2018-03-23 3261 瀏覽
呢間食店又係一路收藏左好耐都未去食,因為佢係要多人嗌餸食飯先抵,而且又要book枱,要好難得先約齊咁多人唔甩底去食👯👯 偏偏就俾我遇到呢個機會,一行九人有男有女唔嫌佢位置唔近地鐵站,終於去左食🤤我地叫左砵酒焗桶蠔、蝦多士、啫啫芥蘭、大良炒牛奶、魚湯肉碎浸翡翠苗、椒鹽鮮魷、馳名得龍燒鵝皇、原籠金蒜糯米蝦飯,可能仲有不過唔記得影相~🐚砵酒焗桶蠔無記錯係一人一隻,或者有一兩個人可以食多隻。每隻都超大舊而且個味係超濃既,可以用下面啲生菜包嚟食,好惹味然後個蠔唔會有腥味🍞蝦多士都係佢其中一款招牌菜,食咗就覺得真係值得一試!完全唔油膩而且成塊野都超脆,如果蝦肉可以大舊啲就好啦(忍唔住食晒先影)🥗啫啫芥蘭原來都係多人會order既菜色,我自己本身鍾意食啫啫既配塔,因為個汁好惹味,呢碟菜都唔例外🍶大良炒牛奶唔係到到都有得食,有得食又未必煮得好食,但呢度就唔同啦,個炒牛奶好滑而且唔會無味,煮出嚟亦都唔會太杰,成道菜好適中好岩食🐟魚湯肉碎浸翡翠苗就正正常常,個魚湯撈埋肉碎成個味道好鮮好清新🦑椒鹽鮮魷就係去到邊都一定會嗌嘅!一個好味嘅椒鹽鮮魷除咗啲炸粉唔可以太厚之外,魷魚亦都唔可以韌,要煮嘅時間拿捏得好先至

砵酒焗桶蠔

大良炒牛奶

魚湯肉碎浸翡翠苗

🦑椒鹽鮮魷就係去到邊都一定會嗌嘅!一個好味嘅椒鹽鮮魷除咗啲炸粉唔可以太厚之外,魷魚亦都唔可以韌,要煮嘅時間拿捏得好先至出得街。就咁睇幅圖都知道呢碟椒鹽鮮魷有幾好食啦

椒鹽鮮魷

🦆馳名得龍燒鵝皇真心名不虛傳,啲肉係嫩既咬落去會分開,成個烤肉味出左黎,一咬落去就連埋脂肪同少少汁咁散發係個口到,真係好正,撈埋白飯真係一流😛

馳名得龍燒鵝皇

🦐原籠金蒜糯米蝦飯要同大家講係必嗌既。雖然要到更多人推薦蟹個款,但係因為學生哥銀彈有限,唯有叫平啲呢款,但結果都係咁正。啲蝦同蒜味已經入哂落個飯到,啖啖都係充滿住鮮味,亦有啲蒜粒係到撈埋一齊食仲正

