御寶軒有兩間分店,我去開嗰間喺尖沙咀北京道一號。餐廳連續五年攞到米芝蓮一星⭐️,景觀一流,向海🌊,食飯可以睇到幻彩詠香江🎆🏙,但係網上評價參差🧐我喺御寶軒食過一次佢嘅芝士焗龍蝦伊麵(第一張圖),雖然超過HK$2000,但係真係好食,芝士味濃🧀,龍蝦多肉🦞我最鍾意嘅一道菜係佢個海鮮泡飯(第二張圖)。泡飯個湯好好飲😋,脆米另上,加落熱辣辣嘅湯裏面會渣渣聲💥椒鹽白飯魚🍤(第三張圖)夠脆口。蝦醬鮮魷🦑(第四張圖)OK,但係略嫌蝦醬味唔夠。牛柳(第五張圖)賣相有待改善😔。。。咕嚕肉(第六張圖)真係唔得,皮唔夠脆,肉唔夠嫩,最大鑊係嗰醬,好杰好似蜜糖咁,凍咗仲嚴重😩甜品方面🍮🍡,流沙包(第七張圖)同擂沙湯丸(第八至第九張圖)唔錯,夠軟熟。整體我覺得可以嘅,始終個景同地點拉左唔少分。御寶軒好嘅地方係豐儉由人,平有平食貴有貴食👍💰: HK$400-500 pp (Dinner)💝: 6.5/10

💰: HK$400-500 pp (Dinner)
💝: 6.5/10
2022-07-18 379 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].再訪 - 前排黎飲完茶覺得水準唔錯, 再黎食晚餐, 都冇令我失望👍🏻必食招牌”糯米釀脆皮乳豬”(圖1) 可以每件叫,就算人少都可以試到,但記得要預訂!呢度嘅”蜜汁叉燒”(圖4) 就唔係好岩我口味,太軟同太多汁; 反而”鹽水雞”仲正另一個推介係”檳城炒河粉” (圖2) 好有鑊氣, 用臘腸吊味, 更加惹味😋個景仲要望住維港, 如果食早啲,臨日落之前嚟個境 - 冇得輸🌆.🔻🍽 御寶軒📌 地址: 尖沙咀北京道1號10樓.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyformichelin
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🍽 御寶軒
📌 地址: 尖沙咀北京道1號10樓

2022-02-23 2155 瀏覽
朋友的朋友 是這店的熟客所以伙記十分殷勤熱情到只會照顧我們不時停著與我們聊天對其他客人就不聞不問其實我覺得他們的管理很有問題不過點心上枱後我就覺得這間店我不會再來第二次所以張就吃吧說是米之蓮一星真的想問憑什麼🤔鮮蝦菜苗餃 皮薄 蝦鮮味 菜也嫩滑 好食嘅我最喜歡的燒賣真係一般過一般啊豬肉不夠肉香 口感不彈牙 我覺得不合格叉燒酥夠肉汁 不過不夠熱感覺做好了遲遲沒有上枱蝦腸 上枱都感覺到冷冰冰真的不夠熱辣辣唔!扣分炸腐皮卷 漏氣嘅不好吃最後的滑蛋蝦仁炒河粉這碟炒粉好食嘅蝦球鮮明 肉質彈牙微辣的醬汁又似星洲炒米河粉也條條分明 不會䅻埋一舊非常有鑊氣總括點心真的很一般炒河粉有驚喜
朋友的朋友

