2024-07-26 145 瀏覽
係新界區生炸雞脾聽得最多係三多原來除非三多雞脾,係新界屯門都有間好出名,叫很得輝🐓一聽個名就諗起肯德基咁啱又賣雞🐓又賣磨菇飯🍄真係幾貼切😂😂我淨係試皇牌生炸雞髀 🍗果然雞有雞味🐓🐓仲要即叫即炸 好大隻雞脾一拎上手熱到食唔到之餘熱到連調味粉都落唔到🥵🥵有個自助調味區可以落唔同嘅粉調味估唔到甘薄既外皮都咁脆👍🏻👍🏻咬開入面嘅時候仲有D煙飄出黎😶‍🌫️😶‍🌫️D雞肉滑得黎仲好Juicy👅
係新界區生炸雞脾聽得最多係三多
原來除非三多雞脾,
係新界屯門都有間好出名,叫很得輝🐓
一聽個名就諗起肯德基

估唔到甘薄既外皮都咁脆👍🏻👍🏻
咬開入面嘅時候仲有D煙飄出黎😶‍🌫️😶‍🌫️
D雞肉滑得黎仲好Juicy👅
  • 皇牌生炸雞髀
講到屯門名物,一定唔少得生炸雞髀「很得輝」。作為屯門人嘅我,已經食過無數次。直到老細開左大角咀分店,我覺得質素有稍為唔同之後,就少左食嚕。舖頭位置比較遠離市中心,唔太方便,所以難得經過就食下佢,有需要可以打電話落定單。太耐冇食由幾年前$28加到$35,都明白物價貴左。竟然見到係老細開店!!!所以更加要買黎食,希望老細可以返多啲屯門店🥲🥲皇牌生炸雞髀 $35 真係世一炸髀,即叫即炸熱辣辣炸雞髀,肉質超嫩滑,一咬落去超多肉汁爆晒出黎。炸粉唔會太厚,炸到超級鬆脆,回憶嘅味道返曬黎。舖頭有提供調味粉比你揀放喺枱面任你落,辣粉仲有寫明辣度,食得辣可以揀死神辣粉。

皇牌生炸雞髀 $35
2023-12-24 1308 瀏覽
喺呢個涼颼颼嘅夜晚,走咗入間撲鼻而來係香味十足嘅食堂。一入門,眼光直奔櫃檯後面嘅《沙薑雞髀》。嘩,一啖咬落去,個雞髀瞓身直竄!肉質鮮嫩多汁,真係極品。冇想到,呢啲肥美嘅雞髀就住喺脆聲脆氣嘅表皮下面,呢啲脆皮唔多唔少,正好包裹住雞肉,真係食得我心都暖笠笠嘅。再啲嘅話,個蘑菇飯都幾出彩,飯粒煮得啱啱好,而家啲蘑菇又唔係篤水貨,口感滑溜溜。洒落去嗰啲汁,食落去啱哂大家口味嘅濃郁度,實在係聰明過山竹🍚。至於《炸脾》,簡直就係一啲小食嘅楷模。外皮發出金黃的光閃閃,夾雜住咔咔聲,簡直係我對脆嘅定義。由裏至外,酥到港式茶餐廳都要跪低唱征服。加埋啲調味,哥哥姐姐,這就是令人唔自覺咬指天的秘密武器!依間食堂嘅招牌雞髀同炸脾,真係做得出彩,驚喜滿分心情好,我打算定期都要搵機會黎再享受過。認真講,屯門確實搵到一個心水好去處啦,啱哂吓夜未眠或者需要夜晚一啖好嘢嘅朋友!🌜🍗💕

