放工又嚟到觀塘附近覓食🌙今次竟然搵到喺工廈隱藏咗間咁正既中菜🏮雖然門口同位置比較低調 但係色彩嘅新鮮同埋烹調嘅技巧比起一般酒樓更加出色❤️今次叫咗個兩人餐價錢唔貴就算兩個人嚟都可以食到高質海鮮😛⭐️ 桂花糖蕃茄 🍅⭐️ 鹽焗雞腳 🍗蕃茄新鮮好飽滿特別用咗桂花糖調味🌼 甜度好清香但係唔會搶過蕃茄嘅清新☘️ 雞腳嘅調味恰到好處鹹鮮好滋味🐔⭐️ 玻璃脆皮乳鴿 🪿炸得香脆得來唔油膩🔥火候控制得啱啱好保持住乳鴿嘅嫩度🥹 咬落去仍然好Juicy⭐️ 花雕蛋白蒸大肉蟹 🦀肉蟹真係份量非常豐富🥰一絲絲帶鮮甜嘅肉質😛蟹嘅鮮味同埋花雕既酒香融入到蛋白裡面十分滑溜🍳 充滿海洋嘅精華⭐️ 香煎花龍蝦 🦞花龍蝦啖啖肉好爽口🦐用咗豉油王嘅做法好易入口🤪入口彈牙一D都唔會韌⭐️ 上湯浸時菜 🥬食完海鮮清一清味蕾就最啱🥒上湯好清澈簡單用蒜頭調味🧄最簡單嘅滋味⭐️ 蟹油銀芽炒麵 🍝看似普通嘅炒麵原來加入左蟹油🤭炒得乾身但係每一啖都食到滿滿嘅油香⭐️ 抹茶奶凍 🍵最尾嘅甜品都好有心思🍬自家製嘅甜度唔高但係抹茶味好濃郁好有層次💚
鹽焗雞腳

上湯浸時菜
蟹油銀芽炒麵
抹茶奶凍
2023-11-14 1927 瀏覽
眾所周知就觀塘大部份嘅工業大廈都成為咗私房菜, 🥰好運嘅話隨時可以食到隱世嘅美食。為咗重拾以前喺出邊食住家菜嘅味道,所以做吓功課亦都係必須, 喺御膳呢度確實可以重拾當年嘅味道😗傳統酥炸潮州鹽水豆腐— 🥢豆腐嘅菜式,統一都係咁難整,呢一度反而整到好輕鬆每一條都保持得咁完整,🥢浸咗啲鹽水之後令到豆腐嘅結構會偏向晏啲啲,咁就容易定型,而且炸到炸得好透徹,🥢而且又唔油,一口咬落去脆皮得來裏面仍然係嫩滑嘅豆腐,淨係技巧都值100分🥢香煎手剁玫瑰豬肉餅— 🐽以前喺屋企成日都會食到肉餅而呢一度嘅肉餅做得出色嘅位就係整到稍為厚啲咁就更加有口感,🐽而且裏面嘅豬肉仲係用咗西班牙嘅豬肉,亦都係人手不斷咁樣剁,就唔會變到肉蓉咁樣普普通通,🐽落埋獨家嘅玫瑰露增添一份香氣,同樣亦都係好香口非常適合送飯🐽自家手工製蔥油拌麵— 🍜其中一個特色就係呢度嘅蔥油係純天然自己製造,除咗蔥油之外,仲有專用嘅醬汁,撈起面嘅時候色澤更加吸引,🍜個面亦都好煙韌,反而完全冇油膩嘅感覺,用咗人手猜麵變得更有彈性,暖暖地食落去齒頰留香🍜御膳 (觀塘)觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

