗太多,點四人套餐就好!!【香芒沙律⼤蝦球】 一看令人心花怒放,四朵香芒蝦球花呈現眼前。香芒香甜,切成薄片造成花瓣托著脆炸大蝦球,其上還有香芒沙律汁,色彩鮮艷奪目。傍邊伴碟的紅草莓亦切成小花。 大蝦球外面炸脆,內裡蝦肉爽彈,口感豐富。紅蘋果、青蘋果粒的沙律亦清甜口。【蒜蓉粉絲蒸蟶⼦王】 蟶子大隻肉厚,用粉絲墊底,放上生蒜蓉來蒸,蒸熟後放上炸蒜、紅椒粒和生蔥粒,再攢滾油、豉油。工序看似簡單,其實時間要掌握得宜,否則蟶子會唔熟或過熟。蟶子好新鮮,肉質爽,夠鮮味,而且最緊要無沙!食海產最怕有沙粒,食到牙都震埋。粉絲是不得不吃的,因為它集所有精華於一身。【避⾵塘炒蟹】 大肉蟹經油泡,再用大量蒜蓉、辣椒粒來炒香至乾身,蒜香椒香浸入蟹殼內。蟹殼被預先拍打過,是廚師窩心之舉,方便客人剝殼取肉。鮮甜的蟹肉加上香辣味,令人回味無窮。【⽩胡椒爆炒南⾮鮑⿂】 鮮鮑魚通

閒來偷生,唔想諗太多,點四人套餐就好!!

【香芒沙律⼤蝦球】
一看令人心花怒放,四朵香芒蝦球花呈現眼前。

【蒜蓉粉絲蒸蟶⼦王】

【避⾵塘炒蟹】

【⽩胡椒爆炒南⾮鮑⿂】
鮮鮑魚通常是用果皮蒸或椒鹽油泡,這味鮑魚卻是另一造法,用白胡椒來爆炒。鮮味不失,還多了一重胡椒香味,味道不錯。

廚師窩心之舉二,把鮑魚背面十字紋𠝹開,除了可以讓鮑魚更快熟、快入味,亦能讓客人較易咀嚼。

【⽣煎東星斑】
東星斑本身肉多,用來開邊煎,就啖啖肉。

煎香後加上特製豉油,就非常美味。而且不太乾身,保持肉質的鮮嫩多汁

【江南百花雞半隻】
這個菜很花功夫。首先選雞不能太大隻,否則雞肉會老韌,肥膏亦會多,這隻就剛剛好。雞件先去骨,再釀上蝦膠一起蒸。

雞肉滲有蝦味,而蝦肉又滲有雞味,真係想講句: “問你死未!”總之好好味!

【上湯浸時菜】
上湯浸白菜仔,加上草菇和炸蒜頭,簡簡單單,健健康康的一道菜。

【招牌御膳炒飯】
米飯炒至色澤均勻,材料還有肉碎和瑤柱,用料好足啊!

