2020-02-13 6940 瀏覽
平时並不知道珍惜的茶楼午飯~因為太多酒楼先后結束~而~愈來愈珍贵了!午茶時段內鳳爪肉片煲仔飯~28$雖然我不再吃鳳爪~但仍會繼續吃飯的!D米那麼矜貴!今日最終極高峰之佳作~乃42$的拔絲咕嚕肉這樣6大件件件皆是瘦肉~在大陸~咕嚕肉啊~全部肥肉~農莊菜式!說明是拔絲~果然係由廚師用拔絲方法去炸外脆內滑脆皮直達有拉絲效果真係唔該晒師兄!心機手勢~絕對係無欺場!鋪底的菠蘿~新鮮青紅黄椒加入了多洋蔥~午茶小吃~用左大師級或同等功力!冰花燉蛋稍微不夠熱~
平时並不知道珍惜的茶楼午飯~
因為太多酒楼先后結束~
而~愈來愈珍贵了!

午茶時段內
鳳爪肉片煲仔飯~28$

雖然我不再吃鳳爪~
但仍會繼續吃飯的!
D米那麼矜貴!

今日最終極高峰之佳作~
乃42$的
拔絲咕嚕肉

拔丝咕嚕肉

這樣6大件
件件皆是瘦肉~
在大陸~咕嚕肉啊~全部肥肉~
農莊菜式!

說明是拔絲~
果然係由廚師用拔絲方法去炸

外脆內滑
脆皮直達有拉絲效果

真係唔該晒師兄!
心機手勢~絕對係無欺場!

鋪底的菠蘿~新鮮
青紅黄椒
加入了多洋蔥~

午茶小吃~
用左大師級或同等功力!

冰花燉蛋
稍微不夠熱~

2020-02-13
拔丝咕嚕肉
  • 拔丝咕噜肉
2019-09-14 4186 瀏覽
中秋節晚餐試試這間,人流不算多,點了海皇羹,味道不錯,不過函料以豆腐為主,配以蝦粒、帶子粒等乳豬燒味拼盤:乳豬皮脆,十分推介,叉燒暖暖的,燒鴨味道也不錯,海哲頭爽口,這拼盤可以嚐嚐豉汁蒸帶子這個有點失望,帶子到般,豆腐不夠滑,菜較軟身,值得一讚海參鴨掌煲:像被超大厚的冬菇騎劫,味道可以,主角較少隻,海參也較薄欖菜肉碎四季豆:味道剛好不會太濃,豆也炒得軟硬度適中蛋白瑤柱炒飯:不會太油膩,味道正常總括來說:可以一試的小菜
海皇𡙡

乳豬燒味拼盤

豉汁蒸帶子
這個有點失望,帶子到般,豆腐不夠滑,菜較軟身,值得一讚
帶子蒸豆腐
海參炆鴨掌

欖菜肉碎四季豆:味道剛好不會太濃,豆也炒得軟硬度適中
欖菜肉碎四季豆

蛋白瑤柱炒飯:不會太油膩,味道正常
瑤柱蛋白炒飯
總括來說:可以一試的小菜
乳豬燒味拼盤
海參炆鴨掌
欖菜肉碎四季豆
瑤柱蛋白炒飯
2019-06-02 3576 瀏覽
XO醬帶子桂花蚌($148)帶子同桂花蚌幾好食,但每樣只有4件,性價比超低,同埋溫度只係微暖,又扣左少少分。(個人口味:3+3.2/10)蒜蓉粉絲蒸原隻大聖子(五隻)($290)聖子都算大隻,配埋蒜蓉粉絲蒸加埋豉油基本上已經係無得輸。但蒸出來又唔係熱辣辣又差咁d,不過都熱過帶子同桂花蚌。(個人口味:3.5+3.8/10)送既綠豆沙唔錯。
XO醬帶子桂花蚌($148)
XO醬帶子桂花蚌
(個人口味:3+3.2/10)

蒜蓉粉絲蒸原隻大聖子(五隻)($290)
蒜蓉粉絲蒸原隻大聖子

(個人口味:3.5+3.8/10)

