2024-07-05 81 瀏覽
入火炭大家都只識得食津津,但其實行入少少呢間大排檔仲好食!推介菜式:1)冰鎮墨魚頭,好彈牙爽口又新鮮!2) 避風糖軟殼蟹,好夠熱又夠味~3) 蜜味炸脆膳 !!最推介~勁彈牙!又大舊,食到想encore ~~4)五味炸豬手但客觀地評雞係麻麻地,今晚試左風沙雞一般雞粥幾好,但雞唔夠滑呢到可以自帶酒水 / 買海鮮黎俾佢加工自由度大~~幾好今晚6個人食叫左十樣野+4支大青島+汽水每人只係二百幾蚊抵到爛~~~老闆好好人,野食又好味都唔明點解呢到咁少好評佢位置比較黑暗難搵,但其實廚房咁正,真係路遠我都會再黎幫襯而家出面食乜都限時,又貴又唔好食。呢種大排檔風味真係好少架喇
入火炭大家都只識得食津津,但其實行入少少呢間大排檔仲好食!
推介菜式:
1)冰鎮墨魚頭,好彈牙爽口又新鮮!
2) 避風糖軟殼蟹,好夠熱又夠味~
4)五味炸豬手

但客觀地評
雞係麻麻地,今晚試左風沙雞一般
雞粥幾好,但雞唔夠滑

呢到可以自帶酒水 / 買海鮮黎俾佢加工
自由度大~~幾好

今晚6個人食叫左十樣野+4支大青島+汽水
每人只係二百幾蚊
抵到爛~~~

老闆好好人,野食又好味
都唔明點解呢到咁少好評
佢位置比較黑暗難搵,但其實廚房咁正,真係路遠我都會再黎幫襯
2024-07-05
  • 脆炸膳
  • 五味炸豬手
  • 冰鎮墨魚頭
餞別移居外地親友,故一行廿數人選址火炭西大排檔御膳廚房,貪其有冷氣開放及自成一角的空間,適合有老有嫩的大家庭暢聚。由於跟餐館負責人較熟稔,亦可預先擬定菜式。晚宴以地道風味的排檔菜式為主,蜜汁燒鱔首先登場,即日從街市購得的新鮮鱔魚,以蟠龍鱔形式切開而不切斷,塗上蜜汁下油鑊炸脆,甜美而油香四溢,菜式盡見功架,豈有不好吃之理?接力上陣是客家煎釀豆腐,煎封的豆腐沒有過多油份,外面脆身而裡頭保持滑嫩,而鯪魚肉帶點陳皮香氣,乃一道十分下飯的家常小菜。熱騰騰的炸物又再上桌,說酥炸芋卷是道手工菜一點也不為過,材料雖然簡單,製作卻需時,處理芋茸時容易引致痕癢,捲起腐皮亦需巧手。至於碟中央的豬手彷彿淪為配角,但吃來也毫不遜色。來點稍為健康的蔬菜平衡一下,端來的炒豆苗依從傳統做法,用雞油及蒜蓉快炒,滑溜溜而保持爽脆,迅速就被清碟。另一道下飯菜明顯是沙嗲牛肉炒芥蘭,塊塊掛汁的牛肉片完美演繹沙嗲牛的精髓。醬汁鹹中帶甜,幼細的花生碎散落其中,洋葱和芥蘭也炒得爽脆。雲耳藕片西蘭花清清味蕾的間場菜式,西蘭花和藕片清新可口,為重口味的下道菜做好準備。姍姍來遲的海鮮三部曲,味道稍為溫和的茄汁煎蝦碌率先奉客。茄汁剛好裹上每