傳統酥炸潮州鹽水豆腐

2023-11-10
傳統酥炸潮州鹽水豆腐
香煎手剁玫瑰豬肉餅
自家手工製蔥油拌麵
放假又同朋友來觀塘搵食.. 觀塘最出名就係工廈區😙要搵好野食就要識捐窿捐罅 最後我哋都係反兜呢間!因為人數唔係好多…😆經伙計嘅好介紹就簡咗呢啲先來係呢碟!香煎龍蝦🦞一送到黎就聞到超級香😛佢每隻有十二兩 配脆麵底 每隻龍蝦都係啖啖肉🫣 一撩起就食得好方便…龍蝦爽口彈口 同埋夠嫩🙈 脆麵底煮到脆卜卜!同龍蝦一齊食係好夾 龍蝦嘅醬汁被麵底吸收哂🥲 最後我哋係勁快清哂🤣🤣之後有呢碟古法八寶鴨🦆 之前唔知八寶會有啲咩 原來係蓮子 薏米 紅棗 冬菇 同埋有芋頭 瑤柱 栗子等等☝🏻不過呢碟係一早要預訂🙈 因為唔係即叫就可以整到 聽師傅講佢係朝早開始做 一日數量有限 好奢侈😂😂 呢個鴨真係不得了… 鴨同埋八寶食材嘅精華融洽好夾好好味😋又唔會油膩! 同埋啲醬汁係好惹味!推薦!最後就係呢碟富貴金龍🐲🐲師傅用沙巴龍躉 起哂啲魚肉 會做兩種唔同嘅口味🫣🫣分別係吉列椒鹽同埋流沙黃金其實佢兩種做法都好邪惡🥵 熱辣辣又好香口…瘋了🤭不過個人都係比較鍾意流沙 個種鹹香脆好特別🫡🫡 魚肉都好嫩 唔鞋口又無骨 朋友就好鍾意呢碟魚啦🤤今餐食得好滿足😵‍💫😵‍💫我哋瘋狂影相📸😂因為佢係打卡就會送汽水 抵! 同埋師傅都話 佢哋

因為人數唔係好多…😆經伙計嘅好介紹就簡咗呢啲

好夾好好味😋又唔會油膩! 同埋啲醬汁係好惹味!推薦!

今餐食得好滿足😵‍💫😵‍💫我哋瘋狂影相📸😂
因為佢係打卡就會送汽水 抵! 同埋師傅都話 佢哋係 免開瓶費同切餅費嘅 有啲咩生日個啲來呢度都唔錯👍🏻

最後埋單嘅時候已經諗定 下次要幾時再來幫襯😂 希望佢會出啲特別料理😙
2024-04-13
  • 花雕蛋白蒸龍躉球
2024-04-12 0 瀏覽
因為朋友食過推薦,所以今晚約埋屋企黎食晚飯。好彩一早BOOK左位,真係好旺場,見眼好多朋友呀、同事呀、屋企人聚餐,最得意有台係兄弟姊妹團,氣氛相當好😳私家菜既特色係食到餐廳既水準,又有家既味道!我覺得呢D 做得好好,食物質素亦好高,幾款菜色都好出色😎睇MENU都睇到口花花,勁多選擇!!真係樣樣都吸引!!最後決定叫以下幾款😜惹味蒜香豬串骨:豬肉調得好入味,蒜香又濃郁,烤得剛剛好,肉質嫩滑,真係一口接一口😍玻璃脆皮乳鴿:一上台已經美味撲面而來,乳鴿外皮酥脆透亮,肉質鮮嫩又多汁,與脆皮形成完美對比😊芙蓉蛋白蒸老虎斑:魚肉鮮嫩,蛋白柔嫩滑順,蒸煮技巧絕佳,帶來了豐富的口感和淡雅的風味🥰士多啤梨骨:酸甜勁開胃,士多啤梨酸甜香濃,搭配骨肉的口感,呢個獨特組合好有驚喜✌🏻蒜蓉粉絲蒸龍蝦:龍蝦肉質鮮美,粉絲入味,蒜蓉香氣四溢,蒸煮技巧使龍蝦保持了其鮮嫩的口感,令人回味無窮,愈食愈想食💋今餐完左已經忍唔住想約朋友食下一餐,試埋其他菜色🤩

