餐廳: 彩福喜宴
資訊:

5天前 0 瀏覽
Worst dim sum I have ever tasted. The fruit salad crispy wonton is absolutely disgusting. It was just fruit salad on top of the fried dumpling wrapper. There was no filling or any stuff in the wonton. Just wonton wrapper. The price of 3 of that wonton wrappers with fruit salad is 30 dollars. 10 dollars a piece. What a scam!!! The prawn dumpling is the best thing in the restaurant. Still I will give the prawn dumpling a 3.5 out of 5. My overall rating is 1.5 out of 10. Wouldn’t come back.
6天前
$110 (早餐)
2024-03-18 237 瀏覽
必食推介⭐️芝心海皇千絲春卷:外面一條條脆絲,裏面包住芝士和特別材料,別出心裁。另一特色推介⭐️原隻鮑魚燒賣皇:燒賣上的鮑魚仔鮮甜好味😋旋風黃金流沙包:要趁熱食,裏面的餡料流出來,做到流沙嘅效果,好好味。💪🏻四寶滑雞扎:唔係咁多地方有得食,補身又有骨膠原😋💕
2024-02-17 385 瀏覽
新年成班教會兄弟姐妹約左姐妹同她屋企人新年見面~大家都是喜歡食好野既人😁😁😁一行6人就叫左6人餐😋恩典滿滿,弟兄們埋左單我地姐妹同家人都可以免費食大餐😋😋😋真係飽到上心口~6人餐包括左有我最鍾意既芝士龍蝦伊麵👍咕嚕肉👍炸子雞👍翠玉瓜蝦仁炒鮮魷👍北菇菜👍魚😋👍全部都好唔錯😁😁呢間菜樓可以比鄰近既酒樓價錢貴小小😁但水準就保持到~不經不覺就食左十年啦~😋😋希望之後都可以keep到~ 會持續幫襯😁😋😁
2024-02-14
2024-01-28 524 瀏覽
唔係熟客就唔好晒時間等位啦。個個熟客唔使拎飛自己直接上去問啲企枱有冇位。下面啲客就戇居居等。咁大間酒樓一個鐘頭淨係叫咗一張四人枱同一張二人枱。問前台嗰個點解咁耐都未有位,佢就話啲人book咗枱。我尋日打過電話去想book枱,佢哋又話冇得book,淨係大枱先可以book。咁請問啲人點”book”嘅呢? 奉勸唔係熟客嘅拎咗飛再上去望一望,如果見到一大咋人企喺架𨋢附近同埋靠牆企等緊位,就諗吓自己係咪有咁多時間去晒/或者盡早離場!
2024-01-28
2024-01-21 476 瀏覽
家中老人聚餐,提前兩個星期電話訂位,話不可以訂位,8點開始只能walk in, 今日提前來到,話有宴會所以要等2個鐘!問為何不提前告知?無回覆。又問等散檯不可以嗎?答散檯都有booking!!極度憤怒!!店大欺客嗎?!!!
1K
2023-11-16 1153 瀏覽
北角呢間酒樓勁多街坊食,閒日都坐滿晒,充滿熱鬧的聲音兩個人食咗三道菜🥢🐮沙嗲粉絲金菇滑牛煲💰$108啲牛又真係好滑又大塊,好入味;金菇粉絲一樣多,汁好夠,熱鍋上保持到熱辣辣,冬天必叫一個煲👍🏻🧄蒜茸炒豆苗💰$108秋冬推介嘅其中一款,我哋乜菜都鐘意食,豆苗少食啲所以出街多數食豆苗,清清哋蒜茸炒都好夠味,豆苗幼嫩🥔金薯燒汁牛柳粒💰$120酒樓又係必食薯仔牛柳粒,呢到嘅特別啲,牛係炸過嘅,出面有炸粉,食落有啲顛倒我平時食嘅味道口感咁🚩彩福喜宴 (北角)📍北角英皇道255號國都廣場3樓
北角呢間酒樓勁多街坊食,閒日都坐滿晒,充滿熱鬧的聲音