【芒果布丁】
雖然簡單,但自家制布甸的質感及味道比較清淡,味道比較適合我,不會加糖精或太甜

店員不時加茶、換熱水、換碟,窩心有禮,這亦是私房菜的特色。
  • ⽣煎東星斑
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶⼦王
  • 江南百花雞
2018-05-24 1485 瀏覽
見過朋友喺fb分享過呢間位於觀塘嘅私房菜,成班同事黎食,非常豐富,搞到我地都好有興趣。御膳喺工廈之中,估唔到工廈尋到寶,食物質素咁好,想食有彈性D嘅中菜,不妨考慮網上已經參考過好多評語,知道呢度雖然主打私房菜,但人數方面很有彈性,最少兩個人,都已經可以食到。我地一行四人,預先訂位,訂位後,店員都好快確認,並且send左菜單俾我地睇,選擇、配搭非常多。我地樣樣都想食,多得店員提議,最終揀左呢個四人餐,有前菜、湯、海鮮、魚、肉、菜、甜品,勁豐富!最重要就係記得訂位。敬運工業大廈都唔難搵,我地喺地鐵站行過來,都唔難搵,裝潢簡單,座位唔多,有大枱有細枱。平日夜晚生意都好好,基本上都滿座。齊人就梗係即刻上菜,我地都好肚餓喇,結果捧住個肚走。呢個套餐人均340蚊,好抵食啊,隔離枱一家人都食到讚不絕口。like fb送飲品。麻辣鹵水拼盆(例)作為前菜,呢個拼盤真係好高質!一份有三款,金錢肚、手撕雞、豬腸,我地食到讚不絕口。麻辣味道突出,唔會太過辣,但有愈食愈開胃。金錢肚好腍,好入味;手撕雞都做得唔錯,但最正係個豬肚什菌大蜆豆腐湯個湯一流,完全冇味精感,平時都怕左出街食飯飲湯,飲完鬼咁口渴,呢度落足料
最重要就係記得訂位。

like fb送飲品。

什菌大蜆豆腐湯

大蜆大粒,乾淨飽滿,湯中仲有菇菌,幾鮮甜,約氣人分到兩碗,果然冇揀錯。

大肉蟹
可以揀花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑蔥炒、胡椒炒或者四川香辣炒,我地揀左薑蔥炒。
隻蟹都幾大隻,好好肉地,淨係睇個鉗都知,啖啖肉。加左蔥、薑炒起,好惹味

金銀蒜蒸龍躉腩
呢個煮法我至愛,粉絲、蒜蓉配搭海鮮或者魚,一流。
粉絲、蒜蓉量多,令龍躉腩非常入味。龍躉腩啖啖肉,連皮,十分滑溜,魚肉扎實

白胡椒爆炒鮑魚
鮑魚人頭份量,用白胡椒炒,幾入味,而且帶點胡椒辣。鮑魚大大隻,完全唔韌。
食完個鮑魚,我地已經差唔多飽到投降,所以真係幾抵食。
唔洗自己去買海鮮,一個價錢,乜都食到。

招牌御膳炒飯
炒飯又係幾招牌,飯粒分明又乾身,而且好入味,亦都唔會太鹹,調味啱啱好。
入面仲有少量蝦肉同帶子粒,夠哂誠意

金華玉樹雞半只
呢個亦係我地推介之選,好特別,金華火腿食落帶甜,雞肉嫩滑,估唔到咁夾

碧綠炒花枝片
最後有個菜結尾,西蘭花、墨魚,不死配搭。

甜品
是日甜品係芒果布丁。

呢間私房菜頗有水準,三百零蚊位價格相宜,菜式選擇亦幾有彈性,招呼都唔錯,只係樓上電話接收唔係咁好,等大家專心啲食飯
2018-07-07 61 瀏覽
同事話尋晚食過一間喺觀塘工廠區嘅上樓私房菜, 我臨去之前佢重溫馨提示我, 叫我千祈唔好俾地下工廠大廈嘅格局嚇到,話呢度其實係禾稈冚珍珠,果然,等lift嗰陣已經見到四個西裝筆挺嘅銀髮男人,目測應該全部都年過五十,見佢哋左手一支紅酒,右手一盒雪茄,應該係一群相當有品味嘅中佬,令我對此行更加期待。對餐廳既環境本來無乜期望,但係入到去發覺格局企理,寬敞舒適,並無好似坊間其他私房菜咁當啲客係沙甸魚;木色既枱櫈配襯番木色既牆身,簡約得嚟又帶點和諧;另外仲設有大廳同偏廳,提高私隱度;一早同老板溝通好想食既菜式同埋問咗有咩推介,嚟之前已經定好咗菜單,嚟到嗌聲人齊上菜就得。什菌豆腐大蜆湯,好快個大蜆湯已經送上,奶白色既湯頭,一睇就知堅料,一啖入口,鮮甜無腥味,大蜆嘅鮮甜味融入哂個湯入面,湯濃但色清,湯底都完全無沙,混合埋芫荽、菇菌同豆腐嘅香味,非常出色。麻辣手撕雞,手撕雞沾滿麻辣醬汁,先辣後麻,層次分明;手撕雞連皮帶脂肪,肉質嫩滑,配以青瓜絲同埋雲耳,倍添爽口,麻辣之味並不過搶,唯獨略嫌鹹咗少少,搭埋清爽嘅青瓜一齊食,味道會更加好。大肉蟹一只,可以揀花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥炒,胡椒炒同埋四川香辣