雲耳藕片西蘭花

姍姍來遲的海鮮三部曲,味道稍為溫和的茄汁煎蝦碌率先奉客。茄汁剛好裹上每隻大蝦,碟邊也沒有半點多餘油份,意料之外是大蝦香脆得可以連殼同吃呢。

香氣撲鼻的豉椒炒蜆未上桌已令人垂涎,充滿鑊氣的小炒絕對是大排檔的標記,濃味醬汁依附在蜆肉,是啤酒的最佳良伴。

再來一道椒鹽鮑魚,調味上稍為辣了一點,但也辣得過癮,鮑魚鮮甜味美,每人一隻吃得甚為滿足。

沙薑雞處於海鮮三部曲之後出場,大概有點吃虧:味道沒有之前菜餚的霸道,但嫩滑的雞肉吃來毫不失色,調味也適中。

押尾的豉油王炒麵教一眾長輩翹首以待,明明已經吃得飽撐,喝得大醉,總要吸收一點澱粉質才感覺良好。

觥籌交錯間,不知不覺來到晚宴的尾聲。感謝貓店長也來送客呢!今日一別,也許良久才能再聚,也許排檔亦已變天,唯有記憶中的情味,永恆不變。
2022-01-02
2020-12-18 1105 瀏覽
朋友仔介紹呢一間好耐都冇機會試。今日天氣轉涼,疫情下不能出去打邊爐所以買了一份滋味羊腩煲回家。羊腩又肥美又多件數最緊要就係好味。天氣咁凍食完羊腩煲成身暖囇。平時出街食羊腩煲都係得幾件。今次真係與別不同,三個人叫一份羊腩煲食到捧住個肚!羊腩煲10分足料,冬菇厚厚的,有好多冬筍⋯⋯正!椒鹽鮮魷同埋小炒都好好味。鵝腸一份多過出其他餐廳份量很多,食極都食唔完。價錢一流冇得頂超抵食。2020年出街食飯的日子不多,所以真係好應該去買回家食,支持小店,
外賣自取
2018-06-04 2460 瀏覽
間唔中就想食吓大排檔,最重要呢度大份抵食有鑊氣!碟豉椒炒蜆中到嚇親人,而且真係有肉,唔係俾啲殼你。辣度有得揀大/中/細,如果食辣海鮮合味道杯麵都覺得有啲辣,勉強都食到中辣。炸蠔都幾新鮮同大隻,皮唔會好厚。椒鹽九肚魚幾大條,有鑊氣,但魚肉易散咗啲,但夠味嘅。腐乳炒通菜好鬼脆嫩,正!老闆送咗碟小食俾我哋,係炸魚仔伴豬耳,幾得意。食咁多嘢再叫3枝汽水埋單都係HKD288,真心要再嚟食!美咪指數:8/10抵食指數:8.5/10
間唔中就想食吓大排檔,最重要呢度大份抵食有鑊氣!

炸蠔都幾新鮮同大隻,皮唔會好厚。

椒鹽九肚魚幾大條,有鑊氣,但魚肉易散咗啲,但夠味嘅。

腐乳炒通菜好鬼脆嫩,正!

老闆送咗碟小食俾我哋,係炸魚仔伴豬耳,幾得意。

食咁多嘢再叫3枝汽水埋單都係HKD288,真心要再嚟食!

美咪指數:8/10
抵食指數:8.5/10

2018-05-12
  • 炸豬手
  • 炸蠔
  • 豉椒炒蜆
2018-04-10 507 瀏覽
好耐冇去大排檔,終於入火炭御膳廚房食返餐!海鮮係一定要食嘅,椒鹽鮑魚仔(時價)真係好正,啱啱熟又爽又彈牙!必食霸王雞(HKD90/半隻)熟咁少少,但都幾入味,下次要試客家鹽焗雞先得。五香炸豬手(HKD88)餸啤酒超級超級一流!外皮香脆,肉煙煙韌韌有咬口,唔算好鹹,食多幾件都得。脆皮炸大腸(HKD68)唔會好肥,重點係一啲都唔臭!平時怕食呢樣都覺得ok。御膳鴻圖麵(HKD180/6件)非常惹味,煎到香脆嘅粗麵包住啲蔬菜同菇,口感幾好。仲有黑椒汁蘸,鍾意重口味嘅一定要試!美咪指數:8.5/10抵食指數:8/10
好耐冇去大排檔,終於入火炭御膳廚房食返餐!

美咪指數:8.5/10
霸王雞
椒鹽鮑魚
御膳鴻圖麵
2017-05-29 1562 瀏覽
原本諗住食津津,點知勁黑仔,停電,冇得食。以為火炭間間都應該好食啦,咁就求其去左第二間,諗住都係食小菜啫,應該冇事啦點知就中伏叫左5個餸,全部都勁鹹,個雞粥係求其放隻腌左嘅雞落去同啲粥撈埋就算,仲有個黃金軟殼蟹,真係不知所謂,炸到燶晒,勁油益,完全食唔落。連最容易整嘅粉絲什菜煲都可以勁難食,連啲白飯都係劣質米,真係反白眼其實做唔到晚市小菜就唔好學人做啦!簡直係為害人間!重點:價錢唔平,整啲垃圾出黎!
點知就中伏

2017-05-29
2013-08-18 1633 瀏覽
火炭的大牌檔,大家最熟悉的相信會是津津,其實那裡還有好幾間,中間仲有碟頭飯供應。是日就來了御膳廚房,吃了梅菜扣肉飯。中午時份,人客眾多,出餐的速度比較慢。久等之下,我碟飯終於準備好,梅菜好多沙,每口都是,浸水時間不足所致。扣肉切得偏薄身,但有肥有瘦,整體鬆化,味道正常,也不作太多投訴。雖然這裡的熱咖啡未算很好,但飲一杯,精神抖擻。

