餐廳: 彭慶記
資訊:

1天前 0 瀏覽
係隔離祥興食lunch,ad hoc 再訂晚餐蝦子柚子驚豔,有口感,又無任何澀味蒜香骨,真係齒頰留香,返到屋企都重有蒜香味乾炒牛河,唔會油淋淋,好香口,辣椒醬出色整體好滿足,下次多人啲再試啲貴價手工菜
係隔離祥興食lunch,ad hoc 再訂晚餐
蝦子柚子驚豔,有口感,又無任何澀味
蒜香骨,真係齒頰留香,返到屋企都重有蒜香味
乾炒牛河,唔會油淋淋,好香口,辣椒醬出色
整體好滿足,下次多人啲再試啲貴價手工菜
  • 蝦子柚皮
2024-01-06 952 瀏覽
味道算係唔錯,但超級細碟,以為叫錯小童餐。一碟炒河得嗰幾條。第一次見炒河用個砵仔裝住,中間仲要拱起。食完諗住仲要去隔離食碗雲吞麵先夠飽。其他地方炒河起碼都用個長碟裝滿啦!
2023-12-05 1001 瀏覽
兩人吃兩份午餐,每份$100 左右,生炒骨迷你一碟得幾舊,粟米班塊一碟得4舊,包例湯,青紅蘿蔔粟米湯,奇怪在湯是白白地色但完全無味,飯碗也是特制的,超細碗,好似細個亞媽拜神嘅碗咁細,價錢唔包茶同要加一,叫左普洱,完全無茶味,食完都唔覺飽,結賬$250環境方面,入到去還有一張枱,位置望到廁所,個位好大陣尿壓味,好不衞生, 我哋食完野已經拿拿聲叫人結賬,但無侍應理我們,有個老男人走埋嚟我哋張枱以為佢係客人想座我哋張枱,後面才知原來條友係喺到做野想俾壓力我哋趕客走,野食好食都無用,下次唔會再去

生炒骨
2023-11-29 852 瀏覽
今次食咗啲咩?嚟「彭慶記」試吓佢哋嘅家常味啦🤤。一入到去,見到金色大門迎面,搭住中式裝潢,感覺好親切!一落座,就攞起餐牌四圍望。侍應仲好親民,服務到位,感覺好放鬆👍。首先,蟶子皇嘅香味夠曬噴鼻,食落去爽口得嚟唔膩,蒸得啱啱好,粉絲又吸晒嗰鮮味,真係惹味至極。跟住試咗個炸生蠔,啲蠔肉彈牙又鮮甜,外皮脆得黎唔油膩,食落好滿足!然後啲糯米釀雞翼,佢嘅外皮脆卜卜,啖啖肉感,填滿咗糯米和瑤柱,咬落去香口得滯,真係腦漿都要迸出嚟🤩。不過那啲士多啤梨生炒骨就實話實說,嚡唔係特別吸引,啱啱唔太合我胃口。最後嚟個椒鹽鮮魷同肉絲炒河都炒得掂,魷魚鮮香又唔過韌,河粉滑口得黎各有特色,嗰啖芽菜是晚最出奇,清甜得嚟唔會搶鏡。食物總體上係正!平民化又夠味,真係大滿足嘅一餐,仲會再嚟!👏👏👏

2023-11-25 699 瀏覽
幫襯呢間小店10幾年,因為疫情所以呢兩年主要買外賣多。但係呢半年每次落去攞外賣,老闆同啲夥計嘅態度差都非常差。尋日落去見到老闆,我好有禮貌咁問一聲請問外賣有未,佢好唔耐煩兼黑晒面咁講一聲,未有啊,轉身就走咗。如果你唔想做外賣咪出聲囉,我落嚟買嘢,唔使我受你氣呀!仲有次次都話攞啲食物去我架車度,結果次次都淨係擺咗喺門口枱度,冇人理,又唔出聲,想點啊?仲話米芝蓮推介,服務咁差,點對得住D食客。唔會再返去買嘢
點對得住D食客。唔會再返去買嘢
2023-11-25
外賣自取
2023-07-28 1594 瀏覽
连续十年米其林虽然不是平价米其林,但也算算是米其林里吃的上的了点的几道菜里最喜欢的就是炒鲜奶了,值得来一次的店,只是这个价格很难多次带人来吃相对来说整体品质比较好的店
连续十年米其林
虽然不是平价米其林,但也算算是米其林里吃的上的了
点的几道菜里最喜欢的就是炒鲜奶了,
值得来一次的店,只是这个价格很难多次带人来吃