送既綠豆沙唔錯。
題外話/補充資料: 之前幫襯過元朗分店,覺得元朗既員工比較友善,尼間分店既員工好似心情唔好。
2019-05-31
2019-05-22 2482 瀏覽
已經不是第一次去彩晶軒食飯,以往都是食全包宴套餐,但今次因為只得4個人,食半圍全包宴套餐就太多了,唯有點小菜。我們決定要4碟小菜,包括一個孖寶($198),包括一碟蜜汁义燒和魚湯浸菜苗,另外還點了涼瓜肉碎煎蛋角($98)和南乳藕件炆排骨($128)。第一碟的义燒已經令人失望,每件不單單是瘦义燒,肉質還很硬,其中一個一位朋友因牙齒稍為差一點,直情咬不下去添,最後唯有要出動私伙較剪解決!跟著的魚湯浸菜苗,又再一次失望,因為來的是小棠菜,完全不是我們想像的菜苗,找侍應問為何是小棠菜,而不是我們心目中的菜苗如菜芯苗、白菜苗等,侍應的解釋就是孖寶裡的菜苗一定是小棠菜,除非是獨自叫一碟魚湯浸菜苗,顧客才可以選擇自己喜歡的菜苗種類,否則就是小棠菜,真的覺得有點無奈!餘下的煎蛋角,味道一般,蛋角的形狀比起平時大了很多,全碟只有四件。至於南乳藕件炆排骨,味道是ok的,但排骨的質數就很差,好像是一堆斬剰的排骨碎!結果是藕件吃光,只剩排骨吧了!

2019-05-21
2019-03-18 2519 瀏覽
我在本酒樓常客,好傳統的星期日晚7:30來光顧.食了很多次,等野食時間不算長,野食味道可以.唯昨晚情況令我火滾.昨晚一家4人同行食晚飯,叫數道菜及例湯.除了烤鴨第一食及例湯外,其他菜等了50分鐘都未有,好火.之後,的野食又好鹹,懷疑人太多做得求其.食完所有野後,已經用了1小時40分鐘,正常情況下已走得.唯之後有糖水送(本來都唔想食,唯家人心心不忿仍堅持,唯有再等),又要等15分鐘都未到,不過等糖水成日等幾耐.好火爆.最後食完結脹都用了120分鐘.比平時多了30分鐘.總括而言:我發現本酒樓員工嚴重不足,只要人多就應付唔來,等好耐,等食糖水時間成日好長.
題外話/補充資料: 其實我去年7月22日星期日晚在本酒樓食晚飯時曾遇過這情況,當晚係受斴近有酒樓裝修致人流大增.昨日的情況如同被人拉布.唉.唯有說這情況有幾何會出現呀!今次真係強烈黑天鵝.
2019-03-17
情人節
用餐優惠
現金券
  • 燒雞
2019-01-26 2521 瀏覽
又到年尾要同屋企人食團年飯今年佢哋揀咗呢一間係尖沙咀開咗好耐嘅彩晶軒今次少少哋帶咗三樣餸不過好彩每一樣都好大份片皮鴨一食隻鴨一上枱嘅時候係原隻嘅可以見到佢鴨皮燒得好平均而且隻鴨係非常之大架脹卜卜部長會即席喺客人面前將鴨片皮現出來嘅肉都好後身唔會淨係皮頭先嗰個鴨肉食落口係啖啖肉都無雪味但係好可惜啲配料例如勃皮同埋醬都唔太好食另外兩個菜都好快上咗嚟啦一個係芝士焗龍蝦烏冬另一個係佛跳牆。不過我唔記得咗影相淨係得返啲湯料喺度個佛跳牆值得一讚係因為佢好足料起碼有半煲湯都係湯料有老雞花膠鮑魚魚翅花菇等等佢既燉湯清而不俗 入口濃郁呢一度芝士焗龍蝦烏冬一上枱嘅時候已經哇聲四起呢一層金黃色嘅芝士外皮配上龍蝦絕對已經流晒口水侍應會將龍蝦烏冬喺碟上面然後派比食客你一味菜簡直係全晚之最因為真係非常之好食如果你係芝士迷嘅話絕對值得一試因為屋企人埋單所以都唔知道係幾多錢㗎我諗一個人大概$300左右不過絕對係抵食
又到年尾要同屋企人食團年飯