今餐完左已經忍唔住想約朋友食下一餐,試埋其他菜色🤩
2024-03-30
2024-04-12 0 瀏覽
上網搵到呢間私房菜,簡直如獲至寶,各方面都做得好出色,唔怪得之大獲好評😎今晚食飯見到店主親自招呼,店主非常NICE會同我地閒話家常,佢有句講得好好,忍唔住記錄出黎,大概意思係:營運食店只得一個辦法,就係煮好每一碟菜色,保持品質,推陳出新,正所謂[酒香不怕巷子深]❤️我眼見呢度既食客都係熟客仔,食完會再返轉頭應該係餐廳質素非常有保證🫡入正題,呢幾味菜式都好掂✌🏻鹽焗雞腳:外脆內嫩,鹽味恰到好處,香氣四溢🤩惹味蒜香豬串骨:豬肉入味,蒜香馥郁,口感嚼勁十足💋龍蝦脆面底:龍蝦鮮美,脆面酥脆可口,帶來豐富的口感層次😍玻璃脆皮乳鴿:乳鴿嫩滑,皮脆如玻璃,質感與味道兼具🤓士多啤梨骨:士多啤梨酸甜可口,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁☺️冬瓜瑤柱海鮮羹:湯汁濃郁鮮美,冬瓜爽脆,瑤柱提升了海鮮的鮮味👍🏻炒肉蟹:肉質鮮嫩多汁,蟹味濃郁,香氣四溢,炒得剛剛好🤩認真講句,呢間餐廳已經比我收藏好了,值得推薦🫡

入正題,呢幾味菜式都好掂✌🏻

鹽焗雞腳:外脆內嫩,鹽味恰到好處,香氣四溢🤩

惹味蒜香豬串骨:豬肉入味,蒜香馥郁,口感嚼勁十足💋

龍蝦脆面底:龍蝦鮮美,脆面酥脆可口,帶來豐富的口感層次😍

玻璃脆皮乳鴿:乳鴿嫩滑,皮脆如玻璃,質感與味道兼具🤓

士多啤梨骨:士多啤梨酸甜可口,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁☺️

炒肉蟹:肉質鮮嫩多汁,蟹味濃郁,香氣四溢,炒得剛剛好🤩

認真講句,呢間餐廳已經比我收藏好了,值得推薦🫡
2024-04-11
  • 大肉蟹
  • 玻璃脆皮乳鴿
  • 惹味蒜香豬串骨
  • 鹽焗雞腳
去餐廳食飯最驚就係食到一肚氣,除左食物質素,我都會留意埋服務態度,今晚去呢間私房菜都達到我要求,Book檯時會send定Menu比我睇,有d功夫菜可以預訂先,重有一樣我幾欣賞,就係有老人家生日,我地買左蛋糕同壽包,壽包可以請師傅幫蒸,不用收費😍🌟花龍蝦12兩龍蝦兩個煮法,分別係上湯和芝士,仲配上脆麵底,龍蝦開邊方便食用,我幾鍾意上湯煮,一來冇咁膩,二來食到龍蝦鮮味😋🌟黑毛豬叉燒揚州炒飯香噴噴炒飯🤤做到粒粒金黃,好有鑊氣,同埋出面食好多時配火腿,但呢到係用黑毛豬叉燒!好正🌟清蒸東升斑生日當然要食返條魚,交比廚師話是,東升斑火喉幾好,肉冇痴骨,但魚肉嫩滑🌟美極香煎大海蝦蝦煎香兩面,做到色香味俱全💯不過調味上就重手d,比較濃味,但蝦好爽彈🌟上湯浸時菜點都要叫返個菜平衡下~