原籠金蒜糯米蝦飯

呢度啲人都幾好,我哋成班食晒飯都傾左好耐,啲人都冇話趕我地走,雖然我哋最後都有自動自覺~ 個地點雖然唔近地鐵站,不過附近都好多巴士小巴出返去第到。極度推介比一大班朋友黎食,尤其係啲姨媽姑姐親戚黎食應該會好滿意☺️
砵酒焗桶蠔
大良炒牛奶
魚湯肉碎浸翡翠苗
椒鹽鮮魷
馳名得龍燒鵝皇
原籠金蒜糯米蝦飯
2018-03-21 824 瀏覽
如果鍾意食肝嘅人,必定要試呢個金錢雞,有叉燒、雞肝、同埋一唔知咩好夾口,似豬腩肉上面夾嗰舊野,其實個配搭幾好味,不過要$40一件就真係貴咗D,所以唔捨得叫咁多,兩個人食,一人一件。砵酒桶蠔就比D砵酒搶哂蠔味,雖然炸到好香口,但完全一D蠔味都食唔到,仲要收$2xx,除非好鍾意食蠔,否則我個人就唔太建議叫呢個砵酒桶蠔黎食了。好咸嘅介蘭,不過都算叫做有少少特式,因為佢係煲還煲菜還菜咁分開上,黎到先倒落個煲到。甜品、糖水係送嘅
甜品糖水係送嘅
2018-03-12
2018-02-21 1615 瀏覽
好期待食金錢雞, 不過要等到三月,香食太爺雞,不過已經賣曬,所以抱住一個心態,今餐食完,會再返黎多一次。蝦多士入口好碎,不過味道麻麻,蝦都無味,呢個可以skip山楂咕嚕肉:啲肉唔會乾,外面炸得好香好碎,山楂味道酸甜得黎岩岩好,正!啫啫芥蘭:有鑊氣味,調味都做得好,不過煮多十秒就好啦,始終有d生生地梅菜炒飯: 最最最回味, 有好多飯焦,唔痴牙,梅菜同豬肉好野味,平時夜晚小食飯嘅我都要食兩碗,落豬油系個煲邊嘅係唔同啲個紅豆沙真係好沙!唔太甜,不過一入口就知係心機作,為呢餐飯有完美嘅句號。食後感:色,香,味都好好,唔咩特別要彈,一定會再返黎
蝦多士
蝦多士入口好碎,不過味道麻麻,蝦都無味,呢個可以skip
梅菜炒飯
紅豆沙

食後感:色,香,味都好好,唔咩特別要彈,一定會再返黎
2018-02-19
  • 砂鍋扣肉脆米炒飯
2018-02-14 2742 瀏覽
開業40多年的老店,以多款懷舊菜式作招牌菜,例如:太爺雞🐔、金錢雞🐤、野雞卷🐥等。上星期媽媽慶生飯🎂,特意帶她來回味一下~山楂咕嚕肉🐷:肉質鮮嫩多汁,酸酸甜甜的,很醒胃。原籠羔蟹糯米飯🦀:蟹羔超多!蟹肉爽口彈牙,啖啖糯米飯充滿荷葉香味。金銀蛋浸豆苗🥗:豆苗配魚湯底很鮮甜,不過不失的一道菜。啫啫芥蘭🍲:芥蘭鮮嫩爽脆,配上微辣而不油膩的調味,風味十足!大良野雞卷🐥:一味懷舊茶式。以豬油捲著肉片和火腿,先蒸後炸。可怕上菜時已經變涼,外表失去了酥香口感,入口只剩下油膩感,可惜。馬拉糕🍰:新鮮蒸起~ 入口非常鬆化,加上甜度適中,讚!桂花糕🌸:晚飯附送的甜點。入口香甜,桂花清香十分濃郁,加上具美白肌膚、排解毒素等功效,有那個女生會抗拒?當然媽媽也不例外~總結:雖然訂了位,但也在門外等了30分鐘,還有門口有座位可供老人家休息。另外建議大家訂位時也順道訂菜,不然都會好像我這樣和太爺雞無緣了。😭

山楂咕嚕肉🐷:肉質鮮嫩多汁,酸酸甜甜的,很醒胃。

原籠羔蟹糯米飯

金銀蛋浸豆苗🥗:豆苗配魚湯底很鮮甜,不過不失的一道菜。
金銀蛋浸豆苗

大良野雞卷

馬拉糕🍰:新鮮蒸起~ 入口非常鬆化,加上甜度適中,讚!
馬拉糕

2018-02-10
生日
原籠羔蟹糯米飯
馬拉糕
  • 金蒜蟹蒸糯米飯
2018-01-04 3051 瀏覽
自從mikiki 商場的出現,以及啟德區陸續發展起來,新浦崗一帶也漸漸發展起來。不過,在工廠區一帶,其實仍隱藏著不少平民食肆,其中得龍更是擁有超過40年歷史的老店,提供不少懷舊菜式。我們先點了金錢雞,成份包括肥豬油及雞肝等,以今時今日的角度去看,可能不算健康。但難得去到老店,沒理由不試吧?另一味懷舊得來又不健康的是蝦多士,以蝦膠釀在油炸多士之上,十分美味!這裡還有一些傳統的“功夫菜”,但正因為功夫太多,外間的酒樓已很少提供,說的是雞蛋蒸魚腸這一道菜。雖然兩者都是平民食材,但只要處理得宜,也能化成美食!用來送白飯,簡直一流!最後奉上的甜品,包括紫米露和桂花糕,兩者都挺好吃,後者口感有點像jerry, 有點驚喜!