大肉蟹一只,可以揀花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥炒,胡椒炒同埋四川香辣炒,因為上個禮拜食咗個花雕雞油蛋白蒸蝦,所以今日放棄咗我至愛嘅蛋白蒸,除咗避風塘同薑蔥炒之外,揀咗比較少地方有得食嘅胡椒炒,貪佢夠惹味,胡椒香得嚟個味道又唔會太搶,就算揀咗黑椒炒都依然能夠食到蟹嘅鮮味,師傅嘅功力認真深厚。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇3只,蟶子皇非常大隻,大大話話都有成呎長,蟶子口感新鮮彈牙,面頭鋪滿生熟蒜一齊蒸,加埋墊底嘅粉絲,索盡蟶子嘅精華,從來,食蒸扇貝或者蟶子一類,粉絲都係相當精彩嘅一環。

菊子魚,需要廚師手工技藝出衆既手本名菜,東星12兩拆骨起肉,雕成菊花造型炸至酥脆,面頭淋上柚子汁,柚子既酸香味道突出,賣相絕對能登大雅之堂。要將魚肉做成菊花狀,肉質必須夠厚,加上師傅刀工細緻,魚肉件件厚薄大小平均,係名副其實既功夫菜。

士多啤梨骨,士多啤梨骨意念創新,顏色相當誘人,甜酸既士多啤梨醬同排骨十分合拍,風味清新,夾雜住士多啤梨肉一齊食,更能領略到箇中既精髓。

金絲翡翠鳳尾蝦3只,呢一碟都算係幾特別嘅一道,先將底下嘅絲瓜蒸至腍身,上面再放上鮮蝦,魚翅同埋金華火腿吊味,再打上一個薄薄嘅玻璃芡,清清地得嚟都相當之唔錯。

蟹油銀芽炒麵,基本嘅銀芽炒麵,能夠拿捏到色香味,經已完勝,再加埋少少蟹油嘅香味,作為最尾一道菜我地都停唔到口啊。

甜品,甜品係馬豆糕,賣相十分精美,上面鋪滿士多啤梨同埋藍莓,啡色嗰啲係紅豆蓉,紅豆被煲至極度軟腍,帶有少少嘅甜味,就好似紅豆冰入面啲紅豆咁,非常之好味。

總括來說,認真不枉此行,海鮮新鮮,烹調功夫了得,菜式蘊含創意,係食得出既大師功架,喺傳統既味道加進新意,令人感覺如沐春風,相信我好快又會再嚟。
-今次係觀塘搵到依間私房菜,就同屋企人去食☺️,交通好方便😃,而且有好多菜式選擇,而今次就點左四人套餐,一共有9款食物🤤-香芒沙律大蝦球🥗首先食個開胃沙律先,擺碟十分漂亮,每份沙律都有蘋果粒🍎,沙律菜,藍莓,芒果粒,士多啤梨🍓,每份沙律仲有一隻蝦球係上面🤗十分開胃和美味❤️-薑蔥炒大肉蟹🦀大肉蟹有幾款煮法可以揀(花雕雞油蛋白蒸,薑蔥,胡椒,避風塘炒,四川香辣炒),今次就揀左薑蔥炒,十分有鑊氣😃,大肉蟹好大隻😍,肉質鮮美,十分多肉,薑蔥炒大肉蟹真係好惹味,味道超讚😍-蒜蓉粉絲蒸大元貝😍原本係食蟶子,但因為買唔到,所以轉左用大元貝,蒜蓉粉絲是依個配搭最正😎,元貝上面有蒜蓉加埋蔥花,而元貝下面有粉絲,粉絲索曬汁🤩,超好食,而元貝真係好大粒,十分鮮味😋-生煎12兩東星斑🐟東星斑好大條,而魚肉食苦好嫩滑,外皮煎到十分香脆,魚肉唔洗點豉油都已經夠味🤗,十分鮮甜魚肉,但點埋豉油食就更加惹味❤️,不得不讚,真係煎到十分香脆,而魚肉真係好好食😎-白胡椒爆炒南非鮑魚😍估唔到用白胡椒去炒鮑魚,鮑魚炒到十分入味,咬落十分juicy,好香白胡椒味😎,大大隻鮑魚食落好新鮮,好彈牙,超好食😆-江南百花雞🐥(半隻)第一次食