相对来说整体品质比较好的店
  • 大良炒鮮奶
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
2023-07-01 1483 瀏覽
今天到養和醫院探病,離開時剛好是午餐時間,決定順便係跑馬地搵食。行過一條街,就見到呢間食傳統香港菜既米芝蓮一星餐廳彭慶記,對於我呢啲孤陋寡聞既新界人,我真心被驚豔到😉😀蒜香排骨:入口酥脆,不油膩 👍👍👍👍👍魚下巴 :薑蔥香味爆棚,魚肉滑到呢 👍👍👍👍👍椒鹽鮮魷:新鮮有咬口 👍👍👍👍👍麻婆豆腐:不辣,咸淡適中,小朋友送飯一流👍👍👍👍決定再返來食下一次,再試其他菜式!

蒜香排骨:入口酥脆,不油膩 👍👍👍👍👍
魚下巴 :薑蔥香味爆棚,魚肉滑到呢 👍👍👍👍👍
椒鹽鮮魷:新鮮有咬口 👍👍👍👍👍
麻婆豆腐:不辣,咸淡適中,小朋友送飯一流👍👍👍👍

決定再返來食下一次,再試其他菜式!
2023-07-01
  • 魚下巴
家人慶生月又來了,又是試中菜的好機會。今次來到了資深食評人都是常客的米芝蓮一星粵菜食府 — 彭慶記。開業已經有二十年,可能因為地段問題,縱使一直在我記憶中,也久久未有拜訪。.走進店內,一眼看完,大概只有十張枱, 枱與枱之間位置不算鬆動。老闆也自知,用餐途中也自嘲「黎呢到食飯係坐得唔舒服嫁」。可能因為店內天生的缺憾,讓老闆堅持其他方面盡善盡美,讓這家庭式經營飯店獲得連續10年米芝蓮一星榮譽。.menu上菜式非常多,想要簡簡單單家常便飯的有粟米斑塊之類的;較名貴可宴客的也有原隻鮑魚或大鮑翅;或是時令的羊腩煲;傳統考功夫的大良炒鮮奶更是特別推介⋯⋯最後試了以下的菜式:.✿ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 $65/隻新鮮大大隻蒸蟶子配上海量的粉絲,十分惹味✿ 菠蘿生炒骨 $168同樣是推介之一,酸甜醬烹調得恰好,味道恰好,稀結度也恰好,排骨煎炸也沒有很乾。✿ 順德砵仔焗魚腸 $158傳統菜式,也很家人喜愛的,基本上到哪都會一試。這裡的較平常吃到的面層更乾脆,魚腸蛋的部分沒有多餘的水份,焗得很出色。味道上唯筆者覺得可稍微鹹多少少,但相信只是個人口味的因素。✿ 啫啫芥蘭煲 $158上枱咋咋聲,熱力十足,職員都有細

✿ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 $65/隻
新鮮大大隻蒸蟶子配上海量的粉絲,十分惹味
蒜蓉粉絲蒸蟶子

✿ 菠蘿生炒骨 $168
菠蘿生炒骨

✿ 順德砵仔焗魚腸 $158
順德砵仔焗魚腸

✿ 啫啫芥蘭煲 $158
上枱咋咋聲,熱力十足,職員都有細心提醒
「小心熱」。薑汁味相當足夠滲透每根芥蘭。
啫啫芥蘭煲

✿ 瑤柱糯米釀炸雞翼 $75/隻
另一道少考功夫的小食,糯米很香,餡料均勻,雞翼炸的十分香脆

✿ 大良炒鮮奶 $228
整餐飯最驚艷的菜式!向來都知道這道菜不易做,很考師傅功架,一不小心奶味太重或是雞不滑。雖然筆者第一次食,但感覺奶同蛋白比例調整得很好,兩者不會有一方喧賓奪主,蛋白非常的滑,慢慢就流入了口中。而且加入了瑤柱和帶子,帶點鮮味,賣相平凡的一道菜卻毫不簡單。