金錢雞

雞蛋蒸魚腸
紫米露
魚湯魚腐浸皇帝菜
2018-01-03 1994 瀏覽
第一次到這非常有名的新蒲崗得龍大飯店。 坐下來的時候感覺地方有點擠迫跟一般的傳統酒樓無異。 在點菜的時候 因為是午飯時間 我們點了一些午市時間的菜式。先說豉油炒淮山麵的味道適中但感覺有點油。 再來就是那排骨菜飯,菜飯份量驚人味道也好只是那排骨就有點太炸了。 沙薑雞飯 飯的分量亦是非常的多,飯中惨有雞油,雞是還好。說到點心部分, 因為已經點了很多飯,所以沒有多點其他點心,只點了在市面上比較少有的豆沙包和乾蒸牛肉。 乾蒸牛肉的部分感覺普通,雖然蠻鬆軟但感覺牛肉不太優。他的豆沙包非常好味!內裡有鹹蛋黃,讓豆沙包的甜味減淡,非常好味!2時就可以點下午茶的菜單,我們點了他有名的話梅呼嚕肉。咕嚕肉還是酸的但很有傳統咕嚕肉的味道。整體上沒有太大驚喜!有可能要在晚上再來試一下他的其他特色食品才可以更加好的判斷得龍的水準。

2017-12-25
  • 豆沙包
2018-01-03 1339 瀏覽
去得龍開餐得有運氣才行!幾個月前第一次點梅菜扣肉真的驚為天人,可惜上星期再去食,只有幾片又乾又硬的黑色豬肉片,梅菜份量連一茶匙都沒有。上次見隔離枱的燒味飯幾正,今天去點了燒肉燒鵝雙并,送上枱一見,😱分量少得可憐,連原本有的一條青菜也被扣押了,真的好失望😞⋯⋯最慘的是燒肉加送了兩條黑色豬毛,原本已經不多的餸買少見少,今晚才跑馬仔,難道師傅已經預咗要鋪草皮影響了心情⋯講返食物質素,燒肉皮香脆但肉就偏碱,燒鵝肉雖得三小件但亦食得到佢皮香肉亦不太粉,可以單叫。聽說年頭加了價,但牆上的menu 仍未update,所以如果單的收費有出入時未必係佢地收多你㗎。服務員的態度其實無乜問題,提供了最基本的服務,沒有要求,不過收銀個兩個阿姐就不敢恭維啦!
2018-01-03
2018-01-01 1165 瀏覽
舊式的茶樓, 懷舊的美食, 也是我其中一個常去的飯堂.踏入2018年, 得龍也乘勢調整了一下食物的價錢, 也算是合理的加幅.今天點了星洲炒米和燒腩骨飯.星洲粉米配上芥醬和辣椒醬, 香辣惹味. 米粉也不會炒得太乾.燒腩骨皮脆肉軟, 肉仍帶有肉汁, 配上我最愛的薑茸, 送飯一流.這次沒吃點心, 下回再向大家報告一下.
2018-01-01
2017-12-23 1330 瀏覽
這個飯店其實已經好耐歷史,每次去新蒲崗都會見到經過,不過唔知點解從來都冇去食,今次陳冬至就來幫襯一下今日一定人多啦好在有定位,八點鐘去到幾十人在門口等待,他們左右都有店舖仲有樓上,地方都真係夠大裝修環境就比較一般比較老舊,亦都不大乾淨先來一個燒鵝,皮燒得都幾脆,肉都幾香,可惜太肥,皮同肉之間超多肥膏,見到都怕怕招牌菜,桶蠔夠大隻,好表面應該係點左炸漿,食落去有一塊不脆不硬的,有點奇怪,不過味道不錯海皇羹用了都十足有蝦有蟹肉有魚肚龍蝦麵,味道都幾香,熟到剛剛好,只係個面比較差一點,有點乾醬汁不夠炒飯都是他們員工推介的,好香口,最特別是他們混合了一些揸過的米,每一啖都食到脆脆的,口感好豐富最後阿媽都要叫一個馬拉糕來吃,好大,真係有半個足球咁大,上枱熱辣辣,阿媽冇揀錯好味