🌟花龍蝦12兩

🌟黑毛豬叉燒揚州炒飯

🌟清蒸東升斑

🌟美極香煎大海蝦

🌟上湯浸時菜
點都要叫返個菜平衡下~
2024-03-19
2024-03-21 158 瀏覽
一間隱世私房菜可以屹立近10年,而且客源不斷,熟客永遠吃不厭⋯可想言之菜式又多出色了!謝謝朋友的帶路,今天有幸來到御膳,嘗嘗他們的看家本領🤤晚餐開始,先來幾款小食。推介鹽焗雞腳,只因每隻小爪肉都特別的厚,非常入味!停不了口~湯品有冬瓜瑤柱海鮮羹,很清很甜,能喝出海鮮的味道!我最期待的海鮮,一點也沒有讓我失望!花龍蝦可選擇蒸或炸,兩款都很惹味。蟶子真的是必點!太新鮮了!優良的食材真的不用很花巧的功夫,就能吃出好味道。他們家的蒸山水豆腐用上了臘味碎,撈米飯吃很棒。還有不能錯過的黑豚叉燒,半肥瘦真的是燒味界中的頂流。最後上的雲呢拿籽奶凍也很特別,至少沒有在外邊見過。他們家的食物已經讚過了,但更想一題的是他們的服務。必須肯定是他們不趕客,上菜時還會留意客人進食速度去調節,吃得很舒服。蛋糕酒水可以自帶,還提到可以帶壽包(哈哈!),可以請師傅幫蒸,不會另外收費😆

湯品有冬瓜瑤柱海鮮羹,很清很甜,能喝出海鮮的味道!

2024-03-19 125 瀏覽
御膳今次要介紹觀塘工廈入面嘅一間私房菜餐廳叫「御膳」,呢間拎過OpenRice最優秀觀塘區開飯熱店嘅獎,沿途工廈都係無障礙,好啱一班輪椅人士喺呢間餐廳聚會,佢哋仲唔收開瓶費同唔收加一,隨便帶靚酒喺度飲都得添!小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)甜甜地帶有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔會好淋!避風塘炒大肉蟹一隻(一斤)(小辣)(7.5/10)呢隻大肉蟹真係好大隻,加咗好多炸蒜同呢隻大肉蟹一齊炒,辣辣地好惹味,大肉蟹啖啖肉,肉蟹肉質鮮甜,我仲帶走炸算返屋企,用嚟下次屋企煮餸用!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻(8.5/10)呢度聖子皇蒜蓉夠多夠香,唔油膩,蒸得唔會好老,時間啱啱好唔會蒸到似橡筋,夠哂彈牙又掛哂汁,同埋個底嘅粉絲吸哂聖子皇嘅精華,真係好惹味!流沙黃金大海蝦2隻(9.5/10)呢隻黃金大海蝦好彈牙,碟上仲有唔少鹹蛋粒,黃金蝦多數連殼一齊食,如果蝦殼薄身少少就好,咁我就會比滿分!惹味蒜香西班牙豬串骨2支(9/10)呢個西班牙豬串骨咬落肉質好鮮嫩好,免上加入大量炸蒜,非常惹味!招牌脆皮玻璃乳鴿(即叫即燒)1隻(9/10)呢個乳鴿係招牌菜,一定要點嚟食,仲要襯熱食,乳鴿皮超薄超脆,唔會好乾夠ju
御膳

小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)
甜甜地帶有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔會好淋!

避風塘炒大肉蟹一隻(一斤)(小辣)(7.5/10)

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻(8.5/10)

流沙黃金大海蝦2隻(9.5/10)

惹味蒜香西班牙豬串骨2支(9/10)

招牌脆皮玻璃乳鴿(即叫即燒)1隻(9/10)
呢個乳鴿係招牌菜,一定要點嚟食,仲要襯熱食,乳鴿皮超薄超脆,唔會好乾夠juicy,好香口!

上湯浸時菜(9/10)
平時買一斤豆苗煮出嚟得好少份量,呢度豆苗份量都唔少,而且食起上嚟都好夠爽唔會淋哂!

黑毛豬叉燒楊州炒飯(9/10)
呢個黑毛豬叉燒嘅油脂落哂喺炒飯入面,而且叉燒份量都唔少,炒飯嘅飯粒幼長,粒粒分明,入面仲有好爽切粒嘅蝦仁、炒蛋、蔥、生菜等!

甜品(新鮮雲呢拿布丁)(9/10)
呢個雲呢拿布丁好滑,仲加入少少黑芝麻,作為完美嘅最後一道菜,真係好唔錯!