✿ 闊少炒飯 $178
炒飯幾乾身,味道正常
闊少炒飯

若論整頓飯,筆者覺得所有菜式都很到位,沒有任何一道會有特別不好的感覺。另外值得一提的是,上菜效率非常高。雖然理解是急著要還枱所致,但同時所有細節都做足,主動換碟加水以至連送客這動作都是表現自如不造作。不知不覺又被這窩心的服務感染了,亦明白這裝潢低調不顯眼的食府為何獲得星級榮譽。
蒜蓉粉絲蒸蟶子
菠蘿生炒骨
順德砵仔焗魚腸
啫啫芥蘭煲
闊少炒飯
2023-04-30 1086 瀏覽
食物尚可 服務不行一坐低零招呼 坐咗五分鐘都冇人so我哋兩個可能生客關係 同熟客就吹曬水Fine..食物普通啦 士多啤梨骨少少特別但火喉普通 米芝連餐廳但服務就要改善下啦~
食物尚可 服務不行

一坐低零招呼 坐咗五分鐘都冇人so我哋兩個
可能生客關係 同熟客就吹曬水
Fine..食物普通啦 士多啤梨骨少少特別
但火喉普通

米芝連餐廳但服務就要改善下啦~

👦🏻💙既朋友黎左香港想食呢間😆眼見店鋪門面就掛滿左好多米芝蓮一星 呢個名銜好似由2013年無停過😅 裡面full曬(⚠️ 記得預約) 有好多外國遊客🤭店面唔大 好傳統既decoration🤣 原本以為好好食 點知麻麻地 價錢亦偏貴😅🤣 大排檔好似仲正d hahahaha😜 要我推薦一道菜…可能就士多啤梨生炒骨吧🥲🤣•♡ 士多啤梨生炒骨🍓 $168聽到個名都覺得好好味 但其實就係普通既生炒骨😂😂 咕嚕肉囉~ 不過炸粉唔厚 肉很厚實!呢點加分~(但我真係食唔出士多啤梨味 似菠蘿咕嚕肉 加幾塊士多啤梨落去炒🤣🤣)·♡ 琥珀密椒牛仔肉🐮$158啊😂真係好家常菜 無鑊氣既🥲🥲 普普通通無咩特別!·♡姜蔥魚鰾煲🐟$168有呢個煲仔加大蔥唔係應該好香架咩🥲🥲點解又係普普通通😂 魚鰾油膩感很重⚠️·♡乳香芋卷 $138umm 鹹點來的 不是甜的!無咩芋頭香味~ 同想像中有出入!原本以為係好奶好creamy帶微甜的味道🤭·♡ 大良炒鮮奶🍼$228呢個都係鹹點來的~ 牛奶和蛋白一起炒 配上少量的帶子🤣 點埋d黑醋比較好味!可以試下 都幾特別~但覺得都係麻麻地😂·♡ 瑤柱糯米釀炸雞翼🍗$75 1件 (2隻起)d

♡ 士多啤梨生炒骨🍓 $168

♡ 琥珀密椒牛仔肉🐮$158
啊😂真係好家常菜 無鑊氣既🥲🥲 普普通通無咩特別!

