餐廳: 彩福皇宴 (安達中心)
資訊:

2024-03-28 317 瀏覽
同屋企人食飯揀咗呢一間中式酒樓,位置喺尖沙咀夠晒方便,而且酒樓都好大,啲枱唔會好密,環境裝修都幾靚。我哋見而家酒樓做緊一個龍鳳雙輝優惠好抵食,分別係$88 1條清蒸生猛龍躉同埋$38半隻炸子雞。我哋四個人可以叫一款,如果再多啲人六位可以叫晒兩款。金沙黃金蝦拼南瓜 $108呢個做小食送啤酒一流,黃金蝦好香脆,連殼都食埋,鹹蛋黃加牛油甘香甘香,惹味惹味。金沙黃金南瓜都好好食,炸南瓜好粉好甜,配上鹹蛋黃金沙好夾。得獎叉燒(小食) $88呢度嘅叉燒係得獎菜,我哋當然要試吓,就揀咗分size細細的小食。叉燒上枱熱辣辣,都有七八件,蜜糖味香,叉燒醬調味好好,而且肉質好鬆化,唔怪得之攞獎啦。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $120呢個份量好足,色彩繽紛。咕嚕肉雖然望落去比較濕,炸得唔係好夠咁樣,但係原來每一粒肉都包住好多醬汁,甜甜酸酸好醒胃,肉應該係半肥瘦,所以好鬆化,一啲都唔會乾柴。鮮菠蘿好甜,食完啲肉又食吓菠蘿越食越開胃。X0醬野菌蘆筍炒帶子 $118帶子大大粒,幾厚肉,火候啱啱好,咬開超嫩滑。XO醬好惹味,炒野菌好好味,蘆筍都幾多,但係略嫌唔夠嫩有啲有筋,不過味道係好好嘅。清蒸沙巴龍躉斑 1斤2両 $88呢

金沙黃金蝦拼南瓜 $108

得獎叉燒(小食) $88

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 $120

X0醬野菌蘆筍炒帶子 $118

清蒸沙巴龍躉斑 1斤2両 $88
呢個優惠我哋梗係唔可以執輸啦,寫明係一斤二兩嘅生猛龍躉,條魚好新鮮,魚肉白雪雪,蒸得火候啱啱好,幾滑而且夠鮮唔腥,沾上蒸魚豉油食仲正。

瑤柱鮮蝦雞粒福建飯 $138
呢個福建炒飯都好足料,除咗有啲蝦粒,仲有帶子粒、瑤柱、雞粒、一啲蔬菜粒,蛋炒飯底炒得粒粒分明,充滿蛋香,配埋上面嘅餸料一齊食,好佐飯。我忍唔住食咗兩碗。
2024-04-17 0 瀏覽
放工同父親大人去尖沙咀食晚飯,阿爸話唔想食西餐,無問題,搵間酒樓食中菜!見到尖東有間彩福皇宴在尖東安達中心,地點方便又唔怕路面人迫人,決定試下。入到酒樓見到坐了半滿不用等位,整體都很乾淨,枱興枱之間又唔會坐到好迫,感覺舒服。有張落單紙有超值海鮮孖寶、三寶介紹,我哋點了龍躉孖寶$298。翡翠炒龍躉斑球鑊氣炒菜出先,大大碟炒龍躉斑球,有8大塊,每塊都係有厚度的,咬落口大啖肉,炒得剛好魚肉唔鞋口,而且魚肉連著厚厚的膠質魚皮,滿滿的骨膠原!西蘭花都有驚喜,快炒保持爽脆,而且唔會油膩。配埋白飯食一流。古法蒸龍躉斑頭腩斑頭腩有10件以上,肉質比斑球的油脂分布多一點,充滿魚油香,部分有少許大條魚骨,阿爸更喜歡這一碟,可能因為落了豉油味道比炒斑球更濃郁些,而且斑頭腩更軟滑啱老人家。每人一大碟魚加白飯,食到飽飽好滿足,而且食魚肉比食紅肉更健康,想下次試吓其他海鮮孖寶餐!