2人總共價錢$988

個人口味總評分:8.78/10

@imperial.hk

地址:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

#御膳 #香港美食 #觀塘美食 #觀塘好去處 #工廈美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 流沙黃金大海蝦
  • 招牌脆皮玻璃乳鴿
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 上湯浸時菜
  • 避風塘炒肉蟹
位於觀塘一間質素高既私房菜,真係唔係朋友帶都唔知有間咁正既私房菜,價錢非常彈性,可以自己定價要求每位幾錢,好似今餐咁,我哋定價每人$400,已經非常多嘢食及性價比高,尤其是佢嘅極黑豬叉燒,即叫即燒,超級好食又軟淋,第二就係花龍,一開二每人半隻大大隻,仲可選擇兩煮😋由前菜開始到最後嘅甜品都睇到廚師嘅細心,每樣擺盤都唔錯,甜品係用新鮮雲呢拿籽去做,所以非常香雲呢拿味💯💯💯今餐飯有驚喜,地方寬敞,又可自帶酒水,值得回頭😎

今餐飯有驚喜,地方寬敞,又可自帶酒水,值得回頭😎
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 花龍
  • 極黑豬叉燒
2024-03-08 161 瀏覽
觀塘區啲工廈真係臥虎藏龍,喺OpenRice搵到呢間私房菜同屋企人食飯,每一道都好驚喜,海鮮同肉類都好高質,連荷葉飯都好食過人,我哋叫咗啤酒飲,老闆話餐廳免開瓶費叫我哋下次可以帶自己酒🤩金華玉樹雞係用金華火腿同芥蘭攝入雞肉中間,係功夫菜,出面已經好少見,佢雞肉好滑又帶火腿鹹香,送酒一流澳洲龍蝦叫咗用蒜蓉粉絲蒸,斬件上好方便食,彈牙又厚肉,仲好鮮甜當然唔少得佢哋嘅招牌脆皮玻璃乳鴿,只賣$78一隻,老細話呢排先做大特價諗住儲多啲,遲啲可能貴返,要食平嘢就趁早🤭仲有碟碧綠炒花枝,花枝片仲多過西蘭花幾足料啊,炒得乾身冇落好多調味,全靠花枝鹹鮮,唔錯

2024-03-01 164 瀏覽
-朋友帶路 去咗觀塘工廠大廈到搵食原來係區內都係頗有名氣嘅餐廳😳不過如果唔係朋友介紹 我都唔識今次係Happy Friday上來食飯😌咁就緊係要食返啲好嘢😌!-先來係呢碟 👉🏻 上湯花龍蝦 🦞足足十二兩咁重 真心吸引✌🏻廚師幫忙開哂六邊 方便食用龍蝦係配脆麵底嘅 呢個我幾鍾意龍蝦汁完全滲透哂落麵底到變咗麵底唔會話好乾 又香脆又掛汁 惹味!同埋啲龍蝦都夠哂爽嫩彈牙 唔錯👍🏻-之後係呢碟 👉🏻 玻璃脆皮乳鴿好似話係新出嘅菜式 就試試佢~大家超快速地影相就趁熱食皮超脆 又夠Juicy 乳鴿好香口呢個時候真係好想配白飯🥹聽侍應介紹 話係好多工夫🤣睇怕都係啲心機野 最後食到舔舔脷-海鮮方面就叫咗蒜蓉粉絲蟶子皇鍾意佢嘅蒜蓉好夠香 夠多 唔油膩同埋啲粉絲煙煙韌韌 好好咬🩷重點係啲粉絲完全吸收晒蒜蓉嘅精華而主角 蟶子皇 雖然平時好少食但係呢度每一粒蟶子都好大粒夠晒彈牙 掛滿醬汁 真心幾惹味😚😚-最後最後就係呢款 👉🏻 冬瓜瑤柱海鮮羹估唔到呢一個海鮮羹真係咁大兜 😂😂感覺好足料 好重手 絕對係飽肚嘢原來都係師傅新出嘅菜式~睇嚟今次來食飯係好好彩 好多新野!冬瓜夠清 唔會煲到好爛😌瑤柱同埋海鮮嘅份量都唔少
朋友帶路 去咗觀塘工廠大廈到搵食
原來係區內都係頗有名氣嘅餐廳😳
不過如果唔係朋友介紹 我都唔識
今次係Happy Friday上來食飯😌
咁就緊係要食返啲好嘢😌!
先來係呢碟 👉🏻 上湯花龍蝦 🦞
足足十二兩咁重 真心吸引✌🏻
廚師幫忙開哂六邊 方便食用
龍蝦係配脆麵底嘅 呢個我幾鍾意
龍蝦汁完全滲透哂落麵底到
變咗麵底唔會話好乾 又香脆又掛汁 惹味!
同埋啲龍蝦都夠哂爽嫩彈牙 唔錯👍🏻