♡姜蔥魚鰾煲🐟$168

♡乳香芋卷 $138

♡ 大良炒鮮奶🍼$228

♡ 瑤柱糯米釀炸雞翼🍗$75 1件 (2隻起)
d料係好足好滿既~ 不過食落去沒有感覺很驚艷~就係正常既雞翅包飯既味道🤣 定價頗高💰

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$400 up
味道:🍑
環境:🍑🍑
性價比:🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑
回頭率:🍑

📍 彭慶記 (跑馬地)
跑馬地奕蔭街25號地舖
质朴亲民的传统顺德菜馆,在跑马地卧虎藏龙10余年,连续多年获得米其林一星的肯定。虽然位置偏了些,但是金子总会发光,值得为这家店专程来一趟跑马地,这一顿吃得尤为舒心。·风格颇有几分唐人街的喜庆,店虽小但整洁干净,墙面挂着多年来荣获的赞誉,有着老店的讲究、工整、有条不紊。工作日中午到店率比较迟,客人以街坊居多,服务态度非常好,普通话交流无碍,老板临走前还跟我们打招呼说谢谢。·菜式很丰富,好多功夫菜,光是看名字都想吃!生猛海鲜和时令小菜是这里的特色,定价不走高端粤菜路线,午市甚至有不到百元的一人套餐,份量实在,性价比能打。·【大良炒鲜奶】之前看过一眼照片,就跟着魔了一样对彭庆记念念不忘。牛奶炒成块块卖,就,挺神奇的,如果只能点一道菜,我会毫不犹豫选它!·炒鲜奶和炒滑蛋有点异曲同工之妙,一个是在大良牛乳中加入蛋白和生粉,一个是往蛋液中加牛乳,都很考验炒功。不过后者大部分茶餐厅都在做,能吃到前者的店可就屈指可数了。·厚墩墩的炒鲜奶一层层堆得老高,像在盘中开出了一朵漩涡状的花。洁白的牛乳被油分润出了浅浅的金色,刚一凑近,浓郁柔顺的奶香便自动往鼻腔中飘了进来。·牛乳、蛋白和生粉的比例很好,炒出来质地
【大良炒鲜奶】
牛乳、蛋白和生粉的比例很好,炒出来质地均匀,滑软不硬,带着轻巧的韧性,微凝不泻的姿态看得人心潮澎湃!吃上去弹嫩如布丁,轻盈如舒芙蕾,柔滑细腻如双皮奶,让我如痴如醉。炒鲜奶,就是牛乳的最高待遇吧!
本身调味不重,是喝不惯牛奶的我也能接受的程度,但豪迈地放了一把元贝颗粒,鲜味瞬间一发不可收拾。盘底还铺了炸粉丝,感觉没什么味道就拿来吸油了。
【蒜茸粉丝蒸蛏子】
这么粗壮的个头,这么饱满的肉质,算蛏子中的巨无霸了吧。比手掌和手机都长。嚼得出来的紧致和鲜弹,绝非冷冻货色可比。
跟大排档那种可以在口腔中持续半天的浓重蒜味相比,它的蒜味要温和很多,但并不代表不入味。粉丝很舍得给,在盘中垫了厚厚实实一层,吸饱了酱汁的咸香,嚼起来弹韧有力,完全舍不得浪费。
【金银蛋豆苗】
夏天用苋菜,冬日转豆苗,这里的蔬菜,吃的是时令。鲜亮的汤底浸润着翠绿的豆苗,端上桌时幸福地冒着热气,秋冬就好一口暖胃的汤汤水水。
金银蛋是咸蛋和皮蛋,掰成碎块纷纷扬扬铺在表面,仿佛豆苗是一块翠绿的画布,任由咸鲜味发挥,吃着比单纯的青菜有趣很多。
【虾子柚皮】
水果入菜,在粤菜中并不少见(这里招牌菜之一还有🍓士多啤梨生炒骨),不过第一次吃到这道虾子柚皮的人大概都会惊呼:柚子皮还能这样做啊?!
柚子皮处理得好,吃起来毫无涩味,用虾子上汤炆煮,咸香绵软到完全不像吃柚皮,那入口即化的奇妙质地,竟有几分像芋泥!
一汪浓厚的酱汁泛着诱人的光泽,将上汤的鲜味尽数吸收进,仿佛凝结成一层晶莹的皮冻覆在表面。味型比较厚重,初尝丰腴,但多吃几口就觉得咸腻。
2022-12-12