翡翠炒龍躉斑球

古法蒸龍躉斑頭腩

2024-04-10
2024-04-11 1 瀏覽
尖沙咀安達中心的彩福皇宴,餐廳裝修精緻,座位寬敞舒適,婚宴、朋友聚會的好地方。Menu都頗多選擇,尤其是今晚特價金牌脆皮燒雞,原價半隻車130,今晚$38,抵食。 金牌脆皮燒雞$38,燒雞見到外表已經非常吸引,啡金的顏色,皮脆肉滑,而且多汁。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120,粉皮不厚,肥瘦均勻,口感外脆內爽,甜酸味剛好消減油膩感,很惹味!真味帶子小炒皇$118,小炒皇是韭菜花,加入很多配菜,有帶子、蝦幹、腰果、菜葡、青紅椒……,帶子鮮甜,小炒翠綠,炒得夠鑊氣,口感爽脆,多重口味,是真.滋.味!!甜品紅豆桂花糕,外表切成心形好可愛,少少煙韌口感,不太甜。凍楊枝甘露,兩個甜品中最喜愛楊枝甘露,少少煙韌的西米,還食到一粒粒的芒果,及少少酸的柚子肉,又香又甜。

甜品紅豆桂花糕,外表切成心形好可愛,少少煙韌口感,不太甜。

2024-04-04 74 瀏覽
第一次來呢間。在網上看見晚市套餐優惠試了$2480 的圍餐 去到現場 人數不多。OK 不太嘈吵。 菜式出來唔錯喎。菜式有點特色 不算太傳統來來去去個幾味, 個壽包有成果鹹蛋黃 真係驚喜。柚子薯仔骨個個都讚好
2024-03-28 88 瀏覽
農曆新年之後,好少同家人食中菜晚飯,突然有啲掛住酒樓中菜嘅味道。今晚就同家人來到尖沙咀呢間彩福皇宴食晚飯。酒樓有幾款菜式例如蒸龍躉$88同埋脆皮雞半隻$38做特價都好吸引。得獎叉燒王(小食)$88得奬菜式味道果然不錯,叉燒微暖,蜜汁輕輕包裹着,燒得少少燶邊,肉質軟腍。清蒸生猛龍躉班$882-5人可選一款特價菜,我哋揀咗呢款,呢個特價菜真係好抵,條龍躉班新鮮,大大條。魚肉白雪雪又滑,配埋蔥絲及調味剛好的蒸魚豉油,好鮮味。金沙黃金蝦拼南瓜$108呢碟餸好邪惡,咁鹹蛋黃包住晒大蝦同埋南瓜,鹹蛋黃超甘香綿密,鹹香鹹香,超正。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120份量好大,咕嚕肉肥瘦適中,肉質腍滑,酸甜惹味好佐飯,菠蘿鮮甜多汁加上車厘茄,令菜式清爽不少。XO醬野菌箭筍炒帶子118 帶子大粒鮮滑,XO醬提鮮。野菌露筍炒得有鑊氣又惹味。如果露筍再嫩d,就更爽脆了。瑤柱鮮蝦雞粒福建炒飯$138賣相好吸引,配料豐富加上醬汁鋪滿在粒粒分明的蛋炒飯。配料有雞粒,蝦粒,帶子粒及冬菇粒等。

