2018-07-31 876 瀏覽
禦和亭一直係我嘅至愛 我是不是都會去食特別係午餐 御和亭嘅午餐性價比超級高 我平時就食開圖中所見嘅三色魚生飯 呢碗色魚生飯雖然近來加咗價 但都只係七十蚊 魚生新鮮肥美鮮味足夠 而且分量超級多魚生嘅份量可以多到食曬啲飯 都未食完啲魚生 而且飯本身都有製過有味道 除咗魚生飯本身之外午餐中附送沙律前菜麵豉湯同埋燉蛋 絕對可以滿足大家各樣嘅需求不過禦和亭質素太高喇所以成日要等位如果大家都想食 的話就要預早嚟等位 又或者揀冇咁繁忙嘅時間先嚟食如果唔係會等好耐

2018-07-29 626 瀏覽
今日夜晚食左個粉,唔係好夠飽,口痕想食下串燒,於是唯有落樓下間居酒屋食啦。御和亭其實都食過好多次,亦介紹過唔少朋友去試,大家都係一致好評,大讚超值,性價比高嘅小店。不過朋友多數黎食壽司刺身,其實呢店爐端燒都做得好好,所以今次決定寫寫佢。今日叫左4樣串燒,分別係鹽燒牛舌、塩燒鮮雞睥肉串、汁燒牛肋骨肉同燒雞腎。先講鹽燒牛舌,呢個並非一般日式餐廳個d來貨牛舌,呢度嘅牛舌一d都唔硬,非常爽口,咬落軟軟口感,成口都沖滿油香,配合黃芥末醬食,微酸令牛味更平衡。再講塩燒鮮雞睥肉串,呢個係我每次黎都必食嘅,真係用新鮮雞脾肉整,遲黎有試過賣晒架。雞肉嫩滑絕不乾身,咬落juicy,配合旁邊小青檸嘅汁,令雞肉鮮味更突出,一試保證難忘。而且佢個蔥燒得好腍,唔會有渣,出面無幾多間肯咁慢火去燒。汁燒牛肋骨肉牛油味好重,一啖食落去已經成口油,好適合好牛人士。牛質亦算軟滑,唯獨燒得有少少未熟透,如果怕生嘅,記得同師傅講燒熟dd。燒雞腎就一般水平,細細粒都易咬,但唔算太有驚喜。下次去開御和亭,不彷試下串燒,真係做得唔錯。

鹽燒牛舌

塩燒鮮雞睥肉串

汁燒牛肋骨肉

燒雞腎

燒雞腎就一般水平,細細粒都易咬,但唔算太有驚喜。

下次去開御和亭,不彷試下串燒,真係做得唔錯。
2018-07-24
$200 (宵夜)
鹽燒牛舌
塩燒鮮雞睥肉串
汁燒牛肋骨肉
燒雞腎
其實n_cc一直以來都不吃生的 所以好少主動吃日本菜 不過話說回來n_cc又不抗拒吃日本菜 因為不吃生的也有熟食的啊 而且日本菜既熟食也蠻好食的嗯 呢間位於大埔既御和亭就是其中一間n_cc食完再食 再帶家人朋友一齊去食既日本餐廳 雖然地方細細不過認真唔簡單 由初開業至今短短幾年 由不用訂枱walk in也有枱到今時今日如果無訂枱就要等枱...仲要只係等BAR枱 也許是實在太多回頭客吧 包括n_cc也是其中之一吧(笑~) 由於不吃生 友人很遷就之下只點了熟食 牛油果乳酪沙拉 清新口感既沙拉配上牛油果已經是新鮮 估不到蠻有火花 加上乳酪之後更為驚人友人驚訝配合得宜 而且味道一絕 燒雞軟骨 也是必點之一 食用前淋點青檸汁 酸酸的 雞軟骨香口之餘也能減輕油膩感 燒牛舌 同樣是必點之一 香軟口感特別之餘配上特別醬汁一併食用又是另一番味道 軟殼蟹卷 同樣地也是必點之一 大概是因為喜歡牛油果也好喜歡軟殼蟹 這個正好滿足n_cc兩個必食 兩者併起來不但味道好而且也很融和 豚肉讚岐烏冬 味道清淡得宜 份量也頗多 配料十足 主角豚肉也不少而且不是薄身 兩個人食也足夠呢 炸櫻花蝦野菜餅 是
其實n_cc一直以來都不吃生的 所以好少主動吃日本菜
而且日本菜既熟食也蠻好食的嗯

雖然地方細細不過認真唔簡單
由初開業至今短短幾年 由不用訂枱walk in也有枱
到今時今日如果無訂枱就要等枱...仲要只係等BAR枱
也許是實在太多回頭客吧 包括n_cc也是其中之一吧(笑~)
由於不吃生 友人很遷就之下只點了熟食