  • 大良炒鲜奶
  • 蒜蓉粉丝蒸蛏子
2022-11-22 1848 瀏覽
同蕃薯Uncle歡樂暢飲到大肥放埋工,一行四人決定喺鄰近嘅「彭慶記」晚膳。跑馬地街坊小店嘅金漆招牌及門面十分光亮,不難認出。正門嘅圓柱木門設計及室內嘅吊飾都好有中國色彩。用餐大堂一目了然,左右擺出兩排二至六人餐桌,簡潔企理。牆上掛出嘅米之蓮牌匾及海報彷彿正要提醒食客中菜廳已連續十年獲選為星級食府。中文餐牌共有四頁之多。留意到開瓶費一率$150/樽,都非常合理。黑板則列出廚師推介精選。蒜茸粉絲蒸蘇格蘭空運鮮味蟶子皇($65/隻):即叫即蒸嘅蟶子皇爽脆鮮甜,滑溜嘅粉絲更索盡精華。脆皮炸美國肥美筒生蠔($45/隻;四隻起):炸至金黃嘅生蠔外脆內嫩,蠔隻本身夠肥美厚潤,雖然上枱時唔見有煙,不過大家真係要睇熱!糯米釀炸雞翼($75/隻;兩隻起):已去骨嘅雞翼脹卜卜,外層嘅雞皮香脆不油膩,皮下混入咗瑤柱嘅糯米飯煙韌鮮濃。士多啤梨生炒骨($168):生炒骨偏硬同嚡,當真冇諗到最期待嘅廚師推介反而最為失色。椒鹽鮮魷($148):大大件椒鹽鮮魷咬落鬆脆有嚼勁。肉絲炒河($128):河粉同肉絲一樣軟滑,當中嘅芽菜又夠爽甜,簡單可口。跑馬地中菜「彭慶記」面積雖小,但勝在店主及服務夠親民,毫無星級架子,鑊氣小
跑馬地街坊小店嘅金漆招牌及門面十分光亮,不難認出。
正門嘅圓柱木門設計及室內嘅吊飾都好有中國色彩。
用餐大堂一目了然,左右擺出兩排二至六人餐桌,簡潔企理。
黑板則列出廚師推介精選。
蒜茸粉絲蒸蘇格蘭空運鮮味蟶子皇
脆皮炸美國肥美筒生蠔
糯米釀炸雞($75/隻;兩隻起):已去骨嘅雞翼脹卜卜,外層嘅雞皮香脆不油膩,皮下混入咗瑤柱糯米飯煙韌鮮濃。
士多啤梨生炒骨
椒鹽鮮魷($148):大大件椒鹽鮮魷咬落鬆脆有嚼勁。
椒鹽鮮魷
肉絲炒河($128):河粉肉絲一樣軟滑,當中嘅芽菜又夠爽甜,簡單可口。
肉絲炒河
跑馬地中菜「彭慶記」面積雖小,但勝在店主及服務夠親民,毫無星級架子,鑊氣小菜即叫即煮,新鮮熱辣,四人晚餐嘭嘭聲咁一粒鐘內搞掂,效率極高,唔怪得知越夜越多客。
2022-11-15
蒜茸粉絲蒸蘇格蘭空運鮮味蟶子皇
脆皮炸美國肥美筒生蠔
肉絲炒河
2022-07-29 2184 瀏覽
店面裝修非常像在唐人街隨處可見的小店,甫一進內就看見大量的米芝蓮獎牌,彷彿是”monogram”一樣,充斥着整個店舖。這家店的菜式價錢倒是非常貼地,一點也不像米芝蓮餐廳的餐牌。第一道上的菜是大良炒鮮奶,鹹鹹的,鮮奶混合蛋白,配上大量的油及新鮮帶子一起炒,非常滑嫩、口感豐富,第一次吃到高質而不甜的炒鮮奶👍🏻非常好👍🏻第二道是糯米釀雞翼,就是普通的糯米飯釀入普通的雞翼,皮不脆,亦沒有特別出彩的地方,味道一般般。大老闆以為我們有叫白飯,所以拿了兩碗過來,我們就要了一碗,可惜飯下得太多水,米粒都黏在了一起,而且明顯放得太久,又冷又乾,失望。蒸魚的重點是肉質夠不夠滑嫩,以及豉油調味得好不好,可惜這家店一樣都沒有做到。魚肉吃得出是新鮮的,但可能是太大條的關係吧?肉質比較韌。魚肉可說是來貨問題,但豉油的味道非常淡,這一定是店家問題。幾經誘惑下(店員不斷推介),試了他們口中非常鮮甜的蟹,據說是老闆一大早上在赤柱的蜑家手上購入,即使白烚(水煮)也一定美味,那就試試白烚吧!味道一般,算微鮮甜吧?但不得不說店家非常細心,竟然預先替我們分離好殼和肉,我們完全不用使用任何工具就可以直接吃蟹,值得一讚👍🏻酸甜骨是