非常有鑊氣

總括點心真的很一般
炒河粉有驚喜
2022-02-08 1106 瀏覽
食物:#普洱茶:顏色很深,但茶味不濃!#素菜炸春卷:炸得很鬆化,不錯!#筍尖鮮蝦餃:皮薄,蝦肉富彈性,好吃!#香菇燒賣皇:豬肉有鮮味,加分!#蟹肉瑤柱蛋白炒飯:炒飯夠乾身,蟹肉挺多的!環境:北京道一號10樓,享無敵維多利亞港海景,靠窗的坐位設最低消費2,000元,我們坐大堂中間的圓桌,剛好在1個小包房的門口,包房沒有關門,内有5人(3個成人和2個兒童),這家人非常嘈吵!嫲嫲中氣十足,聲音洪亮!2個兒童不時尖叫!遇上他們,難受!
食物:
#普洱茶:顏色很深,但茶味不濃!
#素菜炸春卷:炸得很鬆化,不錯!
#筍尖鮮蝦餃:皮薄,蝦肉富彈性,好吃!
#香菇燒賣皇:豬肉有鮮味,加分!
#蟹肉瑤柱蛋白炒飯:炒飯夠乾身,蟹肉挺多的!

環境:
遇上他們,難受!
2021-08-07
2022-01-04 1363 瀏覽
老實說餐廳與海旁相隔太遠而且玻璃灰矇矇唔乾淨因此海景唔太吸引食物的質素才是重點.《杏汁豬肺湯》先出場的杏汁豬肺湯真係有驚艷到我杏汁味好出完全冇平時酒樓飲到個種廉價的內臟味道豬肺好爽滑呢個湯絕對係必點.《白灼豬潤》再來一碟內臟豬潤厚身爽脆千祈唔好錯過墊底既芽菜拌勻熟油豉油薑絲一齊食好好味.《脆米海鮮湯浸東星班》另一款必點菜新鮮的東星即劏即煮魚肉鮮嫩魚皮彈牙脆米海鮮湯這個做法將整碟菜提升至另一層次海鮮湯代替蒸魚豉油令東星肉更鮮味脆米浸於湯裏依然脆口這種味道絕非筆墨形容很想encore .《黃金焗鮮魷》邪惡的咸蛋黃脆皮外層包住軟滑的鮮魷一d都唔靭雖然食完一舊都有少少膩但係又心思思想食多件唯獨害怕膽固醇超標.《金牌鹽焗雞》聽聞呢款又係名物但相對於前幾款咁出色的菜餚鹽焗雞相對上顯得普通左少少但不得不讚既係即使雞胸肉都係嫩口.《上湯蒜子豆苗》上湯豆苗正常發揮豆苗很嫩伴有少少酒香味.《薑蔥粉絲焗中蝦煲》最不推的菜色整體味道唔夾或者本身先入為主⋯以為會有泰國建興的粉絲蝦煲風味結果粉絲冇索到d蝦味而且薑蔥味又唔突出連預期既鑊氣又冇食既只不過係粉絲同蝦放埋一齊既煲仔菜《合桃露》合桃露顏色濃郁但合桃味淡點了
老實說餐廳與海旁相隔太遠

點了才後悔該選杏仁露
畢竟杏汁豬肺湯咁出色

• 脆米海鮮湯浸東星斑
2021-12-31 1042 瀏覽
見佢係米芝蓮,於是相約友人放假黎呢度試試,嘆下茶食下點心。老實說,環境是不錯的。樓底高,夠開揚,對住個海景,個view是不錯的。只是,餐廳最重要的還是食物質素。點心的質素不錯,但又未至於好好食。叫左蝦餃、燒賣、蝦角、馬拉糕、菠蘿叉燒包,都係一般質素,稱不上超班好食。比較推介既係:1. 炸雞翼鬆脆香口,忍唔住encore多碟2. 花生炆豬手豬手入味,當補充下骨膠原都不錯唯一不足既係,呢度既服務麻麻地。侍應既反應永遠慢幾拍,我差d要自己收碟同加熱水。
見佢係米芝蓮,
於是相約友人放假黎呢度試試,
嘆下茶食下點心。

老實說,環境是不錯的。
樓底高,夠開揚,對住個海景,個view是不錯的。
只是,餐廳最重要的還是食物質素。
點心的質素不錯,但又未至於好好食。
叫左蝦餃、燒賣、蝦角、馬拉糕、菠蘿叉燒包,
都係一般質素,稱不上超班好食。
比較推介既係:
1. 炸雞
鬆脆香口,忍唔住encore多碟
2. 花生炆豬手
豬手入味,當補充下骨膠原都不錯