2023-12-05 892 瀏覽
屯门老字号之五,之前试过大埔好出名嘅三多炸鸡肶,觉得不错,今次专登去屯门找传说中的屯门名物:很得辉鸡髀,嚟到时已经见不少擁趸捧场,出了名服务态度很一般,卅四蚊一只有点expensive,但味道很赞,即叫即炸,新鲜热辣辣,外皮劲松脆,兼且咬落肉质嫩滑,汁水好多,的确好吃,屯门名物果然名不虚传!
屯门老字号之五,之前试过大埔好出名嘅三多炸
场,出了名服务态度很一般,卅四蚊一只有点
生炸髀外脆內嫩,juicy熱辣辣,經過可一戰🤘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍗 屯門馳名生炸髀 HK$34・味道:皮薄肉嫩,皮肉都唔會分離。雞肉juicy嫩滑冇雪味。真係生炸好辣手😂。btw好多味粉揀!不過未去到要特登入屯門食XD・口感:生脆冇加炸粉所以唔會咬到薯片級脆度,個人喜歡咬落去卜卜聲咁脆(´◔​∀◔`)・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:薄脆好食生炸髀,等十分鐘值嘅👍,好食但未去到要特登要入屯門食。個人覺得差在味道,prefer佢調埋味,不過揀味粉都不錯😌・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
生炸髀外脆內嫩,juicy熱辣辣,經過可一戰🤘!

🍗 屯門馳名生炸髀 HK$34

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-10-23
2023-10-03 874 瀏覽
🔅小食 🚹1-2人 🐻炸物控——————喺「炸髀關注組」被點名推薦·到底《很得輝》嘅炸髀係咪真係咁好食😋?假期下午3點左右去到,陽光☀️猛烈直射店舖…而呢隻炸髀,都係熱辣辣即叫即炸👍🏽大概要等10分鐘時間,就有得食啦😆!🐻🐻‍❄️都覺得係心中炸髀頭三名!炸皮薄,肉質依然鮮嫩,但🐻食過另一間有名炸髀店,加上鍾意食酥脆嘅口感,所以就鍾意再厚粉啲、炸得再脆啲嘅~🐻‍❄️女仔唔鍾意太油膩,反而就好like炸粉薄而又脆,調味唔會話味精太多太咸,食完都唔會好想飲水👍🏽結論:鍾意實肉嘅一定要試👍🏽🤤冬天食熱辣辣仲正!
🔅小食 🚹1-2人
🐻炸物控
——————

皇牌生炸雞髀

結論:鍾意實肉嘅一定要試👍🏽🤤冬天食熱辣辣仲正!
2023-10-02
2023-07-22 920 瀏覽
細細間嘅炸雞店,但係口碑非常之好,人氣爆燈。當我哋踏入餐廳,迎面嚟嘅係一陣香氣,好似即刻就把我哋嘅肚餓喚醒。不過最令我驚喜嘅係店舖嘅衛生情況,一塵不染,好整潔!由於係第一次黎呢度,我哋決定叫咗兩款招牌菜式:「炸雞脾」同「沙薑雞髀」。落單嘅時候,我哋嘅心情都好興奮,好期待嗰啲美味即將降臨!啱啱啲炸雞脾送上嚟嘅時候,啲味道好香,皮脆肉嫩,啖啖香辣,真係正!仲要係連佐啲醬料都幾有心機,增色不少。不過話說返嘢,當時天氣都幾熱,食咁多辣嘢都啱啱好,不過唔啱唔啱就食多幾塊啦!接著上嚟嘅「沙薑雞髀」都唔遑多讓,肉質鮮嫩多汁,伴住啲特製嘅沙薑醬汁,酸甜味道啱晒我嘅胃口。正所謂「食得咸魚抵得渴」,再加上食完啲炸雞脾,真係令我食指大動!而我哋呢次嘅用餐經歷亦不止於美食本身,因為我哋係同好幾個好朋友一齊嚟嘅。佢地嘅陪伴令呢次食飯更加開心愉快,一面傾下計,一面議論著下次嚟「很得輝」要試咩新菜式!講咗咁多,話說返啲天氣,就係間炸雞店嚟講,最適合嘅就係舊區雨後嘅天氣啦!悶熱嘅天氣啫,啲辣味嘅炸雞同埋啲清新嘅沙薑雞髀,真係好岩喉啤啤!嚟到呢度,仲可以飽嚐美食,同埋享受親朋好友嘅歡聚時光,真係一舉兩得啊!終於啦,我哋