頭先嗰個鴨肉食落口係啖啖肉都無雪味
但係好可惜啲配料例如勃皮同埋醬都唔太好食

另外兩個菜都好快上咗嚟啦
一個係芝士焗龍蝦烏冬
另一個係佛跳牆。不過我唔記得咗影相淨係得返啲湯料喺度
個佛跳牆值得一讚係因為佢好足料

因為屋企人埋單所以都唔知道係幾多錢㗎
我諗一個人大概$300左右
不過絕對係抵食

2019-01-06 1939 瀏覽
彩昌軒點解會去食:今日同親友聚一聚, 難得的每個月, 都有一天!食物新鮮程度:⭐⭐⭐即蒸點心都算還可以既, 其他野就只係剛剛合格.食物合適溫度:⭐⭐⭐佢有個優惠, 就係$23/隻乳鴿, 肉嫩但唔係幾夠熱, 仲有少少油膩, 但味道還是好評的.食物驚喜程度:⭐⭐⭐嗰碟燒肉, 好似比BB仔食咁呀, 切到超的骰, 完全覺得被人呃錢一樣, 成$50一碟架,陰公…… 而家有良心的餐廳去左邊?————————————————— 服務員態度: 正正常常, 有求必應(唔計速度), 嗰位呀叔, 都算有笑容, 好盡力! ————————————————— 最重要係。。。我會唔會再去呢? 重遊指數:⭐⭐⭐ 以上評分標準以⭐⭐⭐⭐🌟為滿分
彩昌軒
點解會去食:今日同親友聚一聚, 難得的每個月, 都有一天!
—————————————————
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢? 重遊指數:⭐⭐⭐
以上評分標準以⭐⭐⭐⭐🌟為滿分
2019-01-03 1127 瀏覽
彩晶軒飲午茶普洱⋯⋯用的是茶包11$ 一個茶錢沒有要求紅油抄手25$全部是豬肉 大量面粉幾失敗的雲吞發現午市特價飯面有個原竹籠龍蠆蒸飯非常可口個飯好吃有風格跟住看到有只燒乳鴿只賣23 大元便宜而且質素奇佳簡直是精緻美食很難想像的價格蒸籠飯大到不得了又精細美妙抵吃午飯⋯⋯
彩晶軒飲午茶

抵吃午飯⋯⋯
2019-01-03
  • 23$  王子鴿
  • 蒸籠魚飯
開心約咗朋友去尖沙咀彩晶軒飲茶 尖沙咀嗰間呢係特別啲嘅開成十一點 所以諗住早啲去搵位 一額汗原來當日呢有人租咗大場做聚會 , 行慢一步唯一一張六人枱都有排等 所以心情都好啲 未食佢哋就賺咗一分。 跟住開始揀嘢食, 其實飲茶就冇乜特別食嚟食去都係呢啲, 嗰個櫃碼脆腸腸春風得意蘿蔔絲, 唔知點解真係唔夠元朗嗰間好食, 但係o o k k嘅 ,個早茶嘅自選粥,就好似貴咗啦, 而且粥底都麻麻, 張冇乜一樣嘢特別可以記得係好食,真係覺得唔難食, 不過飲茶都係食嗰啲嘅咁佢比一般都會高多兩分左右嘅, 反而呢知道佢哋當日好忙但係佢哋呢上菜嗰位哥哥呢大哥哥真係好客氣,又好好禮貌,做嘢又好有效率,喺呢度為有加多兩分,所以佢比一般好食再加多两三分。
2018-02-14 6308 瀏覽
好久沒有到尖沙咀東部這間彩晶軒飲茶,星期五中午來到,都很多人,但不用等位。二人坐下後,叫了幾個點心和小吃。川味口水雞$40-口水雞份量大概有四分一隻,味道酸酸辣辣,加上蒜蓉和葱粒,很香很開胃。脆皮 BB鴿$38-BB鴿當然不太大隻,但都幾多肉。皮薄肉嫩,調味適中。脆皮蘿蔔絲腸$26-腸粉包着蘿蔔絲春卷,軟中有脆,如果熱些就更好。嫩摘金柱菜苗餃$26-菜苗餃有瑤柱和蝦肉,味道清淡一些。潮州粉果$16-粉果皮帶點煙靭,饀料豐富。紅油炒手$26-皮太厚,饀料的肉又很實,汁料又沒有辣味。

二人坐下後,叫了幾個點心和小吃。

嫩摘金柱菜苗餃$26-菜苗餃有瑤柱和蝦肉,味道清淡一些。

潮州粉果$16-粉果皮帶點煙靭,饀料豐富。

紅油炒手$26-皮太厚,饀料的肉又很實,汁料又沒有辣味。

2018-02-09
2017-12-21 4723 瀏覽
從開業到現在一直幫襯,起初上至老闆,下至樓面都很友善,待客至上,所以家中甚至親友大小喜事都在此宴客,直到幾年前經理,樓面相繼離職,新的經理樓面態度其差,食物質素亦開始下降。本來高高興興食冬至飯,食套餐包2jar 橙汁,點知來了汽水啤酒,我們立即更正我們套餐是橙汁,因為小朋友多,俾汽水啤酒我地都無用。點知樓面阿姐黑面話無橙汁,得依d...當經理先生經過發現汽水啤酒係我地枱面,走過來話我地叫既餐係唔包汽水啤酒,立即叫人收走未開的汽水啤酒,仲話開左個d當蝕左俾我地,仲問邊個話無橙汁。既然有橙汁,我地當然要求換返橙汁俾我地!經理先生黑口黑面話後補,當然好耐都未拎到來。最後橙汁到左一陣,我地仲有起碼1.2jar 未飲,經理先生見到我地枱面有5隻吉杯,又叫人收走我地d杯,唔通又怕蝕俾我地?一個$4388既套餐真係會因為幾罐汽水啤酒而蝕錢?真心唔明經理先生咁做用意何在?!唔係客人錯仲用咁既態度,依d待客之道真不敢恭維!