裝修環境就比較一般比較老舊,亦都不大乾淨

海皇羹用了都十足有蝦有蟹肉有魚肚

2017-12-16 897 瀏覽
呢個晚飯組別一定食啲老字號食肆,我哋4年後再嚟得龍一敍。大邪王同鍾兄訂咗位6:30到達,即刻點咗味沙鍋大龍躉先,佢話因爲生炆嘅關係,烹調時間比較耐。我同大佬7:00先踏入門口,好熱鬧,已坐無虛席。再加梅菜蒸菜芯、燒味拼盆同炸大腸拼炸鱔。第一味上枱係個沙鍋大龍躉,熱辣辣,滋滋聲!龍躉一大舊魚腩喺個鍋裡面,唔係一般酒家俾啲唔知咩斬件魚肉炆埋一煲。內有大大片炸支竹,原粒大而肥美蒜頭,當然有啲燒肉吊香整個鍋嘅野味啦。魚肉香軟得嚟彈牙,魚甜香油盛,真係齒夾留香。支竹索晒魚嘅油份同精華,一咬juicy到不得了,蒜頭香糯無比。成個鍋份量十足味道一流!第二味上係個燒味拼盆,有燒肉、叉燒、油雞、薰蹄(海蛰墊底)仲有唔知係鵝定鴨(我冇食所以唔肯定)。成個拼盆一般啦!第三味嚟個梅菜蒸菜芯,梅菜實在香甜唔太咸,令菜芯食落更香甜。最後炸大腸拼炸鱔,大腸外脆內軟唔靭,略嫌唔夠調品同炸得比較黑,炸鱔方面一般,皮薄,鱔味有啲欠奉。甜品陳皮紅豆沙,一向唔太好中式甜品嘅我都好讚,唔太甜,果皮香,紅豆質感啱啱好,粉得嚟有𡁻頭。是晚兩位大兄請小妹同新婚大佬食飯。
呢個晚飯組別一定食啲老字號食肆,我哋4年後再嚟得龍一敍。
再加梅菜蒸菜芯、燒味拼盆同炸大腸拼炸鱔。
是晚兩位大兄請小妹同新婚大佬食飯。
沙鍋龍躉
燒味拼盆
梅菜蒸菜芯
炸大腸拼炸鱔
2017-12-15
沙鍋龍躉
梅菜蒸菜芯
2017-11-16 1189 瀏覽
以往差唔多本本飲食選第一叉燒時, 得龍總會榜上有名, 好今日星期六得閒就試你。入到門口, 所有侍應一副唔憂做的樣子, 自行就坐。下午茶燒味粉單雙拼一律35元, 就只吃一味, 叉燒河, 另再叫叉燒包。來到的叉燒是瘦的, 很鞋, 味是好, 但真是好鞋。河粉是用來炒的那種, 很粗。整體來說, 碗叉燒河很鞋很粗。叉燒汁也沒有很濃。至於叉燒包, 包質地好, 而叉燒的味道也是不錯。即蒸的。舊店不用加一, 茶水6元, 一人埋單總共60。結論: 下次不來。因沒有很符合預期。
至於叉燒包, 包質地好, 而叉燒的味道也是不錯。即蒸的。
舊店不用加一, 茶水6元, 一人埋單總共60。
結論: 下次不來。因沒有很符合預期。
2017-10-21
  • 叉燒包
2017-11-01 1708 瀏覽
傳統飯店,雖然很多人認為水準下降,但路經新蒲崗,還是值得來一趟懷舊晚宴。下午未夠六點在新蒲崗搵食,走到得龍,收銀姐姐熱情招呼內進坐下,坐到六點點菜。在沒有預訂的情況下,點了鴨腳包、太爺雞、大良炒鮮奶、椒鹽魚咀、咕嚕肉、砂鍋脆米炒飯(得獎菜式)。鴨腳包風采依然,點了兩件,已剪成細件上桌,非常細心。太爺雞煙燻味道濃郁,感覺咸了點,也可能是個人口味偏淡的原故。大良炒鮮奶沒有過多的油份,師傅功力之作。椒鹽魚咀炸粉太厚,太乾身。咕嚕肉很酸,已無昔日水準。得獎的砂鍋脆米炒飯咬口特別,老爺子話此炒飯的咬口來自脆米,個人不太喜歡,但未食過的絕對值得一試。