終於啦,我哋係「很得輝」度過咗一個美食探險,豐富嘅味覺體驗同埋愉快嘅時光。下次如果再有心情同埋肚餓嘅時候,我一定會再嚟呢度搵食!同埋,忘記提,個店舖衛生真係令我印象深刻,所以係方便、舒適嘅環境下享受美食,真係增色不少!
2023-07-12
2023-07-18 636 瀏覽
之前已經有好多人推介得輝係炸雞髀天花板,一試果然係世一🤤|炸雞髀係用吉列方法去炸,即叫即炸,製作需時大約10分鐘左右,岩岩炸起時熱焫焫,可以跟據個人口味加唔同調味粉🧂🤩 推介: 蜂蜜牛油、椒鹽、4星魔蠍 (好辣)外賣返屋企15分鐘之後先食,炸雞髀仍然熱焫焫,外皮金黃香脆,一咬雞肉勁juicy,唔會皮肉分離,冇加味粉嘅部分食得出本身已經醃得好入,原味食都好正! 味粉嘅部分蜂蜜牛油甜甜地,加埋椒鹽粉嘅咸香,再加上4星魔蠍辣辣地,令人會一啖接一啖不停食! 如果唔食得辣,都有其他冇咁辣嘅味粉可以加,絕對係下午茶/ 宵夜最佳選擇!😋
之前已經有好多人推介得輝係炸雞髀天花板,一試果然係世一🤤|

🤩 推介: 蜂蜜牛油、椒鹽、4星魔蠍 (好辣)

2023-07-02 542 瀏覽
網上見到大角咀有很多美食小店,其中一間就是很得輝的生炸雞髀🍗 原店在屯門,現在大角咀也開了分店!炸雞髀即叫即整,需時大概10分鐘。雞髀皮炸得薄脆,內有肉汁!🤤 店內還有不同味粉加上👍🏻💲 皇牌生炸雞髀🍗:$32

💲 皇牌生炸雞髀🍗:$32

2023-05-27 619 瀏覽
皇牌生炸雞脾- 雞脾很有份量,有成兩隻手掌咁大。- 由外賣回家再擺放10分鐘先再食,前後經過20分鐘,炸脾外皮依然香脆,食落不會皮肉分離,炸粉一點都唔厚,炸得夠乾身,不會油冧冧,雞肉很有肉汁,醃得很入咪,雞脾冇一處不沾上炸粉,令人一啖接一啖咁食,一試愛上😍- 拎炸脾時急住趕回家,忘了灑上自助的味粉😫-炸脾即叫即炸,所以需時製作,大概8-10分鐘,但完全值得等👍🏽
皇牌生炸雞

- 雞脾很有份量,有成兩隻手掌咁大。
- 拎炸脾時急住趕回家,忘了灑上自助的味粉😫
2023-05-19 453 瀏覽
入屯門見有時間就搵下有咩好食,見有生炸雞髀俾度出沒,當然要去試吓啦,個位置都唔算難搵,我屯門站行過去十分鐘左右,冇位外賣店,咩都唔好講黎隻炸髀先,師傅炸即炸等10分鐘,當然無問題啦最緊要好食,貨到,都大隻熱氣同香氣從紙袋係咁湧出黎,急到冇比手機食就錫左啖先,脆、滑、多汁。係個味淺左D.可能我無加味粉啦。整體85分以上。正呀!
2023-04-15 603 瀏覽
平時都吃生炸雞髀,炸得香脆誘人,再撒不同辣度的辣粉十分滋味。不過最近上火熱氣,試試沙薑雞髀也不錯丫。沙薑雞髀隔著外賣盒都聞到超香的香料味道,雞腿大大隻超多肉。又滑又juicy,不曉得是否因為少了炸粉,吃完整支後感覺不太飽、還是因為太好吃覺得吃一只不夠,超想再來一隻。碗仔翅用上冬菇、肉絲、粉絲與木耳絲,不太曉得但估計是打生粉芡。是充滿兒時回憶的碗仔翅味道。好吃好吃。香芋蕃薯波想念台灣,所以加購蕃薯波止癮。外皮炸得香脆q彈,散發甜甜的蕃薯香,很不錯啊即使領2完外賣隔15分鐘後才吃也沒有焗冧