香芒沙律大蝦球🥗

薑蔥炒大肉蟹🦀

蒜蓉粉絲蒸大元貝😍
蒜蓉粉絲蒸大元貝

生煎12兩東星斑🐟
生煎12兩東星斑

白胡椒爆炒南非鮑魚😍
白胡椒爆炒南非鮑魚

江南百花雞🐥(半隻)
第一次食江南百花雞☺️,原來雞肉上面加左蝦膠去蒸,蝦膠好彈牙,雞肉好鮮嫰😍,而且食落啖啖肉,完全無骨,而且賣相好靚,味道十分驚喜,不錯👍
江南百花雞(半隻)

上湯浸時菜🌱
上湯浸西蘭花🥦,仲有菇和炸蒜頭,味道清新,岩岩中和返頭先嘅菜式😍

招牌御膳炒飯😍
依返招牌御膳炒飯係一定要試下,材料有帶子,蝦肉,牛肉粒,菜粒,飯粒炒到粒粒分明和乾身😚,食落唔會好油膩😎
招牌御膳炒飯

甜品(芒果布甸🍮)
有提供花奶,可以自由添加,芒果布甸好香滑😍, 仲有一點芒果肉粒,其實唔洗加花奶都好好食,加埋花奶就更加香滑😊,十分滿足😋
芒果布甸
花奶

食咁多高質美味嘅野食🤤,全單都係$1740,每人都係$435,岩曬一家大細去食嘅私房菜😊
蒜蓉粉絲蒸大元貝
生煎12兩東星斑
白胡椒爆炒南非鮑魚
江南百花雞(半隻)
芒果布甸
花奶
2018-05-28 332 瀏覽
今日同朋友喺觀塘行街shopping 行到好熱又攰 好在我就book左呢一間私房菜 價錢係依照菜式而定 每位咁計 夠曬公道首先有呢個 香芒沙拉大蝦球 新鮮香甜嘅芒果搭配酸酸甜甜嘅沙律醬 加上肥美嘅蝦仁仲有新鮮嘅沙律菜 配搭清新 蝦肉亦都非常之爽口 好好食東星椒鹽骨加起肉炒球 椒鹽骨炸得非常之香口 濃郁嘅蒜頭炸咗之後 搭配東星斑嘅魚骨 非常之惹味 而起肉炒球亦都食到鮮嫩東星斑嘅鮮味 非常之可口 西蘭花亦都減少咗炒魚嘅油膩感雜菌大蜆豆腐湯 呢個配搭都幾特別 菇 大蜆同埋豆腐煲出嚟嘅湯 幾鮮甜蟶子 有非常之定嘅蒜蓉芫茜蔥同埋紅椒 蟶子嘅口感非常之煙韌 而且 肉質嫩滑 搭配蒜茸食 鮮味十足白胡椒爆炒鮑魚 第一次食鮑魚係有埋白胡椒汁 白胡椒嘅味道竟然冇掩蓋鮑魚嘅鮮味 呢隻鮑魚係非常之新鮮同靚嘅 肉質都係軟骨 非常之好食士多啤梨骨 有新鮮嘅士多啤梨粒喺排骨上面 排骨炸得啱啱好 外脆內軟 而且肉質亦都非常之林 唔會覺得好乾身 值得一讚碧綠炒花姿 菜心加上魷魚 仲有一啲配菜例如紅蘿蔔等等 令到成道菜口感豐富之餘 賣相亦都非常之好富瑤炒飯 呢個炒飯真係世界級 因為炒飯都可以加鮑魚粒 可以去邊度搵?