得獎叉燒王(小食)$88

清蒸生猛龍躉班$88

金沙黃金蝦拼南瓜$108

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$120

XO醬野菌箭筍炒帶子118

瑤柱鮮蝦雞粒福建炒飯$138
2024-03-10 310 瀏覽
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅原隻鮑魚燒賣皇 3件$46叉燒腸粉$45豉汁香芋蒸排骨$40石鍋珍菌百福豆腐$64茶芥$17/位🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅假日去咗食點心,酒樓地方大座位多,我哋坐咗去偏廳幾舒服。我哋叫咗幾個點心一齊食。原隻鮑魚燒賣皇呢款燒賣皇面上有隻小鮑魚,燒賣大大粒,仲有蝦。叉燒腸粉,腸粉皮好滑,叉燒肉有蜜汁。豉汁香芋蒸排骨,排骨肉質腍身,配上豉汁同香芋幾豐富。石鍋珍菌百福豆腐熱辣辣,石鍋入面有珍菌同豆腐,豆腐入味又夠滑。

🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
原隻鮑魚燒賣皇 3件$46
叉燒腸粉$45
豉汁香芋蒸排骨$40
石鍋珍菌百福豆腐$64
茶芥$17/位
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅

假日去咗食點心,酒樓地方大座位多,我哋坐咗去偏廳幾舒服。

叉燒腸粉,腸粉皮好滑,叉燒肉有蜜汁。
豉汁香芋蒸排骨,排骨肉質腍身,配上豉汁同香芋幾豐富。

今次同班Friend去咗彩福皇宴撐場,講真,呢度嘅食物真係令人驚喜不斷!首先,嗰兩隻龍蝦煮得啱啱好,軟綿綿嘅淮山麵攞嚟吸曬龍蝦嘅精華,入口即溶,味道鮮甜得嚟唔膩口🦞。而嗰盅足料嘅鷄煲鮑翅,湯頭濃郁,每一啖都食得到嗰股海鮮嘅鮮甜同埋雞湯嘅甘香,實在過癮🍲。記得嗰碟懷舊金獎叉燒,喂~啖啖肉,嘴裡嘅肥瘦比例啱得嚟唔膩,叉燒腍滑得來又唔失嗰份燒味,肚仔忍唔住一塊又一塊😋。而啲美國桶蠔,外皮金黃香脆,裡面鮮美肥嘟嘟,真係太正喇!講到嗰魚香茄子肉鬆煲,味道啱晒我口味,熱辣辣嘅茄子夾埋肉鬆,每一啖都咸香四溢!至於嗰原個椰皇燉燕窩,滋味滿分,食完之後滿足到唔得喇🥥。最後,嗰涷楊支甘露,甜甜地解返個膩,完美收尾!彩福皇宴呢次真係幫我地搞掂咗成場晚餐,每一樣都係心頭好,下次攞定班Friend再嚟過!👍🍴🎉

2023-12-22 1024 瀏覽
第一次黎呢間尖東分店食晚市 黎既時間係星期四晚8點 臨近過冬前夕。我地泊車係安達中心 但事後埋單既時候問店員佢地先同我地講竟然無泊車優惠 明明間餐廳就喺停車場樓上 間餐廳都係安達中心 但就連泊車優惠都唔做 非常失望。我哋叫嘅係套餐 15人食 有男女老幼 但食物非常一般 蒸魚不太新鮮 炸子雞肉也不滑 空氣很焗 老人家缺氧得臉紅耳赤 通風很差 地方也非常迫店員服務態度很差 老屈我地訂左燒鴨但明明無訂 不會再幫襯 也不推薦給身邊的任何人 差評!

空氣很焗 老人家缺氧得臉紅耳赤 通風很差 地方也非常迫

2023-12-21
團年飯
2023-11-14 1564 瀏覽
丫妹終於考完試, 今晚終於可以一家人輕鬆食個Dinner, 丫媽提議下就去咗尖東「彩福皇宴」食晚飯。酒樓空間感大, 檯與檯之間夠哂寬敞, 就算人流多都唔會太過嘈吵, 適合一家人聚會。晚市有兩款「龍鳳雙輝」非常抵食! 價錢仲抵過屋企自己煮!【玫瑰頭抽豉油雞(半隻)】特價HK$38 (原價加一: +$13)份量好足, 頭抽豉油調味令雞皮色澤均勻有油光, 肉質嫩滑多汁, 玫瑰頭抽豉油令鮮雞味提升。【七味椒鹽九肚魚】HK$168九肚魚炸得金黃鬆化, 有如平時食開椒鹽鮮魷嘅炸皮, 內裡魚質濕滑, 入口即溶。外脆內軟, 再配合表面少少椒鹽, 鹹鹹地, 送啤酒一流!酒樓精選咗幾款秋冬推介菜色:我地揀咗【蒜蓉炒豆苗】HK$108豆苗炒得清脆嫩綠、有水份, 清甜冇渣, 有淡淡蒜香。