鴨腳包
2017-10-29
鴨腳包
  • 砂鍋扣肉脆米炒飯
2017-08-21 2816 瀏覽
之前同朋友食過,都知道此店專門食懷舊菜,但當時唔熟航程,沒有在訂位前訂下特色懷舊菜-金錢雞及鴨腳包,今次終於訂了.一行三人試左以下幾個菜式:-) 金錢雞(意見:很好食,叉燒夠甜,豬潤香滑,透明肥肉又爽口,夾著薑片,很配合,很可口)-)鴨腳包 (意見: 切開賣相似金錢雞,味道都很似,是蜜汁味,包鴨腳的大腸衣,腸衣爽口,叉燒粒,芋頭粒,尚算特別)-)山渣咕嚕肉 (意見: 咕嚕肉香脆唔油膩,山渣汁分量剛剛好掛在肉上,但可惜菠蘿今次覺得很酸)-)古法焦糖馬拉糕(意見:$68一底大過大人手掌,的確底食,,糕中間只有細小氣泡,可見是搓揉夠耐,很軟身,不會似方間食完似食左一陣風咁.-) 醬爆軟殼蟹(意見:軟殼蟹粉漿太多,基本上都分不到是蟹還是粉漿.醬汁味較咸,此點落單前沒有考慮到,因為軟殼蟹太淋,索了太多汁,下次可能叫回椒鹽軟殼蟹更可口.侍應服務殷勤,大部食客都是曾經光顧,亦都深知店內古舊裝修及衛生狀況,一切都只在乎食而已.一看餐牌,價錢都是海鮮價,可能某些菜式是工序多,有心做食物的店,的確是值得以高價去懷舊一下.
之前同朋友食過,都知道此店專門食懷舊菜,
今次終於訂了.一行三人試左以下幾個菜式:

-) 金錢雞

叉燒粒,芋頭粒,尚算特別)

但可惜菠蘿今次覺得很酸)

-)古法焦糖馬拉糕(意見:

-) 醬爆軟殼蟹(意見:

2017-08-19
  • 金錢雞
2017-08-17 1957 瀏覽
得知這裹有古法鴨脚湯钣,週四和老婆特地去品尝一下。飯店賣相一般,是舊色街坊飯馆,但午市确是供应鴨脚湯钣。味道真是不錯,可以比美以前旺角龍鳯茶楼久违的水準。另外也要了一份梅菜扣肉飯,扣肉火候充分,梅菜味道適中,确是好配搭。再加了一碟例牌燒鹅,這次午餐就非常豊富。鸭脚飯只售48元,老婆要求換麪,加多了8元,扣肉飯4O,可以説是合理。
2017-08-16
2017-08-14 2080 瀏覽
6星期六晚六時半入座,帶同老人家一行6人到了得龍飯店晚飯,以為可以帶給老人家品嚐舊派菜。點了幾個小菜和冬瓜盅,但吃落感覺唔掂,咕嚕肉太酸,大豆牙肉盞太咸,煎鯪魚肉更不知所謂,冬瓜盅無料兼太貴,其他一般吧。除了食物質素不佳外,最令人氣憤是服務態度,員工太沒禮貌了,未到八時員工已不停滋擾,有人還在吃時不停收拾碗筷,主動要我先埋單,最後更請我們即時還枱,但我們還在吃紅豆沙呢,看一看錶只是7時55分!跌錢又受氣的一餐,此飯店已被列入我的黑名單。