2017-12-17
2017-08-26 4925 瀏覽
由事前訂位至當日到該店進行午膳,深深感受到該店的職員服務態度何奇地差,特別是經理級別,作為一間飲食業公司,應該要以客爲本,但本人沒有感覺到應有的服務,食物味道尚可,但服務態度也同樣重要。😡😡😡😡
2017-03-27 5652 瀏覽
姨丈 大壽的 餘慶節目 ~~~~~等食環處幫板 ~!!先在乳豬上見到有紙巾碎~~~ 再係其他菜到有發泡膠碎跟住就係呢碟菜中加大大大的 蛋白質 曱甴 搵經理投訢得出回應是 常事嚟架 ~~ 哈哈哈~~~~~~~~~未見過/聽過一間酒家的經理可以講得出出品中有曱甴 是常事 !香港的飲食業的未日 !!
姨丈 大壽的 餘慶節目 ~~~~~等食環處幫板 ~!!

先在乳豬上見到有紙巾碎~~~ 再係其他菜到有發泡膠碎

跟住就係呢碟菜中加大大大的 蛋白質 曱甴

香港的飲食業的未日 !!
菜膽扒曱甴
2017-03-25
生日
菜膽扒曱甴
  • 不知所謂
2016-12-22 6201 瀏覽
今次唔係第一次黎呢間酒樓食晚飯,之前幾次黎既食物質素同服務態度都OK的。但今次既經驗真係好差。首先,我之前明明打左去book位,果日佢仲有打黎確認訂位。但去到竟然話我冇book位,仲求奇指左張二人枱比我,我一家四口點坐呀!!我地話太窄坐唔到,之後佢就指我地坐門口果張,仲講<你坐就坐,唔坐就冇喇,今日full晒>。屋企人見做節就算啦照坐。但係我心裏不平,出去知客果度望下張訂位紙,我見到明明有我個booking,原來係佢將我張枱比左人。咁好難唔嬲啦,我問佢點解咁,個知客態度好差,話<宜家又唔係冇位你坐>。我就搵個經理叫佢解釋,點知態度竟然同個知客一樣,我真係嬲到想走。但屋企人話今日多人,走左都搵唔到餐廳,咁就忍住啖氣啦。食物質素又係另一令人嬲既事。果晚我地叫左五個餸,整體質素都難以接受。燒汁南瓜星斑球:呢個係細路話試既,話個配搭得意。點知......又咸又甜,古古怪怪咁。聲稱係星斑,但鞋到呢,完全唔係星斑的質素囉!金沙蛋黃大蝦球:呢個算係最似樣既,真係新鮮炸起,但係隻蝦係林既,一D都唔彈牙。咸魚蓉雞粒豆腐煲:咸魚喎,正常應該係重味既餸呀,點知係冇味既。但入

咸魚蓉雞粒豆腐煲:咸魚喎,正常應該係重味既餸呀,點知係冇味既。但入真係有咸魚蓉喎,真係唔明點做到既!

蜜汁叉燒:諗住冇可能難食啦,一般正常酒樓都唔會出事。點知味道係冇問題,但係全瘦囉,真係無言了。

上湯焗加拿大龍蝦:味道係正常既,肉得三舊,其他全部係腳同頭,完全併唔出一隻正常蝦。而肉質更加完全係雪藏質地。幾百蚊比呢個質素我,真係唔合理。

綜合一句,以後都唔會再幫襯

2016-11-27 4522 瀏覽
i took my parent to this restuarant for dinner on a sunday. altough we made booking, the front desk lady gave us a very small table at a corner, and the seats were very close to the wall. i understand there is a banquet on the other side so tables are fully booked,but i still found the front desk lady,who is in the 20s, rude and unconsiderate to her customer, including my parent who is elderly over 65 years old, as if we have no other choice and must consume in their shop in whatever conditions. It was not the first time we got treated unpolitely by this particular staff (in the 20s and a little bit fat looking). the other staff are all polite and helpful, just this one staff is poor and unprofessional.
we ordered live fish and a soup, they are good and not too much MSG added.
but even though food is good, we might not want to go to the same shop sgin to experience the bad service another time.
  • live fish and herbal soup