晚市有兩款「龍鳳雙輝」非常抵食! 價錢仲抵過屋企自己煮!

玫瑰頭抽豉油雞(半隻)

【七味椒鹽九肚魚】HK$168
七味椒鹽九肚魚

酒樓精選咗幾款秋冬推介菜色:

我地揀咗【蒜蓉炒豆苗】HK$108
豆苗炒得清脆嫩綠、有水份, 清甜冇渣, 有淡淡蒜香。
蒜蓉炒豆苗
2023-11-13
玫瑰頭抽豉油雞(半隻)
蒜蓉炒豆苗
  • 玫瑰頭抽豉油雞
2023-08-02 2499 瀏覽
呢間酒樓既點心一向都好有心思,而且味道都不俗,好適合一家大細來聯繫感情。♨️原隻鮑魚燒賣呢款燒賣係呢間酒樓既特色點心之一,佢粒鮑魚細細粒咁係啲燒賣上面,份外吸睛。啲燒賣粒粒都好足料,又新鮮,高貴得來又帶點平凡。♨️布拉滑腸粉個賣相就普通,食落是充滿米香的。🥣生菜魚片粥粥底很綿,味道不過不失。♨️生煎包包都很鬆軟,煎得很好,肉配合包既味道,真的不錯。♨️旋風流沙包呢個包都係呢間酒樓特色點心之一,佢外表係一個旋風咁既樣,入面係爆漿流沙包,包體很鬆軟。♨️馬拉糕鬆軟得來帶有黑糖的味道,真的不錯。♨️紅棗糕堅韌的,香香的紅棗味。🧁綠茶芝士蛋糕呢個蛋糕只有淡淡既芝士味,綠茶味近乎沒有,消化餅不夠實淨。