唯一不足既係,呢度既服務麻麻地。
侍應既反應永遠慢幾拍,
我差d要自己收碟同加熱水。

2021-12-06 1272 瀏覽
打電話訂枱要求要窗邊位,餐廳員工話要最低消費2千,咁我話唔需要,餐廳員工問:唔需要個booking 還是唔需要窗邊位。我話取消booking 。佢問點解?我話得3個人食唔到2千,之後個員工就話「我會盡量安排」。去到餐廳,女接待員已經粗聲粗氣,搵唔到我個booking..攪咗一輪一位男員工(髪型兩邊剷青)帶我哋坐一張非窗邊位枱。我話:訂枱時你哋話會安排窗邊位。男員工:盡量吖嘛。個男然後走去問個女接待員「個客話要窗邊位」女接待員:「同佢講要2千」***女接待嘅語氣真係好差不單止接待同嗰位男員工態度差,其他員工都一樣見到熟客就烚熟狗頭一樣。其實你公司規定係要$2000先可以坐窗口位,冇所謂,你應該要清楚同個客講,當我明知自己達唔到你哋嘅最低消費要求嘅時候,想取消booking,你哋應該由得個客,而唔係挽留個客然後話盡量,喺度比個假希望。去到現場我再追問點解冇窗口位嘅時候,你哋個態度就係有$2000就可以坐!好似叫我唔好賴蛤蟆想食天鵝肉咁,冇錢就收聲,冇錢就坐其他位,有錢就坐窗口位。用膳日期/時間: 星期五11:30

***女接待嘅語氣真係好差

用膳日期/時間: 星期五11:30
2021-12-03
2021-12-04 675 瀏覽
The overall food quality was good this evening .Room with a great view of the harbour. catch of the day - lobster was ordered.————————————————————To give you an idea of the price range ,tonight one lobster weighing 4斤 was ordered to share among the nine of us, and their price came way above market price egTheir lobster price 04DEC2021HKD65 per 37grams(一兩)HKG lobster market price 01DEC2021HKD23 per 37grams(一兩)真海鮮價

————————————————————

eg

Their lobster price 04DEC2021
HKD65 per 37grams(一兩)

HKD23 per 37grams(一兩)

真海鮮價

2021-12-04
2021-11-19 747 瀏覽
~脆皮糯米黑毛豬~其實賣相吾錯,乳豬皮好豬冇乜肥膏~加左糯米食落口感好豐富,估唔到可以咁夾但食後有啲濟,點心其實選擇偏少,服務亦都麻麻都係食環境🙈~完全吾值米芝蓮1星~
~脆皮糯米黑毛豬~
其實賣相吾錯,乳豬皮好豬冇乜肥膏~
加左糯米食落口感好豐富,估唔到可以咁夾
但食後有啲濟,點心其實選擇偏少,服務亦都麻麻
都係食環境🙈
~完全吾值米芝蓮1星~
2021-11-13 837 瀏覽
今日又黎食下休閒lunch,,見到有海景,心情都好d。呢度點心都ok,,蝦餃、炸蝦角d蝦都彈牙,話出名叉燒,叫咗個雙拼燒味,但食落感覺好一般。叉燒汁好味,但係燒到有啲燶﹐又唔脆,口感雖然鬆軟,整體我就一般,燒腩仔唔脆,所以燒味我唔推介。至於黑松露味既雞撻,我覺得都一般,太多粉。整體總括嚟講都係一般。
難得放假,見米芝連一星,諗住試試12 點入座,坐走廊位,淨係叫左輪野食,吾知係咪落單太慢,已經不停俾女待應眼超超,感覺已經吾良好,全程冇加單,只係中途要求加水同加醬料,服務態度極差事情- 到1點左右開始多食客,負責我枱待應只係招呼大約6張枱左右食客,第一次叫佢加水已經黑面,戴口罩都感覺到殺氣,甘冷氣大飲多兩杯熱茶都正常呀,點知再第二次舉手有眼神接觸後無視我張枱,其實佢忙招呼隔離枱我可以接受,但起碼係眼神接觸個時應該要同我地講聲忙緊一陣再過黎會比較好,當然最後眼神接觸左兩次又經過我地枱幾次之後終於黑住面肯行埋黎幫我地加水,順便個刻我地要求俾多碟XO 醬,佢應完我地又冇左回事,甘我地隔左5 分鐘以上見佢經過咪再同佢講,佢聽到但應都冇應黑面走開左,再隔一陣走埋黎好兇甘問我地頭先係咪要求多碟醬...個刻心諗咩服務態度,定啲醬其實吾可以再要求再提供,吾再提供講聲就ok,不過再隔3分鐘左右就再俾左碟我地,前前後後用左15 分鐘...而想配搭XO 醬既食物都已經凍左服務重差過普通酒樓,甘既服務點攞一星,差劣,不過見呢位女待應對其他熟客態度吾一樣,X小姐有咩幫你,X先生要啲咩,甘到走個下只可以覺得因為
難得放假,見米芝連一星,諗住試試