富瑤炒飯 呢個炒飯真係世界級 因為炒飯都可以加鮑魚粒 可以去邊度搵? 而個炒飯炒得幾乾身 我都好鍾意

2018-05-10 379 瀏覽
搜尋openrice 私房菜,見openrice 咁多好評,最緊要地點近我住嘅地方,一於去試下。我地放工搭巴士在工廠區落車,好快就到。今次呢座工廈都算舊式,上到去都無招牌,平日嘅晚上都要用埋旁邊嘅單位,都幾旺場!坐低就可即時開餐,先來個麻辣鹵水拼盆,都鹵得入味。但我地唔係咁鍾意食豬大腸,所以都食唔晒。再來個豆腐蜆湯,幾好飲!之後就係開始食海鮮啦,有薑蔥蟹啦,白胡椒炒南非鮑魚啦,花雕蛋白蒸龍躉球啦,黃金蝦啦,之後就係兩味小菜花枝片炒西蘭花,士多啤梨骨,最後就係蟹油銀芽炒面。款款都用心煮,賣相好,味道都好最後最後就係哈蜜瓜布甸,我地覺得呢味就有點名過其實,布甸味道麻麻,只能當係食下生果,但賣相係靚嘅!整體都算滿意,只不過環境麻麻地!

整體都算滿意,只不過環境麻麻地!

麻辣鹵水拼盆
花雕蛋白蒸龍躉球
流沙黃金蝦
蟹油炒面
2018-04-27 1682 瀏覽
通常一家人都係想食中菜,咁見到網上都有多好評所以都去左試試餐廳位於工廈上面都很易搵到我地點左個花龍蝦餐什菌大蜆豆腐湯湯的味較為清淡,但能品嚐到蜆鮮甜豆腐細滑麻辣鹵水拼盆(例)拼盤係金錢肚和大腸鹵得很入味,雞絲和青瓜很美味爽花龍蝦5至6兩(2隻)店員會好貼心問你可以選芝士,香煎或上湯,我們選了芝士麵底超級脆好好味花雕蛋白蒸龍躉龍躉十分細滑,整得剛剛好蒜蓉粉絲蒸蟶子王賣相都不錯,也很鮮味士多啤梨骨黎到賣相好靚好吸引呢!第一次試士多啤梨的味道招牌御膳炒飯味道不錯,炒得幾好又很入味又唔會太乾身,炒飯粒粒分明,最後我們都是食唔晒再打包。上湯浸時菜最後有菜清清地,消一消膩感!甜品最後還有芒果布丁作為結尾,十分滿足的晚餐
通常一家人都係想食中菜,咁見到網上都有多好評所以都去左試試
餐廳位於工廈上面都很易搵到

我地點左個花龍蝦餐

什菌大蜆豆腐湯
湯的味較為清淡,但能品嚐到蜆鮮甜
豆腐細滑

麻辣鹵水拼盆(例)
拼盤係金錢肚和大腸鹵得很入味,雞絲和青瓜很美味爽

花龍蝦

花龍蝦5至6兩(2隻)
店員會好貼心問你可以選芝士,香煎或上湯,我們選了芝士
麵底超級脆好好味

花雕蛋白蒸龍躉
龍躉十分細滑,整得剛剛好

聖子

蒜蓉粉絲蒸蟶子王
賣相都不錯,也很鮮味

黎到賣相好靚
好吸引呢!第一次試士多啤梨的味道

招牌御膳炒飯
味道不錯,炒得幾好又很入味又唔會太乾身,炒飯粒粒分明,
最後我們都是食唔晒再打包。

上湯浸時菜
最後有菜清清地,消一消膩感!