兩者併起來不但味道好而且也很融和

豚肉讚岐烏冬
炸櫻花蝦野菜餅
是新產品來的嗯~等上差不多廿分鐘才有的
味道是不錯的不過就是炸物太熱氣了 而且也有點乾 試過一回也就足夠了

整體來說都是滿意的一餐 雖然短期內不會再encore 不過還是會再回頭的
御和亭
大埔翠和里1號永發樓B座地下

就此,謝謝喔~
2018-05-18
5 分鐘 (堂食)
2018-06-23 1230 瀏覽
御和亭魚生丼 | $70 (包蒸蛋、湯、沙律)依個真係太和必食 👍 我成日都會心思思想食 不過都要去開學校果邊先會「順路」食到😂魚生丼好多料😍 有好大隻蝦 不同的角切魚生 如三文魚、立魚、油甘魚等...... 雖然唔係一片片 但都切得好大粒 好送到飯 又滿足到食唔同魚既願望!😎 蒸蛋都好正呢 蒸得好滑~ 仲有沙律係有兩片火龍果😍 可以當飯後果😂👍 我由佢$68食到依家$70 但都覺得可以接受既 都係吸引 😃 個人覺得佢魚生既質素較德X好 👀 除左御和亭魚生丼 佢仲有個極上丼都好正 有吞拿魚蓉、魚籽、帶子、海膽等😊如果想食就記得book位啦 午市都好full~
御和亭魚生丼 | $70 (包蒸蛋、湯、沙律)

御和亭魚生丼

魚生丼好多料😍 有好大隻蝦
蒸蛋、湯、沙律

如果想食就記得book位啦 午市都好full~
2 分鐘 (堂食)
御和亭魚生丼
蒸蛋、湯、沙律
2018-04-29 2091 瀏覽
我敢說這店的$88午市壽司定食,絕對是價廉物美的典範,難怪每天十二時開店前已有人在外排隊等候,品質見證;我也差不多每月光顧數次。定食除了八件壽司(由於廚師選擇的關係,每次的壽司也會有點不同)和加州卷外,也包括沙拉、麵豉湯和蒸蛋,水準佳、份量夠。這店的海虎刺身丼($108)也是物有所值,燒物如鰻魚飯定食、燒牛舌定食、燒三文魚頭定食也做得不俗,不吃壽司的人也不妨試試。這店的師傅雖然忙個不停,但也會跟壽司吧的客人打招呼,輕談數句,很友善。當然如果你可以負擔十至四十倍的價錢到一些高級壽司店用膳,你絕對會有更高的享受,但會否有十至四十倍的滿足,就見仁見智了!

極上壽司定食

2018-04-04
極上壽司定食
  • 壽司定食、海虎刺身丼
2018-04-16 1637 瀏覽
由於老闆住大埔,所以會向大埔試好多餐廳,御和亭絶對係區內top 5推介👍🏾!老闆話上當初係阿媽介紹來食,潮媽😂。星期六放假來食lunch,老闆叫左燒牛仔骨定食,我就叫左個御和亭丼。基本上所有餐都送前菜、沙律🥗、蒸蛋同miso soup👍🏾。個沙律一D都唔hea,番茄好好食😋,個蒸蛋都好足料🍥。以食lunch來講,牛仔骨定食個價錢高左小小,不過質素彌補到荷包上面的損失😬,我偷左老闆兩塊來食😝御和亭丼裡面有唔同的魚生+一隻蝦,我唔肯定佢係咪魚生邊,因為佢D魚生好大粒又好正正方方,加埋隻蝦$70算抵食啦吓嘛!一點也不馬虎的👍🏾。

2018-03-10
15 分鐘 (堂食)
2018-04-12 1637 瀏覽
御和亭 今晚一行五人來御和亭食日本料理,這家一向是出名大排長龍的食堂,我們也提早出門排隊,6時進入。我們點了燒牛舌、燒帶子6隻、明太子雞翼、魚喜之切、石鍋鰻魚飯、豚肉鍋、海葡萄、蝦天婦羅。燒牛舌、燒帶子6隻這個很美味,很鮮,咬下去還很彈牙,汁液在口裡爆發的。yummy明太子雞翼釀得好吃,微辣惹味,但只有兩隻不夠分。魚喜之切 180新鮮直送的魚,是日推介,魚是煎得夠脆,肉嫩但我覺得没什麼味....不值溫泉蛋慢魚飯中規中矩,一半都是比比吃的豚肉鍋味道不錯,足料,但没有九州某123的鮮甜好吃,没有用日本蔥也覺得差一點點,推薦。海葡萄、蝦天婦羅海草味,海水味.... 喜不喜歡就見仁見智,我還是可以的,但比比就會噴。天婦羅我不好,但友人說還不錯。其實能在大埔吃到較日式環境和烹調的日本料理算是不錯,會再來。
御和亭