之後係呢碟 👉🏻 玻璃脆皮乳鴿
好似話係新出嘅菜式 就試試佢~
大家超快速地影相就趁熱食

夠晒彈牙 掛滿醬汁 真心幾惹味😚😚

最後最後就係呢款 👉🏻 冬瓜瑤柱海鮮羹
估唔到呢一個海鮮羹真係咁大兜 😂😂
感覺好足料 好重手 絕對係飽肚嘢
原來都係師傅新出嘅菜式~
睇嚟今次來食飯係好好彩 好多新野!
冬瓜夠清 唔會煲到好爛😌

真心推介 就算唔係觀塘附近返工
都可以嚟試吓 一定會有驚喜🤪
2024-02-28
2024-03-01 141 瀏覽
-平時好少可去觀塘搵食…始終同屋企有一段距離只係知道觀塘啲寶藏都係工廠大廈😙今次跟朋友上來呢間御膳食晚餐因為大家都係食肉獸😂就一人簡咗自己嘅心水小菜😛-先來叫咗呢碟係 ☆ 🍓士多啤梨骨🍓☆佢嘅顏色望落去一啲都唔似士多啤梨醬反而似蜜汁叉燒個隻醬咁 但賣相唔錯😌酸酸甜甜嘅味道好開胃🫡🫡雖然比較近骨位 但可以咬嘅部位都唔少醬汁清爽 有士多啤梨香 唔會好甜骨好咬 肉軟硬適中 幾好食😬😬-之後就係呢碟 ☆ 🍳大蜆燉蛋🍳 ☆聽侍應介紹近來係用沙白蜆 冇沙燉蛋底配埋廚師特別調嘅醬汁 花心機時間製作比起普通酒樓同埋中菜餐廳感覺上更用心 幾有誠意嘅菜式醬汁配上燉蛋 沒有搶風頭 更突顯蛋味而且燉蛋夠哂滑溜 好送飯 一流 🩷🩷-☆ 🐤金華玉樹雞🐤 ☆ 好特別雞件排到整整齊齊 同火腿夾雜住食落好特別 因為有種火腿嘅甜味滲出但雞味同時間都好出眾 雞肉都夠滑-☆ 🐟芙蓉蛋白蒸老虎斑🐟 ☆最後嘅一碟菜就一定係食返條魚2公斤嘅老虎斑 比起普通魚滑身好多夠滑夠嫩 細骨唔多 廚師幫忙起哂魚肉同埋佢係蛋白底 感覺都係心機野-最後 真係全部人都食到好飽好滿足佢碟碟都係心機製作😙😙相比起出面嘅酒樓同餐廳唔同個種味道係真係值得一
平時好少可去觀塘搵食…
始終同屋企有一段距離

個種味道係真係值得一試🤤
2024-02-02
  • 金華玉樹雞
2024-02-26 159 瀏覽
喺觀塘啲樓上鋪開得越來越多,成為咗一個潮流嘅食堂,想食到鑊氣小炒甚至係生猛海鮮從此唔一定需要喺酒樓酒家食到喺樓上鋪都仲可以享受到添,其中一間就係御膳,呢度除咗有多款菜單提供仲可以按客人嘅喜好同埋預算編一個新嘅菜單,仲可以散嗌,免開瓶費帶埋啤酒過嚟飲都得!所以有好多街坊都好鍾意依度!芙蓉蛋白蒸老虎斑生猛嘅老虎斑一條都差唔多兩斤重,蒸嘅過程需時,但係成果非常之嫩,彈性相當爽口,簡單而且不失風味蒜蓉粉絲蒸澳洲龍蝦足秤嘅12両,仲要每一隻都只$380,呢個價錢絕對抵啦,整法仲要係非常特別唔係只係清蒸或者焗咁簡單而係先將龍蝦香煎咁樣做法咁樣又香又有少少鑊氣再加埋龍蝦非常彈牙好容易咁樣原隻肉拆開白胡椒爆炒南非鮑魚$68一隻南非鮑魚,爆炒即係猛火炒,有鑊氣之餘仲可以鎖住鮮味,招牌菜之一,真係唔食唔得金華玉樹雞呢一款相對係味覺同視覺雙重享受,仲要係先起肉再蒸,確保原汁原味,擺盤亦都相對優美,蒸嘅火候從雞肉嘅鮮嫩程度已經可以反映出嚟,價錢方面絕對係符合性價比有突