甜品
最後還有芒果布丁作為結尾,十分滿足的晚餐

2018-04-25
花龍蝦
聖子
2018-04-25 2475 瀏覽
自從兩年前食嗰一頓私房菜之後,我就一直念念不忘想再次去食。最近有朋友推介一間位於觀塘工廈的隱世私房菜, 好,一於約埋老友齊齊去揾食。呢間私房菜其中一個好處在於兩人都可以幫襯, 唔似出面起碼要四位先可以入座, 對一般情侶或夫婦嚟講就非常方便。我們好穩陣於三星期前電話預約,店家即透過WhatsApp傳來多款套餐提供選擇,由於朋友最鍾意食海鮮,所以最終亦都揀了一個四人份量$1740嘅海鮮套餐。我們準時七點半抵達, 以為私房菜會冇乜人食嘅觀念原來係錯嘅,事實上當晚都幾旺場, 不停有人入座,而且還有隔離鋪位, 看來這裡都幾受歡迎。主菜陸續呈上,碟碟都正。香芒沙律大蝦球---賣相精緻恍如藝術品, 芒果肉厚清甜, 鮮蝦爽口彈牙,加上士多啤梨青提藍梅及沙津菜配合,味道可口醒胃,一上來就胃口全開。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇---呢個係本人最愛食物之一, 蟶子比手掌還要大, 廚師手藝亦拿捏得很準繩, 蒜蓉味充分滲入粉絲當中, 而蟶子嘅鮮味亦被粉絲充分吸收,味道頂瓜瓜,真係想再來多一碟呵呵。薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪

主菜陸續呈上,碟碟都正。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

薑蔥炒大肉蟹---這款菜式亦不得之了,一上枱就香味四溢令人食指大動, 肉蟹大隻而且夠晒新鮮, 肉質鮮甜厚實,食落啖啖肉而不會水汪汪,配上薑蔥炒法香口惹味,話咁快就KO一碟。

薑蔥炒大肉蟹

生煎東星斑---東星斑剛剛煮熟就即時上桌, 魚肉嫩滑唔嚡而且沒有腥味,魚皮咬落仲好脆口,味道不俗, 就連其中一位唔多鍾意食魚嘅朋友都大讚好味。

生煎東星斑

白胡椒爆炒南非鮑魚---以往食開嘅鮑魚多數是果皮清蒸或薑蔥去炒, 而這裏就用白胡椒爆炒, 煮法少有獨特,微辣嘅白胡椒配上煙韌嘅鮑魚口感豐富美味,而且南非飽魚亦很新鮮,教人一食就愛上。

白胡椒爆炒南非鮑魚

江南百花雞---第一次食呢款菜,原來係將蝦膠釀係雞肉上面,都幾特別,蝦膠夠哂爽口彈牙,雞肉鮮嫩唔油膩,食落啖啖肉好滋味。

江南百花雞

上湯浸時菜---食咗咁多海鮮,係時候食返d清清地嘅菜,白菜仔夠晒時令當造,加入適量菇類就更加鮮味,簡簡單單都唔錯。

上湯浸時菜

招牌御膳炒飯---招牌妙飯大大碟非常足料,配上煙煙靭韌的帶子都唔錯,飯粒分明而且乾身,最重要係唔油膩,抵讚。

招牌御膳炒飯

芒果布丁---最後食埋呢款至愛的香滑芒果布丁簡直完美。

芒果布丁

值得一提是這裡縱使沒有華麗佈置,但是御膳有的是廚師的精心手藝及新鮮食材,再加上侍應服務週到,一頓飯已換了數次新淨碟子招呼細心,期待下一次再來食過。

2018-03-23
生煎東星斑