兩個人食咗三道菜🥢

🐮沙嗲粉絲金菇滑牛煲💰$108

🧄蒜茸炒豆苗💰$108

🥔金薯燒汁牛柳粒💰$120

🚩彩福喜宴 (北角)
📍北角英皇道255號國都廣場3樓
2023-11-15 673 瀏覽
常来这里吃饭,经常是座无虚席,如果没定位,还吃不上呢,所以人多的地方一定有他的优势。经常换菜式就是一大优点,今天吃了杂菌石头豆腐煲,非常出色的制作。豆腐煲上桌的时候,还是热腾翻滚的,在鍋裡吱吱响,香味四溢,豆付外面是焦黄,里面是雪白嫩滑,伴以不同的菌类如冬菇,杏鲍菇,还有几片生菜,这个菜式健康又好吃,用来下饭,更是美味,而且价钱也不贵,98块钱一大锅。 除了豆付,再點一个荤菜,蒸石斑鱼,就是健康又美味的一个晚餐。

就是健康又美味的一个晚餐。
本人是這家酒樓多年以來常客雖然職員有時比較冷漠,但因為位置方便鄰近屋企,食物質素有保證,週末或有親戚訪港亦會介紹他們。但今晚食完後一肚氣!是日一早已訂位 (知道Walk in未必有位,常常爆場),一大班親朋戚友高高興興去到。當想叫最出名的片皮鴨時,侍應說已經賣完,想食要訂定(心諗冇辦法啦,自己冇提早預訂)之後想落單,附近幾位侍應見到我哋舉手但扮睇唔到!然後終於有位侍應過嚟落單,落單後一心諗住等上菜,過咗一陣間侍應回頭說其中一道菜 油雞已賣哂,問我哋介唔介意轉其他雞,開頭我哋話唔介意,他便轉身去廚房下單但之後我哋醒起叫嘅油雞係特價菜,問返侍應嘅時候佢話轉左其他雞就沒有特價(咁如果我哋冇問咪收多咗我哋錢!?)家人: 點解你唔講轉左其他雞會收多咗錢?侍應: 係咁㗎啦,其他雞係其他價錢 (語氣理直氣壯)我:🤯咁我哋其他餸都唔要啦,因為我哋想要食嘅菜式你哋無,落單前又唔講清楚賣哂,改咗菜式唔同價錢亦都冇同我哋講清楚侍應此時就叫男經理過來男經理: 唔好意思,今日就係冇油雞,嗰位話有嘅職員,聽日唔會再見到佢。我可以送甜品我: 送甜品係冇用,我哋唔介意俾原價,但係你哋應該要預告定俾我哋知男經理:明白嘅
本人是這家酒樓多年以來常客

(心諗冇辦法啦,自己冇提早預訂)

(咁如果我哋冇問咪收多咗我哋錢!?)

家人: 點解你唔講轉左其他雞會收多咗錢?
侍應: 係咁㗎啦,其他雞係其他價錢 (語氣理直氣壯)

侍應此時就叫男經理過來
男經理:明白嘅,但係廚房已經接咗單煮緊,我送半隻燒雞俾你啦,唔好意思
我: 好啦咁
此時經理態度尚可接受

食完成餐飯叫侍應可以上甜品的時候,男經理氣沖沖聲大夾惡行過來,向着我長輩用福建話(可能聽到我哋講福建話)說:我已經送半隻燒雞,不能再送甜品。我只係打份工已經賠了錢送燒雞,大家都係福建人,做人不能這樣,之後就走咗去
此時我的面口已經🤬🤬🤬但現場都是長輩,長輩諗住息事寧人就算,多一事不如少一事
最後叫埋單時,幾個侍應繼續行行企企,見到我哋舉手都繼續扮睇唔到!