服務重差過普通酒樓,甘既服務點攞一星,差劣,不過見呢位女待應對其他熟客態度吾一樣,X小姐有咩幫你,X先生要啲咩,甘到走個下只可以覺得因為我地生客,服務先會甘掛

失望

2021-09-30
2021-09-27 3990 瀏覽
御寶軒位於北京道一號十樓今次係包左間細房十二人既晚宴😋房間岩岩好放到2張6人枱,而且望到維港海景環境舒適,而且服務唔錯 🤗/🐷蜜汁叉燒义燒肥瘦適中,亦好軟林🥒黃金焗涼瓜呢個係張苦瓜面頭包左咸蛋黃炸😍好香脆、惹味😝中意食咸蛋黃既朋友一定中意🌰琥珀合桃我自己最中意係合桃😊甜度適中,亦好香脆🥳係好好既餐前小吃🐟椒鹽白飯魚白飯魚都炸得好香脆😚點埋喼汁一流🐖糯米釀脆皮乳豬糯米豬係御寶軒既招牌菜☺用脆皮乳豬釀糯米係入面🤤係好新奇既菜式不過食一舊都已經好漏,真係一舊起兩舊止 🤣🍲杞子乾螺頭燉老雞燉湯好足料🙉每盅都有啲螺頭、豬肉同雞好飲👍🐚蝦籽靈芝菇炒桂花蚌用蝦籽炒餸好似真係第一次食😆每啖都咬到啲脆脆既蝦籽都幾惹味 😍🐟脆米海鮮湯浸東星斑個人最中意呢味餸😍原條東星斑連埋脆米,上枱前會再淋上海鮮湯🤤口感好豐富,一流 🤪🍤星洲辣椒蝦球食到呢味已經好飽,蝦球有饅頭點汁食酸酸甜甜😁🐔金牌鹽焗雞呢個鹽焗雞就真係太咸😣麻麻地🥦上湯雲耳鮮准山浸莧菜菜亦正常發揮,冇乜特別🍜雪菜牛崧炆米粉炆米粉都算幾香,不過料就小左啲🍢水晶桂花糕桂花糕味道唔算太出不過都幾清,唔錯/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8.5/10💰性價
御寶軒位於北京道一號十樓
今次係包左間細房十二人既晚宴😋
房間岩岩好放到2張6人枱,而且望到維港海景
環境舒適,而且服務唔錯 🤗