芙蓉蛋白蒸老虎斑

蒜蓉粉絲蒸澳洲龍蝦

白胡椒爆炒南非鮑魚

金華玉樹雞
2024-02-26 99 瀏覽
觀塘有一間好食嘅餐廳,提供豐富美味嘅海鮮菜式,其中招牌菜包括荔茸百花卷、避風塘炒大肉蟹、蒜片牛柳粒同蒜蓉粉絲蒸蟶子皇。呢度仲有唔同菜單同埋單點嘅選擇,如果有預算又或者有喜好想食其他嘅都可以問吓餐廳,因為餐廳可以按返客人嘅需要,編一份新嘅菜單。首先嚟講係荔茸百花卷,呢道菜用新鮮海蝦同芋頭做,一件只需80元。百花卷外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,海蝦嘅鮮甜味同芋頭嘅香氣完美結合,食落又濃郁又清新。再嚟就係避風塘炒大肉蟹,佢哋用越南蟹炮製,每隻一斤售價420元,價格公開透明。呢道菜特色係蟹肉鮮嫩多汁,配上避風塘炒嘅獨特醬汁,香氣四溢。雖然價錢稍高,但呢款質量優良嘅海鮮菜式絕對值得一試,尤其係對於有預算嘅海鮮愛好者。蒜片牛柳粒亦係一道以真牛柳為主要材料嘅菜式,每份重290克,售價為240元。相比其他餐廳常用嘅西冷肉,呢度嘅牛柳肉質嫩滑,口感鮮美。加埋蒜片嘅烹調方式,帶出濃郁嘅蒜香味,使呢道菜更加美味可口。最後嚟就係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,每隻售價56元。呢道菜以蒜蓉同粉絲作為蟶子皇嘅調味材料,粉絲蒸煮後變得軟嫩可口,而蟶子皇則保持住鮮甜嘅口感。蒜蓉嘅香氣同蟶子皇嘅鮮味互相融合,帶嚟一種獨特嘅風味體驗。呢間餐

呢間餐廳提供嘅海鮮菜式味道鮮美,質量上乘。佢哋使用新鮮優質嘅食材,而且價格公開透明。仲係免開瓶費,可以帶酒過嚟飲。如果你係海鮮愛好者,我建議你一定要黎呢間餐廳試吓,絕對唔會令你失望。
觀塘真係有好多隱世美食,以下呢間私房菜都係我私心推介,位於觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈,去左幾次,每次都有唔同驚喜🥰因為客人可唔可以自己set menu或者跟餐廳菜單去點都得,唔食套餐散叫都可以上湯花龍蝦12兩呢個真係好好食!龍蝦斬件跟脆麵底,肉質鮮甜細膩的新鮮龍蝦,啖啖肉,肉質唔霉又爽,脆麵底都幾過癮,有點似肉絲炒麵🤣口感非常脆花雕雞油蛋白蒸大肉蟹蟹肉質細緻甜美☺️簡單清蒸已經好好味,加埋花雕雞油蛋白一齊蒸,吸足蒸蟹後留下的鮮美湯汁,所以蛋白超級甜!竹笙素卷如果食齋既朋友都可以點呢道菜,醬汁煮至濃稠,澆在上素卷上,好惹味,訂座時都可以同餐廳講同行有素食者,餐廳會額外再編菜單😬

上湯花龍蝦12兩

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