其實解釋返已經送咗半隻燒雞代替咗甜品咪得囉,使唔使咁凶狠呢?使唔使講祖宗呢?誰大誰惡誰正確?今時今日咁嘅服務態度係完全不能接受,啲語氣仲難聽過講粗口

希望管理層能夠正視問題!見到網上已經有好多人留言投訴職員態度,尤其是男經理。今日親身經歷真係俾錢買難受,集團式經營的酒樓員工(甚至經理級)持有這種服務態度,真的令我另眼相看!

其實北角/炮台山有好多食肆選擇,行前少少過對面馬路已經有間酒樓。奉勸大家如果真的要光顧這間酒樓
1.一定要預約位置和菜式
2.要有高尚情操忍受俾人長期忽視
3.菜單上有嘅菜式唔一定會有,就算落咗單都唔一定食到
2023-08-01 1515 瀏覽
星期日,family Day 一行八人,最好緊係去飲茶啦。香港復常可惜市面人手唔夠,所以掃碼點餐開始普及。其實我個人認為數碼點餐幾方便!唔使叫極都冇人嚟落單!又唔會落錯單(因為但係自己落嘅,錯都係自己)椰皇燉燕窩~清香椰皇燉蛋白,又滑又香,再配上燕窩養顏!而且不會太甜。👍🏻脆皮燒腩仔~做得很好,不但皮脆,肉的部份肥瘦均勻,入口即化!旋風流心黃全包和蜜汁叉燒包~味道不錯👍🏻大人小朋友都喜愛。老少咸宜。腸粉類則退步了,腸粉皮不夠滑。不推薦!沙薑大雞腳~味道可以的,但可惜肉質比較淋。

腸粉類則退步了,腸粉皮不夠滑。不推薦!

沙薑大雞腳~味道可以的,但可惜肉質比較淋。
2023-07-30
本人乃這酒樓常客,但今午對於收銀處員工態度惡劣,實在忍無可忍,今午原本叫咗「菜遠肉絲湯米」,部長轉頭嚟話「無雪菜」先至知落錯單。後來嚟啱咗2碗「菜遠肉𢇁湯米」。到「埋單」,我無留意單據項目下,照舊找數。後嚟發覺單據項目「肉絲湯米(加雪菜)」仍未改返「菜遠肉絲湯米」,懷疑價錢唔同,於是搵部長向收銀員查詢,對方拒絕改單。本人即時去收銀處查問,對方態度惡劣,堅拒改單並聲稱唔怕任何人投訴,佢點都會無事🥹😅⋯⋯這是否今天應有的服務態度?一間公司能否進步是要繼續聘用這種員工?難道全香港無人可以做到收銀員或無人可以替代如此劣質的員工?一間公司的聲譽非一朝一夕所得,只要有一個半個劣質的員工,已可以影響公司形象。希望有關管理層會跟進改善

到「埋單」,我無留意單據項目下,照舊找數。後嚟發覺單據項目「肉絲湯米(加雪菜)」仍未改返「菜遠肉絲湯米」,懷疑價錢唔同,於是搵部長收銀員查詢,對方拒絕改單。本人即時去收銀處查問,對方態度惡劣,堅拒改單並聲稱唔怕任何人投訴,佢點都會無事🥹😅⋯⋯