雖然這裡的熱咖啡未算很好,但飲一杯,精神抖擻。
2012-11-24 888 瀏覽
是晚在家吃飯, 但文迪也買了這裡的外賣, 加加料.梅菜扣肉 $43: 6分, 份量不少, 一客賣$43, 還算合理的價位. 梅菜是幾好送飯的, 但扣肉就有點實, 瘦肉部份比較難咬開, 肥肉部份就幾香的, 當然, 這些不健康的食物還是不敢吃得太多.其實, 兩口子在家吃餐飯, 還是相當溫暖的.
是晚在家吃飯, 但文迪也買了這裡的外賣, 加加料.

其實, 兩口子在家吃餐飯, 還是相當溫暖的.
外賣自取
2011-04-15 749 瀏覽
估唔到人生第一次寫食評, 係因為極度不滿, 食快餐都要等20分鐘, 食物更加唔使多講, 下圖就係"煎蛋免冶牛飯", 完全因為賣晒, 跟住廚房求求其其整一碟有"蛋","牛"同個"飯"字既野出來, 雖然食晏不嬲都唔高要求, 但睇到碟野都真係眼火爆, 無奈已經等左超級耐, 只好硬哽, 可以說一句, 永不再去, totally black list

2011-04-14
2009-11-09 463 瀏覽
同一大班朋友(10人)遊車河, 唔想成日食津x, 所以轉下口味.行行下發現有間新野, 於是同班車友try 下.熱情伙計不斷推介邊爐, 又話羊腩煲好正, 於是貪心d, 一炮過叫"雙煲"先講火煱, 醉雞湯底鮮味,大量生料, 有蝦有蟹....非常多選擇, 每位只是68 元+汽水任飲.羊腩食得出是用心製作....羶味只有很小, 肉質夠林, 湯底也很濃郁, 加上大量腐竹同馬蹄索晒d 汁, 味道簡直一流.好客的老闆原來都係搓電單車, 話我地大家26人, 送左碟炸豬手俾我地......今時今日仲有呢種"街坊情誼".....實在難能可貴
行行下發現有間新野, 於是同班車友try 下.
熱情伙計不斷推介邊爐
, 又話羊腩煲好正
, 於是貪心d, 一炮過叫"雙煲"

今時今日仲有呢種"街坊情誼".....實在難能可貴
配料
2009-11-07
配料
  • 羊腩煲
  • 邊爐
(非會員)
2009-11-02 288 瀏覽
搬左嚟火炭後成為大排檔常客,但日日炒小菜外,有時都想食下其他嘢,最近就收到傳單話有小菜外,重有任食自助火鍋TIM,即刻去試吓,都有成40幾款食物,自己鍾意食乜就攞乜,又FREE又有FEEL,任食都係$58,加多$10就任飲汽水,我梗係揀任飲任食啦,老闆話9.30後減$8.呢度重係新開,無下面咁熱鬧,但有冷氣房,靜D又唔迫,可以傾倒偈,地點方面,唔熟可能要搵吓,係舊大排檔上過咗玻璃大厦就見到下次等我試埋小菜,再話你知

地點方面,唔熟可能要搵吓,係舊大排檔上過咗玻璃大厦就見到
下次等我試埋小菜,再話你知
2009-11-01
  • 任飲任食自助火鍋
  • 老闆推介炸豬手及雞及烋仔菜
(非會員)
2009-07-02 202 瀏覽
我剛到火炭做野,梗係四圍問人邊度有好野食,重要價錢平.同事就二話不說帶我到御膳廚房食鮑魚雞湯翅飯,話佢又平又好味,份量十足,點知佢又無呃我喎,又真係好好味,只係26蚊咋第二次,佢地又帶我去食小菜,強烈推介椒監鮮魷,椒監骨及梅菜扣肉,咁我梗係無執輸又去試,今次食小菜就盛惠每人35蚊,真係 so good!不過而家夏天天氣熱d,去大排檔食飯真係好有風味,哈....,所以而家我地有時會叫外賣,天氣無咁熱就會落去食咁law. 鬼叫佢好食咩. 聽講佢以前間鋪係玻璃屋,而家只此一家,別無分店. 我試過火炭其他店鋪的鮑魚雞湯翅飯,都無嗰種味道,都學唔到.........
我剛到火炭做野,梗係四圍問人邊度有好野食,重要價錢平.
,點知佢又無呃我喎,又真係好好味,只係26蚊咋

2009-06-22