♨️原隻鮑魚燒賣

♨️布拉滑腸粉
個賣相就普通,食落是充滿米香的。

🥣生菜魚片粥
粥底很綿,味道不過不失。

♨️生煎包
包都很鬆軟,煎得很好,肉配合包既味道,真的不錯。

♨️旋風流沙包

♨️馬拉糕
鬆軟得來帶有黑糖的味道,真的不錯。

♨️紅棗糕
堅韌的,香香的紅棗味。

🧁綠茶芝士蛋糕
呢個蛋糕只有淡淡既芝士味,綠茶味近乎沒有,消化餅不夠實淨。
2023-07-13 2134 瀏覽
今日去食晚餐全包宴,本身我哋order話想要半席,waiter粒聲唔出攞住張單同餐牌走咗,餸菜黎到先發覺唔對路,問咗好幾個waiter都唔理我哋,自行走開左,冇一個人解答到我哋嘅問題。臨尾經理過嚟先話呢度冇半席。後尾算數,七個人食全席…得兩、三個人識得做嘢,其他人咩都唔知咁,執走番啲食完嘅碟都唔識做。舉手叫人過嚟舉左好耐先有人應,已經講得好清楚我哋想要幾個盒裝走啲餸,之後第二個人行過嚟問我哋係咪想嗌其他餸。埋單嗰陣啲人問我哋張單喺邊,問題個waiter攞走咗之後根本就冇俾返我哋,埋單成二千幾,食到個人勁燥。咁大間集團咁嘅服務質素,然後絕對唔會再黎🙂
2023-07-13
2023-03-28 2511 瀏覽
中午再陪外國老闆去食飯, 今次揀左附近既另一間酒樓係安達中心, 要搭lift上到13樓, 如果本身唔識路可能都要搵下呢到係用電話掃QR code落單, 之後機器人送餐, 黎到先再有人放上台感覺幾先進今次人少D, 叫左幾碟點心, 點心唔錯之後叫左個XO醬腸粉, 比較咸, 麻麻地最後叫左個福建炒飯, 正正常常, 無咩特別最想講既係呢到既服務第一就係我地有時想叫待應過黎問野, 但招手招左成5分鐘都未有人理你, 個D待應好似特登唔望過黎咁, 之後我忍唔住大聲叫佢過黎, 佢先黑曬面咁行過黎第二就係我地想叫可樂 (因為外國人想飲), 我都知未必好常見, 咁手機點餐冇都正常, 叫個待應埋黎叫, 佢咩都冇應就走左去, 之後見到佢去問人, 問完又走左去, 行開左幾分鐘先拎罐可樂返黎, 你去拎冇問題, 但起碼話我知你去問下or去拎呀最後就係我地問佢有冇紙巾, 佢直情打開雙手好悔氣咁話冇呀! 真係聽到火滾!!
中午再陪外國老闆去食飯, 今次揀左附近既另一間酒樓

感覺幾先進

今次人少D, 叫左幾碟點心, 點心唔錯

之後叫左個XO醬腸粉, 比較咸, 麻麻地

最後叫左個福建炒飯, 正正常常, 無咩特別

最想講既係呢到既服務
2023-03-24
2023-02-11 2310 瀏覽
今日訂左房食晚餐,第一碟紅燒魚露寶貝乳鴿,超好味不過冇影相,椒鹽鮑魚胡麻沙律菜,做得唔錯,沙律海鮮卷,個人不太喜歡,牛肝菌螺頭竹絲雞燉湯,好好飲,X0醬西蘭花螺片蝦球,都可以,清蒸生猛黃皮老虎斑,夠大條夠滑,蒜子上湯浸豆苗,可以,脆皮旺金燒雞,雞幾滑,臘味糯米飯,做得幾好,銀芽乾炒淮山麵,好好味,幾特別,甜品系發財紅棗糕同流心奶皇流沙包,甜品都唔錯
2023-02-04 1810 瀏覽
去到呢一間酒樓食嘢原來都有驚喜㗎❤️❤️以為間間酒樓都係差唔多啦。但係佢嘅甜品係好出色㗎🤗👍🏻桂花紅豆糕仲要係心型㗎,食落去有淡淡桂花味,中間嘅紅豆蓉軟硬度適中,甜度合適。真係令我擦身咗酒樓既甜品。
去到呢一間酒樓食嘢原來都有驚喜㗎❤️❤️
以為間間酒樓都係差唔多啦。
但係佢嘅甜品係好出色㗎🤗👍🏻
真係令我擦身咗酒樓甜品
2023年2月1日,大概下午2點,同事聚餐,食糯米雞,入面竟然有舊石頭,un親牙整親牙肉,我舉手反映,經過四個侍應見我指住個碟都扮睇唔到晤過黎,直到我拎張點心紙先有人過黎,見我收番起張點心紙指住個碟想講野之際又想走!我唯有叫住個侍應!個個侍應淨係話佢都見到石頭,講聲唔好意思就想走,跟住遲疑一陣就話waive糯米雞收費及比甜品補償,最後比左3個牛乳奶凍及芝麻膏。點知個牛乳奶凍我食到係酸嘅,其餘3位同事食到係苦嘅,我地同經理反映,經理話「應該唔係酸」,於是佢收走左1個奶凍話比廚師食,幾分鐘出番黎話廚師食左冇嘢,就吾認數! 草草叫我地埋單就算!連句唔好意思都冇!實在太過分!服務素質同食物質素都好差!😡😡

實在太過分!服務素質同食物質素都好差!😡😡

糯米雞