希望有關管理層會跟進改善
2023-05-13 1613 瀏覽
本人極少post投訴🤬😓,但係今次忍無可忍,😳😤,本人不介意科技,亦有學習嘅態度同精神,但係,對於收錢唔提供適當服務嘅收費場所,極度需要投訴fist 👊✊🤬洒家要求80幾歲老人家掃二維碼點餐,侍應亦都冇提供任何協助,🤬🤬🤬🤬😨😨😨強迫人哋唔做啲唔識做嘅嘢,但又唔教人地喎,又想收錢,😵🤬🤬搵咗幾個侍應,都唔肯幫手,經理又唔理服務慢,😡😡😡😡服務態度超差😡😕😠
強迫人哋唔做啲唔識做嘅嘢,但又唔教人地喎,又想收錢,😵🤬🤬
搵咗幾個侍應,都唔肯幫手,經理又唔理服務慢,😡😡😡😡
服務態度超差😡😕😠
2023-05-13
2023-05-02 1506 瀏覽
今日同屋企人去咗呢一間喺炮台山國都廣場嘅酒樓食飯,喺炮台山地鐵站行過去大概5分鐘,都非常方便,之前經過都見到呢一間酒樓嘅招牌,但係都係第一次去光顧 我哋訂咗7:00pm, 夜晚酒樓都唔係太多人比較好食嘅會推薦佢嘅白切雞,白切雞我哋叫咗一隻,賣相都幾靚仔,點埋佢嘅薑蓉食都唔錯,雞嘅口感都做到幾滑身,唔會有太鞋嘅感覺 我哋仲叫咗上湯芝士龍蝦伊麵,屋企人想食西澳龍蝦,龍蝦非常爽口彈牙,食得出非常新鮮,伊麵亦都有濃厚嘅芝士味,再加埋啖啖龍蝦實在冇得輸!
我哋訂咗7:00pm, 夜晚酒樓都唔係太多人

2023-03-25 1372 瀏覽
好耐無嚟呢間飲早茶,今日帶老公嚟試吓,入單全自動化,沒有點心紙參考,唔係太方便,尤其唔係太啱唔識用手機落單的老人家嚟飲!埋單時,因為趕時間我帶埋張單去櫃檯自己埋單,櫃檯職員話唔俾我埋單,佢話我一定要坐返去張枱度慢慢等,我話我趕時間,唔想入返去慢慢等,响櫃檯等咗幾分鐘,個職員都堅持唔肯比我响櫃檯埋單,最後真係等到火都嚟埋😡😡😡,才肯比我簽帳走人!既然為咗精簡人手,都自動化入單,點解埋單一定要坐喺張枱度慢慢等?已經解釋咗話好趕時間,啲職員為咗唔想孭鑊,完全唔肯變通,真係食到成肚氣!😡😡😡

2023-02-26 1182 瀏覽
千奇唔好去辦宴席更何況婚宴,失禮曬自己d客人整個用餐過程十分之差我叫想要加水,個阿姐見到我舉手過左黎。我話唔好意思 我想要加水。 個阿姐話 妖。就咁走左⋯亦無叫其他同事協助。無啦啦去食飯 叫人加水比人 妖。難道加水唔應該叫佢地?叫樓面黎查詢晚市d套餐。可能我叫左幾次。因為唔知叫咩餐好,想要樓面比意見。佢就話我不如諗清楚先叫佢。非常之沒有禮貌。d樓面 全部都扮睇唔到d客舉手⋯毫無服務可言。非常差體驗⋯⋯⋯⋯⋯。
千奇唔好去辦宴席更何況婚宴,失禮曬自己d客人

整個用餐過程十分之差

無啦啦去食飯 叫人加水比人 妖。難道加水唔應該叫佢地?

佢就話我不如諗清楚先叫佢。非常之沒有禮貌。

d樓面 全部都扮睇唔到d客舉手⋯毫無服務可言。
非常差體驗⋯⋯⋯⋯⋯。
2022-11-03 2270 瀏覽
健康嘅飲食 ,是包括每個星期食兩次魚, 不懂在家蒸魚怎麼辦, 唯有去酒樓食。 這裏就提供了又平又靚的蒸魚, 每次食都保持水準, 一斤幾的石斑魚, 只是158元, 蒸得又嫩又滑, 加上蔥絲椒絲,淋上蒸魚豉油, 條魚鰭仲凍篤企, 證明非常新鮮, 切開魚肉白雪雪 ,見到就流口水, 兩個人食一條魚 ,非常滿足, 通常都食到汁都撈埋, 魚汁撈飯係好好味的 。當然還少不了要一碟蔬菜, 今日就揀咗南乳溫公齋 ,一煲齋菜, 數埋有十種八種食材, 營養豐富又好味, 最啱模範夫妻😜享用 ,埋單都係三百幾蚊, 輕輕鬆鬆瀟瀟灑灑又一餐。🥰🥰