🐷蜜汁叉燒
义燒肥瘦適中,亦好軟林

🥒黃金焗涼瓜
呢個係張苦瓜面頭包左咸蛋黃炸😍
好香脆、惹味😝
中意食咸蛋黃既朋友一定中意
黃金焗涼瓜

🌰琥珀合桃
我自己最中意係合桃😊
甜度適中,亦好香脆🥳
係好好既餐前小吃

🐖糯米釀脆皮乳豬
糯米豬係御寶軒既招牌菜☺
用脆皮乳豬釀糯米係入面🤤
係好新奇既菜式
不過食一舊都已經好漏,真係一舊起兩舊止 🤣
糯米釀脆皮乳豬

🍲杞子乾螺頭燉老雞
燉湯好足料🙉
每盅都有啲螺頭、豬肉同雞
好飲👍

🐚蝦籽靈芝菇炒桂花蚌
用蝦籽炒餸好似真係第一次食😆
每啖都咬到啲脆脆既蝦籽
都幾惹味 😍
蝦籽靈芝菇炒桂花蚌

🐟脆米海鮮湯浸東星斑
個人最中意呢味餸😍
原條東星斑連埋脆米,上枱前會再淋上海鮮湯🤤
口感好豐富,一流 🤪

🍤星洲辣椒蝦球
食到呢味已經好飽,蝦球有饅頭點汁食
酸酸甜甜😁
星洲辣椒蝦球

🐔金牌鹽焗雞
呢個鹽焗雞就真係太咸😣
麻麻地

🥦上湯雲耳鮮准山浸莧菜
菜亦正常發揮,冇乜特別

🍜雪菜牛崧炆米粉
炆米粉都算幾香,不過料就小左啲
雪菜牛崧炆米粉

椒鹽白飯魚
糯米釀脆皮乳豬
  • 黃金焗涼瓜
  • 杞子乾螺頭燉老雞
之前食過一次,覺得唔錯。想再去一次…咁一個月前打去Book位,當時問我有冇嘢要預訂,我話遲d覆佢⋯最後打電話黎話攪錯左,嗰日full左👍🏻了事。。所以我想讚佢哋有膠帶。完
之前食過一次,覺得唔錯。想再去一次…
2021-08-20
2021-08-20 2081 瀏覽
與友人相約食飯,找了很久才找到這間可以六個人一張枱嘅餐廳。未開始食之前,環境已經贏晒一切。我哋六個人叫了頭盤兩個,包括酥炸魷魚和炸豆腐,味道過關。另外還點了以下的菜式:中式牛柳:味道和口感超出預期,是伴飯的首選。炸子雞:沒有高級粵菜的水準香酥骨:比較乾薑汁炒芥蘭:味道過關椰汁糕:椰汁味極重,是飯後甜品和椰汁控的首選服務:餐廳經理服務夠專業,可惜明明是11點收舖的,負責執枱的工人10點幾開始整色整水,仲講一啲希望你走嘅說話,有點兒掃興。
中式牛柳:味道和口感超出預期,是伴飯的首選。
炸子雞:沒有高級粵菜的水準
香酥骨:比較乾
薑汁炒芥蘭:味道過關
椰汁糕:椰汁味極重,是飯後甜品和椰汁控的首選

2021-08-19
2021-07-14 2748 瀏覽
多得朋友預訂了好位置,可以舒適地歎茶吃點心當日陽光普照,平時多數在北京道1號吃晚餐看夜景,第一次看日景又有另一種感覺,令人心境平靜椒鹽炸鮮魷炸得香脆可口和鬆化,可能因為粉漿不算薄臘腸卷和平時吃的沒有很大分別棗皇糕好煙韌,紅棗味好出灌湯餃湯好鮮,好重金華火腿味,皮薄和滑,餡料有豬肉、蝦、白蘿蔔等,不會好實,有空氣感,好好食牛肉腸粉皮厚度剛好,加上嫩滑的山竹牛肉餡,口感好一致,夠軟腍魚蓉粥粥底綿滑,魚蓉份量足,不是用鯇魚,所以完全沒有腥味,魚蓉彈牙鮮甜,推介
多得朋友預訂了好位置,可以舒適地歎茶吃點心

椒鹽炸鮮魷
炸得香脆可口和鬆化,可能因為粉漿不算薄

臘腸卷
和平時吃的沒有很大分別

棗皇糕
好煙韌,紅棗味好出

灌湯餃

牛肉腸粉
皮厚度剛好,加上嫩滑的山竹牛肉餡,口感好一致,夠軟腍

魚蓉粥
  • 魚蓉粥