即使領2完外賣隔15分鐘後才吃也沒有焗冧

2023-03-31 523 瀏覽
以前嚟過已經覺得係勁好食嘅炸雞髀,因為外脆內軟😘今次再嚟食都覺得超級好食,味道完全冇變 ❤️❤️❤️喺附近搵個空位即刻食 係熱辣辣超好味😽不過我個人認為自己加辣粉有少少唔方便🤣因為唔可以加得好均勻🤪但係隻雞髀就算冇加任何粉都係完勝香港九成嘅炸雞髀🤣仲叫咗個餐跟蘑菇飯同埋一杯無糖茉莉綠茶😊蘑菇飯嘅味同KFC嗰個有啲唔同 但我覺得仲好食過KFC 啲蘑菇又大大粒😍 杯無糖茉莉綠茶都好適合配炸雞髀飲🤪可以解油膩😋仲有一樣嘢係依家很得輝仲裝修埋 感覺乾淨企理過以前勁多😙經開附近真係必食🤤🤤🤤🤤

天氣凍冰冰但又想食宵夜,OpenRice 搵屯門有咩食呢,就畀我搵到喱間很得輝。💛💛💛見佢生炸脾好吸引咁,啲人又勁推,忍唔住轉兩轉車黎食。未到前都打去同佢落定order先,到時去到就可以即攞走。因為佢啲髀係即叫即整,真係需時。佢最主打生炸髀嘅,但我唔太想食炸野,又覺沙薑髀真係少見,就叫左啦。沙薑髀配蘑菇飯套餐都係$50,仲送一杯無糖茶。《沙薑雞髀》買到返歸,個髀都仲微溫(天氣真係太凍),忍唔住即刻黎返啖,爆多汁,雞髀勁嫩,真係唔係長期煲住嘅。表面沙薑味十足,加埋雞本身嘅汁,真係食唔停口。舊雞髀都唔係細,啖啖肉,但都好快比我清曬,無得輸呀。《蘑菇飯》一啲都唔細架,飯量十足,汁都恰好,蘑菇片超多,啖啖都食到蘑菇。汁似xfc得黎又比佢濃,又似黑椒汁但又無黑椒嘅刺激感。支持很得輝💛💛💛,好過支持肯德🐓🤭🤭🤭希望佢可以長長久久咁做落去,仲未試生炸髀呀!要開到可以堂食!開爆佢!
見佢生炸脾好吸引咁,啲人又勁推,忍唔住轉兩轉車黎食。
沙薑髀配蘑菇飯套餐都係$50,仲送一杯無糖茶。

《沙薑雞髀》

《蘑菇飯》
蘑菇飯

支持很得輝💛💛💛,好過支持肯德🐓🤭🤭🤭
希望佢可以長長久久咁做落去,仲未試生炸髀呀!
要開到可以堂食!開爆佢!
外賣自取
蘑菇飯
  • 沙薑雞脾
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 很德輝(屯門金滿閣)💥 大隻仔之前經過屯門,專登去食屯門好出名嘅生炸雞髀🍗「很德輝」,「很德輝」遠離市中心,大隻仔好少入屯門,唔太熟路,所以都要搵咗一陣間先搵到店舖,去到「很德輝」見到門面拉低1/4鐵閘,以為店舖未開,後尾問老闆幾時開舖,老闆先解釋原來鐵閘壞咗。😂😂「很德輝」岩岩裝修完,大家快啲試吓裝修後既新舖,味道有冇分別。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 皇牌生炸雞髀 $33「很德輝」皇牌生炸雞髀即叫即炸,落單之後需要等15分鐘以上,炸雞髀岩岩炸起,熱辣辣,大隻仔打開紙袋已經有一陣香味飄出嚟,炸雞髀係用吉列方法去炸,外皮比一般炸雞脾更加香脆,雞髀肉質仍然十分juicy,食落外皮香脆,肉質嫩滑。門口放滿不同種類嘅味粉,可以按個人喜好,落不同嘅味道,六種味道粉由不辣到死神級辣。不辣 - 椒鹽海苔微辣 - 椒鹽麻辣一星辣 - 純辣三星辣 - 香草辣四星辣 - 魔羯辣五星辣 - 死神辣🔥 沙薑雞髀 $33肉質嫩
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

三星辣 - 香草辣
四星辣 - 魔羯辣
五星辣 - 死神辣

🔥 沙薑雞髀 $33
肉質嫩滑,沙薑味重,但比起吉列炸雞髀,冇咁驚喜,相比之下,較為遜色。

溫馨提示:
「很德輝」炸雞髀🍗 比較熱氣,大隻仔食完當日就生飛滋,大家記得飲涼茶。😅😅

• 沙薑雞髀
  • 調味粉