這家店的菜式價錢倒是非常貼地,一點也不像米芝蓮餐廳的餐牌。

酸甜骨是用泰式雞醬以及燒烤醬混合而成的醬汁翻炒而成,肉質不錯,味道太濃,而且感覺兩款醬的配合有點奇怪,有點太膩口。

炒莧菜本身店家使用的食材不好,更處理得不好,味道苦澀而且有泥渣,明明炒得濕,但菜吃起來卻像烘乾,估計是隔夜了。

可樂夠凍,但太冰了,接近結冰的狀態,喝起來沒有味道,放久了也沒有用。
糯米釀雞翼
白飯
蒸魚
水煮蟹
甜酸骨
可樂
2022-04-20 2169 瀏覽
 彭慶記地址:跑馬地奕蔭街25號地舖趁放假就同朋友空肚去跑馬地食呢間米芝蓮老字號中餐館😎蒜蓉荷葉糯米蒸蟹 🦀🍚$328好驚喜,隻蟹居然比想像中大隻有肉仲有少少膏,而且都幾鮮甜~糯米吸唒啲蟹嘅鮮味, 濕濕地又好香😍,正~糯米釀雞翼 🐔🍚$75/隻雞翼炸得超級酥脆,雞肉很滑很多汁,而且又唔油膩,釀滿美味的糯米飯😋,好香口,正。士多啤梨生炒骨🍓🐷 $168生炒骨骨頭唔多啖啖肉, 肉質很腍而帶少少脂香味,加上酸甜度平衡得岩岩好,好Match,好開胃🤪,正。大良炒鮮奶 🥚🥛$228內裡軟滑甜甜地,而且又入口即溶😚,正。#nicefoodie跑馬地
 彭慶記
地址:跑馬地奕蔭街25號地舖

趁放假就同朋友空肚去跑馬地食呢間米芝蓮老字號中餐館😎

蒜蓉荷葉糯米蒸蟹 🦀🍚$328

糯米釀雞翼 🐔🍚$75/隻

士多啤梨生炒骨🍓🐷 $168

大良炒鮮奶 🥚🥛$228
內裡軟滑甜甜地,而且又入口即溶😚,正。

#nicefoodie跑馬地

2022-02-21 1501 瀏覽
昨日天寒地凍 諗住買個羊腩煲返屋企暖暖胃,搵過跑馬地都好似無乜邊間特別好食,於是貴就貴啦,走去買彭慶記,諗住都唔會衰….點知………成個羊腩煲裝左喺2個小型茶餐廳炒飯用嘅,四方塑膠外賣盒,看得出塞到滿哂,當時心諗,咁滿,咁啲湯呢?咁點滾菜食…. 返到屋企,開左,果然塞實哂,唔夠汁滾菜,不過見仲熱,算數,因為肚餓,開蓋照食…..一路食一路搵,說好的羊肉呢?!噢,搵到,手指尾咁大粒,仲要肥多過肉….千辛萬苦,搵完都無5粒….呀唔係….虎,仲有幾條羊腩絲….. 彭慶記 咁係乜野玩法

2022-02-20
外賣自取