燒牛舌、燒帶子6隻

明太子雞翼
釀得好吃,微辣惹味,但只有兩隻不夠分。

魚喜之切 180

溫泉蛋慢魚飯
中規中矩,一半都是比比吃的

豚肉鍋

海葡萄、蝦天婦羅
天婦羅我不好,但友人說還不錯。

2018-04-07
2018-04-07 1056 瀏覽
今日我同女朋友跑完步,就去咗食刺身飯,我就提議左去御和亭食,我哋就排咗15分鐘隊,等左5分鐘就終於可以食午飯了。我哋多數都係會叫御和亭丼,前菜就係有沙律同埋燉蛋,我女朋友最最鍾意食燉蛋,燉蛋裏面嘅材料其實都幾豐富, 有日式魚蛋、蟹柳同埋粉絲,味道一流!我同女朋友嘅丼一到,我哋就不停食食食,但係唔知點解好似食唔番以前果種味道咁,以前真係好好食,而家好似差左,少咗三文魚同埋多咗唔知乜嘢奇怪魚仲要連皮嘅,我自己就一般,我仲同女朋友講,我哋可以唔使再去住

我同女朋友嘅丼一到,我哋就不停食食食,
1)電話打唔通,打左2次無人聽(如果無台訂或怎樣都應該有人接聽),去到攞飛2)訂台未黎,無逾時等候,有張台由12:57至1:20個客都未到(應該通知客人逾時等候最多5-10min,安排會更流暢)3)唔注意客人安全,酒櫃門打開了無關,比其他客人撞返埋去,差啲夾到人,後期先有人關返度門4)服務員服務態度好差,問野十問九唔應(話有位叫你)5)等左4個字以上,吧台有4個位唔叫人,自己入埋去都唔安排即刻入坐,服務員就沖出去叫剛到嘅入去,即時問點解等咁耐未入得,佢先叫入6)用膳期間:服務員兩個圍住傾計,另外,壽司製作員有一位在嘻戲**我本身食左幾次呢間店覺得好食先再黎食,但佢地服務態度直接影響我食慾同我對佢間鋪形象。我本身好鍾意周圍食,但我從來唔寫食評,亦唔係做飲食,好希望你地吸取經驗積極改善。**
4)服務員服務態度好差,問野十問九唔應(話有位叫你)

2018-01-30 1857 瀏覽
午餐時份,御和亭一定係排哂長龍傢,所以要黎就一定要早D走過黎等位。睇番佢餐牌,其實都有幾多選擇。今次我地就叫左個御和亭魚生丼御膳,$70就有前菜、沙律、蒸蛋、麵豉湯同埋魚生飯。個沙律有D胡麻醬,幾開胃。至於個蒸蛋都幾好,因為味道同配料都足夠,所以都幾好味。仲有麵豉湯添。唔太咸,好飲。重頭戲當然係呢個魚生飯,刺身蝦相當大隻,又有好多舊三文魚刺身同埋八爪魚刺身。d魚生都幾新鮮,唔怕會食到肚痛。當然,係度會食到非常飽呀。

個沙律有D胡麻醬,幾開胃。

至於個蒸蛋都幾好,因為味道同配料都足夠,所以都幾好味。

仲有麵豉湯添。唔太咸,好飲。

午餐
2018-01-02 1638 瀏覽
今次叫咗我每一次都會要嘅海膽刺身、牡丹蝦刺身同埋三文魚腩刺身。餐廳非常體貼,佢哋會俾埋紫菜我哋包住海膽嚟食,今次我叫左加拿大海膽,佢比北海道海膽差少少,但係由於我成日食北海道海膽,所以今次試嚇加拿大個味道,佢冇北海道海膽咁甜但係都好食,唔會有臭味。另外三文魚腩刺身一盒四片,完全係腩位,入口非常好口感。
2017-10-24 3150 瀏覽
榮登食堂既御和亭無論刺生熱食都好高分 通常係lunch 時間都排長龍,建議大家打定電話book 枱會好d 小弟通常都係食lunch 姐介紹番先lunch price range 就六十幾至一百頭啦💙平既例如壽喜牛喜鍋呀 滑蛋雞呀 聽佢個名好似普通咁。錯哂 ! 真係有水準! 💙刺生黎講88有海老碎金鎗魚飯(大大隻海老係幸福既 蝦頭都好好味), 刺生set 就貴少少不過係飽既~ 💙西京燒銀雪魚! 貴d 但食完好幸福~ 留意番入到餐廳場上面有掛住d黑板,寫住d是日menu, 係有驚喜架~ ✨有次見到極上魚生(井中間加一點), 128 有碎海老, 三文魚腩,xxx魚, 再加海膽, 果斷點左哈哈哈btw lunch time 呢 係包埋前菜既 有沙律啦 好好味既蛋 同miso 湯 飯如果唔夠呢 可以麻煩職員加飯btw 有bar 堂可以坐架~ 2 個人咁坐都幾有氣氛
榮登食堂既御和亭
無論刺生熱食都好高分

小弟通常都係食lunch 姐
介紹番先

lunch price range 就六十幾至一百頭啦
💙西京燒銀雪魚! 貴d 但食完好幸福~

btw lunch time 呢 係包埋前菜既
有沙律啦 好好味既蛋 同miso 湯
飯如果唔夠呢 可以麻煩職員加飯
btw 有bar 堂可以坐架~ 2 個人咁坐都幾有氣氛

甘海老碎金鎗魚腩飯
甘海老碎金鎗魚腩飯
2017-10-16 2483 瀏覽
如果要黎御和亭日本料理食dinner,咁book定位就實唔洗等。唔洗問呀貴又係睇左餐牌先啦。咁都唔少野選擇,而最後我地一行四人叫左和風剌身沙律、雜錦魚生太卷、牛肉壽喜燒、黑豚肉稻亭烏冬、牛油果軟殼蟹卷、黑松露鵝肝炒飯同埋汁燒黑牛玉子飯。和風剌身沙律D刺身又多,又大舊,超抵食。而且味道唔差。雜錦魚生太卷一上台,我地望到都O哂咀,因為D魚生真係大大舊傢,好有幸福嘅感覺。牛肉壽喜燒味道都唔錯,而且價錢唔係好貴但有好多餸,都值得叫黎食。黑豚肉稻亭烏冬好大碟。牛油果軟殼蟹卷竟然有8舊,而且係即叫即炸傢。黑松露鵝肝炒飯好香口,雖然鵝肝係呈粒狀,但個味都非常正。汁燒黑牛玉子飯係估唔到咁好食,因為D牛肉煮得剛剛好,真係好好食。

和風剌身沙律D刺身又多,又大舊,超抵食。而且味道唔差。

黑豚肉稻亭烏冬好大碟。

牛油果軟殼蟹卷竟然有8舊,而且係即叫即炸傢。

黑松露鵝肝炒飯好香口,雖然鵝肝係呈粒狀,但個味都非常正。

2017-10-04 2095 瀏覽
夜晚同班朋友gathering朋友介紹下黎食日本野。等左20分鐘有位,我見有人book位食的。下次我都book位唔洗等了前菜食左個刺身salad,驚喜既係都幾多刺身我有朋友唔食生野要食熟野,所以就食個鰻魚飯,鰻魚飯就普普通通,不過不失啦!多男士既關係叫多個黑松露鮮帶子炒飯,我幾鐘意食呢個,個人喜歡食黑松露👅👅黎到食日本野,就緊係要叫壽司啦。叫左個壽司拼盤,刺身無腥味幾fresh朋友再叫多個軟殼蟹天婦羅小食,好大隻軟殻蟹,又夠脆呢朋友真好叫左好多我鐘意食既野🙂
夜晚同班朋友gathering朋友介紹下黎食日本野。
等左20分鐘有位,我見有人book位食的。
下次我都book位唔洗等了

前菜食左個刺身salad,驚喜既係都幾多刺身

朋友再叫多個軟殼蟹天婦羅小食,好大隻軟殻蟹,又夠脆呢

朋友真好叫左好多我鐘意食既野🙂
這間日本料理已經成了老公和同事的飯堂,他們一星期來一次。老公上次帶我們自己一家人來,今次帶妹妹一家人由荃灣來。我一向是吞拿魚的粉絲,這家和食大份夾新鮮,惟環境嚴迫了點,但仍開車帶妹妹一家來食以慰思念日本之情。每個餐基本上大約$68至$100左右。個餐有火龍果和生菜沙拉作前菜,一碗一般般的麵豉湯和一碗好多料的蒸水蛋。一百元一個和食餐不加一,在官塘樓上舖也食不到。除了呑拿魚,要多讚就是他們的鰻魚,因為新鮮所以一D也不會鯹。

30 分鐘 (堂食)
午餐
  • 海老金槍魚生、鰻魚丼、牛仔骨丼